back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Antonescu a fost un adevarat patriot?

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:

9am037202

136 mesaje
Postat pe: 5 Mai 2009, ora 12:22

De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-05-04 11:55:03
De la: 9am037202, la data 2009-05-03 21:06:27
De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-05-03 17:51:14Niciodata sa nu va ganditi ca razboiul, fie el cat de justificat, fie el cat de necesar…nu reprezinta o crima. (Ernest Hemingway) “A fi patriot nu e un merit, e o datorie. Numai cine nu socoate iubirea de tara drept o datorie e în stare sa se laude cu ea.” George Toparceanu

Stimabile, ma bucur si ma minumez cand vad un "evreu" aparandu-l si chiar onorand memoria maresalului. In fond el a gandit corect: jidanii mei sunt ai mei si ai nostri tot ai mei. Nu va bagati peste ei ca numai eu am dreptul sa-i trimit in Transnistria, sa-i pun sa poarte steaua galbena, sa-i trimit la detasamante de munci fortate, sa le interzic accesul in institutii de invatamant, sa practice profesii liberale, sa fie "romanizate" fabricile prin darea afara a jidanilor, sa cumpere alimente pe cartele barate adica jumatate din ratia unui roman, sa nu mai aiba acces institutiile statului(armata, politie, functii publice) . Evident ca nu sunt demni sa apere onoarea Romaniei in razboi cum au facut in 1877 si 1914 si pana la urma ce atata tevatura pentru cativa jidani in sus si-n jos ca pana la urma tot n-am scapat de ei , a se vedea amicul Shlomo! Ad mea ve Esrim, Adoni! Le shana habaa be`Romania!

Bucura-te si minuneaza-te in continuare,viata-i frumoasa!

Draga Sloimala ai dreptate! Ce sa ne mai incurcam cu mortii! Ei cu ei si noi , adica viii ,cu noi! Scuze ca te-am facut sa pierzi pretiosul matale timp de excavatorist citindu-mi posturile. Sloim draga, ca sa vorbim in ovreiasca de Romania, nu merita sa pui nimic la suflet ca ,vorba unui clasic in viata, viata-i frumoasa! Traiasca eroii neamului! Restul sunt pierderi colaterale si nu e cazul sa intram in derizoriu amintindu-ne de ele(sutele de mii de evrei "rezolvati"intre Nistru si Bug, sutele de mii de romani si ei "rezolvati" nu se stie de ce tocmai la Cotul Donului si Stalingrad etc)
Iti urez in continuare postari vesele demne de mistocareala specifica neamului matale! Shalom si Lehaim pentru mata cand o sa tragi o berica pe santier! Toda Raba ca ne-ai deschis ochii pe forumul asta ca prea ameninta sa devina serios!

Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje
Oras: Craiova

Postat pe: 6 Mai 2009, ora 00:35

De la: 9am037202, la data 2009-05-03 21:06:27
De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-05-03 17:51:14Niciodata sa nu va ganditi ca razboiul, fie el cat de justificat, fie el cat de necesar…nu reprezinta o crima. (Ernest Hemingway) “A fi patriot nu e un merit, e o datorie. Numai cine nu socoate iubirea de tara drept o datorie e în stare sa se laude cu ea.” George Toparceanu

Stimabile, ma bucur si ma minumez cand vad un "evreu" aparandu-l si chiar onorand memoria maresalului. In fond el a gandit corect: jidanii mei sunt ai mei si ai nostri tot ai mei. Nu va bagati peste ei ca numai eu am dreptul sa-i trimit in Transnistria, sa-i pun sa poarte steaua galbena, sa-i trimit la detasamante de munci fortate, sa le interzic accesul in institutii de invatamant, sa practice profesii liberale, sa fie "romanizate" fabricile prin darea afara a jidanilor, sa cumpere alimente pe cartele barate adica jumatate din ratia unui roman, sa nu mai aiba acces institutiile statului(armata, politie, functii publice) . Evident ca nu sunt demni sa apere onoarea Romaniei in razboi cum au facut in 1877 si 1914 si pana la urma ce atata tevatura pentru cativa jidani in sus si-n jos ca pana la urma tot n-am scapat de ei , a se vedea amicul Shlomo! Ad mea ve Esrim, Adoni! Le shana habaa be`Romania!
Toate faptele reprobabile comise de Antonescu sunt cunoscute de romani,dar fiind greu digerabile sunt si greu de recunoscut!Eu n-am negat niciodata faptul ca a comis ororile pe care le descrii tu.Nu inteleg cum ti-ai dat tu seama ca sunt antisemit?Din citatele pe care le-am dat din Hemingway si Toparceanu?Nu mai citi pe diagonala,ca nu-i frumos.Faptul ca ti-am vorbit tie intr-un anumit fel,nu inseamna ca iau la misto pe nimeni altcineva!Sau,esti cumva avocatul victimelor Holocaustului?Nu-ti convine mistocareala la adresa ta,du-te!

9am037202

136 mesaje
Postat pe: 6 Mai 2009, ora 14:23

[ Toate faptele reprobabile comise de Antonescu sunt cunoscute de romani,dar fiind greu digerabile sunt si greu de recunoscut!Eu n-am negat niciodata faptul ca a comis ororile pe care le descrii tu.Nu inteleg cum ti-ai dat tu seama ca sunt antisemit?Din citatele pe care le-am dat din Hemingway si Toparceanu?Nu mai citi pe diagonala,ca nu-i frumos.Faptul ca ti-am vorbit tie intr-un anumit fel,nu inseamna ca iau la misto pe nimeni altcineva!Sau,esti cumva avocatul victimelor Holocaustului?Nu-ti convine mistocareala la adresa ta,du-te![/quote]

Suparacios rau ,monser! Mersi totusi pt.onoarea de a ma lua la misto NUMAI pe mine.Iar de dus te poti duce si mata in acelasi loc pe care mi-l doresti mie. Si ca sa inchei discutia pe tema asta:sunt unele lucruri serioase in viata , care chiar frumoasa fiind, contine in ea niste adevaruri cu care nu se glumeste!
Sa aveti o zi buna pe santier, rabeinu!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 6 Mai 2009, ora 14:51

La Ierusalim exista un muzeu al Institutului Yad Vashem, organizatia care identifica si recompenseaza pe acesti oameni care au intins evreilor o mana de ajutor. Langa muzeu, se afla Gradina celor Drepti intre Popoare, iar in ea, pe Zidul de Onoare, sunt inscrise numele a 54 de ROMANI. Printre ei, Elena, Regina Mama a Romaniei.

www.scribd.com/doc/11841057/omul-de-tain-al-marealului-eugen-cri...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 6 Mai 2009, ora 14:59

Lista cetățenilor români distinși cu titlul „Drept între Popoare”

* Agarici, Viorica

Viorica Agarici (n. 1886, d. 1979) a fost președinta filialei locale a Crucii Roșii din Roman în timpul celui de-al doilea război mondial. În noaptea de 2 iulie 1941, după ce a tratat răniții Armatei Române care se întorceau de pe frontul de est, ea a auzit gemetele evreilor din "trenul morții" care transporta supraviețuitorii pogromului de la Iași. Datorită funcției pe care o ocupa, a pretins și a obținut permisia să le dea apă și alimente celor din tren. Dosar 2062.

* Antal, Rozalia

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Rozalia Antal din orașul Satu Mare, Transilvania de Nord i-a ascuns pe vecinii ei, familia Handler, în casa sa. Dosar 0593.

* Anuțoiu T. Anghel

Născut în satul Nistorești-Vrancea, a trăit în satul Naruja din judetul Vrancea. Între 1938-1944, Anghel T. Anuțoiu a fost secretarul și reprezentantul asociației veteranilor de război Marele Voievod Mihai. El a avertizat pe evreii din comunitățile din Bacău, Brașov, Odobești, Piatra-Neamț și Buzău că urmau să fie arestați - așa că au putut fugi la timp - și i-a ajutat să găsească adăpost. Dosar 1395.

* Băiaș, Vasile Băiaș, Maria

Vasile Băiaș și soția lui, Maria erau țărani români care trăiau în satul Viile Dejului, cam la 5 km de orașul Dej din Transilvania. În aprilie 1944, când s-a înființat ghetoul din Dej, familia Băiaș le-a adus alimente cunoștințelor lui, familia Steinfeld și i-a ascuns pe băieții familiei la ferma lui. Dosar 615.

* Beceanu, Dumitru

Doctor în farmacie, deținea o farmacie în Iași și era ofițer în rezervă al armatei române. La 29 iunie 1941, când a început pogromul în Iași, Beceanu le-a propus celor doi angajați evrei ai săi să se ascundă în apartamentul lui, care se afla deasupra farmaciei. Încă aproximativ 20 de evrei și-au găsit adapost acolo. Dosar 3515.

* Cojoc, Gheorghe

Inginer forestier din vecinătatea orașului Târgu Neamț. În iulie 1942 ing. Ghorghe Cojoc a obținut de la autoritățile din orașul Piatra Neamț ca 50 de evrei să muncească în pădurile din jurul Târgu Neamțului. În acest fel i-a salvat pe acești evrei de la deportarea în Transnistria. Dosar 2731.

* Cuciubă, Traian - tatăl, Cuciubă, Traian - fiul

Tatăl și fiul Cuciubă și-au ajutat prietenul evreu, Rosenthal, dintr-un mic orășel din Transilvania de Nord, să scape de deportarea din 1944, trecându-l ilegal în partea românească a Transilvaniei. Dosar 8923.

* Criveanu, Theodor

Theodor Criveanu (n. ? - d. 1988) a fost un ofițer român care a fost desemnat să facă listele cu evreii apți pentru munca obligatorie, aceștia nemaifiind trimiși în lagăre. El și-a riscat viața acordând permise de muncă pentru mii de evrei care nu îndeplineau condițiile solicitate de comandanți, salvându-le, astfel, viața. După terminarea războiului el s-a căsătorit cu fiica unuia dintre evreii căruia îi salvase viața. În 2007 Criveanu a primit post-mortem titlul de Drept între popoare.[4]

* Dumitru, Adrian Strauss-Tiron, Gabriela - Catană, Maria

Au salvat o familie din Transnistria. Dosar 6843.

* Elena, Regina Mamă a României

Regina Mamă Elena (n. 2 mai 1896 la Atena, prințesă de Grecia și Danemarca, d. 28 noiembrie 1982 la Lausanne, Elveția). S-a apelat la ajutorul ei pentru oprirea deportării evreilor din Cernăuți. După ce s-au adresat mai multor personalități, Regina Mamă, însoțită de Patriarhul Nicodim Munteanu au apelat direct la Antonescu, care a cedat și a fost de acord ca acei evrei care nu fuseseră încă deportați din Cernăuți să rămână acolo "temporar". Ajutorul trimis de dânsa în 1942 a salvat viețile a mii de evrei din Transnistria. În 1943 și la începutul lui 1944, Regina Mamă Elena a ajutat la întoarcerea a mii de evrei care rămăseseră în viață, inclusiv a mii de orfani evrei, din Transnistria. În anul 1993 Statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem Titlul și Medalia Dreaptă Între Popoare. Dosar 5106. [5]

* Farkaș, Stefan Farkaș, Rozalia

În septembrie 1944, Eugen Szabo (fost Salzberger), un tânăr evreu, se afla într-un detașament de muncă forțată al armatei ungare staționat lângă orașul Oradea. Familia Farkaș i-a ascuns pe Szabo, împreună cu alți 8 colegi din detașamentul de muncă, în pivnița casei sale. Dosar 5103.

* Florescu, Constanța

Constanța Florescu (n. 1908) din București a adăpostit-o cu grijă și devotament, în casa sa, între anii 1941-1944, pe Roza Hendler. Dosar 4398.

* Gheorghe, Petre I

Preot ortodox în Sarovo, regiunea Golta, a ajutat și a salvat mulți evrei din ghetoul Crivoi-Ozero, Transnistria. Dosar 10060.

* Ghițescu, Alexandru

La 21 ianuarie 1941, în timpul pogromului de la București, când vecinul lui, avocatul Joseph Morgenstern i-a bătut la ușă cerându-i ajutorul, Ghițescu l-a ascuns în casă până când a trecut primejdia - salvându-i viața. Dosar 5014.

* Grosz, Rozalia Grosz, Bandi

În mai 1944, Bandi Grosz, din Dej, Transilvania, a ascuns-o pe evreica Schnable sub roata de rezervă a camionului său și a strecurat-o afară din ghetou. Dosar 1549.

* Hîj, Simion Hîj, Metzia

Dr. Simion Hîj, avocat din Cernăuți, a ajutat mai multe familii evreiești. Când a început evacuarea ghetoului, Dr. Hîj a salvat aceste familii de la a fi încolonate spre deportare, de către jandarmeria româna. Dosar 725.

* Lajos, Peter

În 1944, Peter Lajos trăia la Cluj. El a salvat viața evreului Neumann aranjându-i o identitate falsă, ca Janos Kovacs. Dosar 3941.

* Karadja, Constantin

Diplomat român care a salvat de deportare și exterminare peste 51.000 de persoane. Dosar 10472. [1].

* Manoliu, Florian

Diplomat român în Elveția, a participat la salvarea unor evrei maghiari în 1944. Dosar 9160.

* Mărculescu, Emilian

În 1942, în câteva călătorii la Cernăuți, Emilian Mărculescu a reușit să mituiască un ofițer de poliție român, care a scos cinci evrei din închisoare în mijlocul nopții, sub pretextul că trebuia să-i transfere nemților, spre a fi executați. Dosar 4779.

* Moldovan, Valeriu

Valeriu Moldovan era proprietarul unui atelier de dulgheri din Bistrița, Transilvania de Nord. El a salvat familia Fleischman în 1944. Dosar 5999.

* Motora, Sabin

Ofițer de carieră în jandarmeria română, comandantul lagărelor Grosulovo și Vapniarka, Sabin Motora a luat măsuri de evacuare a prizonierilor evrei din Vapniarka la Grosulovo, mai aproape de granița română, contrar ordinului primit, de a-i transfera spre est, pentru a fi predați germanilor. El a făcut tot ce a putut ca să salveze viețile evreilor, în ciuda faptului că astfel își risca propria viață și cariera militară. Dosar 2394.

* Muranyi, Rozsi

În timpul războiului, Rozsa Muranyi trăia în Oradea Mare, Transilvania. După invadarea Ungariei de către Germania, în martie 1944, Muranyi a ascuns 8 evrei, din 23 aprilie 1944 până în 12 octombrie 1944, când orașul a fost eliberat. Dosar 534.

* Nicopoi-Strul, Elisabeta

Datorită lui Nicopoi, familia Strul, șapte persoane - tatăl, mama și frații - au fost salvați în timpul pogromului de la Iași, la 29 iunie 1941. Dosar 3416.

* Nits, Janos Nits, Gyula Nits, Aliz

Au salvat evrei în Transilvania de Nord, în 1944.

* Onișor, Ioana Demusca, Letiția Crăciun, Ana Crăciun, Pavel

În mai 1944, familia Onișor – văduva Ioana și copii ei, Victor de 21 de ani, Lazăr de 18 ani, Letiția de 16 ani și Anna, măritată cu Pavel Crăciun, erau țărani care trăiau la ferma lor în pădure, la circa 4 km de orașul Bistrița, Transilvania. La 1 mai, cu două zile înainte de internarea evreilor din Bistrița în ghetou, de unde au fost deportați în lagărele de exterminare, 4 membri ai familiei Kandel au fugit la ferma familiei Onișor, care le pregătise un ascunziș. Dosar 1406.

* Paelungi, Stefan

Stefan Paelungi a ascuns familia Leitman în timpul războiului, într-o colibă îndepărtată care aparținea tatălui său. Dosar 6999.

* Pal (Kudor), Anna Pal, Jeno

În aprilie 1944, aflând de soarta evreilor în Transilvania ocupată de naziști, evreica Nissel a decis să fugă în România. I-a rugat pe Anna și Jeno Pal (ulterior soțul ei) să-i ascundă copilul și ei au făcut-o, deși știau cât de riscant este să ascunzi evrei. Dosar 6540.

* Pântea, Nona

În 1941, în timpul pogromului de la Iași, Nona Pântea a adăpostit în camera ei șase evrei din vecini, salvându-le viața. Dosar 3455.

* Pocorni, Egon Pocorni, Nicolina

Egon Pocorni din București a fost numit în 1942 director al unei fabrici de zahăr din satul Derebcin, județul Moghilev, Transnistria. Văzând suferințele evreilor, el și soția lui i-au ajutat după cum au putut. Dosar 2855.

* Pop, Nicolaie Pop, Maria Pop (Saileanu), Aristina

Familia Pop, fermieri în satul Lăpușul Românesc, Transilvania de Nord, s-a oferit s-o ascundă pe Hanna Marmor și pe copiii ei, întreținându-i cu tot ce aveau nevoie. Dosar 7123.

* Pop, Valer

Înalt demnitar în administrația maghiară și românească din Transilvania. În 1933 Valer Pop se căsătorise la Cluj cu Ilona Jonas, evreică din familia Farkaș, adoptând-o și pe fiica ei din prima căsătorie, Katalin-Catherina. După ocuparea Ungariei de către Germania, în martie 1944, Pop și-a convins fiica adoptivă să nu poarte steaua galbenă și a reușit să-și interneze soacra, pe Lina Farkas, în spitalul unui prieten de-al lui din Cluj, pentru a o salva de deportare. Dosar 2580.

* Popovici, Traian

Traian Popovici (n. 17 octombrie 1892, satul Rușii Mănăstioarei, pe atunci în Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria; d. 4 iunie 1946, satul Colacu, com. Fundu Moldovei, județul Suceava) a fost un avocat român și primar al orașului Cernăuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A salvat de la deportare 20.000 de evrei din Bucovina. Dosar 0499. [6]

* Profir, Grigore

Inginerul Grigore Profir era directorul morii de făină Dacia din Iași. În iunie 1941, când a aflat că evreii erau aduși la secția de poliție, a adunat câțiva evrei i-a dus la moară și i-a pus să descarce sacii de făină, salvându-i de la moarte. Dosar 3514.

* Puti, Alexa Puti, Maria Puti, Todor

Alexa Puti era un fermier român care trăia lângă orașul Șomcuta Mare, Transilvania. În 1944 Alexa Puti l-a ascuns pe evreul Solomon într-o peșteră, la marginea pădurii de lângă casa sa. Maria și Todor, copiii lui Puti, și-au ajutat tatăl să adâncească peștera și i-au adus mâncare lui Solomon de trei ori pe săptămână. Dosar 3739.

* Simionescu, Constantin

Simionescu era un avocat român și decanul baroului din Iași. În timpul războiului, Simionescu a ajutat 10 evrei ieșeni, majoritatea din familiile Spiegel, Sapira și Siegler. Simionescu l-a luat pe Fred Spiegel, de 16 ani, împreună cu frații lui, sub aripa sa protectoare, după ce tatăl lor fusese în trenurile morții, iar mama fusese arestată. Dosar 4892.

* Sion, Mircea Petru G.

În timpul războiului, avocatul Mircea Petru G. Sion a fost numit judecător la un tribunal militar. El a intervenit activ în favoarea evreilor și pentru unii dintre ei a obținut eliberarea din lagărele de muncă. A făcut tot posibilul să-i salveze. Avocatul Sion a ascuns aproximativ 15 evrei în casa lui din Iași și la proprietatea familiei lui din afara orașului, riscându-și viața și averea. Dosar 3384.

* Șorban, Raoul

Prof. Raoul Șorban (n. 4 septembrie 1912 - d. 18 iulie 2006) a fost un critic de artă, pictor, scriitor, eseist, academician și memorist român. În mai 1944, Prof. Șorban l-a ajutat pe Rabinul Dr. Moshe Carmilly-Weinberger, rabinul comunității evreiești neologe din Cluj să fugă la Turda și de acolo să se întâlnească cu Iuliu Maniu în București pentru a căuta căi de salvare. În mărturia sa Dr. Carmilly-Weinberger a povestit despre eforturile depuse de Prof. Șorban pentru găsirea unei soluții de salvare a evreilor din Transilvania ocupată. Dosar 3499. [7]

* Stoenescu, Ioana Stoenescu, Pascu

În 1941, în ianuarie, în timpul celor trei zile ale pogromului legionar împotriva evreilor din București, familia Stoenescu a invitat familia Donner să se ascundă în casa lor, salvându-le viața. Dosar 566.

* Stroe, Magdalena

A salvat o femeie evreică de la deportare în 1944, în Transilvania de Nord.

* Suță, Ioan

În septembrie 1944, Ioan Suță din orașul Satu Mare, Transilvania de Nord a salvat 9 evrei care evadaseră din detașamentul de muncă. Dosar 1827.

* Szakadati, Janos Szakadati, Juliana

În 1944, soții Janos și Jukiana Szakadati aveau o parfumerie în Oradea, Transilvania de Nord. Magazinul lor era lângă ghetoul orașului, în care erau deținuți evreii în vederea deportării în lagărele morții. Familia Szakadati venea zilnic să le arunce alimente evreilor din ghetou, fără a primi nimic în schimb și riscându-și viața. Din mai 1941 până la sfârșitul războiului, familia Szakadati a ascuns o fată evreică în casa lor. Dosar 1812.

* Toth, Jozsef

În 1944, Jozsef Toth, profesor de liceu, era înrolat în armata maghiară și locuia la Cluj, Transilvania, în casa lui Ludovic Weissberger. Când s-au început deportările evreilor din Cluj, Toth i-a ascuns pe Weissberger, pe soția lui Hermina, pe fiica lor Clara-Luisa, pe fiul lor Andrei și pe bunica Etelca, în bucătăria casei. Dosar 6026.

* Tubak, Maria

La 21 ianuarie 1941, în timpul pogromului legionar împotriva evreilor din București, Maria Tubak și Stefan Marin, care lucrau la o fabrică de cherestea, s-au așezat lângă poartă și când bandele au venit și au încercat să intre în casă pentru a-i scoate pe locatarii evrei, cei doi le-au spus că nu mai era niciun evreu în casă și au arătat către semnul care demonstra că proprietarul casei era român. Ei au continuat să păzească casa până când rebeliunea a fost înnăbușită. Dosar 4860.

* Zaharia, Josif

Josif Zaharia (Zacharias) - care aparținea minorității șvabe - era fiul unui fermier înstărit care trăia în satul Iecea Marea din județul Timișoara. În 1941, Zaharia a dat peste un băiat de 13 ani, speriat și extenuat de lungile căutări de hrană și adăpost. Băiatul era Benjamin Weiss, elev la yeshiva condusă de rabinul Brisk din orașul Arad. Zaharia a ghicit că băiatul era evreu și i-a fost milă de el. A obținut acte false pentru el, l-a învățat să muncească la fermă și l-a angajat la ferma tatălui său. Dosar 6177.

[modifică] Listă parțială a cetățenilor Republicii Moldova distinși cu titlul „Drept între Popoare”[8]

* Lozan, Paramon Lozan, Tamara

Paramon și Tamara Lozan locuiau în orașul Nisporeni din Moldova. Paramon Lozan era directorul unui gimnaziu, unde soția lui lucra ca profesoară. Când regiunea a intrat sub control românesc, Paramon Lozan a fost somat să deschidă școala pentru a servi temporar de arest pentru evreii din regiune. Cinci zile mai târziu s-a zvonit că evreii internați în clădirea școlii vor fi omorâți. Pentru a preîntâmpina crima, Paramon Lozan a hotărât să-i elibereze. După câteva zile el a fost executat de către autoritățile militare române. Dosar 7338.

* Marcenco, Ivan Marcenko, Feokla Marcenko, Leonty Marcenko, Nina Marcenko, Nikita Marcenko, Tatiana

Frații Ivan și Nikita Marcenko locuiau împreună cu familiile lor în localitatea Rîbnița din Moldova, în apropierea ghetoului. În martie 1944, când românii se retrăgeau din acea zonă, familia Galperin s-a adresat familiei Marcenko, cerându-i adăpost. Ei au rămas ascunși acolo până după război. Dosar 8207.

* Morozovski, Vitali Morozovski, Alexandra -

Vitali și Alexandra Morozovski erau învățători la școala din satul Mocra, raionul Râbnița. Unul dintre elevii lor fusese Grigori Farber, un băiat evreu care locuia cu părinții, colhoznici, în colhozul evreiesc Der Shtern din apropiere. În decembrie 1941, când germanii și românii au deținut controlul asupra Moldovei, Grigori Farber s-a dus la cei doi Morozovski pentru a le cere adăpost. Ei l-au ascuns pe copil în podul casei timp de două luni și i-au asigurat cele necesare traiului. Dosar 7135.

* Nedeliak, Ivan Nedeliak, Anna

Ivan și Anna Nedeliak locuiau împreună cu cei doi copii ai lor în Kirpicinaia Slobodka, suburbie a Tiraspolului. În iulie 1941, familia Nedeliak i-a adăpostit pe cei doi frați Yefim și Semeon Mirocinik, singurii evrei din Oceacov care au mai rămas în viață după masacrul care se petrecuse acolo cu o săptămână înainte. Dosar 6990.

* Pelin, Gheorghe Pelin, Varvara

Gheorghe și Varvara Pelin erau agricultori în satul Mălăiești, districtul Tiraspol. În martie 1944 ei l-au adăpostit în casa lor pe Lev Bruter, un tânăr evreu pe care îl cunoscuseră înainte de război, originar din satul Căușeni din Moldova. Dosar 6853.

* Pereplecinski, Vladimir Pereplecinski, Maria

Într-o zi din septembrie 1941, Maria Perplecinski a adus acasă o tânără fată, Klaudia Vainștein, care scăpase dintr-o groapă comună în timpul unei acțiuni de ucidere în masă. În tot timpul ocupației Klaudia a locuit cu familia Pereplecinski și a fost considerată un membru al acesteia. Dosar 8303.

* Pozdniakova, Efrosina Starostina (Pozdniakova), Zinaida

În timpul războiului, Efrosinia Pozdniakova avea peste 40 de ani și locuia cu unica sa fiică de 12 ani, Zinaida (mai târziu, Starostina), la periferia orașului Râbnița, în Moldova. Ea avea câteva cunoștințe și prieteni printre internații din ghetou. Ea și fiica ei i-au ajutat pe evrei, procurându-le alimente. La începutul lunii martie 1944, când s-a decis lichidarea celor din ghetoul Râbnița, câteva dintre cunoștințele Efrosiniei au găsit adăpost temporar în podul casei ei. Timp de o lună întreagă, în timp ce militarii germani i-au jefuit și ucis pe evreii din Râbnița, Efrosinia și Zinaida Pozdnikova au ascuns mai mult de zece evrei și le-au asigurat cele necesare. Dosar 7558.

* Serebrianski, Isaak Sparinopta, Samuil Mazur, Ikim -

Isaak Serebryanskiy, Samuil Sparinopta și Ikim Mazur erau țărani moldoveni, locuitori ai satului Broșteni, districtul Râbnița. În timpul războiului, cei trei i-au ajutat în diverse moduri, hrănindu-i și ascunzându-i pe rând, pe vecinii lor, frații Naum și Raisa Gomelfarb ai căror părinți fuseseră omorâți în septembrie 1941. Serebrianski a pregătit o ascunzătoare pentru Naum și sora lui, săpând o groapă sub staulul oilor. Samuil Sparinopta a construit un loc secret în interiorul casei, în spatele sobei, iar Ikim Mazur, care locuia la marginea satului, a ținut copiii într-un hambar. Dosar 7550.

* Starostina, Evghenia Starostina, Anna Starostin, Pavel -

Anna Starostina locuia împreună cu mama ei Evghenia și fiul său, Pavel în Chișinău. La sfârșitul lunii iulie 1941 în ghetoul din Chișinău au fost internate și buna sa prietenă, Ida Binder împreună cu fiica ei de opt ani, Alla. În primele luni, Anna și fiul ei Pavel s-au strecurat în ghetou pentru a le duce acestora haine și mâncare. Când a început deportarea evreilor în lagărele din Transnistria, Alla Binder a fugit la familia Starostin. Anna și familia ei au primit-o pe Alla în mijlocul familiei, îngrijind-o cu devotament și ținând-o ascunsă de vecini. Dosar 6084.

* Strașnaya, Maria Strașny, Ivan Strașnaya, Xenia -

Maria Strașnaya avea 60 de ani și locuia în satul Baliavinți, districtul Briceni, împreună cu nora sa Xeniya și două nepoate. Înainte de război, băcănia din sat aparținea familiei Gurviț, iar Maria și familia ei își făceau cumpărăturile acolo. După ce germanii au ocupat zona, Benyamin Gurviț, proprietarul magazinului, a rugat-o pe Maria să-i adapostească pentru o vreme. Maria i-a ascuns în pod pe Benamin Gurviț, soția sa, Ita și copii Yefim și Manya. Dosar 7347.

* Țurcan, Peotr Țurcan, Evgenia Savciuk, Makar Savciuk, Axenia -

Peotr și Evgeniya Țurcan locuiau în satul Bulăiești, districtul Orhei. În decembrie 1941, ei au luat în casa lor o familie evreiască, Celnik, din orașul Grigoriopol. Timp de câteva luni, familia Celnik a stat în pivniță sau în pod și la sfârșitul verii lui 1942, au fost mutată în casa lui Makar și Axeniya Savciuk, rude ale familiei Țurcan, care locuiau în același sat. Dosar 8190.

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 6 Mai 2009, ora 16:38

Tin minte cind i-am spus unui coleg de servici ca rominii sint inteligenti si au niste caracteristici mai interesante. Tipul s-a albit. Era mai brunet. Si nu prea era de nationalitate romin. Si era destul de inteligent sa inteleaga ce spuneam.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje

Postat pe: 6 Mai 2009, ora 23:00

De la: 9am037202, la data 2009-05-06 14:23:18[

Suparacios rau ,monser! Mersi totusi pt.onoarea de a ma lua la misto NUMAI pe mine.Iar de dus te poti duce si mata in acelasi loc pe care mi-l doresti mie. Si ca sa inchei discutia pe tema asta:sunt unele lucruri serioase in viata , care chiar frumoasa fiind, contine in ea niste adevaruri cu care nu se glumeste!

Sa aveti o zi buna pe santier, rabeinu!
Eu chiar n-am glumit niciodata pe aceasta tema,e treaba ta daca vezi altceva.Nu-s suparacios,ti se pare tie.Multumesc de urare,zilele nu pot fi rele pe santier,mai o bere,mai un vin...

Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje

Postat pe: 7 Mai 2009, ora 02:24

De la: gigilipianu, la data 2009-04-26 14:24:18Da. Maresalul Antonescu a fost un mare patriot. Insa un patriot pentru romani nu pentru unii care nu stiu nici macar cine sunt. A mai fost patriot si pentru multi evrei care au recunoscut printre care si un evreu american care a scris o carte foarte frumoasa despre eroul roman. Dar pentru cine nu l-a cunoscut sau pentru cine nu-l intereseaza cu adevarat acest subiect si scrie doar ca sa scrie.. ma rog e altceva. Din pacate oameni adevarati nu mai avem astazi si uite unde am ajuns si inca nu am terminat cu prostiile. Gigi.
Bai gigele,vad ca le stii la fix pe toate!Ia povesteste-mi si mie in razboiul sarbo-croat,care au fost patriotii?Cine erau eroii?De partea cui te situezi?www.youtube.com/v/LUGqZmfZZ5o&hl=en&fs=1">www.youtube.com/v/LUGqZmfZZ5o&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">

Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje

Postat pe: 7 Mai 2009, ora 02:26

Hai sa-ti mai dau unul.www.youtube.com/v/nPGlBZ69VlA&hl=en&fs=1">www.youtube.com/v/nPGlBZ69VlA&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">

Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje

Postat pe: 7 Mai 2009, ora 02:37

Sper sa nu-mi dai vr-un raspuns gresit,ca te trimit la dracu' cu tot cu adulatul si mult pupatul in cur,vadimu'!.

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje

Postat pe: 7 Mai 2009, ora 13:37

Cine vrea sa vada si alte aspecte interesante ale personalitatii lui Antonescu , sa citeasca volumul scris de Aurica Simion,aparut in 1979(!) in Editura Dacia din Cluj , intitulat "Preliminarii politico-diplomatice la actul insurectional de la 23 august 1944".Nu va luati dupa titulatura(se spuneau multe in spate),este prezentata perioada 1939-1944.O recomand tuturor,mai ales celor care-l contesta pe Antonescu. Si in aceasta carte veti gasi chiar si mostre de simt al umorului la Antonescu (contrar celor ce cred ca era un om ursuz - Cainele rosu) ,de ex.: in perioada cand coabita cu legionarii,primeste la Cabinet cererea unui preot de a i se aproba purtarea centurii legionare peste sutana . Rezolutia lui Antonescu ,a fost : "Preot cu diagonala ,nici dracul n-a vazut.Aprob ca sa se vada". In orice caz,este una din cartile cele mai interesante dintre cele ce au avut acest subiect ,chiar peste foarte multe aparute dupa 1989 .

Fosta membra 9am.ro

618 mesaje
Postat pe: 7 Mai 2009, ora 17:56

www.youtube.com/v/nu9mYEjC7kI&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x3a3a3a&c...">www.youtube.com/v/nu9mYEjC7kI&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x3a3a3a&c..." type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">

Legio tertia decima Gemina (13th Twin Legion),
nikialpinistu

7 mesaje
Postat pe: 8 Mai 2009, ora 01:07

Pisi, sti ce este acela un patriot ?
Eu unul nu cred ca ai sti, ori prin vene iti curge sange de evreu ori de tigan ... si de aceea tu nu vezi un adevarat patriot roman in Antonescu !
Cumva pisi, mami si tati sunt mai inchisi la culoare si tu bineantales ca esti romanca, nu-i asa ?...
In fine, ce sti tu pisi, in a avea oute si coloana vertebrala, nu de alta, dar acel maresal, ca a fost maresal si nu a fost facut la apelul bocancilor ca altii, a avut acele parti vitale a unui lider adevarat si nu a pupat pe nimeni in fund cum o fac acum liderii pe care poporul asta, obidit ii vede ca fiind calea lor cea buna si de fiecare data ramanem cu acelasi gust amar dupa ce isi ocupa functiile, pai mai pisi, tu niste oameni din astia ii propui tu sa fie patrioti ?...

nikialpinistu

7 mesaje
Postat pe: 8 Mai 2009, ora 01:15

BRAVO dark1secret, ai fost la inaltime cu filmuletul asta, esti un adevarat, ar trebuii sa il priveasca si cioara sau evreica aia de Cmelya, sau cum s-o fi numit ea si dupa aceea sa spuna ce inseamna patriot !
Inca o data BRAVO omule !!!

Fosta membra 9am.ro

115 mesaje

Postat pe: 8 Mai 2009, ora 16:36

De la: nikialpinistu, la data 2009-05-08 01:15:02 BRAVO dark1secret, ai fost la inaltime cu filmuletul asta, esti un adevarat, ar trebuii sa il priveasca si cioara sau evreica aia de Cmelya, sau cum s-o fi numit ea si dupa aceea sa spuna ce inseamna patriot !
Inca o data BRAVO omule !!!
.....

9am037202

136 mesaje
Postat pe: 8 Mai 2009, ora 17:54

Dl Mytcor, nu l-ati gasit si pe Antonescu pe lista? Asta ca sa fim in topic! Ar fi fost cu adevarat un erou al eroilor daca de ex. ar fi procedat ca generalul Franco care le-a dat multor evrei din Grecia, originari din Spania anului 1500, pasapoarte spaniole care i-au scapat de Auschwitz.
D-l Shlomo, scuze d-le ca ma tot iau de ironiile finute ale matale. E clar, de fapt in dumneata vorbeste tizul celebru al antichitatii, regele Solomon (in transcrierea originala Shlomo).Oricum fara prezenta matale, forumul ar fi fost mult mai sarac!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 8 Mai 2009, ora 18:38

De la: 9am037202, la data 2009-05-08 17:54:31Dl Mytcor, nu l-ati gasit si pe Antonescu pe lista? Asta ca sa fim in topic! Ar fi fost cu adevarat un erou al eroilor daca de ex. ar fi procedat ca generalul Franco care le-a dat multor evrei din Grecia, originari din Spania anului 1500, pasapoarte spaniole care i-au scapat de Auschwitz.

D-l Shlomo, scuze d-le ca ma tot iau de ironiile finute ale matale. E clar, de fapt in dumneata vorbeste tizul celebru al antichitatii, regele Solomon (in transcrierea originala Shlomo).Oricum fara prezenta matale, forumul ar fi fost mult mai sarac!

Sper sa-ntelegi mesajul !..

www.youtube.com/v/qwb_nVYcGVo&hl=en&fs=1&rel=0">www.youtube.com/v/qwb_nVYcGVo&hl=en&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">
www.youtube.com/v/DGEkjwfgMjs&hl=en&fs=1&rel=0">www.youtube.com/v/DGEkjwfgMjs&hl=en&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">
www.youtube.com/v/4gEelj8LqwA&hl=en&fs=1&rel=0">www.youtube.com/v/4gEelj8LqwA&hl=en&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">

stefandumitrescu

4 mesaje
Oras: Tulcea

Postat pe: 8 Mai 2009, ora 18:51

DACA VRETI SA IL CUNOSTETI PE GENERALUL ANTONESCU SI MAI BINE CITIT ROMANUL "DELIRUL, VOL II", DE STEFAN DUMITRESCU, CONTINUARE LA ROMANUL "DELIRUL, VOL I", DE MARIN PREDA.

GENERATIILE MAI VECHI DE EVREI II SUNT FOARTE RECUNOSCATOARE MARERSALULUI ION ANTONESCU, CEL CARE REALMENTE A SCAPATA 350 DE MII DE EVREI DE LA MOARTE... CA DOVADA CA PE CAND CAPITALAL IZRAELULUI ERA LA TEL EVIV, UN BULEVARD CENTRAL SE NUMEA BULEBARDUL ION ANTONESCU

DA, ION ANTOMESCU A FOST UN PATRIOT ADEVRAT

Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje

Postat pe: 9 Mai 2009, ora 00:49

De la: 9am037202, la data 2009-05-08 17:54:31Dl Mytcor, nu l-ati gasit si pe Antonescu pe lista? Asta ca sa fim in topic! Ar fi fost cu adevarat un erou al eroilor daca de ex. ar fi procedat ca generalul Franco care le-a dat multor evrei din Grecia, originari din Spania anului 1500, pasapoarte spaniole care i-au scapat de Auschwitz.
Dupa o zi de carca grea pe santierele patriei,si vreo doua kile de spirtoase,nu cred ca poti avea pretentia sa ma ridic la nivelul tau intelectual.N-am stiut ca esti asa usor deranjabila,ca nu ma mai nasteam.Acu' ce sa fac,raul s-a produs deja!Mie imi pasa foarte mult de parerile altora despre mine,asa ca te rog sa-mi spui tot ce te deranjaza si voi cauta sa ma corectez.Daca-mi promiti ca nu ma parasti lui terente iti spun un secret:nu-s evreu,sunt tigan.Stii ca tiganilor nu le plac decat cartile de joc...Mi-a facut placere dar trebuie sa te las,azi sunt bibliotecar sef.Sa facem cartile!

oana_cristina_m

140 mesaje

Postat pe: 9 Mai 2009, ora 21:33

"Maresalul însusi a fost executat de agentii Moscovei, ca fascist. Adevarul este ca Maresalul Antonescu este cel care a pus capat miscarii fasciste din România, oprind toate activitatile teroriste al Garzii de Fier din 1941 si suprimînd toate activitatile politice ale acestei organizatii. Eu însumi, raspunzînd unei întrebari a lui Antonescu, la procesul sau - montat de comunisti - am confirmat ca teroarea fascista de strada a fost oprita în România la 21 ianuarie 1941, zi în care Maresalul a luat masuri draconice pentru a face sa înceteze anarhia fascista (…) ïn timpul perioadei de dominatie hitlerista în Europa, eu am fost în contact permanent cu Maresalul Ion Antonescu, care a facut foarte mult bine pentru îndulcirea soartei evreilor expusi persecutiilor rasiale naziste (…) Eu am fost martorul unor scene emotionante de solidaritate si de ajutor între români si evrei, în momente de grele încercari din timpul Imperiului Nazist din Europa. Maresalul Antonescu a rezistat cu succes presiunilor naziste care cereau masuri dure împotriva evreilor. El este cel care mi-a dat pasapoarte în alb, pentru salvarea de teroarea nazista a evreilor din Ungaria, a caror viata era în pericol! Datorita politicii sale, averile evreilor au fost puse sub un regim de administratie tranzitorie care, facându-le sa para pierdute, le-a asigurat conservarea în scopul restituirii lor la momentul oportun." -- din "Testamentul lui Wilhelm Filderman", act legalizat la New York în 1956;

"(…) seful unui guvern obligat sa asculte de poruncile neînduratoare ale unui tragic razboi, hartuit de greutati inexplicabile, pus mereu în situatii penibile si aproape insurmontabile" "(…) larga toleranta a guvernului dumneavoastra fata de exodul evreilor unguri, polonezi etc., care au gasit si continua sa gaseasca aici un refugiu sigur si putinta unei definitive salvari prin emigratie (…). si daca astazi evreimea din Ungaria urca însângeratul calvar pe care a patimit si pierit iudaismul polonez, iar cel bulgar urca acelasi rug, noi, evreii români suntem mereu obladuiti de guvernul dumneavoastra, care se straduieste sa îndulceasca restrictiile si sa înlature masurile impuse de împrejurarile haine". -- (pasaj din scrisoarea de multumire adresata la 26 iunie 1944 de Al. I. Zissu)

Marcus Eli Ravage -Evreu din Romania in "Century Magazin"
"Voi înca n'ati început sa apreciati adancimea vinovatiei noastre. Noi suntem intrusii. Noi suntem subversivii. Noi v'am luat lumea voastra naturala, idealurile voastre, destinul vostru, si am facut ravagii cu ele. Noi am fost la radacina nu numai a ultimului mare razboi, ci si la toate revolutiile majore din istoria voastra. Noi am adus neîntelegeri, confuzii si frustratii In viata voastra privata si publica si noi Inca o mai facem. Nimeni nu va poate spune cat timp vom continua asa. Cine stie ce destin maret ati fi avut daca noi v'am fi lasat in pace."

P.S.-Wilhelm Filderman -Președintele Uniunii Comunitãtilor Evreiesti din România în anii ‘40

Veghează să nu dispari în personalitatea altcuiva - Scott Fitzgerald
9am037202

136 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 02:38

Crede (ceea ce ai scris) si nu cerceta!. Macar pentru a evita surpizele neplacute! Mai bine , cum ziceai , IUBESTE!
Daca o faci bine, e un castig pentru si pentru tine si pentru dragul tau!
Bucura-te de viata ca e scurta si lasa-i pe istorici sa-ti spuna ca citatele sunt fie false , fie nesemnficative fiind scrise la comanda pana in 23 august.
O existenta duuulce!

9am037202

136 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 02:54

De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-05-09 00:49:01
Dupa o zi de carca grea pe santierele patriei,si vreo doua kile de spirtoase,nu cred ca poti avea pretentia sa ma ridic la nivelul tau intelectual.N-am stiut ca esti asa usor deranjabila,ca nu ma mai nasteam.Acu' ce sa fac,raul s-a produs deja!Mie imi pasa foarte mult de parerile altora despre mine,asa ca te rog sa-mi spui tot ce te deranjaza si voi cauta sa ma corectez.Daca-mi promiti ca nu ma parasti lui terente iti spun un secret:nu-s evreu,sunt tigan.Stii ca tiganilor nu le plac decat cartile de joc...Mi-a facut placere dar trebuie sa te las,azi sunt bibliotecar sef.Sa facem cartile!

Si mie mi se spune in mahala Pirandella! M-or fi crezand sora lui Pirandello dramaturgul? Asa ca ai toata intelegerea mea pentru micile matale bucurii cotidiene.

9am046019

1 mesaj
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 17:48

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 15:34

gim castel,orice natiune au avut eroi,un Napoleon,un Nero,un Hitler,un Stalin,toti la vremurile respective au luptat pentru tara si poporul lor sub o forma s-au alta de expasiune s-au de aparare,si Antonescu a luptat pentru tara si poporul lui care din cauza ciumei rosii nu a putut fi ridicat pe soclul eroilor acestui neam nerecunoscator,acest neam care nu vrea sa-si elogieze eroii,acest neam care mai de graba elogiaza eroii altor neamuri care ne-au asuprit de lungul secolelor,acest neam care accepta si aproba construirea si amplasare de monumente ale unor eroi care nu au de aface cu absolut nimic cu neamul ROMANESC,daca esti patriot,nu pentru clasa politica securisto-comunista,nu pentru acei oameni care isi denigreaza tara,fii pentru tine,pentru acest loc calcat in picioare de cotropitorii acceptati de lingaii(comunisti)acestei tari,de tradatorii acestui popor nerecunoscator.Da ANTONESCU ESTE EROUL NEAMULUI DIN CARE FACEM PARTE.

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 15:43

Depinde cita ISTORIA ROMANILOR cunosti,poate tu stii numai istoria impusa de comunisti,cea cu ANA PAUKER,EMIL BODNARENCO,CHIVU STOICA,LUCRETIU PATRASCANU.........

cifobrien

128 mesaje
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 13:21

erou= individ fara instinct de autoconservare (pe timp de razboi si pe timp de pace sfarseste cel mai adesea impuscat mortal)
concluzia o trageti voi

IoanDanila

81 mesaje

Postat pe: 21 Mai 2009, ora 18:58

MA ASOCIEZ SI EU CELOR CE AU SPUS: ,,DA,,,ANTONESCU A FOST,UNUL DINTRE CEI MAI MARI PATRIOTI AI ROMINIEI,DAR L-A LICHIDAT TRADATORII DE TARA..IN ROMINIA PATRIOTII SE IMPUSCA,,,IAR TRADATORII ,PACEPA,,EX.MIHAI,,ION ILIESCU, VICTOR ATANASIU STANCULESCU SI MULTI ALTII, SE PREMIAZA CU PENSII SI GRADE DE GENERAL DIMINUAND BUGETUL SI ASA GOL AL ROMANILOR ADANCIND CRIZA ORDONATA DE OCCIDENT.".
ASASINAREA MARESALULUI
ION ANTONESCU
Dupa vointa falsului "Tribunal al Poporului" din Bucuresti – asemenea celui al sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, în conformitate cu litera si spiritul sentintei dictate la finele "Procesului" Antonescu, din 6-17 mai 1946.
Revenim, asadar, în urma cu 63 de ani, la închisoarea Jilava.
Sîmbata, 1 iunie 1946, putin dupa ora 18,00: sub gloantele unui pluton de executie, format exclusiv din gardieni, suprema ofensa adusa Armatei tarii, al carei ultim Maresal se afla el însusi în bataia pistolarilor nenorociti selectionati pe baza de "voluntariat", cadeau secerati, în Valea Piersicilor, Ion Antonescu, Conducatorul Statului Român si premierul perioadei 1940-1944, si cîtiva dintre cei mai apropiati colaboratori de-ai sai - Mihai Antonescu, Gh. Alexianu si C. Piky Vasiliu.
Executia, în fapt MACELUL, trebuia, în intentia organizatorilor, politicieni si comunisti complotisti, români si indivizi de aiurea, propovaduitori ai doctrinei internationalismului proletar, cu totii aflati în solda Kremlinului ori în serviciul comandat al Marilor Puteri învingatoare în razboiul mondial din 1939-1945, sa ramîna pentru cît mai mult timp posibil învaluita în mister. Nu avea sa fie asa! Nu a fost posibil sa fie astfel! Martorii asasinatului de la 1 iunie 1946 au fost cei dintîi care au rupt valul tacerii. Operatorul Ovidiu Gologan, pe lînga faptul ca - alaturi, dar separat de "omologul" sau desemnat de puterea ocupanta, URSS - ne-a lasat pelicula nemuritoare surprinzînd principalele momente ale crimei, s-a aflat între cei care au relatat în detaliu faptele. Pe de alta parte, persoane anume desemnate au consemnat, în sinteze si procese-verbale, cele petrecute. Documentele respective, pastrate zeci de ani sub sapte lacate, au ajuns, dupa deschiderea arhivelor, începînd cu 1989 si în anii ce au urmat, la dispozitia istoricilor si, în consecinta, la cunostinta cititorilor. Tot asa cum se afla la dispozitia istoricilor si aceasta corespondenta transmisa, în seara MACELULUI, din Bucuresti - via Londra - pentru celebrul cotidian "The New York Times" de catre corespondentul local (L. P. Nasta): "Executia lui Antonescu. La executie au participat 2 procurori generali, Avram Bunaciu, secretarul general al Ministerului de Interne, avocatii arestatilor, un fotograf si un operator cinematografic. Corespondentii nu au fost admisi sa participe. Arestatii erau calmi. Ei au refuzat sa fie legati la stîlpi si la ochi, cu exceptia lui Piky Vasiliu. La ora 18 si 2 minute, plutonul de executie a tras prima salva cu arme automate. Ei n-au murit imediat, în afara de Mihai Antonescu. Ceilalti 3 au fost omorîti dupa 3 minute prin focuri de pistol. Cu toate astea, Piky Vasiliu n-a murit si a spus: . Cadavrele au fost duse la crematoriu" (Arhiva SRI, Bucuresti, dosar 8213, vol. 2). Este inutil sa subliniem ca, exceptie facînd presa de inspiratie moscovita si internationalista, unele grupuri interne si o banda de scelerati, care se "remarcasera" organizînd penibilul "Proces al marii tradari nationale", Poporul Român, cercurile democratice, fortele armatei nationale, prestigioase personalitati, române si straine, au blamat MACELUL, cel dintîi, în ordinea strict cronologica, în cortegiul crimelor Holocaustului Rosu, respingînd din prima clipa fapta abominabila a nevolnicilor "învingatori" de moment. În fond, din rîndurile nemultumitilor si protestatarilor s-au impus cei dintîi partizni ai posteritatii Maresalului Antonescu (vezi, în acest sens, contributiile si grupajele de documente gazduite în revistele "Dosarele istoriei", "Europa XXI", "Magazin istoric", "Document" si, îndeosebi, "Revista de istorie militara" - numerele 1-2/1994, 5/1994, 1/1995). Aflat departe de tara, în Elvetia, celebrul diplomat care a fost Grigore Gafencu a consemnat imediat, deci chiar în seara de 1 iunie 1946, în amplul sau Jurnal: Radio Bucuresti anunta ca azi, la orele sase seara, Maresalul Antonescu, Ica Antonescu si alti patru demnitari, în fapt doi, au fost "executati". Gratia regala nu a putut, deci, interveni. Rusii au cerut moartea lor. Sa nu fie cumva semnalul unei cumplite dezlantuiri de patimi sîngeroase. Pacatele Maresalului au fost oarecum spalate prin abuzurile regimului de azi si prin primejdia de moarte pe care sovieticii o tin întinsa asupra tarii. Întîmplarile care au urmat prabusirii sale au asternut uitarea peste campania nenorocita pe care el a purtat-o în Rusia, ca si peste oarba înversunare cu care s-a aruncat în bratele lui Hitler. Ieri, înca vinovat, maresalul cade ca un martir al cauzei românesti; pentru ca România nu mai cunoaste decît o singura amenintare - Rusia, în jurul lui se va naste o legenda care va îndulci judecata istoriei. Moartea ce i se trage din mînia imperiului vecin îl apropie de sufletul unui popor care se simte, în întregime, amenintat de aceasta împaratie (n.p..). La numai trei ani dupa MACELUL din Valea Piersicilor, ziaristul american Reuben H. Markham retinea, la rîndu-i, în amintirile sale, aparute în original în SUA, faptul ca, în cursul "procesului", "Antonescu a avut o conduita plina de calm si demnitate. El a înfruntat Rusia si de aceasta data, refuzînd sa-si ceara scuze pentru faptul de a o fi atacat. A repetat chiar ca a luptat pentru a învinge. Multi români au vazut în atitudinea sa un simbol al respectului de sine ca natiune si i-au fost recunoscatori pentru ca le-a oferit acest simbol. Nu l-au putut ajuta cu nimic, dar au jubilat vazînd ca un român, desi cu funia ruseasca deasupra capului, statea demn si îi înfrunta cu calm pe bolsevici. O tacere grea s-a lasat peste inimile românilor, cînd acesta a fost condus în celula condamnatilor la moarte, si ea s-a transformat în consternare cînd s-au raspîndit, peste tot în tara, vesti despre felul în care a fost executat. El a dorit, fireste, sa fie executat nu prin spînzuratoare, ci prin împuscare, asa cum e practica în cazul ofiterilor, pretutindeni si dintotdeauna. Si a murit dupa cum i-a fost dorinta, cu fata la plutonul de executie, refuzînd sa fie legat la ochi. Maresalul însusi a dat plutonului de executie comanda , dovedindu-se mai stapîn pe sine decît ei. Ani de zile, Antonescu fusese apreciat drept cel mai remarcabil militar al tarii. Avea o expresie severa, o privire scrutatoare si reputatia de a fi plin de vointa, dur, aspru. Cînd tinerii soldati gardieni, care se aflau la mica distanta în fata sa, cu degetul pe tragaciul armei, i-au întîlnit privirea vie, au tremurat o clipa. Cînd au tras, Maresalul a cazut, dar nu era mort si nici macar nu-si pierduse cunostinta. Ridicîndu-se putin, a întins mîna dreapta spre soldatii din pluton, strigîndu-le: "Trageti înca o data, baieti, trageti!" Ei au început sa traga salva dupa salva, iar un ofiter a folosit pistolul. Cînd aceasta relatare, mereu înfrumusetata, a început sa circule, din gura în gura, crimele lui Antonescu au fost acoperite de compasiunea poporului pentru dînsul, iar în mintea oamenilor el a început sa dobîndeasca statura unei victime. Ultima varianta a acestei relatari ce capatase dimensiuni de legenda îi descria pe cei care l-au împuscat pe Maresal ca nefiind români. Nici un român nu fusese gasit, se zicea, pentru a-l ucide pe Conducator. Cazut în genunchi, cu sîngele siroind, cu ochii larg deschisi, Antonescu se înfatisa ca salvatorul onoarei românesti" (Reuben H. Markham, România sub jugul sovietic, Bucuresti, 1996). Este semnificativ ca, înainte de MACEL, Maresalul Antonescu si-a reafirmat credinta, justetea actiunii sale împotriva comunismului, pentru libertatea provinciilor românesti: "Daca mor, este pentru Bucovina si Basarabia. De ar fi sa reîncep, as face la fel". Totodata, Antonescu nu a socotit necesar sa-l "ierte" în vreun fel pe Suveran; dimpotriva, prezicîndu-i si un final de domnie apropiat si obligatoriu sub comunisti, el a declarat: "Regele este un monstru moral, într-o luna îsi va pierde tronul". Nici nu se putea altfel, de vreme ce acest parvenit acum in Romania si reimproprietarit de gunernantii nostrii, este cel ce la 1 iunie 1946, contrasemnase decretul întocmit de Lucretiu Patrascanu privind executia, exact cu doi ani mai devreme, mai precis la 2 iunie 1944 (?!), expediase din Sinaia pe adresa Conducatorului Statului în exercitiu acest mesaj cu adevarat... regal prin triserie: "domnului maresal Ion Antonescu - cu ocazia zilei de nastere, scumpa mea mama si cu mine va exprimam urarile noastre de multa sanatate si viata îndelungata - Mihai rege" (Arhivele Nationale ale României, Bucuresti, fond PCM, dosar 258/1944.). La scurt timp dupa MACEL, la 9 iunie 1946, un nume de prima marime a literaturii românilor din toate timpurile, Tudor Arghezi, se adauga acelora care, în ciuda cenzurii, reusise sa publice o remarcabila tableta alegorica - Moarte, din care retinem: "Am de cîteva zile, de la 1 iunie 1946, în gradina, un mormînt. N-am avut înca un mormînt atît de mare în gradina. Aveam numai morminte mici, pui, mîte si catei, care au murit blajin pe lînga noi... Moartea e si ea îndoita, într-adevar: moartea în lupta si moartea fara atac... Razboiul nu l-a ucis, ci pacea. Poate ca otrava unui scelerat al drepturilor omului, cu cartela. Mormîntul din gradina ma obsedeaza. Nu ma pot învata cu acest mormînt si cu aceasta moarte. Ea întrece trista mea filosofie. Nu ne mai place nimic. Ne gîndim la mormînt. Ni se pare ca acest mormînt nu va fi uitat niciodata!" (vezi Barbu B. Berceanu, Arghezi de la "Baroane" la o alegorie antonesciana, în "Revista de istorie militara", nr. 57/1990, pag. 17; Gh. Buzatu, Maresalul Antonescu la judecata istoriei, Bucuresti, 2002, pag. 353).
Este trist cum romanii isi omoara conducatorii.
O zi buna.

9am037202

136 mesaje
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 19:45

De la Lovilutie incoace s-a tot vorbit despre procesul lui Antonescu si espre executia acestuia.
Evident, Antonescu a fost un militar curajos si demn pana in ultima sa clipa si si-a aparat convingerile fara sa-i pese de consecintele pe plan personal. Pentru asta merita toata stima!
Dar de aici si pana la a-l denumi Erou al Neamului mi se pare o mare distanta.Sa recapitulam:
-a inhamat tara la caruta lui Hitler, asteptand de la acesta retrocedarea pamanturilor romanesti recuperate dupa iunie 1941. Hitler nu a fost NICIODATA de acord cu aceasta si la toate cererile lui Antonescu i-a rspuns acestuia ca vom vedea la sfarsitul razboiului!. Ca urmare, Basarabia a avut un statut de provincie
inamica cucerita , fiind condusa de un guvernator (Alexianu) ca si Transnistria. Cei de varsta inaintata poate isi mai amintesc cum veneau in tara garnituri de tren pline cu lucruri(mobila, haine etc) luate drept prada de razboi si trimise in Romania. Asa ca ar fi bine sa o lasam mai moale cu dezrobirea si alipirea la Patria Muma cat timp acesta a fost departe de ceea ce s-ar putea numi o mama buna cu copiii ei.
Ba mai mult, intr-un articol relativ recent dintr-o cunoscuta revista istorica s-a descoperit un plan al germanilor prin care acestia doreau ca dupa incheierea victorioasa a razBoiului sa infiinteze un stat tampon intre ei si Rusia invinsa, stat care sa se intinda de la Marea Baltica la Marea Neagra si care sa cuprinda si Basarabia. deci nici vorba sa accepte nemtii realipirea la Romania.
-"caruta "lui Hitler a ajuns pana la Stalingrad si Caucaz. Era nevoie sa mergem pana in panzele albe dincolo de Nistru , sa moara sute de mii de flacai in floarea varstei ca sa ce?..sa nu cumva sa mai vina bolsevicii in Romania(credea cineva asta in 1941-42?) si sa ne ia Basarabia din nou (dupa cum se exprima pe forum un distins coleg). Bine ca n-am cucerit noi Rusia pana la Pacific!! Interesul Romaniei, acela mic de a-si recupera pamanturile furate, a fost subjugat intereselor mari ale lui Hitler si consecintele s-au vazut zeci de ani dupa aceea. N-au fost mai destepti finlandezii lui Mannerheim ca s-au oprit dupa ce si-au rezolvat problemele teritoriale cu Rusia? N-au fost mai destepti Franco si Salazar ca nu s-au inhamat cu arme si bagaje total la caruta nemtilor?
-Politica rasiala de care Antonescu s-a dezis partial dupa Stalingrad, inchizand lagarele din Transnistria, si care este laudata de unii astazi mai ales in ceea ce priveste regimul tiganilor ,nu este un lucru de lauda si nu cred ca poate fi cineva numit erou pentru tot ceea ce s-a intamplat ca probleme rasiale dincolo de Prut in timpul razboiului.
-incapatanarea dusa pana la ultimele limite in ceea ce priveste alianta cu Germania desi era evident ca jocurile sunt facute si ca Romania poate fi expusa unei distrugeri catastrofale inclusiv pierderea statalitatii si toate acestea numai datorita onoarei de militar si cuvantului dat lui Hitler!

DECI, de ce este Antonescu erou??Ce fapte de arme si de vitejie care au adus numai bine poporului si tarii a facut el? Aaaa. a luptat contra bolsevicilor care ne-au calcat in picioare urmatoarea jumatate de secol!. Dar Antonescu evident ca nu a facut-o din premonitie ca nu era Nostradamus ci pentru ca asa a fost conjuctura europeana! Vae victis!-vai de cei invinsi! Haideti sa luam omul asa cum a fost si sa nu-l preamarim fara rost ca acusi il facem sfant ca pe Stefan cel Mare ,alt mare invins al istoriei,care a aparat tara de turci si pana la urma neavand incotro a devenit vasalul acestora si care in calitate de viitor sfant a contribuit din plin la cresterea populatiei de luptatori ai Moldovei!

cuculete

4 mesaje
Oras: Barlad

Postat pe: 22 Mai 2009, ora 19:58

nu mai stiu ce sa mai cred!multi il lauda ,multi il acuza!!sa ajuns pana acolo ca i sa facut statuie in cimitirul de la letcani-iasi(eu personal am avut fericirea sa o vad cu ochii mei)pt ca dupa caderea taranistilor de la puterea actuala sa o de astialati jos!am avut fericirea sa citesc stenogramele cu judecarea si executare lui antonescu(in timpul cand era interzis)!aveam un cult pt ANTONESCU! Acum nu-l mai am!de ce?nu pot intui care este adevarul!si m-am lasat pagubas nu mai pun intrebari!!poate cu timpul daca voi mai trai se va afla adevarul despre toate adevarurile necesare in romania!!sanatate sa fie!!

britanikkus

12 mesaje
Postat pe: 23 Mai 2009, ora 16:08

PATRIOT!!!
Mi-ar lua prea mult ca sa va expic motivele... In ansamblu, :"PATRIOT!!!"

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului ANTONESCU A FOST UN ADEVARAT PATRIOT?
Mergi la: