Info
x
Sfaturi practice pentru maini neindemanatice
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 15:21
da' nu ti se pare o Copilarie un asemenea comportament infantil ? suntem asa cum suntem si cu bune si cu rele si ne acceptam unii pe altii sau, nu ! ....nu sunt nici eu , intotdeauna , mindra de mine, dar nici nu-nchid ochii de jena cind ma uit in oglinda ! dar, ma straduiesc, fiind de acord cu ideea ca Nu sunt perfecta, dar ma pot imbunatati si nu cer de la ceilalti mai mult decit cer de la mine : bunavointa si sinceritate in relatiile cu ceilalti !
|
|
Fosta membra 9am.ro 17703 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 15:28
De la: gabigabi2, la data 2013-07-22 15:21:48da' nu ti se pare o Copilarie un asemenea comportament infantil ? suntem asa cum suntem si cu bune si cu rele si ne acceptam unii pe altii sau, nu ! ....nu sunt nici eu , intotdeauna , mindra de mine, dar nici nu-nchid ochii de jena cind ma uit in oglinda ! dar, ma straduiesc, fiind de acord cu ideea ca Nu sunt perfecta, dar ma pot imbunatati si nu cer de la ceilalti mai mult decit cer de la mine : bunavointa si sinceritate in relatiile cu ceilalti !De ce sa acorde cineva sinceritate si bunavointa, pe un site in eter? Nu destul suntem incorsetati de norme, coduri, reguli, protocoale, termeni si termene....in viata de toate zilele? Tu cand vorbesti cu tine mai tii cont de toate sabloanele astea? Cam asta e un site.... esti dar nu esti intr-o societate. Unii tin cont de conduita, altii nu.
Raporteaza abuz de limbaj
Daniela
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 15:40
parca mi-ai dat cu leuca-n cap cu intrebarea asta cu sinceritatea !
pentru ca ASA ESTI ! si nu e o chestie impusa, ci vine din tine, la modul natural, asa cum respiri ! "norme, coduri, reguli " ? cind le intelegi necesitatea dispare incorsetarea ...eu asa gindesc, asa traiesc ! asa cum tu ai explicat atit de frumos si sugestiv NORMELE muzicii pe care le intelegi si le-ai Integrat in tine , cintind sau compunind o poezie si nu-ti mai par restrictive ,caci ele Asigura acuratetea versului sau ptr. a se crea o Armonie, cam tot asa-i si cu celelalte norme ! faptul ca un altul nu le respecta sau chiar isi bate joc de ele, e treaba lui ....ii spui, ii explici, vrea sa intre-n ritm- bine....nu vrea si cinta-n falset, iarasi bine ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 17703 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 16:25
De la: gabigabi2, la data 2013-07-22 15:40:19parca mi-ai dat cu leuca-n cap cu intrebarea asta cu sinceritatea !Ei vezi...te-ai luminat! Raspunsul ti l-ai dat singura. Chiar tu spuneai de "Patul lui Procust". Fiecare foloseste siteurile pentru scopul ce si l-a propus si cu mijloacele proprii. Mie nu-mi place sa urlu...nici macar in padure.....ma doare si gatul daca fac asta, dar unii psihologi recomanda urletul ca metoda de descarcare a incarcaturii psihice acumulate, tocmai prin aceste constrangeri (prejudecati, reguli, norme etice...). La fel si injuratul sau vorbitul urat la adresa pertenerilor (de viata, de afaceri, de scoala...). Pe bune, am vazut eu la TV terapiile astea. Unii aleg internetul cu ramificatiile sale (siteuri, blog, comentarii, e-mailuri...)
Daniela
|
|
Radu_b10 719 mesaje Membru din: 17/03/2012 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 16:35
De la: daniela_, la data 2013-07-22 15:05:09 Apoi uite ase mai invat si eu care stiem a scripcari numa arpegiul gamei lu' Do major ( ca eu la minore nu ma bag, feri Doamne ), adicatele Do.Mi, Sol, Do ! Apoi pe tine trebuie sa te cheme Mi-Re-La ca era mai muzical , sau cum ar zice ungurul de pe Marea Britanie mai "music hall" ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 17:14
De la: daniela_, la data 2013-07-22 16:25:08De la: gabigabi2, la data 2013-07-22 15:40:19parca mi-ai dat cu leuca-n cap cu intrebarea asta cu sinceritatea !Ei vezi...te-ai luminat! am pus eu vreo intrebare ca sa-mi fi dat singura raspunsul ? tu m-ai intrebat si eu ti-am raspuns ce cred eu , profund , din toata inima si, crede-ma ca nu am nici-o frustrare ! ai mai intrebat daca in dialogul cu noi insine respectam norme sau reguli ?! ba bine ca nu si prima regula este tot cea a Sinceritatii ....daca te-mbeti cu apa rece mintindu-te frumos , frustrarea creste si mai mult , ptr. ca nu se va ajunge niciodata la cauza ce-a generat-o si lumea asta este plina de frustrari si frustrati, iar psihologii nu au nici-un interes sa ajunga la miezul problemei si sa-si piarda clientul !
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 19:31
Presupunem ca suntem gabigabi2 darã putem cujeta, aºe :
Daca postaciul A are 72 de ani si be numa ceai de corcodusa iara postacul B are mansarda goala si cunoscand ca postaciul C are un I.Q. egal cu 10 la minus doi din ala standard, sa se calculeze in sistem hexazecimal care dintre ei este cloana identica cu primul postaci mentionat ! Intrebare : Poate Daniela sa de-ie un raspuns lojico-argumentativ in gama Do major sau in La minor , care si a cui cloana easte ? Ca sa-i hie mai usor, poate folosi diezii, bemolii si Becalii ( pe tati fratii). Acu sa te vad blondo pana unde-ti merg neuronii ! Ca tare creata (interior-argumentat) te mai dai si te leji de tot omul ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 16238 mesaje Membru din: 20/03/2012 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 19:38
Ce zici tu aici?
vrei sa se faca spovedanii sau dosare de cadre?Raporteaza abuz de limbaj
,,E-un curcubeu deasupra lumii sufletului meu"
|
|
|
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 19:52
De la: _Ingrid, la data 2013-07-22 19:38:06Ce zici tu aici? Gata ! Te-ai bagat si tu care esti creata pe ambele parti ( interior-exterior) ! Uneori mai da pe afara si Rabdu, cand nu mai poate rabda ! Da' numa ca o face in binar or hexazecimal ca sa nu poata pricepe tot ciurdarul ! Atentie mare la virgule ! Ca alea dau limita de vteza !
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 19:54
De la: daniela_, la data 2013-07-22 15:28:05De ce sa acorde cineva sinceritate si bunavointa, pe un site in eter? Pai daca sincer esti de treaba, nu e nici o problema sa oferi bunavointa, e o tendinta naturala. Daca esti de treaba dar ai limba ascutita si umor sarcastic e alegerea ta cat te incorsetezi, ca daca ai umor ai si inteligenta de a lua in calcul consecintele. Eu de cand postez pe aici, am vazut atatea avatare ofilindu-se de la o simpla observatie, incat am invatat sa-mi formulez cu mare strictete postarile, am inteles ca dincolo de avatar e un om, care posibil sa aiba necazurile lui, de ce sa-l mai supar si eu? Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 19:58
De la: Radu_b10, la data 2013-07-22 19:52:54De la: _Ingrid, la data 2013-07-22 19:38:06Ce zici tu aici? Aide mai, da sa pup, sa treaca! Eu am asa o lene, ca nu numai nu vreau sa ma framant cu d-astea, dar nici nu m-am obosit sa transform mila domnului american in km, sa vad cum procedez cand trec p-acolo
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 20:04
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 20:16
De la: Radu_b10, la data 2013-07-22 20:04:15www.youtube.com/watch?v=RcZn2-bGXqQ[/quote] Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 20:26
De la: gabigabi2, la data 2013-07-22 17:14:52 ia uite aici cate intrebari.... Bine, nu mi le-ai pus mie....ci ti le-ai pus tie.... De la: gabigabi2, la data 2013-07-19 17:48:53ehhh, ce vrei sa -ti spun ? ca asa cum muzica e ceea ce gidila in mod placut urechile, care va sa zica Nu apar sunete dizarmonice, tot asa-i si cu discutiile dintre userii de pe forum ? si ca in momentul in care apar 2-3 avataruri ce cinta fals, zgirie urechea si ochiul si , in mod normal, vrei sa-ndepartezi disonanta ? Cat despre intrebarea mea.... De la: gabigabi2, la data 2013-07-22 17:14:52 Bingo!! sinceritatea Normal ca eu in gandul meu, cu mine insami sunt foarte sincera.... si-i injur de mama focului pe cei in fata carora am scarsnit din dinti, sau ma si vad pârând, tãind capete, rãsturnându-i de pe jilþ, bagându-i la puscarie... chestii pe care in realitate nu le fac.
Daniela
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 20:46
De la: Radu_b10, la data 2013-07-22 19:31:22Presupunem ca suntem gabigabi2 darã putem cujeta, aºe :Prima propozitie e de 10 la puterea n daca A , de 72 de ani, be ceai de corcoduse (una mi se pare cam putin), are tranzitul usor, deci e sanatos la trup si e sprinten si tonic. In Do major i-as spune DO daca B are mansarda goala n-are cum sa fie clona, ca nu-l duce mintea nici cum sa-si cumpere un divan. Ar putea fi in muzica o pauza mare (de 4 patrimi)....dar sa-i spunem SI-SI daca C are IQ 10 la -2 standard... poate fi clona daca-l denumim RE dublu bemol Si nu ma dau creaþî ....ca nici cand il pun pe moate nu vrea sa se imbarlige
Daniela
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 22:24
De la: _Ingrid, la data 2013-07-22 19:54:36eu il incerc...si daca vad ca marseaza la glume, al meu e!!De la: daniela_, la data 2013-07-22 15:28:05De ce sa acorde cineva sinceritate si bunavointa, pe un site in eter? Inseamna ca e om destept si n-o sa se impiedice la prima mistocareala, sau la o ironie....fie ea si cu vioara in cap. Iar cu restul.... sa vorbeasca cu cine le place, cu cine le canta in struna, cu cine rezoneaza.... in dus sau in privata
Daniela
|
|
Postat pe: 22 Iulie 2013, ora 22:53
De la: daniela_, la data 2013-07-22 22:24:34De la: _Ingrid, la data 2013-07-22 19:54:36eu il incerc...si daca vad ca marseaza la glume, al meu e!! Si eu am tendinta asta Am descoperit insa ca exista oameni care nu au umor, dar au destule calitati sa compenseze. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 07:19
De la: daniela_, la data 2013-07-22 20:26:16De la: gabigabi2, la data 2013-07-22 17:14:52 Nu, Daniela ! nu mi-am pus mie acele intrebari ! era raspunsul catre @Radu, de ce ma / ne deranjeaza Clonele , iar Ingrid i-a spus ca deschiderea acestui subiect este ca un cartof fierbinte si ca , de obicei, se lasa cu cearta ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 07:25
De la: Radu_b10, la data 2013-07-22 19:31:22Presupunem ca suntem gabigabi2 darã putem cujeta, aºe : n-ai stare, este ? te maninca si vrei sa te scarpin sau ce vrei ? cartoful e fierbinte, intr-adevar si nu vreau sa-ti spun iar CINE STIU eu ca esti ,citi ani ai si de unde! esti un Mare Fals si asta ,in conf. cu tot ce-am spus mai sus, imi zgirie creierii ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 09:06
De la: gabigabi2, la data 2013-07-23 07:19:42 Bine, tine-o pe-a ta! Cat despre clone, deranjeaza ANUMITE clone. Poate pe unele nici nu le-ai (am) sesizat. Deranjeaza acele clone care se iau de tine (de noi), sau care ne pun intr-o situatie jenanta. Dar la fel de tare te-ar(ne-ar) deranja si userii care au un singur nume si se iau de tine (noi)... sau care nu-s deacord cu parerile tale(noastre). Spui ca-ti place sinceritatea... Pai sinceritate este si injuria....sau expresiile urate la adresa cuiva. E o manifestare a starii de enervare. Sinceritatea intr-un moment neprielnic poate face mai mult rau decat bine. Normele de etica nu accepta sa fii nepoliticos ( e un exemplu).... Oare aceste norme nu sunt defapt o indemnare la minciuna? A gandi una si a spune (sau face) alta, de dragul de a respecta niste norme, e un lucru bun, sau o falsitate (minciuna)? Iar subiectul despre clone n-ar trebui sa deranjeze, daca e privit ca o tema de logica, de studiu, de discutii...si e abordat fara implicare emotionala. Raporteaza abuz de limbaj
Daniela
|
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 09:15
De la: _Ingrid, la data 2013-07-20 09:45:08Eeee..he.hee...Rabdule, umbli cu cartoful fierbinte...de obicei discutia asta se termina cu paruiala si iesiri furtunoase de pe forum. Daniela, ai aici postarea lui Ingrid, ca sa nu mai spui ca "o tin pe'a mea"....daca vrei sa citesti derularea discutiei si sa intelegi cum devine cazu' , este pe pag 8 ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 09:18
De la: daniela_, la data 2013-07-23 09:06:49Normele de etica nu accepta sa fii nepoliticos ( e un exemplu).... Oare aceste norme nu sunt defapt o indemnare la minciuna? A gandi una si a spune (sau face) alta, de dragul de a respecta niste norme, e un lucru bun, sau o falsitate (minciuna)? Nu, politetea nu te obliga sa minti. Te opreste de a leza sentimentele celuilalt vorbind cum iti vine la gura. Nu te obliga nimeni sa ii spui unei persoane ca e urata in draci. Asta poate fi o constatare personala, pe care o tii pentru tine, persoanei poti sa nu ii spui nimic, sau sa ii spui ca iti plac cerceii ei...Nu exista sa nu poti spune ceva agreabil fara sa minti. Daca persoana iti este violent antipatica, o eviti, nu te apuci sa o injuri. Revin cu parerea ca injuratura il defineste pe cel care o produce, nu pe cel caruia ii este adresata. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
sunt_al_naibii 3127 mesaje Membru din: 7/08/2010 |
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 09:33
De la: _Ingrid, la data 2013-07-23 09:18:34De la: daniela_, la data 2013-07-23 09:06:49Normele de etica nu accepta sa fii nepoliticos ( e un exemplu).... Oare aceste norme nu sunt defapt o indemnare la minciuna? A gandi una si a spune (sau face) alta, de dragul de a respecta niste norme, e un lucru bun, sau o falsitate (minciuna)? ....urato....ce cercei frumosi aveti...
Numai persoanele care se smulg din atracția sferelor
mistico-religioase sãlbatice pot ajunge la
inspiratia, ocrotirea și ajutorul Adevãratului Dumnezeu--------"Dragostea infinitã este singurul ADEVÃR ... orice altceva este o iluzie."
- David Icke-----http://youtu.be/s8P7Eitg9cs-------chiar daca un om este ingenuncheat ...dar inca mai are spiritul si constiinta treze...acel om este liber....
|
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 09:35
De la: sunt_al_naibii, la data 2013-07-23 09:33:51De la: _Ingrid, la data 2013-07-23 09:18:34De la: daniela_, la data 2013-07-23 09:06:49Normele de etica nu accepta sa fii nepoliticos ( e un exemplu).... Oare aceste norme nu sunt defapt o indemnare la minciuna? A gandi una si a spune (sau face) alta, de dragul de a respecta niste norme, e un lucru bun, sau o falsitate (minciuna)? No ase, vezi?!!!
|
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 10:42
Apoi cu toate ca mi-am promis sa-mi vad numa de treburile mele si sa forumesc mai putin, nu ma rabda inima sa nu va zic ceva povesti pe care daca m-as pricepe sa le agat niste rime in coada as cuteza sa le numesc fabule !
1. Despre cognoscibil si gusturi : - Se duce pretenu Bula ( da’ aista neaos romanesc) in vizita la Boole. Intra in casa la ala si imediat incepe a se cruci ca ala ave un Rembrandt pe perete ( cred ca era ala de-i zice “Rondul de noapte”) si zice : - Apoi ce-i facut ma shogore ? Tu ai spart vreun muzeum ? Ori ai spart o banca ceva ca sa-l poti cumpara ? Boole asta incepe a rade si el : - Pai ase ma stii tu pe mine ? Aiasta-i o copie ma ! - Tu ai bolunzit di tat ! Cum sa tii tu pe perete o copie ? O rade tat satul de tine ! .................................................................................................... Trece ceva vreme si vine returul . Adica Boole intoarce vizita . Intra-n casa la Bula si ramane cu ochii belti . Ista ave agatata pe perete o cutie cu pereti de sticla in care era ..... o balega ! - Pai bine ma shgore tu, care ziceai ca o sa rada satu’ de mine, tii pe perete o balega ? - Ma prostovane, o fi e balega, da-i orijinala de la Ducipalul Machedonului ! Am la e certificat de garantie, certificat de calitate si certificat de conformitate cu normele ISO ! Tu crezi ca eu tin falºuri pe perete, ma ? 2. Nu da boata in mana .... cui nu trebe ! Apoi vine in sat la noi un invatator cu gandul sa-i invete pe ciurdari aljebra aia binara. Ii aduna pe tati si incepe a le explica ce si cum dupa care, ca sa faca aplicatiune practica, ii cheama pe cate unu la el si da cate o boata la fiecare pentru exercituri ( ca brisca aveu ei, ca sa taie slana) Da boata la primul si ala fuge mintenas la locul lui si incepe sa calculeze. Da la al doilea si ala face la fel . ....................................................................... Cund ajunge la unul din ei ce credeti ca se intampla, drajele mele ? Unde nu pune ala mana pe boata si incepe a lua la schilodit pe invatatoriu ! Vedeti voi, ca ala a numara nu pute pricepe, da le-o aratat la tati ca stie si el a manui boata ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 10:52
Apoi Rabduriule, stau si io un chicut pe ganduri si vaz ca le zici adanc azi...Cred ca e cazul sa para si o cloana filozoafa
|
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 11:22
De la: _Ingrid, la data 2013-07-23 10:52:10 ..* apara.. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 11:59
De la: _Ingrid, la data 2013-07-23 10:52:10 Primum vivere, deinde philosophare ! Si eu cu trei biti ( felinare) numa pana la 8 numere pot scrie ( zero inclus) Poveste : O fost odata in satul asta al nostru unul care vorbe despre tot cat pricepe el . Si-o pus in poarta poze cu el, pune ( in ograda lui) muzica sa asculte lumea, ba chiar si-o facut un ziar a lui ca sa vorbeasca cu lumea ! ( ziarul nu ave pagina de politica da zice despre viata satului ) Numa ca lumea nu-l pre baga in sama, ca pre le amesteca pe toate cele . Atunce si-o amintit el de sciziparitate si o dat cu demisia ! Numa ca o facut prostia si le-o zis de asta la niste pretenari de ai lui - adica le-o dat boata in mana ! Si uite ase intr-o buna zi omul nostru o disparut din sat ! Da nimeni nu i-o simtit lipsa ! Ca tocma atunci aparuse in sat o fatuca mandra si care stia bine a vorbi si tati erau cu ochii dupa e ! Da unu din pretenarii lu omu' cela, in loc sa-si tina boata pentru numarat, o-nceput sa fugareasca fatuca ( ca atata minte ave da' voia sa stie satul ce stie el) Destul ca fatuca o fujit intr-alt cot de sat si-o inceput sa taca ! Apoi asta mie mi s-o parut o mare nedreptate si-am zis ca trebe facut ceva ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 12:28
De la: Radu_b10, la data 2013-07-23 11:59:59De la: _Ingrid, la data 2013-07-23 10:52:10 Apai sa-i faca fetei de deochi sa vorbeasca si ea...sau de sperietura
|
|
sunt_al_naibii 3127 mesaje Membru din: 7/08/2010 |
Postat pe: 23 Iulie 2013, ora 12:59
De la: _Ingrid, la data 2013-07-23 12:28:36De la: Radu_b10, la data 2013-07-23 11:59:59De la: _Ingrid, la data 2013-07-23 10:52:10 sau s-o ia la..... coasa.....daca-i buna si-i de casa....
Numai persoanele care se smulg din atracția sferelor
mistico-religioase sãlbatice pot ajunge la
inspiratia, ocrotirea și ajutorul Adevãratului Dumnezeu--------"Dragostea infinitã este singurul ADEVÃR ... orice altceva este o iluzie."
- David Icke-----http://youtu.be/s8P7Eitg9cs-------chiar daca un om este ingenuncheat ...dar inca mai are spiritul si constiinta treze...acel om este liber....
|
|
|
|

Nu destul suntem incorsetati de norme, coduri, reguli, protocoale, termeni si termene....in viata de toate zilele? Tu cand vorbesti cu tine mai tii cont de toate sabloanele astea? Cam asta e un site.... esti dar nu esti intr-o societate. Unii tin cont de conduita, altii nu.
Raspunsul ti l-ai dat singura. Chiar tu spuneai de "Patul lui Procust". Fiecare foloseste siteurile pentru scopul ce si l-a propus si cu mijloacele proprii. Mie nu-mi place sa urlu...nici macar in padure.....ma doare si gatul daca fac asta, dar unii psihologi recomanda urletul ca metoda de descarcare a incarcaturii psihice acumulate, tocmai prin aceste constrangeri (prejudecati, reguli, norme etice...). La fel si injuratul sau vorbitul urat la adresa pertenerilor (de viata, de afaceri, de scoala...). Pe bune, am vazut eu la TV terapiile astea. Unii aleg internetul cu ramificatiile sale (siteuri, blog, comentarii, e-mailuri...)
tu m-ai intrebat si eu ti-am raspuns ce cred eu , profund , din toata inima si, crede-ma ca nu am nici-o frustrare ! ai mai intrebat daca in dialogul cu noi insine respectam norme sau reguli ?! ba bine ca nu si prima regula este tot cea a Sinceritatii ....daca te-mbeti cu apa rece mintindu-te frumos , frustrarea creste si mai mult , ptr. ca nu se va ajunge niciodata la cauza ce-a generat-o si lumea asta este plina de frustrari si frustrati, iar psihologii nu au nici-un interes sa ajunga la miezul problemei si sa-si piarda clientul !
vrei sa se faca spovedanii sau dosare de cadre?
sinceritatea
Normal ca eu in gandul meu, cu mine insami sunt foarte sincera.... si-i injur de mama focului pe cei in fata carora am scarsnit din dinti, sau ma si vad pârând, tãind capete, rãsturnându-i de pe jilþ, bagându-i la puscarie... chestii pe care in realitate nu le fac.
....ca nici cand il pun pe moate nu vrea sa se imbarlige