back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Perle

Pagini: << 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 >> Sari la pagina:

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 22:04

Despre Sanpetrul LUPILOR sau Nedeea Lupilor cum mai este cunoscuta aceasta sarbatoare din 16 Ianuarie, se gasesc multe informatii si legende.
Eu va recomand ca titlu orientativ:

legendeleromanilor.ro/tag/sanpetrul-lupilor

Fosta membra 9am.ro

7124 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 22:08

De la: Bursuc, la data 2014-01-02 22:04:24
Despre Sanpetrul LUPILOR sau Nedeea Lupilor cum mai este cunoscuta aceasta sarbatoare din 16 Ianuarie, se gasesc multe informatii si legende.
Eu va recomand ca titlu orientativ:

legendeleromanilor.ro/tag/sanpetrul-lupilor

Ne.....Deea.....lupilor..... Adica...;cineva danseaza cu ...lupii? Un.....probabil Sfant Andrei nascut taman pe nedeea lupilor? Vreau detalii, Bursuc? Ma acapareaza aceasta noutate. Pentru mine este o noutate.

La multi ani si an nou fericit alaturi de cei dragi!

Raporteaza abuz de limbaj
''Un bun si sigur prieten e constiinta ta: n-o ucide, ci las-o sa moara odata cu tine.'' � Nicolae Iorga
Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 22:21

Voi spune insa mai multe lucruri despre Sarbatoarea Spanzului,
o sarbatoare mai putin cunoscuta in vremurile noastre.

Mai intai, este vorba despre una dintre cele mai puternice plante medicinale folsite de tamaduitorii vechilor sate stramosesti. Mai sant cateva plante speciale carora, traditia populara i-a inchinat zile importante de sarbatoare (cum ar fi Natraguna, Dragaica sau ziua Sanzaienelor de ex)

De retinut ca vechii tamaduitori cunosteau secretele catorva plante mai speciale care aveau niste proprietati miraculoase (li se spuneau ca era chiar Magice). Aceste secrete nu erau facute publice si nu se transmiteau decat prin viu grai, in cadrul unor ritualuri secrete, cand vechiul tamaduitor (vrac sau moase) preda "functia" urmatorului tamaduitor (sau tamaduitoare)

Pe langa aceste aspecte care tineau de "etica" medicala, mai erau cateva lucruri riguros respectate: cand si ce cantitate EXACTA din acestre plante trebuia administrata deoarece, printre cunoscutele plante medicinale, chiar daca sunt cunoscute acum calitatile lor, CANTITATEA (sau proportia in amestec cu alte plante) era vitala deoarece aceste plante sunt sunt deosebit de toxice daca sunt luate neavizat.

Asa este si cazul Napraznicului, Matragunii, Valerianei si a inca a altor numeroase plante care dupa nume ar parea inofesive.

Un alt aspect important, era instruirea noilor tamaduitori. Fiecare planta medicinala se culegea intr-o anumita perioada de timp iar unora, li se stiau chiar care erau ORELE din zi cand puteau fi culese!!!

Deci, SPANZUL este una dintre aceste plante MAGICE iar ziua de 16 Ianuarie este dedicata in popor acestei minunate (si magice) plante medicinale din flora romaneasca!

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 22:26

Daphne,
Ziua Lupilor (sau Nedeea Lupilor) este pe 24 Ianuarie.
Lupii, in traditia populara romaneasca au un loc primordial iar Biserica Crestina a suprapus multe sarbatori religioase pentru ca acestea sa-si piarda urma, fiind considerate "sarbatori pagane"
Asa apare si Sfantul Petru, alaturi de Sfantul Andrei ca ocrotitor al Lupilor. De aici i se trage si numele de Sanpetru ... Cand se va apropia acea zi, vom spune -daca vrei, multe povesti si legende despre aceasta sarbatoare traditionala stramoseasca

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 22:41

SP�NZUL
(Helleborus purpurascens)

Am sa fac doar o scurta prezentare a acestei plante (in mare, folosita in special de femei dar nu numai!)

Denumiri populare cunoscute:
- Iarba nebunilor
(Cu Spanz se tratau si bolile psihice ale "bol�nzilor, nebunilor" dar, luat in cantitate mai mare decat ar trebui, pot provoca si dereglari psihice temporare)
- Barba Lupului (he, he, he cate ar putea fi spuse...)
- Coada popii
- Boj��el
- Ouale popii (hi,hi,hi)
- Paronici
- Spunz

Azi, medicina traditionala cunoaste doar o parte dintre calitatile acestei plante (cealalta parte este INCA cunoscuta de unii batrani de prin satele izolate romanesti)

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 23:03

iata cateva dintre recomandarile medicale pentru folosirea Spanzului
(Firmele care vcomercializeaza tratamente naturiste, vand Ceaiul sau tinctura de Spanz cu avizul Ministerului Sanatatii (inclusiv modul de administrare) si nu ridica nicio problema folosirea lui.

-Este unul dintre cele mai puternice Antiinflamatorii naturale
-Cardiotonic (si multe afectiuni cardiace)
-Imunostimulator (recomandat in boli cu dezeclibre imunitare sau boli autoimune)
-Antitumoral puternic, anticarcerigen Tumori cerebrale, Oculare sau tumori din abdomenul inferior, tumori ale aparatul genital, cancere de piele, de san, de prostata, de col uterin, de intestin gros
-Calmant
-Afectiuni digestive (In ultima vreme s-a recunoscut calitatile acestei plante in tratarea afectiunii cunoscuta sub numele de Helicobater Pylori (care provoaca ulcerul gastric si duodenal)

Cele mai spectucoase rezultate s-au facut remarcate in special la bolile care in popor li se spun
"boli femeiesti" (mai ales in asociere cu inca trei-patru plante "magice")

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 23:07

Pentru cei interesati:

revista-tratamente-naturiste.ro

Aici, veti gasi multe materiale interesante si despre alte plante medicinale din flora romaneasca

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 2 Ianuarie 2014, ora 23:46

Multi romani cunosc (si respecta traditia) de a avea in casa de Craciun si Anul Nou V�SC.
Oare cati dintre voi cunoasteti de ce exista aceasta traditie?
Mai mult, cati dintre voi stiti ca este si o planta medicinala? (Cu toate ca Vascul este considerata o planta nu numai parazitara dar si toxica)
Vascul isi infinge radacinutele in scoarta unor arbusti sau copaci si traiesc, se dezvolta pe seama acelui copac, de la care extrage seva, nutrientii necesari sa sa traiasca si sa se dezvolte. Taranii si mai ales vracii satelor, cunosteau un lucru: chiar daca este parazitara planta, ea are locul si rostul ei si este un important remediu naturist in lupta contra cancerelor. Din aceasta cauza, V�scul se asociaza si cu Sp�nzul pentru a+i potenta puterea tamaduitoare contra bolilor grave.

Cu toate ca ar parea ca subjuga copacul, Vascul creste iar copacul afectat isi vede si el de treaba lui.
Probabil, au cazut la vreun conses si asa au acceptat sa "coabiteze" in PACE si INTELEGERE.

Inca din antichitate, Vascul reprezenta simbolul impacarii, al pacii, al bunelor intentii, al bunavointei.
Cand partile beligerante acceptau sa cada la pace, V�scul reprezenta "semnul" de armistitiu si acestea isi daruiau ramuri de Vasc...

Batranii (vracii, moasele, tamaduitorii) mai stiau un lucru: Vascul, folosit intr-un anume fel, printr-un adevarat ritual, se folosea la "ruperea" vrajilor si blestemelor. Mai mult, stiau ei un lucru secret:
Atunci cand niste tineri se iubeau dar erau timizi, ii lasau singuri seara in "tinda" casei ,
"doar-doar s-o saruta cumva". Si asta, deoarece de grinda tindei ei atarnasera niste ramuri de V�sc

Mai mult, Vascul reprezenta un alt mare secret pentru acei care se iubeau cu adevarat dar nu s-au mai putut casatori din cine stie ce motive. Perechea de iubiti (deh, iubire platonica) care se saruta in noaptea de Anul Nou sub creanga de Vasc, aveau garantia ca in alta viata sau pe alte taramuri, li se va face pe plac si vor putea trai impreuna asa cum si-au dorit.

Si azi. mai exista locuri unde perechi de iubiti (dar nu sot si sotie) se saruta sub V�sc, pentru a ii "dezlega" casatoriile nereusite ale fiecaruia, in speranta ca vor putea fi odata si odata impreuna.

Asadar, iata cum V�scul si Sp�znul fac casa buna...

Este cineva care s-a sarutat sub Vasc de Anul Nou????

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 3 Ianuarie 2014, ora 14:26

Hai, sa fii sanatos, Bursuc !
Insa , cu o stupoare nedisimulata obsev ca te ocupi in continuare numai cu cioace, sau ca: cioacele iti ocupa tot timpul existential, Bursuc,mai treci d'le si la capitole serioase, ce draqu !

HA propos, Dn. Bursuc, nu forta LUPII sa intre-n traditiile religioase contrafacute, (fake religions), Ei, LUPII, sunt fiinte morale,libere, si inteligente, Bursuc, nu incerca sa-I sclavizezi atribuindu-i unui asa zis Sfant, indiferent cum s-ar intitula acel nevrednic sfant, Bursuc, n-are sa-ti rezulte decat o traditie romaneasca religioso-kitsch-oasa !

De asemenea, observ ca nu te prea mai baga lumea in seama, cumva, au plesnit cu totii !?

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 3 Ianuarie 2014, ora 18:39

Hakon,
La Multi Ani!
Mah, nu eu nu-i las liberi pe Lupi... Biserica nu i-a lasat!
Daca ai avea capacitatea de intelegere corecta, pricepeai din tot ce-am scris pana acum:
eu tin la traditia noastra si mai ales la fiarele astea.
Dar cand esti "chitit" pe-o treaba, ti-i ca orbul de b�t�...
Pai nici anul trecut n-am avut vizitatori fideli in afara de tine. Asa ca nu-i o noutate.
Chiar ma cuprinsese un dor de tine!
In rest? "Toate-s vechi si noua toate"...
Pana la urma cel mai important lucru e sanatatea, pe care ti-o doresc si tie,
acum la inceput de an si s-o ai... tot anul!

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 3 Ianuarie 2014, ora 18:48

Apropos de "b�t�"

Doi gentelmeni jucau Snooker.
La un moment dat, unuia i s-a parut ca la ultima lovitura partenerul sau de joc comisese fault (atinse cu maneca o minge pasiva de pe masa de joc) De aici, a iestit un adevarat deranj, culminand chiar cu jigniri reciproce.
La un moment dat, cel ce a fost suspectat ca comisese faultul,
lua tacul si il indrepta spre celalalt:
-Sir, la capatul acestui b�� sta ...un nebun!
Celalalt, ramas perplex de noua jignire adusa si ii spuse calm:
- Sir... la care cap�t?

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 3 Ianuarie 2014, ora 19:11

Astia doi nu-l cunosteau pe Zenon
"Cand cineva nu indrazneste sa spuna ce gandeste, va sfarsi prin a nu gandi ceea ce spune."

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 3 Ianuarie 2014, ora 20:24

Mare adevar!

Fosta membra 9am.ro

7124 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 12:28

De la: Bursuc, la data 2014-01-02 22:26:21Daphne,
Ziua Lupilor (sau Nedeea Lupilor) este pe 24 Ianuarie.
Lupii, in traditia populara romaneasca au un loc primordial iar Biserica Crestina a suprapus multe sarbatori religioase pentru ca acestea sa-si piarda urma, fiind considerate "sarbatori pagane"
Asa apare si Sfantul Petru, alaturi de Sfantul Andrei ca ocrotitor al Lupilor. De aici i se trage si numele de Sanpetru ... Cand se va apropia acea zi, vom spune -daca vrei, multe povesti si legende despre aceasta sarbatoare traditionala stramoseasca

Eu gasisem ca nedeea lupilor este pe 16 ianuarie.

Deci reiese din povestiri predate din generatie in generatie ca atat sfantul Petre cat si sfantul Andrei stapaneau lupii. Ei nu erau frati? .... Sau nu era unul si acelasi oare?

''Un bun si sigur prieten e constiinta ta: n-o ucide, ci las-o sa moara odata cu tine.'' � Nicolae Iorga
Fosta membra 9am.ro

7124 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 12:30

Bine v-am regasit, Bursuc, Hakon! Sper ca anul ainceput pozitiv pentru domniile voastre. Sant�!

Hakon....referitor la Porche..... il am. Da' astept soferu'! Stii ceva de Schumi? Ieri a implinit 44 de ani. Oare isi mai revine? Of of..... adrenalina si setea de senzatii tari!

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 15:51

De la: Bursuc, la data 2014-01-03 18:39:43Hakon,
La Multi Ani!
Mah, nu eu nu-i las liberi pe Lupi... Biserica nu i-a lasat!
Daca ai avea capacitatea de intelegere corecta, pricepeai din tot ce-am scris pana acum:
eu tin la traditia noastra si mai ales la fiarele astea.
Dar cand esti "chitit" pe-o treaba, ti-i ca orbul de b�t�...
Pai nici anul trecut n-am avut vizitatori fideli in afara de tine. Asa ca nu-i o noutate.
Chiar ma cuprinsese un dor de tine!
In rest? "Toate-s vechi si noua toate"...
Pana la urma cel mai important lucru e sanatatea, pe care ti-o doresc si tie,
acum la inceput de an si s-o ai... tot anul!

esti nedrept !
eu am fost mereu aici dar, daca dintr-un motiv nu tocmai bine inteles de mine, nu m-ai vazut, asta nu-i vina mea !....dar, stai putin: asta nu conteaza ! tu scrie mai departe si nu te-mpiedica d'un ciot !

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:00

gabigabi2,
tu ai fost de la inceput mereu alaturi de mine (aici ne-am cunoscut)

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:03

Daphne, e bine ca mi-ai atras atentia.
Eu am grsit datele din neatentie.
Corect, ziua de 16 Ianuarie este Ziua Lupilor (Nedeea Lupilor
si pe 24 Ianuarie este ziua Spanzului.

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:06

Chiar in prima mea postare de pe aceasta pagina, cand am prezentat calendarul traditional al lunii Ianuarie, trecusem corect datele. Cand insa am vorbit despre Spanz am scris gresit data.
Dar este bine ca ai punctat acest lucru sa nu cream confuzii.
Mea culpa.

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:09

De la: Bursuc, la data 2014-01-04 18:00:35gabigabi2,
tu ai fost de la inceput mereu alaturi de mine (aici ne-am cunoscut)

Bursuc, rusinica !
Gesturile complezent-frivole, nu se admit !

Si tot de la Zenon citire, despre hobby-uri, Bursuc, citez:

"Pasiunea este o emotie a sufletului opusa dreptei ratiuni si contrara naturii."

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:17

Deoarece exista foarte multe surse care prelucreaza si prezinta legende, povesti sau povestiri despre Lupi, este greu sa sustinem anumite ipoteze nascute doar pe marginea acestora. Unii autori, din exces de zel, au mai adaugat de la ei - pe ici pe colo, anumite lucruri pentru da o nuanta mai patriotica acestor legende, In atari situatii, eu am selectat doar lucrari care prezinta, cat de cat, versiuni pe care eu personal le-am auzit de la cativa batrani de pe plaiurile moldovene sau dobrogene (unde se pare ca a fost vazut cel mai des Marele Lup Alb sau, Marele-Lup-Sur-de-Stepa)

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:20

Mah, uite ca n-ai fost suficient de vigilent sa descoperi eroarea... ti-a luat-o inainte Daphne.
Sorry. Rusinica si tie ca n-ai fost atent! Se poate?
Ntz, ntz, ntz...

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:21

Revenim...

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:36

Iata una dintre povestile pe care am gasit-o cat de cat atat in inscrisuri cat si auzita prin viu grai.

Andrei, apare ca o dubla calitate: pastor al lupilor si ... ocrotitor al neamului romanesc.
Sanpetru, apare si el intr-o dubla ipostaza: pastor al lupilor (ca suflete divine) dar si ocrotitor al acestora la nivel divin (mai precis, relatia sufletelor lupilor cu Dumnezeu).
Sanpetru fiind cel care ar detine "cheile Raiului"
Fac o paranteza:
Exista o legenda straveche care plaseaza LUPII drept spirite divine decazute i si transformate in Lupi
(o forma de manifestare a diavolului). Ei bine, acest Sanpetru, ocroteste lupii in sensul ca nu trebuie sa le lipseasca nimic, in asa fel, incat ei, sa-si poata duce pana la capat pedeapsa de a ramane transformati in lupi. (unele izvoare spun chiar ca lupii ar fi "ingeri" ai diavolului sau chiar una dintre formele de intrupare a acestuia)

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:37

Iata povestea:

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 18:46

A fost odata, intr-un sat de munte, un taran care traia cu o banuiala tare ciudata.
Un vecin de-al lui, care avea un comportament tare ciudat, nu avusese niciodata treaba cu lupii.
In fiecare gospodarie apareau atacuri ale lupilor incheiate ba cu lipsa unor pasari din curte, ba cu cateva mioare mancate de lupi, numai acesta nu se plangea niciodata ca ar fi avut vreo problema cu lupii.
Mai mult, acest vecin, certa mai degabra satenii, cum ca lupii ar ataca doar gospadariile in care nu se respectau datinile stramosesti si niciodata nu zicea vreun cuvant dojenitor la adresa lupilor.

Mai precis, acesta il suspecta pe vecinul sau cum ca ar fi "omul lupilor"
Cam tot satul intra pana la urma la banuiala si acelui om ii merse chiar vestea ca atunci cand lupii merg la "urlatoare" (loc magic unde se aduna lupii in data de 16 Ianuarie) el ar face un fel de ritual impreuna (alaturi) cu lupii !!!

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 19:00

Asa se face ca atunci cand in sat se stia ca are loc "Nedeea Lupilor" oamenii, l-au rugat pe acel vecin sa mearga si sa-l umareasca.
Sa vada cu ochii lui ce se petrece acolo si daca este adevarat ce se vorbeste prin sat.
Unii sateni, chiar credeau ca acel om nu era de fapt OM ci.. chiar Lup transformat in OM.
Asa s-a si intamplat. Cum se imbina ziua cu noaptea, banuitorul satean isi urmari vecinul.
Colo, catre miezul noptii, cand luna era alba si stralucitoare, s-au adunat toti lupii din nimprejurimi.
Urland la Luna si facand miscari nemaivazute (ca un dans necurat) Lupii isi desavarseau ritualul.
Sanpetru era cel care veghea ca acest ritual sa se desfasoare conform "programului". Dupa ritual, Sanpetru discuta cu lupii. Care cat a mancat, de unde, de la ce famili si daca a ramas vreun lup sau puii lui nemancati.
Iata ca o lupoaica, ce nu avusese timp sa-si procure suficienta hrana pentru puisorii ei, ii spuse lui Sanpetru ca ea era infometata.
Sanpetru, care era si ocrotitorul lor, trebuia sa rezolve aceasta situatie.
De prin sat, nu prea mai era ce sa fie mancat. In schimb, Sanpetru, observa ca intr-un copac, se ascundea un neavenit: taranul care spiona acolo.
Deoarece incalcase legile lupilor, Sanpetru, il dadu pe el de mancare lupoaicei si puilor ei.
Vecinul era acolo... El, dansase cu lupii...
Si nimeni nu-l vazuse. Caci cine il vazuse, cazuse prada lupilor.
De atunci, cand are loc Nedeea Lupilor, toti taranii stiu ca n-au voie sa merga pe taramul lupilor
("La urlatoare" - locul unde lupii urla la Luna!)

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 19:11

Asta s-o crezi numai tu, Bursuc, ca n-as fi observat eroarea, sezi domol sau danseaza cu LUPII, Bursuc, deoarece ar fi fost absurd a m-apuca sa-ti corectez erorile comise in demersul tau mitologico-narativ.
De fapt, cu putina perspicacitate si un dram de intuitie ai fi observat ca nu intervin decat in momentul in care mitologiile pe care le vehiculezi contin informatii inexacte care ating si afecteaza grav acuratetea informatiilor din cu totul alte domenii, in rest, conform maximei traditionale, citez:'' cate bordeie atatea obiceiuri (ee)" mai mult sau mai putin autentice, mai mult sau mai putin religioase sau pagane, esti liber sa le prezinti asa dupa cum ti-o fi vrerea, Bursuc.

A propos: despre LUPI si celtii din Transilvania nu ne povestesti nimic?
Despre LUPI si Iasii, (Atestat mun. IASI) verii roxolanilor, nu ne prezinti vreo istorioara?
Cat despre LUP, (MARELE LUP ALB) si....

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 4 Ianuarie 2014, ora 19:17

Sant foarte multe surse de informare.
Eu va prezint doar cateva:

www.favorittv.ro/traditii-obiceiuri-sanpetru-lupilor

www.legendeleromanilor.ro/tag/nedeea-lupilor/

"Traditii si obiceiuri romanesti"
Almanah/2013 tiparit sub egida Revistei Flacara, (vezi Luna "Gerar")

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 5 Ianuarie 2014, ora 08:13

De la: __hakon__, la data 2014-01-03 19:11:54Astia doi nu-l cunosteau pe Zenon
"Cand cineva nu indrazneste sa spuna ce gandeste, va sfarsi prin a nu gandi ceea ce spune."

Eu parca nu as indrazni sa spun.
Sa spun?
Esti o persoana calma, vesela, optimista, cu idei clare.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Pagini: << 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului PERLE
Mergi la: