back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Basarabia vibreaza

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 02:25

mytcor...observ k ma acuzi de lasitate...si cand iti zic...*hai sa facem ceva*...fugi la culcare....
noapte buna.....

Raporteaza abuz de limbaj
Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 02:28

Dacă se va face un referendum la ei, în această privință și vor unire cu România, poți conta pe mine!!! Până atunci nu mă amestec în treburile interne ale altor state...că nici mie nu mi-ar place să vină alții de prin străinătăți să ne spună nouă cât sunt ei de "unși"....și cât merită pe chestia asta să fie stăpâni peste România!!!!

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 03:20

DEUTSCHE WELLE GERMANY 09.04.2009 (Traducere) Jurnaliștii moldoveni au obținut imagini video în care se vede clar cum persoanele care au arborat marți drapelul României și al UE pe clădirea Președinției sunt ajutate de polițiști în uniforme. La postul de radio „Vocea Basarabiei”, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a prezentat mai multe amănunte: “Tinerii care au aruncat marți primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limbă rusă, care strigau “Unirea cu România!”, ceea ce este o absurditate. Aceștia au intrat în Președinție și au scos de acolo documente contabile. Astfel, Voronin a organizat provocarea de la Parlament și Președinție, pentru a spăla crimele, pe care le-a comis”. Bildunterschrift: Portalul informațional UNIMEDIA a publicat astăzi poze extrase de pe imagini video în care se vede foarte clar cum persoanele care arborau marți drapele României și UE pe Președinția Republicii Moldova erau susținute de polițiști în uniforme. Există și alte indicii suspecte care au fost evidențiate zilele acestea de presa de la Chișinău care arată că administrația comunistă nu ar fi străină de provocările la violență de marți din fața Președinției și Parlamentului. Unii observatori și politicieni se întreabă de ce poliția s-a retras din fața protestatarilor, lăsându-i să devasteze clădirile... și de ce după retragerea protestatarilor, forțele de ordine nu au asigurat paza acestora? De asemenea, este suspect faptul că cele câteva birouri din clădirea Parlamentului au fost lăsate să ardă ore înșir, pompierii intervenind abia după ce purtătorul de cuvânt al MAI, Ala Meleca, a fost sunată, în direct, în timpul unei emisiuni TV și întrebată de ce nu intervin pompierii și de ce poliția nu păzește clădirea. Purtătorul de cuvânt al MAI a spus atunci că pompierii se află în spatele Parlamentului și că lucrează, fapt dezmințit imediat de reporterul televiziunii care se afla la fața locului. În acel moment angajatul MAI pur și simplu a închis telefonul. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Logo-ul campaniei #pman pe TwitterUn alt element suspect care poate fi probat cu imagini video: Ieri, în timp ce poliția aresta tineri în spatele Guvernului de la Chișinău și îi transporta undeva în afara orașului, operatorul postului de televiziune „JurnalTV” a surprins o dubiță care avea în față plăcuță de înmatriculare cu număr moldovenesc, iar în spate – plăcuță cu număr transnistrean. (www.jurnaltv.md/index.php?article=2000) Șoferul, care aștepta la volan, a rămas derutat când a fost rugat să explice ce e cu mașina lui.

www.dw-world.de/image/0,,4165199_1,00.jpg">

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 03:44

Victor Socaciu - Cantec pentru mama lor:

Buna tara, rea croiala
Mama ei de randuiala.
Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Vin ai nostri, pleaca ai nostri
Noi râmînem tot ca prosti.
Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Bat-o vina, bat-o strechea
Trage-aicea cu urechea.
Mai romane, om sarac
Iara ti-au venit de hac.

Ne promit marea cu sarea
Si conduc aiurea tara.
Opozanti si potentati
V-ati batut iar joc frati.

Buna tara, rea croiala
Mama ei de randuiala.
Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Politrucii-si fac concedii
Pe la Cannes, Hawai, ca regii
Pensionarii, pedagogii
Au ajuns precum milogii.

Venetici fac pretul painii
Iar la cozi stam noi, romanii
Muncitorii n-au salarii,
Curvele pupa dolarii.

Buna tara, rea croiala
Mama ei de randuiala.
Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Romania-i de vanzare
Cu uzini, crese, hotare.
Spagile au zornait,
Algoritmu-i multumit.

Dumnezeu dac-ar veni
Prim-ministru intr-o zi
L-am manji si i-am gasi
Cazier la SRI.

Buna tara, rea croiala
Mama ei de randuiala.
Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Aia hoti, astia hoti,
Mama lor la toti.

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 12:21

Jirinovski: Protestele din Moldova nu au legatura cu Romania, ci cu nemultumirile fata de comunisti

Cauza protestelor din Republica Moldova este faptul ca Partidul Comunistilor aflat la guvernare de opt ani a ingradit libertatile, a declarat vineri presedintele Dumei de Stat ruse, Vladimir Jirinovski, citat de Novii Reghion intr-o stire preluata de RADOR.

"Toate acestea nu au legatura de fapt nici cu Romania", a spus Jirinovski, ultranationalist care conduce un partid numit Partidului Liberal Democrat. Cauza protestelor este ca "oamenii nu sunt multumiti, oamenii nu mai vor sa vada comunisti la conducerea Moldovei", a continuat el.

Potrivit lui Jirinovski, populatia Republicii Moldova s-a saturat sa se supuna dictaturii comunistilor moldoveni. "Pentru comunistii din Moldova au votat doar pensionarii. Iar tineretul tarii, oamenii de afaceri au fost impotriva Partidului Comunist. Trebuie analizat ce se intampla in aceasta tara. Viitorul Moldovei nu depinde de pensionarii moldoveni. Moldova este singura Republica in care comunistii inca mai sunt la putere. In toate republicile, comunistii au disparut. Dar in Moldova, PC se afla la guvernare inca din anul 1991", a subliniat Jirinovski.

Acesta crede ca presedinte al Moldovei va fi ales un reprezentant al altui partid, la fel ca si primarul Chisinaului. Pentru desemnarea presedintelui, comunistii ar avea nevoie de 61 de voturi din numarul total de 101 din Parlament, iar in urma alegerilor au obtinut 60. Daca Parlamentul esueaza de doua ori sa desemneze seful statului, Legislativul trebuie dizolvat si convocate noi alegeri. Voronin a ordonat insa renumararea voturilor si nu ar fi exclus ca in urma acestui proces sa obtina si cel de-al 61-lea vot.

Pozitia lui Jirinovski, un politician care de obicei face declaratii cel putin originale, vine in completarea unei schimbari de ton remarcate in ultimele zile la Moscova. Dupa ce in prima parte a saptamanii, presa si oficialii rusi sprijinisera mai mult sau mai putin deschis acuzatiile lui Vladimir Voronin de implicare a Romaniei in protestele de la Chisinau, incepand de joi, tonul s-a schimbat. Seful Comisiei de afaceri externe a Dumei de Stat Kontantin Kosaciov declarase ca evenimentele au origini ce tin de politica interna si de situatia economica, iar adjunctul Comisiei pentru afaceri CSI Konstantin Zatulin spusese ca Voronin trebuie sa isi asume partea sa de responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat. Si presa rusa si-a modificat tonul, remarcand atitudinea calma a Romaniei in fata acuzatiilor si masurilor luate de partea moldoveana.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 16:37

Poporul de imparati din tara nimanui

Astazi, popoarele care au daruit lumii marile civilizatii ori au disparut (sumerienii, persii, vechii egipteni, incasii...), ori, comparativ cu gloria trecuta, vegeteaza (grecii, italienii, olandezii, spaniolii, portughezii, englezii, turcii, arabii etc.). Noi, cei nascuti din ciocnirea a doua civilizatii care au modelat fata Lumii Vechi, traco-daca si romana, nu am avut inca momentul nostru de stralucire. Ba parca, cel putin teritorial, traim intr-un regres continuu!
Suntem un popor nascut batran, sau neterminat, spun unii, popor vegetal, proclama altii! Strainii sunt de vina si faptul ca ne-am nascut in calea rautatilor, proclamam noi! Sau greaua mostenire a trecutului, sustine fiecare generatie, lamentandu-se ca nu sunt vremurile sub oameni, ci bietul om sub vremi si refuzand sa priceapa ca omul nu poate fi sub vremi, ci tot sub oameni, sub alti oameni care au avut taria sa-si supuna vremurile! Si niciodata nu ne-am pus intrebarea de bun-simt... Dar noi, noi chiar nu avem nici o vina?
Strainii ne resping pentru ca au ceva cu noi sau pentru ca nu pot sa ne inteleaga? Dar noi, noi ii intelegem, oare? Am facut ceva concret sa-i intelegem si sa ne facem intelesi? Ii vorbim strainului, adesea copilul sau chiar nepotul nostru, la scara Istoriei, in limba lui si pe coordonatele mentalului lui, sau in limba noastra si coordonatele gandirii noastre intortocheate, de ghiuj batran si sfatos chiar si cand cere? Se impaca vreunul dintre noi cu ideea de a fi doar simplu soldat al datoriei si nu un Napoleon genial in toate, gata sa gaseasca solutii si sa dea sfaturi oricui, la orice, oricand si in oricare imprejurare? Se simte vreunul dintre noi in stare sa si primeasca lectii, nu numai sa dea? Vrem cu adevarat sa invatam despre si de la altii si sa-i invatam, la randul nostru, cate ceva despre noi? Stim si, daca stim, recunoastem oare cine suntem cu adevarat?
De ce?
Ne tragem seva, ca popor statornic, in aceasta parte a Lumii Vechi, dintr-o semintie care era, pentru antici, cea mai numeroasa dupa aceea a inzilor. O semintie care, considera Herodot cu doua milenii si jumatate in urma, ar fi putut fi de neinfrant si cu mult mai puternica decat toate semintiile pamantului! Ar fi putut fi, dar nu a fost! De ce? Nu numai ca inaintasii nostri nu au durat un imperiu care sa supuna lumea, dar si-au pierdut treptat bastina!
Spatiul nord tracic, spatiu al etnogenezei romanesti, cuprins intre Dunarea de Mijloc si Adriatica, Nipru si Marea Neagra, Carpatii Padurosi si Albania, Kosovo, nordul Greciei (linia Skok-Jirecek-Philippide), a explodat in puzderie de insule gravitand de jur imprejurul continentului nord-dunarean (Adolf Armbruster), redus la ceea ce, la 1 decembrie 1918, s-a numit Romania Mare. Si erodarea a continuat: am pierdut Tisa cu Jula, Seghedinul si Debretinul, Timocul si vestul Banatului in 1920, Moldova de est si de nord, cu Tara Hertei, in 1940, Vlahia Dristorului care s-a dus, tot in 1940, dupa fosta Vlahie care este Tara lui Asan, Insula Serpilor in 1948... De ce, daca vitejia nu ne-a contestat-o niciodata nimeni? Si nici dreapta judecata! De ce, daca inaintasii nostri au fost cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci (Herodot)?
In evul mediu romanesc nici un proiect de cruciada nu ne-a ocolit, imparatul latin de Constantinopol, Henri de Hainaut (1206-1216), fiind incredintat ca romanii erau oamenii... cei mai temuti si cei mai tari ai intregului Imperiu, ba chiar ai pamantului! Si nici un papa, rege ori imparat catolic n-a imaginat o cruciada antiotomana fara Magna Valahia (Marea Tara a Romanilor, Mapamondul Borgian, sec. XV) sau blocul dacic (1595, Barton, agent englez la Poarta). De ce, daca s-a temut insusi Soliman (Magnificul, dupa Anton Verancsics) sa ne atace in 1526, cand a desfiintat Ungaria, sau in 1529, cand a indraznit sa asedieze Viena, de ce, cand in prima conflagratie mondiala, Occidentul, prin Georges Clemenceau, declara in fata poporului roman imi scot respectuos palaria, am pierdut treptat aproape totul? De ce am castigat batalii dupa batalii, dar am pierdut de fiecare data razboiul? De ce vitejii traco-daci si-au pierdut rand pe rand pamanturile in fata legiunilor Romei, intre 146 i.Hr. si 106 d.Hr.? De ce, daca erau superiori aproape tuturor popoarelor si aproape egali cu grecii (Cassius Dio), si-au pierdut limba, mare parte din obiceiuri, traditii, intr-un cuvant cultura, capotand in fata civilizatiei romane? Si daca tot si-au impletit destinul cu al semintiilor mediteraneene, de limba si cultura latina, venite in Dacii ex toto orbe Romano (Eutropius), de ce poporul rezultat din impletire n-a mostenit de la romani tenacitatea, disciplina, acceptarea ordinii si supunerii fata de porunci (Strabon) care, racordate calitatilor lor nationale, aceleasi ca si ale romanilor, i-ar fi facut stapanii lumii? De ce i-au influentat ei pe cuceritori, o data deveniti cetateni ai republicii si militari, legiune dupa legiune proclamandu-si comandantul imparat si indreptandu-se de la Dunare spre Roma, cu vechea netemere de moarte a poporului nemuritorilor (Herodot, Ovidiu, Pomponius Mela, Strabon)? De ce n-am suportat, ca germanicii, ideea unui conducator pe care sa-l urmam? De ce, inteligenti fiind si autori individuali de planuri perfecte, niciodata aproape duse la bun sfarsit, n-am durat o putere care sa infrunte veacurile? De ce imparatii basmelor noastre, Ros Imparat, Verde Imparat etc. in realitate sunt simpli cnezi de sate, de ce Fetii nostri Frumosi au alergat dupa himere si tinerete fara de batranete sau viata fara de moarte, nu dupa concret, chiar daca fetele noastre l-au preferat pe Catalin Luceafarului? De ce taranii nostri si-au spus pruncilor coconi, adica fii de imparat, si nevestelor lor cocoane, de ce voievozii s-au numit dominus - domn, purtand mantia de purpura si coroana imperiala? De ce, avand ca indivizi toate calitatile si stapanind un pamant atat de bogat, a carui dulceata l-am preschimbat in Eden pentru latrones gentium din toate timpurile, am fost si suntem condamnati sa fim vesnic poporul sarac din tara bogata? De ce, darzi si razboinici, adevarata intruchipare a lui Marte (Ovidiu), ne-am topit in popoarele moderne vecine, constituite pe pamantul nostru, cu sangele nostru curgandu-le prin vene, cu trasaturile noastre, dar cu alte apucaturi in spatele pavezei ridicate de limbi straine noua, pe care le-am insusit uitandu-ne stirpea? De ce suntem romani dar si, in parte, unguri, secui, ceangai, bulgari, sarbi, croati, sloveni, slovaci, cehi, hutuli si, de foarte curand, ucraineni? De ce buciumele si doinele noastre plang? De ce intotdeauna in baladele noastre eroul moare acceptandu-si cu fatalism destinul? De ce la trei romani doi se intorc intotdeauna impotriva celui de-al treilea? De ce, beneficiind de uriasul bagaj de cunostinte tehnice si inventivitate mostenit de la inaintasii traco-romani, am durat o civilizatie a lemnului in Tara de piatra? De ce noi, urmasii cetatenilor Romei care au cladit Europa, noi artefact al istoriei, suntem astazi invitati sa intram alaturi de urmasii barbarilor in casa comuna care a fost, in fapt, casa noastra? De ce din bagajul de intelepciune mostenit ne-am facut lozinci doar din proverbele ce accepta fatalitatea: Apa trece pietrele raman!, Capul plecat, sabia nu-l taie!, Fa-te frate cu dracul pana treci puntea! s.c.l., sugrumandu-ne in numele lor, in fasa, eroii?

Si fara sa ne gandim ca, apa trecand, roade piatra care in timp se tot micsoreaza, ca nu e nevoie ca sabia sa desprinda capul care va fi strivit de cizma straina pusa pe grumaz si ca, o data pe punte, diavolul ne va arunca de fiecare data in hau! De ce ne-am impiedicat eroii sa-si urmeze destinul? Din pizma care, potrivit cronicilor, l-a ucis si pe Domnul Unirii? Ca nu cumva sa sara cizmarul peste calapod? De ce ne place sa ne punem in frunte prosti, pentru a putea sa-i batjocorim apoi cum ne vine la gura, aratandu-ne superioritatea doar prin vorbe? Si de ce vedem intotdeauna doar paiul din ochii altora si niciodata barna din propriii ochi? De ce la noi prostul moare intotdeauna de grija altuia? De ce n-am acceptat niciodata principiul omul potrivit, la locul potrivit? De ce clamam nevoia de Tepes, dar admitem ca hotul neprins e negustor cinstit? De ce admitem transformarea hotilor in negustori cinstiti si a tradatorilor in eroi, gratulandu-i cu invidie cu un Bravo lui, baiat destept! Cine poate, oase roade!? De ce generatie dupa generatie ne confruntam, in saracie cu lustru, exact cu aceleasi probleme, refacem ca Sisif drumul la infinit, cand solutia era mostenita? De ce sfarsim la batranete prin a deveni exact ceea ce uram mai mult in tinerete, pentru ca generatia urmatoare sa o ia de la capat, cu speranta ca, daca strange cureaua un pic, o sa-i fie bine candva, la pastele cailor sau, mai curand, pe lumea cealalta? Vulturii nu vaneaza muste!, ne-au lasat diata mosii si exact asta facem, nascandu-ne si murind, generatie dupa generatie, in una si aceeasi vesnica reforma, care ne scoate periodic gunoaiele la suprafata, ca furtuna ce rascoleste fundul apelor adanci, fiindca mandria ne-a impiedicat de fiecare data sa incepem cu inceputul - cu acel strop de intelepciune care spune Cunoaste-te pe tine insuti! Si, cunoscandu-ne, ne-am fi dat seama ca tragedia noastra incape intreaga in cinci vorbe - Sa moara si capra vecinului!
Avem tot ce ne trebuie sa cladim piramide, dar constructia noastra nu depaseste stadiul de plan, fiindca de mii de ani ne amagim cu minciuna ca Pe-al nostru steag e scris Unire,/ Unire-n cuget si-n simtiri! Noi, cei care sarim intotdeauna cu usurinta nevastuicii dintr-o extrema in cealalta! Votand schimbarea cu eterna majoritate zdrobitoare de 99,98%! De ce, scapati de marxism, de patriotardism, ne aruncam astazi, cu bucuria prostului, intr-un nou tip de internationalism, la fel de antiuman ca si cel proletar? Chiar nu putem trai fara isme?
Ce ne lipseste?
Cheia insucceselor noastre dintotdeauna nu sta in suma defectelor noastre care, trecand pe prim-plan la elite, ne saboteaza interesul national, aceleasi defecte sesizate de Herodot in veacul V i.Hr., de Mauricius in veacul VI d.Hr., de Kekaumenos in 1078, de mii de tineri reformatori ai natiei sau de observatori straini pe care ne grabim sa-i huiduim si chiar de noi insine, atunci cand ne analizam la rece clasa politica in cuvinte identice pe parcursul a doua milenii si jumatate: umbla pe toti sa-i insele si minte strasnic si fura mult, jurandu-ne zilnic cu juraminte infricosate - si isi calca usor juramintele si facand si fratii de cruce, si cumetrii, inchipuindu-si ca prin aceasta ii vor insela pe cei mai simpli! Cheia se afla in cuvintele lui Herodot - sub o conducere unitara! Sub o conducere unitara, semintia inaintasilor nostri si a noastra ar fi putut deveni de neinfrant si cu mult mai puternica decat toate semintiile pamantului!
Dar de cate ori au acceptat inaintasii nostri si noi insine unitatea in istorie? De ce ala si nu eu? De circumstanta l-au acceptat pe Burebista in fata asaltului Romei si, cand Cezar a pierit, de Maur n-a mai fost nevoie! Porniti pe un drum, uniti in interes national s-au gasit intotdeauna, de-a doua zi, unii mai cu idei, care au actionat independent si contrar, din pozitie subalterna. Decebal tradat si parasit, Vitalian tradat si ucis, Gelu parasit si uitat, Ahtum tradat si ucis si asa mai departe Vlad Dracul, Vlad Tepes, Ion Voda, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Horea, Tudor, Avram Iancu, Ion Antonescu etc. Au rezistat ca lideri la romani cei foarte norocosi si cei ce au stiut sa-i scurteze de cap pe hicleni: Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Petru Rares si ceilalti, dar acestora li s-a dus vestea de degraba varsatoriu de sange nevinovat. Tara a ramas aceeasi si a indurat mai departe, suportandu-si fatalist boierii pe care Macarie ii definea la 1538, pentru eternitate, drept minti oarbe pentru cele ce vor veni, dornici doar sa-si insuseasca averi ale altora, iar pe ale lor sa le inmulteasca cu mijloace nedrepte, prea rar saturandu-se de nesfarsita reforma si sculandu-se impotriva balaurilor care ne inghit de vii (Tudor Vladimirescu)! Ba chiar acceptand periculoasa idee ca nu am fost si nu suntem in stare sa facem nimic decat sub bici!
Soarta noastra ar fi fost alta si va putea fi alta daca am fi inteles ori vom intelege ca, in numele interesului national, ar fi trebuit sau va trebui, o data decizia luata si liderul ales, sa actionam unit si nu numai prin vorbe, de la opinca la vladica, pentru telul propus, fara sa acordam prioritate intereselor personale sau de grup. Dovada ca, in ce priveste trezirea constiintei nationale, doua milenii de istorie, de experiente catastrofale, de pierderi irecuperabile, de la Herodot citire, n-au schimbat intr-adevar nimic sta in plangerea reformistilor de la 1769, care-si doreau exact ce ne dorim si noi, astazi: In patru parti ale lumii/ Pre numiti era romanii/ ca sunt escusiti la fire/ Dar n-au intre ei unire./ Si dintr-a lor neunire/ Va veni a tarii peire. (Istoria Tarii Romanesti da la let 1769)
Iar daca cei ajunsi, cel mai adesea pe nemerit, in fruntea bucatelor au subordonat aproape intotdeauna interesul national lacomiei, setei de putere, ambitiilor lor meschine, poporul s-a facut in egala masura vinovat de a se fi complacut, adaptandu-se fara ambitii oricarei situatii si facand din complacere si adaptabilitate un modus vivendi. In 1736-1739, unul din cumplitele razboaie ruso-austro-turce, decise sa rezolve Chestiunea Orientala (nerezolvata nici astazi cu toate bombardamentele pacifiste din Kosovo), ne-a insangerat pentru a mia oara tara, excese deosebite petrecandu-se in Banat, acolo unde romanii luptasera atat in armata romano-germana, cat si in armata turca si, cei mai multi, pe cont propriu, ca haiduci impotriva colonistilor catolici. Cu stupoare notau agentii imperiali ca, la hore, duminica, jucau alaturi tarani, haiduci si soldati romani in uniforme nemtesti sau otomane, chiuind Tine Doamne tot asa, nici cu turcu, nici cu neamtu! Tine Doamne tot asa! Haosul devenise stare naturala, iar urmasii cuceritorilor Lumii Vechi - un popor de supravietuitori!
Tradarile si ambitiile personale, lipsa de unitate au facut ca planul unirii tuturor romanilor, conceput atunci, la jumatatea veacului XVIII, sa tot fie amanat, pana cand Europa s-a incaierat, miza fiind tocmai bogatiile noastre, si razboiul Crimeii a pus capat celei de-a n-a Noi Ordini continentale, introdusa cu tunul de Sfanta Alianta. Condusa de tineri cu pregatire militara, dar si scoliti in revolutiile europene, generatia pasoptista a reusit sa-si impuna vointa vechilor boieri si sa realizeze, dintr-o fictiune numita Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei, printr-o lupta tenace, in perioada 24 ianuarie 1859-11 decembrie 1861, unirea reala, intr-un singur stat numit Romania. Cum? Ne dezvaluie secretul scrisoarea din 13 ianuarie 1856 a lui Mihail Kogalniceanu catre C.A. Rosetti: Am indemnat pe toata lumea, si sper sa fi reusit, ca fiecare sa lase deoparte orice dusmanie, orice parere de mana a doua si sa ne tinem hotarat si uniti sub marele si nobilul steag al Unirii!
Printr-un efort de vointa surprinzator, care a dovedit ca se poate, unitatea a rezistat atunci pana la implinirea obiectivului Unirii, avand deci ca liant camarazii de arme si idei, dar a capotat ulterior in fata magicului cuvant Reforma. Proiectul de reforma agrara din 1862 i-a facut pe cei ce purtau in suflet germenul parvenirii si demonul lacomiei sa devina peste noapte, din marxisti, boieri. Este cazul lui I.C. Bratianu, daca nu artizanul, cel putin sufletul Monstruoasei coalitii care a dus la rasturnarea ctitorului Romaniei moderne, Alexandru Ioan I Cuza, punand sub semnul intrebarii insasi Unirea in perioada 11 februarie-10 mai 1866!
In locul lui Cuza, care a acceptat sacrificiul de dragul interesului national, a fost adus un strain si inoculata criminala idee ca nu suntem in stare sa ne guvernam singuri. Ca ne trebuie un mediator strain pentru a realiza ceva! Nemaivorbind de faptul ca noi, cei nascuti intr-o republica devenita imperium mundi, am acceptat reintoarcerea de la democratie la barbarie prin regalitatea reintrodusa, intr-o Europa unita si civilizata, de germanici (franci, ostrogoti, vizigoti, vandali, saxoni) la inceputurile evului intunecat!
Uitam adesea, datorita meritelor minore incontestabile ale lui I.C. Bratianu, in continuarea operei cuzistilor de modernizare a structurilor statale, ca, la apusul carierei, el a fost, alaturi de Carol I, artizanul si semnatarul unui tratat secret de alianta a Romaniei cu Austro-Ungaria (Viena, 18/30 octombrie 1883), indreptat nu numai impotriva Frantei, Marii Britanii si Rusiei, dar si a interesului national care cerea eliberarea teritoriilor celor patru milioane de romani supusi de Ungaria dualista genocidului etnic si cultural si Unirea lor cu tara! Ca o ironie a sortii insa, cel ce va relua munca lui Mihail Kogalniceanu si Cuza, in perspectiva primei mari conflagratii mondiale, avea sa fie tocmai fiul sau, Ionel Bratianu, adevaratul artizan, alaturi de Regina Maria, al Marii Uniri din 1918. Cu diplomatie, dar si duritate, el a explicat generatiei sale ca in chestiunile cele mari, in acele de ordin moral care stapanesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si de nationalitate, nu pot fi preturi de tocmeala, nu pot fi motive de oportunitate ca sa te hotarasca a le compromite, coborandu-te de pe taramul inalt si sigur al principiilor. Oricare ar fi vicisitudinile zilelor si anilor, oricare ar fi durata lor, vine ora rasplatirii!
De ce era necesara o astfel de punere la punct? Pentru ca adevarul in privinta elitei noastre politice din primele decenii ale veacului trecut, elita idealizata de urmasii sai intru totul de astazi, difera de ceea ce ni s-a inoculat prin educatie. Si, fara cunoasterea acestui adevar, am ajuns sa facem scump platita greseala din 1996, cand ne-am dat pe mana celor 15 000 de specialisti, adica a propriilor noastre himere! In cuvinte cumplit de actuale, unul dintre analistii politici lucizi facea, din interior, radiografia elitei politice romanesti a anilor 1914-1919, definind-o drept Turn Babel... in care cele mai scarboase ambitii cautau sa-si faca jocul la adapostul declamatiilor patriotice... Toata lumea facea politica europeana si nimeni romaneasca, adica toata lumea se preocupa de soarta Europei si nimeni de a Romaniei.
Romanii se imparteau in francofoni si germanofili si cereau intrarea noastra imediat in razboi, dupa cum simpatiile lor se indreptau spre unii sau spre altii din beligeranti, fara sa se ocupe de interesele romanesti. Nimeni nu mai simtea romaneste! (C. Argetoianu)
Daca am fi cunoscut si acceptat acest adevar, am mai fi fost oare nevoiti sa o luam de la capat sau sa suportam oracaiala bicisnica a unor falsi profeti botezati analisti politici? Fiindca Europa nu a permis Unirii celei Mari, platita cu un milion de martiri, carora, in loc de Remembrance Day, le dam astazi Valentine's Day, sa existe decat 20 de ani, dupa care, in anul tradarii generale 1940, cand diplomatii lesinau ca midinetele, semnandu-i decesul, cand regele, politicienii si generalii si-au pus limba in ghips, armata Tarii, neprimind ordinul de lupta s-a retras de la toate fruntariile fara sa fi tras (suprema umilinta!) un foc de arma! Cu o singura exceptie - maiorul Valeriu Carp, simplu comandant de batalion, care s-a jertfit interesului national, oprindu-i pe rusi cu foc in fata Putnei! Iar rasplata i-a fost pe masura! Proclamat de rusi criminal de razboi, figureaza inca pe lista infamiei in tara in care o justitie chioara i-a declarat eroi pe spionii defectori care, vanzand secrete economice si militare, n-au tradat poporul roman, ci pe Ceausescu (!!!!!).
In aceeasi situatie se afla Reintregitorul, militarul care a reinviat virtutea romana, angajandu-i pe romani intr-un razboi national, fara aliati consfintiti prin tratate! Si a facut-o ridicand prin proclamatia Catre romani, din ianuarie 1941, steagul lui Mihai Kogalniceanu, Cuza si Ion Bratianu: Fii om, fii drept si recunoaste ca deasupra ambitiilor si intrigilor si urilor este Patria, este vesnicia Neamului si ca acolo trebuie sa ne intalnim intotdeauna chiar daca nu ne intelegem de fiecare data! (Ion Antonescu). Pentru ca nu Unirea pamanturilor noastre intr-un tot a fost cheia de bolta a edificiului nostru national, ci unirea in cuget si-n simtiri, unitatea care ne-a lipsit aproape intotdeauna si ne lipseste si astazi cand suntem pe cale sa cedam pentru eternitate parti din putinul ramas, fara sa ne punem, orbi la colapsul spre care ne indreptam ca neam, intrebari...
Ai voie?
Ai voie in dispretul majoritatii, urmand doar propriul interes, sa calci in picioare jertfa generatiilor trecute si viitorul generatiilor nenascute? Ai voie sa te substitui lui Dumnezeu, decizand unilateral ca binele general nu tine de vointa majoritatii dispretuite, ci de vointa celor putini si (auto)alesi, despre a caror moralitate si calitati reale ar fi multe de spus? Ai voie sa vinzi in detrimentul interesului national suflete de romani, pamant romanesc, paduri, pasuni, ape, fabrici, holde, mine, drumuri, flote, banci? Gandeste-te, spunea geniul national si el hulit astazi de epigoni, ca Tara aceasta este rodul muncii unor zeci de generatii si ca apartine altor zeci de generatii care vor veni (Mihai Eminescu). Iar interesul national este liantul fara de care ne-am inceta existenta ca fiinta etnica, este coloana noastra vertebrala, este ceea ce ne face demni si egali in randul celorlalte natiuni, amintindu-le ca avem si noi o misie a implini in lume (Nicolae Balcescu). Cu singura conditie de a ne tine hotarat si uniti sub steagul lui! Cine s-a saturat de Romania este liber sa plece unde o vedea cu ochii! Dar fara pamantul mortilor nostri si al pruncilor nostri nenascuti, pe talpi! Pentru ca nimeni nu are dreptul sa ia decizii pentru altii!
De mii de ani ne lamentam! De mii de ani cladim scenarii si ne ucidem, din indolenta sau invidie, visele. De mii de ani speram ca poate o noua generatie va avea curajul sa se priveasca sincer in oglinda sufletului si sa extirpe, in sfarsit, cancerul din noi! Romanul... dusmanul romanului! Singurul etern! De mii de ani! Si tot de mii de ani adormim cu speranta ca generatia copiilor nostri va fi poate cea aleasa, aceea care va gasi solutia nu in isme, nu pe pamant strain, ci in sine! Sa fi sosit oare clipa? Sa se fi nascut in sfarsit o generatie de romani-soldati, dupa atatea si atatea generatii de romani-Napoleoni si imparati? O generatie unita, capabila sa-si schimbe mentalul, genetic mostenit, de supravietuitor intr-unul de cuceritor? Si daca aceasta este generatia, va intelege ea, oare, ca nu Canada trebuie cucerita, nu Statele Unite, nu Germania, ci... Romania?

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 18:27

De la: mytcor, la data 2009-04-11 03:20:22DEUTSCHE WELLE GERMANY 09.04.2009 (Traducere) Jurnaliștii moldoveni au obținut imagini video în care se vede clar cum persoanele care au arborat marți drapelul României și al UE pe clădirea Președinției sunt ajutate de polițiști în uniforme. La postul de radio „Vocea Basarabiei”, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a prezentat mai multe amănunte: “Tinerii care au aruncat marți primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limbă rusă, care strigau “Unirea cu România!”, ceea ce este o absurditate. Aceștia au intrat în Președinție și au scos de acolo documente contabile. Astfel, Voronin a organizat provocarea de la Parlament și Președinție, pentru a spăla crimele, pe care le-a comis”. Bildunterschrift: Portalul informațional UNIMEDIA a publicat astăzi poze extrase de pe imagini video în care se vede foarte clar cum persoanele care arborau marți drapele României și UE pe Președinția Republicii Moldova erau susținute de polițiști în uniforme. Există și alte indicii suspecte care au fost evidențiate zilele acestea de presa de la Chișinău care arată că administrația comunistă nu ar fi străină de provocările la violență de marți din fața Președinției și Parlamentului. Unii observatori și politicieni se întreabă de ce poliția s-a retras din fața protestatarilor, lăsându-i să devasteze clădirile... și de ce după retragerea protestatarilor, forțele de ordine nu au asigurat paza acestora? De asemenea, este suspect faptul că cele câteva birouri din clădirea Parlamentului au fost lăsate să ardă ore înșir, pompierii intervenind abia după ce purtătorul de cuvânt al MAI, Ala Meleca, a fost sunată, în direct, în timpul unei emisiuni TV și întrebată de ce nu intervin pompierii și de ce poliția nu păzește clădirea. Purtătorul de cuvânt al MAI a spus atunci că pompierii se află în spatele Parlamentului și că lucrează, fapt dezmințit imediat de reporterul televiziunii care se afla la fața locului. În acel moment angajatul MAI pur și simplu a închis telefonul. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Logo-ul campaniei #pman pe TwitterUn alt element suspect care poate fi probat cu imagini video: Ieri, în timp ce poliția aresta tineri în spatele Guvernului de la Chișinău și îi transporta undeva în afara orașului, operatorul postului de televiziune „JurnalTV” a surprins o dubiță care avea în față plăcuță de înmatriculare cu număr moldovenesc, iar în spate – plăcuță cu număr transnistrean. (www.jurnaltv.md/index.php?article=2000) Șoferul, care aștepta la volan, a rămas derutat când a fost rugat să explice ce e cu mașina lui.

si asta demonstreza k voronin ar fii pus la cale tentativa de revolutie contra lui,insusi?....
ce motiv ar fii avut?

Fosta membra 9am.ro

1491 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 18:32

La multi ani, Florine !

Acum nu e momentul !
Fosta membra 9am.ro

1491 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 18:34

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-11 18:27:10
De la: mytcor, la data 2009-04-11 03:20:22DEUTSCHE WELLE GERMANY 09.04.2009 (Traducere) Jurnaliștii moldoveni au obținut imagini video în care se vede clar cum persoanele care au arborat marți drapelul României și al UE pe clădirea Președinției sunt ajutate de polițiști în uniforme. La postul de radio „Vocea Basarabiei”, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a prezentat mai multe amănunte: “Tinerii care au aruncat marți primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limbă rusă, care strigau “Unirea cu România!”, ceea ce este o absurditate. Aceștia au intrat în Președinție și au scos de acolo documente contabile. Astfel, Voronin a organizat provocarea de la Parlament și Președinție, pentru a spăla crimele, pe care le-a comis”. Bildunterschrift: Portalul informațional UNIMEDIA a publicat astăzi poze extrase de pe imagini video în care se vede foarte clar cum persoanele care arborau marți drapele României și UE pe Președinția Republicii Moldova erau susținute de polițiști în uniforme. Există și alte indicii suspecte care au fost evidențiate zilele acestea de presa de la Chișinău care arată că administrația comunistă nu ar fi străină de provocările la violență de marți din fața Președinției și Parlamentului. Unii observatori și politicieni se întreabă de ce poliția s-a retras din fața protestatarilor, lăsându-i să devasteze clădirile... și de ce după retragerea protestatarilor, forțele de ordine nu au asigurat paza acestora? De asemenea, este suspect faptul că cele câteva birouri din clădirea Parlamentului au fost lăsate să ardă ore înșir, pompierii intervenind abia după ce purtătorul de cuvânt al MAI, Ala Meleca, a fost sunată, în direct, în timpul unei emisiuni TV și întrebată de ce nu intervin pompierii și de ce poliția nu păzește clădirea. Purtătorul de cuvânt al MAI a spus atunci că pompierii se află în spatele Parlamentului și că lucrează, fapt dezmințit imediat de reporterul televiziunii care se afla la fața locului. În acel moment angajatul MAI pur și simplu a închis telefonul. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Logo-ul campaniei #pman pe TwitterUn alt element suspect care poate fi probat cu imagini video: Ieri, în timp ce poliția aresta tineri în spatele Guvernului de la Chișinău și îi transporta undeva în afara orașului, operatorul postului de televiziune „JurnalTV” a surprins o dubiță care avea în față plăcuță de înmatriculare cu număr moldovenesc, iar în spate – plăcuță cu număr transnistrean. (www.jurnaltv.md/index.php?article=2000) Șoferul, care aștepta la volan, a rămas derutat când a fost rugat să explice ce e cu mașina lui.

si asta demonstreza k voronin ar fii pus la cale tentativa de revolutie contra lui,insusi?....
ce motiv ar fii avut?

Voronin a facut toate astea numai si numai cu scopul de a observa toata lumea care mai avea dubii pe forumuul asta, cat esti de proasta si tampita !
E bine asa ? E clar ?

Acum nu e momentul !
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 19:24

De la: mytcor, la data 2009-04-11 12:21:48Jirinovski: Protestele din Moldova nu au legatura cu Romania, ci cu nemultumirile fata de comunisti

Cauza protestelor din Republica Moldova este faptul ca Partidul Comunistilor aflat la guvernare de opt ani a ingradit libertatile, a declarat vineri presedintele Dumei de Stat ruse, Vladimir Jirinovski, citat de Novii Reghion intr-o stire preluata de RADOR.

"Toate acestea nu au legatura de fapt nici cu Romania", a spus Jirinovski, ultranationalist care conduce un partid numit Partidului Liberal Democrat. Cauza protestelor este ca "oamenii nu sunt multumiti, oamenii nu mai vor sa vada comunisti la conducerea Moldovei", a continuat el.

Potrivit lui Jirinovski, populatia Republicii Moldova s-a saturat sa se supuna dictaturii comunistilor moldoveni. "Pentru comunistii din Moldova au votat doar pensionarii. Iar tineretul tarii, oamenii de afaceri au fost impotriva Partidului Comunist. Trebuie analizat ce se intampla in aceasta tara. Viitorul Moldovei nu depinde de pensionarii moldoveni. Moldova este singura Republica in care comunistii inca mai sunt la putere. In toate republicile, comunistii au disparut. Dar in Moldova, PC se afla la guvernare inca din anul 1991", a subliniat Jirinovski.

Acesta crede ca presedinte al Moldovei va fi ales un reprezentant al altui partid, la fel ca si primarul Chisinaului. Pentru desemnarea presedintelui, comunistii ar avea nevoie de 61 de voturi din numarul total de 101 din Parlament, iar in urma alegerilor au obtinut 60. Daca Parlamentul esueaza de doua ori sa desemneze seful statului, Legislativul trebuie dizolvat si convocate noi alegeri. Voronin a ordonat insa renumararea voturilor si nu ar fi exclus ca in urma acestui proces sa obtina si cel de-al 61-lea vot.

Pozitia lui Jirinovski, un politician care de obicei face declaratii cel putin originale, vine in completarea unei schimbari de ton remarcate in ultimele zile la Moscova. Dupa ce in prima parte a saptamanii, presa si oficialii rusi sprijinisera mai mult sau mai putin deschis acuzatiile lui Vladimir Voronin de implicare a Romaniei in protestele de la Chisinau, incepand de joi, tonul s-a schimbat. Seful Comisiei de afaceri externe a Dumei de Stat Kontantin Kosaciov declarase ca evenimentele au origini ce tin de politica interna si de situatia economica, iar adjunctul Comisiei pentru afaceri CSI Konstantin Zatulin spusese ca Voronin trebuie sa isi asume partea sa de responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat. Si presa rusa si-a modificat tonul, remarcand atitudinea calma a Romaniei in fata acuzatiilor si masurilor luate de partea moldoveana.

**"Toate acestea nu au legatura de fapt nici cu Romania", a spus Jirinovski, ultranationalist care conduce un partid numit Partidului Liberal Democrat. Cauza protestelor este ca "oamenii nu sunt multumiti, oamenii nu mai vor sa vada comunisti la conducerea Moldovei", a continuat el.**

normal...ce era sa zik liderul unui partid din opozitie despre actuala guvernare?
marea greseala a partidelor democratice din moldova a fost k pe tot parcursul campaniei electorale nu s-au inteles absolut deloc...in loc sa se uneasca fiindk scopul lor era acelasi(combaterea comunismului) s-au certat k in mahala pe tot parcursul campaniei electorale...normal k in situatia asta s-au discreditat in fata electoratului..pe fondul asta comunistii au castigat bine-merci alegerile.....
moldovenii nu aveau alternativa....partidele din opozitie sunt egale cu zero.....!!!! (terminati cu prostii de genul *alegeri falsifikte*)...comunistii au castigat doar pentru k nu avea cine altcineva!!!
dak reusesc sa scape de comunism singura alternativa a romanilor depeste prut este unirea cu romania!!!

***Moldova este singura Republica in care comunistii inca mai sunt la putere. In toate republicile, comunistii au disparut. Dar in Moldova, PC se afla la guvernare inca din anul 1991", a subliniat Jirinovski.***

poi...dak ceilalti sunt incompetenti?...pe cine altcineva sa voteze?

**Jirinovski: Protestele din Moldova nu au legatura cu Romania, ci cu nemultumirile fata de comunisti**

cu asta trebuia sa incep....cum adik *nu au legatura cu romania*?...din moment ce acei tineri au venit la miting cu stegul ei?
acest jirinovski isi doreste in mod sigur caderea comunismului pentru k e singura sansa pentru el sa ajunga la guvernare....nu se gandeste la binele tarii(kr ar fii unirea cu romania)
nu avem pe cine sa contam...chiar dak pik comunismul...cu astfel de politicieni unirea e compromisa!!
mi-e sila....

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 20:54

Fiul lui Voronin, "Stăpânul Ovulelor"
Legătura dintre Oleg Voronin și comerțul cu ovule și mame surogat se numește BIOTEX. Am documentat relațiile dintre o firmă care acționează în domeniul inseminării artificiale și fiul președintelui comunist și am găsit mai multe conexiuni. Firma BIOTEX este prezentă pe internet ca intermediar în domeniul fertilizării in vitro, oferind o bază de date generoasă de mame surogat.
Afacerea cu mame este condusă de un italian și un german rus, care operează din Chișinău și Kiev. Clienții lor vin din Italia, Anglia, Germania și Belgia. Afacerea se extinde și în Statele Unite. BIOTEX este totodată numele firmei de la Chișinău care activează la aceeași adresă cu alte companii unde chiar locuiește fiul președintelui, Oleg Voronin. În firmă apar mai multe personaje din anturajul lui Voronin, inclusiv garda sa de corp asasinată anul trecut.

Mame surogat
„Nici ca ministru al Sănătății, nici ca om, nici ca femeie, nu accept ca un copil să fie vândut sau donat. Aceste practici trebuie criticate, deoarece depășesc niște norme etice.(...) Cred că la noi în țară nici nu o să existe legislație în acest domeniu. Copilul e o fericire pentru mamă și ar fi foarte bine ca el să fie lângă mama care l-a născut". Când a făcut această declarație, la sfârșitul anului 2008, ministrul moldovean al Sănătății, Larisa Catrinici, nu știa că o echipă de jurnaliști investighează activitatea unei rețele de traficanți de nou-născuți care activează inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Rețeaua tocmai perfecta actele pentru scoaterea din țară a unor gemeni născuți la comandă de o mamă surogat din Chișinău, pentru un cuplu de italieni din Roma.
Rețeaua își face reclamă pe site-ul russurrogate.com care trimite la niște numere de telefon cu prefix moldovenesc (vezi imaginea alăturată). La o lună după ce am demarat investigația, numerele moldovenești de telefon au fost înlocuite. Gestionarii afacerii caută și intermediază, contra cost, relația dintre mamele-surogat și potențialii clienți din Occident. Clienții sunt soții care nu pot, nu au timp sau nu vor să poarte o sarcină. Mamele sunt racolate din Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia și Uzbekistan. La secțiunea „contacte" apar numere de telefon și adrese de e-mail pentru vorbitori de limbă engleză, italiană, franceză și spaniolă. Denumirea afișată a firmei este „BIOTEXCom". Site-ul a fost înregistrat la 30 iunie 2007 de către Igor Rusu din Chișinău. Întrebat ce legatură are cu site-ul respectiv, ne-a răspuns că firma sa ofer㠄servicii de găzduire" a site-ului russurrogate.com . Vădit speriat, Igor Rusu a refuzat să ne spună denumirea oficială a firmei cu care a încheiat contractul pentru „găzduirea" paginii russurrogate.com , dar a spus că nu este sigur că firma respectivă activează legal.

Intermediarii de nou-născuți
Am contactat prin email firma BIOTEX, pozând în potențiali clienți: un cuplu de britanici interesați de accesarea serviciilor de mame surogat. Am fost contactați de Nicola, un cetățean italian care pe site-ul russorogate.com se semnează Nicola Colucci. Pe parcursul a câteva luni am schimbat mai multe emailuri, iar acesta ne-a declarat că el este un intermediar și că adevăratul administrator al afacerii este un anume Albert Mann. Nicola ne-a trimis un model de contract al pachetului VIP: 30.000 de euro este costul unui copil născut printr-o mamă surogat aleasă din baza de date a firmei, toate cheltuielile incluse. În această afacere orice poate fi aranjat, chiar și nașterea unui copil de către o mamă surogat cu donator de spermă străin de cuplul care plătește. Nicola ne spune că toată operațiunea se poate desfășura în clinicile firmei din Chișinău sau Kiev. „Avem o rată foarte mare de succes și chiar și competitorii noștri vin la noi și ne plătesc, pentru că au nevoie de mame surogat - de care noi avem din belșug, toate tinere și sănătoase". Se laudă că un cuplu de italieni tocmai a ridicat în noiembrie 2008 gemeni născuți de o mamă surogat la Chișinău. Actele au durat mai mult pentru că pașaportul noului-născut trebuia făcut la consulatul italian de la București. Nicola precizează că firma are relații și la consulatele din Chișinău și poate rezolva rapid actele noilor-născuți. Toate acestea în condițiile în care serviciile de mamă surogat sunt ilegale în Republica Moldova. Nicola face naveta între Taranto, Italia și Chesterfield, Anglia, pentru a-și populariza și extinde afacerea de la Chișinău. „Intenționăm să ne extindem în Marea Britanie și Statele Unite, unde prețurile sunt duble pentru serviciile noastre". Nicola susține că este căsătorit în Moldova și locuiește la Chișinău, la fel ca și administratorul afacerii, Albert Mann.

„E mai ușor să găsești donatoare și mame surogat în Ucraina decât să găsești o masă liberă la un restaurant din centrul Kievului!"

I-am solicitat lui Nicola o întâlnire cu Albert Mann, pentru a discuta detaliile practice și pentru a vedea clinicile firmei. Ne-am întâlnit cu Mann la Kiev și la Chișinău. Acesta a evitat să ne arate biroul firmei sale, iar întâlnirile s-au desfășurat în cafenele. La Kiev ne-a arătat o clinică renumită, Isida, susținând că aceasta este clinica cu care cooperează. Discuția însă s-a desfășurat la o cafea, unde Mann ne-a vorbit optimist despre cum îi merge afacerea: „Cu siguranță că n-o să plătesc mai mult mamele surogat, din cauza crizei. E mai ușor să găsești donatoare și mame surogat în Ucraina decât să găsești o masă liberă la un restaurant din centrul Kievului!". La momentul întâlnirii din Chișinău, Mann a devenit suspicios și nu ne-a mai prezentat nici o clinică. S-a rezumat la o discuție într-o pizzerie. Ne-a spus că vrea analizele complete ale cuplului pentru a ști cum să meargă mai departe. „Mi-am pierdut de multe ori timpul cu concurenții mei, care pozau în clienți și vroiau să afle mai multe detalii despre afacerea mea", ne-a declarat Mann în timpul întâlnirii. I-am întrebat pe Nicola și Mann dacă firma BIOTEX are legătură cu Oleg Voronin. Nicola s-a fâstâcit și l-a rugat pe Mann să răspundă. Acesta a spus că presa scrie tot felul de prostii și că ei nu au legătură cu Voronin. Ne-a dat mai multe nume de firme și fundații în contul cărora ar trebui să facem plata. Verificate ulterior, majoritatea firmelor s-au dovedit a fi inactive sau inexistente. Din ce în ce mai suspicios, Mann a început să ne spună că refuză să trateze pacienții în Moldova pentru că este ilegal. A făcut-o în trecut, dar nu mai vrea să o facă. Însă transferul banilor îl vrea în Moldova, din rațiuni fiscale: „Pentru mine firma din Moldova e ca un off-shore, nu plătesc nici o taxă".

Imagini furate de la altă clinică
Mann este vechi în branșa aceasta, în postura de intermediar. Înainte de BIOTEX a avut un site identic, care se adresa numai vorbitorilor de germană. leihmutterschaft.com a fost înființat în 2006 și conține aceeași structură și același conținut cu russurrogate.com. Detaliile de contact sunt tot numere de telefon din Moldova. Detaliile de contact ale lui Mann sunt prezente pe o mulțime de site-uri și forumuri în care se caută tinere care vor să câștige un ban ca mame surogat. Prin aceste anunțuri Mann și-a construit o bază de date cu poze și detalii ale mamelor surogat, de unde clienții din Vest pot alege. Dacă telefonul mobil și-l schimbă destul de des, adresa de email a rămas aceeași: abs999@bk.ru. Mann vorbește rusă și germană iar pe un forum de discuții susține că este din Koln. Interesant este că pe ambele site-uri folosite de Mann pentru a-și atrage clienții sunt folosite imagini identice de prezentare a clinicii BIOTEX. De fapt, clinica prezentată nu aparține lui Mann. Imaginile sunt copiate de pe site-ul clinicii particulare Nadija localizată în centrul orașului Kiev (www.ivf.com.ua/eng/). Din discuția cu Mann reiese nu numai teama lui de a-și pierde timpul în discuții cu eventuali concurenți deghizați în clienți, dar și teama de a nu rămâne pe cap cu copilul născut de către o mamă surogat: „în partea aceasta a lumii orfelinatele sunt foarte proaste. Trebuie să am garanții, dacă cuplul se răzgândește, eu ce fac cu copilul?".

Oamenii fiului președintelui
Am verificat la Camera înregistrării de stat dacă în Republica Moldova activează vreo companie cu denumirea „BIOTEXCom". Singura firmă din Moldova cu numele acesta este „BIOTEX-Com Srl" cu sediul pe str. Mesager 5/2 din Chișinău, dar care activează pe strada V. Alecsandri 79. În sediul din Alecsandri și-au găsit adăpost firmele „Moldconstruct Market" și "Transline", care la fel ca și „Biotex", potrivit presei de la Chișinău, sunt afaceri înființate de către fiul președintelui Voronin, Oleg. Cu aceste firme împarte clădirea juniorul Voronin, care deține un apartament și mai multe spații de birouri la aceeași adresă. „Moldconstruct Market", unde Oleg Voronin este economist, „Transline" și BIOTEX sunt toate acționare la banca FinComBank, unde juniorul Voronin este președinte al Consiliului de Administrație. Un alt acționar al băncii este Ion Antoci, proaspăt numit director al BIOTEX. Antoci ocupă și funcția de administrator al „Transline" și deține firma românească M.S.I. Trading din Iași, paravan al afacerilor internaționale cu zahăr ale lui Oleg Voronin. Mai multe articole de presă au arătat în trecut cum firmele lui Oleg Voronin din România au fost folosite la operațiuni masive de import-export zahăr. În schema exporturilor intrau pe de o parte Asociația ZAHAR din Moldova și pe de altă parte compania deținută direct de Voronin, Kaolin-Impex și M.S.I Trading din Iași. Asociția ZAHAR și MSI Trading au format în 1997 o firmă la București - Asociația Zahărului Moldova-Com. În aceeași schemă a intrat firma Gota Zahar a unui tânăr irakian din Bagdad, Muhammad S. Jamal.
La telefonul BIOTEX răspunde acum Andrei Mankovski, un angajat al firmei care deține 54% din acțiunile „Transline". Aceleași firme, aceleași persoane în același sediu, toate legate de fiul președintelui. Contactat telefonic în repetate rânduri, Mankovski a refuzat să se întâlnească cu noi. El ne-a spus că la BIOTEX este simplu inginer și că nu crede că ar putea să ne ajute în vreun fel.

Paravan
Am vrut să vedem dacă firma care își face reclamă pe site-ul de comerț cu mame surogat „BIOTEXCom" și compania moldoveneasc㠄BIOTEX - Com" sunt una și aceeași. Cum afacerile lui Oleg Voronin sunt încâlcite în hârtii, am verificat documentele BIOTEX. Conform extrasului eliberat de Camera înregistrării de stat în noiembrie 2008, numele lui Voronin sau ale intermediarilor străini nu apare în acte. Apare însă fostul bodyguard al lui Oleg Voronin, Ghenadie Scripcaru. Acționar și administrator al „BIOTEX-Com", Scripcaru a fost plutonier adjunct în cadrul brigăzii de poliție „Fulger", serviciu special al Ministerului de Interne moldovenesc și detașat ca gardă personală și șofer al fiului președintelui. Garda de corp a lui Voronin a fost asasinat în primăvara anului trecut, în condiții misterioase, când se afla în timpul serviciului. Tânărul de 32 de ani a fost ucis în mașină, în noaptea de 31 martie 2008, în fața barului „Flamur" din Ciadîr-Lunga (Găgăuzia), cu două lovituri de cuțit. Potrivit documentului emis de Camera înregistrării de stat, Ghenadie Scripcaru deținea 15% din acțiunile SRL „BIOTEX-Com" (restul de acțiuni fiind deținut de Margarita Malcoci). Adresa juridică a firmei este și adresa de acasă a lui Scripcaru. Nimeni nu a întrebat-o nimic pe mama lui Scripcaru în legătură cu dividendele și acțiunile pe care acesta le deține la BIOTEX, deși aceasta este unul dintre moștenitorii lui. Aceasta ne face să credem că Scripcaru a fost doar un paravan pentru șeful său.
BIOTEX Com a mai fost menționată în presa din Moldova ca gestionară a unor afaceri ale lui Oleg Voronin. „Ziarul de Gardă" a relatat despre un domeniu de vânătoare administrat de BIOTEX, în raionul Anenii Noi, la 30 de kilometri de Chisinău. „Vip Magazin" menționează numele firmei în legătură cu afacerile lui Oleg Voronin începute înainte ca tatăl său să ajungă președinte, deși, conform actelor oficiale, firma a fost înființată în 2002.
Am încercat să obținem comentarii referitor la implicarea BIOTEX în afacerile cu mame surogat, însă nimeni din firmă nu a vrut să comenteze. Pe Andrei Mankovski, angajat al firmei, l-am contactat chiar și acasă, fără nici un rezultat. Le-am lăsat coordonatele celor de la BIOTEX-Com, spunându-le că vrem să vorbim cu domnul Antoci, dar nu ne-a telefonat nimeni de la firmă. I-am trimis lui Ion Antoci demers oficial, dar nu am primit nici un răspuns. La fel, nici din partea lui Oleg Voronin nimeni nu a răspuns solicitărilor noastre.

Un bodyguard ucis în somn, în mașină
Ghenadie Scripcaru, garda de corp a lui Oleg Voronin, a fost ucis în mașină, în noaptea de 31 martie 2008, în fața barului „Flamur" din Ciadîr-Lunga, cu două lovituri de cuțit. Poliția susține că Scripcaru dormea la volan, așteptând două persoane care îl însoțeau și care intraseră în bar. Scripcaru ar fi fost înjunghiat de doi tineri din localitate, care i-au furat mașina, un Audi A6. Mașina a fost găsită a doua zi, iar tinerii au fost arestați după alte două zile într-o casă părăsită. Interesant este că asupra lui Scripcaru s-au găsit atât arma din dotare, cât și 2.000 de dolari care nu i-au interesat pe tâlhari. La fel de curios este faptul că un subofițer de pază înarmat, foarte bine antrenat și cu un fizic impresionant, a fost răpus atât de ușor de către doi tineri aflați în stare de ebrietate. O altă întrebare este de ce nu au fugit cu mașina în Transnistria, având mai puțin de 100 de km de parcurs și au preferat să se deplaseze în direcția opusă?
Am mers acasă la Agripina Scripcaru, mama lui Ghenadie, în satul Cuhureștii de Jos, raionul Florești. Cum ne-a văzut, a început să plângă: „O să vă spun tot ce știu, poate mi s-a face mai ușor, că de când a murit Ghena parca am un ghem de ace la inimă", ne-a spus îndurerată femeia. O casă bătrânească foarte modestă. S-a uitat spre poza de lângă oglindă a lui Ghenadie și a început să-l bocească ca la înmormântare. Ghenadie a fost al doilea ei fiu ucis. S-a așezat pe canapea, m-a privit în ochi și m-a întrebat câți ani am. De la Agripina Scripcaru am aflat că Ghenadie nu se prea înțelegea în ultima perioadă cu soția sa Angela, de aceea „stătea aproape permanent la vila lui Oleg din pădurea de la Holercani. El era un fel de șef acolo, dar de fapt era bodyguardul lui Oleg. Îi ducea fata la școală și i-o aducea. Odată a adus o mașină tare scumpă din Germania și fata lui Oleg a cerut să meargă ea la volan. Ghena n-a vrut să-i strice inima și i-a permis. Și ea a făcut accident. După aceea l-au trimis cu lucrul în pădure la Oleg. De multe ori mi-a spus că o să mă ia să-mi arate frumusețile de acolo. El se ducea acasă doar să o vadă pe Adelina, fetița lor. Pe mulți prieteni din sat i-a angajat la Oleg. Le-a dat o bucată bună de pâine, dar acum nici unul din ei nu vrea să vorbească cu mine". Deși de la moartea fiului ei a trecut deja un an, femeia nu știe nimic despre mersul anchetei: „Am cerut să mi-l dea să-l înmormântez aici, în sat, dar nu mi l-au dat. Mi-au spus că el nu-i al meu, ci al statului. Cel mai mult s-a răsculat soția lui, mama ei și o mătușă. Nu zic, tare frumos l-a înmormântat Oleg! Și praznic frumos i-a făcut! Dar de ce nu vorbește nimeni cu mine? Oare chiar eu nu am dreptul să știu ce s-a întâmplat cu băiatul meu? Nu mi-au arătat nici măcar rezultatele autopsiei, că eu nu înțeleg cum putea el să adoarmă acolo în mașină. Este un băiat din sat, Valeriu Verdeș, pe care tot Ghena l-a angajat la Oleg. Nici el nu mi-a spus nici un cuvânt. Da' eu simt că el știe tot. A dormit în copilărie la noi pe cuptor, mânca din mămăliga făcută de mine, îmi zicea mamă, dar acuma nu a scos o vorbă. La mort, Oleg le-a dat o geantă de bani. Nu glumesc! O geantă cu bani le-a dat. La mijloc se deschidea din două părți cu fermoar. Banii erau la soția lui Valeriu. Ea cumpăra tot de ce era nevoie".

În audiență la Oleg
La câteva săptămâni după moartea fiului, Agripina Scripcaru l-a vizitat pe Oleg Voronin la birou: „M-a primit cu vorbă bună. Mi-a dat 19 mii de lei. I-am făcut monument și praznic de 40 de zile lui Ghena cu banii aceia. Mi-a făcut el singur pașaport și și-a lăsat o copie. A promis că o să-mi facă un cont în bancă și că o să primesc lunar niște bani. Dar așa a rămas. Nu a mai făcut! M-a hrănit și mi-a dat o mașină să mă aducă acasă".
S-a dus și a doua oară la ușa lui Oleg Voronin, dar nu a mai primit-o. S-a dus să se plângă de cuscri, deoarece îi bătuseră fiica: „Îl numeau pe Ghena cu cuvinte urâte și fata mea a vrut să-l apere. Ziceau că atunci când am fost la Oleg prima dată, el mi-ar fi dat vreo 60 de mii de lei. Nu-i adevărat! Mă temeam că mă vor ucide pentru niște bani pe care nu-i am. Așa că m-am dus la el să-l rog să le spună că nu am bani și să mă lase să trăiesc. I-am spus asta unui secretar de-a lui Oleg și după aceea n-am mai avut probleme". Despre momentul tragediei cunoaște puțin..., din auzite, dar își pune multe întrebări: „S-a dus la Sănătăuca, a lăsat-o pe ea (pe soție - n.n.) și pe fetiță, apoi a venit pe la mine și mi-a adus pește. Nu eram acasă. A spus că l-a sunat cineva și că trebuie să plece la Ciadîr-Lunga după sămânță de lucernă... Nu m-a așteptat! În noaptea aceea a fost ucis. Eu nu înțeleg când a ajuns ea (soția - n.n.) de la Sănătăuca la Chișinău, pentru că eu când am aflat despre tragedie - ea era deja acolo (la Chișinău - n.n.). Nu înțeleg de ce cei doi care îl însoțeau s-au dus în bar fără să-l ia și pe Ghena. Mi se pare straniu că Ghena a adormit în mașină... Am auzit că Oleg a vândut mașina aceea și i-a cumpărat Angelei o „Mazda" nouă de culoare neagră".
Prim-adjunctul procurorului general, Vasile Pascari, ne-a comunicat că, la sfârșitul lunii ianuarie anul acesta, Judecătoria Comrat i-a condamnat la câte 25 de ani de închisoare pe inculpații Dumitru Axenti și Roman Ivanov pentru asasinarea și jefuirea plutonierului adjutant de poliție Ghenadie Scripcaru. Mama acestuia nu știe nimic despre sentință. Angajatul Procuraturii ne-a asigurat că asasinatul „nu are nici o legătură cu activitatea profesională a victimei".
Site-ul BIOTEX, russurrogate.com , a fost șters în dimineața zilei de joi, 2 aprilie, de pe internet. După câteva ore el a reapărut, înregistrat însă în Ucraina și nu în Republica Moldova. La "contacte" apare firma BIOTEHCOM Ltd și un anume Albert Tocilovsky, cu date de contact din Kiev. Adresa de email a lui Albert Tocilovsky este aceeași cu adresa de email a lui Albert Mann (abs999@bk.ru). Practic, BIOTEX și-a schimbat doar țara gazdă a site-ului, o literă în denumirea firmei și numele de familie al celui care gestionează afacerea.
Investigația jurnalistică a fost publicată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și finanțată în cadrul proiectului Scoop (prin Asociația Jurnaliștilor de Investigație danezi - FUJ). Investigatia a fost desfășurată în colaborare cu www.CRJI.org, pe parcursul mai multor luni, cu aportul unor jurnaliști de la București, Chișinău și Kiev.

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

www.crji.org

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 21:06

Oleg Voronin, fiul presedintelui Moldovei, are firma la Vaslui

23-07-2004

galerie foto Galerie Foto stiri din aceeasi categorie Stiri din aceeasi Categorie

* Paranoia electorala din Basarabia s-a terminat. Militia lui Voronin a arestat doua eleve pentru ca au ras in timpul campaniei

Despre afacerile mai mult sau mai putin oneste ale familiei presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se vorbeste mult la Chisinau. In Romania insa, putini stiu ca Oleg Voronin, fiul liderului de la Chisinau, detine, inca din 1993, jumatate din actiunile firmei SC "Kaolin Impex" SRL din Vaslui. Despre afacerile derulate de Oleg Voronin in Romania nu se stiu multe, dar cert este ca a intermediat tranzactii cu zahar de pe piata ex-sovietica.

Referindu-se la afacerile odraslei presedintelui moldovean, un ziarist de la Chisinau afirma ca "numele lui Oleg Voronin apare in presa basarabeana mai frecvent decat cel al Monicai Lewinsky in presa americana in timpul scandalului Clinton".

Nu-si dezamageste tatal

In viata lui, Oleg a facut o singura declaratie de presa si aceea ca un fel de replica la o constatare a lui Iurie Rosca, presedintele PPCD, care a afirmat: "Ajuns la putere, presedintele comunist Voronin s-a dedat unor activitati de tip mafiot, utilizand intregul aparat de stat pentru consolidarea propriului clan si inavutirea familiei sale". Pentru ca nu a avut cine sa-l sfatuiasca sa taca, Oleg a emis o replica, respingand toate acuzatiile, punandu-le sub semnul unei campanii duse impotriva tatalui sau: "Oricine il stie pe presedinte cunoaste faptul ca este incapabil de a favoriza nepotismul. Iar oricine ma stie pe mine cunoaste faptul ca nu imi voi dezamagi niciodata tatal". Ce duios mai minte acest Voronin Jr. De parca lumea n-ar sti cum, la scurt timp dupa ocuparea Presedintiei de catre Voronin-tatal, directorii companiilor mari au fost somati sa-si mute conturile bancare la BC "FinComBank" sau cum Primaria Capitalei a inceput sa repartizeze terenuri pentru firma lui Oleg Voronin "Metal-Market". Asta ca sa nu mai reamintim despre planul (esuat din cauza FLUX-ului) de distrugere a SA "Aroma" sau de afacerile cu zahar la Briceni.

"O notificare a unui judecator sindic anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat."

«Nu pare un om de afaceri»

Se pare insa ca Oleg Voronin nu s-a multumit doar cu afacerile aranjate de tatal sau in Republica Moldova. Daca pe Voronin-tatal il cam gadila furnicile pe spate atunci cand se incumeta sa treaca Prutul (mai ales cand stie ca are de trecut prin Iasi, unde este declarat persona nongrata), Voronin fiul nu intampina nici un fel de piedici de ordin moral cand merge in Romania. Mai mult, la vama (de ambele parti) se bucura de privilegii. Eram curiosi sa aflam cam ce interese ar putea avea fiul comunistului Voronin in Romania, unde pe tatal sau "nu-l duci nici cu tapoiul". Si am descoperit ca in Vaslui lumea a auzit de Oleg Voronin. Un fost functionar de pe la Primaria locala, in varsta de 65 de ani, spune ca nu-i place de el ca nu pare a fi om de afaceri. Bineinteles, l-am intrebat ce l-a facut sa ajunga la astfel de concluzii? "Pai, are o firma pe aici pe la noi si a lasat-o asa de izbeliste. Cu exploatarea lemnului se ocupa", a declarat omul. Ne-a fost suficient.

Firma de apartament

SC "Kaolin Impex" SRL Vaslui a fost infiintata in decembrie 1993. Sediul firmei a fost declarat

intr-un apartament dintr-un bloc de pe strada Calugareni, unde locuia unul dintre cei doi actionari. Din datele de la Registrul Comertului reiese ca obiectele de activitate erau extrem de diverse, de la cresterea animalelor, exploatarea forestiera pana la comert cu autovehicule si multe altele. Directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Vaslui, Elena Mocanu, sustine ca "firma pare in parasire, nemaifiind de mult raportate bilanturile, ori facute schimbari ale statutului". Singurul act care arata ca firma "a miscat" este o notificare a unui judecator sindic care anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat. Nu s-a mentionat nici o suma, iar ulterior n-au mai fost facute alte notificari, astfel ca pana si la aceasta ora, oficial, firma este "in functiune".

Cadar: «Oleg era de stanga. Nu mi-a placut»

Cu ajutorul unui coleg de la o redactie din "Iasi" am reusit sa stam de vorba si cu Cadar. El a confirmat legaturile de afaceri cu Oleg Voronin, dar a adaugat: "Gata! Am rupt orice relatie cu el din 1996, atunci cand, dupa ce eu l-am introdus pe piata romaneasca, el si-a facut propria firma si m-a lasat balta". Era vorba despre importuri din Republica Moldova, in special de zahar si materii prime pentru combinatele siderurgice. "Am intrat in contact prin 1992-1993, prin intermediul unei firme din Cluj, cu care amandoi aveam relatii de afaceri si am decis sa lucram impreuna", isi aminteste Cadar. "Oleg mi s-a parut un baiat cultivat. Insa faptul ca si el, si tatal sau erau de stanga nu mi-a placut, asa ca nu ne-am apropiat foarte tare. Acum nu mai vreau sa aud de Republica Moldova pentru ca am luat o gramada de tepe acolo", spune Cadar. Despre Bancorex, vasluianul sustine ca firma "Kaolin Impex" nu a luat nici un credit, ci ca a garantat un imprumut pentru o alta firma din Bucuresti, care nu si-a respectat obligatiile. "Nu am mai facut nimic pe aceasta firma de multa vreme", a conchis Cadar.

Si Braghis are «o mortaciune» la Vaslui

Oleg Voronin nu este singurul VIP din Republica Moldova care apare ca actionar la o firma din Romania. Rasfoind Registrul Comertului la Oficiul din Vaslui ne-am impiedicat privirea de numele lui Dumitru Braghis. Acesta are 20% din actiunile SC "Diva Exim International" SRL Vaslui, filiala a SC "Diva Exim Bucuresti". Si aceasta a fost infiintata in 1993, firma lui Braghis fiind catalogata de directoarea Registrului Comertului Vaslui, Elena Mocanu, drept "o mortaciune". " Daca nu se va reinmatricula pana pe 30 decembrie 2004 va fi radiata", spune Elena Mocanu.

74.125.77.132/search?q=cache:fU1IxsYerfcJ:www.gardianul.ro/index...

9am023185

198 mesaje
Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 21:08

De la: dora_visinescu, la data 2009-04-11 01:48:18
De la: mytcor, la data 2009-04-11 01:43:32Dora, Joanna,....nemtii si Helmut Kohl .... n-au gandit ca voi !...

Și tu ce vrei să le băgăm românismul pe gât cu de-a sila????
Mytcor, cred că nu m-am făcut înțeleasă....Basarabia cu basarabenii lor nu vor unire cu România!!!!
Cum vrei să-i obligăm? Să procedăm ca Lăpușneanu????

Eroare: mergeți în căminele studențești, vorbiți cu studenții veniți de acolo... toți sunt pentru unire !

twincle

275 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 21:25

De la: 9am023185, la data 2009-04-11 21:08:39
De la: dora_visinescu, la data 2009-04-11 01:48:18
De la: mytcor, la data 2009-04-11 01:43:32Dora, Joanna,....nemtii si Helmut Kohl .... n-au gandit ca voi !...

Și tu ce vrei să le băgăm românismul pe gât cu de-a sila????
Mytcor, cred că nu m-am făcut înțeleasă....Basarabia cu basarabenii lor nu vor unire cu România!!!!
Cum vrei să-i obligăm? Să procedăm ca Lăpușneanu????

Eroare: mergeți în căminele studențești, vorbiți cu studenții veniți de acolo... toți sunt pentru unire !
Nu, nu este nici o eroare !Cind s-a facut primul pod de flori , dupa doua saptamini , un grup de elevi , insotiti de mai multi profesori , au mers in vizita la Chisinau ! greu au reusit sa-si cumpere cite ceva , dar au fost in vizita si la o scoala ,unde au fost primiti cu expresia :noi nu va vrem de frati ! ce e cu prostia asta fratii nostri ? Deci e clar ca ei isi urmaresc doar anumite interese nu unirea cu Romania!!!

teo
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 21:36

frunzulita,inca sunt multi rusi,multi sunt metisati si multi mancurtizati,asta-i realitatea,cei care gandesc romaneste sunt foarte putini in moldova,dar pamantul moldovei ne apartine de drept si trebuie sa luptam pt.el.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Aprilie 2009, ora 21:43

incerkti sa nu va pronuntati in aceasta privinta....nu stiti dak majoritatea moldovenilor sunt pro-unire sau nu....
si eu cunosc studenti basarabeni kr si-ar dori unirea cu romania...insa nu pot generaliza...
atat timp cat la ei nu s-a facut un sondaj de opinie in acest sens afirmatii de genul *moldovenii vor/nu vor unire* sunt simple speculatii.....
insa...ce se poate spune in mod sigur este ceea ce a afirmat mai devreme florin
**pamantul moldovei ne apartine de drept si trebuie sa luptam pt.el.**

Fosta membra 9am.ro

763 mesaje
Oras: Buzau

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 09:13

SCRISOARE DIN BASARABIA
de Grigore VIERU

Cu vorba-mi stramba si pripita
Eu stiu ca te-am ranit spunand
Ca mi-ai luat si grai si pita
Si-ai navalit pe-al meu pamant.
In vremea putreda si goala
Pe mine, frate, cum sa-ti spun,
Pe mine m-au mintit la scoala
Ca-mi esti dusman, nu frate bun.
Din Basarabia va scriu,
Dulci frati de dincolo de Prut.
Va scriu cum pot si prea tarziu,
Mi-e dor de voi si va sarut.
Credeam ca un noroc e plaga,
Un bine graiul cel slutit.
Citesc azi pe Arghezi, Blaga
Ce tare, Doamne,-am fost mintit!
Cu pocainta nesfarsita
Ma rog iubitului Isus
Sa-mi ierte vorba ratacita
Ce despre tine, frate,-am spus.
Din Basarabia va scriu,

Afland ca frate-mi esti, odata
Scapai o lacrima-n priviri
Ce-a fost pe loc si arestata
Si dusa-n ocna la Sibiri.
Acolo-n friguroasa zare,
Din drobul mut al lacrimei
Ocnasii scot si astazi sare
Si nu mai dau de fundul ei.
Din Basarabia va scriu,

Dana P

Insusirea este numita perseverenta cand este folosita pentru o cauza buna si incapatanare daca e pusa in slujba unei cauze rele. (Lawrence Sterne)
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 11:54

De la: pasadro, la data 2009-04-12 09:13:34SCRISOARE DIN BASARABIA

de Grigore VIERU

Cu vorba-mi stramba si pripita

Eu stiu ca te-am ranit spunand

Ca mi-ai luat si grai si pita

Si-ai navalit pe-al meu pamant.

In vremea putreda si goala

Pe mine, frate, cum sa-ti spun,

Pe mine m-au mintit la scoala

Ca-mi esti dusman, nu frate bun.

Din Basarabia va scriu,

Credeam ca un noroc e plaga,

Un bine graiul cel slutit.

Citesc azi pe Arghezi, Blaga

Ce tare, Doamne,-am fost mintit!

Cu pocainta nesfarsita

Ma rog iubitului Isus

Sa-mi ierte vorba ratacita

Ce despre tine, frate,-am spus.

Din Basarabia va scriu,

Afland ca frate-mi esti, odata

Scapai o lacrima-n priviri

Ce-a fost pe loc si arestata

Si dusa-n ocna la Sibiri.

Acolo-n friguroasa zare,

Din drobul mut al lacrimei

Ocnasii scot si astazi sare

Si nu mai dau de fundul ei.

Din Basarabia va scriu,

Dana P

www.miscarea.net/1-judete-bucovina-basarabia-herta-romania1.jpg">

Fosta membra 9am.ro

763 mesaje
Oras: Buzau

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 12:12

Iti multumesc Mytcor, totdeauna ai fost amabil si dragut cu postarile mele.

Cand spun Mytcor, ma gandesc la inima, la ceva care are legatura cu inima, adica " din INIMA ". S-ar putea sa gresesc, dar sa stii ca-mi asum responsabilitatea .

Dana P

Insusirea este numita perseverenta cand este folosita pentru o cauza buna si incapatanare daca e pusa in slujba unei cauze rele. (Lawrence Sterne)
Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 12:39

Mytcor....

parc_albastru

27 mesaje

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 14:39

Se tot vb.despre referdum in Basarabia pt.unirea cu Romania! Dar si-a pus cineva problema unui referendum in Romania pt.reintegrarea Basarabiei in Romania? poate s-a pus si aceasta problema dar eu nu am zarit nimic legat de asta...........oare ce procent ar fi de-acord sa-i luam pe basarabeni inapoi?! Asa vorbim, vorbim,..............ai nostrii ca brazii dar crede cineva ca se vor cheltui banii guvernantilor pt.un referendum de acest fel?!?!?! Sunt lucruri mai importanta la ordinea zilei decat acesta pe bune, la noi este an electoral...............cine isi pierde vremea cu 'prostii'?! Doar noi pe-aici ca sa ne treaca timpul, ca bani de iesit in oras tot nu avem, hahahaha!!!!!!!!!!! In rest toate-s noi si vechi sunt toate!!!!!!!! Bietii oameni se lupta intre 2 lumi care se pare ca nu-i vor..............Sa le dea Dumnezeu putere si tarie.

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 16:04

In 1989 decembrie ,a fost unul POPESCU Z IOAN ,care a dat ideia formarii FRONTULUI SALVARII NATIONALE in TVR in jurul orelor 14 pe 22 decembrie si dupa aceia a fost preluata actiunea ,avind un lider pe ION ILIESCU ,daca nu existau acesti doi oameni ,si astazi erau Ceausestii in Romania.Moldovenii,au dat cu pietre in guvern si presedentie dar fara un lider ,fac cit o ciapa degerata,vor fi judecati de cei pe care doreau sai goneasca

marian_bd_rotaru

1883 mesaje
Oras: Barlad

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 19:16

Superbii tineri din Chisinau , cuceresc zilele trecute , institutiile publice , in numele Romaniei ! Lupta sub steagul Romaniei si arboreaza drapelul acesteia . Acei baieti si acele fete , sunt poate ultimii eroi in sensul adevarat al cuvantului pe care i - a dat natiunea romana . Ce au facut cetatenii romani , cu adresa directa la tineret ? Nimic , sau ma rog , aproape nimic . Ce au facut politicienii de la Bucuresti : balbaieli , declaratii de neimplicare , invocarea Europei ( care nu ne vrea binele de fapt ) . Jalnic ! Revoltator ! Ce face presedintele Romaniei ? Evident tace pentru ca se preocupa sa traiasca bine in continuare

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 22:04

De la: marian_bd_rotaru, la data 2009-04-12 19:16:03Superbii tineri din Chisinau , cuceresc zilele trecute , institutiile publice , in numele Romaniei ! Lupta sub steagul Romaniei si arboreaza drapelul acesteia . Acei baieti si acele fete , sunt poate ultimii eroi in sensul adevarat al cuvantului pe care i - a dat natiunea romana . Ce au facut cetatenii romani , cu adresa directa la tineret ? Nimic , sau ma rog , aproape nimic . Ce au facut politicienii de la Bucuresti : balbaieli , declaratii de neimplicare , invocarea Europei ( care nu ne vrea binele de fapt ) . Jalnic ! Revoltator ! Ce face presedintele Romaniei ? Evident tace pentru ca se preocupa sa traiasca bine in continuare

in timp ce noi vorbim aici pe forum tinerilor din basarabia le putrezesc oasele in inchisoare...iar noi stim acest lucru foarte bine insa ramanem pasivi la suferinta lor....
iar cei cativa kr se arata interesati de soarta lor se multumesc sa le planga de mila(pe la mitinguri sau pe forumuri) si.....atat!!!
am propus sa facem ceva...sa incerkm sa apelam la autoritatile statului roman....basescu ar putea lua legatura cu voronin....l-ar putea convinge sa-i elibere...
la basescu trebuie sa apelam...sa facem un memoriu in acest sens ktre presedinte....sa mergem prin tara si sa strangem semnaturi!!!
dak va vedea k asta e dorinta poporului basescu nu va ramane indiferent....si chiar dak va fii asa...makr noi vom stii k am facut tot ce tinea de noi....

haideti sa ne miscam!!!!...
sau...e cineva kr stie un ong kr inceark asta?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 22:05

ink ceva...stie cineva cum sa facem o petitie on line ktre basescu in kr sa-i cerem sa se duk si sa discute cu voronin aceasta problema?

Fosta membra 9am.ro

336 mesaje

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 22:08

haaaaaaaaaaaaaaaaaaa bai ioano multa minte va m-ai trebe

click_cont

1644 mesaje
Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 22:26

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-12 22:05:40ink ceva...stie cineva cum sa facem o petitie on line ktre basescu in kr sa-i cerem sa se duk si sa discute cu voronin aceasta problema?

Ce doresti sa scrii concret in acea petitie? Mai sunt si alti forumisti dornici sa o semneze? nu o putem trimite daca nu are sustinatori dornici sa o semneze.

Fosta membra 9am.ro

336 mesaje

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 22:28

clik cont credeam ca esti m-ai cu capul pe umeri

click_cont

1644 mesaje
Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 22:35

De la: gangsta1, la data 2009-04-12 22:28:58clik cont credeam ca esti m-ai cu capul pe umeri

ADICA????????EXPLICA-TE

Fosta membra 9am.ro

336 mesaje

Postat pe: 12 Aprilie 2009, ora 22:42

pai ma voi chiiar aveti atata minte sa credeti ca va ia cineva in seama petitia voastra,,,sau ca o sa o citeasca cineva macar,,,hm sunteti naivi

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Basarabia vibreaza
Mergi la: