back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 19:27

De la: mytcor, la data 2009-07-11 19:22:51...unde l-ai gasit ?...

am sa-l caut si eu prin DEX-uri , poatte-s norocos si gasesc si eu vr-unu !..

uite ce scrie în dexul on line...
bozgor, -oaică, bozgori, -oaice, s.m., s.f. (pop.) ungur, maghiar. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)

Fosta membra 9am.ro

147 mesaje

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 19:37

Se pare ca vine din slava:
Bez garada ce inseamna in traducere directa :fara loc(in aceasta expresie garod=oras)

Cand e vorba de bani,toti sunt de aceeasi religie.
Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 20:28

De la: adipopa, la data 2009-07-11 17:25:27Ioana, am ambiția să-ți scot cipurile ălea din cap când ne întâlnim la Moeciu. Poate îmi dau Adi și Dorinel o mână de ajutor... Da' pân-atunci, pssst, nu mai spui la nimeni...
Ioana, special pentru tine am sa vin cu un cip la Moeciu si n-am sa ma las pana nu ti-l implatez. Ca sa nu zici ca sunt rau, te las sa-ti alegi locul, fie in frunte, fie in palma.
penticostalul.files.wordpress.com/2009/03/cip-biometric-666-3.jp...">

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 21:23

De la: amiralul, la data 2009-07-11 20:28:28
De la: adipopa, la data 2009-07-11 17:25:27Ioana, am ambiția să-ți scot cipurile ălea din cap când ne întâlnim la Moeciu. Poate îmi dau Adi și Dorinel o mână de ajutor... Da' pân-atunci, pssst, nu mai spui la nimeni...
Ioana, special pentru tine am sa vin cu un cip la Moeciu si n-am sa ma las pana nu ti-l implatez. Ca sa nu zici ca sunt rau, te las sa-ti alegi locul, fie in frunte, fie in palma.

băi...adi vă ia acolo pe tine și maresal drept oameni de încredere...oameni serioși...care nu se țin de tâmpenii

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 22:06

De la: ioana_dark, la data 2009-07-11 21:23:12băi...adi vă ia acolo pe tine și maresal drept oameni de încredere...oameni serioși...care nu se țin de tâmpenii...

Chiar așa. Dar nu uita că, după părerea mea, ideea cu implantarea chip-urilor este cea mai mare tâmpenie! [Sigur, nu vreau s-o discut acum!] ...Și apoi poate că, întâlnindu-ne la Moieciu, avem o șansă să ne "înjurăm" mai puțin și să dialogăm mai mult... Poate, în carne și oase, nu ne aruncăm în cârcă moșnegi sau tolbe de-ale lui Iepurilă... Iar, despre chip-urile care-ți crează atâtea coșmaruri, Moieciu ar fi o ocazie să le exorcizăm ...dar numai cu acordul tău...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 22:11

De la: adipopa, la data 2009-07-11 22:06:00
De la: ioana_dark, la data 2009-07-11 21:23:12băi...adi vă ia acolo pe tine și maresal drept oameni de încredere...oameni serioși...care nu se țin de tâmpenii...

Chiar așa. Dar nu uita că, după părerea mea, ideea cu implantarea chip-urilor este cea mai mare tâmpenie! [Sigur, nu vreau s-o discut acum!] ...Și apoi poate că, întâlnindu-ne la Moieciu, avem o șansă să ne "înjurăm" mai puțin și să dialogăm mai mult... Poate, în carne și oase, nu ne aruncăm în cârcă moșnegi sau tolbe de-ale lui Iepurilă... Iar, despre chip-urile care-ți crează atâtea coșmaruri, Moieciu ar fi o ocazie să le exorcizăm ...dar numai cu acordul tău...

adi...cum facem să dispară toate cipurile de pe pământ?
să le exocizăm? ...nah...nu mă mulțumesc cu atât...eu vreau să dispară și ele definitiv....
dar..mai vedem...ne mai gândim acolo... ....găsim noi până la urmă o soluție

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 22:42

În ciuda diferențelor, Genesa și Enûma Eliš se asemănă cel puțin într-o privință, pe care o consider fundamentală: creația (organizarea haosului) este un act prin care Elohim respectiv Marduk stabilesc rolul sau funcția timpului, vremii și cultivării. Aceste trei capitole mari se întrezăresc în ambele cosmogonii. În Genesa, ziua întâi se ocupă de timp, pentru care Elohim crează lumina și o numește „zi,” în ziua a doua firmamentul reglementează vremea, condițiile atmosferice, iar în ziua a treia vegetația pregătește cultivarea, agricultura. (Celelalte zile sunt umpleri ale acestor trei). Tot așa, în Enûma Eliš (tăblițele IV-V, VII), Marduk stabilește limitele timpului, firmamentul (din trupul lui Tiamat) pentru vreme, și vegetația pentru cultivare. Marduk este numit „dătătorul plantării” și „întemeietorul semănatului.” Cele trei capitole de interes cosmogonic se recunosc și după potop, în legământul cu Noe (Genesa 8.22):

De acum,
cât va trăi pământul,
semănatul și seceratul,
frigul și căldura,
vara și iarna,
ziua și noaptea
nu vor mai înceta!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 23:06

Din Enûma Eliš:

[Tăblița IV]
...
And unto Tiamat, whom he had conquered, he returned.
And the lord stood upon Tiamat's hinder parts,
And with his merciless club he smashed her skull.
He cut through the channels of her blood,
And he made the North wind bear it away into secret places.
His fathers beheld, and they rejoiced and were glad;
Presents and gifts they brought unto him.
Then the lord rested, gazing upon her dead body,
While he divided the flesh of the ... , and devised a cunning plan.
He split her up like a flat fish into two halves;
One half of her he stablished as a covering for heaven.
He fixed a bolt, he stationed a watchman,
And bade them not to let her waters come forth.
He passed through the heavens, he surveyed the regions thereof,
And over against the Deep he set the dwelling of Nudimmud.
And the lord measured the structure of the Deep,
And he founded E-sara, a mansion like unto it.
The mansion E-sara which he created as heaven,
He caused Anu, Bel, and Ea in their districts to inhabit.

[Tăblița V]

He (Marduk) made the stations for the great gods;
The stars, their images, as the stars of the Zodiac, he fixed.
He ordained the year and into sections he divided it;
For the twelve months he fixed three stars.
After he had ... the days of the year ... images,
He founded the station of Nibir [the planet Jupiter] to determine their bounds;
That none might err or go astray,
He set the station of Bel and Ea along with him.
He opened great gates on both sides,
He made strong the bolt on the left and on the right.
In the midst thereof he fixed the zenith;
The Moon-god he caused to shine forth, the night he entrusted to him.
He appointed him, a being of the night, to determine the days;
Every month without ceasing with the crown he covered him, saying:
"At the beginning of the month, when thou shinest upon the land,
Thou commandest the horns to determine six days,
And on the seventh day to divide the crown.
On the fourteenth day thou shalt stand opposite, the half....
...

[Tăblița VII]

O Asari, [Marduk] "Bestower of planting," "Founder of sowing"
"Creator of grain and plants," "who caused the green herb to spring up!"
O Asaru-alim, [Mardk] "who is revered in the house of counsel," "who aboundeth in counsel,"
The gods paid homage, fear took hold upon them!
...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 00:28

Adi, pentru ca Enuma Elis este mitul creatiei sumero-babilonian iar influentele lui "literare" se regasesc ca forma a naratiunii si-n Biblia Ebraica,( daca-ti amintesti, am facut o data referire la acest aspect cu alta ocazie, mai exact in mom. in care ai vorbit despre studiile-ti de egiptologie ) m-ar interesa amanunte despre descoperirea bibliotecii lui Asubarnpal, daca cele aprox. 1000 de linii de text au fost traduse /interpretate exact , (avand in veere faptul ca inca mai exista la aceasta ora vr-o 7-8 tipologi de scriere antica inca nedescifrate ), mai stiu ca tabla cu nr.5 a fost descoperita in Huziria (Turcia) si ma intreb cum de-a ajuns acolo ?????...
Deasemenea stiu ca este o intreaga polemica a diferitelor cercuri academice in ceea ce priveste datarea in timp a acestor inscriptii descoperite in sec VII i.e.n si c-ar avea surse ce duc catre sec XVII i.e.n. altii datand mult mai tarziu, sec. XII-XIV...si-mi lipsesc argumentele celor doua tabere pentru a-mi forma o impresie ...etc etc...Deja cred ca-s prea curios , dar daca ai ceva amanunte te-as uga sa le expui...

Deasemenea, am o nedumerire extrem de profunda in ceea ce priveste Exodul asa cum este el redat in textele biblice, dar poate cu alta ocazie...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 03:17

De la: mytcor, la data 2009-07-11 18:52:22Amiralul a luat apa la copaie, nemaifiindu-i utila o motopompa, i-am oferit colacul de salvare , sper sa-si agite inteligenta si s-ajunga la tarm cu bine.
Am sa va rog sa-i oferiti voi un prosop c-o sa ajunga fleasca saracu' !...dac-o ajunge !
dupa cum vezi, navighez liber in ape limpezi si fara apa la bordul vasului meu MASONIC !!!!
colacul ala de salvare arunca-l pe templu masonic din Peris cand mai vii prin RO

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

1086 mesaje
Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 19:04

aaaaaaaaaaaaaaaa
si era sa uit

5. santem oricum manipulati psihic din toate partile zi de zi, in primul rand prin TV , apoi prin intermediul mass mediei, prin scoala, prin religie, prin politica, prin tot ce ne inconjoara. asa ca un formator de opinii in plus sau in minus pe forumul asta, nu cred ca mai conteaza.
cititi despre manipularea psihologica in masa, in carti de psihologie de exemplu si veti vedea ca simplul fapt ca v-ati inscis pe forumul asta indeamna deja manipulare.

va recomand de exemplu "efectele televiziunii asupra mintii umane " de Virgiliu Gheorghe. se gaseste si pe librariile de pe net, costa in jur de 12 - 15 lei. este una din cele mai simple lecturi pe care o puteti citi pe aceasta tema. si daca vreti sa nu mai fiti manipulati deloc, atunci renuntati la Tv, la net, mutati-va in padurea amazoniana, rupti total de lume, si ati rezolvat problema.

Fosta membra 9am.ro

981 mesaje
Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 19:08

Chiar si aici, pe acerst forum, sunteti manipulati su supravegheatri.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 19:11

Antologia 1 Cu Coperti Antologia 1 Cu Coperti

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

32 mesaje
Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 19:20

De la: AMIRALUL, la data 2009-07-11 20:28:28

numai umblati cu astea ca va ardeti

Fosta membra 9am.ro

637 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 19:29

De la: ioa_d, la data 2009-07-12 19:04:37aaaaaaaaaaaaaaaa
si era sa uit

5. santem oricum manipulati psihic din toate partile zi de zi, in primul rand prin TV , apoi prin intermediul mass mediei, prin scoala, prin religie, prin politica, prin tot ce ne inconjoara. asa ca un formator de opinii in plus sau in minus pe forumul asta, nu cred ca mai conteaza.
cititi despre manipularea psihologica in masa, in carti de psihologie de exemplu si veti vedea ca simplul fapt ca v-ati inscis pe forumul asta indeamna deja manipulare.

va recomand de exemplu "efectele televiziunii asupra mintii umane " de Virgiliu Gheorghe. se gaseste si pe librariile de pe net, costa in jur de 12 - 15 lei. este una din cele mai simple lecturi pe care o puteti citi pe aceasta tema. si daca vreti sa nu mai fiti manipulati deloc, atunci renuntati la Tv, la net, mutati-va in padurea amazoniana, rupti total de lume, si ati rezolvat problema.

Just !

Caracterul fără înțelepciune poate mult, dar inteligența fără caracter nu valorează nimic - Cicero
Fosta membra 9am.ro

32 mesaje
Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 19:33

De la: The, la data 2009-07-12 19:29:44
si era sa uit

Just !
cum sinteti sau sintem?

Fosta membra 9am.ro

637 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 20:03

De la: Dumitrupula1, la data 2009-07-12 19:33:40
De la: The, la data 2009-07-12 19:29:44
si era sa uit

Just !
cum sinteti sau sintem?

Pai .... suntem si sunteti ..... "controlati" si "indrumati"

Caracterul fără înțelepciune poate mult, dar inteligența fără caracter nu valorează nimic - Cicero
Fosta membra 9am.ro

1086 mesaje
Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 21:06

corect, santem si santeti....vorbeam si eu politicos cu persoana respectiva, na !

Fosta membra 9am.ro

1086 mesaje
Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 21:11

De la: romtar, la data 2009-07-12 19:08:04Chiar si aici, pe acerst forum, sunteti manipulati su supravegheatri.

1. stiu iubire treaba asta, sant majora, fac ce vreau si stiu ce fac, asa ca eu raman manipulata, care e problema ta?

2. din moment ce ai intrat aici, inseamna ca folosesti si tu net, Tv etc, asa ca esti manipulat/a pana in maduva oaselor. am mai spus deja, daca vrei sa scapi, muta-te in padurea amazoniana sau in antarctica cu pinguinii si acolo poate scapi.

3. din moment ce ai net in casa....ar trebui sa stii ca toate calculatoarele din lume sant supravegheate inclusiv de americani. inclusiv aia vad discutiile astea. toate care au net sant conectate la dracu stie ce tampenie de a lor din SUA si toate discutiile sant stocate inclusiv la ei. asa ca eu zic sa te muti in sahara, si aia e o sansa de scapare ...

4. DACA AI CEVA DE SPUS POE FORUMUL ASTA FA-O, DACA NU ZBORI, VALEA! IMI PARE RAU SA SPUN ASTA, DAR NE-AM SATURAT DE REPRODUCERILE DISCUTIILOR VOASTRE PORCOASE SI DE TAMPENIILE TALE!

NU SANTEM CURIOSI, SI DACA E ADEVARAT !
MI SE FALFAIE!
PA!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 22:33

Mytcor, sunt cam obosit în seara aceasta, dar încerc să răspund întrebărilor tale - și să inserez în același timp câteva comentarii. Sper să reușim totuși să dialogăm...

De la: mytcor, la data 2009-07-12 00:28:53Adi, pentru ca Enuma Elis este mitul creatiei sumero-babilonian iar influentele lui "literare" se regasesc ca forma a naratiunii si-n Biblia Ebraica...

Așa numitele influențe literare ale cosmogoniilor mesopotamiene, canaanite sau egiptene asupra textului biblic sunt mai degrabă rezultatul unei invitații la dialog deschis teologic-cosmogonic și istoric-național în contextul oriental antic.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 22:38

De la: mytcor, la data 2009-07-12 00:28:53...m-ar interesa amanunte despre descoperirea bibliotecii lui Asubarnpal, daca cele aprox. 1000 de linii de text au fost traduse /interpretate exact , (avand in veere faptul ca inca mai exista la aceasta ora vr-o 7-8 tipologi de scriere antica inca nedescifrate )...

Mytcor, biblioteca de la Ninive sau biblioteca lui Aššur-bāni-apli conține mult mai mult decât 1,000 de rânduri de text. Nici eu nu știu câte rânduri sunt în total; multe lipsesc, iar unele tăblițe sunt fragmentare. Însă raportul lui Jeanette C. Fincke pentru Muzeul Britanic (Ashurbanipal Library Project) menționează inspectarea a cel puțin 26,000 de tăblițe și fragmente de tăblițe. Din acest total, numai a șaptea parte (mai precis 3,594 tăblițe) a fost excavată sau provine din în situl de la Kouyunjik (Ninive). Chiar dacă numărul tăblițelor nu poate fi stabilit cu precizie (e.g., unele bucăți sunt fragmente ale aceleiași tăblițe), este incorect să spunem că această bibliotecă cuprinde doar 1,000 de rândurile de text. (De fapt, dacă îmi amintesc eu bine, numai Enûma Eliš are vreo 1,000 de rânduri)!

Cât despre traducerea și interpretarea lor, aș face două observații scurte. Toate textele lizibile și complete sunt transcrise, traduse și interpretate. Nu există nici o scriere nedescifrată sau nedescifrabilă; tăblițele sunt scrise cu ajutorul cuneiformelor în acadiană și/sau sumeriană (cu dialecte și variațiuni). Gândește-te că A. H. Layard a descoperit colecția de la Kouyunjik în campaniile sale din 1846-1847 respectiv 1849-1851, după care au urmat și alte campanii (inclusiv campanii comandate de Louvre); însă, de prin 1853, aceste tăblițe au început să fie publicate și amplu comentate în tratate și reviste de specialitate. Totuși, tăblițele fragmentare sunt ceva mai greu de descifrat datorită ilizibilității sau rupturii; unde mai pui la socoteală faptul că unele tăblițe sunt din lemn și date cu ceară pentru a înlesni scrierea și corectarea textului mai târziu?

PS Dacă dorești să te documentezi în privința bibliotecii, eu îți recomand să citești întreg raportul lui Jeanette C. Fincke din 2003-2004 pentru Muzeul Britanic, disponibil aici:

knp.prs.heacademy.ac.uk/downloads/fincke_afo50.pdf

sau/și să vizitezi site-ul Universității Heidelberg pentru baza de date rezultată în urma clasificării tuturor tăblițelor cercetate de ea:

www.fincke.uni-hd.de/nineveh/

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 22:57

De la: mytcor, la data 2009-07-12 00:28:53mai stiu ca tabla cu nr.5 a fost descoperita in Huziria (Turcia) si ma intreb cum de-a ajuns acolo ?...

Nu prea înțeleg la ce te referi. Oricum, este vorba de Huzirina (nu Huziria), însă nomenclatura bibliotecii lui Aššur-bāni-apli urmează alte reguli. Pentru a vedea cum sunt numerotate textele de la Kouyunjik, vezi baza de date la care am făcut trimitere mai sus; cf. de asemenea Bezot (mai vechi), Lambert, Lambert & Millard. Chiar și primii cercetători care au publicat aceste tăblițe au folosit de fapt litera K în față (de la Kouyunjik). Pentru a complica și mai mult lucrurile, unele tăblițe au fost aduse la Muzeul Britanic fără a fi înregistrate in situm (cum ar fi trebuit) și li s-a aplicat litera K ulterior, ceea ce ne pune acum în postura de a nu fi siguri asupra provienenței sau campaniei arheologice de excavare. Probabil că o parte din tăblițele catalogate acum sub litera K nu provin de fapt din Kouyunjik, ci din Babilon, Sippar sau Borsippa. În fine, nu știu nimic în legătură cu posibile tăblițe ale bibliotecii lui Aššur-bāni-apli excavate în Huzirina, deși Huzirina a fost o așezare importantă în Asiria.

PS Aaah, acum mă gândesc că de fapt ai vrut să spui tăblița a V-a din Enûma Eliš – o copie găsindu-se la Huzirina. Cum a ajuns această tăbliță aici? Păi, cum spuneam, Huzirina a fost un centru politic și militar asirian foarte important și de aici s-a excavat o întreagă bibliotecă (cu scrieri și în aramaică). Dar cele două biblioteci (Ninive și Huzirina) nu trebuiesc confundate...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 12 Iulie 2009, ora 23:04

De la: mytcor, la data 2009-07-12 00:28:53Deasemenea stiu ca este o intreaga polemica a diferitelor cercuri academice in ceea ce priveste datarea in timp a acestor inscriptii descoperite in sec VII i.e.n si c-ar avea surse ce duc catre sec XVII i.e.n. altii datand mult mai tarziu, sec. XII-XIV...si-mi lipsesc argumentele celor doua tabere pentru a-mi forma o impresie ...

Nu sunt două tabere, deși diferențe (minime) întotdeauna există. Cele mai vechi documente sunt de fapt niște scrisori din timpul lui Sargon al II-lea, după exilarea regelui Marduk-apla-iddina al II-lea în Elam – adică scrise undeva între 710 și 705 î. H. Între acest moment și urcarea lui Aššur-bāni-apli pe tronul Asiriei (668 î. H.) respectiv a fratelui său Šamaš-šum-ukīn (667 î. H.) pe tronul Babilonului, după vrerea tatălui lor Aššur-ahhe-iddina (a.k.a. Esarhadon), s-au scris foarte multe documente (cărturarii babilonieni veneau și ei în număr mare să se angajeze la curtea imperială asiriană), dar nu s-au putut colecta și tăblițe similare din templele, arhivele sau bibliotecile private ale cărturarilor babilonieni. Abia odată cu Aššur-bāni-apli 50-60 de ani mai târziu a fost posibil acest lucru.

Pregătirea și ambiția cărturărească a acestuia au stat la baza celui mai amplu program antic de colectare a tuturor scrierilor mesopotamiene într-o singură bibliotecă. Învingerea fratelui său și preluarea controlului asupra Babiloniei i-a permis într-un final accesul la scrierile adunate și păstrate aici, unele primindu-le numai în copie; așa au ajuns și niște copii ale cosmogoniei Enûma Eliš și epopeii lui Gilgameš în biblioteca lui Aššur-bāni-apli (minus tăblița a V-a din Enûma Eliš de care tocmai am vorbit). Se prea poate însă ca Aššur-bāni-apli să fi avut acces la documente mult mai vechi, dovadă în acest sens stând un schimb de scrisori între el și cărturarii babilonieni. Ba chiar într-o inscripție ni se spune că Aššur-bāni-apli putea citi și înțelege scrieri cuneiforme „vechi” sau „dinaintea potopului” (dacă Dorin vrea pot găsi și referința exactă) și nu se lăuda doar de unul singur; regele Aššur-bāni-apli chiar era recunoscut drept cărturar erudit în breaslă!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 13 Iulie 2009, ora 16:42

Adi, exista scrieri datate anterior potopului care sa fi supravietuit pana astazi? Daca da, imi poti da o lista sau un link cu referinte?

(doar in romana sau engleza te rog)

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Iulie 2009, ora 21:54

De la: andu30, la data 2009-07-13 16:42:21Adi, exista scrieri datate anterior potopului care sa fi supravietuit pana astazi? Daca da, imi poti da o lista sau un link cu referinte?

Andu, trebuie să deosebim două aspecte: unul legat de afirmația lui Așurbanipal, celălalt de datarea potopului.

În ce privește afirmația lui Așurbanipal, aceasta se referă metaforic (nu literal) la erudiția sa de cărturar:

"l learned the craft of Adapa, the sage, (which is) the secret knowledge, everything pertaining to the scribal art, I am well acquainted with the signs of heaven and earth, I was deliberating in the assembly of the scribal experts, l was calculating the liver (which is) an image of heaven together with the (most) competent oil (divination) experts, l solved complicatcd mathematical prohlems that have not (even) been understood beflore, l read the artfully written texts in which the Sumerian version was obscure and the Akkadian version for clarifying (too) difficult, l am enjoying the cuneiform wedges [i.e., writing] on stone(s) from before the flood" [din Inscripția L4].

Deci, printre scrierile citite de Așurbanipal în timpul educației formale în arta scribală sau în perioada academică matură s-au numărat probabil și texte foarte vechi (chiar dacă nu tocmai dinaintea potopului); însă nici unul dintre acestea nu a supraviețuit în ceea ce astăzi cunoaștem drept Biblioteca din Ninive. Totuși știm de exemplu că în corespondența dintre Așurbanipal și Așaredu, cărturarul Așaredu îi atrage regelui atenția asupra faptului că acesta lucra pe un text incomplet și incert. Astfel, după mai multe căutări, Așaredu îi face regelui rost de un text scris (spune el) chiar de Hammurabi și de încă un text dinaintea lui Hammurabi [K 522]. Cum Hammurabi a domnit în cca. 1790-1750 î. H., este foarte probabil ca Așurbanipal să fi avut în mână texte din această perioadă (sau să pretindă doar acest lucru din interese magice ori profesionale).

În ce privește cel de-al doilea aspect, datarea cataclismului biblic, eu pornesc de la presupoziția că Genesa 6-9 și Atrahasis fac parte dintr-o tradiție sud-mesopotamiană comună și că descriu și se referă la unul și același eveniment deluvian. Dacă această presupoziție este corectă (și eu cred că este), atunci avem ca reper orientativ pentru amândouă textele domnia legendarului Ghilgameș (cca. 2700 î. H.), cel de-al cincilea rege (și semizeu) sumerian al Urukului. Mai precis, cataclismul deluvian biblic ar fi avut loc, conform ipotezei mele, înaintea acestei domnii, adică undeva la sfârșitul mileniului IV și începutul mileniului III î. H. Acum, deși scrisul se evidențiază deja în Sumer în jurul anului 3200 î. H. (probabil și în cultura Vinca mai devreme, dar aici sunt semne de întrebare), primele texte care pot fi considerate scriere sau literatură coincid cu această perioadă post-deluviană. Deci, ca să răspund întrebării tale, nu cred că avem scrieri (în sensul de text/literatură) înainte de potop...

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 14 Iulie 2009, ora 11:57

De la: adipopa, la data 2009-07-13 21:54:20
În ce privește cel de-al doilea aspect, datarea cataclismului biblic, eu pornesc de la presupoziția că Genesa 6-9 și Atrahasis fac parte dintr-o tradiție sud-mesopotamiană comună și că descriu și se referă la unul și același eveniment deluvian. Dacă această presupoziție este corectă (și eu cred că este), atunci avem ca reper orientativ pentru amândouă textele domnia legendarului Ghilgameș (cca. 2700 î. H.), cel de-al cincilea rege (și semizeu) sumerian al Urukului. Mai precis, cataclismul deluvian biblic ar fi avut loc, conform ipotezei mele, înaintea acestei domnii, adică undeva la sfârșitul mileniului IV și începutul mileniului III î. H. Acum, deși scrisul se evidențiază deja în Sumer în jurul anului 3200 î. H. (probabil și în cultura Vinca mai devreme, dar aici sunt semne de întrebare), primele texte care pot fi considerate scriere sau literatură coincid cu această perioadă post-deluviană. Deci, ca să răspund întrebării tale, nu cred că avem scrieri (în sensul de text/literatură) înainte de potop...

Eu am citit ca Epopeea lui Ghilgames este cea mai veche scriere cunoscuta. Dar ea intr-adevar este dupa potop (chiar se face referinta la potop de mai multe ori in aceasta scriere)..

Inainte de ea s-a mai descoperit vreo scriere?

Tu spui ca scrisul se evidentiaza in Sumer (3200 i.H). S-a pastrat ceva de atunci? sau sunt doar franturi de texte...?

romamona

11 mesaje
Postat pe: 14 Iulie 2009, ora 15:32

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-07-12 19:11:42Antologia 1 Cu Coperti Antologia 1 Cu Coperti

RAMANE CUM AM VORBIT IN LEGATURA CU MONA!
FA-I CE TI-AM ZIS, CA ESTI BUN DE...GURA!!
(CHESTIA CU SUPTUL...)
VALABIL EXCLUSIV PENTRU TINE SI ...MULTIPLII TAI, BOLNAVULE,
SECURIST DEPRAVAT!

romamona

11 mesaje
Postat pe: 14 Iulie 2009, ora 15:33

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-03-05 04:17:35singurul de aici cu care as avea ce discuta este adipopa,dar nu o fac pt.ca nici el nu este deschis catre istoria veche romaneasca,traco-daco-geta,asa incat despre nimicuri cum este biblia si grosolaniile de acolo ,refuz sa discut,dupa ce ca ne-au furat tot sa ne mai si inchinam si sa idolatrizam zeii salbatici si primitivi ai poporului evreu,este deja prea mult, o mie de ani pace!

RAMANE CUM AM VORBIT IN LEGATURA CU MONA!
FA-I CE TI-AM ZIS, CA ESTI BUN DE...GURA!!
(CHESTIA CU SUPTUL...)
VALABIL EXCLUSIV PENTRU TINE SI ...MULTIPLII TAI, BOLNAVULE,
SECURIST DEPRAVAT!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 14 Iulie 2009, ora 18:40

Tablita e superba. Am reusit sa identific doar un caine in partea de jos a tablitei din ce spun ei ca ar trebui sa vad acolo (doi caini, un porc si un chip de om)..

Ambele site-uri sunt nemaipomenite.
Multumesc

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 14 Iulie 2009, ora 19:10

De la: andu30, la data 2009-07-14 18:40:56Tablita e superba. Am reusit sa identific doar un caine in partea de jos a tablitei din ce spun ei ca ar trebui sa vad acolo (doi caini, un porc si un chip de om)..
Ambele site-uri sunt nemaipomenite.
Multumesc

Ma abtin ...sa nu comentez ...

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Pagini: << 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: