Inainte de venirea iernii, o perioada in care preturile la alimente sunt mai mari, populatia Turciei incepe sa se pregateasca de iarna cu conserve de legume si fructe facute in casa. Insa, criza capacelor de borcan este o dovada a "sentimentului de urgenta" pe care multi turci il resimt cand vine vorba despre pregatirile pentru iarna din acest an.

"Capacele de borcan au devenit obiecte pentru piata neagra. Probabil vindem aproximativ 5.000 de capace intr-o zi. Oamenii pur si simplu le smulg de pe rafturi", spune Bilal Onar, un muncitor la un supermarket din Gungoren, un district din Istanbul populat in principal cu muncitori, potrivit Agerpres.

In conditiile in care bugetele lor inca se resimt dupa prabusirea monedei in 2018, turcii au inceput sa caute cu frenezie capace de borcan pentru a profita de calmarea inflatiei si a face conserve pentru iarna. In urma cu cateva luni, rata inflatiei a atins cel mai ridicat nivel de la venirea la putere a presedintelui Recep Tayyip Erdogan in urma cu 16 ani.

"Oamenii cred ca preturile vor creste la iarna, astfel ca isi iau masuri de prevedere. Fac munca asta de aproape 30 de ani si nu am vazut nimic asemanator", explica Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin care vinde articole ieftine.


Preturile la legume si fructe au crescut cu 73%, in Turcia

In luna aprilie a acestui an, preturile la fructe si legume au inregistrat o crestere in ritm anual de aproape 73%.

Autoritatile au incercat tot felul masuri pentru a tine sub control inflatia, "hartuindu-i" pe retaileri si dand vina pe cei care fac stocuri pentru preturile mari si chiar au infiintat magazine de stat care sa vanda fructe si legume la preturi subventionate. In conditiile in care Banca Centrala a fost fortata sa majoreze semnificativ dobanda de politica monetara in urma cu un an, a urmat o scurta recesiune care intre timp s-a transformat intr-o economie in stagnare.

Daca la aceasta se adauga si faptul ca rata somajului este aproape de maximul istoric, este explicabil faptul ca oamenii au inceput sa faca economii. Atunci cand fac conserve de legume si fructe oamenii de obicei refolosesc borcanele din anii trecuti, dar inlocuiesc capacele de metal. De aici apare deficitul.


Capacele se vand la pret dublu fata de anul trecut

Metin Onbasili, care detine un magazin in cartierul Besiktas, spune ca in prezent capacele de borcan se vand cu 0,7 lire (12 centi) bucata, dublu fata de pretul de anul trecut. "Cererea a explodat pentru ca si preturile au explodat anul trecut", a subliniat Metin Onbasili.

Problema cu capacele de borcan se intinde dincolo de metropola Istanbul. Ziarele din provincia Kocaeli, amplasata la est de capitala comerciala a Turciei, au raportat si ele o criza a capacelor de borcan.

Arzu Sen, un producator de paste de tomate din regiunea Canakkale, a constatat ca se confrunta brusc cu o competitie acerba.

"Este ca si cum toata lumea a inceput sa isi produca propriile conserve", a afirmat el.