back to top ∧

Info
x
info
 
 
OK


 
Info
x
info
 
 
 


Hamonul - cel mai rafinat produs spaniol

 


 
 
fanydell

18 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 26 Mai 2010, ora 12:32

JAMBOANE(HAMONUL) SI MEZELURILE IBERICE
Produsele iberice sunt de categoria cea mai rafinata a mezelurilor spaniole. Jamboanele iberice si celelalte produse crud-uscate iberice (salchichon, chorizo, lomo, paleta etc.) ocupa un loc special printre delicatesele cele mai apreciate in bucataria de inalta clasa din intreaga lume.
Excelenta acestor produse deriva din doua
elemente fundamentale:
• Rasa pura a porcului iberic si o alimentatie pe baza de ghinda.
Cresterea porcului iberic in aer liber ii confera o carne caracteristica, marmorata si unica prin savoarea ei. Alimentatia sa, pe baza de ghinda in stejarisurile din sud-vestul Spaniei, este garantia pentru o carne proaspata, suculenta si aromata.

• Timpul de uscare si maturare in beci (Bodega).
La fel ca vinul bun, produsele iberice ajung incet la maturitate in beciurile intunecoase, racoroase si uscate, special amenajate in fabricile din Spania. Trecerea lunilor creeaza aromele sugestive si savoarea intensa specifica produselor iberice.

In mod traditional, in Spania se produc trei tipuri de jamboane crud-uscate: „jamon curado”, „jamon serrano” si „jamon iberico”.

• Pulpele de porc se matureaza lent in zonele muntoase cu climat temperat, cu aer uscat in timpul verii si ierni cu temperaturi scazute. Sararea acestora se face si astazi precum odinioara, cu sare extrasa, rafinata si purificata din Marea Mediterana,urmand apoi un proces gradual si natural de transformare si maturare a pulpelor in jamboane crud-uscate.
Acest proces unic si complex de ma¬turare - uscare dureaza intre 7 si 36 luni de zile pentru fiecare jambon, in functie de particularitatile acestuia si de calitatea dorita.
Particularitatile rasei iberice
Porcii iberici reprezinta o specie unica,obtinuta ca rezultat a mii de ani de selectie si eforturi de adaptare la conditiile naturale din Peninsula Iberica.
In decursul acestui proces de selectie, porcii iberici au dezvoltat o caracteristica genetica singulara, care le permite sa inmagazineze rezerve de grasime infiltrata in masa musculara, dand astfel un aspect marmorat carnii si conferind o consistenta, gust si aroma inconfundabile produselor elaborate cu aceasta materie prima.
Ca aspect general, sunt animale cu piele de culoare cenusiu-inchis, rat ascutit si picioare lungi si robuste.
Aceasta culoare este, de altfel, cea care a facut ca, in mod popular, jambonul iberic sa fie supranumit „pata negra” („gheara neagra”), desi nu orice porc cu ghearele negre apartine in mod automat acestei rase.
CURIOZITATI
• Spania este principalul producator
mondial de jamboane crud-uscate cu o productie de peste 38,5 milioane de
jamboane si spete crud uscate pe an.
• Spaniolii sunt, in acelasi timp, si
primii consumatori de astfel de produse, un spaniol consumand in medie 5 kg
de jambon crud-uscat pe an, aproape dublu fata de consumul din Italia.
• In Spania, jamboanele crud-uscate
stau la baza traditionalelor „tapas” (aperitive tipic spaniole, apreciate in
toata lumea ca parte esentiala a dietei si obiceiurilor alimentare
mediteraneene). Pentru a prepara „tapas”, utilizati jamon serrano sau iberico
feliat foarte fin si insotit de vin rosu sau bere, paine cu rosii si ulei de
masline, masline verzi, fructe de mare etc.).
• Se recomanda consumarea acestor
produse la temperatura camerei (14 -22 oC). In cazul produselor feliate, este
indicata deschiderea cu cateva minute inaintea consumului pentru a permite
produselor sa ajunga la temperatura camerei si a elibera toata aroma si
savoarea inmagazinate.
• Persoanele preocupate de aspectele
nutritionale trebuie sa cunoasca faptul ca particularitatile genetice ale
porcilor iberici precum si alimentatia acestora, bazata pe ghinda, fac ca
grasimea acestora, in special cea infiltrata in masa musculara, sa contina peste 50% grasimi mononesaturate (acid
oleic). Acesta este si principalul constituent al uleiului de masline,
reprezentand grasimea cel mai bine to¬lerata
si cea mai usor digerabila de catre organismul uman, fiind o componenta a
membranelor celulare si principalul constituent energetic al laptelui matern.
Datorita acestui fapt, mai in gluma, mai in serios, spaniolii numesc porcii
iberici ca fiind „masline cu patru
picioare”.
• Jamboanele serrano si iberic sunt
bogate in proteine, in vitamina B1, fier, zinc si magneziu, fiind ali¬mente 100%
naturale si cu un aport energetic moderat :
• Valoare energetica / 100g produs -242 kcal,Umiditate -57,5% , Proteine -
28,5% , Lipide - 14,5% Carbohidrati - 0%

ACUM SE POATE ACHIZITIONA PENTRU CONSUM PERSONAL SAU PENTRU AFACEREA TA(RESTAURANT, FESTIVITATI,..ETC ) DIRECT DIN DEPOZITUL HISPANIANET, LA CEL MAI BUN PRET SI CU LIVRARE LA ADRESA SOLICITATA, PRIN CURIER. MARFA ESTE LIVRATA IN MAX. 7 YZILE DE LA LANSAREA COMENZII.
1 BUC ( APROX. 7,5 KG - 73 euro
1 BUC (APROX. 7.5 KG - 219 euro


SUPERONLINE este O SANSA PENTRU FIECARE. Profita si tu de ea.
| Varianta pentru tiparire a topicului HAMONUL - CEL MAI RAFINAT PRODUS SPANIOL
Mergi la: