back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Ce a fost inainte de dumnezeu, dar inainte de big-ban?

Pagini: << 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 1 Martie 2010, ora 17:32

Domnu` Mihail si pe avatarul meu ce-o sa apara sau dispare de tot?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 1 Martie 2010, ora 17:38

De la: gabigabi, la data 2010-03-01 17:26:30"timeo danaos et dona ferente" ,mytcore ! otravit martisor mi-ai dat ! Ipocritul de tine stie ce-i viata ? si nu ma face sa vreau a-mi aduce aminte visul tau premonitoriu ,ca d'aia ti-am spus ca esti ipocrit !

@mihaile

...da !...ºi nu-i otrãvit , n-ai teamã !...

Raporteaza abuz de limbaj
nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 17:39

De la: rodik_mi, la data 2010-03-01 17:32:22Domnu` Mihail si pe avatarul meu ce-o sa apara sau dispare de tot? [/qu ote]lasa-l asa ca e f frumos. Asta merge pina in sept.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 1 Martie 2010, ora 17:43

De la: nastasemihail, la data 2010-03-01 17:39:23
De la: rodik_mi, la data 2010-03-01 17:32:22Domnu` Mihail si pe avatarul meu ce-o sa apara sau dispare de tot? [/qu ote]lasa-l asa ca e f frumos. Asta merge pina in sept.
multumesc (Cu suc)

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 17:46

De la: nastasemihail, la data 2010-03-01 17:27:37
De la: gabigabi, la data 2010-03-01 17:16:54
De la: rodik_mi, la data 2010-03-01 16:32:14
De la: gabigabi, la data 2010-03-01 16:23:19multumesc @rodik ,mult de tot si fie ca primavara asta sa fie ptr.toti una buna,desi ,iarta-ma : ma traverseaza niste presimtiri !....in sfirsit : toata dragostea mea este cu tine si toti cei dragi tie ! Doamne,ce ne-am face fara IUBIRE ?
Te rog Gabi, fara presimtiri rele ca am inteles ca tu si Mihail aveti capacitati extrasenzoriale mai deosebite si presimtiti ce va sa vie! Acceseaza butonul pt ,, de bine''

ah,rodicut ,toti avem capacitati extrasenzoriale ....unii nu stiu de ele, altii nu le baga-n seama ; altii sunt putin mai atenti, doar atit !
@mihail,acum stii de ce starea ta/ a mea de neliniste ? de vise terifiante ? iata !

Sa ne apere Dumnezeu !
Nu am si nu am avut vise terifiante. Doar neliniste. Dar o tratez cu sucuri. Si cu oameni. Discut cu ei, dar nu despre nelinisti. Deci socializare reala.
Eu de exemplu am o presimtire ca pe avatarul tau o sa apara vreun fel de mincare.

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 17:59

De la: mytcor, la data 2010-03-01 17:38:22
De la: gabigabi, la data 2010-03-01 17:26:30"timeo danaos et dona ferente" ,mytcore ! otravit martisor mi-ai dat ! Ipocritul de tine stie ce-i viata ? si nu ma face sa vreau a-mi aduce aminte visul tau premonitoriu ,ca d'aia ti-am spus ca esti ipocrit !

@mihaile

Otrava in doze mici omoara microorganismele.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:00

De la: nastasemihail, la data 2010-03-01 17:59:09

@mihaile

ihim ! stia ea ,Caterina de Medicis ce stia !

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:01

De la: gabigabi, la data 2010-03-01 18:00:49

@mihaile

Da stiu ca ai cosmaruri, nu gluma. Toate medicamentele au substante tari.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:09

@mihaile

..lasã pe Caterina, ia-o pe Eneida .

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:09

De la: gabigabi, la data 2010-03-01 08:49:44
De la: Yorick, la data 2010-03-01 02:03:02
De la: gabigabi, la data 2010-02-28 19:00:30aaaaa,am uitat sa spun despre perechea duala bine-rau ! din experienta ancestrala a poporului reiese ca "dusmanul binelui este preabinele" si ca "tot raul spre bine "....si daca te uiti la simbolul Tao,ai sa vezi ca binele salasluieste-n rau si din rau rasare ca o speranta,binele....de unde si vorba ca nici " dracul nu-i atit de negru " ! dupa intelegerea mea si binele si raul sunt pietre de incercare presarate in viata unui om ,in fata carora el Opteaza- intreaga noastra viata este o suma de alegeri ,de altfel - ptr.o conduita ce-l defineste ca OM si "ce nu te omoara ,te intareste "! o seara buna !

Am senzatia ca faci anumite confuzii referitoare la semnificatia unor zicale.
"Tot raul spre bine" si "nu-i dracu' asa de negru" sunt doar niste incurajari pe care noi oamenii ni le adresam unii altora, pentru a ne ajuta sa trecem peste momente dificile. Ele nu au valoare de adevar. Sunt doar texte de incurajare. Si nu am nimic impotriva lor. Dimpotriva , si eu le folosesc. Si uneori asemenea texte mi-au fost adresate. Am apreciat intentia incurajatoare a persoanei care le rostea, insa nu le-am acordat valoare suprema de adevar. Nu reusesc sa ma auto-pacalesc pana in acel stadiu.
In ceea ce priveste zicala "ce nu te omoara, te intareste", am anumite dubii despre domeniul de aplicabilitate. Exista posibilitatea ca ceea ce nu te omoara sa te lase infirm, asa ca.... as reflecta un pic inainte de a folosi expresia asta in fata unui om aflat intr-un scaun cu rotile.
In mesajul precedent ma acuzi ca sufar de exces de rationalism. Eu nu consider asta despre mine, ba dimpotriva ma enervez pe mine insumi ca ma comport irational adesea. Totusi mi-as dori sa fie asa. Nu vad nici un motiv pentru a considera asta un neajuns. Ar fi ca si cum cineva mi-ar reprosa ca-s prea treaz , in loc sa fiu beat (ca gluma, si eu spun asta adesea - vad cate un prieten ca-i posac si-i zic : "problema ta e ca nu ai destul alcool la bord, asa ca ia si baga!" . Totusi e o simpla gluma.)

nu,nu, aici te lasi tu inselat ....poate prea des folosite ,s-au mai tocit ! dar nu-s vorbe de incurajare ci chiar adevaruri verificate ... altfel nu s-ar fi perpetuat ,ci s-ar fi uitat ca toate alealalte spuse zi de zi !
chestia cu infirmitatea spusa de tine,este iarasi o exagerare....tu te duci mereu catre extreme....cauta totusi calea de mijloc,e cea mai justa ! si apropo de rationalism : si despre iubire ,tot asa despici firul in 4 ? da' de ce o iubesc ? da' ce-i iubirea? da' e desteapta ? da'daca ma face sa sufar ? da' o sa-mi fie fidela ? cit timp ?s.a.m.d ....cind cineva isi analizeaza atit de mult-excesiv de mult- trairile, ajunge sa ofileasca sentimentul de plenitudine si sa ramina cu ratiunea ! nu-i rau,dar nu-i de ajuns !

Hai mah Gabi , ca m-ai lasat masca.
Cum adica sunt adevaruri verificate? Cine si in ce mod a verificat ca dracu' nu-i atat de negru? Si ce culoare RAL are dracu?

Expresiile sunt doar expresii , atat si nimic mai mult. Daca zicem "codru-i frate cu romanul" crezi ca asta e un adevar? Nu. Codrul e frate si cu ungurul si cu armeanul si cu papuasul.
E o simpla expresie menita sa arate ca in vremuri de restriste, cand navaleau tatarii , romanii se retrageau la adapostul codrului ca sa scape de urgie. Dar si amerindienii s-au retras in jungla ca sa scape de conchistadori, si deasemeni si africanii s-au retras ca sa scape de vanatorii de sclavi. Asa ca sunt convins ca si ei au expresii similare. Codru-i frate cu fugarul, indiferent de natie. Pentru ca ofera ascunzisuri , spre deosebire de campie.
Expresiile se perpetueaza pentru ca exista oameni care le rostesc. Ele contin uneori un dram de adevar , spre exemplu "in vino veritas" - e o simpla observatie despre faptul ca oamenii care au baut nitel au tendinta de a fi mai slobozi la gura. Insa stim cu totii ca sunt suficienti oameni care sunt taman pe dos. La bautura devin tacuti si retrasi. Sau chiar si un singur om se poate comporta diferit de la o betie la alta, uneori mai guraliv alteori mai posac.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:13

MOOOOOOOOle,....un mãrþiºor !...n-o mai critica, astãzi !...

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:18

De la: nastasemihail, la data 2010-03-01 18:01:59

@mihaile

beeeei ! nu Caterina de Medicis era mare experta in otravuri,ha ? nu si-a otravit ea fiul din greseala, daruindu-i ginerului o carte de vinatoare otravita fila cu fila ? beeeei !

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:24

De la: gabigabi, la data 2010-03-01 18:18:01

@mihaile

beeeei ! nu Caterina de Medicis era mare experta in otravuri,ha ? nu si-a otravit ea fiul din greseala, daruindu-i ginerului o carte de vinatoare otravita fila cu fila ? beeeei !

citatul....era din Eneidaaaaaaaaaa !,,,,Vergiliuuuuuuu !....

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:28

De la: Yorick, la data 2010-03-01 18:09:39
De la: gabigabi, la data 2010-03-01 08:49:44
De la: Yorick, la data 2010-03-01 02:03:02
De la: gabigabi, la data 2010-02-28 19:00:30aaaaa,am uitat sa spun despre perechea duala bine-rau ! din experienta ancestrala a poporului reiese ca "dusmanul binelui este preabinele" si ca "tot raul spre bine "....si daca te uiti la simbolul Tao,ai sa vezi ca binele salasluieste-n rau si din rau rasare ca o speranta,binele....de unde si vorba ca nici " dracul nu-i atit de negru " ! dupa intelegerea mea si binele si raul sunt pietre de incercare presarate in viata unui om ,in fata carora el Opteaza- intreaga noastra viata este o suma de alegeri ,de altfel - ptr.o conduita ce-l defineste ca OM si "ce nu te omoara ,te intareste "! o seara buna !

Am senzatia ca faci anumite confuzii referitoare la semnificatia unor zicale.
"Tot raul spre bine" si "nu-i dracu' asa de negru" sunt doar niste incurajari pe care noi oamenii ni le adresam unii altora, pentru a ne ajuta sa trecem peste momente dificile. Ele nu au valoare de adevar. Sunt doar texte de incurajare. Si nu am nimic impotriva lor. Dimpotriva , si eu le folosesc. Si uneori asemenea texte mi-au fost adresate. Am apreciat intentia incurajatoare a persoanei care le rostea, insa nu le-am acordat valoare suprema de adevar. Nu reusesc sa ma auto-pacalesc pana in acel stadiu.
In ceea ce priveste zicala "ce nu te omoara, te intareste", am anumite dubii despre domeniul de aplicabilitate. Exista posibilitatea ca ceea ce nu te omoara sa te lase infirm, asa ca.... as reflecta un pic inainte de a folosi expresia asta in fata unui om aflat intr-un scaun cu rotile.
In mesajul precedent ma acuzi ca sufar de exces de rationalism. Eu nu consider asta despre mine, ba dimpotriva ma enervez pe mine insumi ca ma comport irational adesea. Totusi mi-as dori sa fie asa. Nu vad nici un motiv pentru a considera asta un neajuns. Ar fi ca si cum cineva mi-ar reprosa ca-s prea treaz , in loc sa fiu beat (ca gluma, si eu spun asta adesea - vad cate un prieten ca-i posac si-i zic : "problema ta e ca nu ai destul alcool la bord, asa ca ia si baga!" . Totusi e o simpla gluma.)

nu,nu, aici te lasi tu inselat ....poate prea des folosite ,s-au mai tocit ! dar nu-s vorbe de incurajare ci chiar adevaruri verificate ... altfel nu s-ar fi perpetuat ,ci s-ar fi uitat ca toate alealalte spuse zi de zi !
chestia cu infirmitatea spusa de tine,este iarasi o exagerare....tu te duci mereu catre extreme....cauta totusi calea de mijloc,e cea mai justa ! si apropo de rationalism : si despre iubire ,tot asa despici firul in 4 ? da' de ce o iubesc ? da' ce-i iubirea? da' e desteapta ? da'daca ma face sa sufar ? da' o sa-mi fie fidela ? cit timp ?s.a.m.d ....cind cineva isi analizeaza atit de mult-excesiv de mult- trairile, ajunge sa ofileasca sentimentul de plenitudine si sa ramina cu ratiunea ! nu-i rau,dar nu-i de ajuns !

Hai mah Gabi , ca m-ai lasat masca.
Cum adica sunt adevaruri verificate? Cine si in ce mod a verificat ca dracu' nu-i atat de negru? Si ce culoare RAL are dracu?

Expresiile sunt doar expresii , atat si nimic mai mult. Daca zicem "codru-i frate cu romanul" crezi ca asta e un adevar? Nu. Codrul e frate si cu ungurul si cu armeanul si cu papuasul.
E o simpla expresie menita sa arate ca in vremuri de restriste, cand navaleau tatarii , romanii se retrageau la adapostul codrului ca sa scape de urgie. Dar si amerindienii s-au retras in jungla ca sa scape de conchistadori, si deasemeni si africanii s-au retras ca sa scape de vanatorii de sclavi. Asa ca sunt convins ca si ei au expresii similare. Codru-i frate cu fugarul, indiferent de natie. Pentru ca ofera ascunzisuri , spre deosebire de campie.
Expresiile se perpetueaza pentru ca exista oameni care le rostesc. Ele contin uneori un dram de adevar , spre exemplu "in vino veritas" - e o simpla observatie despre faptul ca oamenii care au baut nitel au tendinta de a fi mai slobozi la gura. Insa stim cu totii ca sunt suficienti oameni care sunt taman pe dos. La bautura devin tacuti si retrasi. Sau chiar si un singur om se poate comporta diferit de la o betie la alta, uneori mai guraliv alteori mai posac.

suntem chit : si tu ma lasi masca pe mine ! chestia cu codru este doar un vers dintro poezie care a devenit ca un loc comun-o platitudine ! in schimb,proverbele sunt adevaruri verificate si vericabile de fiecare om in parte ...dar, ptr. ca-ti place sa fii informat ,uita-te la simbolul taoist ; citeste putin ce se spune despre perechea yin-yang si ai sa regasesti ideea exprimata ....nu de mine neaparat,ci de intelepciunea populara prin diversele proverbe .... "pastile concentrate " de conduita, avertizare ,intelepciune ! .....ia o bere de la mine

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 18:37

De la: mytcor, la data 2010-03-01 18:24:29

@mihaile

te-a-mbatat primavara , mytcore ? eu ti-am spus chestia cu marul otravit ....Mihail a raspuns ca "otrava in doze mici omoara microorganismele " ! deci, trimiterea la Caterina de Medicis a fost ptr. Mihail ca urmare a zisei lui ! ....hai,ia si tu o bere cu speranta ca " CUI PE CUI SE SCOATE " este @Yorick-mole ?

VARANUL

11 mesaje
Oras: Sighetu Marmatiei

Postat pe: 1 Martie 2010, ora 19:53

De la: gabigabi, la data 2010-03-01 18:37:49

@mihaile

te-a-mbatat primavara , mytcore ? eu ti-am spus chestia cu marul otravit ....Mihail a raspuns ca "otrava in doze mici omoara microorganismele " ! deci, trimiterea la Caterina de Medicis a fost ptr. Mihail ca urmare a zisei lui ! ....hai,ia si tu o bere cu speranta ca " CUI PE CUI SE SCOATE " este @Yorick-mole ?
Daca nu suntem atenti,otrava este in alimentatia de zi cu zi

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 2 Martie 2010, ora 14:48

De la: VARANUL, la data 2010-03-01 19:53:51
De la: gabigabi, la data 2010-03-01 18:37:49

@mihaile

Daca nu suntem atenti,otrava este in alimentatia de zi cu zi

o,da !de cele mai multe ori nici nu stim ce mincam !

Fosta membra 9am.ro

5843 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2010, ora 15:56

pai dac nu ngatim noi.... nu stim ce mancam.........

Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 2 Martie 2010, ora 16:00

De la: 9am045616, la data 2010-03-02 15:56:44 pai dac nu ngatim noi.... nu stim ce mancam.........
Si daca gatim noi, ce stim intotdeauna provenienta ingredientelor ce le punem in mancare si ceea ce contin.?

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2010, ora 01:16

De la: gabigabi, la data 2010-03-01 18:28:43
suntem chit : si tu ma lasi masca pe mine ! chestia cu codru este doar un vers dintro poezie care a devenit ca un loc comun-o platitudine ! in schimb,proverbele sunt adevaruri verificate si vericabile de fiecare om in parte ...dar, ptr. ca-ti place sa fii informat ,uita-te la simbolul taoist ; citeste putin ce se spune despre perechea yin-yang si ai sa regasesti ideea exprimata ....nu de mine neaparat,ci de intelepciunea populara prin diversele proverbe .... "pastile concentrate " de conduita, avertizare ,intelepciune ! .....ia o bere de la mine

Ne-am bagat in discutii lingvistice.
Nu stiu despre ce poezie zici tu, totusi daca expresia e folosita intr-o poezie nu inseamna ca acolo isi are originea.
ro.wikipedia.org/wiki/Codrii_Vl%C4%83siei

Totusi , ne-am indepartat de la subiect.
Care era?

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2010, ora 03:39

De la: rodik_mi, la data 2010-03-02 16:00:18
De la: 9am045616, la data 2010-03-02 15:56:44 pai dac nu ngatim noi.... nu stim ce mancam.........
Si daca gatim noi, ce stim intotdeauna provenienta ingredientelor ce le punem in mancare si ceea ce contin.?

Trebuie sa fii atenta la provenienta lor -sa cauti din acelea care sunt de la Big...

adyhd1969

773 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2010, ora 12:04

20 000 EURO pt FIECARE ROMAN MAJOR www.variantacojocaru.ro scoate tabelul , aduna semnaturi de la vecinii tai , apoi trimite lista cu semnaturi la OTV urmareste in fiecare dupaamiaza OTV daca NOI nu ne SALVAM NIMENI NU O VA FACE

adyhd1969

773 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2010, ora 12:04

20 000 EURO pt FIECARE ROMAN MAJOR www.variantacojocaru.ro scoate tabelul , aduna semnaturi de la vecinii tai , apoi trimite lista cu semnaturi la OTV urmareste in fiecare dupaamiaza OTV daca NOI nu ne SALVAM NIMENI NU O VA FACE

Fosta membra 9am.ro

5843 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2010, ora 12:22

De la: adyhd1969, la data 2010-03-03 12:04:4220 000 EURO pt FIECARE ROMAN MAJOR www.variantacojocaru.ro scoate tabelul , aduna semnaturi de la vecinii tai , apoi trimite lista cu semnaturi la OTV urmareste in fiecare dupaamiaza OTV daca NOI nu ne SALVAM NIMENI NU O VA FACE
tu esti virusata rau

Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2010, ora 12:37

De la: 9am045616, la data 2010-03-03 12:22:12
De la: adyhd1969, la data 2010-03-03 12:04:4220 000 EURO pt FIECARE ROMAN MAJOR www.variantacojocaru.ro scoate tabelul , aduna semnaturi de la vecinii tai , apoi trimite lista cu semnaturi la OTV urmareste in fiecare dupaamiaza OTV daca NOI nu ne SALVAM NIMENI NU O VA FACE
tu esti virusata rau
I-am spus eu si pe MP

Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2010, ora 12:44

De la: karpov, la data 2010-03-03 03:39:08
De la: rodik_mi, la data 2010-03-02 16:00:18

Trebuie sa fii atenta la provenienta lor -sa cauti din acelea care sunt de la Big...

Majoritatea ingredientelor din mancare le iau din piata sau de la ferma proprie dar sunt unele pe care trebuie sa le iau de la Super market si ma uit bine la etichete. Inca pot distinge scrisul si fara ochelari.Multumesc pt grija ce mi-o porti.

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2010, ora 16:33

@mihaile

ma tot gindesc la chestia asta cu citatul din Eneida,zici tu ....nu vreau sa te contrazic neaparat,dar parca vorba respectiva a fost spusa cu ocazia calului troian....ori, despre caderea Troiei a povestit Homer !

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2010, ora 16:46

9 AM - de ce-mi faci asta ? de ce-mi blochezi postarile ? ce nu-ti place ?....him !

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 3 Martie 2010, ora 17:34

@yorick ,se-ntimpla ceva si nu-mi dau seama : de 3 ori am dat "citeaza" pe postarea ta,raspunzindu-ti si tot de atitea ori nu a aparut ,desi mi se spune ca am postat cu succes....ar putea fi legat ,cumva, de avatarul tau ? zic si eu,nu dau cu paru' .....si ca sa ne intoarcem la subiectul discutiei ,ca tot m-ai intrebat care-i ,iti raspuns scurt : nihil sine DEO !

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 4 Martie 2010, ora 15:45

De la: gabigabi, la data 2010-03-03 17:34:47@yorick ,se-ntimpla ceva si nu-mi dau seama : de 3 ori am dat "citeaza" pe postarea ta,raspunzindu-ti si tot de atitea ori nu a aparut ,desi mi se spune ca am postat cu succes....ar putea fi legat ,cumva, de avatarul tau ? zic si eu,nu dau cu paru' .....si ca sa ne intoarcem la subiectul discutiei ,ca tot m-ai intrebat care-i ,iti raspuns scurt : nihil sine DEO !

Se mai intampla sa nu le mearga serverul celor de la 9am. Am patit-o si eu si altii , asa ca mesajele mai lungi le salvez de obicei si apoi te postez. Daca nu merge prima data , am de unde sa copiez mesajul , in loc sa scriu iar.

"Nihil sine deo" e doar o vorba. In primul rand trebuie definit "deo". Care "deo"? Bula al meu? Zeus? Thor? Isus? Alah? Mithra? Horus? Yahve? Zalmoxes? Vishnu? etc. Nu pot insira toate cele cateva zeci de mii de zeitati din trecut si pana in ziua de azi, si oricum nu-i stiu decat pe cativa.
Tu pretinzi ca stii care e cel adevarat. Numai ca nu poti dovedi in nici un fel aceasta afirmatie. Sau de fapt , daca imi amintesc bine, ai tendinte ecumenice zicand ca toate sunt maifestari ale unei singure divinitati. Insa prin aceasta abordare ignori tocmai faptul ca ele sunt incompatibile. Unele zeitati ar putea fi reconciliate intre ele , dar ce te faci cu aia care iti comanda: "sa nu ai alti dumnezei in afara de mine, ca altfel e vai si-amar de capul tau!". Si in textele sfinte ale diverselor religii sunt descrise nenumarate situatii in care zeitati geloase de acest gen au matrasit pe unii care venerau alt zeu. Asa ca ecumenismul e o solutie improprie acestui tip de zeitate.
Asta e unul dintre motivele pentru care pariul lui Pascal e un argument extrem de slab.
Pe de alta parte absolut TOTI credinciosii sustin ca taman credinta lor e cea corecta, iar credinta diferita a lu' vecinu' de peste gard este gresita. Si niciodata nu se ofera vreo dovada din partea vreunuia in sprijinul "adevarului" pe care il sustin. Sau de fapt dovada este: "eu stiu pentru ca asa simt, pentru ca mi s-a aratat in vis" . Da' si lu' alalalt i s-a aratat in vis.
Afirmatiile unora sau altora sunt perfect egale intre ele in lipsa unei dovezi obiective de a crede vreuna dintre afirmatii. Tu ti-ai imaginat in mod eronat ca eu nu accept asa zisele dovezi pe care le-ai primit tu in vis din pricina prejudecatii mele de ateu. In realitate aceste "dovezi" nu ti le accepta nici cei care cred altceva. Vor spune poate ca e posibil sa fi primit tu vreun mesaj in vis , dar ori l-ai primit de la necuratu' , ori l-ai inteles tu gresit si de fapt era de la zeitatea lor preferata, care imbraca alte forme decat ce sustii tu. Fiecare credincios e eretic pentru altul.
Motivatia mea de a respinge asemenea dovezi e diferita de motivatia unui credincios de alt tip decat tine. Eu le resping pentru ca nu pot fi considerate dovezi. O dovada pentru existenta unei divinitati trebuie sa fie ceva exterior creierului unui simplu om. "Viziunile" nu se deosebesc prin nimic de halucinatii, ele par la fel de reale celui care le experimenteaza.
Prin urmare orice fel de credinta ai avea , ar trebui sa poti da raspuns la intrebarea: "dar de unde stiu ca-i asa?" . Asta nu pentru ca eu solicit vreo dovada, ci e o datorie in primul rand fata de tine insati. Si orice atribut i-ai acorda zeului tau , trebuie sa il sustii cu argumente palpabile.
Eu personal nu am vazut pana acum nici o incercare de a descrie atributele divinitatii care sa nu fie plina de inconsistente.
Ultima reduta in care se retrag credinciosii cand sunt pusi in fata acestor inconsistente este: "faci eroarea de a aplica logica ta limitata la o fiinta nelimitata. Dumnezeu nu poate fi inteles prin logica ci prin credinta". Dar, imi cer scuze, si Mos Craciun sau Zana Maseluta pot fi intelesi prin credinta. A-l face pe dumnezeu incomprehensibil nu e altceva decat o scuza ca nu ai dovezi. Adica trebuie sa suspenzi gandirea ca sa intelegi divinitatea, cam asta ar fi substratul. Si atunci cum mai deosebesti realitatea de fictiune?
"Pe vrãjitori sã nu-i lãsaþi sã trãiascã! " (Exodul 22:18) - daca te iei dupa un asemenea vers din scriptura trebuie sa asumi ca exista vrajitori. Si atunci se pune problema : de unde stii ca filmele cu Harry Potter sunt filme cu actori care pretind ca-s vrajitori, sau e un documentar cu vrajitori adevarati care pot face in realitate ceea ce se prezinta in film.
Intotdeauna esti obligat sa folosesti gandirea pentru a determina daca un lucru e realitate sau fictiune. Acelasi lucru se aplica si in cazul pretentiilor despre existenta divinitatii. Nu poti sa te retragi la adapostul scuzei ca trebuie sa uiti de logica si sa ai credinta. Daca faci asta , poti foarte bine sa ai credinta in Alah si nu in Isus. E acelasi lucru.
La final , sa il citez pe Richard Dawkins: "toti credinciosii sunt atei in raport cu o multime de alti zei. Singura diferenta este ca eu merg cu un zeu mai departe"

Pagini: << 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Ce a fost inainte de Dumnezeu, dar inainte de Big-Ban?
Mergi la: