Info
x
Jurnalul national propune 'tigan' in loc de 'rom'
|
vasile_vali 2835 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Galati |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:43
Sunt de acord pt. tigan si nu pt rrom! Ce e aia rrom? Nici tiganii mei de la Ivesti de Galati nu-si spun rromi! Si mai e o problema: asa cum romanii si-au castigat un loc in Europa prin multe, poate prea multe sacrificii (o parte sunt datorate Mineriadelor!!!), asa si tiganii tb. sa-si castige un alt renume pt. a n se mai face corelarea tigan=hot, violator etc.:
1. sa mearga la scoala; 2. sa respecte legile la fel ca ceilalti cetateni (inclusiv cu casatoriile intre minori...); 3. sa plateasca taxe si impozite la fel ca ceilalti cetateni; 4. sa-si dezvolte lideri scoliti care sa se implice, ei in primul rand!, in modernizarea stilului lor de viata!; 5. sa renunte la zbieretele lor prin mass-media cum ca ar fi discriminati: romanii sunt toleranti, dar cand li se umple paharul, cand vietile celor dragi sunt puse in primejdie de "ciocolatii", toleranta dispare: De ce sa fim toleranti cu tiganni care l-au omorat pe Cozma? De ce sa nu generalizam? Ca sa nu generalizam, au facut ceva liderii (bulibasii) lor in sensul de a condamna energic ce au facut semenii lor? Nu prea! Deci: tigani! Sa ne dovedeasca ei ca sunt demni sa se numeasca cetateni europeni, timpul ingaduintei a expirat! Demult.... |
|
cristi_a_lupu 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:43
De fapt nu e prea corect, de vreo saptamana am primit invitatia de a semna o petitie pe tema asta:
www.petitiononline.com/qd3xx666/petition.html. Acolo gasit mai multe informatii, de unde si cum au ajuns tiganii sa-si spuna rromi ... Acuma nu ma deranjeaza ca se implica si jurnalul national si as fi bucuros sa se aprobe o lege pe tema asta |
|
Balaci_ana 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:45
da ai dreptate asa este dintodeauana sau numit tigani de ce le este rusine cu numele lor, asta le este numele .
|
|
Fosta membra 9am.ro 14 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:45
In sfarsit, face cineva un pas in acest sens. Pentru ca este clar ca toti romanii sunt de acord cu acest demers, si nu cred ca mai trebuie explicat in sute de feluri de ce. DE CE nu trebuie sa fim confundati cu aceasta specie umana(?! oare- umana?) s-ar putea scrie zile in sir.
Intrebarea este daca cei in masura sa si ia o hotarare in acest sens, isi vor apleca urechea, si vor face ceea ce trebuie facut? Sau va fi o alta initiativa a mass-mediei care moare in fasa? In urma cu ceva timp, stimabilii din fruntea tarii se chinuiau sa inventeze un brand pentru Romania. S-au cheltuit si bani publici pentru asta, nu stiu daca s-a mai intamplat ceva- eu nu am mai auzit nimic. Oricum, din pacate, s-a intamplat ca Romania sa isi faca un brand in afara... Asa cum cu ani in urma, daca spuneai in afara Romania, strainii iti raspundeau zambind Dracula- Transilvania ( si ma refer la cei care nu aveau nici o legatura cu Romania, poate nici nu stiau unde este pe harta), acum iti raspund Romania- rromi, si nu mai zambesc... nu mai zambesc deloc. De fapt, cine mai zambeste azi, cand e vorba de Romania? |
|
alex_nisto2002 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:47
este excelent......prostia este c apana acum s-a permis aceasta confuzie.
trebuie intr-adevar sa se termine odata insa va fi o problema birocratica......cine sunt tziganii de fapt?...cei care se declara rromi la recensamant? |
|
veronica2595 1 mesaj Membru din: 10/02/2009 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:49
O intitiativa nemaipomenita!!! Bravo!!!
|
|
elaxxx 10 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:50
Comparativ:
Ungaria/Hungary - ungur/hungarian - peste tot in lume oficial ungurii pe limba lor se denumesc maghiari - si acest cuvant este cunoscut si folosit in Romania dar NU OFICIAL La fel tigan/gypsy este denumirea oficiala , doar pe limba lor se foloseste cuvantul romanes/ romani - iar daca acest cuvant este cunoscut in romania si ar trebui folosit la fel ca si cel de maghiar NEOFICIAL. Consider ca drepturile minoritatilor trebuie sa fie aceeasi in orice tara si pentru orice minoritate, iar drepturile unui popor nu au voie sa distruga /interfereze cu identitatea nationala a altui popor. |
|
Fosta membra 9am.ro 14 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:51
Cristi, chiar nu conteaza cine face ceva... atata timp cat se chiar face. Ideea este sa se mobilizeze cei care pot lua o hotarare in acest sens. Altfel, povestim, discutam, suntem toti de acord... si atat. Verba volant, scripta manet. Si e nevoie de o scripta care sa apara intr-un Monitor Oficial, nu pe link-uri si forumuri.
|
|
|
|
|
mioaracosmina 31 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:51
dar ce sunt? romi in nici un caz. sunt TIGANI, nu sunt impotriva lor, dar intotdeauna am avut ceva impotriva sa li se spuna romi. eu daca as fi tiganta, as fi jignita sa mi se spuna rom. adik eu si cand vorbesc cu cate unu ii zic in fata despre 'tigani' si nu 'romi'.
deci sunt contra sa li se spuna romi!!!!!! |
|
bogdan_scalco 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Brasov |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 09:57
Mi se pare o porcarie! In loc sa incercam sa facem ceva cu oamenii astia, noi continuam sa-i provocam! Normal ca ei se vor simti jigniti si vor cauta sa se razbune! Ei nu stiu altceva!
|
|
raxl_rose 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:02
n-am mai fost la vreun vot dinainte de 2000. daca s-ar face un referendum pe aceasta tema as merge insa. si as vota Pro. sa le schimbe numele. ca sunt tigani. sunt deacord ca exista si oameni printre ei (putini) dar din pacate, majoritatea sunt infractori.
|
|
Fosta membra 9am.ro 44 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:02
@bogdan: AI PERFECTA DREPTATE. Si stii ce as face eu cu ei? Ti i-as face cadou pe toti, sa te speli pe cap cu ei.
In alta ordine de idei... CE ANUME ai vrea sa faci cu ei? Zici ca initiativa nu e buna. Ok, zi tu ceva mai "cu cap" atunci. Concret, ce anume ai vrea tu sa faci cu tiganii? |
|
ilie_uscoiu 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:08
|
|
sava_mihai 5 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Hunedoara |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:14
in toata lumea asta tziganu este numit tzigan si gata, dar sau gasit 2 tari excomuniste care in teribilismul lor supradoxat sa ai numeasca ROMI, respectiv noi romanii si colegii... unguri.Am umblat in aproape toata europa si In u.s.a. si peste tot gitanul este tot gitan si nimeni nu are nici o suparare pe ei,atat ei cat si noi toti avem lepadaturile noastre,sticaciuni ale padurii - vorba ceea,dar deoarece din pacate a luat asa mare amploare acest fenomen infractional in italia - in speta produs de apartinatorii acestei etnii, ar fi bine ca sa si le asume si ei, iar noi ca sa putem fi protejati...ar fi bine ca toti cei ce voiesc binele romaniei sa se inscrie la un referendum pe aceasta tema si in urma parerii nationale sa se stabileasca numele corect al acestei etnii.nu cred ca tzgan inseamna numai raufacator sau tot ce este mai rau in imaginatia cuiva, ci este o denumire normala de etnie ca oricare alta,ex. secui,lipovean,sas svab etc.,asa ca ar fi bine sa se termine acest balamuc,copilasilor de pe net si tv nu ati vrea sa stim cati bani sau dus pe programe de integrare a acestor asa zisi romanes,si cati bani incarca reprezentantii lor atat din taxele noastre de la buget cat si din fonduri europene.numai pt acest cuvant tzigan.....folosit sub diferite forme cati nu au calcat pe bec si tabloidele au avut de lucru ....inclusiv...dl costi ce cu vehementa sare la bereghata jurnalului national, pt ca in sfarsit cineva de bine sa gandit sa spuna lucrurilor pe nume.cinste voua celor de la jurnal si domnul cu voi,cred ca 90 0/0 din tara asta va sunt alaturi
|
|
clmaitare 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:15
BRAVO!
|
|
Fosta membra 9am.ro 18 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Alba-Iulia |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:20
sunt pentru
|
|
danacorbut 6 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:20
E cea mai buna idee din cate am auzit in ultima vreme!!!
In mod cert ceva trebuie facut, ca sa se termine o data pt totdeauna cu aceasta confuzie. Iar tiganilor le-as pune o intrebare: De ce le e rusine cu numele de "tigan"?!. Mai mult chiar, de ce trebuie sa sufere o natie intreaga din cauza unei etnii?! Aveti votul meu pro din tot sufletul!!! |
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:21
De acord!
Asa este. Gabriel |
|
nicoleta2509 3 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:22
Da, asa e corect, sunt TIGANI, nu rromi, sau mai stiu eu ce. Foarte bine, ca s-a gandit cineva si la lucrul acesta. Poate se iau masuri intr-un fel, si sa fie aliniati la o disciplina si o educatie, nu sa tragem noi, ceilalti tot felul de ponoase din cauza lor. ;
|
|
ichirca_ro 3 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:27
Tigani au fost, tigani sa ramana! Cred ca numele de rromi a fost inventat in mod voit, intentionat, spre a crea confuzia aceasta ingrozitoare.
Din pacate, cu tot BUG-ul, datorita capacitatii lor uriase de reproducere, au ajuns acum sa reprezinte un procent important din numarul de locuitori ai tarii. Sa evitam confuziile dar sa si actionam cu un pic de coloana vertebrala. Ei sunt purtatori de involutie, boli, criminalitate si defectiuni genetice. Haideti sa subscriem cat mai multi, poate mai este timp de schimbari! |
|
romulussusanu 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Cluj |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:27
Sunt perfect de acord. Oricat am incerca noi sa nu parem rasisti, inainte de toate ar trebui sa ne aparam identitatea nationala...Tigani au fost intotdeuna si ar fi normal ca asa si sa ramana.
|
|
naeoancea 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:29
TIGAN este cuvantul folosit in toata lumea.
Rom este inventia raposatului Pruteanu. |
|
constantinescuakbar 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Arad |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:29
Țiganii - minoritate națională sau majoritate infracțională?
persoanele de etnie RROMĂ -(ați avut curiozitatea să vă întrebați cum de a apărut dubla consoană *R* în fața denumirii de ROM - prescurtarea pentru naționalitatea ROMÂNĂ acceptată Internațional , știați că Uniunea Europeană a trimis ,e adevarat notificarări, referitoare la confuzia ce poate interveni între 'ROM' și 'RROM' -dar toate acesteta se întâmplau pe timpul domniei lui ' Ion ILICI Iliescu ' al cărui electorat a fost format bineînțeles și din astfel de persoane - citiți " Țiganii - minoritate națională sau majoritate infracțională? "-autor Băcanu.M Nu trebuie să devenim xenofobi , rasiști (deși, recunosc că este din ce în ce mai greu să mă stăvilesc mai ales când văd ce se intampla din cauza acestor pesoane ce prejudicii avem ca natiune . Ca incheiere , consider că este in puterea noastră să spunem STOP ACUMA , altfel riscam să ieșim pe stradă cum au ieșit alți strigând "MA FIGLIA" - astfel născându se termenul de MAFIA, să facem orice pentru viitorul nostru , și al celor dragi nouă. Toată stima celor care citind aceste rânduri au inceput sa acționeze , pentru restul , recitiți P.S. Aștept opinii , deși consider că sorții de izbândă nu sunt favorabili in această luptă, deoarece balanța este înclinată în favoarea acelora care știu să utilizeze internetul în vederea pierderii timpului online, si nu în favoarea acelora care îl utilizeaza pentru aportul de informații , interconectare, etc. |
|
luminicutza 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Iasi |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:35
Acest mesaj nu va este adresat in mod special. Sunt In strainatate de putin timp de doi ani, dar cred ca e destul ca sa-mi dau seama cat de rasisti suntem! Nu am nici un complex identitar dupa cum vad Domnilor Romani din Romania cea frumoasa si fara defecte ( daca nu aveam tigani ar fi fost super nu? ) daca mi-a fost vreodata rusine ca sunt romanca nu fost din cauza tiganilor nici a romilor ( care vezi Doamne rom seamana prea mult cu roman). Rosesc acum cand vad initiativele romanilor, rasismul si lipsa de autocritica! Cel mai rau este ca trebuie sa ma resemnez pentru ca decizilile vin din partea "elitei" societatii romanesti... Sa va vada Bratienii acuma domnilor jurnalisti si nunumai pe voi, pe toti politicienii din Romania ! Deciziilie voastre ar trebui sa se indrepte spre lupta impotriva coruptiei atat cat se poate si cat puteti profita de putina libertate! De ce dam in tigani? Facem parte dintr-o noua generatie ... dar sa ne intoarcem putin in istorie , romanii au reusit sa sedentarizeze tiganii prin sclavie!!!! Toate politicile guvernelor au fost incapabile sa-i integreze in societate ( in afara de Ceausescu si nu inseamna ca sunt pro Ceausescu). Ar trebui sa schimbam atatea lucruri in Romania incepand cu mentalitatea romaneasca. hai sa vedem adevaratele probleme in fata, sa acceptam cine suntem daca tot vad acum un mesaj despre "identitate nationala"... nimeni in strainatate nu-si mai face griji de identitate nationala..trebuie doar sa ne rezolvam problemele interne, propune-ti legi despre integrarea tiganilor in Romania si ei nu vor mai pleca in afara! De altfel nu vor pleca nici romanii ! Stiu ca mesajul meu nu inseamna nimic dar daca poate atinge pe o singura persoana scopul meu a fost atins! Revolutie in Romania! Fac un apel la toate organizatiile pentru drepturile omului! Daca s-ar actiona o tara intreaga ar trebui sa fie trasa la raspundere si vorbesc aici de Romania! Sper sa nu ma intorc niciodata de unde am venit!
|
|
ionelsuta 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 Oras: Deva |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:37
Tigani li se spunea de pe vremea cand au fost adusi ca robi tiigani le spune toata lumea si ei insisi isi spun tot tigani doar la noi o "minte luminata " a venit cu ideea de a le spune rromi de unde pana unde nu stiu si nu inteleg rationamentul si nici provenienta termenului cert este faptul ca aceasta regretabila eroare are repercursiuni saupra tuturor romanilor intrucat acum suntem categorisiti ca o tara de tigani.
|
|
cristi23andrioaia 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Suceava |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:37
era si timpul, asta trebuia de la inceput, dar niciodata nu e prea tarziu. sunt unul din sustinatorii acestei propuneri. sper sa se rezolve ceva
|
|
Fosta membra 9am.ro 3 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:38
Este o propunere pertinenta. Confuzia creata intre cele doua termene poate creea situatii hilare: ia gaditiva cum este atunci cand sa spunem o femeie politician nu ar fi declarata ca fiind romanca ci rroma ? Cat despre faptul ca termenul "tigan" este considerat jignitor este doar un basm de care se folosesc reprezentantii rromilor. Pai ce ar trebuii sa intelegem ca Franta isi jigneste minoritatea de tigani numind-o gipsy ? Eu unul nu cred !
|
|
ady_freestyle 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:39
ESTE CEA MAI BUNA PROPUNERE SI SPER SA SE ACCEPTE ACEASTA LEGE, AR FI CEA MAI BUNA LEGE DE DUPA COMUNISM CARE AR FI ACCEPTATA !!!
|
|
puiupeka 3 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:43
nu stiu ce interese obscure au fost sa se introduca neologismul rrom, dar s-a demonstrat ca nu e corect SI CREEAZA NUMAI CONFUZII; CORECT ESTE TIGAN sau eventual GITAN, ca sa fim mai latini...
|
|
pars_group 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 10:51
De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-03-05 01:18:40datorita inculturii si nesimtirii,basca a slugarniciei unora ca roman neulander petre,adrian bursucul veninos severin sau ion penu tigan de oltenita iliescu s-a ajuns la titulatura de rrom in loc de traditionalul tigan,ar fi cazul sa devenim mai cu bun simt si sa-i punem acolo unde le este locul,adica in umbra istoriei sau in lagare de concentrare[asta nu-i rasism,este nevoia de civilizare]
|
|
|
|

In mod cert ceva trebuie facut, ca sa se termine o data pt totdeauna cu aceasta confuzie. Iar tiganilor le-as pune o intrebare: De ce le e rusine cu numele de "tigan"?!. Mai mult chiar, de ce trebuie sa sufere o natie intreaga din cauza unei etnii?!