Regizorul Liviu Ciulei a murit, in noaptea de luni spre marti, la Munchen, fiind internat in spital din cauza mai multor afectiuni, a declarat pentru MEDIAFAX cineastul Stere Gulea, cumnat al lui Ciulei.

Stere Gulea a precizat ca Liviu Ciulei locuia atat la Bucuresti, cat si la Munchen, insa, in luna iulie, a plecat cu sotia sa in Germania.

"Nu puteai sa spui ca peste trei luni n-o sa mai fie", a spus Gulea, precizand ca Ciulei a fost ulterior internat de mai multe ori, incepand din septembrie, cand a avut o congestie pulmonara. Au aparut apoi alte probleme - complicatii renale si, s-ar parea, un stop cardiac.

Stere Gulea, a carui fiica, Alexandra, este casatorita cu regizorul Thomas Ciulei, fiul lui Liviu Ciulei, a mai spus ca nu cunoaste deocamdata detalii privind inmormantarea, fiind de rezolvat o serie de chestiuni administrative mai intai in Germania.

Insa, regizorul a mentionat ca, din cate stie, Liviu Ciulei si-ar fi dorit sa fie incinerat.

Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946) si apoi arhitectura (1949).

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in "Visul unei nopti de vara" la Teatrul Odeon.Ulterior s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (mai tarziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia de Richard Nash", scrie wikipedia.org.

In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei "Cum va place" a lui Shakespeare.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra si a lucrat in multe tari din Europa, precum si in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia.

A parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota, iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University in New York City.

S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre.

Ca arhitect, in afara scenografiilor majoritatii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, precum si a altor teatre.

  • Printre distinctiile obtinute de Liviu Ciulei, se numara premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru "Padurea spanzuraților", Globul de Cristal, la Karlovy Vary, in 1969, pentru filmul "Valurile Dunarii", Premiul UNITER, in 1996, Premiul de Excelenta UNITER, 2001, Premiul de Excelenta in cinematografia romana, 2002.

Liviu Ciulei era membru de onoare al Ordinului Arhitectilor si Director de Onoare al Teatrului Bulandra.

  • A fost casatorit cu Clody Berthola si cu jurnalista Helga Reiter si este tatal regizorului Thomas Ciulei.