Saptesprezece albume rare, din perioada 1962 - 1981, ale cantaretului american de muzica soul James brown au fost reeditate de casa de discuri Universal Music Enterprises, printre materialele care sunt disponibile si in pricipalele magazine de muzica online, in format digital, numarandu-se albume de studio, instrumentale si raritati.

De asemenea, au fost reeditate trei albume live si a fost lansat, in premiera, un al patrulea disc cu inregistrari din seria de concerte "Live at the Apollo". James Brown, printre ale carui hituri se numara "Living in America", "Papa's Got a Brand New Bag" si "I Got You (I Feel Good)", a murit de Craciun, in 2006, in Atlanta, la varsta de 73 de ani, din cauza unei insuficiente cardiace provocate de o pneumonie. Cariera lui muzicala s-a intins pe durata a sase decenii, iar Brown este recunoscut drept unul dintre cei mai dinamici artisti pe scena din istoria muzicii americane.

Cantaretul, cunoscut de asemenea ca "Mr. Dynamite," a adus cuvantul "funk" in mainstreamul muzical si a influentat mai multe generatii de muzicieni de culoare.

Hitul sau "Say it Loud" (I'm Black and I'm Proud/ Sunt negru si sunt mandru de asta) a devenit un imn al drepturilor civile in timpul anilor 1960. James Brown a cantat aceasta piesa in 1969, la ceremonia de preluare a mandatului de presedinte al Statelor Unite ale Americii de Richard Nixon, fapt care i-a afectat negativ popularitatea printre tinerii negri, pentru o perioada.

A avut aproape 120 de cantece in clasamentele muzicale si a inregistrat peste 50 de albume, a fost introdus in Rock 'n' Roll Hall of Fame si a primit un premiu Grammy pentru intreaga cariera in 1992. James Brown si-a construit si cateva afaceri de succes, incluzand cateva posturi de radio si propria sa companie de productie. Detinea foarte multe masini scumpe si avea un avion personal.

A fost ales membru al Consiliului Impotriva Drogurilor al presedintelui american Ronald Reagan, dar a fost arestat in cateva randuri in anii 1980 si 1990 si acuzat de posesie de arme si droguri. In 1988, Brown, care si-a inceput cariera muzicala in inchisoare ca delincvent juvenil, a revenit in spatele gratiilor, condamnat pentru sase ani din cauza drogurilor si armelor, dupa o cursa cu masini prin statele Georgia si Carolina de Sud, care s-a terminat dupa ce politia a tras mai multe focuri in cauciucurile masinii sale. A iesit din inchisoare in 1991.

Artistul a avut mai multi copii, dintre care a recunoscut doar noua, fiii Teddy (1954-1973), Terry, Larry, Daryl si James Joseph Brown II si patru fiice - Lisa, Dr. Yamma Noyola Brown Lumar, Deanna Brown Thomas si Venisha Brown.