Realizat in regia lui Adrian Sitaru si Titus Muntean, cu Marcel Iures in rol principal, "In deriva" este o adaptare a serialului american "In Treatment" realizat de HBO US.

Filmarile pentru "In deriva" au debutat in aprilie si se vor incheia la sfarsitul lui august, urmand ca apoi serialul sa intre in postproductie, lansarea oficiala fiind pe 6 decembrie, la HBO Romania.

Andrei Cretulescu, producatorul serialului, a explicat pentru MEDIAFAX modul de lucru la productie si asteptarile postului de televiziune cu privire la "In deriva".

"Sunt 45 de episoade care se vor difuza in noua saptamani, de luni pana vineri. O noua zi - un nou pacient, iar saptamana urmatoare, o luam de la capat. Titus (Muntean, n.r.) si Adi (Sitaru, n.r.) au regizat primele 10 episoade cu schimbul, iar de la 11 incolo - cate cinci fiecare, in calupuri de cate doua saptamani", spune Cretulescu.

Cu privire la alegerea "In Treatment" ca primul serial adaptat de HBO in regiune, Cretulescu precizeaza: "Originalul «In Treatment», cel israelian, este extraordinar. Daca HBO US a reusit un remake pe masura, noi de ce-am fi mai prejos? Ai sa razi - exact conditiile in care in Romania nu exista inca o traditie (sau cel putin nu la ordinea zilei) in materie (de psihoterapie, n.r.) ne-au convins ca subiectul merita".

In ceea ce priveste impactul productiei, ale carei costuri sunt, potrivit producatorului, "mai mici decat credea, mai mari decat spera", Cretulescu spune ca va fi "sensibil".

Pe de alta parte, Titus Muntean, unul dintre regizorii peliculei, spune ca acest proiect nu face diferente in ceea ce priveste rigorile calitative comparativ cu un film, fiind un serial care isi propune "sa se faca in stil film si cu oameni de film, cu echipa de film, in primul rand".

"Diferenta (dintre un serial TV si un film, n.r.) e mai degraba cantitativa decat calitativa. Trebuie sa filmam mult mai mult decat in acelasi interval in productia unui film", a declarat Muntean pentru MEDIAFAX.

Cu privire la pregatirea pentru acest proiect, Titus Muntean declara: "Nu cred ca ne-am pregatit noi (regizorii, n.r.) in mod deosebit pentru asta, pentru ca toata problematica care tine de tipicul terapiei era continuta in mare masura de scenariu si, evident, de scenariul original. Acolo unde nu respecta la milimetru procedurile de terapie, nici nu cred ca e atat de important. Pana la urma, e un «spectacol», intr-un fel , care trebuie sa bucure spectatorul si (pe care acesta, n.r.) sa il inteleaga".

"De la bun inceput, am decis ca cea mai buna formula ar fi sa parcurgem fiecare, in principiu, cate un ciclu de o saptamana din serial, care inseamna doua saptamani de filmare si atunci am decis ca ne vom alterna din doua in doua saptamani, cu exceptia primelor 10 episoade, adica doua cicluri, practic, unde sa ne alternam la fiecare episod la inceput, ca sa ne egalizam viziunile sau modul de lucru", a mai spus Muntean cu privire la modul de lucru la "In deriva".

Intr-un apartament, o canapea crem troneaza, alaturi de un fotoliu maroniu, in mijlocul camerei, amenajata in culori relaxante, in tonuri de bej si maro. Biblioteca, tablourile de pe pereti si masutele de cafea dau impresia de caldura si ajuta pacientii sa se "deschida" in fata psihoterapeutului Andrei Poenaru (Marcel Iures). Fotoliul maro mare si comod ii este destinat terapeutului, in timp ce canapeaua confortabila este locul de unde pacientii lui se deschid si isi povestesc vietile, cu bucurii si traume.

Astfel, in fiecare luni, Nora (Maria Dinulescu), o doctorita atragatoare si inteligenta, vine la Andrei si incearca sa-si puna ordine in viata.

Pacientul de marti este Victor (Vlad Zamfirescu), ofiter in trupele speciale, un barbat arogant, care se considera deasupra tuturor, pentru ca miercuri Diana (Maria Mitu), o tanara gimnasta care a suferit un accident, sa vina la Andrei pentru o evaluare psihologica.

Joia este destinata terapiei de cuplu: Tudor (Bogdan Dumitrache) si Ruxandra (Andreea Bibiri) sunt casatoriti, au un copil si vor sa decida daca sa-l faca sau nu pe al doilea. In fiecare vineri, Andrei isi viziteaza propriul psihoterapeut - Maria Pascali (Tamara Cretulescu), cea care, cu ani in urma, l-a initiat si l-a format.

  • Marcel Iures, actorul care "tine" in spate intregul serial, a vorbit, pentru MEDIAFAX, despre modul in care s-a pregatit pentru acest rol, despre impactul pe care acest serial l-ar putea avea pe piata din Romania, dar si despre diferentele dintre cinema si teatru, pe de o parte, si serialul de televiziune, pe de alta parte.

"(Mersul la psihoterapeut, n.r.) nu e foarte raspandit in mentalitatea noastra. Dar am descoperit, nu stiu daca pot sa spun cu ingrijorare sau cu placere, ca avem multi terapeuti, psihoterapeuti, psihiatri de foarte mare clasa si de foarte mare valoare. Daca e un lucru bun pentru ei si, oarecum pentru noi, e un lucru rau pentru ca suntem in deriva asa, suntem suferinzi probabil. Dar nu stii niciodata cum e mai bine", spune Iures.

"Am incercat sa ma documentez, am citit, cred eu destul, desi nu-i asa usor sa spui ca ai citit destul pentru un rol sau un domeniu, pentru ca nu e niciodata destul de fapt, dar grija a fost sa se recunoasca, sa fie confortabil si pentru terapeuti si pentru psihologi, sa se recunoasca intr-un model din asta, sa nu ofensez meseria asta si sa fie, cumva, credibil, eu nefiind terapeut", explica actorul rolul sau.

De asemenea, Iures spune ca a fost usor sa lucreze cu cei doi regizori si cu actorii din distributia serialului. "Nu a fost nicio greutate (sa lucrez cu cei doi regizori, n.r.). Greutatile, daca au fost, le-am perceput aproape la fel si le-am facut fata impreuna. Cuvantul asta «impreuna» e destul de rar in cinema-ul romanesc si, in general, in viata noastra sociala si mi-a facut placere sa recunosc ca tragem la aceeasi caruta si, cand obosea unul, intra celalalt si asa mai departe. Vorbim de niste oameni talentati, de niste oameni care au fost dedicati, au vocatie clara pentru asa ceva, nu sunt niste oameni care trec intamplator prin acest platou sau s-au facut intamplator regizori. Nu, nu vorbim despre asa ceva, ci despre niste oameni confirmati, care sunt celebri. Stati putin, ca sunt plini de premii. E foarte frumos!", spune actorul.

In ceea ce priveste actorii, Iures a declarat: "Am contribuit cat am putut (la distributie, n.r.). Ii cunosc pe toti, o parte din ei au trecut prin Teatrul Act, cum sa spun, suntem o familie cumva. Ne admiram, ne pretuim reciproc, eu cred ca sunt exceptionali fara exceptie si asta a fost baza, in fond, ca nu incepem sa descoperim tainele meseriei. Ti-e usor sa lucrezi cu orice profesionist. Culmea este ca atmosfera a fost creata in asa fel incat si neprofesionistii au fost foarte buni. E o fata care e formidabila, gimnasta (Maria Mitu, n.r.). E o liceana si este extraordinara. Nici macar nu are de gand sa se faca actrita, in schimb e foarte serioasa, o fascineaza zona, este ca o sugativa, se impregneaza de relatia cu mine, de relatia cu echipa, de toata lumea. E formidabila. Stie textul ca pe apa, e extrem de maleabila. O placere, o placere!".

In legatura cu diferentele dintre cinema si teatru, pe de o parte, si serialul de televiziune, pe de alta parte, Iures spune ca este mai greu lucrul la seriale TV "din cauza limitelor" impuse de format.

"Cand spun limite ma refer la ceva extrem de strict din punct de vedere tehnic si, oarecum, prin reflexie, si profesional. Adica trebuie sa constrangi si ce gandesti si ce ai de gand sa faci intr-un format impus de ratiuni de bani, de ratiuni de viteza, de productivitate, de programatism. Nu e usor si de-asta am refuzat foarte multe seriale, chiar si in strainatate. Si e ceva ce din pacate la noi nu s-a experimentat: filmul de televiziune, nu video, nu in platou, ci filmat in conditii de cinema. Asta e un format extrem de restrictiv si mi-a fost foarte greu sa ma adaptez la chestia asta", explica actorul.

Scenariul serialului este scris in intregime in limba romana, iar productia este asigurata de compania locala Film Factor. Regia serialului "In deriva" este semnata de Adrian Sitaru si Titus Muntean, iar producatorii executivi din partea HBO Central Europe sunt Aurelian Nica si Andrei Cretulescu.

"In deriva" este bazat pe serialul israelian "Be Tipul", creat de Hagai Levi si recompensat cu mai multe premii de Academia de televiziune israeliana. In 2007, drepturile au fost cumparate de HBO Statele Unite ale Americii, care a produs serialul sub titlul "In Treatment", cu Gabriel Byrne in rolul principal. "In Treatment" a avut parte de cronici pozitive si a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor in rol principal.

Serialul se concentreaza pe una dintre caracteristicile societatii moderne, sedinta de terapie, vazuta prin ochii unui psihiatru de succes, a carui viata profesionala si personala risca sa se destrame. Fiecare episod din cele 45 ale serialului se concentreaza pe cate o sesiune de terapie - patru sedinte individuale intre psihiatru si pacientii sai, urmate de cate un episod saptamanal axat pe vizita psihiatrului la propriul sau terapeut.

Marcel Iures, protagonistul primului serial HBO Romania