Info
x
Jurnalul national propune 'tigan' in loc de 'rom'
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:53
Aceasta initiativa a mai fost inaintata si anul tre cut pe PetitiiOnline.ro(textul nu este foarte bine redactat si sunt omise anumite aspecte)www.petitieonline.ro/petitie/comentarii/schimbarea_denumirii_tig...
Si daca tot e vorba de discriminare, eu m-as uita in curtea concetatenilor nostri tigani, ce continua fara nici un fel de rusine sa ignore orice fel de lege aplicata in tara asta, si nu stiu in ce masura suntem noi acceptati de/sau in societatea lor, daca tot e vorba de toleranta si acceptare, lasand la o parte lipsa de respect pe care o au pentru concetatenii lor, romani. |
|
cnstntnnitu 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 Oras: Sibiu |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:56
sunt si eu de acord cu revenirea la titulatura de TIGAN in loc de RROM. in care tara li-i se spuner tiganilor dupa tara de resedinta? Aici cum au scris si altii inaintea mea a fost o manevra politica de a atrage voturile tiganilor si pentru a nu se vedea "in afara" adevaratul numar al tiganilor
|
|
dorin_albu80 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:59
e clar tigan e denumirea corecta asa a fost dintotdeauna
|
|
reporter 4 mesaje Membru din: 9/02/2009 Oras: Brasov |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:00
Pro - Propunerea Jurnalului National!!! Sa se revina la denumirea de tzigan!
Niciodata tziganii nu au fost romi, cu atat mai putin descendenti din romani si daci!!!!!! A se vedea istoria lor! Atat cat este cunoscuta! Au fost robi adusi din est! Dar ca sa nu cadem in extreme si sa nu devenim ceea ce au devenit italienii in ultimul timp, pentru ca poporul roman este fosrte tolerant - desi nu e intotdeuna bine - va trebui sa se explice foarte pe larg de ce dorim acest lucru, fara a inlatura valorile democratice si nici sa cadem in extremism ! Va trebui ca fruntasii etniei tziganesti sa iasa la rampa si sa-si explice provenienta, istoria, limba si de ce nu, sa publice propriul dictionar si propria istorie! Altfel nu vom intelege termenul de tzigan! Insa, revin si spun ca, o delimitare etnica trebuie facuta, dar pe principii democratice! NU toti tziganii sunt rai asa cum nu toti romanii sunt buni!!! Sa nu uitam ca tziganii fac parte din toate popoarele! Sa nu cadem in extrema tip democratie americana si sa ii incarceram in rezervatie, asa cum au facut ei cu indienii, fie si o incarcerare lingvistica sau ignoranta - asa cum dealtfel se intampla de foarte multa vreme!!! |
|
dianet 202 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:00
De la: luminicutza, la data 2009-03-05 10:35:30 Acest mesaj nu va este adresat in mod special. Sunt In strainatate de putin timp de doi ani, dar cred ca e destul ca sa-mi dau seama cat de rasisti suntem! Nu am nici un complex identitar dupa cum vad Domnilor Romani din Romania cea frumoasa si fara defecte ( daca nu aveam tigani ar fi fost super nu? ) daca mi-a fost vreodata rusine ca sunt romanca nu fost din cauza tiganilor nici a romilor ( care vezi Doamne rom seamana prea mult cu roman). Rosesc acum cand vad initiativele romanilor, rasismul si lipsa de autocritica! Cel mai rau este ca trebuie sa ma resemnez pentru ca decizilile vin din partea "elitei" societatii romanesti... Sa va vada Bratienii acuma domnilor jurnalisti si nunumai pe voi, pe toti politicienii din Romania ! Deciziilie voastre ar trebui sa se indrepte spre lupta impotriva coruptiei atat cat se poate si cat puteti profita de putina libertate! De ce dam in tigani? Facem parte dintr-o noua generatie ... dar sa ne intoarcem putin in istorie , romanii au reusit sa sedentarizeze tiganii prin sclavie!!!! Toate politicile guvernelor au fost incapabile sa-i integreze in societate ( in afara de Ceausescu si nu inseamna ca sunt pro Ceausescu). Ar trebui sa schimbam atatea lucruri in Romania incepand cu mentalitatea romaneasca. hai sa vedem adevaratele probleme in fata, sa acceptam cine suntem daca tot vad acum un mesaj despre "identitate nationala"... nimeni in strainatate nu-si mai face griji de identitate nationala..trebuie doar sa ne rezolvam problemele interne, propune-ti legi despre integrarea tiganilor in Romania si ei nu vor mai pleca in afara! De altfel nu vor pleca nici romanii ! Stiu ca mesajul meu nu inseamna nimic dar daca poate atinge pe o singura persoana scopul meu a fost atins! Revolutie in Romania! Fac un apel la toate organizatiile pentru drepturile omului! Daca s-ar actiona o tara intreaga ar trebui sa fie trasa la raspundere si vorbesc aici de Romania! Sper sa nu ma intorc niciodata de unde am venit! Ai zis-o cu gura ta, ca speri sa nu te mai intorci niciodata. Natantoalo, stai dreaq in banca ta si nu mai arunca cu comentarii "intelijente" pe aici ca pute. Si pute a parsivenie, nesimtire si bigotism. Atata timp cat tu ai ales sa fii afara din tara, nu mai ai absolut niciun drept sa spui ce sa facem in tara si ce nu, pentru ca oricum ti se falfaie. Ramai acolo unde esti si vezi-ti de dosu' matale. Lasa-le pe ale noastre in pace! MARS!
"Vanity! Definitely my favourite sin."(John Milton)
Work Shall Set You Free!
|
|
marian_bd_rotaru 1883 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Barlad |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:01
Denumirea corecta a acestei etnii , este de tigani . limba se numeste limba tiganeasca . Denumirea de tigan , este utilizata in toate limbile europene . Notiunea de rom , nu este recunoscuta decat in Romania . Se creiaza in mod voit o confuzie cu romanii . Tiganii vor sa ne fure tara . Ei vor ca Romania sa insemne nu tara romanilor , ci a romilor . TREBUIE URGENT SA SE REVINA LA DENUMIREA FIREASCA DE TIGAN !
|
|
livu69 3 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:08
PRO- convins! probabil sa mai intrebat pe forum de unde isi trag ei denumirea de rrom.. sa li se zica pe fata TIGANI! sa se simta marginalizati fustrati cat mai incomod si mai discriminatoriu posibil . poate ca doar asa or sa inceapa sasi skimbe radacinile infractionale care le au si intrun viitor nu prea indepartat printrun efort colectiv din partea lor sa isi purifice rasa de gunoaie!
|
|
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:14
PRO !!!!
|
|
|
|
|
alinazah 4 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:15
f bine, tigan
|
|
cris_i 22 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:29
Pt toti cei interesati in sustinerea campaniei promovate de Jurnalul National
www.jurnalul.ro/librarie_fisiere/public/2009-03-04/3067e3819c76d...
|
|
ionuctimis 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:32
sint categoric da tigan nu rom.ce inseamna rom?eu stiu ca sa numeste o bautura alcolica
|
|
cdanard 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:43
mi-am spus parerea |
|
roxyne_je 2 mesaje Membru din: 29/01/2009 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:49
In Romania nu sunt "oameni" sau "cetateni"...In Romania sunt "vedete",."parlamentari","emo","tigani","profesori","pensionari","doctori(ca toti dunt doctori...nu medici)","studenti","olteni","moldoveni","ardeleni","munteni"etc.....Tot omul care apare la Tv, si talentat si panaram, toti sunt vedete prin munca sau peste noapte.Cesunt nespalatii aia de pe strada care sersesc? - tigani. Ce sunt infractorii (aia de rand...nu aia sus pusi)? - Tigani. Ce sunt pitipoanecele de la Tv? - Vip-uri. Tot omul care ale ceva sa spuna...ori urla la vecinu' ori merge la OTV.Asa-si rezolva romanul nostru problemele. La noi tiganu nu e cel de etnie RRoma, la noi tigan e oricine cu tenul masliniu, tot cersetorul sau hotul...asa ca nu va raciti gura de pomana. Ce sa le cerem strainilor sa faca diferente intre Romani si Rromi daca nici noi nu facem?....Ce le cerem noi sa stie diferentele astea cand sunt oameni din diverse zone ale tarii care nu stiu nici istoria si nigi geografia elementara....unii nu stiu ca moldovenii de peste Prut sunt din Republica Moldova si ca locuitorii regiunii Moldova sunt din Romania!!!!!!! E STRIGATOR LA CER !!!!!
|
|
b73alex 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:49
Cred ca acest demers va fi sustinut de toti romanii din tara si din afara tarii. Felicitari, Jurnalului National !
|
|
costincod 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 11:50
Total de acord, mai ales ca zilele trecute am vazut cativa cetateni romi spaland parbrize in Londra.
|
|
gratziela23aug 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:02
sunt de acord cu propunerea celor de la jurnalul national.
tiganii tot tigani raman oricat de mult incearca ei sa para altceva...
|
|
Fosta membra 9am.ro 11 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:20
Absolut de acord cu ceea ce propune "Jurnalul National". Este o aberatie ideia sustinuta de Costi Rogozanu, ca termenul "tigan" este peiorativ si ca el nu ar exista in lb. romana; acest termen a aparut prin sec. al XVIII-lea pentru a denumi generic pe toti membri unui grup etnic eterogen (vezi Wikipedia - tigan) si a fost utilizat des in literatura romana. Dl. Johnny Raducanu, cunoscut compozitor si interpret de jazz, a declarat odata intr-un interviu televizat ca dansul este tigan, nu rrom, adaugand apoi (mai in gluma) ca rromii sunt aceia care fura. Pentru faptul ca "tigan" a fost compromis ajungand sa fie asociat adesea cu apucaturile urate, nu termenul in sine este de vina, ci membrii grupului etnic respectiv; nici termenul "rrom" nu este scutit de compromitere.
|
|
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:26
Cred ca este singura solutie prin care se poate face diferenta ,nu stiu cine a schimbat de i a facut romi cand lor asa li s a spus tigani intodeauna sau acum mai nou in tara tigani si in afara au statut de romi cea ce este generalizat si din punctul meu de vedere incorect.
|
|
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:26
Si care este diferenta :tigan =rom sau invers .(fara pic de discriminare)
|
|
Fosta membra 9am.ro 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:27
Sunt foarte fericita pentru aceasta initiativa....dupa cum mentioneaza si alte persoane pe acest forum TIGANII raman TIGANI....nu are rost sa ii protejam.faptul ca i-am protejat, le-am protejat drepturile s.a.m.d. nu ne-a adus decat probleme.
|
|
Fosta membra 9am.ro 1 mesaj Membru din: 23/10/2008 Oras: Brasov |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:27
Foarte bine!Sa se numeasca asa cum s-au numit intotdeauna.De unde pana unde rom-adica jumatate de roman,cand ei sunt simpli apatrizi-sau ar trebui sa fie.
"Tiganul tot tigan ramane",asa ca sa-i numim simplu,cum stie o lume intreaga:TIGANI |
|
Fosta membra 9am.ro 11 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:30
sustin initiativa
|
|
love88 5 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:37
foarte bine. insa putin facut! trebuie mai mult...mult mai mult!! asta e clar. si asta isi doreste orice roman. in final trebuie sa se ajunga la exterminarea acestei rase de imputiti fara viata.sa li se interzica toata drepturile treptat si sa fie batuti la cea mai mica greseala pana iese untura din ei sa facem sapun. afara cu ei din romania...afara cu ei din galaxieeee!!!!
sa le zica CIORI, DRACI, oricum altfel dar nu romani; numai romani nu sunt!!
|
|
nagycristina15 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:42
Bravo. Foarte bine ziceti.Ce-i aia rom?TIGANI NECIVILIZATI PUTUROSI ,ASTA SUNT.
|
|
nagycristina15 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:46
Mi s-ar parea normal sa fie dati afara din tara, sa li se faca tara lor, sa stea unii cu altii. Sa vedem atunci de la cine mai fura, pe cine mai taie, sa se suporte intre ei.Ca eu nu-i mai suport
|
|
zainea_razvan 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:49
Este clar o idee buna !!!
|
|
catalix007 1 mesaj Membru din: 26/02/2009 |
nu pot sa mi dau seama kre au fost asa inteligenti de au propus si au votat asa o lege.schimbarea numelui de tigan inapoi mi se pare cea mai buna idee kre au avut o pana acum
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
De la: zainea_razvan, la data 2009-03-05 12:49:22Este clar o idee buna !!!
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:50
zainea nu cumva e nume de zburatoare?intreb si eu,nu dau cu bata
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
dianet 202 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 12:50
De la: nagycristina15, la data 2009-03-05 12:46:28Mi s-ar parea normal sa fie dati afara din tara, sa li se faca tara lor, sa stea unii cu altii. Sa vedem atunci de la cine mai fura, pe cine mai taie, sa se suporte intre ei.Ca eu nu-i mai suport N-ai sa vezi tara lor. Pentru ca pe tot pamantul asta o singura natie fara tara a avut dreptul sa primeasca pamant sa-si faca tara. Si surpriza: natia aia tot imprastiata e, desi are si tara. Manastire-ntr-un picior, ghici ciuperca ce-i?
"Vanity! Definitely my favourite sin."(John Milton)
Work Shall Set You Free!
|
|
|
|

tiganii tot tigani raman oricat de mult incearca ei sa para altceva...
sa le zica CIORI, DRACI, oricum altfel dar nu romani; numai romani nu sunt!!