Romancierul a semnat, la cererea unui post de televiziune, si o dedicatie pentru patronul Stelei, Gigi Becali, unul dintre fanii sai declarati. A refuzat insa oferta lui Becali, autointitulat, dupa titlul unui roman de-al brazilianului, "razboinicul luminii", de a-l plimba prin tara, cu masina proprie si cu el insusi pe post de sofer.

"Nici un scriitor nu-si alege fanii. Paulo Coelho a refuzat oferta lui Gigi Becali de a-l conduce cu masina prin tara si nu s-a decis inca daca sa-i acorde o intrevedere", ne declara ieri Simona Kessler, agentul literar al scriitoruluii brazilian.

"Am un proiect de film"

Pina sa ajunga insa la intilnirea cu impatimitii cititori, pentru care a semnat peste 2.000 de autografe, Paulo Coelho a avut o intilnire cu presa la Hotel Hilton, unde a vorbit despre motivele venirii sale in Romania, despre cum isi scrie cartile, despre autorii preferati, despre sport, ca orice brazilian care se respecta, si despre politica.

Desi, initial, dorea sa viziteze Romania, la aceasta a doua sa venire, ca simplu particular, brazilianul si-a schimbat intentia, acceptind sa se intilneasca cu si cititorii si sa-si promoveze cartea. "Am mai fost in 1982 si mi-am planificat o alta vizita, care a tot fost aminata. As fi vrut sa vin in cadru privat. Am facut un complot cu un prieten ziarist sa vin incognito, apoi insa mi-am spus ca nu este corect fata de cititori, fata de editorul meu, si de aceea am hotarit ca doua-trei zile sa-mi promovez cartea".

Adevaratul motiv al venirii lui Coelho in Romania este insa altul: "Sint in Romania si pentru ca am un proiect de film, dar nu bazat pe cartile mele. Am in plan sa vizitez patru tari, una dintre ele este Romania. Vreau sa fiu liber, sa ma intilnesc la intimplare cu oamenii, intr-un bar, sau pe strada". Cu toate ca vrea sa faca film, Coelho s-a declarat impotriva ecranizarii cartilor lui. "Am primit foarte multe propuneri pentru ecranizarea cartilor mele si intotdeauna am refuzat. Singura optiune este pentru "Alchimistul", dar de atunci am pus un embargo asupra drepturilor de ecranizare. Imi plac filmele facute ca atare, nu cele adaptate dupa carti", a explicat brazilianul.

"Zahir", 50% autobiografic

Pentru ultimul sau roman, "Zahir", Coelho a stabilit un procent de autobiografie de 50%. "Personajul nu este alter ego-ul meu, este altcineva. Toate cartile mele au valente autobiografice. In 'Alchimistul>> sint eu, dar invaluit sub metafore", a explicat el.

Lansarea pe plan mondial a acestui volum, care a depasit deja 1,5 milioane de exemplare vindute, nu a fost lipsita de peripetii. Daca la noi cititorii s-au aliniat rabdatori, asteptind ore intregi o carte semnata, in alte parti sedintele de autografe s-au lasat cu imbulzeli, imbrinceli si geamuri sparte. Iesirea pe piata a cartii a stirnit si interesul piratilor: "In Iran, cartea a fost publicata cu 24 de ore inainte de lansarea sa din Brazilia. Pentru ca Iranul nu a semnat acordul de copyright, au ajuns sa existe 10 editii diferite, fara acordul meu, inclusiv una cu 200 de pagini in plus, prezentata de editor drept versiunea completa", a spus scriitorul.

"Scriu o carte la doi ani"

La clasica intrebare legata de procesul de concepere a unei carti, Coelho a raspuns ca, inainte de a fi scris in mod concret, fiecare roman nou "este scris deja in sufletul meu". Brazilianul a explicat si ce l-a indemnat sa scrie: "Toata lumea vrea sa fie fericita, dar nimeni nu reuseste sa afle ce este fericirea. Ar trebui sa cautam confruntarea, provocarile vietii, nu sa le evitam. Despre asta am vrut sa scriu, despre fericire, dar si despre alte lucruri".

Scrierea propriu-zisa a unei carti, a explicat popularul romancier, nu dureaza prea mult: "Am nevoie de doi ani sa concep cartea. Scrisul propriu-zis nu dureaza prea mult.

'Alchimistul>> l-am scris in doua saptamini, 'Zahir>> - intr-o luna. Scriu o carte la doi ani, incerc sa-mi traiesc viata cit mai intens posibil". Printre modelele sale literare, se numara "cel mai important scriitor brazilian, Jorge Amado", Jorge Luis Borges, William Blake si, nu in ultimul rind, Henry Miller, de care Coelho s-a declarat "foarte influentat". Chiar daca aceasta influenta nu prea iese la iveala in cartile lui. Cu toate ca cel mai citit text al sau este unul intitulat "Multumesc, domnule Bush", in care s-a pronuntat impotriva prezentei americane in Golf, romancierul crede ca "nu trebuie sa te implici in politica doar pentru ca exista o cauza. In loc sa critici guvernul, e mai bine sa faci tu ceva", a explicat Coelho, care a oferit exemplul unei fundatii prezidate de el, in Brazilia, care se ocupa cu ajutorarea orfanilor si a familiilor nevoiase. Programul oficial al brazilianului s-a incheiat ieri. Pina pe 17 octombrie, cind isi va termina vizita in Romania, Coelho va calatori prin Transilvania.