back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Jurnalul national propune 'tigan' in loc de 'rom'

Pagini: << 6 7 8 9 10 Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

293 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 17:53

De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-03-05 01:50:31DORA,nu sunt nervos si nici suparat,poate un pic frustrat din cauza lepadaturilor de la admin 9am care le-au permis si inca le permit tuturor delirantilor si cretinilor si perversilor sa posteze filme cu cretinisme aiuritoare gen isus taranul din pestera,mantuitorul vine pe matura,sau altor cretini care si-au pus poze uro-scato-oralo-cunilingus si eu am vrut sa postez filme istorice dar am fost refuzat fara nici o explicatie

CATA INDOBITOCIRE, TU DIN CE NATIE FACI PARTE? NU ESI CUMVA TOT TIGAN SI TI-AU STRICAT ASIA NUMELE?

robertoprican

1 mesaj
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 20:14

Acum o luna, dupa asasinarea lui Marian Cozma, postam urmatorul comentariu:
„Ce ar trebui facut pentru ca Romania (eventual impreuna cu Italia) sa se opuna folosirii cuvantului "rrom", jignitor pentru romani si menit sa creeze confuzie printre straini.
Precedente exista: Grecia se opune cu succes de peste 10 ani utilizarii numelui de Macedonia, (de catre un stat independent! nu de catre un grup etnic), pe motiv ca acest nume apartine patrimoniului elen. Oare radacina "Roma" sa nu reprezinte nimic pentru patrimoniul romanesc?!
Din alt punct de vedere, in caz ca tiganii vor argumenta ca asa isi spun ei insisi, sa ne amintim ca germanii isi spun "deutsch", dar toate popoarele le spun fie "germani", "nemti", "alemani" sau derivate ale acestora, fara ca nemtii sa faca in vreun fel caz de acest aspect! Exemple similare: elenii, cunoscuti si apelati de toate popoarele greci, albanezii (Shqipetaria), finlandezii (Suomi).”

Consider ca nu exista idiotenie si inconstienta mai mare pentru romanii care le spun tiganilor "rromi".
Acceptarea terfelirii prin noroi a radacinii cuvantului "roman" prin folosirea sa de catre aceasta etnie este una dintre cele mai grave lovituri aduse poporului nostru dupa '89, alaturi de dezastrul economic, disolutia autoritatii si pierderea reperelor morale. La aceasta lovitura au asistat cu o pasivitate sinonima cu lasitatea toate autoritatile noastre, incepand cu Iliescu (explicabil si poate complice, prin origine), Biserica Ortodoxa Romana ("stalpul" de incredere al poporului, dar care a dezamagit, pentru a cata oara?), Academia Romana, personalitatile noastre.
Am cunoscut tigani onesti care zambeau cand ii intrebai ce sunt: tigani sau rromi? si raspundeau: "hai dom'le, razi de mine, ca suntem tigani..." Si noi le spunem rromi?! Suntem mai prosti ca noaptea si ne meritam soarta!
Sa ne aducem aminte ca am mai facut o data greseala de a nu protesta la folosirea unor nume care fac parte din patrimoniul national: Uniunea Sovietica a creat in perioada interbelica RSS Moldoveneasca dincolo de Nistru, pe niste teritorii care nu au apartinut niciodata Moldovei. Care a fost scopul acestei diversiuni? Ulterioare revendicari teritoriale indreptate impotriva Romaniei, a Moldovei, finalizate cu pierderea Basarabiei, a nordului Bucovinei, a Hertei, a Insulei Serpilor.
Ca prim pas la problema tiganeasca propun si sustin la modul cel mai serios sa cautam solutii care sa aiba drept rezultat interzicerea, cel putin in Romania, pentru inceput, a utilizarii sintagmei "rrom/rroma", iar apoi si pe plan international. Sa le spunem cat vor ei de elegant: gipsy, gitanes, zingari, zlatari, cum vor ei, dar nu rromi!!!, dragi romani, pentru numele lui D-zeu! Copiii nostri prescolari nu vor putea face multa vreme distinctia
intre cele doua denumiri – ce pretentii mai putem avea de la straini?
Sa incheiem acest cel mai proaspat episod al lasitatii romanesti si sa le povestim nepotilor despre el ca fiind un vis urat din care credeam ca nu ne vom mai trezi niciodata.

bogdan_lacatus

7 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 22:23

OK cum se face ca sa introducem un proiect de lege in parlament, adica sa incepem sa strangem semnaturile de rigoare?

elrat_eotu

2 mesaje
Postat pe: 9 Martie 2009, ora 21:18

Bine ca s-au desteptat >UNII>
In toata lumea li se spune tigani, iar la noi citiva imbecili au impus denumirea de rromi, care creaza o confuzie catastrofala pentru romani ,.
Si asta in toate tarile pe unde ajung acesti tigani.

9am005350

47 mesaje
Postat pe: 10 Martie 2009, ora 14:08

Termenul de rrom a aparut imediat dupa revolutie in perioada in care Iliescu despre care deja se stie ca are ceva sange tiganesc era la putere... Cica era discriminatorie denumirea (asta a fost prful aruncat in ochii nostrii)...

Coincidenta sau nu acum ne confruntam si cu faptul ca au nevoie de un teritoriu si au gasit Romania si mamaliga ce rar explodeaza: romanii... Au ocupat deja centrele marilor orase si se vor extinde... Sunt in guvern si lucreaza la exterminarea noastra ca popor.

Noi dormim linistiti crezand ca sunt putini... Dar stiti si voi ca si mine ca ei nu prea au obiceiul sa-si declare copiii nu? Asa ca mai ganditi-va odata... Eu cred ca au un plan si acum se misca si e la vedere, ca au prins curaj...

Dar totusi, mamaliga romaneasca explodeaza, si o sa fie rau daca nu se linistesc si nu isi vad de treaba lor. Cum spuneam eu sunt pregatit dar sper sa nu fie cazul...

dnlolteanu

13 mesaje
Oras: Ploiesti

Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:25

Temenul de "rom" in loc de tigan a fost fost introdus si votat in Parlament prin anii '90 la
Este rusinos la ce confuzie asistam, astazi pe plan international; rom=roman.

BRAVO JURNALUL NATIONAL.Celor care contesta aceasta campanie sa le fie rusine.

violettect

1 mesaj
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 22:34

Bravo pentru initiativa!!!

Era timpul de mult chiar sa inceapa de undeva diferentierea.
TIGANUL ESTE A FOST SI VA RAMANE TIGAN!!!!!
Ungurul e ungur, cehul e ceh, slovacul e slovac, lipovanul e lipovan, bulgarul e bulgar, nematul neamt si francezul francez.
Ca tuganul locuieste in Italia sau actioneaza acolo e doar un tigan roman sau italian sau ungur, sau oricum o fi el.
Negrul e negru, japonezi sunt japonezi, chinezi sunt chinezi s.a.m.d., insa tiganul e din pakistan sau din india.Casa lor a fost si va ramane caruta cu coviltir, satra e grupul lor.
Este absolut inacceptabil ca un popor roman sa fie stigmatizat de o clasa de oameni, daca le putem spune oameni, de tigani mai exact.
Nu se pot adapta la comunitate nici o problema, trebuie definiti si izolati, trebuie luate masuri impotriva celor care stim cu totii ce fac si cum actioneaza si a celor care-i sustin prin coruptie.
Salut aceasta initiativa si SA FACEM DIFERENTA ODATA!!!!!

roxyne_je

2 mesaje
Postat pe: 12 Martie 2009, ora 16:48

f buna remarca florine....bravo......sper ca ai citit "zbor deasupra unui ciub de cuci"?

Fosta membra 9am.ro

763 mesaje
Oras: Buzau

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 22:59

Silviu Prigoană preia inițiativa Jurnalului Național

www.jurnalul.ro/articole/146429/silviu-prigoana-preia-initiativa...
18/03/2009
de Dana Piciu

"Trebuie văzut documentul oficial din care rezultă că se folosește denumirea de rom, pentru că, Mădălin Voicu, prietenul meu, când îi spun esență de rom se supără, așa se numește spermatozoidul de țigan, esență de rom. Bă, eu sunt țigan, ce mă tot iei cu rom, cu chestii de astea, îmi zice Mădălin. Iar în comunitatea europeană nu se folosește denumirea de rom de nici o culoare", a spus Prigoană. El consideră că cei mai supărați pentru că se folosește denumirea de rom ar trebui să fie italienii, pentru că denumirea de rom derivă de la Capitala țării lor, Roma. "Ei ar trebui să facă un proiect de lege prin care să se shimbe denumirea de rom în țigan, pentru că în toate discuțiile oficiale ei nu folosesc denumirea de rom, ci pe aceea de țigan. Și nemții, și italienii, și fracezii, toată lumea spune acestei minorități nomade țigani și trebuie să îi definim și noi în același mod", a mai comentat deputatul democrat-liberal. El a adăugat că a cerut consilierilor săi să se documenteze cu privire la legislația actuală pe acest domeniu pentru a vedea cum se poate modifica. "Știu că a mai fost o dată o discuție pe tema schimbării denumirii din țigan în rom, în epoca Ceaușescu, prin 1975, s-a discutat la o ședință de partid, dar apoi s-a pus batista pe țambal".

SCHIMBARE INCORECTĂ
Prigoană consideră schimbarea denumirii incorectă. "Dacă schimbăm denumirea trebuie să schimbăm tot ce înseamnă folclor și operele literare. Nu se va mai numi opera respectivă «La țigănci», ci «La roame», nu vom mai vorbi despre «Țiganiada», ci de «Romaniada». Mă și întreabă copiii, dar de ce îi zice la piesa respectivă «Țiganiada»" Pentru că în cultura noastră, până în 1990, nu a existat romanes și nici limba nu e romanes, e limba țigănească. Nu înțeleg de ce au unii o jenă și o rușine cu această denumire. Țiganii n-au nici o rușine să li se spună țigani, problema e că sunt niște false probleme ca și la unguri. Numai niște unguri doresc autonomia, pe cei din Harghita și Covasna nu-i interesează autonomia, pe ei îi interesează pensia mai mare, atâta tot. Și sunt probabil și unii șefi care ciugulesc bani de la comunitatea europeană pe diverse programe cu scopuri precise. Eu cred însă că dacă o să avem europarlamentari destoinici în zona aia o să poată să schimbe denumirea banilor care vor veni pentru comunitățile de țigani", a mai arătat Prigoană.

El este de părere că românii fac "o mare greșeală" cu toate minoritățile din țară, pentru că le izolează. "Minoritățile nu trebuie izolate, ele trebuie integrate. Atâta timp cât le faci locurile lor în afara orașului i-ai izolat. Atâta timp cât ungurilor le faci școlile în limba lor i-ai izolat. Și-or fi dorind ei toate astea dar noi trebuie să avem maturitatea să-i integrăm. Sau să ne integrăm noi în comunitatea lor. Eu am început integrarea cu Bahmuțanca, e o politică de stat și asta. Cineva trebuie să înceapă, iar eu am fost printre primii", a spus glumeț Prigoană.

Foto: Dragoș Stoica/Jurnalul Național

"TERMENUL «ROM» ESTE CIUDAT"

Deputatul PD-L consideră că denumirea de rom este "și ciudată, până la urmă". "Vreau să îndrept lucrurile astea. Dacă unii din comunitatea asta vor să fie mai aristocrați, mai regi, mai împărați, e treaba lor. Sună chiar urât rom. Țiganii trebuie să rămână comunități de țigani, au tradițiile lor, cultura lor, niciodată nu am auzit ca romii să aibă ureche muzicală. Eu știu că țiganii au ureche muzicală, că sunt buni dansatori, au cultura lor, trebuie să-și păstreze cultura țigănească mai departe, nu cultura romă. Probabil cultura romani trebuie să și-o păstreze romanii, cei care au Capitala la Roma, nu cei care au Capitala la București."

Silviu Prigoană intenționează să facă un proiect de lege mai vast în care să fie definite toate minoritățile naționale din România. "Acum în Parlament există un deputat care a intrat cu un singur vot, pentru că s-a considerat ca făcând parte dintr-o minoritate. A zis că este o minoritate, văscăuță să zicem, a scris că e minoritar și a intrat în Parlamentul României. A avut un singur vot, el s-a votat pe el, că nici nevasta-sa nu l-a votat, de băiat de treabă ce era", a conchis Prigoană.

Și italienii se întorc la "zingari" (țigani)
Ziarele italiene care, de câțiva ani au adoptat denumirea de "rom" au început să revină în ultimul timp la termenul tradițional de "zingari" (țigani), care n-a mai fost considerat în ultimii ani "politically correct", din cauza contațiilor negative.

Astfel, luni, vorbind despre cazul lui Romulus Mailat, condamnat pentru uciderea Giovannei Reggiani, jurnaliștii de la Il Messagero l-au numit pe acesta de mai multe ori doar "zingaro", fără să-i mai precizeze cetățenia. Până acum, Mailat era pentru jurnaliștii italieni "rom" sau "român".

Și ANSA, cea mai importantă agenție de presă din Italia, a utilizat ieri, în informațiile oferite despre investigațiile în cazul violului de la Caffarella termenul "zingari". "În zilele următoare vor veni de la București rezultatele a circa 22 de teste ADN efectuate de poliția română într-o familie de ciobani țigani («zingari»)". Același termen, "zingari" a fost utilizat ieri și în cotidianul Il Giornale, în articolul despre violul din parcul Caffarella. Utilizarea termenului de "rom" pentru denumirea etniei a adus mari deservicii românilor din Peninsulă, datorită formei foarte apropiate de traducerea în italiană pentru "român" care este "romeno". De altfel, pe enciclopedia Wikipedia în limba italiană, la termenul de "zingari" se face precizarea că "nu există nici o legătură între denumirea de «rom» și numele statului România, poporul românilor, sau limba română care este neolatină". Nu de puține ori, se face confuzia printre italieni că orice "rom" este automat cetățean român, fapt subliniat și de Wikipedia. Potrivit datelor din 2007, în Italia locuiesc 200.000 de țigani, dintre care 90.000 sunt țigani italieni. Aceștia sunt urmați, numeric, de țiganii care provin din fosta Iugoslavie, și abia după aceea de cei care provin din România.

Florin Cioabă nu renunță la "rom"
Autointitulatul "rege al romilor din România", Florin Cioabă, a precizat ieri că romii nu renunță la denumirea lor de secole, pentru a se numi țigani. "Noi nu negociem denumirea noastră. Nu renunțăm, pentru că nu avem de ce să renunțăm la denumirea noastră. La cine nu îi place, e treaba lor. Pentru că această denumire noi o avem de sute de ani și nu vom renunța acum pentru nimic în lume", a spus Cioabă, care este și prim-vicepreședinte al organizației mondiale a romilor. Cioabă a făcut aceste precizări în cadrul unui colocviu, care a avut loc ieri, la Academia Evanghelică Transilvania, cu tema "Migrația romilor în spațiul european. Între integrare și infracționalitate". La acest eveniment participă reprezentanți ai romilor și ai autorităților.Dan Tomozei

Dana P

Insusirea este numita perseverenta cand este folosita pentru o cauza buna si incapatanare daca e pusa in slujba unei cauze rele. (Lawrence Sterne)
ionica_vrabie

1 mesaj
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 11:45

Un lucru care nici macar nu trebuie dezbatut: peste tot in Europa sunt TIGANI si nu am vazut in nici o alta tara ca asta ar putea fi o jignire

whiteravengti

5 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 12:21

cea mai buna idee de pana acum... totusi pacat ca nu s-a insistat impotriva modificarii initiale din tigan in rom, cu toate ca se presupunea ca se va ajunge la asemenea probleme. iata urmarile.
sper sa vad iar tag-ul de tigan pe ei.

Fosta membra 9am.ro

37 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 15:50

cam da suntem demonizati din motive politice strategice. trebuie urgent sa se revina la denumirea de tigan pana nu le trece prin minte europenilor astora civilizati sa ne dea afara si de la noi din tara.

Fosta membra 9am.ro

307 mesaje
Oras: Sibiu

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:17

De la: katicarmen, la data 2009-03-05 09:41:32In sfarsit, face cineva un pas in acest sens. Pentru ca este clar ca toti romanii sunt de acord cu acest demers, si nu cred ca mai trebuie explicat in sute de feluri de ce. ”DE CE” nu trebuie sa fim confundati cu aceasta specie ”umana”(?! oare- umana?) s-ar putea scrie zile in sir.
Intrebarea este daca cei in masura sa si ia o hotarare in acest sens, isi vor ”apleca urechea”, si vor face ceea ce trebuie facut? Sau va fi o alta initiativa a mass-mediei care moare in fasa?
In urma cu ceva timp, stimabilii din fruntea tarii se chinuiau sa inventeze un brand de tara pentru Romania. S-au cheltuit si bani publici pentru asta, nu stiu daca s-a mai intamplat ceva- eu nu am mai auzit nimic. Oricum, din pacate, s-a intamplat ca Romania sa isi faca un brand in afara...
Asa cum cu ani in urma, daca spuneai in afara ” Romania”, strainii iti raspundeau zambind ” Dracula- Transilvania” ( si ma refer la cei care nu aveau nici o legatura cu Romania, poate nici nu stiau unde este pe harta), acum iti raspund ”Romania- rromi”, si nu mai zambesc... nu mai zambesc deloc.
De fapt, cine mai zambeste azi, cand e vorba de Romania?

Fosta membra 9am.ro

307 mesaje
Oras: Sibiu

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:22

Asa este Kati...tziganii nu sunt oameni...iar romii nu sunt romani... cum se crede peste tot in lumea asta..Din pacate... nici legile nu sunt destul de aspre pt comportamentul lor nicaieri in lumea asta...Tare mi-e teama ca doar o decimare a lor ca in al doilea razboi mondial..va fi singurul mod de a scapa de ei..

lerolv4

282 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:24

Si aici in Strasbourg Tigani se numesc tigani nici o alta comparatie de la profesorii cu care ma intersectez. Deci Tigani ramane peste tot pe unde umblu, daca ma intreaba cineva sau daca va fi nevoie sa ma justific.

gerard

1100 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2010, ora 19:18

De la: 9am_admin, la data 2009-03-05 00:10:53Jurnalul National a lansat o noua campanie prin care doreste o reevaluare a semnificatiei negative a identitatii romanilor in afara granitelor tarii si pe care, publicatia o pune pe seama confuziei care se face intre cuvintele "roman" si "rom". Ce parere aveti de aceasta initiativa?

Fosta membra 9am.ro

7245 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2010, ora 19:22

De la: gerard, la data 2010-06-11 19:18:44
De la: 9am_admin, la data 2009-03-05 00:10:53Jurnalul National a lansat o noua campanie prin care doreste o reevaluare a semnificatiei negative a identitatii romanilor in afara granitelor tarii si pe care, publicatia o pune pe seama confuziei care se face intre cuvintele "roman" si "rom". Ce parere aveti de aceasta initiativa?

uite dom'le unul care sufera de canicula......poate pe la anul reusesti sa scoti ceva sunete si sa le exprimi in scris....

Raporteaza abuz de limbaj
" Minds are like parachutes. They only function when they are open." Sir James Dewar, scientist (1877-1925)
gerard

1100 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2010, ora 19:39

De la: herra, la data 2010-06-11 19:22:10
De la: gerard, la data 2010-06-11 19:18:44

uite dom'le unul care sufera de canicula......poate pe la anul reusesti sa scoti ceva sunete si sa le exprimi in scris....

9am188648

241 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 23 Noiembrie 2010, ora 16:49

Propunerea este a lui Prigoana nu a jurnalului National, a copiat si el , asa e in Romania.

Fosta membra 9am.ro

31 mesaje
Postat pe: 24 Noiembrie 2010, ora 22:32

FOAAAARRRTTEE BIIINNNNEE!!!

TIGAN NU RROM!!

PESTE TOT IN LUME TIGANUL ESTE NUMIT TIGAN...NUMAI LA NOI IN TARA ARE ALTA DENUMIRE...

NU ESTE CORECT...NU-I NICI O DISCRIMINARE...SA FIE NUMITI ASA CUM I-AU NUMIT BUNICII BUNICILOR

NOSTRI...STRABUNICII LUI STEFAN CEL MARE...

RROMII - NU INSEAMNA NIMIC PENTRU BUNICII MEI, DACA-I INTREBI, DESI SUNT OAMENI CU

CARTE...UN PAHAR CU APA RECE...SA TRAIASCA TOTI TIGANII

Fosta membra 9am.ro

31 mesaje
Postat pe: 24 Noiembrie 2010, ora 22:38

De la: 999florin, la data 2009-03-06 15:20:38da'vorba e,io cu cine votez,nu da si baselu un rom mic?

DECI AI PERFECTA DIREPTATE...NENE...ESTE, ESTE...SE VEDE DE LA O POSTAAA...

GOLDEN BLITZ, GOLDEN BLITZ...

Pagini: << 6 7 8 9 10 Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Jurnalul National propune 'tigan' in loc de 'rom'
Mergi la: