Info
x
Drept la blasfemie
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 09:05
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 02:46:23De la: adipopa, la data 2010-01-14 11:35:04Este libertatea de exprimare totuși o valoare absolută? Oare? Dacă libertatea de exprimare ar fi o valoare absolută, nu una relativă și anulabilă în anumite împrejurări, înseamnă că un pedofil ar putea, teoretic, să-și facă adepți sau justifica, în spațiul public, pasiunea pentru cei mici, neonaziștii pot instiga la ură de rasă, iar homofobii chema la uciderea cu pietre a persoanelor cu o altă orientare sexuală. Right?
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Yorick 1014 mesaje Membru din: 20/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 09:28
De la: adipopa, la data 2010-01-15 09:05:56 Asta-i viata! Exista neajunsuri ale libertatii dar sunt cu mult mai mici decat neajunsul negarii libertatii. In principiu nimeni nu are de suferit de pe urma unor cuvinte , De fapt asta se si intampla in societatile care sprijina libertatea de exprimare. Nu am auzit de pedofili care sa isi exprime opiniile in public , dar am auzit de faptul ca grupari neonaziste sau fundamentaliste isi exprima public opiniile. Probabil am citit cu totii despre discursuri fundamentalist islamice care sunt auzite in moscheiile din lumea civilizata. O precizare totusi - am spus ca libertatea de exprimare ar trebui sa fie tratata ca o valoare absoluta , dar in realitate stim ca sunt impuse anumite restrictii , legate in special de "hate-speach". Oricum , chiar daca nu ar exista restrictii asupra libertatii de exprimare , actele respective pot fi criminalizate. Adica poti sa vorbesti despre o crima , dar daca o faci... e cu totul altceva. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 10:19
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 09:28:54O precizare totusi - am spus ca libertatea de exprimare ar trebui sa fie tratata ca o valoare absoluta , dar in realitate stim ca sunt impuse anumite restrictii , legate in special de "hate-speach". Oricum , chiar daca nu ar exista restrictii asupra libertatii de exprimare , actele respective pot fi criminalizate. Adica poti sa vorbesti despre o crima , dar daca o faci... e cu totul altceva. Da. Numai că ceea ce tu spui în esență (dacă te înțeleg eu bine) este că avem libertatea de voință de a alege până și criminalitatea, dacă așa dorim (instigarea la ură, de exemplu). Nimeni nu ne poate lega de mâini sau la gură (ca să nu putem comite un delict). Însă aici vorbim mai mult despre faptul că legea trebuie să fixeze niște limite în privința libertății de expresie, prin criminalizarea acestor expresiilor de ură și incitare la violență, ceea ce, prin implicație, arată că libertatea de expresie nu este o valoare absolută.
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 10:28
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 02:46:23Deasemeni , cum spune Richard Dawkins in filmuletul urmator : "Blasphemy is a victimless crime." Crimă fără victimă? Da. Nu pentru că Dumnezeu nu există. Ci pentru că, dacă există, nu poate fi o victimă. A propos, după părerea ta, Dawkins se adresează subiectului prin citatele reproduse (cu vădita încercare de stand up commedy)? Un sumar al acestora ar fi următorul: 1. Comentarii derogative comice la adresa bucătăriei unui restaurant. 2. Un exemplu de dispreț interbelic britanic față de germani, cu trimitere la chelneri. 3. Alte exemple din literatură (inclusiv Terry Eagleton) în care un scriitor își exprimă frustrările vis-a-vis de un alt scriitor. 4. Citate din propria carte "God Delusion" despre dumnezeu, considerate umoristice. 5. Ridiculizarea Papei Ioan Paul al II-lea pentru atribuirea supraviețuirii încercării de asasinat Fecioarei Fatima.
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 10:40
...libertalea și dreprul meu de-a uza d-acest drept ?!...măi să fie, o dau pe filo"n"zofie...cum aș percepe eu acest concept al libertății ?...
hmmm!...libertatea mea o percep alcătuită dintr-un sumum de drepturi ce mi-ar aparține și-am să le compar c-un sumum de particule ce se mișca brownian agitându-mi-se pe timpul stării conștiente pe zona de conștiință. Cum societatea umană-i compusă la rândul său dintr-un sumum de indivizi, fiecare individ fiind posesorul unui sumum de drepturi revendicând dreptul exprimarea libertății sale, atunci ar trebui să vă imaginați un univers al particulelor ce se mișcă brownian dar cu toate acestea acele particule nu se ciocnesc niciodată, cu alte cuvinte, exprimararea libertății mele nu afectează libertatea membrilor societății, la rândul său societatea umană cu al ei sumum de indivizi ce-și exprimă libertatea simultan, nu afectează sub nici o formă libertatea-mi. Cum diferitele organizări sociale au la bază norma, impusă prin forța dreptului, revendicarea dreptului la exprimare a libertății de către sumumul indivizilor ce formează acea societate, nu poate fi atribuit decât ca un drept de exprimare a unei libertăți limitate. Dar când a beneficiat individul uman de-o libertate absolută, niciodată !...nici măcar la nivel de Neanderthalian, libertatea sa de mișcare fiindu-i cenzurată de catre libertatea animalelor de pradă ! Ș-atunci ce-ar mai rămâne-n spatele noțiunii de libertate ?... O temă despre etica libertății, n-ai de gâdn să deschizi un topic ,Adi ?.. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 12:45
De la: mytcor, la data 2010-01-15 10:40:24....cu alte cuvinte, exprimararea libertății mele nu afectează libertatea membrilor societății, la rândul său societatea umană cu al ei sumum de indivizi ce-și exprimă libertatea simultan, nu afectează sub nici o formă libertatea-mi. Cam complicat spus, dar asta este esența libertății. De aceea libertatea mea (de exprimare) nu poate fi absolută, pentru că este circumscrisă de libertatea celorlalți. Dar în artă? Este o pictură "obligată" să țină cont de sensibilitățile moderne?
|
Fosta membra 9am.ro 1572 mesaje Membru din: 20/09/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 13:35
da...liberatea de exprimare este o valoare in sine....
ar trebuie sa existe si in practica... sunt crestina , dar asta nu inseamna ca sunt automat de acord cu limitarea unor drepturi pentru care oamenii au luptat de-a lungul timpului ca sa le obtina... libertatea de exprimare ar trebui sa existe si in practica... haideti sa nu inlocuim cenzura comunista cu corectitudinea politica de azi instigarea la ura , discriminare sau chiar crima ...hm...sunt niste concepte care trebuie intai definite clar... ce inseamna *instigare la ura*???..ce inseamna *instigare la discriminare*?.... daca eu spun ca femeile ar trebui totusi sa nu intre cu capul descoperit in biserica pentru ca codul bunelor maniere impune respectarea etichetei inseamna ca instig la discriminarea femeilor? sunt niste concepte nedefinite clar de-a lungul unor limite , dar cu care operam zilnic... si atat timp cat aceste concepte sunt nedefinite...de ce sa le interzicem?...de ce sa interzicem un lucru care nici macar nu stim ce inseamna...e ridicol din start.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 13:37
De la: adipopa, la data 2010-01-15 12:45:55De la: mytcor, la data 2010-01-15 10:40:24....cu alte cuvinte, exprimararea libertății mele nu afectează libertatea membrilor societății, la rândul său societatea umană cu al ei sumum de indivizi ce-și exprimă libertatea simultan, nu afectează sub nici o formă libertatea-mi. nu..de ce sa tina? daca acel pictor considera ca ar fi mai apreciat daca ar incerca ceva diferit...de ce sa nu incerce? Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 14:37
nu numai !..
... în indiferent ce fel de artă , din cele 7 sau 9 sau câte-or mai fi acum cele ce-au fost peste noapte ridicate la rang de artă, în care dorești ați exprima libertatea artistică, dacă te-adresezi , expui și dorești ca ceea ce exprimi să se-adreseze universalitătii, atunci în mod sigur și fără nici o umbră de-ndoială trebuie să ai tot timpu grijă și să ții cont atât de sensibilitățile sentimentale dar mai ales de sensibilitățile spirituale ale fiecărui individ , indiferent cărei societăți sau comunități umane ar aparține el și indiferent de locul geografic în care s-ar afla acel individ, daca și numai dacă arta ta o dorești să fie recunoscută și admirată la scara planetară. Dacă nu...Nu !.. Ioanna, folosește-ți libertatea de exprimare artistică caricaturizându-L pe Mahomed cu bomba pe cap și să pretinzi aplauze sau zâmbete din partea musulmanilor sau... Să-L pictez eu pe Iisus într-un bordel alătur de vreo 3 prostituate și s-aștept din partea ta o critică favorabilă la expunerea lucrării în deschiderea unui vernisaj. Să fim serioși !..și totuși, există o artă cee nu poate niciodată afecta libertățile celorlalți !... cu siguranță, DA !...etica libertății împiedică individul să cadă-n libertinaj și haos social. Adi, nu cumva-i un aprops subtil la adresa versificărilor mele giumbușlatice de pe topicul politic ?
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 14:43
De la: ioanna_dark, la data 2010-01-15 13:37:35De la: adipopa, la data 2010-01-15 12:45:55Dar în artă? Este o pictură "obligată" să țină cont de sensibilitățile moderne? Valabil și în cazul unei picturi glorificând violarea și/sau uciderea unui copil?
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 14:45
De la: ioanna_dark, la data 2010-01-15 13:35:42ce inseamna *instigare la ura*???..ce inseamna *instigare la discriminare*?.... Citește Raportul Comisiei de Veneția și cartea lui Angela Evenhuis, Blasphemous matter (descărcabilă gratuit de pe Internet).
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 14:49
De la: mytcor, la data 2010-01-15 14:37:10Adi, nu cumva-i un aprops subtil la adresa versificărilor mele giumbușlatice de pe topicul politic ? Nu. Deloc. Altminteri, interesant răspuns. Relația dintre artă și moralitatea este complexă.
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:15
De la: adipopa, la data 2010-01-15 10:19:44 Ceea ce gasesc eu surprinzator este ca protestele impotriva libertatii de exprimare vin tocmai din partea celor care sustin ca liberul-arbitru e un dar divin , atat de valoros incat divinitatea nu intervine nici macar sa ne opreasca de la a ne omori. Tocmai cei care afirma ca liberul arbitru e o valoare absoluta , deoarece provine de la divinitate, vor sa o limiteze. Eu unul , ca ateu, nu sustin existenta valorilor "absolute" in sensul ultim al cuvantului, ci socot ca ele au valoare prin prisma binelui pe care il produc in societate. Eu sunt de acord cu afirmatia ca orice fel de libertate pe care o definim trebuie reglementata intr-un fel sau altul. Dar reglementarea nu trebuie sa conduca la abuzuri (sau mai bine zis la posibilitatea abuzurilor) impotriva inocentilor. E acelasi principiu care este folosit in drept , si care spune : "mai bine sa scape 10 criminali de inchisoare decat sa intre un singur inocent la inchisoare" . Si oricum se intampla erori judiciare. In mod similar - mai bine sa aiba libertate de expresie toti netotii decat sa pierdem libertatea celorlalti. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:32
De la: adipopa, la data 2010-01-15 10:28:38 Acolo gluma era tocmai faptul ca nu exista , deci "victimless crime". Filmuletul pe care l-am ales face parte dintr-o conferinta , deci e intr-un context. Subiectul caruia se adreseaza Dawkins este : suntem indreptatiti sa acceptam argumentul ofensei pentru a limita libertatea de exprimare? Iar Dawkins spune ca nu, aducand argumentul ca fiecare ne putem gasi o tema anume pentru care sa fim ofensati si sa incercam sa reducem pe ceilalti la tacere. Exemplele pe care le da au rolul de a arata ca noi ca societate acceptam discursuri ofensatoare in tot soiul de domenii , numai religia se autoconsidera mai "speciala". Ei bine, cata vreme credinciosii nu sunt in stare sa produca nici cea mai mica dovada despre "adevarul" lor , eu sunt liber sa-i numesc halucinati. Si chiar daca ar putea sa produca vreo dovada , tot ar trebui sa fiu liber sa o fac (cu deosebirea ca poate as merita eu sa fiu numit la fel) Pe de alta parte , daca vei avea curiozitatea sa cauti intreaga conferinta vei constata ca Dawkins zice ca exista momente cand suntem indreptatiti sa fim ofensati, in situatii cand opiniile diverse produc un rau vizibil (spre exemplu in situatia "circumciziei" femeilor in lumea musulmana , de fapt mutilare genitala facuta doar din pricina unor opinii pe care le au unii). Cand cineva sufera in mod real (nu doar "onoarea mea care m-a'njurat" cum zicea Nenea Iancu) atunci trebuie sa fim ofensati. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:37
De la: adipopa, la data 2010-01-15 14:43:01De la: ioanna_dark, la data 2010-01-15 13:37:35De la: adipopa, la data 2010-01-15 12:45:55Dar în artă? Este o pictură "obligată" să țină cont de sensibilitățile moderne? hmm... cand cuvintele-s vagi , poti scoate orice propozitie fara sa spui ceva anume. Ce inseamna "glorificarea"? Cum ai deosebi "glorificare" de "reprezentare"? Daca un pictor face un tablou despre Guernica , oare glorifica ? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 17:49
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:15:13De la: adipopa, la data 2010-01-15 10:19:44 Mole, dacă ai definii "prisma binelui" poate aș avera și eu la ce raporta "LIBERUL ARBITRU".... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 314 mesaje Membru din: 31/05/2009 |
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 17:53
Dumnezeu este insasi iubirea. El ne-a creat sa-l iubim in deplina noastra libertate. Dumnezeu este dragoste, insa Dumnezeu nu este egalitate. Egalitatea ar fi alungat si dragostea si dreptatea, ar fi alungat moralitatea. Neegaliatea este temelia dreptatii si imboldul dragostei. Cind lipseste dragostea, oamenii vorbesc despre dreptate si subinteleg egalitate. Cine ma opreste sa-mi injur copilul? Dragostea de el. Cine ma opreste sa-l injur pe DUMNEZEU? Dragostea de el. Cine ma opreste sa-mi injur semenii care aleg alta cale de a urca la Dumnezeu? Dragostea de ei si uitarea de sine. Noi oamenii avem un dar de a ne complica viata, ingradindu-ne libertatea primita la nastere tocmai din iubirea de sine. Credem ca doar ce iubim noi, ce gindim noi, ce facem noi e bine, furind in felul asta libertatea celuilalt, ingradind-o prin diferite legi, uitind ca "Prima data a fost cuvintul". Cu cit e mai limitat orizontul cu atit e mai mare nelinistea, cu cit e mai larg orizontul cu atit e mai mica nelinistea . Dumnezeu nu se plinge de nerecunostinta, ne-a creat pe toti cu aceeasi doza de libertate in iubirea de EL. Sintem oameni diferiti dar sintem egali in iubire de EL si de semeni. Avem dreptul la blasfemie, drept conferit de neiubirea de DUMNEZEU si semeni, nu de legi pamintesti.
Daca il intrebi pe un om duhovnicesc: "Cine esti?" El va raspunde:"Exista Cineva in sufletul meu, eu imi intind miinile sa ma ating de EL, insa inteleg ca miinile mele trebuie sa fie mai intinse decit cerurile". Intreaba pe el cine sint eu si cite drepturi am. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:41
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:37:33Ce inseamna "glorificarea"? Cum ai deosebi "glorificare" de "reprezentare"? Ce înseamnă glorificare? Să prezinți pozitiv, să faci atractiv, să înfrumusețezi (eng., glamorise). Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:43
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:37:33Daca un pictor face un tablou despre Guernica , oare glorifica ? Guernica? Exclus. În Guernica, Picasso înfățișează ororile războiului, suferința celor nevinovați, iar muralul său e un simbol al păcii. Unde crezi că artistul forțează limitele etice ale esteticului și de ce? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:45
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:15:13Ceea ce gasesc eu surprinzator este ca protestele impotriva libertatii de exprimare vin tocmai din partea celor care sustin ca liberul-arbitru e un dar divin , atat de valoros incat divinitatea nu intervine nici macar sa ne opreasca de la a ne omori. Tocmai cei care afirma ca liberul arbitru e o valoare absoluta , deoarece provine de la divinitate, vor sa o limiteze. Înzestrarea omului cu voință liberă include libertatea de expresie. Însă libertatea de expresie nu include expresii care incită la ură sau violență. Libertatea de expresie are astfel limite pe deplin compatibile cu liberul-albitru. În măsura în care blasfemia și insulta religioasă incită la ură și violență, ar trebui și ele criminalizate. (Aceasta este concluzia Raportului Comisiei de la Veneția din 2008). Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:47
De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:32:53Acolo gluma era tocmai faptul ca nu exista , deci "victimless crime". Așa e. Dawkins crede că dumnezeu nu există. Dacă dumnezeu nu există, blasfemia (care presupune insultarea lui dumnezeu) este criminalizată degeaba. În logica ateistă, argumentul funcționează. Numai că premisa pe care se construiește această logică este (argumentabil) falsă. Dawkins nu a stabilit ci a hotărât a priori că dumnezeu nu există. Vezi prelegerile demolatoare ale criticului literar marxist ne-creștin Terry Eagleton de la Yale (disponibile pe You Tube) și cartea sa recentă _Reason, Faith, and Revolution: Reflections on the God Debate_ pentru o altă părere asupra cupletului Ditchins (Dawkins + Hitchens). Raporteaza abuz de limbaj |
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:52
De la: adipopa, la data 2010-01-15 19:41:46De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:37:33Ce inseamna "glorificarea"? Cum ai deosebi "glorificare" de "reprezentare"? Asta se vrea o glumă??? Cum poți înfrumuseța o crimă????
Raporteaza abuz de limbaj
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:54
De la: adipopa, la data 2010-01-15 19:43:22De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:37:33Daca un pictor face un tablou despre Guernica , oare glorifica ? Asta pentru că așa a declarat el...nu?! ...și pentru "cunoscători", dar pentru un altul care vede prima dată lucrarea...poate însemna altceva...nu-i așa?! Pentru că mintea fiecăruia lucrează..."separat".
|
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:57
Părerea mea despre Picasso: oribil...nu aș dori în casa mea așa ceva...nici dacă le-aș primii gratis!!!
|
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:57
De la: Dorulet, la data 2010-01-15 19:52:10Cum poți înfrumuseța o crimă???? Simplu. Dând expresie artistică unei minți bolnave!
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:59
De la: Dorulet, la data 2010-01-15 19:54:57De la: adipopa, la data 2010-01-15 19:43:22De la: The_Mole, la data 2010-01-15 16:37:33Daca un pictor face un tablou despre Guernica , oare glorifica ? Concret, fă o sumară critică de artă asupra tabloului...
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 20:07
De la: adipopa, la data 2010-01-15 14:43:01De la: ioanna_dark, la data 2010-01-15 13:37:35De la: adipopa, la data 2010-01-15 12:45:55Dar în artă? Este o pictură "obligată" să țină cont de sensibilitățile moderne? depinde...goya a pictat tablouri sinistre despre violenta....si totusi...e unul dintre cei mai mari pictori ai lumii... toate curentele artistice de-a lungul timpului au aparut ca o revolta asupra canoanelor curentelor existente deja....ca opozitie la ceea ce placea publicului pana atunci....altfel am fi facut si acum arta cum faceau grecii antici...sau romanii cand au pictat prima data impresionistii au fost foarte blamati , dar apoi toata lumea a inceput sa-i imite...la fel si in cazul cubismului ...de altfel..in cazul oricarui curent artistic povestea a fost aceeasi...deci..e clar ca artistul trebuie sa creeze dupa cum simte el ca e mai bine si nu dupa cum vor oamenii din jurul lui...daca lumea va fi pregatita sa-i accepte opera i-o va accepta.... iar in ce priveste tablourile cu copii ucisi...hm..sunt pentru libertatea de exprimare a artistului ....intr-o societate sanatoasa omul ala va fi lasat sa picteze ce vrea, dar va fii ignorat sau criticat aspru (dar nu pedepsit)...nu libertatea de exprimare in sine este rea....libertatea de eprimare este un lucru bun... omul ar trebui pedepsit doar pentru faptele sale...adica daca pune in practica ceea ce spune.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 20:08
Nu pot să fac nici o critică....după părerea mea, operele lui Picasso sunt nulități și hidoșenii!!!
Părerea mea este evident subiectivă și de-a dreptul neinteresantă pentru restul lumii!
|
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 20:08
De la: adipopa, la data 2010-01-15 14:45:46De la: ioanna_dark, la data 2010-01-15 13:35:42ce inseamna *instigare la ura*???..ce inseamna *instigare la discriminare*?.... da link
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 20:10
De la: Dorulet, la data 2010-01-15 20:08:14Nu pot să fac nici o critică....după părerea mea, operele lui Picasso sunt nulități și hidoșenii!!! dora..pentru a ajunge la esenta din spatele formelor lucrurilor cubistii desfac formele...de asta tablourile par urate...priveste-le insa mai cu atentie si incearca sa le intelegi...sa vezi dincolo de forme.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|