Anul acesta, lista dramelor din categoria filmelor despre gay s-a completat cu filmul de televiziune "Prayers for Bobby", o veritabila oda inchinata tolerantei, al carei scenariu graviteaza in jurul sinuciderii unui tanar gay neinteles de familie. Sigourney Weaver este capul de afis al distributiei, insa merita remarcat si Ryan Kelley, care, la doar 23 de ani, are in palmares doua premii pentru interpretare.

"Este si o chestie la moda, sunt regizori americani sau occidentali care au descoperit ca aceste filme fac incasari si abordeaza subiectul. Trebuie insa disociat intre publicul occidental si publicul romanesc, care are alte caracteristici, habitudini si care, mai nou, nu prea se mai duce la cinema. Cel romanesc nu e atat de interesat de astfel de filme, se poate simti iritat, deranjat de ele. In lume, exista un public mai tolerant, in general, care poate fi impartit in doua categorii, cei care sunt interesati de subiect sau care macar nu sunt deranjati de el si iau filmul asa cum e, de buna credinta si categoria cinefililor, care pariaza pe componenta estetica a filmului, si nu pe tema homoerotica abordata”, explica criticul de film Alex Leo Serban, potrivit NewsIn.

Totusi, in anul 2006, regizorul roman Tudor Giurgiu a avut curajul sa experimenteze aceasta tematica si pe plan local, in filmul "Legaturi bolnavicioase". Scenariul exploreaza un triunghi sentimental format din doua fete si un baiat, intr-o maniera mult mai credibila si mai interesanta decat in productia americana "Threesome" si cu un Tudor Chirila facand unul dintre cele mai izbutite rolurile ale carierei sale.

Tot in anul 2006 a aparut si "Brokeback Mountain" o romanta despre iubirea dintre doi barbati care l-a propulsat, practic, pe regretatul Heath Ledger in prima linie a vedetelor de la Hollywood. Pelicula a castigat trei Oscaruri si a inchis definitiv polemica despre "ce e bine si ce e rau" sa fie prezentat pe marile ecrane.

Trailer - "Prayers for Bobby"