back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Perle

Pagini: << 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 >> Sari la pagina:

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 13 Decembrie 2013, ora 22:03

Se gaseste pe la chioscuri o carte foarte interesanta,
editata de Revista Flacara, intitulata

" Traditii si Obiceiuri Romanesti"

Multe lucruri interesante am aflat si eu din acesata carte, care merita sa intre in biblioteca voastra.
Parte din informatiile de mai sus, au fost culese de mine si din aceasta carte.

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 14 Decembrie 2013, ora 02:38

De la: gabigabi2, la data 2013-12-13 19:37:09
De la: nastasemihail, la data 2013-12-13 16:40:45
De la: Bursuc, la data 2013-12-13 14:16:24Da. Asa este.

Ce-i asa?

ca omului i se poate intimpla ca, in urma unui mare soc emotional , sa-i iasa sufletul din el si sa-si vada corpul fizic ,de undeva de sus , moment in care optica lui se poate schimba total ....dar pot apare si neplaceri deosebite !

Cind esti si f obosit, sau cu carente mari in organism se poate intimpla asta.

Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

7124 mesaje
Postat pe: 14 Decembrie 2013, ora 11:58

De la: Bursuc, la data 2013-12-12 22:42:54
Daphne,
Si ai gasit raspunsuri?
Intr-o Duminica, Tatal meu venise acasa obosit si pana Mama urma sa incalzeasca pranzul, el s-a dus sa se odihneasca putin si m-a luat si pe mine, (aveam trei ani). S-a intins si m-a pus pe pieptul lui. Probabil s-a jucat cu mine (Mama mi-a povestit) dar la un moment dat a adormit. Cand mama a venit sa-l cheme la masa, A constatat ca murise. In somn... Suferise infarct miocardic.
Si pe mine m-a preocupat acest subiect. Explicatiile cele mai pertinente le-am primit de la un Profesor Yoga. Si ma interesase acest subiect, nu numai prin prisma celor intamplate cu tatal meu. Chiar mie mi s-a intamplat sa fiu in moarte clinica... Dar acest subiect, nu se poate discuta aici, dupa parerea mea.

Am gasit o parte din raspunsuri, da. Apoi alte raspunsuri mi-au parvenit pe alte cai, plus ca punand cap la cap tot ceea ce cunosteam cu ceea ce mi se facea cunoscut, am inteles, multumesc lui Dumnezeu, totul.

Stii, Bursuc, eu sunt ''copil de duminica'', asa obisnuia tatal meu sa ma numeasca, printre alte alinturi. Sunt nascuta intr-o zi de Dumninica. Mama pregatea pranzul impreuna cu bunica iar tata era la meci. Pe vremea aceea nu existau telefoane mobile, deci, cand pe mama au apucat-o durerile, un vecin de casa a condus-o la spitalul judetean, bunica ramanand sa termine pranzul. Pe cand tata se intorsese de la meci, alergand prin oras pentru a gasi o ciocolata, ceea ce ii ceruse mama dis de dimineata , ca avea pofte, a venit la spital. Ciocolata as fi mancat-o io, ca io o cerusem, e slabiciunea, e pacatul meu pamantean, dar pana la urma a sfasit pe la ceva asistenta ce fusese de serviciu atunci, ca sa o convinga sa il lase sa isi vada asteptatul fecior, adica pe mine. Nu existau ecografe pe vremea aceea, dupa forma burtii se preziceau de toate: ba ca e baiat, ba sunt gemeni, doar mama stia ca eram fata.

Referitor la moartea clinica, este un subiect care ma pasioneaza si pe mine. Nu pot sa afirm cu certitudine ca am cunoscut-o, dar te pot asigura de sinceritatea mea atunci cand iti spun ca nu o singura data ma culcam in patutul meu sau in carucior si ma trezeam la spital. Asta se intampla la fiecare stare febrila cu temperaturi peste 40�C. Pana la varsta de trei ani cand au putut sa ma supuna primei encefalograme. Si acolo adormeam si trebuiau sa mi le repete pana obtineau examenele dorite. Dar ce am in memorie, mai este izul cureluselor de piele imbibate in spirt sanitar care ma ''incoronau''. Ei, totul a fost remediat la varsta de 11 ani, cand orice tratament a incetat, cand doctorul meu pediatru de atunci, Dumnezeu sa il ierte, a afirmat ca pot sa devin presedinte, cel putin cu mintea mea! Am fost mereu pe podium cu coronita de margarete, erau preferatele mele. Dupa decesul tatalui meu le-am aruncat, erau puse la pastrare pana acum trei ani.

Ce vreau defapt sa spun, Bursuc..... nu stiu ce iti amintesti tu din perioada in care ai fost declarat mort clinic, dar eu te asigur ca cunosc senzatia de alb si de greu, de asfixiant, care stapaneste peste tine atunci cand nu esti bine. Cunosc de asemenea starile de separare a sufletului de corp, ceea ce aduce Mihai si doamna Gabriela in discutie. Nu numai in stari febrile, ci si in apropierea intersectiilor semaforizate, nu numai din cauza carentelor corpului si/dau a oboselii.

Daca vrei sa povestim, pe mine nu ma opreste nimeni si nimic sa vorbesc si sa citesc. Doar bunul Dumnezeu!

''Un bun si sigur prieten e constiinta ta: n-o ucide, ci las-o sa moara odata cu tine.'' � Nicolae Iorga
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 14 Decembrie 2013, ora 14:50

cum adica se poate intimpla " in apropierea intersectiilor semaforizate " ?
valeu mama, pai , in acest caz, tu Nu ai voie sa conduci o masina, caci se poate produce o nenorocire de accident in orice moment !

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 14 Decembrie 2013, ora 23:37

Ne apropiem tot mai mult de Sarbatoarea Craciunului.
Si Evreii au o sarbatoare importanta in aceiasi perioada.
Toti Crestinii sarbatoresc Nasterea lui Isus Hristos.
Traim insa intr-o comunitate tot mai diversificata.
Romania, a fost permanent la o raspantie de drumuri.

De la stramosii nostri Daci, ne-au ramas cateva obiceiuri. Sa nu uitam ca dupa razboaiele cu romanii, in mare parte dacii au fost "absorbiti" nu numai in imperiul POLITIC al Romei ci si in imperiul ei socio-cultural, religios.

Moldova, a primit ulterior puternice influente slave,
Tara Romaneasca a fost incet incet "redirectionata" spre culturalismul tarilor Balcanice iar
Transilvania a primit "perfuzia" Imperiului Austro-Ungar.
In paralel, comunitatea evreasca si-a pastrat si ea cultura ei
iar tiganii si-au gasit si ei locul prin toate cele trei tari romanesti, in timp ce Banatul a fost si el influentat de cultura sarbilor.

In aceste conditii, este bine sa tinem seama de faptul ca atunci cand vorbim despre "sarbatori traditionale romanesti" nu avem cum sa nu tinem cont de toate aceste influente care ne-au marcat, si imbogatit istoria, viata si cultura.

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 16 Decembrie 2013, ora 20:34

Povestea PORCULUI

In Egiptul antic PORCUL era sacrificat ca jertfa adusa lui Osiris. Grecii, preaslveau pe zeita Demeter, printr-un ritual asemanator. Aceste ceremonii aveau de regula loc in perioadele de innoire a timpului.

Dacii, aveau o divinitate aparte dedicata SOARELUI, careia ii aduceau si ei jertfe drept multumire pentru anul care tocmai se incheie si ca protectie pentru anul ce va sa vina.
Aceasta zi in care se sarbatorea divinitatea Solara a Dacilor era in fiecare an pe 20 Decembrie si atingea apogeul prin sacrificarea unui PORC.

Povestea lui Ignat (cel ce si-a omorat tatal cu o lovitura de topor in timpul unei astfel de ceremonii) vi-am spus-o mai in urma. Important insa de retinut, este faptul ca dupa ce Biserica Ortodoxa si-a impus si ea un Sfant in aceasta zi, stramosii nostri au acceptat numele acestei zile (Sf. Ignat) dar de sarbatorit, ei tot sarbatoarea PORCULUI o tin si astazi!

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 16 Decembrie 2013, ora 20:55

Voi reveni...

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 16 Decembrie 2013, ora 21:05

Din pacate, nu pot posta textul prin care urma sa descriu cum avea loc ritualul "taierii" porcului, deoarece, in text, probabil se gasesc cuvinte cu semnificatii care nu sant permise a fi postate pe acest site. Imi pare rau...

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 16 Decembrie 2013, ora 21:19

Am incercat si o alta varianta dar anumite cuvinte, chiar nu le pot inlocui...

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 16 Decembrie 2013, ora 21:27

Va transcriu acum, cateva "Zicatori" celebre romanesti, pastrate din vechi timpuri pana azi:

"Aduna Vara ca sa ai Iarna'
"O vorba buna poate tine cat trei luni de Iarna"
"Daca Vara te plimbi O ZI, iarna, flamanzesti...zece"
"Pe Iarna... n-o manaca Lupul!"
"Iarna-i grea, omatu-i mare, vai de omul care n-are..."
"Cand n-ai Iarna, te intreaba: ce-ai facut Vara?"
"Cine vara petrece cantand, Iarna ramane flamand"
"Pilda rea, strica obiceiurile bune"

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 02:03

De la: Daphne, la data 2013-12-14 11:58:10
De la: Bursuc, la data 2013-12-12 22:42:54
Daphne,
Si ai gasit raspunsuri?
Intr-o Duminica, Tatal meu venise acasa obosit si pana Mama urma sa incalzeasca pranzul, el s-a dus sa se odihneasca putin si m-a luat si pe mine, (aveam trei ani). S-a intins si m-a pus pe pieptul lui. Probabil s-a jucat cu mine (Mama mi-a povestit) dar la un moment dat a adormit. Cand mama a venit sa-l cheme la masa, A constatat ca murise. In somn... Suferise infarct miocardic.
Si pe mine m-a preocupat acest subiect. Explicatiile cele mai pertinente le-am primit de la un Profesor Yoga. Si ma interesase acest subiect, nu numai prin prisma celor intamplate cu tatal meu. Chiar mie mi s-a intamplat sa fiu in moarte clinica... Dar acest subiect, nu se poate discuta aici, dupa parerea mea.

Am gasit o parte din raspunsuri, da. Apoi alte raspunsuri mi-au parvenit pe alte cai, plus ca punand cap la cap tot ceea ce cunosteam cu ceea ce mi se facea cunoscut, am inteles, multumesc lui Dumnezeu, totul.

Stii, Bursuc, eu sunt ''copil de duminica'', asa obisnuia tatal meu sa ma numeasca, printre alte alinturi. Sunt nascuta intr-o zi de Dumninica. Mama pregatea pranzul impreuna cu bunica iar tata era la meci. Pe vremea aceea nu existau telefoane mobile, deci, cand pe mama au apucat-o durerile, un vecin de casa a condus-o la spitalul judetean, bunica ramanand sa termine pranzul. Pe cand tata se intorsese de la meci, alergand prin oras pentru a gasi o ciocolata, ceea ce ii ceruse mama dis de dimineata , ca avea pofte, a venit la spital. Ciocolata as fi mancat-o io, ca io o cerusem, e slabiciunea, e pacatul meu pamantean, dar pana la urma a sfasit pe la ceva asistenta ce fusese de serviciu atunci, ca sa o convinga sa il lase sa isi vada asteptatul fecior, adica pe mine. Nu existau ecografe pe vremea aceea, dupa forma burtii se preziceau de toate: ba ca e baiat, ba sunt gemeni, doar mama stia ca eram fata.

Referitor la moartea clinica, este un subiect care ma pasioneaza si pe mine. Nu pot sa afirm cu certitudine ca am cunoscut-o, dar te pot asigura de sinceritatea mea atunci cand iti spun ca nu o singura data ma culcam in patutul meu sau in carucior si ma trezeam la spital. Asta se intampla la fiecare stare febrila cu temperaturi peste 40�C. Pana la varsta de trei ani cand au putut sa ma supuna primei encefalograme. Si acolo adormeam si trebuiau sa mi le repete pana obtineau examenele dorite. Dar ce am in memorie, mai este izul cureluselor de piele imbibate in spirt sanitar care ma ''incoronau''. Ei, totul a fost remediat la varsta de 11 ani, cand orice tratament a incetat, cand doctorul meu pediatru de atunci, Dumnezeu sa il ierte, a afirmat ca pot sa devin presedinte, cel putin cu mintea mea! Am fost mereu pe podium cu coronita de margarete, erau preferatele mele. Dupa decesul tatalui meu le-am aruncat, erau puse la pastrare pana acum trei ani.

Ce vreau defapt sa spun, Bursuc..... nu stiu ce iti amintesti tu din perioada in care ai fost declarat mort clinic, dar eu te asigur ca cunosc senzatia de alb si de greu, de asfixiant, care stapaneste peste tine atunci cand nu esti bine. Cunosc de asemenea starile de separare a sufletului de corp, ceea ce aduce Mihai si doamna Gabriela in discutie. Nu numai in stari febrile, ci si in apropierea intersectiilor semaforizate, nu numai din cauza carentelor corpului si/dau a oboselii.

Daca vrei sa povestim, pe mine nu ma opreste nimeni si nimic sa vorbesc si sa citesc. Doar bunul Dumnezeu!
Am citit tot ce ai spus aici.
Inafara de analize f complexe, ar fi bine sa te duci la mai multi bioenergoterapeuti, sa-ti spuna informativ unde e problema.
Daca si acum ai acele stari, persista problema, daca s-au atenuat, e bine.
Dar un diagnostic bioenergoterapeutic il poti face oricind, si fara sa stie nimeni. Doar ptr informarea ta.
Vezi sa fie cineva care chiar are aceste capacitati. Nu persoane ce se dau drept bioenergoterapeuti si nu sint.
Apoi confrunti cu ce stii de la analize.
Acum sint posibilitati si de analize si de tratamente mult mai bune decit acum 30 de ani.

Sint 2 aspecte, diagnostic si un eventual tratament bio.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
KARP0V_

1890 mesaje
Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 12:23

Perla: isus s-a nascut pe 25 decembrie

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 18:53

De la: KARP0V_, la data 2013-12-17 12:23:50Perla: isus s-a nascut pe 25 decembrie

in sfirsit, ai zis si tu o data ceva cu shart , asa-i : Isus este Perla din Coroana Creeatiei !

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 19:25

Iar tu, sPerla ramasa de la coliva creationistilor !
diiiiiiing-dooooooong!
RID
REUMATISM
OSTEOPOROZA
SCLEROZA
BATRANA
TAMAIE.
COPARSEU.
AMIN !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 19:38

De la: __hakon__, la data 2013-12-17 19:25:00Iar tu, sPerla ramasa de la coliva creationistilor !
diiiiiiing-dooooooong!
RID
REUMATISM
OSTEOPOROZA
SCLEROZA
BATRANA
TAMAIE.
COPARSEU.
AMIN !

daca tu-ti inchipui ca vei scapa de consecintele uzarii organismului, inseamna ca ai , intr-un fel noroc :ca te-ai intilnit cu nenea ala de-l cheama Alzeihamer ....atunci, chiar ca nu-ti mai pasa de nimic ....Aleluia !

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 20:17

De la: gabigabi2, la data 2013-12-17 19:38:23
De la: __hakon__, la data 2013-12-17 19:25:00Iar tu, sPerla ramasa de la coliva creationistilor !
diiiiiiing-dooooooong!
RID
REUMATISM
OSTEOPOROZA
SCLEROZA
BATRANA
TAMAIE.
COPARSEU.
AMIN !

daca tu-ti inchipui ca vei scapa de consecintele uzarii organismului, inseamna ca ai , intr-un fel noroc :ca te-ai intilnit cu nenea ala de-l cheama Alzeihamer ....atunci, chiar ca nu-ti mai pasa de nimic ....Aleluia !

diiiiing-dooooong , te cheama, te vrea, te-asteapta, diiiiind-doooooond !

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 00:54

Multumesc Bursuc am citit cu interes si placere!

,,E-un curcubeu deasupra lumii sufletului meu"
Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 03:52

nastasemihail
44403 mesaje

Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 22:21

La multi ani Danielelor si Danielilor.

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 05:30

De la: Fl_Orion999, la data 2013-12-18 03:52:26nastasemihail
44403 mesaje

Postat pe: 17 Decembrie 2013, ora 22:21

La multi ani Danielelor si Danielilor.

CE-I ASTA.
STIU SA SCRIU SI EU.

Or sa zica cei de pe aici ca vrei copiii cu mine.

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 05:35

De la: gabigabi2, la data 2013-12-17 19:38:23
diiiiiiing-dooooooong!
RID
REUMATISM
OSTEOPOROZA
SCLEROZA
BATRANA
TAMAIE.
COPARSEU.
AMIN !

Cel mai longeviv om din lume, cunoscut si dovedit, e un romin, ce a trait 148 de ani.
Era f puternic la acea virsta si se intretinea singur.
Sint acte doveditoare cu virsta. A murit prin anii 30, deci nascut pe la 1780.
Sa nu spui ca e un caz izolat, ca nu erau deloc izolate in era care a trecut cu oameni f sanatosi si longevivi.
Raul societatii moderne e ca la pensie oamenii nu mai sint antrenati deloc in activitati.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 07:55

deci, urarea potrivita ar fi : sa mori sanatos !

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 13:54

Epilepsie
Ciroza hepatica
Scleroza multipla
Parkinson
Dementa
Maslu
Preot
Tamaie

Diiiiiiiiing-dooooong !

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 14:31

De la: Bursuc, la data 2013-12-16 21:05:12
Din pacate, nu pot posta textul prin care urma sa descriu cum avea loc ritualul "taierii" porcului, deoarece, in text, probabil se gasesc cuvinte cu semnificatii care nu sant permise a fi postate pe acest site. Imi pare rau...

Poti sa postezi daca il postezi la o citare...sau scrii ceva scurt si apoi intri cu ,,modifica" si postezi ce doresti, nemodificat.

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 16:18

De la: _Ingrid, la data 2013-12-18 15:36:59
Eu cred ca pe langa latura manipulatoare, religia s-a constituit in cod comportamental, aplicat simplu si brutal. Sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu calci stramb...ca te vede Dumnezeu si te ia naiba.
Ca sa o scoti acum, trebuie sa pui valori morale in loc.
De unde?
Societatea actuala numai morala si educativa nu este.

duplicitara D'na Grad !

Iluminismul numit și Epoca Luminilor sau Epoca Rațiunii este o mișcare ideologic� și cultural�, antifeudal�, desf�șurat� �n perioada preg�tirii și �nf�ptuirii revoluțiilor din sec. XVII-XIX �n ț�rile Europei, ale Americii de Nord și ale Americii de Sud și av�nd drept scop crearea unei societ�ți �raționale�, prin r�sp�ndirea culturii, a �luminilor� �n mase (cf. Carp Maxim). Iluminismul este o replic� la adresa barocului, �n �ncercarea de a �nl�tura dogmele religioase și de a propaga luminarea maselor pe baza experienței proprii.

Caracteristici generale

Iluminismul a pretins eliberarea ființei umane de sub tutela sa autoindus�. "Tutela este incapacitatea ființei umane de a-și folosi abilit�țile cognitive �n lipsa instrucțiunilor de la o alt� persoan�. Aceast� tutel� este auto-indus� atunci c�nd cauza sa nu rezid� �n absența rațiunii, ci �n absența hot�r�rii și a curajului de a lua hot�r�ri f�r� instrucțiuni de la o alt� persoan�". Sapere aude! "Aveți curajul de a v� folosi propriul simț al rațiunii!" � acesta este motto-ul Iluminismului (Immanuel Kant).

Acesta este termenul aplicat curentului de g�ndire din Europa și America secolului al XVIII-lea. Evenimentele științifice și intelectuale din secolul al XVII-lea � descoperirile lui Isaac Newton, raționalismul lui Ren� Descartes, scepticismul lui Pierre Bayle, panteismul lui Benedict de Spinoza și empirismul lui Francis Bacon și John Locke � au promovat credința �n legile naturale și �n ordinea universal�, precum și �ncrederea �n rațiunea ființei umane și �n abilit�țile inovatoare ale acesteia care au reușit s� influențeze �ntreaga societate a secolului al XVIII-lea.

Au existat multe și diverse curente de g�ndire, �ns� numai o serie de idei pot fi caracterizate drept p�trunz�toare și dominante. O abordare rațional� și științific� a aspectelor religioase (conform vechii teorii și divergențe pe tema adev�rului dublu), a problemelor de ordin social, politic și economic a promovat o viziune secular� asupra lumii și o orientare general� c�tre progres și perfecționare. Principalii promotori ai acestor concepte au fost filosofii, care au popularizat și promulgat ideile noi pentru publicul larg. Acești "profeți" ai Iluminismului aveau o serie de atitudini de baz� comune. Av�nd o credinț� �n rațiune care era de nezdruncinat, au c�utat s� descopere principii valabil universale care s� guverneze umanitatea, natura și societatea, și s� acționeze �n baza acestora.

Au atacat �n diverse feluri autoritatea de ordin religios și științific, dogmatismul, intoleranța, cenzura, precum și constr�ngerile economice și sociale. Considerau c� statul este instrumentul adecvat și rațional al progresului. Raționalismul extrem și scepticismul epocii au condus �n mod firesc la deism; aceleași calit�ți au avut un rol important �n determinarea reacției de mai t�rziu a romantismului. Reacțion�nd la dogmatism, iluminismul a g�sit un culoar favorabil �ntr-o perioad� �n care Biserica �și pierduse autoritatea sa atotputernic� de a impune ordinea social� cu aceeași fervoare și implicare precum �n evul mediu și la �nceputul modernit�ții. Conceptele filosofice din Franța mijlocului de secol al XVIII-lea au transformat perspectiva mecanicist� asupra universului �ntr-o variant� revizuit� radical a creștin�t�ții, pe care au denumit-o deism.

Inspir�ndu-se din descrierea newtonian� a universului ca fiind un imens ceas construit și pus �n mișcare de c�tre Creator, deiștii au promovat ideea conform c�reia totul � mișcarea fizic�, fiziologia ființei umane, politica, societatea, economia � �și are propriul set de principii raționale stabilite de Dumnezeu, care ar putea fi �nțelese de c�tre ființele umane exclusiv prin intermediul rațiunii. Acest lucru �nsemna c� lucrurile din lumea uman� și din lumea fizic� pot fi �nțelese f�r� a aduce religia, misticismul sau divinitatea �n ecuație. Deiștii nu erau atei; pur și simplu, afirmau c� tot ceea ce se referea la universul fizic și la cel uman poate fi �nțeles independent de aspectele sau explicațiile de ordin religios. Pentru un cadru istoric corect al secolului al XVIII-lea �n Europa, cu privire la relația dintre autoritatea politic� și religioas� și clasa superioar�, trebuie s� mențion�m c�, �n Franța, Voltaire și aliații s�i s-au str�duit s� impun� valorile libert�ții și toleranței �ntr-o cultur� �n care fort�rețele gemene ale monarhiei și Bisericii constituiau opusul a tot ceea ce reprezentau aceste valori. Voltaire și-a dedicat o mare parte din timp atacului �mpotriva elementelor fundamentale ale religiei creștine: inspirația din Biblie, �ncarnarea lui Dumnezeu �n Iisus Hristos, damnarea necredincioșilor. Kant a situat punctul forte al Iluminismului �n principal �n chestiunile ce țin de religie, �ntruc�t conduc�torii s�i, așa cum a spus, "nu au nici un interes s� joace rolul gardianului cu privire la arte și științe și, �ntruc�t incompetența de ordin religios nu este numai cea mai d�un�toare, ci și cea mai degradant� din toate".
"Enciclopedia" lui Denis Diderot reprezint� chintesența spiritului Iluminismului, sau al Epocii Rațiunii, dup� cum i s-a mai spus.

Av�nd centrul la Paris, mișcarea a dob�ndit un caracter internațional prin faptul c� s-a r�sp�ndit �n saloane cosmopolite. Cei mai reprezentativi promotori ai Iluminismului s-au aflat �n Franța: baronul de Montesquieu, Voltaire și contele de Buffon, baronul Turgot și alți fiziocrați, Jean-Jacques Rousseau, care a avut o influenț� foarte mare asupra romantismului.

�n Anglia, cafenelele și presa �n curs de �nflorire au stimulat critica politic� și social�, precum comentariile urbane ale lui Joseph Addison și Sir Richard Steele. Jonathan Swift și Alexander Pope au fost satiriști conservatori cu o mare influenț�. Teoriile lansate de Locke cu privire la �nv�țarea prin percepția senzorial� au fost dezvoltate �n continuare de c�tre David Hume.

�n Germania, universit�țile au devenit centre ale Iluminismului (Aufkl�rung). G. E. Lessing a lansat o religie natural� a moralit�ții, iar Johann Gottfried von Herder a elaborat o filosofie a naționalismului cultural care se baza pe �nrudirea cultural�, de s�nge și de limb�. Importanța primordial� a individului, decurg�nd din incapacitatea omului de a-și folosi abilit�țile cognitive �n lipsa instrucțiunilor unei alte persoane, a format baza eticii lui Immanuel Kant. Printre reprezentanții italieni ai epocii, se num�r� Cesare Beccaria, Francesco Mario Pagano și Giambattista Vico. Țarul Petru I al Rusiei a anticipat curentul, iar �mp�ratul Iosif al II-lea a fost prototipul despotului iluminat. Alții de acest gen au fost Frederic al II-lea al Prusiei, Ecaterina a II-a a Rusiei și Carol al III-lea al Spaniei. Promotorii Iluminismului au fost adesea considerați r�spunz�tori de Revoluția francez�. Cu siguranț�, epoca Iluminismului poate fi v�zut� drept o linie major� de demarcație pentru apariția lumii moderne.

ro.wikipedia.org/wiki/Iluminism

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 16:24

De la: __hakon__, la data 2013-12-18 16:18:19

Eu cred ca pe langa latura manipulatoare, religia s-a constituit in cod comportamental, aplicat simplu si brutal. Sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu calci stramb...ca te vede Dumnezeu si te ia naiba.
De unde?

duplicitara D'na Grad !

Ia uzi! asa ti se pare?!

Dar ce bine ti-e sa stai in anonimat si sa dai pe goarna ca mi-ai cotrobait FB-ul...iti da un sentiment de putere, n'asa?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 16:56

e un piricios si sifonar nesuferit si fudul peste masura !

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 17:03

De la: _Ingrid, la data 2013-12-18 16:24:51
De la: __hakon__, la data 2013-12-18 16:18:19

De unde?

duplicitara D'na Grad !

Ia uzi! asa ti se pare?!

Dar ce bine ti-e sa stai in anonimat si sa dai pe goarna ca mi-ai cotrobait FB-ul...iti da un sentiment de putere, n'asa?

Ce este acel FB, D'na Grad ?
precizez, D'na GRAD= peiorativ, de la D'na GRAD, racheta rusesasa !
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/APR-40-beyt-ha...

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 17:03

De la: gabigabi2, la data 2013-12-18 16:56:41e un piricios si sifonar nesuferit si fudul peste masura !

Epilepsie
Ciroza hepatica
Scleroza multipla
Parkinson
Dementa
Maslu
Preot
Tamaie

Diiiiiiiiing-dooooong !

Fosta membra 9am.ro

16238 mesaje

Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 17:04

De la: gabigabi2, la data 2013-12-18 16:56:41e un piricios si sifonar nesuferit si fudul peste masura !

Se da mare fata de noi astia care nu cunoastem pe nimeni

Bursuc

2153 mesaje
Postat pe: 18 Decembrie 2013, ora 22:17

Ingrid,
Ai inceput sa porti Opalul?
Ai iesit cu el ...in lume?
Ce impresie a facut???

Pagini: << 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 >> Sari la pagina: