back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Perle

Pagini: << 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 >> Sari la pagina:

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 17:40

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 17:14:10
Si pentru ca ma iubesti atat de mult, iti promit ca iti voi mai da multe teme de casa...
Mai inveti si tu cate-ceva.
Deoarece daca stiai, scriai tu inainatea mea despre aceasta colinda.
Dar e bine ca macar esti sarguincios si te informezi rapid, in timp util.
Asta imi place tare mult la tine.
Esti consecvent.

Craciun Fericit !

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 17:43

gabigabi,
Eu am incercat sa va dedic o colinda, despre care am vrut sa spun cateva lucruri.
E Craciunul...
Ce a inteles demolatorul din asta?
E plina tara de demolatori.
Vor sfarsi prin as demola propria viata si se vor intreba nefericiti:
"-Doamne! Cu ce-am gresit?"

Raporteaza abuz de limbaj
Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 17:45

Craciun fericit tuturor!

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:00

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 17:43:58
gabigabi,
Eu am incercat sa va dedic o colinda, despre care am vrut sa spun cateva lucruri.
E Craciunul...
Ce a inteles demolatorul din asta?
E plina tara de demolatori.
Vor sfarsi prin as demola propria viata si se vor intreba nefericiti:
"-Doamne! Cu ce-am gresit?"

te sarut ! te-am inteles si-ti multumesc dar, nu mai pune la inima !
el ,chiar asta a facut : si-a demolat propria viata....de unde crezi ca-i vine rautatea asta revarsinda pe peste tot ! mie chiar mi-e mila de el, dar el : batman- batman !
P.S
chestia cu batman- batman e preluata de la alt nemultumit al sortii cu care, oricum ai da-o, tot nu-i bine !

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:16

De la: Bursuc, la data 2013-12-24 20:42:00
Tuturor celor care sarbatoresc Craciunul le doresc din tot sufletul
CRACIUN FERICIT!

CRACIUN FERICIT si tie, Bursuc, sanatate si impliniri!

,,E-un curcubeu deasupra lumii sufletului meu"
Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:18

De la: __hakon__, la data 2013-12-24 15:50:12
De la: _Ingrid, la data 2013-12-24 08:34:33
De la: Bursuc, la data 2013-12-23 23:38:13
Pentru cei interesati de pietre si cristale:

A aparut o noua editie a cartii

"Totul despre Cristale"
Autor: Judy HALL

Tiparita la Brasov de catre Tipografia "Adevar Divin" anul acesta, cartea se bucura de o altfel de prezentare fata de editia anterioara. Mai intai ca apare in doua volume (aprox. cate 200 cristale in fiecare volum -deci peste 400 tipuri cristale in total,)
Apoi, prezinta cateva noutati marcante printre care si cristalele descoperite mai recent din Groenlanda.

"Cartea imbina cunoasterea traditionala cu cea moderna si are la baza experienta de peste 35 de ani in domeniul cristalelor pe care a acumulat-o Judy HALL. Pe scurt, cartea devine o referinta indispensabila pentru iubitorii de cristale din lumea intreaga" (n.n. Editorul)

Cartea s-a tiparit in peste un milion de exemplare in cele mai importante limbi de circulatuie mondiala.si a devenit un adevarat bestseller.
Chiar am drum in librarii, sper sa dau de ea.

Judy Hall is a successful Mind Body Spirit author with over 40 books to her credit including the million selling Crystal Bible (volumes 1 and 2).

She has been a past life therapist and karmic astrologer for over 40 years.

Achizitionarea unui bax cu chocholate ar fi mai mult mai avantajos !

Zaaaau! Dezvolta.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:21

De la: __hakon__, la data 2013-12-25 16:36:26[
Domnule Bursuc, acuratetea informatiei transmise este cu mult mai importanta decat povestioara in sine, dar asta e ! suflete rarefiate, mintile confuze , percetii iluzorii, expuneri halucinante.....

Daca achizitionai un bax de chocholoate in schimbul acelei maculaturi tiparite, sau lecitina, nu prea mai aveai predispozitia de-a crede cele pecare le prezinta ca informatii veridice orice povestioara.

Ce-i cu tine, esti ok?

Dai rateuri logice repetate...

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:30

Pentru cei al caror IQ-uri sunt sub indicele IQ mediu/etnie, indiferent ce fel de explicatii, "dezvoltari", sau demonstratii, le-ai oferi, ar fi inutile !
Exista logici pe care oricat te-ai stradui sa le intelegi sensul corect si/sau evolutia,"dezvoltarea" , niciodata n-ai sa reusesti sa le percepi si/sau intelege exact!

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:37

Deci te-ai prins ca ai dat-o in bara cu acel ,,bax de chocholoate"

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:44

De la: _Ingrid, la data 2013-12-25 18:37:52Deci te-ai prins ca ai dat-o in bara cu acel ,,bax de chocholoate"

Craciun Fericit !
eu credeam ca-i vei spune ca, de fapt, Povestea lui @Bursuc a fost frumoasa si asta e Important, nu faptul ca au trecut 197 ani si nu 196,5 ani de cind si unde a fost scrisa, basca INSPIRATIA Melodiei in sine, conteaza !
el fiind un maestru al Formei fara Continut ,face teorii care nu-s valabile ptr. toata lumea !

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:53

De la: Black_Friday_, la data 2013-12-24 20:56:01
CRACIUN FERICIT!

Craciun fericit, Bursuc! Multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi!

Black Friday,
Sa ai parte de Sarbatori fericite, pline de impliniri launtrice, multa Pace, Bucurie si sa fi inconjurat de Dragostea celor apropiati!

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 18:57

De la: gabigabi2, la data 2013-12-25 18:44:53
De la: _Ingrid, la data 2013-12-25 18:37:52Deci te-ai prins ca ai dat-o in bara cu acel ,,bax de chocholoate"

Craciun Fericit !
eu credeam ca-i vei spune ca, de fapt, Povestea lui @Bursuc a fost frumoasa si asta e Important, nu faptul ca au trecut 197 ani si nu 196,5 ani de cind si unde a fost scrisa, basca INSPIRATIA Melodiei in sine, conteaza !
el fiind un maestru al Formei fara Continut ,face teorii care nu-s valabile ptr. toata lumea !

Craciun fericit Gabita!!

La asta ma refeream cand am zis de rateuri logice...e mai importanta povestea decat data la care s-a petrecut...datele se uita, dar povestea nu

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 19:10

Sarbatori fericite Ingrid!

Te indrum spre Libraria Online elefant.ro unde poti achizitiona volumele amintite la un pret foarte bun.(daca urmaresti ofertele, poti cumpara aceste carti si la jumatate de pret).

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 19:27

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 19:10:40Sarbatori fericite Ingrid!

Te indrum spre Libraria Online elefant.ro unde poti achizitiona volumele amintite la un pret foarte bun.(daca urmaresti ofertele, poti cumpara aceste carti si la jumatate de pret).

Ah, ce nevoie as fi avut de referinta asta mai devreme...am bantuit multe librarii cautand niste carti potrivite pentru ai mei.
Multumesc mult, m-am abonat, si am primit un voucher de 90 de lei...ma sperie putin, din asta eu inleteg ca preturile sunt enorme...sau poate exista o comanda minima foarte mare...o sa citesc sa ma lamuresc.

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 19:27

Povestea colindei amintite, nu este luata dupa net.
Aici apar problemele. Sant oameni care daca nu poate face copy -paste, i-ai bagat in ceata.
Mintea le este amortita. Fara net, se comporta ca si cum un bebelus ar ramane fara suzeta....
Urmariti cu atentie: cate fraze concepute personal sunt capabili acesti oameni sa redacteze, fara sa apeleze net.
Si acelea, sunt sarace, bolnavicioase si multe dintre ele in afara subiectului dezvoltat.
Iertati-i ca nu stiu ce fac...

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 19:39

Pentru cei interesatI:
Din informatiile mele, azi la orele 21, la Realitatea Tv, veti putea urmari Colinde de Craciun cu Grigore Le�e

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 19:46

De la: __hakon__, la data 2013-12-25 16:36:26
De la: Bursuc, la data 2013-12-25 15:35:49
Exact acum 195 de ani,
un tanar parinte constata ca din cauza frigului s-a stricat burduful orgii iar de Craciun, nu se mai puteau inalata cantecele de lauda traditionale.
In minte insa aude un cantec. Aude si versurile, pe care le pune repede pe hartie. Preotul (Joseph Mohr) alearga repede la un amic de-al lui, (Franz Gruber) profesor de muzica la scoala din sat si cantandu-i melodia, ii ceru s-o puna pe note.

(Silent Night)

Inca o PERLA FALSA pe care ne-o serveste sturlubaticul Bursuc !

197 de ani, si nu datorita frigului care deteriorase burduful orgii, Bursuc !

Piesa a fost concertata pentru prima dat in Ajunul Craciunului�1818, la biserica parohiala Sf. Nicolae din�Oberndorf�, ( Oberndorf bei Salzburg�este un�oras��austriac�situat la 11 km Nord de�orașul Salzburg�.�Acesta este situat pe raul�Salzach�, in�cartierul Flachgau.)

Tanarul preot Joseph Mohr a venit la Oberndorf cu un an inainte, insa, el a scris �versurile�cantecului -Stille Nacht-, in anul 1816, la�Mariapfarr�, orasul natal al tatalui sau, Salzburg,�regiunea�Lungau unde Joseph a lucrat in calitate de pr.asistent

Domnule Bursuc, acuratetea informatiei transmise este cu mult mai importanta decat povestioara in sine, dar asta e ! suflete rarefiate, mintile confuze , percetii iluzorii, expuneri halucinante.....

Daca achizitionai un bax de chocholoate in schimbul acelei maculaturi tiparite, sau lecitina, nu prea mai aveai predispozitia de-a crede cele pecare le prezinta ca informatii veridice orice povestioara.

Apt-contondentule, din 1818 pina in 2013 cati ani sunt? 197? Bursuc s-a referit la anul cand a fost compus cantecul "Stille Nacht, heiliege Nacht", cantat prima data in 24.12.1818.

Si da, este si o legenda privind orga stricata. Nu este acceptata ca adevar istoric, ci ca legenda. Tu vrei doar date certe, doar informatii seci, precise? Fara legende lumea va fi stearpa, rece, mizerabila. Fara sentimente omul se transforma in robot sau in bruta, asa ca tine...

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 19:56

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 18:53:23
De la: Black_Friday_, la data 2013-12-24 20:56:01
CRACIUN FERICIT!

Craciun fericit, Bursuc! Multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi!

Black Friday,
Sa ai parte de Sarbatori fericite, pline de impliniri launtrice, multa Pace, Bucurie si sa fi inconjurat de Dragostea celor apropiati!

Multumesc asemenea! Si iti multumesc si pentru povestea acestui colind superb.

www.youtube.com/watch?v=wLsFrHLzHIg

Sille Nacht, heilige Nacht

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 20:04

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 19:27:44
Aici apar problemele. Sant oameni care daca nu poate face copy -paste, i-ai bagat in ceata.
Mintea le este amortita. Fara net, se comporta ca si cum un bebelus ar ramane fara suzeta....
Urmariti cu atentie: cate fraze concepute personal sunt capabili acesti oameni sa redacteze, fara sa apeleze net.
Si acelea, sunt sarace, bolnavicioase si multe dintre ele in afara subiectului dezvoltat.

baietel, stiinta isi rescrie, upgrade and update, continuu informatiile din toate bazele de date ale cunoasterii umane, nu este dogmatica, stiinta evoluaeaza , bursuc, devine din ce in ce mai complexa si complicata , se hiperspecializeaza si interconexeaza continuu , Bursucel.
de aceea, adevarul stiintific este un ADEVAR obiectiv si relativ.
Numai religia, Bursuc, isi pastreaza dogma, stiinta isi poate schimba uneori chiar si actuala paradigma, adaptand-o propriei evolutii, intelegi Bursucel !?

Las-o jos p'aia cu acel copy/paste de pe net, Bursuc, computerul, si -net-ul- este unealta si mijlocul pe care le folosesti, strict necesare in obtinerea de informatii: rapid,-in timp real- utile, exacte, si veridice, din surse de maxima incredere, dar este nevoie sa ai si un creier instruit pentru a obtine informatii veridice si mai ales sa stii unde le gasesti, care sunt acele surse de informatii general acceptate de comunitatea stiintifica, sptr. a le utilizai in dif. situatii strict necesare ptr.atingerea diferitelor scopuri pozitvo-constructive.
daca tu folosesti informatii perimate, din brosuri sau diferite fitzuici tiparite ajunse maculatura, iar computerul si netul il folosesti ptr. a culege informatii de pe toate website-urile pseudo-stiintifice, este problema ta, dar nu poti sa aajungi niciodata o persoana credibila, dimpotriva !
o sa fii, continuu, un individ iresponsabil care nu stie sa faca altceva decat sa bata campii si tastatura , in rest, esti numai bun de aruncat la cosh, exact ca orice maculatura ale carei texte contin informatii perimate, sau eronate, intelegi bursuc ?

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 20:23

De la: __hakon__, la data 2013-12-25 20:04:56

baietel, stiinta isi rescrie, upgrade and update, continuu informatiile din toate bazele de date ale cunoasterii umane, nu este dogmatica, stiinta evoluaeaza , bursuc, devine din ce in ce mai complexa si complicata , se hiperspecializeaza si interconexeaza continuu , Bursucel.
Numai religia, Bursuc, isi pastreaza dogma, stiinta isi poate schimba uneori chiar si actuala paradigma, adaptand-o propriei evolutii, intelegi Bursucel !?

Las-o jos p'aia cu acel copy/paste de pe net, Bursuc, computerul, si -net-ul- este unealta si mijlocul pe care le folosesti, strict necesare in obtinerea de informatii: rapid,-in timp real- utile, exacte, si veridice, din surse de maxima incredere, dar este nevoie sa ai si un creier instruit pentru a obtine informatii veridice si mai ales sa stii unde le gasesti, care sunt acele surse de informatii general acceptate de comunitatea stiintifica, sptr. a le utilizai in dif. situatii strict necesare ptr.atingerea diferitelor scopuri pozitvo-constructive.
daca tu folosesti informatii perimate, din brosuri sau diferite fitzuici tiparite ajunse maculatura, iar computerul si netul il folosesti ptr. a culege informatii de pe toate website-urile pseudo-stiintifice, este problema ta, dar nu poti sa aajungi niciodata o persoana credibila, dimpotriva !
o sa fii, continuu, un individ iresponsabil care nu stie sa faca altceva decat sa bata campii si tastatura , in rest, esti numai bun de aruncat la cosh, exact ca orice maculatura ale carei texte contin informatii perimate, sau eronate, intelegi bursuc ?

Stiinta si colindul au tot atatea in comun precum tabla inmultirii cu tabla de pe casa...

Aici nu era vorba de stiinta, ci de nevoia ta obsesiva de a gasi hibe tuturor celor din jurul tau, pentru a iti mai proba inca o data valoarea ta inestimabila, nepretuitule! Din cauza asta stai la panda si accesezi Google de fiecare data cand posteaza cineva, ceva. Cum ai gasit o neconcordanta, pac, i-o trantesti in freza si il calci in picioare. Ii dau dreptate lui Bursuc ca fara conexiune la net esti varza.

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 20:27

De la: Black_Friday_, la data 2013-12-25 20:23:00

Stiinta si colindul au tot atatea in comun precum tabla inmultirii cu tabla de pe casa...

Aici nu era vorba de stiinta, ci de nevoia ta obsesiva de a gasi hibe tuturor celor din jurul tau, pentru a iti mai proba inca o data valoarea ta inestimabila, nepretuitule! Din cauza asta stai la panda si accesezi Google de fiecare data cand posteaza cineva, ceva. Cum ai gasit o neconcordanta, pac, i-o trantesti in freza si il calci in picioare. Ii dau dreptate lui Bursuc ca fara conexiune la net esti varza.

Maaaaaai Turtit Black, ai primit un cadou nesperat, de Craciun , o nocovala , si esti nemultumit, te plangi, te miorlai, bashti, Cap de Tabla !

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 21:17

Acest colind, are pentru mine si o insemnatate personala, motiv pentru care am si vrut sa vi-l dedic cu toata caldura.
cand baiatul mai mic era...mic, din cauza serviciului am apelat la ajutorul unei adevarate doamne,
Ea, era in pensie, avea 80 de ani si se tinea tare bine. Ne-am inteles cat sa-i dam pe luna si asa, doamna aceasta a ajuns sa aiba grija de copil. Atat de mult ne-am apropiat, incat ea a devenit mai degraba bunica mea decat ingrijitoarea copilului. Era nemtoaica dar noi, pana a murit, i-am spus "Tanti noastra" Viata ei era un adevarat roman. Deportata in Siberbia in cel de-al doilea razboi mondial (dupa ce ne-au ocupat rusii) a fost intr-un lagar unde erau detinuti doar prizonieri de razboi nemti. Erau folositi pentru munca bruta intr-o mina ruseasca.
Barbatul ei, murise pe front. A revenit in Romania unde a inceput o noua viata.
Asa, am ajuns sa ne adaptam parte din obiceiuri, parte din retetele de mancare dar si parte de educatie, dupa influentele pe care le-a avut aceasta doamna asupra noastra.
Intotdeauna de Craciun ea facea parte din familie. Asa am invatat si niste colinde nemtesti (de exemplu frumosul colind "O Brad frumos" suna altfel in germana...
In fine, Colindul despre care am incercat sa va spun cateva cuvinte, devenise si Imnul nostru de Craciun. De la ea, am auzit si multe povesti. povestiri sau legende. Inclusiv povestea prin care BRADUL a devenit in Germania simbolul Craciunului. (interesanta poveste)

V-am spus toate acestea pentru un motiv intemeiat. Printre altele Frau Lothe ne-a spus:
- G, niciodata sa nu uitati povestile, cantecele si dansurile. Copiii care cresc fara ele, oamenii care n-au niciun crez, vor fi demni de mila. Educatia unui copil incepe odata cu povestile, povestirile, legendele si cantecele stramosilor nostri, ORICARE AR FI ELE si oricare ar fi EI (stramosii)!!!

Acolo, in Siberia, in soapta, prizonierii fredonau "O noapte Preasfanta" in fiecare zi de Craciun.
Sa nu uite...
Pentru toate acestea, eu vi-am dedicat acest colind.
Aici, nu este vorba despre relgie, dogma sau altceva similar. Este increderea ca respectand traditia, ne pastram demnitatea.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 21:29

De la: __hakon__, la data 2013-12-25 20:27:29
De la: Black_Friday_, la data 2013-12-25 20:23:00

Maaaaaai Turtit Black, ai primit un cadou nesperat, de Craciun , o nocovala , si esti nemultumit, te plangi, te miorlai, bashti, Cap de Tabla !

A punctat foarte corect legatura dintre povestea lui Bursuc si referirile tale la progresul stiintei Asta e, cand intinzi prea tare coarda, risti sa te plesneasca...

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 21:30

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 21:17:19
Acest colind, are pentru mine si o insemnatate personala, motiv pentru care am si vrut sa vi-l dedic cu toata caldura.
cand baiatul mai mic era...mic, din cauza serviciului am apelat la ajutorul unei adevarate doamne,
Ea, era in pensie, avea 80 de ani si se tinea tare bine. Ne-am inteles cat sa-i dam pe luna si asa, doamna aceasta a ajuns sa aiba grija de copil. Atat de mult ne-am apropiat, incat ea a devenit mai degraba bunica mea decat ingrijitoarea copilului. Era nemtoaica dar noi, pana a murit, i-am spus "Tanti noastra" Viata ei era un adevarat roman. Deportata in Siberbia in cel de-al doilea razboi mondial (dupa ce ne-au ocupat rusii) a fost intr-un lagar unde erau detinuti doar prizonieri de razboi nemti. Erau folositi pentru munca bruta intr-o mina ruseasca.
Asa, am ajuns sa ne adaptam parte din obiceiuri, parte din retetele de mancare dar si parte de educatie, dupa influentele pe care le-a avut aceasta doamna asupra noastra.
Intotdeauna de Craciun ea facea parte din familie. Asa am invatat si niste colinde nemtesti (de exemplu frumosul colind "O Brad frumos" suna altfel in germana...
In fine, Colindul despre care am incercat sa va spun cateva cuvinte, devenise si Imnul nostru de Craciun. De la ea, am auzit si multe povesti. povestiri sau legende. Inclusiv povestea prin care BRADUL a devenit in Germania simbolul Craciunului. (interesanta poveste)

V-am spus toate acestea pentru un motiv intemeiat. Printre altele Frau Lothe ne-a spus:
- G, niciodata sa nu uitati povestile, cantecele si dansurile. Copiii care cresc fara ele, oamenii care n-au niciun crez, vor fi demni de mila. Educatia unui copil incepe odata cu povestile, povestirile, legendele si cantecele stramosilor nostri, ORICARE AR FI ELE si oricare ar fi EI (stramosii)!!!

Acolo, in Siberia, in soapta, prizonierii fredonau "O noapte Preasfanta" in fiecare zi de Craciun.
Sa nu uite...
Aici, nu este vorba despre relgie, dogma sau altceva similar. Este increderea ca respectand traditia, ne pastram demnitatea.

Toata stima pentru batrana doamna, daca personalitatea ei v-a marcat viata!

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 21:38

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 21:17:19

Sa nu uite...

Valentin Uritescu: Obiceiurile de Cr�ciun o s� dispar� �i noi vom r�m�ne cu via�a asta virtual�

Actorul Valentin Uritescu a declarat, pentru MEDIAFAX, c� atmosfera s�rb�torilor de iarn� din copil�rie era una extraordinar�, se f�ceau preg�tiri respect�nd un "pachet de reguli sfinte, din neam �n neam mo�tenite", dar �n prezent s-au pierdut obiceiurile simple de Cr�ciun care �nnobilau omul.

"�nainte de Cr�ciun, �n satul meu, Vinerea, de acolo din jude�ul Alba Iulia, erau preg�tiri frumoase, totul era extraordinar de frumos", �i aminte�te Valentin Uritescu.

Actorul spune c� bucuria s�rb�torilor de iarn� era resim�it� din plin de toat� lumea. "De la copil p�n� la om matur".

De asemenea, Valentin Uritescu spune c� postul Cr�ciunului f�cea parte din preg�tirile specifice pentru aceast� s�rb�toare. "Nu prea �l �ineam, dar ne conformam, s� ne obi�nuim �i cu r�bdare �i cu un fel de opreli�te a poftelor", spune actorul.

�n perioada premerg�toare Cr�ciunului, toat� lumea era ocupat� cu treburile gospod�re�ti, astfel �nc�t, la final, totul "s� str�luceasc�". "Nu pot s� spun c�t� nebunie era pe capul nostru. Toate lucrurile trebuiau s� str�luceasc�", declar� actorul.

Totodat�, bradul de Cr�ciun nu trebuia s� lipseasc� din cas�, a�a c� Valentin Uritescu �mpreun� cu tat�l s�u mergeau la p�dure s� aduc� brazi. "Plec�m la munte, la Comarnic, (...) de acolo veneam cu bradul", spune acesta.

Actorul �i aminte�te �i de o �nt�mplare mai pu�in pl�cut�, c�nd au fost prin�i de mili�ieni, care i-au dus la sec�ia de poli�ie. "O �ntreag� nebunie era cu bradul, pentru c� ie�eau poli�i�tii, mili�ienii, s�-i prind� p'�tia care veneau cu bradul. Venam noaptea, �i aduceam pe r�u s� nu ne prind� �ia, dar odat� ne-au prins cu 12 brazi. (...) Ne-au dus la poli�ie, dar �n cele din urm� ne-au dat voie s� plec�m".

De�i terenul apar�inea familiei, mili�ienii �i acuzau c� "fur� de pe proprietatea statului".

O alt� tradi�ie frumoas� de care �i aminte�te Valentin Uritescu este colindatul pe la casele oamenilor. "Plecam cu colindele cu vioara. Era mare de tot �i eu eram copil. De abia o sc�r��iam. �i am �nv��at s� c�nt �Trei p�stori�. Era o nebunie, dar mergeam numai la neamuri. Ne d�deau nuci, ne d�deau colaci", �i aminte�te actorul.

De asemenea, Valentin Uritescu spune c�, �n vremea copil�riei sale, "s�rb�torile se �nt�mpinau cu anumite reguli". "Erau slujbele la biseric�. Era o cur��enie �i o preg�tire pentru Cr�ciun... pentru c� era s�rb�toarea familiei. Porcul era t�iat, cur��enie peste tot", spune actorul. "Un pachet de reguli sfinte, din neam �n neam mo�tenite, care se respectau cu stricte�e �i-�i trezeau �n suflet bucuria aia pe care o sim�i dup� ce ai muncit", mai spune Valentin Uritescu.

�n plus, actorul vorbe�te despre bucuria aceea pe care o sim�i c�nd �i mul�ume�ti lui Dumnezeu pentru c� toate sunt la locul lor, "podul e plin cu f�n, boii sunt s�tui, c�mara e plin� cu de toate", mai spune actorul.

"Venea seara de Ajun. Dup� ce mergeam la colinde, veneam acas�. Bradul era aprins. Era o atmosfer� extraordinar�, familiar�. U�a la teracot� era deschis�, teracota era plin� cu jar �i dedesubt, �n cenu��, �nvelite �n h�rtie, se frigeau buc��ile de c�rna�i", declar� Valentin Uritescu.

�ntrebat dac�, �n prezent, Cr�ciunul mai are aceea�i semnifica�ie ca odinioar�, Valentin Uritescu a spus: "Poate doar la �ar� �i poate doar �n Moldova, �n Maramure� �i, la noi, �n Ardeal, poate �i prin alte p�r�i. Dar s-au pierdut aceste obiceiuri simple care �nnobilau omul".

De asemenea, Valentin Uritescu spune c� �i �n copil�ria sa se mergea cu colindele, cu plugu�orul, ca acum, "dar nu �ncepeam cu trei s�pt�m�ni �nainte s� sun�m pe la u�ile apartamentelor". "Erau ni�te reguli. S-ar putea s� mai fie aceste obiceiuri �inute, dar pe zi ce trece, pe ani ce se scurg, ele vor disp�rea �i noi vom r�m�ne cu via�a asta virtual�", spune actorul.

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 22:19

Am intrebat si eu odata un batran, care este povestea Bradului de Craciun la noi.
Mi-a povestit atatea lucruri incredibile care nicodata nu le-as fi aflat de la scoala sau Biserica.
Ce este interesant insa (si lumea nu prea mai stie aceste lucruri) ca Pomul de Craciun trebuie negresit "gatit" doar in seara de Ajun (24 Dec) si se tine impodobit pana la Boboteaza, cand se scoate afara si (conform unei traditii mai vechi) ... se da foc!
Chiar daca a ramas pana acum la noi aceasta poveste ca o superstitie, ea atinge doua aspecte:
- Mos Craciun, nu vine cu daruri in casa unde nu se impodobeste un Pom de Craciun. Prin "daruri" intelegandu-se nu doar ceea ce noi numim azi "Cadouri". Daruri, insemnand SANATATE, PROSPERITATE, FFERTILITATE samd... Din aceasta cauza, si azi, anumiti batrani care chiar daca nu au copii sau nepoti, la ei in odaie nu va lipsi Bradul niciodata, fie si doar daca este o simpla crenguta de brad:
- Dapo'i mi-am pus si io o creanga-n geam sa nu supar de Demnezeu"
Si Bradul nu se impodobeste decat in seara lui Ajun, sa "nu-i suparam pe mosii si stramosii nostri"

"Stricarea" Bradului are loc dupa data de 6 Ianuarie.(nn cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Boboteaza) din mai multe motive dar cel mai interesant mi se pare urmatorul:
Din vremuri apuse, Nasterea lui Iisus se sarbatorea pe 6 Ianuarie. Imparatul Constantin (sper sa nu gresesc) a stabilit doua lucruri: 1) Sabatul nu se mai tine sambata ci... Dumineca iar 2) Nasterea Domnului, nu se mai sarbatoreste pe 6 Ianuarie ci pe...25 Decembrie !
Din aceasta cauza, unii Ortotoxi (cei de rit vechi: Rusi, Bulgari, Sarbi dar si unii ortodoxi romani) sarbatoresc Craciunul pe 6 Ianuarie (iar Anul nou, corespunzator mai tarziu)

Revenind la batranul care imi povestise toate acestea, el a continuat:

Pentru a nu supara nici pe unii, nici pe altii, noi, nestiind cine are dreptate, tinem Bradul din 25 Decembrie pana in 6 ianuarie ... "sa nu gresim"

Chiar mi s-a parut hazlie prima data aceasta afirmatie dar, pana la urma, de ce nu i-as da dreptate?

Iar arderea Bradului de Craciun are o conotatie mai filosofica: Arderea Bradului: purificare:
chiar daca arzi un brad, in padure... el va ramane cu cetina "tot" verde.
dica, dupa moarte vine viata iar viata si moartea fac parte din ciclul etern care mentine chiar viata!
Arderea Bradului semnifica drumul spre o noua viata! (mai curata, purificata)

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 22:22

Valentin Uritescu...
Problema este ca ni se cam duc actorii.
Ar trebui sa mai invatam inca multe lucruri de la acesti oameni de inalta tinuta morala.

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 25 Decembrie 2013, ora 22:47

L-am urmarit in seara asta pe Grigore Le�e, cu adevarate colinde romanesti .
De cate ori ii urmaresc pe Grigore Le�e sau Dan Puric, parca iau o gura de oxigen.

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 26 Decembrie 2013, ora 08:20

De la: Bursuc, la data 2013-12-25 22:22:15Valentin Uritescu...
Problema este ca ni se cam duc actorii.
Ar trebui sa mai invatam inca multe lucruri de la acesti oameni de inalta tinuta morala.

Stii ca m-am gandit la asta, de fiecare data cand a murit un actor de marca...aveam impresia ca ne mor toti actorii, - ca, nedrept, dar si ei sunt oameni - si nu mai ramane nici un actor cunoscut, care sa ne uimeasca prin talentul lui.
Si-am inteles ca, in ceea ce ma priveste, eu sunt de vina. De unde sa cunosc actorii zilei, daca nu ma duc la teatru? La filme de asemeni nu ma duc, la televizor ma uit mai mult la actualitati...
Cum se spune, daca eu nu stiu, nu inseamna ca nu exista.

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 26 Decembrie 2013, ora 13:57

Si voi aveti; unealta, mijlocul, informatiile, si bazele de date la dispozitie, motoare de cautare a informatiilor, google, si-nca multe alte "motoare" specializate, din nefericire, altceva va lipseste: un creier disciplinat, alfabetizat si instruit stiintific, ordonat, de aceea plesniti, cativa dintre voi, aici !

Pa, 2013 !
Probabil -posibil, sa ne mai harjonim, prin 2014 !

Pagini: << 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului PERLE
Mergi la: