Info
x
"elevii romani isi doresc profesori care sa ii respecte si sa ii inteleaga ..." elevii. dar profesorii?????
|
leo_ 448 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 27 Martie 2009, ora 10:22
De la: eugenb, la data 2009-03-26 20:37:02"leo" sincer, as accepta acest lucru, pentru ca bunica stie ea singura daca o dor sau nu picioarele, dar mai mult ca sigur i-as face observatie batranei. insa sa stiti ca exemplele de genul copilului rasfatat se extind si asupra adultilor. a trebuit, de exemplu, ca eu si altcineva din cladirea in care lucrez, sa coboram in aceasta iarna, in timpul serviciului sa ridicam si sa ducem acasa o persoana care alunecase si se ranise. toti trecatorii se uitau si treceau mai departe. este acelasi exemplu cu politetea la poporul roman. acum sunt complet de acord cu dumneavoastra in discutia cu privire la politete si lipsa ei. insa lasati-ma sa va spun ca inselati in unele aspecte. sa luam exemplul meu (pt ca il cunosc cel mai bine). lucrez la stat, am de lucru 9 ore pe zi, insa nu de putine ori prind si 11 pentru ca munca trebuie terminata. este un caz acceptabil in lumea in care traim. sa ne imaginam acum ca la privati se munceste 12 - 15 ore pe zi. ce presupune asta pentru un parinte? pai presupune urmatoarele: copilul va petrece cu el 24-8(cat se presupune ca doarme)-12=4 ore/zi. in aceste patru ore parintele trebuie sa: 1) ofere educatie, 2) ajute la lectii, 3) spele, gateasca, repare, sa se ocupe de doleantele tuturor celorlalti membrii ai familiei, sa se pregateasca pt a doua zi. sa presupunem ca toate acestea in afara de 1) ar lua 1/4 din cele 4 ore. avem 4-4*1/4=3 ore rezulta 6/8 ore petrecute la scoala > 3 ore => copilul petrece la scoala cel putin dublu timpului pe care il petrece cu parintele (in mod ideal pentru ca poate fi triplu sau cvadublu). inca un fapt pe care vi-l aduc in atentie sunt cei 7 ani de acasa: a ramas la stadiu de conceptie si expresie in limba romana. stim cu totii de la cat este trebuie sa duci copilul la gradinita acum. deci nu credeti ca in raport cu parintele scoala ar trebui sa aiba cel putin influenta dubla in educatie? si chiar are pentru ca in urmatoarele randuri va voi face cunoscuta o intamplare pretrecuta cred ca prin ianuarie - februarie in una din institutiile de invatamant superior din orasul meu, pe cand ma aflam acolo sa ridic diploma de master pentru a V-a oara! (pt. ca nu au protocoale pt nimic si au compartimentele nesincronizate). urcam linistit scarile pana la etajul superior al institutiei respective unde se afla secretariatul facultatii. in jurul meu tone de studenti urcau scarile imbrancindu-se. o doamna in varsta, in mod sigur bolnava de inima, cu o plasa destul de grea, se oprise, se lipise de zid si respira din greu de la efort. din min. 20 de studenti si o doamna profesoara care au trecut pe langa ea, nimeni nu a vazut-o, asa ca am luat plasa si am urcat impreuna cu doamna sus la ultimul etaj. va uimeste nesimtirea studentilor? pe mine nu? va uimeste nesimtirea profesoarei? nici pe mine. considerati ca gradul de nesimtire nu are nimic de a face cu comportamentul profesorilor cu studentii sau terte persoane? eu nu consider, pentru ca avand legatura cu destui din acei profesori am multe de povestit insa nu o voi face. in mod clar profesorii din invatamantul superior (la ei m-am referit in acest post), prin actiunile lor, nu dovedesc ca stiu functia unei facultati si, anume: - este facultativa ca de asta se numeste facultate, asta insemnand ca fiecare alege daca sa o faca sau nu, daca sa invete sau nu, deci e inutil sa te tii cu catalogul si absentele dupa studenti - facultatea este in primul rand o institutie cu functie primara de educatie si secundara de instruire. acolo studentului i se dau directii generale despre ce trebuie sa invete si este invatat sa se comporte intr-un mod elevat, prin exemplu personal al profesorului. apoi daca in majoritatea cazului nu e acest exemplu ne miram de ceva? credeti ca mai jos, respectiv liceu, gimnaziu e altfel? |
|
eugenb 1794 mesaje Membru din: 8/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 27 Martie 2009, ora 17:47
De la: leo_, la data 2009-03-27 10:22:41 As fi de acord cu Dumneavoastra daca ... nu ati gresi. Nu va "critic" acuma, ci fac o simpla "constatare". Vad ca din cauza faptului ca NEVOIA de asi un LOC DE MUNCA oamenii de astazi, uita sa-si mai "educe" copiii. Ei prefera sa dea vina pe SCPALA uitand ca nu scoala ii creste si se necajesc cu ei, ci tocmai PARINTII, in ultima instanta, se "lupta" zi de zi cu acei COPIII, care produc "PROBLEME" la scoala PROFESORILOR. Chiar felul cum ati pus "problema" la intrebarea pe care v-am pus-o mi-a demonstrat ca aceasta "greseala" pleaca de la PARINTII care au un mod de a gandi cu Dumneavoastra. Binenteles, Dumneavoastra, nu aveti nicio vina pentru ca aveti aceasta "optica" de a creste copilul. Greseala pleaca de la ... PARINTII care v-au invatat gresit. O sa va suparati pe mine, pentru ca trag aceasta concluzie, dar hai sa vedem de ce este gresit felul de a gandi. Dumneavoastra vi se pare normal sa stea acel copil pe scaun pentru ca acel(acea) batran(a) ar sta jos daca ar durea-o. Logic, am zice ca aveti dreptate, dar ... nu va ganditi (pentru ca nu aveti obisnuit sa gandeti si altfel) ca acea persoana in varsta se gandeste numai si numai ... la "cel mic", ignorand cu buna stiinta "durerile" fizice" pe care le are. Cred ca la varianta aceasta nu v-ati gandit, si nu este vina Dumneavoastra , O REPET din nou. Este tot a celor MARI si nu a copilului. Inteleg din ce spuneti ca, Dumneavoastra, acceptati sa va sculati de pe scaun pentru ca sa stea in final ... un "pusti" de circa 10 ani. Dar daca pentru Dumneata, era totusi un adevarat "act de eroism" ca v-ati ridicat de pe scaun si l-ati oferit persoanei in varsta, deoarece, poate, erati obosit foarte tare, dar vroiati sa ajutati aceasta persona ? Sa inteleg ca tot ati fi gandit si doar, poate, ati fi facut "observatie persoanei in varsta" ? Acuma sa revenim la probleama initiala. Faceti o "socoteala" cat timp stati Dumneavoastra alaturi zilnic de copil si cate ore sta Scoala. Si din calcul Dunmneavoastra spuneti ca stati 3 ore (ca ar fi 12 ore de fapt, din care 8 ore doarme afirmati - nu am inteles ce faceti cu acea ora care nu ne iese). "sa presupunem ca toate acestea in afara de 1) ar lua 1/4 din cele 4 ore. avem 4-4*1/4=3 ore rezulta 6/8 ore petrecute la scoala > 3 ore => copilul petrece la scoala cel putin dublu timpului pe care il petrece cu parintele (in mod ideal pentru ca poate fi triplu sau cvadublu)." Dar sa lasam acea ora (a parintelui), ma refer la "dublul, triplu sau cvadublu" pe care l-ar petrece la scoala. Gresiti din nou. In cele mai multe cazuri un copil de scoala are intre 4-6 ore zilnic. Exceptia unor ore de 7 ore la cei care sunt in ani terminali nu este cazul aicea, eu vorbesc de modul curent. Sa facem atunci socoteala (doar sunteti economist si va place matematica, presupun). 6 ore scolare/zilnic * 45 minute = 270 minute = 270/60 ore normale = 4 ore si 30 minute La aceste 4 ore si 30 minute mai adaugam si 4 recreatii de cate 10 minute (in unela scoli se acorda doar 5 minute) si o recreatie mare de 15 minute (presupun, ca nici aceasta nu mai este diferita in unele scoli de celelelte pauze). Daca adunam acuma orele de scoala si cele de pauza ati afla ca acest copil sta efectiv in scoala 4 ore si 30 de minute normale + 4 pauze * 10 minute normale + 15 minute normale = 5 ore si 25 de minute normale. Deci ce concluzie se desprinde de aceasta data dupa Dumneavoastra ? Sta in scoala acel program foarte incarcat sau nu ? Daca adunam si timpul pe care l-a facut sa vina sau sa pleaca de la scoala nu putem sa adunam maxim o ora (normala). Deci tot cu FAMILIA sta. Faptul ca Familia lui nu a gasit modul cum sa asigure copilului supravegherea si educarea permanenta nu este vina Scolii. Scoala este datoare de cel invata in acele 5 ore si jumatate de restul este datoria PARINTILOR. Si acum daca suntem mai atent la socoteala Dumneavoastra se vede o gresela intentionata pe care o faceti. Ati facut socoteala pentru un copil de maxin patru clase, dar analizati progeramul unor copiii de liceu sau mai mari (caul facultatii) care in niciun caz nu dorm 8 ore. Daca va ganditi cate ore ati dormit in Liceu si tot nu v-ar iesi socoteala (nu mai vorbesc de Facultate). Consider ca suntem niste oameni seriosi si nu ne batem joc unul de celalalt. Nu sunteti de aceeasi parere ? Aveti o referire la cei de 7 ani de acasa care n-ar fi, din cauza timpului petrecut la Gradinita. Eu v-am avertizat ca am cunostinte si in acest domeniu si nu ma puteti "pacali". Intamplator si mama mea, precum si sotia mea, sunt educatoare (mama a iesit la pensie intre timp, iar sotia mai are putin). Pentru ca tot va place matematica (nu va iau in "bascalie", daca asta sunteti inclinat sa credeti - este doar o remarca) haideti sa vedem cat sta un copil la Gredinita. Dac urmeaza o "gradinita de program redus" sta doar 4 ore (maxim 4 ore si jumatate). Dupa care este luata de unul din parinti si paraseste gradinita. Deci dupa aceea sta cu FAMILIA. Sper ca orele de somn nu le mai socotesti celor de la Gradinita. Daca este adus copilul la un "program normal" atunci acel copil sta 6-7 ore timp in care si ... doarme (sau ar trebui sa doarma, functie de cat de obosit sau bolnav - daca doriti va dezvolta subiectul dar nu cred ca este cazul acuma). Dupa care ... se imbraca si pleaca cu unul din Familie ACASA. Va las sa faceti cat timp au PARINTII de stat cu acel copil. Ce concluzie se poate trage din aceste doua exemple ? Nu au PARINTII timp sa-si educe copiii in cei 6 sau 7 ani pana ajunge la scoala ? Oare cati copiii stau cu ... bunicii si nu merg la Gradinita ? Oare cati PARINTI ii inchid in casa SINGURI si pleaca de langa ei (motivul poate fi sau nu intemeiat) ? Nu sunt PARINTII de vina ? Este sistemul de invatamant ca acasa nu se continuua procesul de invatamant ? Intrebari, intrebari, intrebari ... Caz particular : Mai exista si "programul prelungit sau saptamanal". In primul caz este lasat copilul toata ziua la gradinita si in al doilea caz este lasat toata saptamana. Pot sa discut si aceasta problema dar nu face obiectul (general) discutiei noastre. Este un caz special sau particular asemanator cu cel al copiilor din Centrle de Plasament (fostele "Orfelinate" - si despre pot sa discut si despre ele PRO si CONTRA). Faceti o remarca : Scoala trebuie sa aiba o "inflenta dubla in raport cu influenta Parintelui". As fi tentat sa va dau dreptate, dar am citit si exemplul pe care il dati si nu va mai dau dreptate. De ce ? Simplu, un tanar care a ajuns in Facultate se presupune ca a fost EDUCAT de PARINTII lui cum sa se comporte in societate, pentru ca altfel este o "paria" fata de societate. Purtarea acelor tineri a plecat din comportarea pe care a primit-o de catre FAMILIE inca de mic. Stiti cate cadre didactice (si nedidactice - din personalul administrativ) sufera o "degradare" umana zilnica din partea PARINTILOR, care au copiii in gradinite, scoli generale, licee sau facultati ? Stiti ca "puterea banului" si a "culorii pielei sau a partidului" face in unele situatii sa primeze in fata actului educational ? De ce avem acesti copiii cu ... "probleme", v-ati intrebat ? Cred ca nu, sau daca v-ati gandit azi considerat ca este scoala de vina, pentru ca este mai usor sa aruncati vina pe altul, decat sa cautati sa dregeti lucrurile. Cati PARINTI iau luat la "intrebari" pe copiii lor ? Putini. Cati din Parinti s-au dus la scoala macar saptamanal sa vada notele luate de copilul lor ? Tot putini, iar daca au fost au considerat ca n-are cei face (atat il duce capul, sa se chinue profesorii ca doar nu alta treaba, etc.). In ce priveste felul Dumneavoastra de a vedea actul educational la nivel de Facultate, dovedeste modul cum l-ati inteles (acuma).. Acum vreo 10 ani cand ati urmat facultatea tot la fel gandeati. Si daca se purtau acei profesori universitari asa cum sustineti, o mai terminati ? Dar ceilalti, colegi ai Dumneavoastra, au aceasta parere cu cea pe care o sustineti ? Cumva, ati incercat vreodata (atunci in Facultate - inital, si acuma dupa ce ati luat un masterat si o califecare peste media - economist, este o functie peste media dupa mine) sa va puneti in locul PROFESORILOR din Facultate cand unii din colegi creeau probleme cu comportatrea lor ? Daca da ce i-ati sfatui pe PROFESORII actuali sa faca ? Intrebari, intrebari, intrebari ... Deci, nu m-ati convins ca intr-adevar parerea Dumneavoastra este corecta. Va astept sa va spuneti parerea in continuare ! |
|
Postat pe: 28 Martie 2009, ora 10:24
Vad ca Dumneavoastra aveti ce aveti cu profesorii de Facultate. Sau gresesc ? Cred ca trebuie sa delimitam de cine doriti sa vorbiti, pentru ca deocamdata nu va interleg "supararea" fata de cine o aveti.
Car priveste cele doua "tronsoane" din titulatura Ministerului vad ca sunt nevoit sa va atrag atentia ca acest Minister a fost nevoit (la ordin politic) sa le preia. Initial era numai al Invatamantului. Acum prin acea insumare a sarcinilor se amesteca cercetarea stricta de scoala cu cea industriala, ceeace daca sunteti atent este o diferenta destul de mare dintre ce se "cerceteaza" ipentru Scoala (ce carti sa se aprofundeze, ce material didactic sa se foloseasca, ce jocuri sau ce cantece sa se predea in orele de specific, etc.) si ce se "cerceteaza" pentru industrie (ce unelte sau ce automatizare sa fie folositoare in procesul muncii din Intreprinderea sau uzina respectiva, ce tehnici si solutii se pot folosii pentru "usurarea" muncii, sau ce metale se pot folosi pentru a avea o rentabilitate mai buna, etc.). In varianta cercetarii industriale cred, ca aveti o mai buna vedere decat media, fiind economist. Dar de aici si pana la "amastecarea" celor doua tipuri de cercetare mi se pare cam ... "trasa de par" concluzia respectiva. Cand nu aveti raspunsurile gata pregatite se pare ca puneti "placa" cu "nu doriti sa fiti convins". Eu am venit cu contra-argumente la afirmatiile Dumneavoastra. Culmea este ca eu am putut sa ating toate felurile de cadre didactice, iar Dumneavoastra va axati numai pe un anumit fel de Cadre didactice (universitar - se pare ca il cunoasteti mai bine pentru ca de-abia ati terminat Facultatea). Celelalte tipuri de cadre didactice il atingeti numai tangential dorind sa nu pierdeti ... "suportul" tinerilor de pe acest Forum, se pare. Spun se pare deoarece vad ca numai noi am ramas sa discutam aceasta problema in acest moment. Dar sa urmaresc argumentele pe care le-ati adus. Afirmati : "pai atunci nu cumva platim o institutie a statului degeaba, daca are trei functiuni in titlul ei pe care nu le poate face? mai bine nu organizam sesiuni de training practic finantat de stat cu doar cateva persoane si nu mai platim un intreg aparat cu salarii si sporuri?" Daca aveti aceasta impresie de ce nu luati masuri ca sa se indrepte aceasta situatie. De ce va complaceti in aceasta "situatie" ? Nu mai doar sa va "plangeti" pe Forum ati vazut ca nu se indreapta aceasta situatia. Rezolvarea este POLITICUL, nu cadrele didactice care muncesc in scoli sau licee, deci afirmatia nu face "obiectul" acestei discutii. Pentru a discuta despre Politicul din Invatamant puteti deschide un alt topic si putem discutam acolo si nu suntem "off topic". Faceti afirmatia : " nevoia este de a supravietui si nu de a-si lua loc de munca. si facand acest sacrificiu (ca locuri de munca de ales nu prea sunt pe piata) acesti oameni nu au timp si mai ales nu sunt in masura sa isi educe bine copii (nu toti suntem psihologi). acel exemplu cu cele 3-4 ore este ideal. cand vii de la serviciu ai cu totul alte probleme in cele 3-4 ore decat sa educi copilul" Singur imi dati dreptate. Atata timp cat ati abdicat de la functia de PARINTE acvum vorbim degeaba. Sustineti ca Parintele nu poate sa "educe" propriul copil ca nu-i mai raman doar cateva ore (am facut o socoteala si am demonstrat ca aveti calcul gresit, dar nu vreau sa pierdem timpul din nou). De ce ati facut acesti copiii daca nu aveti timp sa va ocupati de ei ? Doar ca sa va numiti Parinti ? Sau poate ca sa puteti lua o functie mai buna (pentru unii patroni conteaza daca aveti sot/sotie si copiii). Sau poate pentru ca aveti nevoie de bani mai multi si un "ajutor de la stat" conteaza, nu (copiii tot nu stau cu voi, ci la ... parintii vostrii sau la Stat) ? Sa mai continuui cu aceste intrebari nu-si are rostul, raspunsul pe care mi-l puteti da nu stiu daca va multumeste in primul rand pe Dumneavoastra si apoi pe mine ? Analiza pe care o faceti privitoare la banii pe care ii da Parintele pentru Invatamant ne intoarce la problema ... POLITICULUI, deci este o problema "off topic". Veniti cu ceva in care sa demostrati concret ca Poliuticul nu este de vina, pentru ca a furnizat Cadrelor Didactice tot ce aveau nevoie pentru a asigura procesul de invartamant (la toate nivelurile este aceeasi ... deficienta) si discutam "in topic". As avea de facut o "mentiune" : Se fac in timpul orelor de Dirigentie alte "specialitati" tot din dorinta Cadrelor Didactice pentru a ajuta ELEVII pe care ii au. Asa ca, nu "incapacitatea" unor Cadre Didactice sa vina "pregatite" la ore ci tocmai "dorinta" acelor Cadre sa aiba ELEVI mai bine pregatiti. Va aduceti aminte cum inaintea unor Teze, cat erati de bucurosi ca va lasa sa va pregatiti "suplimentar" respectivul Diriginte (cu profesorul de specialitate sau cu respectivul Diriginte care intamplator avea aceeasi specialitate ca a doua specialitate) ? Atunci nu mai era ... "nepregatit" ? Voi reveni cu continuarea discutiei mai tarziu. |
|
21goot 103 mesaje Membru din: 16/03/2009 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 28 Martie 2009, ora 13:43
da , sant de parere ca profesori sant cam exagerati ,si pt ca se simt asa cum sant etc abuz de elevi , pretind ce nici macar ei nu au invatat apoi la noi in romania se toceste mult si se invata putin ministerul invatamantului ce face , eu zic putin si bun asa se merge departe cum este in germania de exemplu da eu locuiesc in germania , la scoala se invata la o materie cat poti memora in acea zi pt ca avand pe zi 6-8 are materi diferite trebuie sa ai forta mentala a tine minte tot asa ca deaceeia germani sant inteligenti ca formula lor este putin intr-o zi dar bun etc si se vede rezultate .
dar mai nou in rom se ea si bacuri , cu relati cu europa , eu # etc . eu zic schimbarea modului de a studia in rom. apoi la sighet-m cel destept care isi bate capul la invatat primeste 6-8 iar cel care este fiul lui x ,si y de la politie este suficiet numele si are 10 etc . va multumesc
cristal
|
|
Postat pe: 29 Martie 2009, ora 01:03
"Vad ca Dumneavoastra aveti ce aveti cu profesorii de Facultate. Sau gresesc ? Cred ca trebuie sa delimitam de cine doriti sa vorbiti, pentru ca deocamdata nu va interleg "supararea" fata de cine o aveti."
nu am nici un fel de suparare insa am incercat sa sintetizez gradul de utilitate al invatamantului. m-am referit la facultati pentru ca ele sujnt cele responsabile de viitorul pietei muncii si de ce nu, de afirmarea statului in contextul international. in conceptia mea, oricum dupa clasa a VI-a se invata degeaba si se pierde mult timp. si se invata degeaba pana la intrarea intr-o facultate. daca nu ma credeti faceti un sondaj de opinie cu privire la gradul de utiizare a cunostintelor invatate in aceasta perioada in profesia fiecarui subiect. in cazul meu ca subiect nr. 1 va supun ca sub 10%. 6 ani cu eficienta mai mica de 10% (pentru care statul - pana la urma noi toti - a platit din resursele proprii 100%). "Acum prin acea insumare a sarcinilor se amesteca cercetarea stricta de scoala cu cea industriala, ceeace daca sunteti atent este o diferenta destul de mare dintre ce se "cerceteaza" ipentru Scoala (ce carti sa se aprofundeze, ce material didactic sa se foloseasca, ce jocuri sau ce cantece sa se predea in orele de specific, etc.) si ce se "cerceteaza" pentru industrie (ce unelte sau ce automatizare sa fie folositoare in procesul muncii din Intreprinderea sau uzina respectiva, ce tehnici si solutii se pot folosii pentru "usurarea" muncii, sau ce metale se pot folosi pentru a avea o rentabilitate mai buna, etc.). In varianta cercetarii industriale cred, ca aveti o mai buna vedere decat media, fiind economist. Dar de aici si pana la "amastecarea" celor doua tipuri de cercetare mi se pare cam ... "trasa de par" concluzia respectiva" asa o fi? sa facem putina CERCETARE. cu riscul de a deveni enervant va invit iar pe edu.ro la sectiunea cercetare pentru a ne documenta. primul document pe care l-am prins: "Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (CDI) pentru perioada 2007-2013 se bazează pe viziunea societății românești referitoare la rolul științei, tehnologiei și inovării în dezvoltarea societății cunoașterii în România, pentru progresul economic și social. Având în vedere faptul că România va fi membru al Uniunii Europene începând cu anul 2007, Strategia CDI asigură și coerența cu principalele documente politice specifice la nivel comunitar." sintagma ne da raspunsul asupra ce inseamna cercetare, deci se pare ca nu m-am inselat. de fapt cam stiam termenii despre care vorbeam destul de bine. scurt si cuprinzator: de cercetare se ocupa ANCS, institutie in subordinea respectivului minister. "De ce ati facut acesti copiii daca nu aveti timp sa va ocupati de ei ?" aceste probleme nu le pot explica aici pentru ca as scrie romane. motivele sunt de ordin psihologic si fiziologic. si, exista destula literatura de specialitate in ambele stiinte. in incheiere avand in vedere sa discutam eficiente va supun atentiei lista de la pagina ed.sjtu.edu.cn/rank/2005/ARWU2005_TopEuro.htm. daca toti isi fac treaba asa de bine de ce nu avem si noi facultati in primele 100 din UE cum au de pilda tari cat o regiune a noastra (de exemplu cehia si ungaria)? aici chiar nu mai e treaba politicului pentru ca nu poate sa duca doar el facultatea pe lista. va aduc la cunostinta ca nu e vb de primele 10 universitati ci de primele 100! credeti ca daca s-ar face un ranking al invatamantului la orice alt nivel situatia ar fi diferita? |
|
Postat pe: 29 Martie 2009, ora 11:41
Afirmati "leo" :
"de ce nu avem si noi facultati in primele 100 din UE" Va intreb daca stiti ca pe vremea "comunistilor" aveam o "cercetare" care ne aduisese printre cele 4 tari din lume in domeniul Calculatoarelor ? Stiti ca dupa Revolutie un roman de-al nostru (din Timisoara mi se pare) a fost "cumparat" cu "tehnologia" aferenta de catre Americani si a dezvoltat firma BirDefender (cred ca stiti cu ce se ocupa) ? Aceste sunt doua din o lista intreaga care v-o pot pune la dispozitie cu oameni din Romania sau plecati din Romania, care intamplator sau nu, au studiat in Romania. Fara cadrele necesare este putin probabil sa "apara" altii. Stiti ca pe vremea Ipuscatului Diplomele de "Medicina" si cele de "Inginerie aplicata" erau recunoscute de toate tarile lumii (aveam studenti veniti din alte tari special sa studieze - pe bani "grei") ? De ce nu mai avem aceste cadre acum ? Pentru ca Politicul le-a creat toate conditiile, nu ? Doar aceasta sugerati acuma. Eu va dau un singur exemplu ca Politicul de astazi isi vede de-ale lui, care nu sunt asa cum ar trebui si ale acestei tari. Fata mea a terminat o Facultate de Litere cu gand sa fie profesoara. Nu a avut nimica sa "reproseze" profesorilor pe care i-a avut (putea sa ramana in Facultate sau sa faca "Cercetarea" de care afirmati. Dar ea a optat sa mearga si sa practice meseria de Profesoara intr-una din Scolile tarii. Si de ce s-a "lovit" prima data ? De felul cum este "privit" si "inteles" un proaspat absolvent al unei Facultati de Parintii cu "bani". Ca poate fi ... "cumparata" (la note, ca doara, daca nu-l duce capul pe copil de ce sa mai si invete. Nu, nu poiate sa ramana corigent sau, Doamne fereste, repetent (nu conteaza ca acelui copil nu-i place scoala sub nici-un chip scola - Liceul respectiv, daca Parintii i-au stabilit ce sa faca mai departe, aia va face). Este de vina Profesorul ca acel copil se impotriveste (asa cum il duce capul) Parintilor, razbunandu-se pe Profesorii care il baga in seama la scoala. Deci este vina Parintilor ca Elevul nu a invatat si risca sa absolve o scoala fara sa stie mai nimica ? Sau este a Parintilor lui ? Acesta este numai un exemplu, dar pot sa va aduc cate doriti (chiar si din Facultate, daca vi se pare ca ... "sunteti" mai pregatit pentru a ma contrazice). Eu nu neg ca sunt si Profesori care nu au ce cauta la Catedra (indiferent nivelul Scolii sau Facultatii), dar aceia au ajuns la Catedra tocmai din cauza ca Parintii le-au stabilit o profesie pe care nu o "iubesc". Si in Invatamant daca nu ai "tragere de inima", gata sa faci orice ca sa poti "invata" si pe altii ce cunosti tu, este foarte greu ca sa fii ... "iubit" la randul tau de Elevi. Si se ajunge la Profesorii de care amintiti Dumneavoastra, dar acestia nu reprezinta marea masa a Profesorilor din Romania, poate si pentru ca generatiile de Profesori existenti nu si-au "schimbat" inca felul de a gandi referitor la modul de a preda. Metodele "occidentale" inca nu au "prins" la noi cu toate "incercarile" facute de "atotstiutorii" de la Conducerea Ministerului, deci tot la Politic ajungem. Si, Eminescu avea de "luptat" cu incercari de a "schimbat" traditia romaneasca pe cand era "Revizor scolar" (functie care avea alte sarcini decat cele de astazi, dar ideea ramane) dusa tot de Politicii din acea vreme. Cat priveste utilitatea invatarii la o varsta anumita arata ca nu v-a placut sa invatati nici Dumneavoastra. Problema nu este la ce anume (imediat) va foloseste acea materie. In scoala generala pregatirea pentru viata se duce pana la absolvirea ei (acum este de 10 ani, daca nu ai intrat intr-un Liceu - general sau de specialitate). Dupa cum vad eu ati fi preferat sa faceti (obligatoriu) 4 clase. Ca doar mai mult decat operatiile de baza nu va trebuie (efectiv) nici ca ... "economist". Sau poate nici astea, pentru ca va face Calculatorul totul. Nu trebuie nici sa semnati, pentru ca se poate si asta cu ajutorul Calculatorului. Sa continui cu subiectul acesta sau mai bine ma opresc aici ? Eu cred ca ati inteles la ce ma refeream. Asa ca lasati "sondajele" pentru cei care n-au ceva util de facut. De obicei sondajele se fac de cei care n-au intr-adevar ce sa faca altceva. Este o munca si asta, desigur, dar cu un folos (pentru societate sau propriu) ... incert de cele mai multe ori. Referitor la exeplul pe care il dati referitor la Cercetare afirmati : "Având în vedere faptul că România va fi membru al Uniunii Europene începând cu anul 2007, Strategia CDI asigură și coerența cu principalele documente politice specifice la nivel comunitar" Ce se desprinde de aici ? Pentru mine ca, onor Conducerea Ministerului de resort vrea sa "aplice" sarcinile stabilite de cineva din afara tarii (UE - posibil). Deci tot Politicul se amesteca in Educarea copiilor nostri (gen: daca ai nostrii sunt prosti, de ce sa nu fie toti la fel). Ca sa implementeze o tara ideea ei este foarte greu, dar nu imposibil daca are ... bani. Din pacate Romania nu prea are acesti bani ca sa invete ea pe altii cum se face Educarea proprilor copiii. Deocamdata la "moda" este BANUL si nu INTELECTUL. Al doilea termen a fost prigonit mereu, asa ca o sa avem ce "trage" si in viitor. De ce este "bagata" Cercetarea la un loc cu Invatamantul am discutat anterior asa ca nu mai reiau subiectul - as fi "off topic" nefiint tema discutie de pe acest topic. La intrebarea pe care v-am pus-o nu mi-ati raspuns. Ati motivat absenta raspunsului prin "vasta literatura" care ar demonstra de ce i-ati facut, uitand ca de fapt raspunsul ar trebui sa fie mult mai simplu. Nu cred ca ati stat la povesti cu sotia (nopti intregi) inainte de a "pune de mamaliga" (daca vreti folosesc si explicatii mai neortodoxe - copiii din ziua de astazi stiu mai bine ca nu "barza i-a adus). P.S. Cred ca am atins toate punctele pe care le-ati ridicat. Dar pe viitor cred ca ar fi bine sa ne oprim la unul sau doua aspecte de discutat (in topic, binenteles) si citarile din text, facute de celalat, sa fie mai scurte - doar celalat se presupune ca ar cunoaste ce parere a avut despre subiectul in discutie). |
|
venera_dinu 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 29 Martie 2009, ora 15:16
Cred ca aici este vorba de un profesor.Parerea mea ca profesorii din ziua de azi sunt foarte slab pregatiti.Cer elevilor ce nici ei nu stiu daca este bine sau nu?
Cer sa faca pregatire cu ei ca sa isi rotunjeasca veniturile ,dar cer 50% marire de salariu.Li se impoziteaza veniturile?peste ....Nu!!!!! De ce ?..Eu de ce platesc impozit pe profit?Ei de ce nu?...dar ies in strada. Se da prea multa importanta orelor FARA IMPORTANTA(muzica,sportul,desenul) De ce trebuie sa influenteze notele elevului ,materii care sunt ,de tot,,,,,,,,,daca elevii au inclinatii le urmeaza oricum si o sa fie cei mai tari ,pentru ca asta le place, dar sa ajung sa dau SPAGA ,la sport,muzica este execrabil.Si daca le pun pe marele doamne profesoare de muzica si sport ,sa spuna teorema lui Pitagora ,Tales sau sa analizeze o propozitie , sunt MUTE , nu stiu ,dar stiu sa primeasca spaga si sa se dea la elevi ,acolo pot. Invatamintul romanesc?????? Daca esti in partidul care este la putere conduci si daca esti prost sau bun ,nu...oricum esti prost. Esti ,medic ? Stomatolog sa poti repara dintii doamnelor profesoare? ai nota mare ,esti medic chirurg?o poti opera pe bunica ,soacra d-nei diriginte sau profesoare esti tare ,i-a de aici 10 pe linie ,esti cel mai bun chiar daca nu sti nimic,face parte din partidul la putere mama ,atatl sau cineva din familie (unchi ,bunic..) esti destept ,chiar daca bubui de prostie si disciplina lasa mult de dorit.PROFESORII,,MAJORITATEA,,SUNT VINDUTI |
|
Fosta membra 9am.ro 118 mesaje Membru din: 21/02/2009 |
Postat pe: 29 Martie 2009, ora 19:09
Eu imi dores scoli romanesti care, daca sunt de stat, pentru care si eu platesc, sa functioneze conform unor reguli severe, respectate intocmai atat de elevi cat si de profesori. Cui nu-i place sa mearga in invatamantul privat. Profesorii trebuiesc remunerati corespunzator. Performanta lor se stabileste in functie de nivelul de pregatire al elevilor nu de pile. Am vazut o emisiune televizata in care era dezbatut comportamentul unui profesor in relatia cu un elev in fata parintilor. Un tip arogant (tatal) cu ochelari de sore impinsi desupra fruntii, isi apara obraznicatura lasand impresia ca era proprietarul scolii. Am rosit de indignare si m-am revotat in sinea mea cu toate ca copilul meu a terminat de mult scoala. Daca nu putem face scoala in mod serios, mai bine sa inchidem scolile si sa ne cumparam diplome. Ce stim sa facem conteza mai putin, inca.
|
|
|
|
|
Postat pe: 29 Martie 2009, ora 23:37
De la: olaru_l_yahoo_com, la data 2009-03-29 19:09:09Eu imi dores scoli romanesti care, daca sunt de stat, pentru care si eu platesc, sa functioneze conform unor reguli severe, respectate intocmai atat de elevi cat si de profesori. Cui nu-i place sa mearga in invatamantul privat. Profesorii trebuiesc remunerati corespunzator. Performanta lor se stabileste in functie de nivelul de pregatire al elevilor nu de pile. Am vazut o emisiune televizata in care era dezbatut comportamentul unui profesor in relatia cu un elev in fata parintilor. Un tip arogant (tatal) cu ochelari de sore impinsi desupra fruntii, isi apara obraznicatura lasand impresia ca era proprietarul scolii. Am rosit de indignare si m-am revotat in sinea mea cu toate ca copilul meu a terminat de mult scoala. Daca nu putem face scoala in mod serios, mai bine sa inchidem scolile si sa ne cumparam diplome. Ce stim sa facem conteza mai putin, inca. sunt sigur ca, din pacate invatamantul particular va desfinta in timp pe cel de stat in romania. am cunoscut profesori din ambele tabere. cel mai inalt graf de neprofesionalism se afla la stat. si nu spun asta datorita trendului gen "hai sa aruncam cu noroi in stat si sa ridicam statui mediului privat". am vazut si eu emisiunea respectiva (sau cel putin presupun ca era aceeasi). profesorul de matematica lovise elevul, iar celui din urma ii cazusera ochelarii si se sparsesera. acum obraznicatura sau nu, o persoana care trebuie sa fie model nu trebuie sa se comporte in felul acesta doar pentru ca elevul a raspuns la telefon. ochelarii aceia costa si costa destul de mult. nu iti trimiti copilul la scoala ca sa ii sparga profesorul. dar cea mai mare vina nu o au profesorul si elevul ci directorul scolii care, nu a impus protocoale pentru astfel de incidente. managementul incidentelor de genul asta apartine la momentul de fata profesorului. la momentul actual scolile nu au norme de conduita pentru profesori sau elevi. asta este inca o dovada a incapacitatii scolii de a educa: nu are reguli. |
|
Postat pe: 30 Martie 2009, ora 00:26
De la: eugenb, la data 2009-03-29 11:41:47Afirmati "leo" : va explic eu care era treaba cu calculatoarele atunci. Avand in vedere ca Stefan Odobleja inventase litera de lege a calculatoarelor, artimetica binara, cred si eu ca aveam destule resurse pentru a ne lansa pe domeniul asta. G. Boole a recunoscut faptul ca s-a inspirat din lucrarile lui odobleja. pacat ca acesta din urma nu a putut sa le faca indeajuns reclama datorita saraciei in care s-a zbatut pana la sfarsitul vietii. sa revenim. informatica atunci era un domeniu in care se face pionerat in toata lumea. sigur ca am avut si noi inventatori si informaticieni. dar dumneavoastra va referiti la perioada calculatoarelor romanesti felix. istorie antica, nu erau mai mult decat niste masini de scris uriase. oricum in `82 s-a inventat PC-ul (daca nu ma insel procesorul 80286) si noi am pierdut definitiv cursa. inventia asta a fost cruciala in informatica, mai ales datorita faptului ca avea instalata memorie RAM (inexistenta dupa cate stiu eu la Felix) si folosea ca dispozitive pentru output discurile flexibile de 8'' si mai tarziu, pe cele de 5,25'' in locul cartelelor perforate sau benzilor de magnetofon. oameni foarte buni in informatica avem si azi dar, nu datorita scolii romanesti ci datorita faptului ca aceasta disciplina este singura care poate fi invatata fara a avea nevoie de profesor. iti trebuie doar vointa, un calculator si (din experienta proprie) 1 an de munca zilnica pentru a invata bazele programarii. dupa, este mult mai usor. spre deosebire de alte discipline nu trebuie sa te perfectionezi la locul de munca, iar daca esti un pic talentat este perfect. problema este cu disciplinele in care ai nevoie de profesor. .... cunosc si problema softwin (firma creatoare a produsului bitdefender), insa din cunostintele mele stiu ca investitorul american a cumparat doar 7% din actiuni. nu cunosc nimic despre o achizitionare 100%. oamenii acestia care au studiat in romania, asa cum am spus mai devreme, au studiat singuri, fara ajutor de la profesorii lor. doar nu credeti ca un produs de talia bitdefender, fie el si versiunea 1.0 se programeaza cu tehnologiile anilor `70, care sunt predate in programele scolare actuale? in regula, nu mai bat apa in piua in cazul informaticii. ..... totodata ne place sa credem ca diplomele noastre erau recunoscute pretutindeni. adevarul este ca ii interesau cei mai buni oameni ai nostri. Comunitatea Economica Europeana nu dadea doi bani pe diplomele noastre. oricum si in prezent, anglia nu te accepta de exemplu cu studiile din franta. cum oare acceptau diplome din blocul comunist? chestia aia era propaganda. nu neg, profesorii erau net superiori calitativ celor de azi. dar s-au pensionat sau au ramas in urma fata de stiinta. dupa revolutie nu au mai avut standarde de atins. in plus si-au adus toata familia in invatamant,ca doar se castiga chiar daca nu ai talent: ce doar e greu sa dictezi dupa o carte in vazul elevului? si ne miram de ce nu ne respecta elevul.... "...ca doara, daca nu-l duce capul pe copil de ce sa mai si invete. Nu, nu poiate sa ramana corigent sau, Doamne fereste, repetent..." vina apartine sistemului de invatamant si nu parintelui, iar aici poate ca nici profesorului (in prima faza). poate ca nu il duce capul pe copil, insa l-a testat cineva pentru a-i stabili aptitudinile? nu, au tabarat toti profii pe el cu note de 2, nu? poate ca acel copil pe care se omorau unii sa il invete romana sau matematica putea fi un pictor sau un sculptor extraordinar. sau de ce nu, un fotbalist de renume. poate ca deja copilul stia ca daca vrea sa fie pictor nu ii trebuie romana si matematica la nimic si nu a vrut sa le invete. pentru asta profesorii au facut ce au stiut mai bine: s-au razbunat pentru ca indraznea sa nu fie ca turma celorlati. nu credeti ca scoala noastra distruge talente doar pentru ca nu se pliaza pe modelul fixist al omului "multilateral dezvoltat"? apropo... modelul a fost schimbat cu cel al omului extraordinar intr-o disciplina si mediocru in altele. dar sa nu comentam prea mult cerintele societatii... "...poate si pentru ca generatiile de Profesori existenti nu si-au "schimbat" inca felul de a gandi referitor la modul de a preda" pai nu de asta am ramas in urma? s-au schimbat metodele dar nu si gandirea sau oamenii care nu se pot adapta. psihologia a facut noi si noi cuceriri in timp ce metodele antice inca sunt studiate si de tinerii profesori in amanunt ramanand ca acelea moderne sa fie mentionate ici si colo. "Deocamdata la "moda" este BANUL si nu INTELECTUL." si asa va fi destul de mult timp de acum incolo. intelectul bate banul doar cand este bine canalizat. daca e canalizat sa rezolve progresii si limite sau integrale nu are nici un efect si nu ajuta pe piata. |
|
Postat pe: 30 Martie 2009, ora 00:48
De la: eugenb, la data 2009-03-29 11:41:47Afirmati "leo" : in ce priveste utilitatea invataturii, va spun eu de la inceput ca nu mi-a placut sa invat. pai nici nu aveam ce sa invat. aveam de ales intre lectii spuse pe de rost la geografie (cand eu nu am planuit niciodata sa calatoresc), la istorie (ma rog, consider ca fiecare trebuie sa o stie - rau necesar), matematica (inutil sa spun ca exercitiile alea care fac parte din pregatirea pentru viata de care vorbiti nu vor folosi niciodata), romana (comentarii invatate pe de rost in timp ce profesorul nu se chinuia macar sa afle daca noi am citit opera), informatica (unde bineinteles se studia maria sa turbo pascal, fox pro si c++ made in 1970's, cu scuza ca daca le stii pe alea inveti mai usor uneltele vizuale - scuza ascudea bineinteles incapacitatea profesorilor de a preda respectivele medii IDE). durea pe cineva ca visul meu atunci era sa fiu medic si aveam mai multa nevoie de materiile respective? nu, adevarul este ca e bine ca nu m-am chinuit sa fac asta (asta a fost partea buna a scolii m-a luat de pe un drum gresit). cu alte cuvinte nimic util nu se face in scoala. nu o sa te intrebe nici un angajator ce ai facut acolo sau care e capitala nubiei, insa te va intreba "cata experienta aveti in domeniul.... ?presupun ca minim 3 ani!" intr-adevar ca economist nu iti folosesc decat adunarea, scaderea, inmultirea, impartirea, ridicarea la patrat si radicalul. face calculatorul tot ce trebuie nu? da face. dar ca informatician? pe langa cele mentionate iti mai trebuie niste cunostinte de algebra de maxim cls a 7-a. mai trebuie sa va spun ca o functie informatica este doar la nivel conceptual asemanatoare cu una matematica? nu iti trebuie multa matematica pentru a programa. poate doar in grafica, dar doar 10% din oameni fac grafica, iar matematica respectiva sunt sigur ca se invata in facultate daca e nevoie. va recomandam sondajele pentru ca sa vedeti la ce foloseste munca cu care se lauda profesorii: la nimic. si oricum, numai in invatamant am impresia ca se face o actiune fara prospectare. la noi cand faci un studiu mai elaborat consulti in statisticile de pe piata. poate ca lansezi pe piata un produs pentru care nu exista cumparatori. |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 00:57
Referitor la Calculatoare vad ca ce stiti ati aflat de pe NET. Esrte bine , dar insuficient. Eu m-am referit la momentul 1970-1980. Cand am lucrat in C.O.C.C. si am participat la implermentarea pe calculator a unui program (DOCEC 2 se numeste). Si atuncea se ajunsese la varianta a doua, deci nu era chiar Calculatorul de care spuneti Dumneavoastra. Atuncea exista o fabrica (FEA se numea) unde se faceau Calculatoare de diferite tipuri si puteri ale CIP-ului care era de tip 80xxx (daca intrebi pe cei mai in varsta decat Dumneata vei afla ca se faceau si calculatoare (gen NINENDO) pentru joaca copiilor. Iar la nivelul anilor 1980 se ajunsese sa se faca calculatoare similare lui Pentium II. Dar schimbandu-se "optica" despre aceasta "industrie" a lui Ceausescu (imprietenindu-se cu Nixon) nu a mai fost o "prioritate" (ne dadeau americanii calculatoarele lor). Venind din urma si Rusii cu calculatoarele lor (doar faceam parte din Tratatul de la Varsovia), a renuntar Ceausescu sa-l intereseze Automatizarea. Cred ca v-am "batut la cap" cu aceasta problema. Asa ca nu voi continua subiectul cu faptul ca am lucrat incepand ca "cititor de cartele" (adica verificam daca cartela a fost corect perforata - la implementarea programului DOCEC 1), ca o sa spuneti ca ma ... laud.
In ce priveste programul SoftWin tot asa stii ceva (de pe NET, cred) dar nu stiti totul. Cel care a plecat din tara si a vandut licenta americanilor (cu pastrarea unor garantii) s-a desptrins de catre ceilalti colegi din Romania care s-a specializat pe alte programe (in constructii, medicina, etc). Afirmati ca este "propaganda comunista" afirmarea ca erau Diplome recunoscute in afara tarii (si eu v-am dat doua exemple). Tot Dumneavoastra aratati ca nu sunt pregatiti studenti romani, dar atuncea cum demonstrati ca Dumneavoastra "castigati un ban bun" ca ... "economist". Nu vi se pare ca afirmatia Dumneavoastra nu are suport ? Sa inteleg ca aceasta "adunatura de economisti" nu are dreptul sa ia un "ban" de la Stat sau de la Privatizati. Ca ii .... "pacaliti" si n-ar trebui sa va plateasca (suma nu este deloc mica, mai ales la "expertii" respectivi). Daca continui cu afirmatia aceasta despre economisti ma iau la goana cei care si-au tocit pe bancile facultatii. Nu credeti ? Stiu de la fratii mei si rude care au devenit "economisti" fara sa dea "dreptul", ci au invatat. Stiu sigur acest lucru pentru ca i-am ajutat in facultate. Iar in legatura cu "dragostea de carte" v-a animat in tinerete m-am lamurit din afirmatia Dumneavoastra : "in ce priveste utilitatea invataturii, va spun eu de la inceput ca nu mi-a placut sa invat.". Apreciesz ca sunteti sincer. Ar fi destule de a intra intr-o discutie in PRO si CONTRA in continuare, dar ce ma nu ma lamureste este, ce v-a folosit din tot ce ati invatat pe tot parcursul anilor de scoala (ca ce nu v-a trebuit am vazut). Deci pe timpul scolii ati urmat : cresa si gradinita - daca n-ati stat cu bunicii; elementara (adica clasele I-IV): generala (adica clasele V-VIII sau X); liceul (adica IX-XII sau XIII); facultate (adica 3, 4 sau 5 ani); masteratul (adica cel putin doi ani). Eu am trecut impartirea de stil vechi, pantru ca mi-a venit mai la indemana sa impart pregatirea facuta, dar puteti s-o impartiti cum va vine mai usor ca sa exemplificati ce doriti, referitor la scoala facuta degeaba (inutila). |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 15:33
buna cati profesori sant ca , si fica d-voastra etc .
in romania azi profesori nu predau pe motivul ca vor da ore private la care costa mai mult ca,si in europa rusine , . aceasta obisnuinta a elevilor sa nu invete si sa ia examene pe bani cine i-a invatat nu tot profesori etc ,azi profesori sant smecheri dau si note mici ca sa mai ia un ban etc de ce este exemplu cu fica mea pt ca eu sant in germania profesori asteapta lovele eu am zis pe cat a invatat asa sa o respectati eu lovele nu dau etc . apoi fica mea invata foarte bine vrea sa dea la facultate de limbi vb bine lb . domnule profesori de pe vremea noastra nu mai sant , si care sant putini au ramas dragostea de bani . iar un profesor sa fie respectat trebuie sa respecte dar cum azi mai sant falsi profesori boboci isi dau aere etc . sa mai lasam si politica profesorului ca este la pamant ca,si justitia etc scuze cu esceptia ficei ca nu o cunosc si nu comentez pe seama ei ,in general etc multumesc
cristal
|
|
Fosta membra 9am.ro 37 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 3 Aprilie 2009, ora 15:36
De la: 9am013721, la data 2009-04-02 15:33:20buna cati profesori sant ca , si fica d-voastra etc . |
|
Postat pe: 3 Aprilie 2009, ora 15:51
Nu stiu si nu inteleg la ce va referiti in primul rand nu mai vorbiti de profesori cata vreme nici dv nu stiti sa scrieti in al doilea rand oferiti un trist exemplu de persoana care gandeste in cliseul elevii sunt cum sunt pentru ca au educatori prosti. In realitate exista profesori competenti si profesori incompetenti, elevi care invata si elevi care nu invata nu e nimic anormal in asta anormal este insa ca unul care nu stie sa scrie sa vrea sa intre la facultatea de limbi straine de exemplu, sa i se ofere acces pe baza de dosar, sa treaca examenele cu 5 si 6 si sa i se mai acorde si o licenta, eventual in baza unui test grila si atat cum am auzit ca se practica sau mai rau pe baza unei teze de licenta copiate/cumparate etc, stiti foarte bine. anormal si bolnav este sistemul de invatamant superior pe credite transferabile implementant sub numele de sistem bologna. profesorii s au clasificat in competenti si incompetenti si in secolul 19 (a se vedea Caragiale), si in perioada interbelica, si pe vremea lui Ceausescu si astazi, si ca si atunci exista si azi elevi care se impaca mai bine cu scoala sau nu, dupa potential si interese, grad de motivare si dezvoltare psihologica. sa nu imi spuneti ca toti profesorii sunt la fel adica idioti pentru ca nu este asa dar nici nu sunt toti sfintii de pe peretii bisericilor. iar atitudinea impertinenta a elevilor ascunde de nenumarate ori deruta existentiala si efort de adaptare. cine sa ii faca elevului educatie daca parintii lucreaza in firme cate 40 de ore pe saptamana??profesorii petrec cu copiii un ti;pp limitat iar viata este dura pentru toti bazele educatiei se pun in familie, de acolo pornesc tiparele comportamentale ale adultului de mai tarziu. copiii inlocuiesc viata de familie inexistenta cu viata pe strada si copiaza fara discernamant comportamente pe fondul crizei de modele reale, gen pitzipoanca sau cocalar, si de unde sa aiba discernamant un pusti de 14 ani pana si legea adminte ca pana la cel putin 18 ani nu prea putem vb de discernamant decat in rare cazuri. si tot urmarind forumurile si presa incep sa cred ca si destul de multe persoane asa zis adulte actioneaza fara sa fie in deplina cunostinta de cauza si de efect cu privire la actiunile lor.
|
|
Postat pe: 3 Aprilie 2009, ora 23:01
Se pare ca parerea mea ca Parintii sunt primii care "sunt de vina" in educatia elevilor nu este singulara. Pacat ca a trebuit ca tot un cadru didactic (eu nu sunt) sa o aprobe. Si tot un cadru didactic sa aprobe si parerea mea ca un rol foarte mare in Invatamantul romanesc il are Politicul.
Dupa ce o sa ajungem sa fim de aceeasi parere in aceasta privinta, vom putea sa ne referim si la raspunderile Cadrelor Didactice sau la raspunderile Elevilor. |
|
Postat pe: 4 Aprilie 2009, ora 02:27
De la: eugenb, la data 2009-04-03 23:01:52Se pare ca parerea mea ca Parintii sunt primii care "sunt de vina" in educatia elevilor nu este singulara. Pacat ca a trebuit ca tot un cadru didactic (eu nu sunt) sa o aprobe. Si tot un cadru didactic sa aprobe si parerea mea ca un rol foarte mare in Invatamantul romanesc il are Politicul. domnule profesor, mai sus am incercat sa va conving de nepotrivirea teoriei respective la realitatea vietii noastre la momentul 0. asa cum am spus adevarul este ca nu doriti sa stiti altceva, sunteti blocat intr-o "bucla temporara" care pastreaza anumite caracteristici din socialism (nu spun ca e condamnabil insa tine de ireal). nu exista timp fizic pentru educatie. nu toti adultii lucreaza atat cat lucreaza un profesor pe saptamana. daca un profesor are 18 ore/sapt, aflati ca exista oameni care au 72 sau chiar 84 de ore de lucru in aceeasi unitate de timp (lucru fizic si nu citit de lectii pentru ca sa predea a doua zi). drama fetei care a murit in urma cu un an in multinationala respectiva nu v-a dus cu gandul ca sunt multi ca ea? sau ca parintii de genul ei chiar nu au timp sa isi educe copii? sau ca nu au studiat atata psihologie ca sa o faca intr-un mod in care sa o inteleaga si fiul/fiica? educatia nu se mai face azi cu bastonul. pentru a educa sunt necesari oameni cu studii in materie (si bine pregatiti). acest lucru este dovedit de lipsa de educatie a poporului roman ca intreg. momentan tara nu are armate de psihologi care sa educe hoarde de needucati, asa ca treaba trebuie sa o faca profesorul, mai ales ca e platit special pentru asta si nu pentru a da cu sapa. ultimele generatii arata ca nu si-a facut treaba categoria respectiva, fapt care a generat si neincrederea angajatorilor in diplomele oferite de universitati. este asa de simplu de evaluat eficienta intregului sistem incat nu va puteti inchipui. trebuie doar sa fii in afara lui. de asta am adus in discutie si problema listei celor mai bune 100 de universitati din europa. la marimea unei tari ca romania trebuia sa avem cel putin doua acolo, iar rezultatele le stim. la raspunderile cadrelor didactice si ale elevilor nu avem cum sa ne referim pentru ca eu, nu am auzit in romania de o scoala care sa aiba macar pentru 1% din activitati, protocoale. in scoli cam totul merge dupa ureche. |
|
Postat pe: 4 Aprilie 2009, ora 02:52
Atuncea exista o fabrica (FEA se numea) unde se faceau Calculatoare de diferite tipuri si puteri ale CIP-ului care era de tip 80xxx (daca intrebi pe cei mai in varsta decat Dumneata vei afla ca se faceau si calculatoare (gen NINENDO) pentru joaca copiilor. Iar la nivelul anilor 1980 se ajunsese sa se faca calculatoare similare lui Pentium II. Dar schimbandu-se "optica" despre aceasta "industrie" a lui Ceausescu (imprietenindu-se cu Nixon) nu a mai fost o "prioritate" (ne dadeau americanii calculatoarele lor). Venind din urma si Rusii cu calculatoarele lor (doar faceam parte din Tratatul de la Varsovia), a renuntar Ceausescu sa-l intereseze Automatizarea. Cred ca v-am "batut la cap" cu aceasta problema. Asa ca nu voi continua subiectul cu faptul ca am lucrat incepand ca "cititor de cartele" (adica verificam daca cartela a fost corect perforata - la implementarea programului DOCEC 1), ca o sa spuneti ca ma ... laud.
calculatoarele respective gen nintendo cred ca erau hc-urile. zgomotoase jucarii... cred ca exagerati un pic cu cele care ajungeau la capacitatea pentium 2. poate daca nu va referiti la cray-ul german. era imposibil de atins nivelul unui astfel de calculator la vremea aia. sa ne gandim doar ca arhitectura 80xx era pe 4 biti fata de cea de 32 a pentium. cum parere de rau as putea spune ca nu ajungeau din la nivelul 486 dx2. optica nu s-a schimbat, stim chiar si noi cei cu cas la gura ca in socialism se opta pentru productia a tot ce se poate in tara. de fapt problema era alta (pe care o ascundeti): nu puteam produce in tara toate componentele pentru ca nu aveam tehnologia necesara. la asta s-a adaugat si embargo-ul asupra romaniei intre anii '80-'89. deci practic nu s-au mai livrat nici computere si nici componente. despre docec nu stiu multe. paremi-se ca era vistitul program in care nu functionau 5 instructiuni alternative la rand.... |
|
Postat pe: 4 Aprilie 2009, ora 22:15
De la: eugenb, la data 2009-04-03 23:01:52Se pare ca parerea mea ca Parintii sunt primii care "sunt de vina" in educatia elevilor nu este singulara. Pacat ca a trebuit ca tot un cadru didactic (eu nu sunt) sa o aprobe. Si tot un cadru didactic sa aprobe si parerea mea ca un rol foarte mare in Invatamantul romanesc il are Politicul. da sunt perfect de acord cu dv cel putin 60% din ce se intampla in invatamant si este negativ are drept sursa o mizerie politica. Sa vorbim concret: vine un ministru si schimba sisteme de evaluare, programe si curricule dupa cum il taie capul. se schimba regimul pleaca primul vine alt ministru cu alte idei. nu dau nume caci este o tema de actualitate si nu vreau sa plictisesc. pe de alta parte autonomia universitatilor face bine celor de prestigiu si rau celor mai "tinere", in sensul ca in timp ce unele universitati isi permit sa mentina standarde de calitate foarte inalte deoarece fluxul de studenti este constant datorita renumelui, alte universitati pentru a supravietui sunt silite sa sacrifice calitatea. Nu in ultimul rand sistemul de credite transferabile a dat lovitura de gratie invatamantului superior romanesc nefiind altceva decat, ca sa fac putin umor negru, curat mestesug de tampire. Cu alte cuvinte anterior un student nu isi permitea decat un numar limitat de restante nu stiu precis cate deoarece eu sunt un produs al noului sistem; daca le pica, sanatate si un praz verde erau locuri in industrie si agricultura garla; acum insa poti sa iei jumatate din examene pe an si restul sa le duci pana in licenta si sa le dai de o suta de ori pana se plictiseste profesorul de mutra ta si te trece mai de sila, mai de mila de unde rezulta licentiati analfabeti si incompetenti pe banda rulanta. Acest sistem exista si in Occident am studiat si acolo la o universitate de stat si nu pot afirma ca au studeti mai breji decat cei romani, dimpotriva romanii peste tot pe unde se duc prin strainatate cu burse obtin cele mai bune rezultate, fara un efort prea consistent de unde rezulta ca invatamantul romanesc asa viciat cum este totusi e mai putin rau decat pare. Acest sistem de credite transferabile a fost impus de UE daca nu ma insel si este necesar pentru echivalarea diplomelor nu sunt sigura daca se pricepe cineva sa ma corecteze si sa dea informatia exacta. ceea ce este cert insa este ca la nivel global in sua si ue se desfasoara un proces foarte bine pus la punct de tembelizare in vederea manipularii. trebuie sa ne sfatuim copiii sa fie reticenti, critici si sa verifice din mai multe surse alternative o informatie. sa studieze pentru a fi puternici si liberi nu slugi la patroni analfabeti. pana la urma fie ca au carnetele pline de zece fie ca se mentin la un nivel mediocru ca notare esential este sa stie sa faca ceva, sa faca acel ceva cu pasiune si sa l faca bine, indiferent ca e vb de tamplarie sau inginerie genetica. si sa le insuflam fascinatia culturii, sa le cumparam bilete la teatru, sa ii trimitem la sport in adolescenta ca sa creasca echilibrati si intregi. cam asta e parerea mea. notele sunt relative si depind de subiectivitatea profesorului. intr o clasa de exceptie un copil normal poate sa nu fie primul, iar intr o clasa de copii slabi si un mediocru poate obtine zece pe linie. important este ce ramane si inca si mai important, ce va face el cu ceea ce ramane. |
|
Postat pe: 5 Aprilie 2009, ora 01:13
"leo" (scuzati-ma pentru ca dau citatele asa dar nu stiu cum sa scot doar ce ma intereseaza dintr-un text, pe alte forumuri este mai usor, dupa mine) :
"domnule profesor" - am mentionat ca nu sunt "profesor" in acceptul pe care il dati Dumneavoastra. Am fost "ofiter militar" de cariera si am studiat "Psihologia si Comportamentul oamenilor" pentru ca aveam nevoie sa cunoastem si sa aplicam aceste cunostinte in procesul educativ-instructiv la o categorie de militatari mai "speciala" (fosti detinuti din Penitenciare care aveau varsta de "militarie" si nu puteau sa-i lase "fara armata facuta" comunistii). Cu alta ocazie daca doriti va pot spune si ce "probleme" aveam, noi cei de la comanda, cu ei si, binenteles, si "problemele" pe care le aveau si acesti militari din partea noastra. "leo" afirma : "nu exista timp fizic pentru educatie. nu toti adultii lucreaza atat cat lucreaza un profesor pe saptamana. daca un profesor are 18 ore/sapt, aflati ca exista oameni care au 72 sau chiar 84 de ore de lucru in aceeasi unitate de timp (lucru fizic si nu citit de lectii pentru ca sa predea a doua zi)" As dori sa-mi spuneti cum v-a iesit acest calcul : "72 sau 84 de ore/saptamana". Numai daca presupunem ca se executa 12 ore zilnic, atunci avem 7*12 ore/zi = 84 ore/sapt. Lucru foarte putin probabil (legea interzice acest lucru sa fie o practica - la bugetari este permis numai cu foarte greutate si in conditii speciale). Deci, daca luam ca baza bugetarii, nu este o baza de "masura" corecta, atata vreme ne raportam la Cadrele Didactice bugetare, iar daca ne raportam la Cadrele Didactice care sunt platite din fondurile private atunci si dorinta Dumneavostra are alte prioritati. In concluzie, pana cand nu va referiti numai la "problema de baza" care este cea a "majoritatii" (a "bugetarilor") nu putem sa vorbim despre acelasi conditii. Intrebare : Dumneavoastra unde ati facut "scoala" : "La Stat" (deci cu profesori bugetari) sau in "Sistemul Privat" ? Dand raspunsul la aceasta intrebare va veti da singur seama daca sunteti "cinstit" cu Corpul Didactic" sau nu. Puteti sa nu-mi raspundeti la acesta intrebare. Este mai mult pentru "alter ego" al Dumneavoastra. Pentru mine este prea putin interesant de aflat. Nu suntem la un Concurs gen "Cine raspunde ia premiu" "leo" afirma : "drama fetei care a murit in urma cu un an in multinationala respectiva nu v-a dus cu gandul ca sunt multi ca ea? sau ca parintii de genul ei chiar nu au timp sa isi educe copii? sau ca nu au studiat atata psihologie ca sa o faca intr-un mod in care sa o inteleaga si fiul/fiica? educatia nu se mai face azi cu bastonul. pentru a educa sunt necesari oameni cu studii in materie (si bine pregatiti). acest lucru este dovedit de lipsa de educatie a poporului roman ca intreg." Faceti o confuzie intre munca depusa de o Adolescenta (care putea sa aiba copiii) si Elevii despre care mentioneaza acest topic. Asa ca nici aceasta exemplificare nu este "in topic". Credeam ca sunteti mai atent la afirmatii. Asa discutam lucruri de care nu aveam nevoie pe acest topic. Faptul ca faceti o paralela intre faptul ca ar fi putut sa aiba niste copiii, pe care din cauza muncii sa nu aiba grija de ei, este un fapt conexa si care normal nu s-ar fi intamplat intr-o familie care si-a asumat rolul de "Parinti". Va asigur ca cine avea un copil sau mai multi nu "murea" pe "baricadele" Privatizatului, pentru ca si-ar fi dat seama ca daca ea murea, copiii puteau avea si ei aceeeasi soarta. Se poate si pe acest subiect dar este plasat gresit aicea, dupa mine. "leo" mai afirma ca, "momentan tara nu are armate de psihologi care sa educe hoarde de needucati". Aveti dreptate , dar "uitati" (intentionat sau nu), sa spuneti cine este de vina. Nu cumva de vina este "sistemul", adica ajungem iar la "Politic", care a dezorganizat atata Invatamantul romanesc prin "experimentele" facute atunci cand s-a schimbat cate un Ministru "atot-stiutor" ? In ce priveste afirmatia ca : " treaba trebuie sa o faca profesorul, mai ales ca e platit special pentru asta si nu pentru a da cu sapa. ultimele generatii arata ca nu si-a facut treaba categoria respectiva, fapt care a generat si neincrederea angajatorilor in diplomele oferite de universitati" Ar fi corecta daca nu ati face referire la vremea comunista acum, deoarece dadeti vina pe cei care au terminat scoala inainte de 1989. Dar uitati ca marea majoritate de Profesori au terminat Facultatea dupa aceasta data (au trecut 20 de ani si cei care au fost scosi de pe bancile scolii atunci au capatat "experienta" vietii). Asa ca nici aceasta afirmatie nu mai este conforma cu realitatea. Daca urmariti numai sa dati vina pe Profesori pentru ce nu fac, sau nu vor sa faca unii Parintii de astazi (care sunt de 30-40 de ani - adica care cel mult de-abia terminasera scoala pe timpul comunistilor), inseamna ca vorbim sa pierdem timpul de-geaba. Eu am scos in evidenta "datoria de parinte" pe care Dumneavostra nu vreti sau nu stiti cum sa vi-o faceti cu adevarat. Ca sunt destule Cadre Didactice care nu merita acesta calitate nu am negat, dar "padure fara uscaturi" nu exista. De aceea este nevoie sa se implice mai mult Parintii in Actul Educational. Dar fugind de raspundere si aruncand raspundea toata pe Cadrul Didactic nu se vor ajuta Elevii sa invete cu adevarat ceva. Atata timnp cat Politicul se amesteca peste Cadrele Didactice (gen: "sa nu lase copiii repetenti" - desi acei copii o merita cu prisosinta, sau ca aceia sunt copiii ai unei "persoane importante din Partidul X" si cei din conducerea scolii "s-au scapat pe ei" la auzirea numelui respectiv. etc.) inseamna ca niciodata nu vom avea un Invatamant cu care sa ne mandrim. Se pare ca ati lipsit la ora de Limba si Literatura Romana (doar ati recunoscut ca "nu va prea placea sa invatati") cand s-au predat "clasicii romani". Ati fi avut exemplul desavarsit de cum NU trebuie facuta pregatirea Elevilor. Se pare ca unii doresc sa ne intoarcem in acea vreme cand numai invatare nu se facea. Cauze : Aceleasi de care va loviti si Dumneavoastra dar, va faceti ca nu le vedeti, pentru ca ar insemna sa recunoasteti si ca ar aveti o vina. Tocmai de aceea nu le bagati in seama si dati vina numai pe Profesori, pentru ca asa li se pare ca este mai usor. In ce priveste ultima afirmati referitoare la raspunderile pe care le au Cadrele Didactice, cel care vorbeste "dupa ureche" se pare ca sunteti Dumneavoastra, asa ca nu ma voi obosi sa va explic ce atributii au aceastea ca tot de-geaba as face-o. Sunteti cu totul in afara subiectului. Referitor la Calculatoare : Ma refeream la calcutlatoare ca erau "gen Ninendo" pentru ca la fel cu ele, aveau un procesor incorpporat in tastatura si aveau o unitate de pe care era furnizat programul respectiv. Nu am exagerat deloc pentru ca la momentul 1980 erau PC IBM de a doua generatie si se lucra in Centrul de Calcul (in care am lucrat si eu atunci) pe ele. Calculatoare care aveau la baza "cartele" incepusera sa fie scoase din dotare. V-am spus ca pe NET se gasesc multe lucruri dar nu totul, asa ca nu are rost sa vorbim de asa ceva. Nu-i nici locul (nu este topicul necesar) si nici afirmatiile facute nu ma multumesc prin "lipsurile" pe care le vaditi. Despre programul DOCEC-1 va pot spune ca am lucrat cu multi ani inainte de a lucra efectiv la "implementarea" programului DOCEC-2 in Economia Constructiilor. Dupa Revolutie au aparut si alte programa de acelasi tip, dar avand acest program ca baza. V-am spus ca stiti ceva dar, nu stiti suficient. Nu trebuie sa va dati "mare", atata timp cat sunteti "mic". Eu nu am pretentia ca sunt "mare", asta daca va intereseaza si pentru a numai pierde timpul cu ceva care nu face referinta la topicul pe care ne aflam. |
|
valis63 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 5 Aprilie 2009, ora 09:59
E greu de raspuns...
Cred ca fiecare "tabara" ar trebui sa invete ce este empatia si apoi sa incerce o schimbare . Evident, primul pas va trebui sa vina din partea profesorilor, ei fiind educatorii, despre care se presupune ca stiu, intuiesc, experimenteaza, formeaza... Cred ca sistemul nostru de invatamant sufera. Ca si alte sectoare de activitate sociala, si nu numai. Elevii au devenit surse asupra carora se insista cu informatii amalgamate, care nu pot fi controlate in exactitatea si corectitudinea lor. Si aici ma refer si la Internet, dar nu numai! Profesorii? Si ei sufera de neputinta. Ar dori sa aiba elevi exemplari, sa obtina rezultate, sa se bucure de evolutia lor educativa. Cei care simt ca vocatia lor este cea de dascal, numai despre acestia vorbesc!! Sistemul trebuie sa impuna noi reguli. Dar nu sunt semnale ca se va intampla asa! Elevii au resurse nebanuite, care ar putea fi exploatate in beneficiul tuturor. Dar nu, nu se vrea asta, atata vreme cat orientarea europeana impune programe lejere de invatamant, pentru "a nu stresa elevii!" Cerintele scolii sunt tot mai putine, programul de invatamant tot mai lejer! Cum se pot obtine rezultate din nimic, sau din atat de putine "teme pentru acasa"? Invatamantul e lasat in paragina, sa se descurce "de banii lui", iar bani nu sunt! Evident, subiectul este unul extrem, extrem de nevralgic! Si de vast! |
|
Postat pe: 6 Aprilie 2009, ora 14:22
buna scuze dar te contrazic intr-un fel ,
eu cand eram eleva daca nu avem timp sa-mi fac temele ,etc cu aceei profesori din vremea comunista iti dadeau o sansa , pt ora uramatoare prezentai temele in catalog era pus doar un semn de intrebare etc ............. la care azi profesori sant foarte mafioti direc fara intrebari stai jos 2 etc dar de ce atunci este normal daca prof nu atrage atentia elevului prin comportamente bune este normal ca elevul prinde ura , etc apoi eu as dori cat la suta din studenti de azi au diplome de masura lor intelec , si cati la suta au diplome pe bani care nu au vazut macar odata facultatea deaceia in romania la primari vezi tot felul de amestecaturi fara cap , etc in orice institut vezi , etc rom se duce de rapa cu acesti profesori care nu-si dau silinta a atrage de partea lor respectul , la care sa fie la randul lui respectat etc si sa se invete in scoli nu , cu ore private , . si mai cer si salari etc . legea invatamantului trebuie sa se faca ore mai putine macar 5-6 ore pe zi , apoi la fiecare materie trebuie sa se predea in functie ca , elevul sa poata invata la toate , nu sa devena elevul tocelar etc , iar pe vremea mea adica acum 25 de ani nu aveam nevoie de ore private cat se invata la scoala etc vb 3 limbi sant in germania si vreau sa spun am invatat limba fara sa iau ore private de ,etc cum aveti voi nevoie pt ca nu predau la scoala si vreau dolari privati etc va multumesc . paste fericit .l
cristal
|
|
artemis 4 mesaje Membru din: 14/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 6 Aprilie 2009, ora 21:38
OK. Am citit toate posturile de pana acum si trebuie sa recunosc ca am ramas cu o lista de observatii si cu un gust semi-amar.
Am facut aproape toata viata parte din elita scolara. Am fost mereu prima in clasa, pana la liceu (super liceu, daca e sa ne luam dupa renume), unde am ramas totusi la un nivel onorabil. N-au fugit nici olimpiadele de mine, am facut cunostinta cu cateva nationale prin liceu. A venit vremea facultatii, m-am orientat catre ceva neromanesc. Am plecat. Sunt studenta in Germania acum, la o universitate in principal de cercetare. Am foarte multi colegi romani, dintre care majoritatea sunt olimpici (multi cu medalii la internationale). Sunt olimpicii pe care sistemul i-a respins si care, la randul lor, au respins mediocritatea sistemului. Ma bucur in fiecare zi de asemenea companie. Ce vreau sa zic (ca nu de lauda era vorba) e ca, dupa atata "performanta" la noi, mi-am dat seama cat de nepregatiti am iesit. Am fost printre cei mai buni, dar sunt complet nepregatita. Si voi detalia. Literatura, istorie, filosofie, civilizatie si cultura, in general, imi sunt aproape straine. Si nu pentru ca nu as fi vrut sa acumulez, ci pentru ca am raspuns intotdeauna cerintelor sistemului, si mereu cand as fi vrut sa fac ceva mai mult in domeniu m-am lovit de lipsa de timp (pentru ca trebuia sa raspund si altor cerinte, sa invat si pentru examene, si pentru olimpiade etc...). 300% zic ca exista tineri de varsta mea cu cultura generala adevarata, insa pentru a indeplini toate criteriile trebuie sa iti stabilesti cumva prioritati. In fine... Primii 3 ani de scoala i-am facut la o scoala din provincie. Dupa cum spunea cineva mai sus, super invatatoare, 42-43 eram in clasa (din care multi au ajuns apoi pe la nationale, universitati in afara etc). Cat o mai boscorodeam... Aveam mereu zeci de teme, culegeri, lucru suplimentar. M-am mutat in clasa a 4-a la o scoala din Bucuresti. Si am avut socul sa constat ca ce invatasem in ritm nebun pana atunci ma mai putea ajuta inca mult si bine. Ritmul deja imprimat mi-a tot folosit de atunci incolo. Ca sa nu ma refer la scaderea in calitate de la ce avusesem la ce aveam. Cred ca profesorii profesionisti de care am avut parte de-a lungul scolii generale se pot numara pe degetele de la o mana. A venit liceul. Nu-i voi da numele, pentru a evita probleme de imagine. Oricum, topul topului. SI am constatat cat de relative fusesera toate asteptarile mele. De la un asemenea liceu te astepti la super munca si super performanta. Ce pot sa zic, complet pe dinafara... Diriginta? Profesoara de romana, mare branza wanna-be. Ce-i drept, in primele saptamani am crezut in ea: vom invata sa scriem eseuri, vom citi, vom interpreta liber, vom avea discurs, vom fi, ce mai, mari literati. Incepuse cam ciudat, fiind permanent categorisiti cu "prosti" si "analfabeti", insa am zis ca o fi avand dreptate, hai sa ridicam nivelul. Pana s-a rupt firul si am descoperit lacomia si chiar nesimtirea unui astfel de om, de la care erau totusi multe asteptari. Am avut si neplacerea de a descoperi ca de fapt personajul respectiv era un personaj exponent. A durat mima unui cvasi-profesionalism cam 2 ani, pana a venit clasa a 11-a si lumea incepea sa se orienteze catre facultati. Adica rost de meditatii. Dar daca atunci a mai fost inca rezonabil, anul terminal a fost dureros. De fiecare data cand ma duceam sa vorbesc cu dansa (la inceput), se vedea cum intra in fibrilatii, asteptand probabil sa ma umilesc rugand-o de meditatii. Rugaminte care tot nu mai venea... O saptamana, doua, trei, a vazut ca nu prea avea clienti, a inceput sa controleze fluxul prin note. Doua clase avea la predare. Am socotit impreuna cu alti "rebeli" ca avea aproape 80 de elevi la meditatii (organizand grupe de cate 5 odata, si cerand cate 50 de lei de la fiecare, deci nu munca patriotica), adusi prin tot felul de presiuni. Eu mi-am vazut de treaba si am gasit o alta profesoara de romana: preda la un liceu industrial, dar jos palaria! M-a facut sa inteleg si sa indragesc toata literatura aia "naspa", poezii moderniste, teatru postmodern etc. Interpretam de placere fragmente de "Iona" in pauze. Asta in timp ce colegii meditati de "doamna" din dotare stiau subiectele de teza etc. Ca sa inchei bucata asta, rezultatul s-a vazut la Bac, caci cei care s-au pregatit altfel decat cu femeia fatala au luat cele mai mari note (eu am luat 10 la scris). *Din pacate, personajul va mai sta in functie mult si bine, pentru ca am fost lasi si ne-a fost rusine sa facem scandal pentru abuzurile sale.* Lista poate continua... Din lectiile de istorie nu cred sa fi ramas cu nimic, desi am avut 4 ani la rand 10. A fost un fel de mutualism, omul isi vedea de treburile lui (avea o agentie de turism si cica organiza excursii...), noi de ale noastre. La psihologie am avut un maniac (care intreba baietii in clasa ce ar face daca le-ar placea de o fata: ar sari pe ea sau ar urina pe un perete...), la economie o betiva, filosofia a fost in an terminal, deci iarasi fara prea mari rezultate (desi pentru profa, jos palaria!). La sport multiple domnisoare cu unghii fragile si, in consecinta, scutiri... nici profii nu erau deosebit de interesati. La mate proful doar de treaba... adica na, omul bun, incerca saracul sa cultive idei ca fair-play-ul, dar era prostit in fata. La stiinte profi bunicei. La informatica iarasi o profa buna, urata insa aproape unanim: "vai, cum sa-mi dea 2?". Pentru limbile straine era o mana de profi buni in tot liceul si in rest numai surogate: evident ca cei buni erau pastrati ca moneda de schimb fie pentru clasele de fite, fie pentru clasele ale caror diriginti erau agreati... Anyway. La geografie am avut cel mai mare conflict, din simplul motiv ca voiam performanta si m-am lovit numai de incompetenta si lenea domnului profesor. Olimpiadele sunt cele mai mari surse de coruptie. Si asta se poate vedea din faptul ca an de an se contureaza un tipar al celor "agreati". Numai anumiti profi sunt suficient de profesionisti anul respectiv incat elevii lor sa faca rahatul prastie la municipiu si sa intre in lot. Nu zic ca cei care trec nu merita: stiu asa din cat am muncit eu, din cat au muncit alti prieteni. Zic insa ca un elev dintr-un liceu oarecare, de la un prof oarecare, cu o lucrare asemanatoare unuia dintr-un loc "recunoscut", cu un indrumator "respectat", are net mai putine sanse de reusita in sistemul lor. Pentru ca sistemul e al lor. Am constatat asta in ultimul an, cand mi s-a schimbat proful cu unul venit din alt liceu, super prof profesional vorbind, insa certat cu inspectoarea si pupincuristii din jur. Din acest motiv "meritele" si avantajele aferente sunt foarte subiective. Daca nu esti de-al lor nu ai practic nicio sansa. La fel se intampla si mai departe. Inspectorul general, care este de o lene indescriptibila, si care tot ce scrie ca lucrare "stiintifica" scrie in stil de colaj (plagiind o sumedenie de alte lucrari, uneori copy-paste aplicandu-se la fragmente intregi), formuleaza subiectele de asa maniera incat sa nu poti raspunde decat citandu-i "operele". Adica tu poti raspunde, bineinteles, ca na, ai macar dreptul la opinie, dar raspunsul corect (aka baremul) e numai cel care contine anumite propozitii cheie, stereotipice, care se gasesc numai in cartile si ghidurile metodologice ale dumnealui. Apoi, asta nu mai e concurs. O ultima precizare se refera la invatamantul privat din tara. Am cativa colegi care vin de la ICHB (sau liceul turcesc, cum mai este stiut) si nu pot sa zic decat ca-s straluciti. Sunt si ei foarte inteligenti, dar si liceul i-a pregatit mult mai bine. Adica daca dai un ban, poti sa ceri si calitate. Fac mare parte din cursuri in engleza, iar la materiile stiintifice (gen mate, fizica, chimie, informatica etc), au parte de super pregatire. Au laboratoare ca lumea, profesori tineri si dinamici, exigenta si fac astfel performanta. Mda... Mi-au lipsit mult profesori de calitate. Ce-i drept, calitatea invatamantului a scazut continuu. Vad asta comparandu-ma si comparandu-ne cu cei mai mari ca noi. Ma gandesc, totusi, ca daca noi, ca cei mai buni din cei de azi, suntem asa, situatia e foarte nasoala pentru ceilalti. PS: Ca o observatie la ce zicea Leo, nu avem nevoie sa iesim din scoala profesionisti, adica sa stim la perfectie un singur domeniu, de exemplu. Mai avem nevoie si de ceva cultura, de ceva umanitate. Vreau ca pe langa faptul de a ma pricepe foarte bine la ce fac sa pot fi in stare sa port o discutie decenta fara a ma simti complet inculta. Si scoala nu m-a invatat asta, nici macar ca tehnica. |
|
Postat pe: 6 Aprilie 2009, ora 23:47
Ati omis sa precizati in ce perioada ati facut scoala si cand ati incheiat activitatea de eleva (studenta) in Romania. Pentru ca este destul de important cand ati fost eleva la acel Liceu (ar fi interesant daca ati da mai exacte), pentru ca sa vedem ce au de zis si cei in cauza (elevi, parinti sau profesori). "Uscaturi" sunt si printre Profesori, tot asa cum sunt si printre Parinti sau Elevi. Elevii mai mult din cauza Profesorilor sau a Parintilor. Va pot da exemple si din randul cadrelor didactice care au inceput sa incurce "borcanele" intre materia pe care o preda si "Politica" unui Partid anume. Adica pe baza unei "pile" ("mari" se lauda el) devenise Liceul respectiv "feuda" lui. Am fost nevoit sa-i "tai nasul" ca s-a suparat ca mi-am permis sa-i fac observatie ca nu stie sa se poarte cu elevii (eram in pauza si s-a purtat intr-un mod cu acei copiii ca m-a deranjat pe mine si nu mai am rezistat sa ma fac ca nu aud ce zice). Normal (dupa el) ar fi trebuit sa ma fac ca nu vad sau ca nu aud ce se intampla. Dar eu cand aveam dreptate, intotdeauna imi spuneam parerea, indiferent despre cine era vorba (coleg, profesor, director, "sef", etc.). Trebuie numai sa ai curaj, ca pe urma, toate problemele aveau o rezolvare. Chiar daca uneori mai si "pierdeam", principal era cum ma simteam eu. Adica daca mi-era "rusine" sau nu (cu mine. binenteles). Eu am dat un exemplu, pentru ca nu imi place sa fac afirmatii fara acoperire. Nu am spus ce Liceu este deoarece nu mai este acum Director al acelui Liceu. Se pare ca la "debarcat", chiar Partidul cu care se lauda si a fost nevoit dupa aceea sa plece din Bucuresti.
Din ce ati mentionat ca pregatire nu am inteles de cand ati inceput sa participati la Olimpiadele scolare. Faptul ca ati urmat un Liceu cu renume, nu este o conditie anume ca sa aveti si rezultate deosebite. Intervin mai multi factori pana obtineti rezultate deosebite. Dar fiind pregatita special anume la o materie anumita, era firesc ca sa aveti si posibilitatea sa fiti selectionata la Olimpiada respectiva. Ca ati fost sau nu selectionata era problema Dumneavoastra in primul rand si in al doilea rand al Cadrul Didactic pe care il aveati la pregatire. De regula cei care urmeaza o specialitate care-i place de mic, au si sanse mai mari ca sa mearga la Olimpiada. Cred ca, daca va ganditi mai bine o sa va aduceti aminte ca ati avut colegi care au fost trimisi cu "forta" la Olimpiade, dar ei nu erau pasionati de acele Olimpiade (desi aveau cunostintele necesare). Unii mai fac si ce vor Parintii lor (adica sa mearga la Olimpiade sau urmeaza un Liceu "de top") si se "razbuna". Cred ca va dati seama cum, pentru ca este ceva "curent" printr Parinti sa aiba copiii cu care sa se "laude". "Ca o observatie la ce zicea Leo, nu avem nevoie sa iesim din scoala profesionisti, adica sa stim la perfectie un singur domeniu, de exemplu. Mai avem nevoie si de ceva cultura, de ceva umanitate. Vreau ca pe langa faptul de a ma pricepe foarte bine la ce fac sa pot fi in stare sa port o discutie decenta fara a ma simti complet inculta. Si scoala nu m-a invatat asta, nici macar ca tehnica." Da. Este o observatie foarte buna. Cautand sa se specializeze pentru o meserie anumita, elevii sunt "tentati" sa se pregateasca la materiile care ii sunt necesare, iar celelalte materii sa nu le bage prea mult in seama. Vazand ca la materiile lor elevii nu invata (mai fac si tot felul de "nebunii" in timpul orei), pentru ca pur si simplu ei se plictisesc (neinvatand este "normal" pentru acestia) acesti profesori la un moment dat "cedeaza psihic" si trec la masuri "extreme" in loc sa gaseasca alte metode de "atragere" a lor. Cand mai intervin "sefii" (Directia sau Inspectoratul Scolar) si in loc sa-i ajute, procedeaza contrar ideii ca toate materiile sunt necesare, se obtine ce ati constatat si Dumneavoastra (adica lipsa de cunostinte generale). |
|
Postat pe: 7 Aprilie 2009, ora 16:32
De la: artemis, la data 2009-04-06 21:38:58OK. Am citit toate posturile de pana acum si trebuie sa recunosc ca am ramas cu o lista de observatii si cu un gust semi-amar. trist dar adevarat, aceste lucruri exista si inca in numar mare dar dupa cum tu insati spuneai sunt si profesori pasionati ca aceea care te a pregatit la limba romana. cat despre coruptie, sunt vinovati atat parintii, cat si profesorii si directorii institutiilor si din acest motiv eu am avut probleme in liceu si era gata sa nu intru in bac pentru ca parintii mei nici nu s-au sinchisit sa dea vreun sac de cartofi, asta se intampla acum zece ani, iar generala mai precis scoala primara am facut o pe vremea comunismului si invatatoarea mea de atunci primea cadouri in schimbul carora favoriza anumiti colegi care ulterior au fost siliti sa se transfere deoarece erau obisnuiti cu note mari iar in gimnaziu au constatat ca sunt nuli. uiti sa precizezi insa ca la universitatea unde studiezi ai ajuns din pasiunea de a invata si din convingerea ca ai nevoie de o specializare solida. In schimb in majoritatea universitatilor din Romania copiii vin in cea mai mare parte pentru ca e cool sa fii student, pentru ca i -au trimis parintii, pentru ca mai tarziu cu o diploma de licenta in brate vor putea surade arogand refuzand sa se intoarca la sapa desi locul multora este acolo lucrez cu astfel de oameni si stiu ce spun, nu numai ca nu au auzit vreodata de balzac sau ca nu stiu cand a avut loc Unirea Principatelor, dar habar nu au care este rostul unei cratime si afirma ca verbele au gen iar substantivele conjugari ca in elevul dima dintr a saptea; este socant sa constati asta la oameni cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani segment pe care lucrez eu, din care unii au terminat scoala in acele epoci glorioase in care chipurile se facea carte; dar ce putem face noi? la acel nivel exista totusi programe si este dificil sa completezi lacunele din scoala primara la universitate incercand sa te tii si de programe pentru ca exista controale serioase in institutiile respectabile nu suntem chiar asa de capul nostru. cum poti sa explici unei comisii ca in anul III de studiu studentul nu stie sa conjuge un verb auxiliar pentru simplul motiv ca nu stie care este diferenta dintre un verb si un substantiv? acesta este motivul pentru care voi renunta la invatamant in curand deocamdata mai lucrez doar cu jumatate de norma urmand sa ma indrept spre o cariera mai neutra si practica. am tot citit parerile de pe forum si fiecare a infatisat cate un aspect pertinent al problemei dar aproape nimeni nu a scapat de pacatul generalizarii :)) de unde si controverse aprinse. In realitate exista cum spuneam si cu alta ocazie, profesori competenti si profesori incompetenti, studenti/elevi educati si motivati alaturi de altii incompatibilil cu notiunea si statutul de student, coruptie de ambele parti ale baricadei fiindca daca nu existau parinti inconstienti care sa dea nu ar fi existat nici profesori de cea mai joasa speta care sa inceapa sa pretinda si dupa parerea mea acestea sunt cazuri penale care ar trebui pedepsite cu inchisoarea; si peste toate acestea un program national de educatie haotic, incoerent, un sistem general in cadere libera. P.S. Inspectorul genearal din judetul meu s-a exprimat odata in felul urmator: "daca privim putin retrospectiv in urma .....". In plus era denumit de studentii lui "Mister600" pentru ca era notoriu ca spaga pentru a trece la chimie era de 600 dolari. Nu a avut nici macar o zi de activitate in invatamantul preuniversitar. totusi a fost (nu mai stiu daca este pentru ca nu mai lucrez cu inspectoratul dar avand in vedere coloratura politica la putere actualmente este foarte posibil sa fie tot el) inspectorul general, supranumit Incoruptibilul. QED. |
|
Postat pe: 8 Aprilie 2009, ora 10:31
De la: artemis, la data 2009-04-06 21:38:58 artemis, extraordinar de bine caracterizat sistemul. da, aceasta este fata lui. am sa ma refer insa, pe scurt doar la observatie. avand in vedere ca sistemul de invatamant (am discutat si in alte posturi aici) nu poate fi in stare sa educe oameni (pentru asta neaparat e nevoie de parinti deoarece oamenii care studiaza psiho-pedagogia nu sunt in capabili!), macar am pretentia (pentru altii pt ca pt mine asta este, nu s-a putut, noi fiind extensia generatiilor de "sacrificiu") ca sistemul sa faca singurul lucru pe care presupunem ca il poate: sa ne scoata niste profesionisti remarcabili. restul, nu stiu, mai citim, mai participam pe banii nostri la seminarii de instruire. cultura si educatie ne facem singuri, asta e oferta statului roman momentan, insa macar sa ne dea o paine, pentru ca scotand slabi profesionisti pe banda ne condamna la saracie iar saracia salbaticeste. |
|
Postat pe: 8 Aprilie 2009, ora 10:48
De la: eugenb, la data 2009-04-06 23:47:40 avand cunostinte in domeniu stiti foarte bine ca se pot preda in diferite moduri aceste cunostinte generale si nu cu note in cataloage si profesori nervosi ca nu ii vede elevul la fel de buni ca pe ala de materia x sau y. la momentul vorbirii, programa e mult prea incarcata ca aceste cunostinte generale sa se fixeze. este ca atunci cand ai foarte multe sarcini de facut in scurt timp. dupa ce termini golesti memoria de sarcini si pleci sa te relaxezi. |
|
scar_tissue4040 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 8 Aprilie 2009, ora 18:43
Nu zic ca e usor sa fii profesor, dar sa nu uitam ca nu toti sunt corecti si drepti. Daca unuia nu ii place de tine si iti da note mici fiindca nu ii plac ochii tai cum mai poti sa-l respecti? Nu il respecti, ti-e frica de el ca are catalogul si media din liceu conteaza pentru admitere la facultate, dar de respect nu poate fi vorba. Nu spun de un caz izolat, sunt foarte multi profesori din astia si la liceu si la generala. Nimeni nu ii controleaza, daca el vrea sa iti dea 5 pe o lucrare de 8, nu ai cum sa-l opresti. Iar daca iti da 10 pe o lucrare de 8 nu e elevul prost sa se opuna. Sau nu il scoate pe elev din 2 si 3 pana cand parintele nu scoate o suma destul de consistenta din buzunar sa isi dea copilul la meditatii la el. Bineinteles ca exista multi profesori de o corectitudine ireprosabila, obiectivi si bine pregatiti care stiu cum sa predea o materie dar incerc sa atrag atentia supra faptului ca unii elevi nu au nici o vina si sufera mult din cauza unor profesori nedrepti si repet NU II CONTROLEAZA NIMENI!
|
|
Postat pe: 9 Aprilie 2009, ora 00:25
De acord cu observatiile facute de Doamna "monica_savu".
Da, aveti si Dumneavoastra dreptate Domnule "leo". Dar nu trebuie sa ramaneti doar cu lasarea educatiei pe "umerii" Invatamantului scolar, pentru ca nu mai sunteti Parinti atunci, ci doar aducatori de ... "bani". "Babacule, am nevoie de cateva sute. Ia, scoate-i mai repede ca ma grabesc !". Sunt cele mai mari sanse ca sa vi se intample, daca nu s-a intamplat, deja, pentru unii dintre Parinti. Aveti dreptate si Dumneavoastra "scar_tissue4040", cu o singura observare : De regula "sunt CONTROLATI", dar mai "scapa" totusi unii. Dar v-as pune o intrebare : Cand unele Cadre Didactice "sufla" la examene Elevilor, ce atitudine au Elevii si Parintii ? - atata timp cat stiu precis ca nu a primit nicio "atentie" Cadrul Didactic respectiv. Il "toarna" ca sa fie pedepsit sau nu ? Daca este "turnat" de vreun Elev (sau Prarinte), ce reactie au ceilalti Elevi (sau Parinti) despre gestul Cadrului Didactic ? Dar despre "turnator" ? Poate aveti timp sa raspundeti intrebarilor mele si poate, aduceti si argumente. |
|
Postat pe: 9 Aprilie 2009, ora 03:04
De la: eugenb, la data 2009-04-09 00:25:49De acord cu observatiile facute de Doamna "monica_savu". simplu, vor exista pareri contra si pro. aici este toata slabiciunea maselor: nu au constinta comuna. astfel ca depistarea cazurilor care incalca regulile trebuie facuta de un aparat specializat. si avem asa ceva in tara numai sa se puna la lucru. eu personal nu as avea nimic impotriva. oricum informatiile de care au nevoie elevii sa treaca examenele sunt inutile la viitoarele locuri de munca, din diverse motive (in principal sunt deja prea vechi sau sunt pur teoretice). daca ar fi dupa mine as si desfinta examenele respective pentru ca singurele reusite ale lor sunt faptul ca intoxica intelectul elevilor/studentilor cu informatii de cele mai multe ori inutile, creaza emotii negative de genul fricii care au diverse efecte asupra organismului si psihicului, reprezinta in unele cazuri o metoda prin care elevii/studentii isi dau seama cum se plateste "superiorul" pentru serviciile oferite, sau cum este ca unul mai slab si cu mai multi bani sa se claseze inaintea ta. pe de alta parte aceste examene stimuleaza gandirea cu emisfera stanga in detrimentul celei drepte, astfel ca avem destui oameni foarte buni pe hartie insa inutili in a tine o conversatie pana la capat (un defect de care ma "bucur" si eu). |
|
|
|

m-a luat de pe un drum gresit). cu alte cuvinte nimic util nu se face in scoala. nu o sa te intrebe nici un angajator ce ai facut acolo sau care e capitala nubiei, insa te va intreba "cata experienta aveti in domeniul.... ?presupun ca minim 3 ani!"