back to top ∧

Info
x
info
 
 
OK


 
Info
x
info
 
 
 


Istoria tragica a bucovinei,basarabiei si tinutului herta

 


 
Pagini: << 1 2 3 4 5 Sari la pagina:
 
marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Barlad

Postat pe: 10 Iulie 2009, ora 11:09

Timocenii



Romanii din Serbia traiesc într-un spatiu care acopera a sasea parte din teritoriul tarii, localizat în nord-estul Serbiei si delimitat la vest de raul Morava, la sud de muntele Artan, la nord de fluviul Dunarea, prin care are hotar cu tara-mama, Romania, si la est tot de Dunare, care de la Belgrad la Vidin formeaza un „genunchi" spre sud, ca si muntii Balcani, care delimiteaza acest teritoriu de Bulgaria. Fiind strabatuta de raul Timoc, format prin unirea Timocului Negru cu Timocul Alb, în orasul Zaicear, aceasta zona locuita de romani se mai numeste si Timoc (sau cum îi spun sarbii, Timocika Krajna). Valea Timocului este formata din 300 de sate si 20 de orase (Bor, Negotin, Kladovo, Maidanpek, Pozarevat, Zaicear, Kucevo, Zagubita, Loznita, Donji, Milanovat, Bolievat, Petrovat etc). Conform rezultatelor recensamantului din 31 martie 1991, în Serbia traiesc 17 000 de vlahi. Conform cercetarilor recente efectuate de specialisti romani-vlahi din zona, se estimeaza ca la ora actuala aceasta populatie a ajuns la 500 000 de suflete.

În aprilie a.c., în Serbia a avut loc un nou recensamant al populatiei. Oficialii au trecut în formularele de recensamant pentru romani denumirea de „vlahi" sau „valahi", separat de „romani". Înca nu au fost furnizate rezultatele oficiale, dar liderii romanilor timoceni au date din care rezulta ca, in ciuda presiunilor la care au fost supusi, s-au declarat peste 44 000 de romani si aproximativ 130 000 de vlahi. Rezultatele sunt greu de explicat din punct de vedere demografic.

Anul 1948----------Romani-vlahi -------93 444

1954 -------------------------------28 047

1961------------------------------- 1 369

1991 ------------------------------17 810

Înca de la început trebuie precizat ca înainte de 1830, cand s-a format statul sarbesc, riul Timoc nu-i despartea pe romanii din Serbia de romanii din Bulgaria. Pana în acel an, romanii traiau într-o tara comuna care se numea „Provincia Morava - Lom" si care era situata pe o mare parte a teritoriului vechii provincii Moesia Superior si pe teritoriul Daciei Aureliene. În perioada ocupatiei turcesti, aceasta zona a format „Pasalacul de Vidin", cu centrul administrativ la Vidin. Pentru romanii din Timoc, raspunsul la întrebarea „Cum a aparut poporul roman din sudul Dunarii si care este originea lui?" a fost si este o mare enigma. Ulterior, în scolile din Serbia si Bulgaria, unde au studiat, nici un profesor de istorie nu a putut, nu a vrut sau nu a fost lasat sa explice acest lucru. Ei explicau, în sarbeste sau bulgareste, unor copii care acasa vorbeau numai romaneste, ca, în antichitate, în Peninsula Balcanica traiau trei mari popoare: celtii, traco-dacii si ilirii. Le spuneau ca celtii din Balcani au disparut fara urmasi, din iliri au aparut albanezii, iar din amestecul tracilor si dacilor cu colonizatorii romani a aparut poporul roman, pe cand romanii-vlahi ar fi slavi (bulgari sau sarbi) romanizati.

Noi, romanii din Balcani, suntem de mii de ani, iar Serbia a aparut în perioada 1718-1739, ca o creatie a politicii austriece care cauta sa faca un pas în Peninsula Balcanica. Serbia nu avea autonomie nationala sau locala. La sud, Serbia nu atingea nici macar limitele Pasalacului de Belgrad, care era sub stapanire otomana. În timpul primei rascoale sarbesti împotriva turcilor, din perioada 1804-1806, eroul Caragheorghe, pentru a putea face legatura cu ostile rusesti din zona Vidinului, a trimis emisari sa rascoale si oamenii din judetele timocene, care apartineau Pasei de la Vidin, din Craina, tarna Reka si Zaicear. De la început, din cauza firescului antagonism national, o mare parte a romanilor timoceni nu a vrut sa lupte cot la cot cu sarbii. În alte randuri însa romanii timoceni au luptat alaturi de sarbi, desi nu au castigat nimic din aceste aliante prea usor uitate. Acesti tarani romani s-au împotrivit, de data aceasta, rascoalei conduse de Haiduc Veljko Petrovic. Caragheorghe însusi a venit, cu 3 000 de oameni, împotriva acestor sate „neascultatoare", locuite de romani, si ca pedepsa le-a ars si le-a desfiintat, cerand înca din anul 1809 ca granita rasariteana a viitoarei Serbii sa fie raul Timoc. La Pacea de la Bucuresti din mai 1812, sultanul turc a refuzat sa cedeze judetele Timocul Negru si Craina.

Milos Obrenovic, alt mare erou sarb, reia miscarea de eliberare a sarbilor, iar în aprilie 1815 obtine autonomia Serbiei, în limitele Pasalacului de Belgrad, si reuseste anexarea zonei romanesti dintre Morava de Est si Timoc (zona locuita de romanii apuseni). Dar Timocul si Craina nu au fost cucerite. Abia în anul 1829, la Pacea de la Adrianopole, si prin Hatiseriful de la 1830, Milos Obrenovic capata dreptul sa anexeze, la Pasalacul de Belgrad, Timocul si Craina locuite de romanii timoceni. Dupa trei ani, în 1833, printr-o interventie militara în Timoc si Craina, el reuseste sa le ocupe si sa stabileasca granita, spre Bulgaria, pe raul Timoc. În acest mod, pentru prima data în istorie au fost separati romanii din Timocul Sarbesc de fratii lor din Bulgaria, locuitori acum ai Timocului Bulgaresc. Din acest an, 1833, începe „cataclismul cultural, religios si national" al poporului roman din Timoc. Obrenovic initiaza un program agresiv de discriminare nationala si de asimilare fortata a romanilor din Timoc. Învatatorii romani din Timoc sunt înlocuiti cu învatatori sarbi, care nu vorbeau romaneste. Preotii romani din regiune au fost goniti în Romania si înlocuti cu preoti slavi, care cantau liturghia în slava veche.

Mitropolitul sarb de atunci a întocmit o lista cu cate 20 de prenume masculine si feminine sarbesti, pe care le-a împartit tuturor preotilor sarbi pentru a-i boteza pe copiii romanilor (treptat, numele si prenumele romanesti au început sa dispara). Procesul de asimilare fortata a romanilor din Timoc a continuat zeci de ani, devenind în timp mai intens si mai complex. Romanii au încercat sa reziste tiparind ziarul „Vorba Noastra", la Zaicear, în limba romana (începand cu anul 1948, ziarul a fost interzis, aceeasi soarta avand si ziarul bilingv „Bilten" din Pozarevat). Tot prin anii 50, în actele oficiale dispare din capitolul „apartenenta nationala" denumirea de roman; astfel, romanii-vlahi au devenit sarbi, fara a fi întrebati daca sunt de acord. Referitor la viata de zi cu zi, majoritatea populatiei din Timoc, locuind la sate, avea ca ocupatie principala cresterea animalelor, taierea si negotul de lemne, vanatoarea, extragerea carbunelui, obtinerea pietrei de var. Dupa al doilea razboi mondial, în perioada 1950-1960, începe industrializarea rapida a zonei, creandu-se mine de cupru si aur în zonele Bor, Veliki Krivelije si Maidanpek.

Cea mai mare parte a populatiei din zona, neavand nici un fel de studii, a fost angajata ca personal necalificat, la muncile grele. Oamenii nu aveau studii nu pentru ca nu erau doritori de învatatura, ci din cauza ca nu existau scoli în limba romana, iar la cele sarbesti nu erau acceptati. Întregul personal calificat era adus de autoritati din marile orase (Pirot, Nis, Vranje, Leskovat, chiar si din Macedonia) în centrele industriale din Timoc, unde li se acordau locuinte si beneficiau de privilegii la care romanii timoceni nici nu visau. La începutul anilor 70, o mare parte a populatiei autohtone romanesti din Timoc, aspirand la o viata decenta, a luat calea Occidentului. În foarte scurt timp, beneficiind de toate drepturile, copiii lor au frecventat scoli în care nu mai erau considerati inferiori. Nu numai cei care au ales sa plece si-au schimbat viata, ci si cei care au ramas în caminele lor. Industrializarea rapida a zonei a ridicat brusc standardele de viata, muncitorii au început sa-si construiasca locuinte, sa investeasca în agricultura, cumparand tractoare, combine, alte utilaje agricole cu care si-au sporit productia, foarte multi ajungand sa infiinteze mici ferme.

Durerea cea mare ramane desconsiderarea lor ca etnici romani, fiind nevoiti sa-si trimita copiii la scolile sarbesti, unde fac un an pregatitor pentru a învata limba sarba, pentru ca apoi sa parcurga în aceasta limba toate etapele de învatamant. Succesele scolare ale copiilor au aparut în scurt timp, din randul acestora ridicandu-se avocati, medici, ingineri, profesori, unii dintre ei chiar mai buni decat „intelighentia" venita în Timoc din marile orase ale Iugoslaviei. În ultimul timp, foarte multi lideri ai romanilor timoceni au cerut drepturi pentru romanii din Serbia de Rasarit. Înca din 1989, s-a solicitat autoritatilor recunoasterea romanilor timoceni ca minoritate nationala. La cerintele lor, autoritatile sarbesti au raspuns printr-o condamnare la puscarie de mai bine de un an de zile. În ultimii zece ani, lupta pentru drepturile elementare a continuat, dar regimul Milosevici a solutionat totul, în prima faza, prin concluzia „Nu existati!". Dupa rasturnarea acestuia, romanii timoceni au sperat ca noul guvern, format de opozitia democrata, va schimba substantial statutul lor, acordandu-le drepturi elementare: învatamant în limba materna, biserica si recunoasterea lor ca minoritate.

Pana acum Belgradul tace însa. Romanii timoceni se confrunta cu multe probleme. Unele necesita timp pentru a fi rezolvate, altele tin de partea financiara. În continuare, copiii romanilor timoceni învata la scoli sarbesti, în bisericile lor, construite acum sute de ani de domnitori romani, cu sprijinul populatiei autohtone romane din zona, slujba este tinuta în limba slavona, iar predica în sarbeste. Foarte multe biserici si manastiri romanesti au ajuns o ruina, autoritatile nealocand fonduri pentru restaurarea lor. O parte din populatia romana din Timoc nu are constiinta nationala dezvoltata, pentru ca de-a lungul anilor instrumentele oficiale de propaganda le-au spus altceva. Poporul sarb îi denumeste pe romani cu termenul „vlasi", denumirea de vlah fiind data celor care apartin unui popor latin, adica neslav. Mare parte a poporului roman din Timoc nu se considera însa (sau doar) „vlasi", ci romani, vorbitori de limba romana. Daca ar fi fost „vlasi", ar fi trebuit sa vorbeasca „vlaseste", adica o limba neslava, alta decat limba romana. Dar în Timoc, cand doi romani se întalnesc, ei se înteleg în limba romana.



marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Barlad

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 22:13

Un ungur de pe malul lacului Balaton , sa spunem , cand pleaca la Reghin de exemplu , spune ca merge in Transilvania, nu in Romania . Ungurul nu are dreptate ! Transilvania este pamant romanesc , el merge in Romania !
Cand un roman merge la Balcic , ori la Albena sa se bronzeze , spune ca merge in Bulgaria , nu in Cadrilater . Romanul nu are dreptate ! Balcicul sau Albena nu sunt pe pamant bulgaresc , sunt in Cadrilater , iar Cadrilaterul este pamant romanesc !


eugenb

1794 mesaje
Membru din: 8/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 22:26

Poporul român - creator de civilizație și cultură [2/2]
www.youtube.com/watch?v=_C1PvQV733A

Poporul român - creator de civilizație și cultură [1/2]
www.youtube.com/watch?v=x_lcnPQCfVg

Creștinismul românesc - primul creștinism european [2/2]
www.youtube.com/watch?v=ZeVJGzx6GbU

Creștinismul românesc - primul creștinism european [1/2]
www.youtube.com/watch?v=nuZimXRATbo

Istoria este falsificata de unii, dar ADEVARUL iese pana la urma la suprafata. Nu credeti !


eugenb

1794 mesaje
Membru din: 8/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 22:44



eugenb

1794 mesaje
Membru din: 8/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 11 Iulie 2009, ora 22:51

www.youtube.com/watch?v=9OWikaR_rLI&feature=related

www.youtube.com/watch?v=qE7mxmV_tk0

"... the saxons who lived in Bistrita said at the Gathering that the "Wallachians" left..."

They are Romanians as you can see from this video!
98,52% declare themselves Romanians, and the European Council recognizes them as Romanians!
The Document of the EU Council:
www.coe.int/t/e/human_rights/m...

The Proof that the "Csango's" are different from the Szeklers:
dienekes.blogspot.com/2007/05/...

Ceangaii din Moldova s-au declarat români:
www.catholica.ro/stiri/show.as...

Sorry for my english mistakes!
www.monitorulneamt.ro/stiri/?e...
www.romanii.ro/NewSite/Ceangai...


marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Barlad

Postat pe: 17 Iulie 2009, ora 10:59

Serbia de răsărit: o mare de români
Se tot vorbește de sute de mii de români din Serbia de la sud de Dunăre care nu au nici cel mai mic drept la identitate națională. Am vizitat la sfârșit de august 2003 zona. Iată rezultatele.

Serbia sau cum să ștergi o provincie de pe blazon
Această zonă a Serbiei de răsărit sau a Timocului a fost luată de sârbi de la turci abia în 1833. Până atunci aici fusese pașalâcul de Vidin și, mergând înapoi în timp, țaratul și cnezatul de Vidin, ținuturile Maciva și Branicevo sub unguri, imperiul româno-bulgar al Asăneștilor, imperiul bizantin, Dacia Ripensis, Dacia Mediteranea, Moesia romană, Tribalia (după vechea spiță a dacilor-tribalii). Vechea Rașca sau Serbia nu atingea Dunărea, fiind situată mai la sud (vezi atlasul istoric sârb de la 1925 și bulgar de la 1917). Timocul sau Craina a fost și în stăpânire austriacă, fiind unit administrativ cu Banatul, dar și sporadic în stăpânirea Munteniei.
Între 1804-1813 a existat o uniune între Serbia și Tribalia, între sârbi și românii timoceni pentru lupta împotriva turcilor (fără colaborarea românilor timoceni care controlau dreapta Dunării, sârbii nu aveau acces la sprijinul rusesc ce venea prin principate). Acest lucru este evident din stema respectivă care reunea cunoscuta stemă a Serbiei rămasă până azi (cei 4 S în 4 colțuri) cu stema Tribaliei (un cap de mistreț străpuns de o săgeată, uneori și o bufniță). Deci cam pe când rușii răpeau Basarabia, sârbii se uneau cu românii timoceni din fosta Tribalie pentru ca mai târziu să se facă stăpâni în zonă, uitând de ajutorul dat de aceștia împotriva păgânilor și devenind niște asupritori creștini mult mai sălbatici în metode.
Etnograful sârb Tihomir Georgevici a fost acuzat de trădare fiindcă publicase lucrarea „Printre românii noștri“, încumetându-se să vorbească despre românii care trebuiau să fie tăinuiți căci altfel s-ar putea naște o așa zisă periculoasă chestiune românească din Serbia.

Serbia sau cum poți ascunde un milion de români
Cu toate că sârbii la început imediat în 1833 interzicerea limbii române în școli și biserici și au dat tuturor nume sârbești (pe care le puteau alege dintr-o listă, la botez), cu toate că nici un român nu primea vreo funcție și că erau aduși sârbi pentru orice post de răspundere, la recensământul din 1895 apar totuși 159 510 români. Sârbii se sesizează și vor schimba macazul, mai ales după ce, la 1919, unele glasuri din Timoc cer unirea cu România. Astfel, la recensământul din 1921 nu mai apare nici un român ci apare o nouă etnie – cea valahă, cu 142 773 suflete. Prea mulți însă pentru sârbi, și, după ce în 1946 vor cere drepturi etnice, va urma o mai mare prigoană și muncă de lămurire cum că ei sunt de fapt sârbi ce vorbesc și o altă limbă. Astfel în 1953 apar în statistici doar 36 728 valahi și 198 728 sârbi cu limba maternă valahă, iar în 1961 doar 1330 valahi și 2233 români.
În ultimii ani, paralel cu inițiativele unor asociații ale românilor de aici pentru redeșteptarea națională, au început acuze în presa sârbă la adresa liderilor acestora că vor destabilizarea Serbiei și un nou Kosovo (regiunea locuită de români este mai întinsă decât Kosovo). Biserica Ortodoxă Sârbă a făcut apel cetățenilor să se declare sârbi pentru binele patriei și al ortodoxiei. În ciuda acestor presiuni, la recensământul din 2002 s-au declarat 39 953 valahi și 4 157 români. Un număr ridicol de mic și totuși mai mare decât cel al românilor din Voivodina care se bucură de drepturi etnice firești.
Referitor la aceste comice recensăminte, menționez că ele îi fac pe unii intelectuali sârbi să roșească și să le conteste chiar ei obiectivitatea. Astfel istoricul dr. D.Petrovici într-o lucrare despre valahi nu crede că pot fi mai puțini de 240 000.



O broșură oficială privind minoritățile din Serbia recunoaște că în ceea ce îi privește pe valahi recensămintele sunt „dătătoare de confuzii și greu de explicat din punct de vedere demografic“. Mai scrie c㠄Vlahii nu sunt reprezentați la nivelul conducerii administrative nici măcar în Homolie sau Valea Timocului, unde aceștia sunt majoritari“. În același buletin editat de Belgrad se recunoaște c㠄membri ai acestei populații, fără îndoială, au caracteristici asemănătoare cu cele românești, iar limba și folclorul conduc spre varianta originii lor românești. Reprezentanții minorității vlahe susțin originea lor română“. Dacă orice sârb cinstit spune că românii timoceni sunt majoritari în 200 localități înseamnă că sigur este vorba de 400. Organizațiile românești au contestat oficial recensământul din 2002 în fața guvernului sârb și OSCE. România a tăcut chitic.

Serbia sau uite cine vorbește
Un reprezentant în parlament al opoziției sârbe din vremea lui Miloșevici spunea că sunt 1 100 000 de români timoceni. Eu, după ce am bătut zona în lung și în lat, fără să întâlnesc pe cineva care să nu vorbească românește, afirm că sunt între 400 000 și 1 000 000 de români în estul țării vecine, ei reprezentând între 10% și o șesime din populația Serbiei.
O mare de români este lipsită de cele mai elementare drepturi naționale. Nici un minut de limbă română în școli, nici un cuvânt românesc în bisericile lor, nici un cuvânt românesc la televiziunea sau radioul public sârbești care să se recepționeze în zonă, nici un reprezentant al lor în Consiliul Național Român din Serbia, în urma manevrelor Belgradului din decembrie 2002.
În același timp, în Voivodina, la nord de Dunăre, este un paradis pentru minorități: cei 35 000 români sunt majoritari în doar 17 localități, învățământ în limba română se face în 9 localități, în celelalte limba română se studiază doar facultativ. Ar mai fi loc și aici de mai bine dar este incomparabil cu zona Timocului. Nu pot să nu amintesc tupeul cu care niște deputați sârbi oaspeți ai Aradului (discursul lor a fost televizat la TV RCS în ultima săptămână din august) amenințau România că vor sesiza UE că nu acordă sârbilor din România aceleași drepturi cu ale românilor din Serbia. Oficialii arădeni au tăcut chitic.

Serbia sau bibliotecă maghiară doar la Călărași
Ca să termin cu Voivodina unde situația este totuși prin comparație roză, să amintesc că sârbii nu recunosc titlul de episcop conferit de biserica română lui Daniel de la Vârșeț. Ei doresc să rămână doar vicariat la Vârșeț de teama că își va extinde competența și în Timoc, unde îi este interzis să se deplaseze în calitate oficială. Cum ar fi ca lui Tokeș să nu îi permitem să meargă în Harghita și să acordăm drepturi exclusiv maghiarilor din Timiș? Este similar cu ce se petrece în Serbia prietenă. Românii recunosc la Timișoara episcopie sârbă și consulat sârb.
Dacă Republica Moldova a fost reclamată și obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să recunoască Mitropolia Românească a Basarabiei, nu văd de ce nu reclamăm și Serbia. În ceea ce privește consulatul sârb de la Timișoara, trebuie să reținem că noi nu avem nici un consulat în Serbia chiar dacă românii timoceni au cerut unul la Bor.
O altă lucrătură a Belgradului în Banat este că înființează instituții pentru românii bănățeni departe de locurile lor. Cu toate că românii locuiesc în jurul Vârșețului, s-a înființat o bibliotecă la Novi Sad unde nu locuia nici un român. Acum în Novisad s-au mutat câțiva angajați români ai bibliotecii și RTV. Cititorii nu. Cum ar veni să deschidem noi bibliotecă maghiară doar la Călărași? Am uitat să mai spun despre Comunitatea Românilor din Iugoslavia care a fost scoasă afară din sediul pe care l-a ridicat chiar ea sub austrieci. Se judecă și acum. Bucureștiul nu aude. CRI din Vârșeț poate fi contactată prin tel: 013 823 435 sau e-mail și editează combativa publicație de ținut㠄Cuvântul Românesc“; în conducere sunt Ion Cizmaș, Marin Gașpăr, Todor Groza Delacodru, Pavel Greoneanț. Spre deosebire de aceștia există și români vânduți dintre care am cunoscut pe Lucian Marina și pe șeful „Libertății“- oficios român al statului sârb, care nu vor să audă de românii timoceni.

Articolul este scris de catre domnul Viorel Dolha


marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Barlad

Postat pe: 9 August 2009, ora 22:14

Catalin Negoita - " Tara Uitata - Cadrilaterul in timpul administratiei romanesti 1913 - 1940 " , editura Fundatiei " Scrisul Romanesc " Craiva 2008 . Cartea este rodul a 6 ani de cercetare a istoriei Cadrilaterului . Autorul a invatat limba bulgara , pentru a putea studia si arhivele inamicului . Lucrarea se poate achizitiona si de la libraria virtuala " Lumea Cartii "


eugenb

1794 mesaje
Membru din: 8/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 10 August 2009, ora 18:44

Multumesc pentru informatie. Am s-o caut !


marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Barlad

Postat pe: 14 August 2009, ora 21:32

" Tribalia Sacra " , autor Ion de la Vidin , editura ERASMUS 1996 ; " Romanii de la est de Bug " , autor Anton Golopentia , editura ENCICLOPEDICA 2006 si cu acelasi titlu " Romanii de la est de Bug " , autor Anton Ratiu , edittura 'FUNDATIEI CULTURALE ROMANE " , 1994 . Prima carte se refera la romanii bastinasi de la inceputuri din Tribalia - regiune administrata astazi de catre Bulgaria si Serbia .


marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Barlad

Postat pe: 14 August 2009, ora 21:42

PENTRU EUGENB : Daca doriti cartea domnului Catalin Negoita - " Tara Uitata - Cadrilaterul in timpul administratiei romanesti 1913 - 1940 " , o puteti comanda pe site - ul librariei virtuale " Lumea Cartii " sau la adresa postala a acesteia :Casa de difuzare " Alfa si Omega " str Inf . Marin Alexe nr. 2 Bucuresti sector 1 , cod 010838 . sau la adresa e - mail : comenzi@lumeacartii.ro


eugenb

1794 mesaje
Membru din: 8/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 15 August 2009, ora 14:56

Va multumesc !


adyhd1969

773 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 10 Martie 2010, ora 14:48

www.variantacojocaru.ro 20 000 EURO pt FIECARE roman MAJOR

Raporteaza abuz de limbaj
adyhd1969

773 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 10 Martie 2010, ora 14:48

www.variantacojocaru.ro 20 000 EURO pt FIECARE roman MAJOR

Raporteaza abuz de limbaj
Pagini: << 1 2 3 4 5 Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului ISTORIA TRAGICA A BUCOVINEI,BASARABIEI SI TINUTULUI HERTA
Mergi la: