back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 10:31

De la: dark_storm24, la data 2009-03-22 10:14:35cati dintre voi mergeti sai cautati pe cei aflati in suferinte prin spitale, azile, puscarii, etc?

Buna intrebare!

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 10:41

De la: dark_storm24, la data 2009-03-22 10:14:35cati dintre voi mergeti sai cautati pe cei aflati in suferinte prin spitale, azile, puscarii, etc?

Oamenii care o fac (creºtini sau necreºtini) nu-þi vor rãspunde direct pe acest forum. Pentru cã facerea de bine þine de caracter nu de imagine. Ea se face fãrã surle ºi trâmbiþe la fiecare colþ de stradã. Pânã ºi faptul cã pui aceastã întrebare mã face sã cred cã tu nu înþelegi izvorul facerii de bine la nivel de individ.

Dacã însã ai vrea un rãspuns instituþional, acesta poate fi gãsit mai degrabã pe paginile de Internet ale diverselor fundaþii ºi asociaþii, în rapoartele de activitate ale acestora, pliantele ºi broºurile pe care le distribuie, corespondenþa electronicã, etc.

Fosta membra 9am.ro

311 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 11:48

Mari-uka, Danion Vasile, inainte de a deveni yogin, a fost ortodox nepracticant, doar prin botez era ortodox; nu avea nimic habar despre ortodoxie.
Daca acum este radical in ceea ce priveste yoga, te-ai gandit ca a devenit asa deoarece cunoaste fenomenul yoga din interior?! El a ajus sa cunoasca ortodoxia abia dupa ce a fost yogin.
Te inseli daca crezi ca Puric nu este "radical" ca si Danion. Doar ca va trebui sa iti definesti mai bine "radicalismul" de care dau dovada ortodcsii. Despre credinta fanatica a postat Andu un mesaj foarte foarte bun ( din Parintele Cleopa). Iata, pentru tine banuiesc ca Parintele Cleopa este si el un radical si totusi a explicat foarte clar ca exista fanatism religios si in ce anume consta el.

Ce inseamna toleranta religioasa si pana unde poate merge ea? Pana la a face o "religie" sincretica care sa impace si capra si varza si ...lupul?!

Mari-uka, te rog cauta pe sfaturiortodoxe.ro experienta altor fosti yogini. Nu este un fenomen pe care sa il treci usor cu vederea. A citi mai mult despre religii trebuie sa mearga mana in mana cu a citi mai mult despre ortodoxie ( stiu ca esti ortodoxa).

Pentru mine toleranta este o experienta "vie" adica o experienta care se traieste zi de zi in relatia cu cei din jurul nostru si nimeni nu ar trebui sa spuna despre x ca este un intolerant doar pentru ca la nivel dogmatic se dovedeste inflexibil.
Am o parere foarte proasta despre yoga, dar asta nu inseamna ca o sa-l iau la suturi pe un yogin care vrea sa intre in biserica. Afla insa ca niste yogini au luat la suturi, acum vreo 13 ani, un grup din care faceam si eu parte, doar pentru ca am vrut sa intram la "petrecerea" lor. Ne-au luat la "suturi "direct, fara sa ne intrebe cine suntem sau ce vrem. Voiam doar sa dansam, dar se pare ca nu despre dans era vorba acolo.Oricum, yoginii chiar sunt intoleranti si spalati pe creier. Cand la tai chi a sosit un grup de fosti yogini, ne cruceam cu totii in ce fel ajunsesera sa se raporteze la lume, idei etc. Foarte ciudat.

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 12:42

Funymoon...nu te contrazic..insa mie mi s-a parut ca-si face prea multa publicitate, folosindu-de de aceasta problematica crestina, vis-a-vis de cipurile astea mult comentate in ultima vreme.

Ochiul prin care il vad pe Dumnezeu este acelasi ochi prin care Dumnezeu ma vede pe mine: ochiul meu si ochiul Domnului sunt un singur ochi, o singura viziune, o singura cunoastere, o singura iubire.”
C.G.Jung (1875 – 1961)

Psihiatru si psihanalist elvetian, Carl Gustav Jung a fost preocupat de semnificatia realizarii Sinelui, afirmand ca arhetipul Sinelui se refera la „totalitatea integrata armonic a potentialitatilor psihice ale individului, un adevarat arhetip al arhetipurilor”.

Realizarea Sinelui reprezinta scopul dezvoltarii fiecarei persoane, si se refera la confruntarea cu contrariile si armonizarea lor, iar acest proces de atingere a Sinelui este numit de Jung individuatie.

Iata si o anecdota spirituala de provenienta budista, care ne poate ajuta sa intelegem treptele care duc spre experienta interioara si, de acolo, spre unitate, spre totalitate:

“Intr-o dimineata, numai ce Buddha da sa se aseze intre discipolii sai, ca iata 7 oameni dau sa se apropie de grupul lor.

- Exista Dumnezeu? intreba primul om ajuns inaintea lui Buddha.
- Exista Dumnezeu? se mira Buddha.

- Exista Dumnezeu? intreba cel de-al doilea om ajuns inaintea lui Buddha.
- Da, Dumnezeu exista, se bucura Buddha.

- Exista Dumnezeu? intreba al treilea om ajuns inaintea lui Buddha.
- Nu, Dumnezeu nu exista, se intrista Buddha.

- Exista Dumnezeu? intreba al patrulea om ajuns inaintea lui Buddha.
- Si ce daca Dumnezeu exista sau nu exista, se amuza Buddha.

- Exista Dumnezeu? intreba al cincilea om ajuns inaintea lui Buddha.
- Cand si cand, Dumnezeu exista si nu exista, se ingandura Buddha.

- Exista Dumnezeu? intreba al saselea om ajuns inaintea lui Buddha.
- Nu stiu inca daca Dumnezeu exista, contempla Buddha.

- Exista Dumnezeu? se minuna al saptelea om ajuns inaintea lui Buddha. Fara sa astepte vreun raspuns, omul pleca numaidecat.
- … (fara nici un raspuns)

- Maestre, asta e absurd, spuse unul dintre discipoli. Cum poti da 7 raspunsuri diferite la aceeasi intrebare ?
- Pentru ca sunt 7 cai diferite, raspunse Buddha. Si fiecare persoana se apropie de Dumnezeu pe calea sa : unii luandu-L ca ipoteza, altii afirmandu-L, altii negandu-L, altii afirmandu-L sau negandu-L simultan, altii afirmandu-L si negandu-L simultan, altii neafirmandu- L si nici nenegandu-L, iar altii revelandu-L.”

Exista, asadar, sapte trepte prin care se poate ajunge la atingerea adevarului, la realizarea sinelui prin experienta interioara, la unitate si totalitate: mirarea, bucuria, tristetea, amuzamentul, ingandurarea, contemplarea si revelatia.

Probail ca el asa a ales sa ajunga la credinta..e una din cele 7 cai de a ajunge..nu-l condamn pentru asta pe Vasile Danion...dar mi s-a parut ca isi face prea multa reclama. Atat!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 12:53

Maria, un creºtin autentic nu poate da decât al doilea rãspuns din anecdota de mai sus. Toate celelalte sunt fie incompatibile cu evanghelia fie încalcã legea non-contradicþiei. De exemplu, nu putem spune cã Nitsche sau Cioran sunt creºtini (sau teiºti mãcar) fãrã a contrazice definiþia termenilor.

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:03

De la: adipopa, la data 2009-03-22 12:53:43Maria, un creºtin autentic nu poate da decât al doilea rãspuns din anecdota de mai sus. Toate celelalte sunt fie incompatibile cu evanghelia fie încalcã legea non-contradicþiei. De exemplu, nu putem spune cã Nitsche sau Cioran sunt creºtini (sau teiºti mãcar) fãrã a contrazice definiþia termenilor.

Hmmm! Adi, vis-a-vis de postarea de mai sus (anecdota), Mãriuka nu cred cã s-a referit la un adevãrat creºtin....ci la calea spre a deveni creºtin! E o diferenþã...

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:12

De la: adipopa, la data 2009-03-22 12:53:43Maria, un creºtin autentic nu poate da decât al doilea rãspuns din anecdota de mai sus. Toate celelalte sunt fie incompatibile cu evanghelia fie încalcã legea non-contradicþiei. De exemplu, nu putem spune cã Nitsche sau Cioran sunt creºtini (sau teiºti mãcar) fãrã a contrazice definiþia termenilor.

Da Adi..asa cum spune Dora..vroiam sa scot in evidenta calea pe care o alegem noi de a deveni crestini. Banuiesc ca nu calea conteaza ata de mult ci destinatia noastra...sa ajungem la destinatie!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:14

Dora, strict vorbind, anecdota Mariei se referã la treptele interiorizãrii sau realizãrii sinelui în gândirea budistã - nicidecum la 'calea spre a deveni creºtin'. Eu am ales sã compar gândirea creºtinã ºi cea budistã în ce priveºte spiritualitatea sau experienþa religioasã. Din acest punct de vedere, spun, un creºtin nu poate îmbrãþiºa decât una din cele ºapte variante.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:16

Cu cat un om se apropie mai mult de Dumnezeu si intelege ortodoxia cu atat Hristos lucreaza in el si omul nu mai poate sa se abata nici la stanga nici la dreapta de pe calea cea adevarata. Caci este scris: Cerul si pamantul vor trece dar nu va trece nici macar o litera din lege...

Toti marii Sfinti de la apostoli pana la cei din zilelele noastre au fost foarte fermi in a marturisi credinta apostolica si a arata puterea Duhului Sfant care se lucreaza in Biserica.

Din pacate Duhul Sfant este persoana cea mai neinteleasa a Sfintei Treimi si lepadarea de Duh Sfant este cea mai frecventa in zilele noastre. Si prin lepadarea de Duhul Sfant omul se leapada si de Tatal si de Fiul.

Priviti cum decurge un dialog intre un om sfant (Arsenie Boca) si oameni obisnuiti. Astfel de dialoguri sunt frecvente si cei care au vorbit vreodata cu un astfel de om, stiu ce vreau sa spun. Dar le postez pentru ceilalti care nu au vazut niciodata cum lucreaza Duhul Sfant printr-un om cu adevarat credincios:

""
Cineva din mulþime a spus cã o femeie în vârstã care era paralizatã de la brâu în jos. Iar Pãrintele Arsenie, privind-o pe femeie a spus: “Da mã, ea are necazul cel mai mare”. S-a apropiat de ea ºi i-a zis: “ªtii tu, mãtuºicã, de ce eºti aºa?”. Bãtrâna dãdea din cap cã nu ºtie ºi plângea cu amar. Din cauza plânsului nu putea vorbi ºi atunci a dat din cap cã nu ºtie. “Lasã mãtuºicã nu mai plânge atâta cã îþi poartã cineva de grijã. ªi ºtii cine?” ªi arãtã cu degetul în sus grãindu-i: “Dumnezeu”. “Cã ºi aºa cocioaba asta se rablageºte ea”, a mai spus pãrintele referindu-se la corpul omului. “ªã ºtii – i-a mai spus pãrintele – cã tu duci sau porþi pãcatele lui Gheorghe a lui [cutare], a lui Vasile a lui [cutare], a lui Ioan a lui [cutare] – spunând numele sau porecla pe care o aveau în sat acele rude ale ei – tu le duci pe toate acestea, pe tine au cãzut”.
""

sau:
""
De obicei mergeam cu alte fete din sat la Mãnãstirea Brâncoveanu. Când era vremea bunã, Pãrintele Arsenie fãcea slujba afarã, la un altar construit de dânsul. Odatã, în timpul slujbei, a zis cãtre doi cunoscuþi de-ai mei: „Mãi, voi de acolo, mergeþi pe calea Drãguºului, cã e femeie care vrea sã vinã la slujbã e opritã de niºte dulãi”. Cei doi au mers ºi mai jos de pãdure au întâlnit-o pe femeie înconjuratã de mucãri ( sectari ), care au oprit-o din calea spre bisericã þinând-o de vorbã cu ale lor rãtãciri, ei fiind adventiºti de sâmbãta”.
""
sau:
""
Odatã, o femeie însãrcinatã de la Sibiu s-a dus la Pãrintele Arsenie, la Drãgãnescu. Când a vãzut-o, Pãrintele i-a zis: „Mã, du-te repede sã nu scapi trenul”. „Pãi, Pãrinte, zice, eu am venit sã…”. „Nu mã, mergi repede sã nu scapi primul tren”. Femeia a plecat supãratã, gândindu-se: „De ce n-o fi vrut Pãrintele sã vorbeascã cu mine?”. A ajuns în Sibiu noaptea la ora 1. Când a intrat în casã i s-a rupt apa. A dat telefon dupã Salvare, iar la ora 4 a nãscut un copil, pe care l-a botezat Ioan.
""
sau:
O femeia trecutã de 60 de ani, din Sâmbãta de Jos, de plângea cã fiul ei s-a apucat de bãut ºi o bate cu lanþul de câte ori se îmbatã. Pãrintele a ascultat-o, privind þintã în ochii sãi, apoi l-am auzit cum ridicã vocea: „Pe tine te bat de fapt cele 22 de avorturi pe care le-ai fãcut! ªtii ce înseamnã asta? Auzi acum: asta înseamnã tot atâtea suflete care s-au dus pe lumea cealaltã, fãrã a fi fost botezate ºi nu vor putea intra în Împãrãþia Cerurilor din cauza ta! În schimb, tu ai strâns bani ºi þi-ai fãcut ditamai cavoul, de parcã dupã moarte vei rãmâne acolo”.
"
sau:
"
O pocãitã a mers la Drãgãnescu ºi, în timp ce în bisericã se afla multã lume, a început sã-l „lãmureascã” pe pãrintele despre Maica Domnului ºi Sfânta Cruce. Deodatã, sfinþia sa ne-a spus tuturor sã nu ne speriem. În acel moment a pocnit soba ºi în bisericã s-a fãcut un fum mare. Pãrintele a ieºit afarã, noi dupã dânsul. Când fumul s-a limpezit în bisericã, Pãrintele a pus-o pe acea femeie sã cureþe soba ºi la urmã, i-a zis: „Aºa ( murdarã ) cum eºti acum, vei fi cu Biblia subsuoarã în iad”.
"

Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:20

Maria, negarea, contradicþia sau agnosticismul nu ne pot duce la aceiaºi destinaþie la care ne duce credinþa.

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:26

De la: adipopa, la data 2009-03-22 13:14:43Dora, strict vorbind, anecdota Mariei se referã la treptele interiorizãrii sau realizãrii sinelui în gândirea budistã - nicidecum la 'calea spre a deveni creºtin'. Eu am ales sã compar gândirea creºtinã ºi cea budistã în ce priveºte spiritualitatea sau experienþa religioasã. Din acest punct de vedere, spun, un creºtin nu poate îmbrãþiºa decât una din cele ºapte variante.

STII CE APRECIEZ CU ADEVARAT LA TINE...MA FACI SA INTELEG MAI BINE ANUMITE LUCRURI!
Este realizarea sinelui ...dar in gandirea budista. Corect. asa este ...e o diferenta intre gandirea crestina si cea budista..dar eu le imbratisez pe amandoua...ca si experiente religioase.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:26

De la: adipopa, la data 2009-03-22 13:20:06Maria, negarea, contradicþia sau agnosticismul nu ne pot duce la aceiaºi destinaþie la care ne duce credinþa.

....de ce nu? Dacã în final omul ajunge la credinþã....nu conteazã cum, dar ajunge....cu ce este el mai prejos decât cel care a avut parte toatã viaþa de instruire în ce priveºte credinþa?

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:32

De la: adipopa, la data 2009-03-22 13:20:06Maria, negarea, contradicþia sau agnosticismul nu ne pot duce la aceiaºi destinaþie la care ne duce credinþa.

Chiar crezi Adi..nu ajuta taote astea sa ajungem la o speciala destinatie?
Majoriatea credinciosilor, a sfintilor..etc pana si Maria Tereza a recunoscut ca a avut parte cand ea mult timp l-a negat pe Dumnezeu, si eu si tu si poate ca toti de aici..am avut momentele noastre de negare...care tocmai NEGANDU-L , ama juns as ne apropriem mai mult de Dumnezeu, nu crezi oare ?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:33

De la: dora_visinescu, la data 2009-03-22 13:26:07

....de ce nu? Dacã în final omul ajunge la credinþã....nu conteazã cum, dar ajunge....cu ce este el mai prejos decât cel care a avut parte toatã viaþa de instruire în ce priveºte credinþa?

Dora,...intr-un buchet de trandafiri artificiali, exista unul natural !...perfect asemanator cu ceilalti.

Cum il distingi pe cel "viu"dintre cei"morti"?????

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:38

De la: mytcor, la data 2009-03-22 13:33:10
De la: dora_visinescu, la data 2009-03-22 13:26:07

Dora,...intr-un buchet de trandafiri artificiali, exista unul natural !...perfect asemanator cu ceilalti.

Cum il distingi pe cel "viu"dintre cei"morti"?????

Sunt mai multe metode....de exemplu prin miros, pipãit.... dar mi-e greu sã cred cã asemãnarea este perfectã.....nimic nu e perfect!
....Iar tot ce este viu se deosebeºte de tot ce este mort

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:44

revin..mai pe seara.
v-am pupat pe toti
Dora, Mytcor si Adi

Nu de alta dar ma pun copii mei la zid!
Iesim prin oras...sa ne bucuram de soarele acesta primavaratic...este cald si frumos!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 13:46

De la: mari_uka, la data 2009-03-22 13:44:32revin..mai pe seara.
v-am pupat pe toti
Dora, Mytcor si Adi

Nu de alta dar ma pun copii mei la zid!
Iesim prin oras...sa ne bucuram de soarele acesta primavaratic...este cald si frumos!

Distracþie plãcutã vã doresc! ...ªi noi ieºim ...mai târziu puþin

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:16

Dora, incearca un raspus semisenzorial.

n-ai voie sa atingi, mirosi, gusti,......doar privesti buchetul !...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:23

De la: mytcor, la data 2009-03-22 14:16:11Dora, incearca un raspus semisenzorial.

n-ai voie sa atingi, mirosi, gusti,......doar privesti buchetul !...

Fi un pic mai atent...deja þi-am rãspuns! Pur ºi simplu ceea ce este viu se deosebeºte de tot ceea ce este mort sau artificial....are ceva natural, care se deosebeºte în mod clar de orice artificialitate.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:27

....Dora, nu esti atenta, trandafirul natural este viu sau mort ?...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:31

De la: mytcor, la data 2009-03-22 14:27:06....Dora, nu esti atenta, trandafirul natural este viu sau mort ?...

....Hmmm, tentaþia ar fi sã spun cã este mort...dar nu este, chiar dacã este tãiat...el mai trãieºte....atât timp cât se poate hrãni (primeºte apã)....poþi spune cã este mort...dupã ce se usucã, sau putrezeºte.
...ªi asta este o metodã de a afla....îl laºi sã se usuce...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:36

of of,of !....astept sa iei o hotarare !...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:40

De la: mytcor, la data 2009-03-22 14:36:20of of,of !....astept sa iei o hotarare !...

Mda, sunt nehotãrâtã!....Am înþeles unde baþi, dar deocamdatã , la mine nu este cazul....
ªi tu o dai cotitã din când-în-când, atunci când nu-þi place subiectul!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:56

Dora, atunci hai sa ne-ntoarcem la raspunsul tau dat in in speta :

"Maria, negarea, contradicþia sau agnosticismul nu ne pot duce la aceiaºi destinaþie la care ne duce credinþa."

......????

"
"

la ce tip de credinta ?...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 14:58

De la: mari_uka, la data 2009-03-22 13:32:12Majoriatea credinciosilor, a sfintilor..etc pana si Maria Tereza a recunoscut ca a avut parte cand ea mult timp l-a negat pe Dumnezeu, si eu si tu si poate ca toti de aici..am avut momentele noastre de negare...care tocmai NEGANDU-L , ama juns as ne apropriem mai mult de Dumnezeu, nu crezi oare ?

Maria, dacã vorbim despre experienþa anterioarã convertirii sau reîntoarcerii la creºtinism, sigur cã fiecare dintre noi a fost (sau este) altfel.

Ca sã folosesc anecdota de mai devreme, unii îl laudã pe Dumnezeu doar de formã, alþii îl neagã în mod categoric, alþii îl afirmã dar îl ºi neagã în acelaºi timp, alþii nu îl nici afirmã nici nu-l neagã, etc. Pânã aici nu vãd de ce nu am recunoaºte diversitatea raportãrii noastre la Dumnezeu.

Numai cã, în momentul convertirii sau al conºtientizãrii credinþei creºtine, aceste negãri ºi contradicþii înceteazã. κi gãsesc, cumva, rãspunsul sau rezoluþia în îmbrãþiºarea dintre scripturã, tradiþie ºi comunitatea de credinþã.

Nu spun însã cã ele nu ne mai pot încerca sau cã nu se pot întoarce la noi. Dimpotrivã. Dinamica vieþii de credinþã permite îndoieli, negãri sau rãzvrãtiri - pentru cã existã suferinþã, pentru cã suntem influenþabili, pentru cã avem de înfruntat ispitiri de tot felul.

Dar oricât de multe lucruri învãþãm din toate aceste trãiri (la limitã), ateismul sau agnosticismul rãmân în principiu incompatibile cu afirmarea credinþei.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 15:05

Credinþa într-o divinitate supremã, Mytcor. ...doar despre asta este vorba nu?!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 15:14

De la: dora_visinescu, la data 2009-03-22 15:05:07Credinþa într-o divinitate supremã, Mytcor. ...doar despre asta este vorba nu?!

Da !...de unde stii daca propria-ti credinta-i "vie" sau "moarta" ?...

Adipopa , a dat un raspuns Joannei in prob. fundatiilor.

acel raspuns, nu numai ca a fost citit si intles ; "El " pur si simplu a trecut "dincolo"....A VIBRAT !...a fost um mesaj "viu".

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Martie 2009, ora 15:30

De la: adipopa, la data 2009-03-21 23:19:32Ioana, s-a vorbit deja prea mult (ºi prea înfocat chiar) asupra acestui subiect.

Cred cã exagerezi importanþa bisericii în asistarea persoanelor în suferinþã, iar asta în detrimentul instituþiilor publice ºi a societãþii civile. Toate trei trebuiesc menþinute în echilibru. Preotul nu þine loc de medic, psiholog sau asistent social.

Preotul nu conduce microbuzul unei asociaþii (de acasã la spital), nu acoperã cheltuiala cu achiziþionarea citostaticelor, a vitaminelor sau întãritorilor de efort, nu se ocupã de strângerea de fonduri pentru nevoile familiei care îngrijeºte de un copil cu leucemie, nu vine la spital sã le cânte copiilor melodii îndrãgite (cum fac mulþi artiºti la Marie Curie de exemplu) – ºi ar fi nedrept sã ne gândim cã el ar trebui sã facã toate acestea.

Pe lângã acest fapt, preotul mai este ºi ocolit de foarte mulþi oameni, din diverse motive. Nu toþi se simt apropiaþi de bisericã ºi nu ar trebui nici momiþi sã se apropie cu promisiuni privind eventuale servicii de ajutorare. Oamenii au dreptul sã fie atei sau de alte religii.

Dar societatea civilã trebuie sã funcþioneze fãrã (sau în afara) bisericii! Omul este purtãtorul chipului dumnezeiesc indiferent de atitudinea sa faþã de creator, ºi de aceea nu ar trebui exclus de la serviciile de asistenþã de specialitate (doar pe motiv cã nu este credincios sau ortodox).

Cele mai multe fundaþii ºi asociaþii se declar independente de bisericã tocmai pentru a sluji tuturor semenilor, indiferent de religie – ºi e bine ca lucrurile sã rãmânã aºa. O fundaþie sau asociaþie care aparþine unei biserici tinde sã fie parohialã sau prozelizatoare.

Eu cred cã omul în nevoie trebuie ajutat pentru cã este Om - nu pentru cã este (sau poate deveni) creºtin. Orice altã abordare ne-ar transforma în mercenari de suflete ºi demagogi religioºi, nedemni de evanghelia lui Hristos!

Acesta este mesajul Lui Adipopa ,...pe care eu il consider um mesaj "VIU"

racukoto

209 mesaje
Oras: Tulcea

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 15:47

Mytcor....trebuie sa-ti multumesc petru ajutorul dat in explicarea unor convingeri ale mele asupra ...adevarurilor bibilce.
Asupra trandafirului tau, noi oamenii nu avem "instrumente palpabile" lasate de Dumnezeu, care sa ne ajute in ...diferentierea celui artificial de cel ...viu dar, ca si in ....ritualurile religioase, putem folosi revelatia...divina si sa asteptam o...albina divina sa vina sa se aseze pe...trandafirul viu.
In traducere, din uneori limba "gandirii" mele, cea ce este adevarat poate fi ..separat de ...pleava. Trebuie sa gasim "albina" care sa ne ajute si Dumnezeu, eu zic ca ne-a dat/o si ea se numeste....minte sau inteligenta sau setea de ...cunostere, nepalpabila material.
De ce oare bolile ereditare, bolile grave care apar in cursul vieti unor oameni trebuiesc asociate neaparat cu...vointa divina, legata intodeauna de ..religia, mai ales cea crestina ?
Marea intrebare este, de fapt, de ce vointa ..divina accepta sa apara raul, ca o pedeapsa a ...necredintei, prin ..boala. Chiar si in exemplele de mai sus, de ce precinstitul prelat crede ca un om, individ unic, care poarta chipul domnului, sa sufere in numele altor...rude ? Crezi in Dumnezeul bisericii, esti mantuit Nu crezi in Dumnezeul bisericii esti.. damnat
Cine ma va putea convinge ca acesta ...metotoda de intimidare nu este o pura ....atragere fortata spre..crestinism ?
Metoda de ..intimidare, cred eu este folosita inca din primii ani ai crestinismului, din anii in care crestinismul nu era format.
Credeti ca ..crestinismul a prins la populatie din clipa ..rastingnirii lui Isus. Insasi faptul ca Isus a fost rasignit, duce la concluzia logica ca in acele timpuri, crestinismul era.....ceva ce nu exista.
Oare, nu cumva din motive strict...pecuniare si de politica ...a bisericii, vulgul trebuia convins de ....unicitatea si ...adevarul crestinismului.Oare vulgul, a carui viata, pe acele timpuri, nu reprezenta nimic important, poate numai ca forta de munca, nu trebuia convins ca...dupa chinul vietii cotidiene, urma o...existenta idilica in...rai.
Oare unii "apostoli" fanatici, ca si inchizitorii mult mai tarzii, au denaturat tot, inclusiv viata si pildele lui Isus , pentru a obtine ....forta de conducatori ?
Uitati-va la zilele noastre de ce sunt capabili oamenii, urmasii "apostolilor", ca sa se catere la ....putere ?

racukoto

209 mesaje
Oras: Tulcea

Postat pe: 22 Martie 2009, ora 15:47

Mytcor....trebuie sa-ti multumesc petru ajutorul dat in explicarea unor convingeri ale mele asupra ...adevarurilor bibilce.
Asupra trandafirului tau, noi oamenii nu avem "instrumente palpabile" lasate de Dumnezeu, care sa ne ajute in ...diferentierea celui artificial de cel ...viu dar, ca si in ....ritualurile religioase, putem folosi revelatia...divina si sa asteptam o...albina divina sa vina sa se aseze pe...trandafirul viu.
In traducere, din uneori limba "gandirii" mele, cea ce este adevarat poate fi ..separat de ...pleava. Trebuie sa gasim "albina" care sa ne ajute si Dumnezeu, eu zic ca ne-a dat/o si ea se numeste....minte sau inteligenta sau setea de ...cunostere, nepalpabila material.
De ce oare bolile ereditare, bolile grave care apar in cursul vieti unor oameni trebuiesc asociate neaparat cu...vointa divina, legata intodeauna de ..religia, mai ales cea crestina ?
Marea intrebare este, de fapt, de ce vointa ..divina accepta sa apara raul, ca o pedeapsa a ...necredintei, prin ..boala. Chiar si in exemplele de mai sus, de ce precinstitul prelat crede ca un om, individ unic, care poarta chipul domnului, sa sufere in numele altor...rude ? Crezi in Dumnezeul bisericii, esti mantuit Nu crezi in Dumnezeul bisericii esti.. damnat
Cine ma va putea convinge ca acesta ...metotoda de intimidare nu este o pura ....atragere fortata spre..crestinism ?
Metoda de ..intimidare, cred eu este folosita inca din primii ani ai crestinismului, din anii in care crestinismul nu era format.
Credeti ca ..crestinismul a prins la populatie din clipa ..rastingnirii lui Isus. Insasi faptul ca Isus a fost rasignit, duce la concluzia logica ca in acele timpuri, crestinismul era.....ceva ce nu exista.
Oare, nu cumva din motive strict...pecuniare si de politica ...a bisericii, vulgul trebuia convins de ....unicitatea si ...adevarul crestinismului.Oare vulgul, a carui viata, pe acele timpuri, nu reprezenta nimic important, poate numai ca forta de munca, nu trebuia convins ca...dupa chinul vietii cotidiene, urma o...existenta idilica in...rai.
Oare unii "apostoli" fanatici, ca si inchizitorii mult mai tarzii, au denaturat tot, inclusiv viata si pildele lui Isus , pentru a obtine ....forta de conducatori ?
Uitati-va la zilele noastre de ce sunt capabili oamenii, urmasii "apostolilor", ca sa se catere la ....putere ?

Pagini: << 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: