Info
x
Perle
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 14:55
sictir-sictir, dar ramine cum am vorbit !
da' nu-mi spusesi cum il cheama pe al de'i dai "productia" pe aici ! sa nu-mi spui ca nu-s de acelasi autor, ptr. ca in toate 3 textele sunt citeva chestii ce trec dintr-un articol in celalalt si deci : usor de recunoscut "genitorul" lor! |
|
Bursuc 2153 mesaje Membru din: 4/08/2010 |
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 15:23
Din TEZAURUL SPIRITUAL ROMANESC: LUNILE ANULUI Ne apropiem cu pasi repezi spre "cumpana dintre ani" 12 luni, fiecare cu traditiile ei. Iata cum percepeau stramosii nostri lunile anului: In mijlocul unei sezatori, magia si sacralitatea se manifesta prin muzica si dans. Un grup ales (si nu la intamplare) faceau un cerc in jurul "vatafului" lor. Muzicienii incepeau sa cante iar cercul magic incepea sa se invarta incet, in timp ce dansatorii loveau pamantul intyr-un ritm bine stiut doar de ei. Cand cercul prindea viata, dansatorii strigau in cor: "Jur pe-acest p�m�nt P�n'oi intra'nmorm�nt C� l-oi ap�ra, C�-l voi c�nta, Pe el voi juca!" Dupa care tr�nteau puternic cu picioarele-n p�m�nt... Asa incepe un dans ritmic si taraganat, destul de ciudat, jucat de 12 barbati prinsi intr-un cerc magic. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 15:28
Cei 12 barbati, erau alesi special pentru a reprezenta fiecare luna a anului. Fiecare dansator, are un anumit pas si un anumit ritm, Cu toate ca se tin de mana, cu toate ca cercul se invarte tot mai repede, fiecare barbat isi pastreaza pasul si ritmul lui, netinad cont de pasul si ritmul celui de langa el. Un dans greu. Interesant insa sa vezi cum 12 barbati, pastreaza cercul si maresc gradual rotatia lui, in timp ce fiecare danseaza...altceva. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 15:35
Iata lunile reprezentate de cei 12 barbati: UNDREA (Decembrie) GERAR (Ianuarie) F�URAR (Februarie) M�R�I�OR (Martie) PRIER (Aprilie) FLORAR (Mai) CIRE�AR (Iunie) CUPTOR (Iulie) GUSTAR (August) R�PCIUNE (Septembrie) BRUM�REL (Octombrie) BRUMAR (Noiembrie) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 15:43
Pasii, descriu anotimpurile, de la inghetul iernii, pana la dezlantuirea naturii, in lunile de Vara, urmata de Toamna potolita si incarcata de rod. Cum sa poti povesti un asemenea dans? Cum sa-l poti intelege daca nu-l vezi? Minunea aceasta a fost posibila datorita faptului ca Dacii puneau accent mai mare pe memorie decat pe scris. De fapt, aceasta este si caracteristica culturii noastra traditionala : MEMORIA si nu textul scris. Asa se explica de ce poporul nostru nu prea are "inscrisuri" istorice. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 15:48
Deoarece ne apropiem de Sarbatoarea Craciunului, poate s-ar cuveni sa pomenim cateva aspecte legata de aceasta sarbatoare (prima din an dupa Daci) Noiembrie fiind ultima iar schimbarea anului se facea in noaptea lui Sanandrei despre care am amintit mai in urma. Toti cei care cunoasteti obiceiuri populare din zonele in care locuiti, ar fi frumos sa ni le prezentati si noua. Sa stim. Sa cunoastem. Sa nu uitam. Sa transmitem mai departe. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 18:05
Intr-un documentar despre Romania, realizat de Wild Carpathians, Altesa Sa Printul Charls al Marii Britanii spunea: "La aceasta tara e de iubit vesnicia ei. Un lucru atat de remarcabil! Este aproape ca in povestile copilariei. Oamenii de aici isi doresc acest sentiment de apartenenta la tinuturile lor. TREBUIE SA REDESCOPERIM ACESTE TRAIRI, SA NE REANTOARCEM LA ELE, iar eu vreau sa ma asigur ca modul lor de viata va dainui. AVEM ATAT DE MULTE DE INVATAT DE LA EI. ESTE ULTIMUL COLT DIN EUROPA UNDE MAI VEDEM CU ADEVARAT ZONE AUTENTICE" Iar intr-un citat de Daily Mail, Printul Charles, declara: "Oamenii de aici tanjesc dupa un anumit sentiment al apartenentei, al identitatii si al semnificatiilor" Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 18:15
Traditia noastra este o totalitate de valori care definesc si sustin oamenii la nivelul individual si social, dand sens si valoare existentei noastre. De aceasta valoare depinde si valoarea noastra ca oameni si bogatia noastra spirituala. Din pacate, sub impulsul crestinarii si mai nou al globalizarii, traditia populara romaneasca a fost si este asaltata de importuri si implanturi culturale. Si toate acestea se intampla sub privirele noastre si cu largul nostru concurs. Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Black_Friday_ 4276 mesaje Membru din: 23/08/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 18:20
De la: gabigabi2, la data 2013-12-09 14:41:22ufff, mult iti place sa te bagi ca musca-n fundul calului si bizii si bizii ... Asta este mediul lui natural. Cand esti obisnuit sa traiesti in gunoi si mizerii, ti se transforma si spiritul tot intr-o mizerie. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 18:26
Daca ne-am readuce aminte doar de cateva dintre celebrele Proverbe romanesti sau chiuitirile cantecelor si dansurilor populare, Doinele si Descantecele noastre, ZICATORILE noastre sau Cimiliturile memorate de bunicii noastri, nu ar fi decat o farama de efort, din marele efort facut de stramosii noastri, ca toate acestea sa ajunga pana la noi ... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 18:36
Patru versuri scrise de Eminescu : "Trecut-au anii ca nouri lungi de �esuri Si niciodat� n-or sa vie iar�, Caci nu m�-nc�nta azi cum ma mi�car� Pove�ti �i doine, ghicitori, eresuri" (M. Eminescu: "Fiind b�iet p�duri cutreeram") Un Eminescu acum uitat �i de unii, renegat! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 207 mesaje Membru din: 2/12/2013 |
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 18:37
De la: Bursuc, la data 2013-12-09 14:03:57 Un Ignorant Smecher si Nesimtit, asa cum esti si tu, Bursuc, arunca momeala !. Iar Prostii, cred ca sunt hraniti ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 18:57
De la: Bursuc, la data 2013-12-09 18:05:38 Exact despre asta spuneam si eu. Traditiile acestea s-au pierdut in vestul Europei. Satul traditional romanesc era cladit pe traditii si aceste traditii confereau si un sistem moral. La tara se spunea ca pamantul, gradina casei trebuie muncite pentru ca altfel esti de rasul satului. Imi povestea un prieten care provine din Fagaras, ca in satul copilariei lui mai sunt si acum oameni care isi depoziteaza suncile si afumaturile in podul clopotnitei, pentru ca acolo este mai racoare si vara si asa este traditia. Podul este incuiat si fiecare din cei care au acolo produsele se duce odata pe luna sa isi ia cat are nevoie pentru consumul propriu sau pentru cei angajati la coasa. L-am intrebat daca nu le este teama ca vecinii vor lua si din alte sunci si raspunsul a fost firesc, cu mirare: Nu, ca e bai mare, te faci de rasul satului. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:04
Imi pare rau, citatul de mai sus, este din poezia "Trecut-au anii" de Mihai Eminescu si nu din "Fiind baiet, paduri cutreeram" Fac cunenita rectificare cu scuzele de rigoare... Dar mi-a ramas in minte si acea frumoasa poezie... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:09
Black Fridey, si da! Ai dreptate in ce spuneai cateva postari mai in urma... Sant tot mai putine locurile unde se pastreaza vechile si adevaratele traditii, iar acestea, din pacate, sunt acele locuri care au ramas izolate, neatinse de civilizatia moderna Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:24
Am auzit si eu despre faptul ca satenii isi pastreaza �uncile �n clopotni��. In Ardeal, termenul de "�unc�" �nseamn� de fapt intregul jambon afumat iar ceea ce muntenii numesc "�unc�" aici, are sensul de "sl�nin�" Am facut aceste precizari, pentru continuua ceea ce ai spus tu: in clopotnita, satenii care taie porcii, isi tin acolo nu numai suncile dar si slaninile afumate. In Ardeal, de la un porc taiat, se pastreaza toate cele patru sunci cate are un porc si sase bucati de slanina (patru mai mari si doua mai mici in general) Deoarece este forma in care se conserva cel mai bine aceste produse, si care asigura hrana unei familii chiar pana la seceris... Revenind la acel obicei povestit de tine, culmea este ca aproape toti satenii isi tin acolo produsele, si n-a fost niciodata vreo problema de disputa. Mai interesant este alt aspect. Oamenii, nu merg acolo sa isi ia produsele INTREGI acasa, ci, isi taie doar atat cat sa aiba o saptamana din ele. Incredibil! Nimanui nu i s-a taiat macar un centimentru in plus din bucata lui... Fiecare, ia cheia despre care spuneai, merge, taie cat are nevoie si pleaca. Dar taie doar din bucatura lui... Ai adus in discutie un obicei atat de minunat, incat ar trebui sa luam cu totii aminte de el. Si asta, se intampla intr-adevar, in zilele noastre! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:30
De la: Bursuc, la data 2013-12-09 18:36:53 Fiind b�iet p�duri cutreieram Fiind b�iet p�duri cutreieram Și m� culcam ades l�ng� izvor, Iar brațul drept sub cap eu mi-l puneam S-aud cum apa suna-ncetișor: Un fream�t lin trecea din ram �n ram Și un miros venea adormitor. Astfel ades eu nopți �ntregi am mas, Bl�nd �ng�nat de-al valurilor glas. R�sare luna,-mi bate drept �n faț�: Un rai din basme v�d printre pleoape, Pe c�mpi un val de arginție ceaț�, Sclipiri pe cer, v�paie peste ape, Un bucium c�nt� tainic cu dulceaț�, Sun�nd din ce �n ce tot mai aproape... Pe frunza-uscate sau prin naltul ierbii, P�rea c-aud venind �n cete cerbii. Al�turi teiul vechi mi se deschide: Din el ieși o t�n�r� cr�ias�, Pluteau �n lacrimi ochii-mi plini de vise, Cu fruntea ei �ntr-o maram� deas�, Cu ochii mari, cu gura-abia �nchis�; Ca-n somn �ncet-�ncet pe frunze pas�, C�lc�nd pe v�rful micului picior, Veni al�turi, m� privi cu dor. Și ah, era at�ta de frumoas�, Cum numa-n vis o dat�-n viața ta Un �nger bl�nd cu fața radioas�, Venind din cer se poate ar�ta; Iar p�ru-i blond și moale ca m�tasa Grumazul alb și umerii-i v�dea. Prin hainele de tort subțire, fin, Se vede trupul ei cel alb deplin Mihai Eminescu Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:38
De la: Bursuc, la data 2013-12-09 19:24:18 Nu va mai scremeti, NU este un obicei Romanesc, unii dintre romanii transilvaneni l-au adoptat si ei. Mergeti in imobilele cu destinatie de locuinte comune (apartamente-Piata Sfatului Brasov) si o sa observati chiar si astazi, listele nominale, insemnarile, si cuiele in care erau depozitate preparatele sau slana de porc. AMETITILOR, vorbiti, dar habar n-aveti despre ce vorbiti, auzi la ei: in clopolnita !hahahahahahahahaha! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:53
PERLE din intelepciunea populara romaneasca: " De�i p�m�ntul e rotund, Din vechi traditii s-a p�strat Credin�a c� pe el se-ascund ... Si indivizi cu cap p�trat" Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:56
Hakon,
daca erai cine te crezi, observai eroarea inainte de a o corecta eu (asta a fost o momeala pentru tine) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 19:57
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 21:43
G A L B E N A treia culoare de baza in spectrul cromatic este Galben. Galbenul este tot o culoare enisiva si poate fi pusa din mai multe puncte de vedre in corelatie cu MERCUR si Elementul AER. Poate avea si o afinitate cu soarele mai ales in cazul nuantei Galben-Auriu stralucitor Nu este o culoare neutra (cu toate ca Mercur simbolizeaza neutralitatea) ci mai degraba una calda, in timp ce culoarea cu adevarat neutra este VERDE. Galbenul, simbolizeaza miscarea, schimbul si energia, pe care o dirijata predominant catre nivelul mental-emotional inferior (chakra Manipura) al deciziilor, actiunilor si emotiilor (In popor, ati auzit expresia "am simtit fluturi in stomac")... Galben, este ultima culoare calda (cea mai putin calda) deoarece dupa VERDE care este neutru, urmeaza culorile reci. Iata cum ne poate influenta impresia de Galben: -Intareste facultatile mentale (controlul mental, inteligenta, constientizarea, capacitatea de mentalizare, si vizualizare creatoare) -Insufla bucurie, -Dezvolta simtul umorului, -Favorizeaza comunicarea, capacitatea de a te face inteles, capacitatea de exprimare atat verbala cat si in scris (multi scriitori si jurnalisti zugravesc peretii biroul de lucru in Galben) -Are un efect stimulator si purificator -Tonic pentru creier si pentru intreg sistemul nervos. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 21:49
iata si principalele cristale : Agate galbene Apatit galben Aragonit galben Calcedonie galbena Calcit auriu (foarte frumos) Chihlimbar Citrin Cuart auriu (minuanat) Cuart Rutilat Fluorina galbena (aceasta varietate de Fluorina este si spectaculoasa) Jad galben Jasp galben Ochi de Tigru Opal galben Perla aurie (!) Serpentinit galben Topaz Turmalina galbena Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 21:54
Cele mai folosite tonuri de Galben: Mustar, Porumb copt, Nisip auriu Galben portocal Galben miere Galben pai Galben lamaie Galben auriu Galben Ocru Galben Bambus Galben pastel Galben Musetel Galben Salcie Galben verzui Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 22:16
Deoarece la inceputul acestui subiect am discutat putin si despre CROMOTERAPIE, trebuie sa va spun ca culoarea GALBEN este cea mai folosita, datorita rezultatelor excelente inregistrate pana acum in multe spitale, cabinete medicale sau clinici de recuperare. Pentru cine nu stie, Cromoterapia se practica cu niste aparate moderne, foarte precise si profesionale. Asemenea aparate, (Bioptroane) poseda filtre speciale de lumina pentru toate cele sapte culori. Stim ca fiecare culoare are o anumita frecventa de emisie, o anumita lungime de unda si o anumita energie asociata acesteia. Filtrele cu care sunt dotate aceste aparate, au o precizie de laborator, practic, prin fiecare filtru, nu trece decat frecventa culoarii pentru care a fost conceput. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 22:33
Exista foarte multe retete in ce priveste folosirea asociata a culorilor. Acestea tin cont in primul rand de reguli precise ale artei plastice si picturii in special. Apoi, tin cont si de artistul care le sugereaza dar alegerea "frumosului" este decisa totusi de privitor. Cele cateva retete transcrise de mine, (si nu create de mine) garanteaza cel putin faptul ca nu produc abuzuri sau violentari ale ochiului, pot fi folosite atat pentru decoratiuni interioare (si zugraveli murale) cat si pentru artisti handmade care realizeaza bijuteri. Va vor ajuta foarte mult aceste combinatii, cand doriti sa faceti bijuterii multicolore. (Din aceasta cauza, am trecut si numele cristalelor asociate fiecarei culori) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 9 Decembrie 2013, ora 23:57
Combinatii propuse pentru GALBEN: 1) Un galben mustar cu Galbemnpai, Ocru-verzui, Castaniul pal si culoarea nisipului galben.. Vestimentatie sau paleta coloristica pentru un birou al unui adevarat gentelmen, (masculin si rafinat) 2) Tonuri de porumb copt cu: Verde inchis de padure, Galben invechit, culoarea galbenusului de ou si Ghimbir, vor da aerul unei persoane cu suflert cald. 3) Culorile Mediteranei pot fi reproduse astfel: Nisip auriu cu: Galben inchis, Maro-castaniu, Verde albastrui si Azuriu (Azurit) 4) Un foarte frumos joc de lumini: Galben solar cu: Bej, Zmeuriu intunecat, Albastru portelanat si nuante de albastru bleumarin 5) Culori stilate si rafinate care induc calm si relaxare: Galben pai cu: Alb, Un Bleu-gri, Albastru ca Ardezia si Albastru marin 6) Pentru un aer stilat, clasic si de bun gust puteti folosi: Galbenul ocru ca baza si: Negru, Roz piersica, Verde olive si Ciocolatiu. Raporteaza abuz de limbaj |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 10 Decembrie 2013, ora 00:17
De la: Bursuc, la data 2013-12-09 18:05:38 Da, dar ar fi bine ca cei cu traditiile daca ar avea si un flex polizor bormasina slefuitor generator solara eoliana un mic atelier etc Pilota cu puf de gisca......din China..... Pat de aer din....China.... Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 10 Decembrie 2013, ora 00:18
Calculator
telefon mobil incarcator solar foto video etc
Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 10 Decembrie 2013, ora 06:27
De la: nastasemihail, la data 2013-12-10 00:17:46De la: Bursuc, la data 2013-12-09 18:05:38 Ce are una cu alta, Mihai? Daca respecti valorile traditionale, trebuie automat sa folosesti opaitul sau lampa cu petrol? Si daca ai acasa flex, bormasina, sau pilota cu puf din Dragonul Rosu, trebuie automat sa fii jigodie, sa iti furi vecinii, sa imbrancesti batranii pe scara autobuzului, sa ti se rupa de un om cazut pe strada, ba mai mult, sa-i dai si tu un sut, doar asa, ca sa te simti cool, sau om modern, maleabil si adaptat la progresul stiintei? Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|