Filmul lui Cristi Puiu - "Moartea domnului Lazarescu" - a primit ieri marele premiu la sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, fiind preferat de juriu dintr-un total de 19 pelicule inscrise in aceasta competitie.
Regizorul si o parte din echipa de artisti care evolueaza in film au primit marea veste in timp ce serveau masa la un restaurant de pe Croazeta.
In prima instanta, vestea data de atasatul de presa al festivalului li s-a parut o gluma, dar s-au convins dupa ce telefoanele au inceput sa sune si sa curga felicitarile.

"E o veste absolut minunata, nici nu ne-am revenit dupa aflarea ei", a declarat Cristi Puiu la cateva minute dupa ce a aflat ca filmul sau a primit premiul la sectiunea la care a concurat.
"Pur si simplu nu ne venea sa credem pana cand au inceput sa sune telefoanele de la diferite posturi de televiziune care ne felicitau. Este o confirmare importanta pentru toti actorii si toata echipa implicata in acest film", a declarat Monica Barladeanu, care interpreteaza in film rolul unei asistente medicale.
Cristi Puiu, in varsta de 38 de ani, a studiat arte vizuale la Geneva si a mai fost prezent la Cannes in 2001, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs, cu lungmetrajul "Marfa si banii".

De asemenea, regizorul a obtinut anul trecut Ursul de Aur la Berlin cu scurtmetrajul "Un cartus de Kent si un pachet de cafea". "Moartea domnului Lazarescu" este primul lungmetraj dintr-o serie intitulata "Sase povesti de la marginea Bucurestilor", in semn de omagiu pentru cele "Sase povesti morale" ale lui Rohmer. Cineastul se descrie drept un depresiv ipohondru. "Navighez pe Net pentru a-mi explica problemele de sanatate pe care imi imaginez ca le am. O piatra la rinichi este expresia perfecta a suferintei. Trebuie sa ies din propriul meu corp si sa-i dau o forma prin film", afirma regizorul in dosarul de presa.

Filmul este povestea unui barbat de 63 de ani (interpretat de Ion Fiscuteanu) a carui suferinta se transforma intr-un cosmar pe cand este plimbat de la un spital la altul prin Bucuresti. Potrivit presei franceze, pelicula nu are nimic pentru a seduce, dar tine spectatorul in alerta de la inceput pana la sfarsit. Filmul este nemilos cu sistemul de sanatate romanesc, scria Liberation, considerand ca medicii romani sunt si mai infumurati decat cei din Franta si trateaza pacientul ca pe unul care a venit sa-i deranjeze. In acelasi timp, filmul este subtil, presarat cu mii de detalii care fac din fiecare situatie una verosimila, caraghioasa si patetica. Din distributie fac parte, printre altii, Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, Gabriel Spahiu si Monica Barladeanu.