back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Emigrarea - pro sau contra?

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:

sobo_juie

3 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 27 Septembrie 2008, ora 13:53

Intamplator..sau mai precis prin munca si respect..am reusit ca...numai in acest an sa ajung la Paris..Berlin (unde am stat chiar mai mult)...si acum abia m am intors..de la Ney York.Problema implica mai multe aspecte.Este un subiect simplist.."emigrare..pro..sau contra"!luat..ad literam!De ce se emigreaza..sau ce putem face ca sa nu mai emigram? Eu consider ca si ..persoana fizica la varsta pe care o am, respectiv am implinit 53 de ani..ca exista o serie de probleme..care ar fi trebuit "rezolvate"..pana in acest moment.Cert este ca se pleaca in ext. ca solutie finala atasata..tuturor problemelor existentiala..slujbe platite normal ca si munca(insemnand faptul ca a munci nu inseamna a cersi sau a trai din datorie in datorie), respect fata de persoana fie ca are 18 ani, fie 53...sau 80....A creea cdt. de munca...nu putem fi toti titrati sau toti felceri, barmani, av...medici... etc...Ar fi fffffffff.mult de comentat, primul moment ar trebui sa fie seriozitate..chiar si in a citi un mess.Fiind la Berlin in primavara anului 2008, am dorit sa merg sa vad ambasada Ro.( de ce nu stiu exact..un impuls de ro...cred)..si am ramas blocata..Erau cazute literele care insemnau..AMBASADA RONANIEI("ei "liseau...), le am filmat..cand am ajuns in Timisoara am sunat la "Realitatea T.V."..si...am samas cu un gust amar..este de prisos sa mai explic ceva in acest sens.. Categoric ca daca as avea acea varsta (?!) sa pot fi primita in exterior..as pleca la momentul prezent fara nici un regret, desi sunt convinsa..ca as suferi enorm dupa picatura de tarana romaneasca. Ca de ex. In New York..cand pe un stalp am vazut un bener pe care scria:" BUN VENIT"!...Ar putea fi scris un roman foileton..Este inutil sa spun ca se face o dezbinare clara intre noi ro..si ceelalti ro..., a nu se intelege gresit..si am o mare durere in suflet pentru toata generatia mea si viitoare..Sper ca totul sa fie bine!

feli

13 mesaje
Oras: Sibiu

Postat pe: 27 Septembrie 2008, ora 14:37

Draga Simona,

Ai omis sa precizezi un lucru esential ...e bine sa emigrezi dar legal, cu acte. De ex. eu mi-am dorit si inca imi doresc sa emigrez in SUA, am fost acum un an cu viza de business si mi-am dorit tare mult sa raman dar n-aveam cum...Am aplicat la o scoala pt.o viza de studii, dar am avut ghinion, dupa 10 luni mi-a venit raspuns negativ si a trebuit sa parasesc SUA.
Daca pleci cu viza de studii,de munca, prin casatorie sau cu loteria vizelor e altceva...acolo poti sa-ti faci un id un dl poti primi un social security number fara de care nu existi ...nu poti face nimic ...nu poti lua un job, nu poti cumpara o masina, o casa, un telefon cu abonament...nici sa cumperi cu reducere de la macy sau target, etc...
Sunt multi care stau asa fara acte dar nu cred ca sunt foarte multumiti sau foarte realizati.
Oricum merita sa traiesti intr-un stat civilizat cum e SUA chiar si pentru o perioada mai scurta. Cel mai trist e cand trebuie sa vii inapoi in Romanica. Eu am avut cosmaruri, mult timp nu-mi venea sa cred ca m-am intors in mizeria asta...
Anul asta am aplicat pt.viza de lucru H1B, dar parca s-au molipsit de la apucaturile romanesti, unii au aplicat de mai multe ori din mai multe locuri si asa s-au anulat toate vizele pt.anula asta. Apoi am aplicat pt.H2B - dar si acolo s-au ocupat toate locurile ...pt.ca sunt un numar limitat. Cat despre loteria vizelor, eu aplic in fiecare an incepand cu 1994, cand se trimiteau in plic....dar n-am avut noroc. Am cunoscut oameni care au luat loteria vizelor si care au fost in State si nu le-a placut(pt.ca acolo trebuie sa muncesti nu sa tragi mata de coada ca in Romania) si au venit inapoi....oare de ce au mai aplicat? de ce mi-au furat sansa? Dar nu ma las, mai incerc pana reusesc !

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 27 Septembrie 2008, ora 14:50

Atata timp, cat ;;votam ;prostia, minciuna, promisiunile, nu ne va fi bine!! Deloc! Tot criticati ;comunizmul, dar,,,,, suntem in ;;;democratie, de ;; ap[roape ;;19ani, dragilor!!!!!!!!! S-a dus comunizmul!!!!!!! Ce se face-n democratie???!!!!!!!! ;;; Nimic;;!! I-a mai puneti mana de la mana, luptati pt, binele vostru si-al copiilor vostri!! Wekend placut!

win_vt

4 mesaje
Postat pe: 27 Septembrie 2008, ora 15:44

Am 3 ani de cand sunt plecat, ma costat enorm, mai ales ca am venit aici la un cumnat, dar sa dovedit ca era un strain .Mai straini erau rudele decat straini in sine.Am avut norocul sa fiu ajutat timp de 10 luni de catre straini, acestia fiind spanioli.Mai tarziu am avut noroc ca patronul unde lucram sa imi faca acte, multumit fiind de prestatia mea. Acum am reusit sa imi aduc si nevasta, stam impreuna ,munceste si ea, sa schimbat viata si daca ne e dor de tara si prieteni , totul se compenseaza aici cu lipsa grjilor cotidiene.Nu mai dorim sa ne intoarcem in tara decat in vizite, sau poate doar la batranete.Ne pare rau ca nu am depus mai demult eforturi sa plecam din tara, am sperat ca va fi mai bine in tara.Nucred ca va fi vreodata mai bine.Daca aveti posibilitatea sa placati si stiti ca pentru o perioada este cineva dincolo sa va ajute, nu mai stati pe ganduri.si nu uitati romani , ultimul ce iese din tara sa stinga lumina , e mai scumpa ca oriunde.

gica_sculeru

11 mesaje
Oras: Satu Mare

Postat pe: 27 Septembrie 2008, ora 18:38

ti-a trece garantat dorul de muntii patriei si mai stiu eu ce, parca ai trai cu muntii.. munti poti sa gasesti oriunde in lume ... crezi ca munti te fac fericiti? naivitati! oamenii, frate-meu te fac fericiti cum se compoarta cu tine si in raspuns tu cu ei? unde ai avut parte de tratament mai bun in Ro sau in Vest? tu ce crezi ai dreptul la tratament normal, civilizat ca oricare alt om care il primesti(in vest) sau nu? sa-mi spui dupa vreo 2 ani dupa ce te duci inapoi in Ro daca am gresit

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 27 Septembrie 2008, ora 19:59

De la: win_vt, la data 2008-09-27 15:44:43Am 3 ani de cand sunt plecat, ma costat enorm, mai ales ca am venit aici la un cumnat, dar sa dovedit ca era un strain .Mai straini erau rudele decat straini in sine.Am avut norocul sa fiu ajutat timp de 10 luni de catre straini, acestia fiind spanioli.Mai tarziu am avut noroc ca patronul unde lucram sa imi faca acte, multumit fiind de prestatia mea. Acum am reusit sa imi aduc si nevasta, stam impreuna ,munceste si ea, sa schimbat viata si daca ne e dor de tara si prieteni , totul se compenseaza aici cu lipsa grjilor cotidiene.Nu mai dorim sa ne intoarcem in tara decat in vizite, sau poate doar la batranete.Ne pare rau ca nu am depus mai demult eforturi sa plecam din tara, am sperat ca va fi mai bine in tara.Nucred ca va fi vreodata mai bine.Daca aveti posibilitatea sa placati si stiti ca pentru o perioada este cineva dincolo sa va ajute, nu mai stati pe ganduri.si nu uitati romani , ultimul ce iese din tara sa stinga lumina , e mai scumpa ca oriunde.
;;;;; Ai dreptate! Fiii mei u plecat in ;Spania acum ;9ani; cu invitatie! Cand au ajuns acolo, cine i-a invitat era plecat1 S-au trezit singuri, noroc pe ei ca aveau ceva marci, nu stiau limba, le-a fost ;ffff, greu dar, au ;;razbit!!Au ajutat ;romani, veniti din tara, le-au imprumutat mii de euro, care apoi ;i-au furat, batut, asa ca ;poate uneori este ;pacat sa ajuti, pt, ca nu stii ce va urma! Si ce va face acel pe care-l ajuti!Au plecat din tara, pt, ca ;au ajuns la concluzia ca ;aici prin munca cinstita ;niciodata, n-o sa poata realiza ;nimic!Acolo ;muncesc si au de ;toate;! Ne ajuta si pe noi, lunar, cu 100-150euro, ne duc la ei sa stam 4-5luni asa ca ;noi suntem multumiti, ce baieti((2)) si ce nurori avem! Sa va dea bunul ;;D-zeu zile senine si celor care au de lucru cu dosul meu, sa ma lase o data in pace!!! Sa atribuie ;epitete, atunci cand eu o sa -i jinesc ;prima! ;;; Eu nu sunt ;;cretina;; nimanui!!! NU I-AM JIGNIT PE;; ZAZAZAZ;; ZZZBUU, + LA MASA!!!!!;;MAI TACA-VA FLEANCA;; EDUCATI-VA ;;;COPIII!!!!!!!! SA MEARGA LA LICEIE BUNE!!!!! CA AI MEI AU MERS;;;;; FARA SPAGA;;!!! LA LICEIE BUNE!!!!!! ASTA SA VA PREOCUPE, NU SA MA FACETI ;CRETINA!!!!!!! ;;;; ASA SUNT CEI CARE ;;MA FAC!!!!!!

Highlander

21 mesaje
Oras: Piatra Neamt

Postat pe: 28 Septembrie 2008, ora 12:24

Sunt PRO-EMIGRARE ca aici nu prea mai ai ce sa faci cu adevarat intrucat mogulii cu gastile lor politice au acaparat tot.
La anul viitor plec din tara si am sa vin doar in vizita o dat sau de doua ori pe an la rude.

tiberiu123

12 mesaje
Postat pe: 28 Septembrie 2008, ora 12:28

Nu numesc emigrare ,numesc plecare temporara pentru un post sau pozitie intr-o tara care nu reprezinta un OCCIDENT in sensul BUNASTARII. Mergi sa castigi, sa dai randament ,sa fii apreciat. Definitiv este de domeniul trecutului.
Alta motivatie ar fi motive de sanatate . Chiar nu stiu daca este cazul sa numesc emigrare o plecare din tara indiferent de perioada . Insa actele care trebuiesc facute te fac sa intelegi ca este ceve IMPORTANT din viata ta . Vreau sa spun a mea . Contractul , limba straina si pasaportul . By by dear

Fosta membra 9am.ro

534 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 29 Septembrie 2008, ora 22:49

De la: tiberiubotosan, la data 2008-09-28 12:28:27 Nu numesc emigrare ,numesc plecare temporara pentru un post sau pozitie intr-o tara care nu reprezinta un OCCIDENT in sensul BUNASTARII. Mergi sa castigi, sa dai randament ,sa fii apreciat. Definitiv este de domeniul trecutului.
Alta motivatie ar fi motive de sanatate . Chiar nu stiu daca este cazul sa numesc emigrare o plecare din tara indiferent de perioada . Insa actele care trebuiesc facute te fac sa intelegi ca este ceve IMPORTANT din viata ta . Vreau sa spun a mea . Contractul , limba straina si pasaportul . By by dear

Vreau sa adaug ceva. Ieri am dus-o pe fetita mea la un spectacol pe gheata, Disney on Ice. Biletele in primele 5 randuri costau 70$/persoana, in urmatoarele 10 randuri costau 50$/persoana si mai sus 30$, 20, respectiv 15.

Daca as fi ramas in Romania, copilul meu n-ar fi vazut niciodata asa ceva cu ochii ei. Nu mi-as fi permis sa dau atatia bani pe bilete. A fost un spectacol inedit si pentru noi, adultii, pentru ca personajele lui Walt Disney ne-au luminat si noua candva copilaria. Este inca un motiv pentru care cei care au copii pleaca pentru o periaoda mai lunga sau mai scurta... aleg sa isi creasca in occident, acolo unde le pot oferi o copilarie fericita si perspective pentru viitor.

Pentru cei ramasi acasa, un gand bun si fara urma de slogan electoral, chiar va doresc sa traiti mai bine.

hang_cosmina

2 mesaje
Postat pe: 30 Septembrie 2008, ora 11:12

alex si cat te-a costat plecarea in SUA? pai iti zic eu. Acum 3 ani sora mea aplecat in SUA tot prin Work and Travel si a costat 81 de milioane. A vazut multe, dar nu multa lume isi permite sa plateasca pretul asta.

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 30 Septembrie 2008, ora 14:28

Daca vrei sa pleci din tara, fa-o destept !
Gandeste-te bine la ce vrei si ce poti. Nu pleca nicaieri cu ochii inchisi, nepregatit.. poti termina foarte rau! Important e sa ai un bagaj de cunostinte, in primul rand de limba - comunicarea e cheia. Indicat e sa cunosti limba tarii in care vrei sa emigrezi sau macar o limba de circulatie internationala - preferat engleza. Tot de preferat ar fi sa ai oarece experienta de munca - ajuta in obtinerea unui job. CV-ul sa-ti fie bine pus la punct iar scrisoarea de intentie sa fie super-motivanta ( adora sa te vada entuziasmat! ). Apoi restul vine de la sine.. insa trebuie sa fii inarmat cu rabdare... Si pe aici birocratia e la cote ridicate.. iar pentru niste amarate de acte, resedinta, permise de munca ( mai ales ca nu suntem piata libera in UE inca..) cam ai de asteptat... De aceea grozav ar fi sa ai pe cineva prin zona dornic sa te ajute cu cazarea pana intri la banuti....
Mult succes!

vasilemihaila

4 mesaje
Oras: Targoviste

Postat pe: 1 Octombrie 2008, ora 14:19

Dar la cei de acasa te-ai gandit cat sufera dupa voi?
O fi bine in strainatate, dar totdeauna veti fi tratati ca intrusi.E mai greu in Romania, dar sunteti intre rude si prieteni .

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 1 Octombrie 2008, ora 15:45

Acasa, cand n-ai bani, nu te baga, nimeni in ;seama ;toti iti ;intorc, spatele! Parintii, bunicii, sufera, cand pleaca dincolo, dar mai mult, suferim de neputinta, ca nu ai putere sa-ti ajuti copii, sau sa le cumperi un cadou, nepotilor! Aici in tara! Ai mei pe 20.X.a au ;9ani de cand au plecat! Ne-am ;obisnuit; fara ei! Nu putem fi cu totl!

Fosta membra 9am.ro

534 mesaje

Postat pe: 1 Octombrie 2008, ora 18:02

De la: marygeo2006, la data 2008-10-01 15:45:24 Acasa, cand n-ai bani, nu te baga, nimeni in ;seama ;toti iti ;intorc, spatele! Parintii, bunicii, sufera, cand pleaca dincolo, dar mai mult, suferim de neputinta, ca nu ai putere sa-ti ajuti copii, sau sa le cumperi un cadou, nepotilor! Aici in tara! Ai mei pe 20.X.a au ;9ani de cand au plecat! Ne-am ;obisnuit; fara ei! Nu putem fi cu totl!

Marygeo, ai dreptate! Pot sa numar pe degete oamenii de acasa de care mi-e dor cu adevarat ...si aceia sunt rudele apropiate (parinti, frati) plus cativa prieteni care mi-au fost alaturi acolo la bine si la greu.

Ceilalti, asa cum zici... mi-au intors spatele cand mi-a fost mai greu. Acum, probabil ca ma astepta cu zambetul pe buze si cu speranta ca am uitat sau ca le aduc mici atentii cand vin in Romania.

Parintii sunt fericiti daca ne stiu pe noi fericiti, chiar daca ne vad mai rar si le e dor de noi. Cred ca este mai dureroasa neputinta decat dorul.

Fosta membra 9am.ro

534 mesaje

Postat pe: 1 Octombrie 2008, ora 18:06

De la: vasilemihaila, la data 2008-10-01 14:19:35Dar la cei de acasa te-ai gandit cat sufera dupa voi?
O fi bine in strainatate, dar totdeauna veti fi tratati ca intrusi.E mai greu in Romania, dar sunteti intre rude si prieteni .

Este o vorba din batrani in care cred pentru ca viata mi-a tras destule palme pana acum.

"Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma apar singur."

Stiu exact cui de acasa-i e dor si cat de tare. Stiu exact si de cine merita sa-mi fie mie dor si de cine vreau sa uit si faptul ca exista. Nu regret nimic si nu judec pe nimeni. Daca sufera cineva din cauza mea, desi ma indoiesc, candva... in cer, Dumnezeu va avea grija sa ma rasplateasca sau sa ma pedepseasca dupa cum merit.

Da, ma gandesc la cei de acasa, la cei care merita si nu regret, nici nu ma tem.

gogu

3 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 3 Octombrie 2008, ora 11:32

Pro: Salarii mai bune, asistenta medivcala reala, protectie sociala daca ai actele in regula, dobanzi la 50% fata de romania cand faci un credit la banca,
masini mult mai ieftine.

Contra: Distanta fata de familie, Fetele frumoase din romania, Locurile pitoresti.

Deci:.....
sa cicnim un pahar intr-un bar romanesc prin spania!

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 3 Octombrie 2008, ora 13:21

Fugiti mai fetelor, mai ales voi, ca barbatii romani sunt prosti si nesimtiti !

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 3 Octombrie 2008, ora 13:30

De la: laura_boritoni, la data 2008-10-03 13:21:47Fugiti mai fetelor, mai ales voi, ca barbatii romani sunt prosti si nesimtiti !
;;;;;;;;; Nu!!!!!!!! ;;Generalizati! ;;Daca ;un nenorocit, ti-a distrus viata, nu inseamna, sa-i cataloghezi pe toti, la fel! ;;Barbatii, romani, sunt cei mai; frumosi, harnici, sentimentali ;barbati! Asta e parerea mea proprie! Am un sot de 37ani , am 2 fii! Deci vorbesc din ;experienta;! Sa rasara-n calea voastra!

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 4 Octombrie 2008, ora 20:43

Sunt pentru ;emigrare;!

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 5 Octombrie 2008, ora 14:39

De la: gogu, la data 2008-10-03 11:32:17Pro: Salarii mai bune, asistenta medivcala reala, protectie sociala daca ai actele in regula, dobanzi la 50% fata de romania cand faci un credit la banca,
masini mult mai ieftine.

Contra: Distanta fata de familie, Fetele frumoase din romania, Locurile pitoresti.

Deci:.....
sa cicnim un pahar intr-un bar romanesc prin spania!
;;;;;;;; Unde''?? ;;La ;;Dracula;;?? bem o cervesa cu lemon!!!

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 6 Octombrie 2008, ora 14:07

daca sunteti tineri plecati din tara. e singura solutie sa duceti un trai decent. si sa nu mai fiti slugile sau cobaii unor smekeri.

asta a fost visul meu. nu l-am realizat. pentru mine schimbarea a venit prea tarziu.dar pe fata mea am pregatit-o de mica pentru acest pas. si l-a facut. cu ajutorul lui dumnezeu si a guvernului britanic. a primit o bursa de studii si acum este in marea britanie.

si sper sa ramana acolo.

ce m-a surprins a fost insa felul cum un guvern strain a inteles sa investeasca in invatamant. lasand la o parte facilitatile pe care le ofera facultatile celor care vor sa studieze acolo, ma refer strict la ajutorul banesc ce i-a fost acordat ficei mele: un imprumut pe care il va restitui in 25 de ani dupa ce va termina facultatea. si numai daca reuseste sa obtina un job care sa-i asigure echivalentul a 15000 de lire pe an. in caz contrar daca nu realizeaza acest venit este absolvita de orice datorie fata de guvernul britanic. cu alte cuvinte nu mai ramburseaza imprumutul. acum va intreb: aratati-mi mie ce guvern din romania ar fi dispus sa faca un astfel de gest, nu pentru un student strain ci pentru unul roman.
sa va mai spun ca viata in anglia este mult mai facila chiar si pentru un student decat in romania?
sa va mai spun de faptul ca preturile sunt cu un sfert sau chiar mai mult de un sfert , mai ieftine decat in romania si asta la un salariu minim de 800 - 1000 de lire pe luna.
sa va mai spun ca fata mea a cunoscut un britanic care traia din ajutor social si ca putea sa-si plateasca toate utilitatile si sa si traiasca o luna de zile fara probleme.

eu cred ca este singura solutie. pentru cei tineri care vor sa traiasca decent si liber . cu adevarat liber singura solutie este emigrarea.

romania nu-si va mai reveni niciodata. suntem un popor de sclavi. si nu stim sa traim decat in genunchi.

nu spun ca viata este roz in alta parte. peste tot este greu. peste tot faci eforturi daca vrei sa progresezi. dar e mai usor sa faci aceste eforturi intr-un sistem unde lucrurile sunt bine puse la punct si alta intr-o romanie ajunsa pe mana clanurilor de mafioti.

mechanicalmind

13 mesaje

Postat pe: 11 Octombrie 2008, ora 12:55

Am venit acasa
Am gasit job
Incerc sa ma reacomodez,sa imi fac cabana,si sa ma asez si eu linistit.
om vedea cum o mai fi

yonex84eu

90 mesaje

Postat pe: 13 Octombrie 2008, ora 14:48

Emigrarea.Eu sunt si nu sunt de acord .Sunt de acord ptr. ca daca Rominia nu iti poate oferi cea ce iti ofera un alt stat emigreaza dar...Aici è buba.Daca emigrezi trebuie sa te integrezi ca si in rominia ca daca esti un simpolu emigrant fara documente si fara o vechime mai bine ramii in rominia ca tot acolo ajungi la o anumita virsta .Daca in strainatate lucrezi la negru nu ai o asigurara medicala si,el mai impoortant ptr. mine,U ITI CREEZI O VECHIME CA SA ITI "CONSTRUIESTI"O PENSIE in rominia daca te intorci nu ti-o mai da nimeni si ce faci?intr-adevar in Riminia stai in tara ta si toate "romantismele"astea dar oricum romin esti peste tot...deci unde se stai mai bine ,emigreaza . eu sunt in italia de 8 ani dar nu accept sa nu fiu integrata.Unde mi se propune sa lucrez la negru nu ma duc.

vitintigo

3 mesaje
Postat pe: 13 Octombrie 2008, ora 15:29

BRAVO , am plecat la 48 de ani si am casa, masina si cont in banca iar fruntea o tin foarte sus si la propriu si la figurat ( 2.11 cm). In romania nu m-as intoarce niciodata de fapt in romania au ramas cei carora le plac manelel , cei care nu au avut o sansa si restul marea majoritate FRIPTURISTI ...

mechanicalmind

13 mesaje

Postat pe: 14 Octombrie 2008, ora 18:50

dupa cum spui matale tii fruntea sus numa la propriu.sau se tine singura.
poti avea toate astea si aici in ro.
iar a considera ca ,ptr faptul ca tu ai plecat ,au ramas numa manelisti si fripturisti e deja foarte deplasat.
se vede clar fibra matale

:)

Fosta membra 9am.ro

534 mesaje

Postat pe: 14 Octombrie 2008, ora 18:55

De la: mechanicalmind, la data 2008-10-11 12:55:08Am venit acasa
Am gasit job
Incerc sa ma reacomodez,sa imi fac cabana,si sa ma asez si eu linistit.
om vedea cum o mai fi

Bafta! Sper sa nu regreti vreodata ca te-ai intors in Romania.

marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Oras: Barlad

Postat pe: 15 Octombrie 2008, ora 07:36

Indiscutabil contra . Romanii sa ramana in tara , sa munceasca si sa lupte aici pentru drepturi . Emigratia nu a adus nimic bun . Familii dezmembrate , inflatie , obiceiuri proaste .

Fosta membra 9am.ro

534 mesaje

Postat pe: 15 Octombrie 2008, ora 18:59

De la: marian_bd_rotaru, la data 2008-10-15 07:36:04Indiscutabil contra . Romanii sa ramana in tara , sa munceasca si sa lupte aici pentru drepturi . Emigratia nu a adus nimic bun . Familii dezmembrate , inflatie , obiceiuri proaste .

Gresesti flagrant!

Cel mai dureros lucru pentru un emigrant (indiferent de unde vine si care este tara sa adoptiva) este sa se simta respectat, iubit si apreciat de straini, mai tare decat a fost sau va fi vreodata in tara lui.

Productivitatea muncii in Romania este slaba, printre cele mai slabe din Europa. Cresterea economica se datoreaza in mare masura valutei pe care au adus-o in tara romanii din strainatate, afacerilor pe care le-au dezvoltat EI in Romania cu bani facuti in vest si multinationalelor care au venit in RO si vor mai sta atata timp cat salariile sunt mai mici ca-n vest, dupa care se muta mai spre China.

In occident, peste tot sunt romani ambitiosi, valorosi, care isi doresc mult de la viata si au avut curajul sa-si depaseasca conditia, sa o ia de la inceput in alta parte. Leul s-a apreciat in principal datorita valutei care a in trat in tara, an de an dupa '90 de la acesti "capsunari" si constructori pe care multi dintre cei ramasi in tara ii desconsidera.

In SUA sunt romani remarcabili care au venit aici tocmai pentru ca sunt speciali si altii au nevoie de cunostintele si inteligenta lor. Am cunoscut oameni care au avut cariere stralucite in Romania si totusi au renuntat si au plecat.... cei mai multi pentru ca n-au mai suportat sistemul corupt, ignoranta, snobismul, pupincurismul, pilele, relatiile, prostii. Am cunoscut romani absolventi de Harvard, Princeton si UCLA, dar si mai multi absolventi de universitati romanesti care lucreaza aici pentru ca acasa n-au loc de altii.

Cei care au plecat din tara sunt tineri, majoritatea. Au dat examene la facultati in ultimii ani de comunism cand erau 15 sau 20 pe acelasi loc, ca sa constate dupa 5 ani de studii ca diploma pe care au obtinut-o nu valoreaza mai nimic in Romania. S-au reprofilat apoi, a doua facultate in alt domeniu, un master, MBA sau un doctorat, alte zeci de cursuri si specializari ca sa devina "interesanti" pe piata muncii. Au fost nevoiti sa lucreze pe bani putini, in cu totul alte domenii decat pregatirea de baza, sau sub pregatirea si sub posibilitatile lor.

Sunt tineri din generatia care n-a mai primit o locuinta de serviciu, un apartament de la stat cand s-au insurat, pe care sa-l cumpere dupa 1990 pe bani de nimic. Probabil ca n-au putut sa plateasca la banca rate de minim 300 Euro/luna pentru un credit ipotecar si nici n-au asteptat sa le moara parintii ca sa primeasca o mostenire pe care o dea avans la prima locuinta.

Sunt somerii de acasa, disponibilizatii, carora niste directori imbecili, transformati peste noapte in manageri dupa '89 le-au ras in nas. marii moguli care au falimentat intreprinderi profitabile si nu le-au dat sansa specialistilor romani sa dovedeasca ce stiu, sa-si profeseze meseria, sa castige bani in tara lor, i-au dat deoparte ca pe o masea stricata.

Oamenii care si-au luat traista in bat de nevoie, nu de placere, majoritatea, ti-ai pus problema de ce n-au reusit in tara? Pentru ca tara lor nu le-a dat nici o sansa sau pentru ca au avut idei si proiecte pe care idiotii din functiile inalte le-au ignorat si nu le-au inteles.Acolo unde sunt ei acum, in lumea larga, au ramas romani, vorbesc romaneste si n-au uitat de unde au plecat de-aia se intorc cel putin in vizite, de-aia se gandesc la ai lor, trimit bani si pachete si dovedesc ca le pasa!

Sunt cercetatorii stiintifici carora li s-au taiat fondurile si li s-au inchis institutele de cercetari, sunt inginerii, profesorii si doctorii pe care i-a pregatit invatamantul romanesc dar de care Romania n-are nevoie! Sunt disponibilizatii de ieri, oameni pe care tara lor n-a dat doi bani. Ce vina au ei? Ca au murit pe strazi in iarna lui '89, cerand libertate si democratie? Sau poate ca sunt vinovati ca nu s-au nascut mai devreme?

Ma umfa rasul cand citesc in presa romaneasca despre criza de personal calificat de pe piata muncii in Romania. Bine ca v-ati trezit! Sa vedem daca vine cineva inapoi pentru ca li s-au promis 25.000 Euro pentru repatriere, ha ha ha, ce gluma buna!!! Cei care au plecat acolo ca niste neica nimeni, sunt tratati printre straini ca OAMENI, primesc aprecieri, respect si consideratie. Astea in timp ce la noi inca se mai practica pe scara larga egoisme gen: "sa moara capra vecinului!".

Fosta membra 9am.ro

534 mesaje

Postat pe: 15 Octombrie 2008, ora 19:06

Am intalnit romani fericiti... din pacate, ei locuiesc in strainatate.

Acasa vedeam doar oameni tristi, apasati de grija zilei de maine. Cei care aveau o viata buna acolo erau atat de putini! Cei care aveau o viata buna din munca cinstita... erau si mai putini.

Cei care aspirau la o viata buna pentru ei si familiile lor, si-au dat singuri o sansa plecand de acolo...

pacat ca de rezultatele muncii lor profita alte state, pe statul roman il doare la vreo 15 metri de cot.

Respect si salut romanii care au avut curajul sa-si ia viata in propriile maini si sa traiasca departe de casa.

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 17 Octombrie 2008, ora 13:47

;;;;;;;Fiecare,,, face, ce vrea si,,, ce poate! ;;; Daca i-ar interesa pe ; cei care ne conduc, sa ;;organizeze bine ;; lucrurile in tara, sa fie locuri de munca,, platite, nici, un roman ,nu si -ar,,lua ;;lumea in cap, sa plece ;;dincolo;! Nu stiu, cati din d-vs, aveti persoane dragi plecate, dincolo si stiti ce-nseamna, dorul,, neputinta de-a fi ;macar; de sarbatori cu cei, dragi, sa fii singur, cu problemele, tale! Eu,,,stiu asta de ;9ani;! ;;;; Am de toate, ,,,dar ,,,nu mi ;; tihneste de ;;nimic;;!

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Emigrarea - pro sau contra?
Mergi la: