Un kilogram de telemea veche de oaie, de exemplu, a ajuns la 40 de lei, dublu față de un kilogram de carne. Producătorii spun că nu mai pot ține în frâu prețurile, din cauza cheltuielilor mari pe care le au. Telemeaua proaspătă de oaie ajunge, în schimb, la 30 de lei pe kilogram. Chiar și așa, tot e prea mult pentru buzunarele românilor.
Previziuni sumbreO ocheadă în galantare ne arată că un kilogram de telemea veche de oaie costă cât două kilograme de ceafă de porc. Cei 40 de lei ajung chiar pentru două kilograme și jumătate de pulpă de porc.
Afaceriștii spun că prețurile au crescut din cauza costurilor mari de producție: de la mâncarea pe care trebuie să o dea animalelor, la plata forței de muncă și până la facturi.
Previziunile producătorilor sunt și mai sumbre. Ei prevăd că, dacă inflația va fi la fel de ridicată, în următorii doi ani, prețul brânzei ar putea crește cu 10 sau 20%.
Scumpiri lactateComparativ cu anul trecut, lactatele s-au scumpit cu cel puțin 10%. Telemeaua veche costă acum 40 de lei pe kilogram, față de 48 de lei cât era în decembrie 2021. Cel mai mult s-au scumpit cașcavalul și untul, a căror prețuri s-au majorat cu 4 lei per kilogram. Cea mai mică schimbare s-a observat la iaurt, unde a fost o creștere de doar 50 de bani.
Decembrie 2021 Februarie 2022
Unt: 48 lei/kg 52 lei/kg
Smântână: 16 lei/kg 20 lei/kg
Cașcaval: 55 lei/kg 57 lei/kg
Telemea: 38 lei/kg 40 lei/kg
Iaurt: 5,5 lei/sticlă 6 lei/sticlă
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Brânza, mai scumpă decât carnea. Comparație prețuri alimentare .