back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Aceste cuvinte ne doare

Pagini: << 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 >> Sari la pagina:

Black_Friday_

4276 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 3 Martie 2014, ora 06:45

De la: __hakon__, la data 2014-02-08 14:20:48

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Parlamentul României

Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relaþii ºi instituþii publice

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

Art. 1. -
(1) Orice text scris sau vorbit în limba românã, având caracter de interes public, în sensul prevãzut la art. 2, trebuie sã fie corect din punct de vedere al proprietãþii termenilor, precum ºi sub aspect gramatical, ortoepic ºi, dupã caz, sub aspectul punctuaþiei ºi ortografic, conform normelor academice în vigoare.

(2) Orice text scris sau vorbit într-o limbã strãinã, indiferent de dimensiuni, având caracter de interes public, trebuie sã fie însoþit de traducerea sau de adaptarea în limba românã.

Art. 2. -
În sensul prezentei legi, prin text cu caracter de interes public se înþelege orice text care, în cadrul unor atribuþii de serviciu, este afiºat, expus, difuzat sau rostit în locuri publice ori prin mijloace de informare în masã, având ca scop aducerea la cunoºtinþa publicului a unei denumiri, a unei informaþii sau a unui mesaj, cu conþinut direct ori indirect publicitar.

Art. 3. -
Emisiunile de televiziune transmise în limbi strãine de posturile româneºti sau emisiunile posturilor strãine transmise sub licenþã audiovizualã româneascã trebuie sã fie subtitrate în limba românã; în situaþii de urgenþã se va recurge la traducerea simultanã.

Art. 4. -
Denumirea, instrucþiunile ºi alte explicaþii în limbi strãine, relevante pentru consumatorul român, referitoare la produsele comerciale de provenienþã strãinã, vor fi însoþite de traducerea în limba românã, potrivit legislaþiei în vigoare.

Art. 5. -
Nu fac obiectul prezentei legi:

a) denumirile mãrcilor înregistrate;

b) textele având caracter ºtiinþific, literar-artistic, cultural ºi religios;

c) publicaþiile redactate integral sau parþial în limbi strãine, inclusiv cele ale minoritãþilor naþionale;

d) programele difuzate pe cale radioelectricã, terestrã sau prin satelit, preluate ºi difuzate prin serviciile de comunicaþie audiovizualã prin cablu;

e) emisiunile de radiodifuziune transmise în limbile minoritãþilor naþionale;

f) emisiunile de televiziune transmise, în direct, în limbile minoritãþilor naþionale;

g) emisiunile având caracter religios, etnografic ºi de divertisment ale posturilor locale ºi regionale de televiziune în limbile minoritãþilor naþionale;

h) denumirile ºi instrucþiunile speciale, reglementate ca atare prin actele normative în vigoare;

i) enunþurile rezultate din situaþiile reglementate de actele normative privind drepturile persoanelor aparþinând minoritãþilor naþionale de a-ºi pãstra, dezvolta ºi exprima identitatea lor lingvisticã;

j) textele având caracter sportiv.

Art. 6. -
În cazul textelor de interes public scrise în limbi strãine, aflate la vedere în locuri publice sau difuzate prin mijloace de informare în masã, traducerea completã în limba românã trebuie sã aibã caractere de aceleaºi dimensiuni cu cele ale textului în limba strãinã ºi sã facã parte integrantã din ansamblul grafic respectiv.

Art. 7. -
(1) Dispoziþiile prezentei legi intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, persoanele fizice sau juridice care au pus în circulaþie texte de interes public, scrise ori înregistrate prin mijloace audiovizuale electronice, sunt obligate sã îndeplineascã cerinþele acesteia.

Art. 8. -
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul culturii ºi cultelor stabileºte, prin ordin, mãsurile necesare pentru aplicarea prevederilor acesteia.

Art. 9. -
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi orice dispoziþii contrare se abrogã.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 ºi ale art. 76 alin. (2) din Constituþia României, republicatã.

PREªEDINTELE CAMEREI DEPUTAÞILOR PREªEDINTELE SENATULUI
VALER DORNEANU NICOLAE VÃCÃROIU

Bucureºti, 12 noiembrie 2004.

+++++++++++++

vezi Atr. 5, nea marine !

"irelevanta tuturor afirmatiilor pe care le-ai vehiculat sunt de-o stupizenie evidenta, ne-a marine, si nu-mi poate genera decat acelasi sentiment gretzos pe care l-am intalnit si resimtit decat in momentul in care un analfabet stiintific incearca sa filosofeze aberant si fudul exact despre un subiect , tema, sau problema despre care habar n-are incat, nene marine, no offence, dar esti chiar batut in cap la proriu daca poti sa vehiculezi si sa susti asemenea afirmatii."

Sa nu faci lectii cu copii, pentru ca le distrugi viitorul!

Intr-o singura fraza:

1. ne-a marine
2. virgula inainte de si
3. decat folosit in loc de doar
4. susti in loc de sustii
5. spatiu inainte de virgula

Cine e analfabetul?

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 10:53

De la: Black_Friday_, la data 2014-03-03 06:45:58
De la: __hakon__, la data 2014-02-08 14:20:48

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Parlamentul României

Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relaþii ºi instituþii publice

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

Art. 1. -
(1) Orice text scris sau vorbit în limba românã, având caracter de interes public, în sensul prevãzut la art. 2, trebuie sã fie corect din punct de vedere al proprietãþii termenilor, precum ºi sub aspect gramatical, ortoepic ºi, dupã caz, sub aspectul punctuaþiei ºi ortografic, conform normelor academice în vigoare.

(2) Orice text scris sau vorbit într-o limbã strãinã, indiferent de dimensiuni, având caracter de interes public, trebuie sã fie însoþit de traducerea sau de adaptarea în limba românã.

Art. 2. -
În sensul prezentei legi, prin text cu caracter de interes public se înþelege orice text care, în cadrul unor atribuþii de serviciu, este afiºat, expus, difuzat sau rostit în locuri publice ori prin mijloace de informare în masã, având ca scop aducerea la cunoºtinþa publicului a unei denumiri, a unei informaþii sau a unui mesaj, cu conþinut direct ori indirect publicitar.

Art. 3. -
Emisiunile de televiziune transmise în limbi strãine de posturile româneºti sau emisiunile posturilor strãine transmise sub licenþã audiovizualã româneascã trebuie sã fie subtitrate în limba românã; în situaþii de urgenþã se va recurge la traducerea simultanã.

Art. 4. -
Denumirea, instrucþiunile ºi alte explicaþii în limbi strãine, relevante pentru consumatorul român, referitoare la produsele comerciale de provenienþã strãinã, vor fi însoþite de traducerea în limba românã, potrivit legislaþiei în vigoare.

Art. 5. -
Nu fac obiectul prezentei legi:

a) denumirile mãrcilor înregistrate;

b) textele având caracter ºtiinþific, literar-artistic, cultural ºi religios;

c) publicaþiile redactate integral sau parþial în limbi strãine, inclusiv cele ale minoritãþilor naþionale;

d) programele difuzate pe cale radioelectricã, terestrã sau prin satelit, preluate ºi difuzate prin serviciile de comunicaþie audiovizualã prin cablu;

e) emisiunile de radiodifuziune transmise în limbile minoritãþilor naþionale;

f) emisiunile de televiziune transmise, în direct, în limbile minoritãþilor naþionale;

g) emisiunile având caracter religios, etnografic ºi de divertisment ale posturilor locale ºi regionale de televiziune în limbile minoritãþilor naþionale;

h) denumirile ºi instrucþiunile speciale, reglementate ca atare prin actele normative în vigoare;

i) enunþurile rezultate din situaþiile reglementate de actele normative privind drepturile persoanelor aparþinând minoritãþilor naþionale de a-ºi pãstra, dezvolta ºi exprima identitatea lor lingvisticã;

j) textele având caracter sportiv.

Art. 6. -
În cazul textelor de interes public scrise în limbi strãine, aflate la vedere în locuri publice sau difuzate prin mijloace de informare în masã, traducerea completã în limba românã trebuie sã aibã caractere de aceleaºi dimensiuni cu cele ale textului în limba strãinã ºi sã facã parte integrantã din ansamblul grafic respectiv.

Art. 7. -
(1) Dispoziþiile prezentei legi intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, persoanele fizice sau juridice care au pus în circulaþie texte de interes public, scrise ori înregistrate prin mijloace audiovizuale electronice, sunt obligate sã îndeplineascã cerinþele acesteia.

Art. 8. -
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul culturii ºi cultelor stabileºte, prin ordin, mãsurile necesare pentru aplicarea prevederilor acesteia.

Art. 9. -
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi orice dispoziþii contrare se abrogã.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 ºi ale art. 76 alin. (2) din Constituþia României, republicatã.

PREªEDINTELE CAMEREI DEPUTAÞILOR PREªEDINTELE SENATULUI
VALER DORNEANU NICOLAE VÃCÃROIU

Bucureºti, 12 noiembrie 2004.

+++++++++++++

vezi Atr. 5, nea marine !

"irelevanta tuturor afirmatiilor pe care le-ai vehiculat sunt de-o stupizenie evidenta, ne-a marine, si nu-mi poate genera decat acelasi sentiment gretzos pe care l-am intalnit si resimtit decat in momentul in care un analfabet stiintific incearca sa filosofeze aberant si fudul exact despre un subiect , tema, sau problema despre care habar n-are incat, nene marine, no offence, dar esti chiar batut in cap la proriu daca poti sa vehiculezi si sa susti asemenea afirmatii."

Sa nu faci lectii cu copii, pentru ca le distrugi viitorul!

Intr-o singura fraza:

1. ne-a marine
2. virgula inainte de si
3. decat folosit in loc de doar
4. susti in loc de sustii
5. spatiu inainte de virgula

Cine e analfabetul?

1 pe "nea marine" l-am caligrafiat in multiple randuri , singura data cand a fost caligrafiat "ne-a marine" a fost in acest caz, (premeditat) de ce asa si nu altfel?
probabil o sa te dumireasca dandinela, eventual cretotina, daca pe tine nu te duce mintea si nu observi nuanta/substratul constructiei.
aceeeasi sugestie ti-am facut-o si pe celalalt topic, dar unui mare proc nesimtit cu mintea scurta este necesar sa-i reamintesti data ignatului.

2 perfect corecta conjunctia "si" in cazul speta.
3 mai citeste referinte gramaticale despre folosirea lui "decat", aici ai strambat-o rau de tot, fraiere !
4 si 5 "sustii", cu un singur "i" aici ai dreptate, asa este!dar este o greseala datorata vitezei de tastare.

hai, ia viteza ca esti varza cu acel "decat"-doar, mars la studiu, GUNOIULE !

si pentru ca doresc sa finalizez cu ceea ce ai inceput, semantic, ai inlocuit un cuvant si ti-a rezultat o parafraza a carei esenta sugestiva te-a marcat si pe care ai copiat-o de pe vremea cand ti-am adresat-o in cafenea, gunoiule !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 15:57

maaaare timpit esti daca-ti inchipui ca pune cineva botul la facatura asta a ta !
hai, fa pasi, neicusorule, c-ai inceput sa faci ca marfaru'n gara si scoti mult fum si ne umpli de zgura !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 16:21

sa-i spui lu' mutu' asta , poate te crede el !
DACA nu era facatura ta, NU aveai de ce s-o reiei pe 2 topicuri diferite ca sa fi sigur ca cineva va reactiona ! asa ca-ti fac placerea si-ti mai spun o data : fa pasi c-ai inceput sa reversi cam prea multa zgura !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 16:23

da' , esti Sigur ca sunt o " zbircitura slinoasa " ? SIGUR- SIGUR , decrepitule ? HA !

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2014, ora 19:03

harkoave, te exprimi ca un tarabete si asasinezi limba Romana pentru ca scolile tale inalte pe care le-ai absolvit erau doar de corectie.

"...sentiment gretzos pe care l-am intalnit si resimtit decat in momentul in care un analfabet stiintific"

conform: dexonline.ro/articol/Ghid_de_exprimare_corect%C4%83

Greșit
Eu am decât trei picioare.
Mai lipsește decât Mihai.
Am decât 10000 lei

Corect
Eu am numai trei picioare
Mai lipsește doar Mihai.
Nu am decât 10000 lei.

Explicații
Ca adverbe restrictive, în construcții afirmative se folosesc numai sau doar, iar în construcții negative se folosește decât.

"... ne-a marine, si nu-mi poate genera..."

Hahalera, never-ever nu se pune virgula inainte de si!!!

Esti varza!!! La scoala cred ca cel mai bun erai la "recreatie". In rest, dupa ce ca te dovedesti un mare kastriertes männliches Rind, mai esti si infumurat. Deh, desteptull nu e destept destul, pina nu e si fudul....

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 19:13

De la: Black_Friday_, la data 2014-03-03 19:03:06harkoave, te exprimi ca un tarabete si asasinezi limba Romana pentru ca scolile tale inalte pe care le-ai absolvit erau doar de corectie.

"...sentiment gretzos pe care l-am intalnit si resimtit decat in momentul in care un analfabet stiintific"

Greșit
Am decât 10000 lei

Corect
Mai lipsește doar Mihai.
Nu am decât 10000 lei.

Explicații
Ca adverbe restrictive, în construcții afirmative se folosesc numai sau doar, iar în construcții negative se folosește decât.

Esti varza!!! La scoala cred ca cel mai bun erai la "recreatie". In rest, dupa ce ca te dovedesti un mare kastriertes männliches Rind, mai esti si infumurat. Deh, desteptull nu e destept destul, pina nu e si fudul....

gunoi, te-ai crezut marfa, dar esti un biet ambalaj facut praf .

contextul semantic in care am folosit "decat" este corect.

DECÂT3 adv. 1) (exprimã o restricție) Numai. ◊ N-are ~ a) poate s-o facã; b) puțin îmi pasã. 2) (exprimã o comparație de inegalitate) E mai bine ~ credeam. /de + cât

nu intelegi ceea ce citesti, analfabetule functional "iar în construcții negative se folosește decât."

dupa ce ca esti praf mai esti si nesimtit , hai SIC !

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2014, ora 19:23

De la: __hakon__, la data 2014-03-03 19:13:18
De la: Black_Friday_, la data 2014-03-03 19:03:06harkoave, te exprimi ca un tarabete si asasinezi limba Romana pentru ca scolile tale inalte pe care le-ai absolvit erau doar de corectie.

Greșit
Am decât 10000 lei

Corect
Mai lipsește doar Mihai.
Nu am decât 10000 lei.

Explicații

DECÂT3 adv. 1) (exprimã o restricție) Numai. ◊ N-are ~ a) poate s-o facã; b) puțin îmi pasã. 2) (exprimã o comparație de inegalitate) E mai bine ~ credeam. /de + cât

nu intelegi ceea ce citesti, analfabetule functional "iar în construcții negative se folosește decât."

kastriertes männliches Rind, tu eti tampit cu acte! Dupa ce iti dau exemplul clar din DEX, tu o tii tot pe a ta!

ce ai scris tu:

Ar fi fost corect asa:

"...sentiment gretzos pe care l-am intalnit si resimtit numai/doar in momentul in care un analfabet stiintific"

iar costructia negtiva ar fi fost:

"...sentiment gretzos pe care NU l-am intalnit si resimtit decat in momentul in care un analfabet stiintific"

Mars la studiu kastriertes männliches Rind , ca te afunzi din ce in ce mai mult in ridicol!

VladCuTzeapa

13 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 19:23

NU AM DECAT O TZEAPA? CUM SA O IMPART LA DOI?

TZEAPA INTZEAPA? SAU TZEAPA IN TZEAPA?
VladCuTzeapa

13 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 19:25

CINE REUSESTE SA CLONEZE TZEAPA, IL DECLAR MINISTRU DE PLOI!

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2014, ora 19:26

Livanoave, lasa-ne, lasa-ne.....

VladCuTzeapa

13 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2014, ora 19:32

Fosta membra 9am.ro

1281 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 3 Martie 2014, ora 22:39

Greșit
Am decât 10000 lei

Corect
Mai lipsește doar Mihai.
Nu am decât 10000 lei.

Explicații

la faza cu "decat" are dreptate Black

Daniela
Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 00:06

De la: _Daniela, la data 2014-03-03 22:39:11

Greșit
Am decât 10000 lei

Corect
Mai lipsește doar Mihai.
Nu am decât 10000 lei.

Explicații

la faza cu "decat" are dreptate Black

Afirmatiile favorabile adresate unuia, sau celuilalt, neinsotite de argumete, Dandinelo, sunt egale cu ZERO !

Si daca tot te-ai uns Jude al Inaltei Curti Concluzionale si doresti a afla adevarul semantic SI SA JUDECI pentru a imparti dreptatea, ATUNCI, respecta cutumele PROCEDURAL-jurisprudentiale si motiveaza-ti hotararea justificandu-ti decizia atribuirii dreptatii, Dandinelo, altfel, dreptatea pe care ai decis s-o oferi unuia, sau celuilalt, este VIDA !

Si totusi, Dandinelo, mai gandeste-te, contraargumentele constructiei semantice pe care le tot bajbaiti voi, se afla in buzunarul meu.

Gunoi, ceea ce ai incercat sa baigui tu acolo in patru cvinte se poate exprima, printr-un simplu cuvant !
Gunoi, esti praf, SIK !

Fosta membra 9am.ro

781 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 01:02

DECẤT adv., conj. I. Adv. 1. (Comparativ de inegalitate) Era mai mare decât mine. 2. (Restrictiv, în construcții negative) NUMAI. ♦ Expr. N-am (sau n-ai etc.) decât sã... = a) singurul lucru care îmi (sau îți etc.) rãmâne de fãcut...; b) sunt (sau ești etc.) liber sã, dacã vreau (sau vrei etc.) sã... N-ai (sau n-are) decât! = poți (sau poate) s-o faci (sau s-o facã), puțin îmi pasã! II. Conj. 1. (Introduce o propoziție circumstanțialã comparativã de inegalitate) Mai mult bãnuia decât știa. 2. (Introduce o propoziție circumstanțialã de excepție) Nu fãcea altceva decât sã citeascã. 3. (Introduce o propoziție circumstanțialã opoziționalã cu nuanțã comparativã) În loc sã... 4. (Pop.; adversativ) Însã, dar, numai cã. – De4 + cât.
Sursa: DEX '98 (1998) | Adãugatã de claudia | Semnaleazã o greșealã | Permalink
decất1 adv. (i-a dat mai mult lui ~ ei; n-au venit ~ doi)
Sursa: DOOM 2 (2005) | Adãugatã de raduborza | Semnaleazã o greșealã | Permalink
*decất2 conjcț. (mai mult stã ~ muncește)
Sursa: DOOM 2 (2005) | Adãugatã de raduborza | Semnaleazã o greșealã | Permalink
DECÂT adv. ca. (E mai în vârstã ~ el.)
Sursa: Sinonime (2002) | Adãugatã de siveco | Semnaleazã o greșealã | Permalink
DECÂT1 prep. (exprimã raporturi comparative) Ca. Acolo e mai bine decât aici. S-a ridicat mai sus decât casa. /de + cât
Sursa: NODEX (2002) | Adãugatã de siveco | Semnaleazã o greșealã | Permalink
DECÂT2 conj. (exprimã raporturi comparative de excepție) Mai mult vorbește decât lucreazã. Nu vreau decât sã-l vãd. /de + cât
decât adv.
Sursa: Ortografic (2002) | Adãugatã de siveco | Semnaleazã o greșealã | Permalink
decât adv. 1. dupã un comparativ: a fi mai mare decât cineva; 2. Mold. dar: decât n’au încotro CR.; 3. V. numai. [V. de și cât].

Constiinta = vocea interna + oglinda de buzunar.
Fosta membra 9am.ro

781 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 01:13

Eu am decât trei picioare.--->>>Nu am decat trei picioare....Dar e corect si: Am decat/doar/numai trei picioare
Mai lipsește decât Mihai.--->>> Nu mai lipseste decat Mihai....Mai lipseste numai Mihai e corect de asemenea!
Am decât 10000 lei. --->>> Nu am decat 10 000 de lei este corect!!!!

''Hahalera, never-ever nu se pune virgula inainte de si!!!''

EXCEPTIE: Imi place si simtul umorului, si calitatile tale de judecator, si sensibilitatea ta exagerata, si modalitatea ta de a te face inteles, dar nu stiu sa le apreciez la justa lor valoare.

Fosta membra 9am.ro

781 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 01:35

Fosta membra 9am.ro

781 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 01:40

''Aceastã distribuire precisã a celor trei adverbe este cunoscutã în limba românã ca o regulã, ce trebuie respectatã în mod obligatoriu. Se observã însã, cã în anumite graiuri din diferite regiuni aceastã regulã este încãlcatã cu desãvârºire. În partea de sud a þãrii, adverbul „decât” se utilizeazã fãrã a se þine cont de contextul negativ sau afirmativ. În partea Transilvaniei, se observã o schimbare ºi adverbul „numai” cunoaºte o utilizare mai mare: „Am decât un leu.” ( în zona Munteniei ) ºi „N-am numai un leu.” ( în zona Ardealului ), exemple care în mod logic nu sunt acceptate în limba românã. Þinând cont de aceste greºeli, se crede cã în acelaºi mod a apãrut ºi asocierea pleonasticã „decât numai” cu scopul de a accentua ideea de negaþie."

Sudistii, Ardelenii si Muntenii strecoara cele mai multe greseli referitor la utilizarea acestor adverbe, uneori chiar in constructii pleonasm.

Fosta membra 9am.ro

781 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 02:03

Tot cautand, am dat si de un banc:

Un bucureºtean în piaþã cãtre un þãran de la o tarabã:
-Neneee, vreau ºi eu cartofi!
-De cât?
-Decât cartofi, da.

Ce am gasit eu....? Ca ''decat '' ar fi oltenesc dar si muntenesc-moldovean si ca ar fi patruns si in capitala Bucuresti in randul oamenilor de varste medii, fiind folosit mai ales de catre cei mai putin scoliti.

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 06:42

De la: __DAF__, la data 2014-03-04 01:40:48

''Aceastã distribuire precisã a celor trei adverbe este cunoscutã în limba românã ca o regulã, ce trebuie respectatã în mod obligatoriu. Se observã însã, cã în anumite graiuri din diferite regiuni aceastã regulã este încãlcatã cu desãvârºire. În partea de sud a þãrii, adverbul „decât” se utilizeazã fãrã a se þine cont de contextul negativ sau afirmativ. În partea Transilvaniei, se observã o schimbare ºi adverbul „numai” cunoaºte o utilizare mai mare: „Am decât un leu.” ( în zona Munteniei ) ºi „N-am numai un leu.” ( în zona Ardealului ), exemple care în mod logic nu sunt acceptate în limba românã. Þinând cont de aceste greºeli, se crede cã în acelaºi mod a apãrut ºi asocierea pleonasticã „decât numai” cu scopul de a accentua ideea de negaþie."

Sudistii, Ardelenii si Muntenii strecoara cele mai multe greseli referitor la utilizarea acestor adverbe, uneori chiar in constructii pleonasm.

Dafinelo, iar nu ai somn? Madame, de obicei, voi transilvanenii folositi termenul "sudist" in sens peiorativ, cu infumurare si autosuficienta...dar nu uita ca pentru romanii din Transilvaniia si-au varsat sangele "sudistii" si moldovenii, atunci cand ii calareau ungurii. Noi am intrat in razboi desculti si prost inarmati, dar cu inima mare sa ne scoatem fratii din suferinta. Noua ne-a fost sfasiata tara pentru transilvaneni si oasele sudistilor au ramas pe la Marasesti, Oituz....Pe acolo mi-a ramas si mie un strabunic impreuna cu fratii lui si suditii nu au regretat niciodata lucrul asta.
Apoi, cand "sudistii" au trebuit sa plece si sa lase o halca din Transilvania in mana ungurilor, astora nu le-a fost mila de transilvaneni. I-au vanat ca pe caini, omorand si pruncii din burtile mamelor.
Asta ar trebui sa dea de gandit romanilor din Transilvania si sa se gandeasca de doua ori atunci cand ii mai jignesc pe ceilalti romani....

Iar despre calitatile mele de judecator, daca te uiti pe forum ai sa vezi ca nu am judecat pe nimeni altcineva pentru greselile gramaticale, pentru ca nu suntem pe forumul Academiei Romane, insa papitoiul asta chiar merita. Nu poti sa-i treci cu vederea minusurile unui mascarici care nu si-a facut alt scop in viata decat judecarea celorlalti si tavalirea lor in zoaiele mintii lui.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 07:41

Lege:
Hakon, Daphne, DAF, Musetel sunt PERSOANE PERFECTE
Daca vi se pare ca au gresit ceva, asa este, VI SE PARE.
NU LE CORECTATI! Va vor demonstra oricand, oricat ar parea de imposibil, ca au dreptate.

Am zis!

,,E-un curcubeu deasupra lumii sufletului meu"
Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 07:51

De la: __hakon__, la data 2014-03-03 11:22:24mahestreeeeee, ai po problema nashpa, atat tu, cat si zbarcitura slinoasa !

acum sa va vad, cum vreti reusi sa rezolvati problematica situatie :

De la: 9am_Friday_Black, la data 2014-03-03 10:33:31
De la: Black_Friday_, la data 2014-03-01 17:28:52
Lasa Harkoave ca ne scoatem cu tine. Una ca te folosim pe post de petarda, ca bubui de postie si a doua, te lansam cu o racheta sol-sol asupra inamicului si ii imbolnavesti de toate bolile rusinoase, parasuta ordinara ce esti!

NESIMTITULE!
Te mai dai mult Black?
Nu-ti este rusine sa profiti de un id care nu te reprezinta?
Cine naibi esti de ai atat de mult tupeu?
Ai profitat ca m-am retras si gata incerci sa-ti ascunzi nemernicia dupa un id de inprumut?
Te-am lasat sa-ti faci numarul dar la tine nesimtirea nu mai are limite.
Am hotarat cu ceva timp in urma sa ma retrag de pe acest forum tocmai datorita mahnirii pe care o am in raport cu clasa politica.
Intradevar m-am retras dar nu am fost si nici nu voi fi vreodata simpatizant de stanga.
Am fost si raman de dreapta asa ca marsi in.........si sterge acest id deoarece este plagiat asa cum sunt si stapanii tai din Uniunea Stalinista.
Mars nesimtitule si nu te mai da drept Black Friday .
Mama ta de tupeist!.

buey, 2/1, io ti-am spus ca n-o sa-ti mearga ciupengaria, dar tu si zbarcita slinoasa, nu si nu !
acu-i acu , pe unde o sa scoateti canesile !?
fu-va-n rat de neisp[raviti !

Ce-i cu porcaria asta, nu statea bine la politice?
Nu este prima oara cand faci import de texte pe subiecte deschise de mine, ffara nici o justificare legata de topic. Iti sugerez sa iti deschizi un topic personal pentru asa ceva: ,,Decat eu sunt cognitiv", ,,Injur, deci exist', ,,Vidanjor kkcios adun marfa", ,,Umor tras de por", ,,Judekatzile unui sofer de birja", ceva de genul asta.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 07:56

De la: __DAF__, la data 2014-03-04 02:03:46Tot cautand, am dat si de un banc:

Un bucureºtean în piaþã cãtre un þãran de la o tarabã:
-Neneee, vreau ºi eu cartofi!
-De cât?
-Decât cartofi, da.

Ce am gasit eu....? Ca ''decat '' ar fi oltenesc dar si muntenesc-moldovean si ca ar fi patruns si in capitala Bucuresti in randul oamenilor de varste medii, fiind folosit mai ales de catre cei mai putin scoliti.

Confirm, din observatie personala, caci am avut ocazia atat sa traiesc in Ardeal, Moldova, Bucuresti, cat si sa intalnesc persoane din toata tara. ,,Decat" in loc de ,,doar, numai" , precum si ,,care" in loc de ,,pe care" sunt greseli gramaticale utilizate frecvent in zona damboviteana. La olteni nu am remarcat.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 08:04

De la: __hakon__, la data 2014-03-04 00:06:42
De la: _Daniela, la data 2014-03-03 22:39:11la faza cu "decat" are dreptate Black

Afirmatiile favorabile adresate unuia, sau celuilalt, neinsotite de argumete, Dandinelo, sunt egale cu ZERO !

Ei, asta-i buna! Ti-a spus scurt si clar cum stau lucrurile gramatical. Tu, care il trimiti pe Marin sa citeasca in engleza carti intregi prin tot netul, daca nu mai ai cartea de gramatica, gasesti extrem de usor si accesibil explicatia utilizarii corecte a lui ,,decat"

,,nu-mi poate genera decat acelasi sentiment gretzos" - corect
,,l-am intalnit si resimtit decat in momentul.." - incorect

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 08:07

De la: VladCuTzeapa, la data 2014-03-03 19:23:27NU AM DECAT O TZEAPA? CUM SA O IMPART LA DOI?

Mai fa-ti una din Dafin, oricum ramai cu DAF-ul, Musetelul si cifrele anexe

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 09:07

ț, ș - când nu avem diacritice.

Personal ma zgarie la ochi optiunea unora de a inlocui diacriticele cu transcrierea TZ si SH, imi pare o mult mai mare schilodire a limbii romane decat utilizarea caracterelor T si S.
Probabil este un exces de corectitudine al celor care scriu astfel, poate nu au incredere ca intelegem textul daca folosesc numai T si S, fiind noi mai prostuti, asa...

Am cautat pe net sa vad daca mai deranjeaza pe cineva si vad ca de prin 2008 s-a initiat o campanie exact pe aceasta idee:
aidphoto.wordpress.com/2008/03/06/vorbeste-romaneste-campanie-an...
,,Vorbeºte româneºte campanie anti “tz”,”sh”,”k”

Am gasit pe blogul lui Fabeto o campanie care mi-a atras atentia si pe care vreau sa o sustin.
Majoritatea dintre voi folositi, in special pe messenger , “tz” in loc de “þ” , “sh” in loc de”º” sau “k” in loc de “c”,”cã” sau mai stiu eu ce astfel de romanisme pe net. Acum nu zic sa folositi “ã,î,â,º,þ” pentru ca este destul de greu si incomod, dar un simplu “a,i,s,t” eu zic ca e de ajuns, pentru ca reiese din citirea cuvantului ce ati vrut sa spuneti. Cea mai buna dovata este chiar textul acesta pe care ati reusit sa-l cititi fara probleme.
Asa ca daca si tu esti impotriva “tz”-utilor si “sh”-urilor sustine aceasta campanie prin bannerul de mai jos

VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, NU ROMANESHTE."

Nu pot decat sa subscriu!

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 09:48

De la: _Ingrid, la data 2014-03-04 09:07:13ț, ș - când nu avem diacritice.

Personal ma zgarie la ochi optiunea unora de a inlocui diacriticele cu transcrierea TZ si SH, imi pare o mult mai mare schilodire a limbii romane decat utilizarea caracterelor T si S.
Probabil este un exces de corectitudine al celor care scriu astfel, poate nu au incredere ca intelegem textul daca folosesc numai T si S, fiind noi mai prostuti, asa...

Am cautat pe net sa vad daca mai deranjeaza pe cineva si vad ca de prin 2008 s-a initiat o campanie exact pe aceasta idee:
aidphoto.wordpress.com/2008/03/06/vorbeste-romaneste-campanie-an...
,,Vorbeºte româneºte campanie anti “tz”,”sh”,”k”

Am gasit pe blogul lui Fabeto o campanie care mi-a atras atentia si pe care vreau sa o sustin.
Majoritatea dintre voi folositi, in special pe messenger , “tz” in loc de “þ” , “sh” in loc de”º” sau “k” in loc de “c”,”cã” sau mai stiu eu ce astfel de romanisme pe net. Acum nu zic sa folositi “ã,î,â,º,þ” pentru ca este destul de greu si incomod, dar un simplu “a,i,s,t” eu zic ca e de ajuns, pentru ca reiese din citirea cuvantului ce ati vrut sa spuneti. Cea mai buna dovata este chiar textul acesta pe care ati reusit sa-l cititi fara probleme.
Asa ca daca si tu esti impotriva “tz”-utilor si “sh”-urilor sustine aceasta campanie prin bannerul de mai jos

VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, NU ROMANESHTE."

Nu pot decat sa subscriu!

upssss, mea culpa si eu mai folosesc acest tz in ultima vreme dar, doar din exces de corectitudine ca sa nu fiu trasa-n tzeapa
dar, promit sa nu mai fac, intrucit e aiurea !

Corina_Petre_1

428 mesaje
Postat pe: 4 Martie 2014, ora 09:57

De la: __DAF__, la data 2014-03-04 01:13:54
Eu am decât trei picioare.--->>>Nu am decat trei picioare....Dar e corect si: Am decat/doar/numai trei picioare
Mai lipsește decât Mihai.--->>> Nu mai lipseste decat Mihai....Mai lipseste numai Mihai e corect de asemenea!

EXCEPTIE: Imi place si simtul umorului, si calitatile tale de judecator, si sensibilitatea ta exagerata, si modalitatea ta de a te face inteles, dar nu stiu sa le apreciez la justa lor valoare.

Ce misto! Lectii de gramatica date dupa ureche, condimentate si cu un dezacord. Perfectiunea e floare la ureche pentru unii.

Imi plac si fudulia si aroganta ta de atotstiutor si ciufutenia ta exagerata. Ca-s mai multe, mai draga.

Si sunt mai multe exceptii de la regula cu niciodata virgula inainte de si:

Taci, mai, si inghite!
L-am sunat pe Mihai, colegul din Iasi, si l-am felicitat pentru reusita.
La multi ani, draga mea, si sa fii sanatoasa!
M-am intalnit cu Elena, care este foarte suparata, si am incercat sa o impac.
Du-te la loc, spuse profesorul, si continua lectia.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 11:25

De la: gabigabi2, la data 2014-03-04 09:48:50
De la: _Ingrid, la data 2014-03-04 09:07:13ț, ș - când nu avem diacritice.

....

upssss, mea culpa si eu mai folosesc acest tz in ultima vreme dar, doar din exces de corectitudine ca sa nu fiu trasa-n tzeapa
dar, promit sa nu mai fac, intrucit e aiurea !

De la tine chiar este surprinzator, tinand cont ca esti una dintre persoanele care il refuza pe â. La tz nici nu ma asteptam sa fii mai permisiva.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2014, ora 11:31

De la: Corina_Petre_1, la data 2014-03-04 09:57:59
De la: __DAF__, la data 2014-03-04 01:13:54

Ce misto! Lectii de gramatica date dupa ureche, condimentate si cu un dezacord. Perfectiunea e floare la ureche pentru unii.

Imi plac si fudulia si aroganta ta de atotstiutor si ciufutenia ta exagerata. Ca-s mai multe, mai draga.

Si sunt mai multe exceptii de la regula cu niciodata virgula inainte de si:

Taci, mai, si inghite!
L-am sunat pe Mihai, colegul din Iasi, si l-am felicitat pentru reusita.
La multi ani, draga mea, si sa fii sanatoasa!
M-am intalnit cu Elena, care este foarte suparata, si am incercat sa o impac.
Du-te la loc, spuse profesorul, si continua lectia.

Ce-ai facuuut! ai incalcat LEGEA promulgata de mine mai sus, si ma pregateam sa te salvez mentionand ca doar ai adus completari, dar daca ai vazut si dezacordul, eu nu te mai pot apara Astept sa vad reactiile.

Pagini: << 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Aceste cuvinte ne doare
Mergi la: