Invitat este unul dintre cei mai importanti pianisti romani ai momentului - Viniciu Moroianu. Acesta va interpreta atat lucrari din repertoriul lui Dinu Lipatti, cat si creatii semnate de acest tanar minune al culturii romane.

Viniciu Moroianu s-a nascut in Bucuresti, in anul 1962. A absolvit Conservatorul bucurestean, la clasa profesorului Gabriel Amiras. A fost distins cu trei premii I in competitii nationale de pian, fiind totodata laureat la Paris („Guilde francaise des artistes solistes”, 1979) si Bucuresti („George Enescu”, 1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din Romania (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu si Premiul Fundatiei „Dinu Lipatti” din Bucuresti (1992) pentru restituirea si prezentarea in concert a Fanteziei op.8 de Lipatti.

Are un repertoriu vast, incluzand prime auditii si lucrari ample mai rar abordate. Detine doua integrale Beethoven: lucrarile concertante, la Ramnicu Valcea (2008-2009), si Sonatele pentru pian si vioara, cu Cristina Anghelescu, la Iasi si Bucuresti (2010). A participat la festivalurile internationale „George Enescu” (sapte editii), „Dinu Lipatti” (trei editii), precum si in Bratislava, Graz si San Jose. A intreprins turnee in Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franta, Italia, Germania, R. Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elvetia.

A concertat cu orchestre din Marea Britanie, Elvetia, R. Moldova, Bulgaria. A realizat inregistrari la Radio Romania, precum si la casele de discuri „Electrecord” (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzand doua premiere camerale discografice) si „Agora” – Grecia (CD cu Martinu, 1996). A publicat la Editura Muzicala din Bucuresti Cadentele lui Dinu Lipatti (editie critica, 2003) si Concertul pentru pian si orchestra de Radu Paladi (2015).

Potrivit unui comunicat remis 9am, este membru fondator al Societatii Romane Mozart (1991). In 2005 a obtinut titlul de Doctor in muzica, cu teza „Doua secole de gandire componistica reflectate in creatia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. In prezent este profesor universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Din 2007 este invitat anual la ” Academia Sighisoara”, iar din 2011 este membru in Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreti din Romania.

Taxa de vizitare a Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia (6 lei pret intreg, 3 lei pret redus), asigura si accesul la concert.

Programul complet aici.


Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Dinu Lipatti - 100 la Mogosoaia ClasicFest editia a VI-a.