back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Basescu

Pagini: << 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:12

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:04:26Ioana, eu citesc acum Memorialul Durerii. E�ti mai dezinformat� dec�t nostalgicii care pun flori la morm�ntul lui Ceu�escu! Nu-mi vine s� cred.

nu stiu cine e mai dezinformat de cat cine.....
stii cu cine fac eu acum perioada comunismului in romania?
R:constantin giurescu!!!

e un profesor foarte batran kr a trait in acea perioada...stie foarte multe despre ea.....ne povesteste la curs multe lucruri pe kr le-a vazut cu ochii lui(nu le-a citit in nicio carte)....
stiu k nu este *politically corect* sa spui k perioada comunismului a avut si partile ei bune...si k multi oameni au trait bine pe atunci...insa....eu sunt istoric....si trebuie sa tin cont de ce spun sursele...si o persoana kr a trait in acea epok cred k o cunoaste destul de bine.....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:13

De la: mytcor, la data 2009-03-20 23:08:31
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-20 23:00:07mytcor si adi popa...nu contest crimele comunismului si nici faptul k au existat intr-adevar opozitii....
insa....dupa anul 1958(cand a fost retrasa armata rosie) crimele au incetat....si....in mod miraculos....a incetat si opozitia.....
totusi....3 milioane de membrii in mai putin de 20 de ani....cifra nu va spune nimik?

Joanna, stii in ce ani se demolau BISERICI in ROMANIA ?...

da,mytcor...s-au demolat 12 biserici in romania...
si au fost construite in aceeasi perioada 300...si renovate ink pe atatea......

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:19

De la: mimisarbu, la data 2009-03-20 23:07:23 '''''''EMINENTA FINANTISTA JOANNA D'ARC""""ESTI TREAZA CAND POSTEZI ASEMENEA INEPTII ???!!!!!!!!!!!!!!!!!VULPEA NU AJUNGE LA STRUGURI SI ZICE CA SUNT ACRI.
STIMABILA UN POPOR NU POATE PROSPERA DECAT PRIN ELITELE LUI .
MULT IUBITA TOVARASE CINE ESTI TU SA BLAMEZI INTELECTULITATEA ROMANA CE A PUTREZIT PRIN PUSCARII VEZI SIGHET .
SA-TI FIE RUSINE NUMAI O NULITATE POATE EMITE ASEMENEA NEADEVARURI.

da...si voiculescu a fost inchis....si la revolutie spunea ceva de genul*acum am iesit dintr-o inchisoare comunista....uitati-va la mine....am fost asa de persecutat de vechiul regim*....ceea ce uita respectivul domn sa spuna este faptul k fusese inchis pentru k falsifikse un dosar cu o suma de bani pe kr trebuia sa o primeasca(trecuse in loc de o mie de lei...2000)...si nu pentru k se opusese comunismului.....insa....la auzul *suferintelor* lui...oricine ar fii izbucnit in lacrimi....

mai era unu...tot asa...fusese inchis in perioada comunista ....si acum emotiana pe toata lumea cu *suferintele * lui....uita sa mentioneze insa faptul k intrase in inchisoare fiindk umblase la contoarul de lumina.....modifikse ceva pe acolo si ii inregistra mai greu kilowatii consumati....

asa k...lasati-ma cu opozitia anti-ceausescu.....nu mai credeti toti looserii

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:20

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:07:37Nu �i-am spus s� nu mai vizitezi site-ul �la? ��i otr�ve�te nu numai mintea, dar �i sufletul!

nu are nicio legatura site-ul cu asta....
saccsiv din contra...detesta comunismul!!!

ps:si eu!!!

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:21

Ioana, profesorul t�u este o surs�. Dar nu ar trebui s� fie singura sau cea mai important�. Nu �tiu nimic despre el ca istoric, a�a c� m� ab�in de la comentarii. �ns� tu, ca student� la istorie, cu siguran�� c� �i-ai format o opinie insuficient informat� de surse. Eu (ca mul�i al�ii) am tr�it acele zile. Dac� profesorul t�u vede numai partea plin� a paharului (�i care n-a avut nimic de-a face cu comunismul ci cu sufletul rom�nesc) eu zic s� te mai ui�i �i �n alt� parte.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:23

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:21:07Ioana, profesorul t�u este o surs�. Dar nu ar trebui s� fie singura sau cea mai important�. Nu �tiu nimic despre el ca istoric, a�a c� m� ab�in de la comentarii. �ns� tu, ca student� la istorie, cu siguran�� c� �i-ai format o opinie insuficient informat� de surse. Eu (ca mul�i al�ii) am tr�it acele zile. Dac� profesorul t�u vede numai partea plin� a paharului (�i care n-a avut nimic de-a face cu comunismul ci cu sufletul rom�nesc) eu zic s� te mai ui�i �i �n alt� parte.

nu ai auzit de constantin giurescu???...e academician!!!

adi...eu incerc sa gandesc corect din punct de vedere istoric....nu politic!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:35

Ioana, istoric (nu politic) e�ti �n eroare. C�nd m� g�ndesc numai la experimentul Pite�ti, la crimele F�g�ra�ului, la carcerele comuni�tilor, la gulagul �i holocaustul culturii rom�ne�ti - cum s� negi sau s� ui�i a�a ceva? Tu, ca student� la istorie de exemplu, te ui�i �i peste materialele publicate de Institutul de investigare a crimelor comunismului?

Fosta membra 9am.ro

52 mesaje
Oras: Suceava

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:35

JOANNA D'ARC NIMIC DIN CE S-A CONSTRUIT NU POATE FI COMPARAT CU PALATUL BRANCOVEANU. CART COTROCENI, NU CANTITATEA CI CALITATEA DA VALOARE .
DACA ESTI ASA BINE INFORMATA DA-MI UN EXEMPLU DE MONUMENT ISTORIC RESTAURAT.

Nimeni nu poate fi liber ,daca nu se stapaneste pe sine deplin Ce este toleranta?Atributul umanitatii. Cunosc multi oameni care de departe par ceva , iar de aproape nimic. Nu suntem vrednici de stima decat in masura in care noi stim sa stimam. INSULTA E DECLARATIA INFRANGERII.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:38

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:35:13Ioana, istoric (nu politic) e�ti �n eroare. C�nd m� g�ndesc numai la experimentul Pite�ti, la crimele F�g�ra�ului, la carcerele comuni�tilor, la gulagul �i holocaustul culturii rom�ne�ti - cum s� negi sau s� ui�i a�a ceva? Tu, ca student� la istorie de exemplu, te ui�i �i peste materialele publicate de Institutul de investigare a crimelor comunismului?

adi....am contestat eu crimele comunismului?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:44

De la: mimisarbu, la data 2009-03-20 23:35:26 JOANNA D'ARC NIMIC DIN CE S-A CONSTRUIT NU POATE FI COMPARAT CU PALATUL BRANCOVEANU. CART COTROCENI, NU CANTITATEA CI CALITATEA DA VALOARE .
DACA ESTI ASA BINE INFORMATA DA-MI UN EXEMPLU DE MONUMENT ISTORIC RESTAURAT.

ei...nu stiu acum ce monumente au fost restaurate....a facut multe lucruri ceausescu ....nu pot tine minte tot.....
insa....stiu k a daramat mare parte din vechiul bucuresti...insa.....pe o parte.....era necesar.....
cladirile alea erau cladiri in kr nu mai locuia nimeni de foarte multi ani......si kr erau gata sa cada......
era nevoie de constructii noi...era nevoie de blocuri in kr sa locuiasca oameni....altfel...unde ar fii incaput 2 milioane???...in ksele alea darapanate,dar....vechi?
nu se putea mentine orasul cu aceleasi constructii la nesfarsit....

ps:as compara ceea ce a facut ceausescu in acest sens cu ceea ce a facut napoleon al treilea.....a daramat tot parisul si a construit unul nou...modern!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:45

Ioana, nu te mai �n�eleg. Ai spus c� �nfometarea na�ional� comandat� de Ceau�escu pentru a pl�ti datoria public� ar fi scuzabil�. Ai spus c� intelectualitatea rom�neasc� (cu excep�ia unor r�t�ci�i) s-a mutat cu arme �i bagaje �n s�nul comunist. Ce s� �n�eleg de aici?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:48

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:45:29Ioana, nu te mai �n�eleg. Ai spus c� �nfometarea na�ional� comandat� de Ceau�escu pentru a pl�ti datoria public� ar fi scuzabil�. Ai spus c� intelectualitatea rom�neasc� (cu excep�ia unor r�t�ci�i) s-a mutat cu arme �i bagaje �n s�nul comunist. Ce s� �n�eleg de aici?

sa intelegi k nu contest crimele facute in perioada lui dej.....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:49

Ioana, Ceu�escu nu poate fi comparat cu Napoleon. Chiar dac� i s-a f�cut o mare nedreptate printr-o judecat� lapidar�, Ceau�escu nu poate fi reabilitat prin compara�ie cu genii politice sau militare.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:53

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:49:03Ioana, Ceu�escu nu poate fi comparat cu Napoleon. Chiar dac� i s-a f�cut o mare nedreptate printr-o judecat� lapidar�, Ceau�escu nu poate fi reabilitat prin compara�ie cu genii politice sau militare.

napoleon al treilea geniu politic?...sau...militar?
o fii....cine stie....poate or exista si istorici kr sa-l considere astfel......

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:57

Ioana, mi-am amintit de o stenogram� publicat� de Berindei �n revista 22, dar nu o mai g�seam �n grab� s�-�i r�spund. Uite un fragment din ea:

=========================
Tov. Nicolae Ceausescu: In care era intreaga politica a partidului. Acum ca il plateam, institutul acesta a scris al�ta lucrare. Cum ii zice?

Tov. Nicolae Plesita: �Ciuma lui Caragiale�, o parodie in legatura cu acest caz, cu cutremurul din zilele noastre. Ca�lom�niaza grav politica partidului, legata de eforturile de redresare ale economiei noastre.

Tov. Nicolae Ceausescu: Si sa-i dam acum �ciuma�, sa-l trantim 20-25 de ani si sa munceasca pana o invata is�toria bine. Asa sa le facem la toti acestia, imbecili; nici un fel de inima fata de asemenea oameni.

Tov. Elena Ceausescu: Sa folosesti si acest prilej, este o calamitate naturala, sa-l dai pe seama partidului, este inadmisibil, este un ticalos. Libertatea este libertate, dar pentru a-si bate joc de popor, de eforturile lui, pentru acestia nu exista nici un fel de libertate.

Tov. Nicolae Ceausescu: Trebuie lo�viti, propriu-zis, fara crutare.

Aceasta ca masura generala, to�va�rasi, care sa fie luate peste tot unde avem asemenea oameni. Sa discutam pe aceea, care nu au asemenea mani�fes�tari, sa-i facem sa inteleaga, sa-i de�ter�minam ca fiecare sa-si vada de treaba acolo unde este pus.

Cu acesta care este aici, cu Goma, nici un fel de miscare. Intrerupt telefonul, orice legaturi, cum incearca sa ia le�gatura cu ambasadorul, arestat public, pentru spionaj si trimis in judecata. Fara nici un fel de discutii si cu toti care vor proceda asa.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:09

Ioana, iar cu venerarea calit��ilor de arhitect na�ional a lui Ceau�escu, sunt zeci de interviuri cu Alexandru Budi�teanu pe net. E o delectare pur �i simplu s� cite�ti despre Napoleonul t�u de la un a�a apropiat al lui:

================
Jurnalul Na�ional: E adev�rat c� Nicolae Ceau�escu avea impresia c� Bucure�tiul e jocul lui personal de Lego? Muta cum �l t�ia capul cl�dirile pe machete? Alexandru Budi�teanu: Da. Pentru el �i so�ia sa era un fel de joc de societate, atunci c�nd vedeau planuri de construc�ie, de urbanism. Era un joc cu dou� personaje principale, ei doi �i restul, cu rol secundar, care trebuiau s�-�i exprime admira�ia �i adeziunea pentru ce le trecea prin cap "conduc�torilor". Nimeni nu avea curajul s�-i contrazic�, s� le spun� c� vorbesc aiureli... El nu putea s� citeasc� planuri, �i trebuiau machete, eventual la scara 1/1, f�cute din butaforie. Dup� ce aproba o machet�, peste c�teva zile, �i spunea primarului ora�ului "�i-am aprobat macheta. De ce nu ai �nceput lucrul?" �n consecin�� se punea un excavator s� sape �i atunci tovar�ul spunea "Bravo" iar proiectarea propriu-zis� �ncepea �n mare vitez�. Nici m�car nu li se putea sugera c� e imposibil ce vor? Nu, din contr�... Activi�tii din jurul lui �ncepeau s�-i mul�umeasc� pentru fiecare adesea gogom�nie, ba chiar �i spuneau c� vorbele lui i-au iluminat brusc. Eu eram exasperat, dar g�sisem o tactic�. Ziceam �i eu "da, da, foarte bine", dar completam: "Nu e bine s� v� mai prezent�m o variant�?" El devenea curios �i m� �ntreba despre ce e vorba �i �ncepeam un fel de jonglerie, din care s� rezulte c� ideea fezabil� tehnic pe care o aveam, �i venise de fapt chiar lui. Trebuia s�-i induc asta. Dac� �i spuneai c� e vorba de sacrificii umane �i financiare inutile, c� se demoleaz� monumente, cl�diri vechi, devenea brusc suspicios:"Tovarh�i, cine are intheres s� nu se demoleze cl�dirhea asta?" Orice cerere, c�nd era vorba de planuri de investi�ii sau altceva trebuia s� �nceap� cu mul�umiri �i laude. C�nd aveam prezent�ri �i venea cu alaiul, noi st�team preg�ti�i cu machetele. Dac� avea o zi proast� �i era nervos, c�te un ministru beneficiar str�ngea repede totul, �naintea venirii sale, ca �ntr-un film mut. Dac� era �ntors pe dos �i vedea machetele respective se putea alege praful de tot. Avea no�iunea de monument istoric? Foarte vag. Unii pretind c� ar fi crezut �n Dumnezeu. Eu spun c� se credea �n rivalitate cu el. �l deranjau foarte tare bisericile, nu voia s� le vad�. Le voia fie mutate, fie demolate, dar s� nu le vad�. Ini�ial, fusese zg�rcit, nu voia demol�ri, construc�ii prea mari, prefera trotuarele �nguste. V�zuse �n SUA cl�diri �nalte cu densit��i mari, �i trotuare �nguste �i a vrut �i el la fel. Marile lui av�nturi demolatorii au venit �ns� dup� cutremurul din 1977. Constatase c� puteau s� dispar� brusc case �i cartiere �i a hot�r�t s� fac� �i el la fel. Dac� putuse Dumnezeu, el de ce nu? Astfel, dup� 1977, a �nceput s� prefere construc�iile la nivel demiurgic. Voia palate C�l�toriile �n China �i Coreea de Nord, din anii �70, l-au influen�at? �i ele, par�ial. El de la bun �nceput era partizanul unei arhitecturi neoclasice monumentale, practicate �n perioada interbelic�, apropiat� de stilul eclectic, dar �i mussolinian. �i pl�ceau coloanele, ne d�dea drept exemplu ni�te blocuri decorate, f�cute �n perioada interbelic� de arhitectul Petre Antonescu. �i-ar fi dorit palate gen Versailles sau Trianon, pe care Rom�nia, datorit� circumstan�elor istorice, nu le avea. A�a a ap�rut Casa Poporului. Apropo, ea a fost f�cut� ilegal, f�r� autoriza�ie de construire. Eu eram arhitectul-�ef al Capitalei �i nu mi-a cerut nimeni vreo autoriza�ie, conform legisla�iei. S-a �nceput la un simplu ordin al lui Ceau�escu. �ntre ea �i un palat �ig�nesc ridicat aiurea �ntr-o mahala nu e, juridic, nici o diferen��. C�t eram de arhitect-�ef, aveam interdic�ie de intrare pe dou� �antiere: Casa Poporului �i Cotroceni. Nimeni nu �tia (cu excep�ia Gospod�riei de Partid) c�t se cheltuie�te acolo, ce for�� de munc� e utilizat�. C�nd am vrut o dat� s� intru s� v�d ce e �n zona Casei Poporului, a ap�rut un militar care m-a trimis la plimbare. Deci avea boala construc�iilor m�re�e... Voia, de exemplu, un turn de televiziune mai mare dec�t cel de la Ostankino din URSS, care s� fie amplasat undeva �n locul crematoriului uman de la sta�ia Tineretului. S-a f�cut macheta, a aprobat-o. Pu�in mai t�rziu dup� un an, a v�zut o alt� machet�, mai ampl�, cu Palatul Pionierilor, �n care se vedea �i turnul propus. A smuls brusc turnul �i l-a rupt. Din ziua aia, nimeni nu a mai adus vorba despre vreun turn de televiziune. Spunea�i de Coreea de Nord �i China... Mai mul�i oameni care lucram �n anturajul lui am fost �ntr-o delega�ie la Phenian �i Pekin, special ca s� �nv���m cum trebuie iubit un conduc�tor. �ntre el �i Kim-Ir-Sen era o permanent� competi�ie. Dac� �eful Coreei comuniste scotea pe str�zi la vizita lui Ceau�escu 15.000 de oameni, la Bucure�ti trebuiau sco�i la vizita lui Kim 30.000. Urma o vizit� la Fenian unde se scoteau 50.000. �i a�a mai departe. La noi, �n ciuda eforturilor, nu s-a ajuns �ns� niciodat� la performan�ele "coregrafice" ale coreenilor, care f�ceau spectacole imense cu "robo�i" dresa�i s� fac� acelea�i gesturi �n acela�i timp. Tot din Coreea �i venise ideea s� fac� un arc de triumf mai mare dec�t cel al lui Kim. A�a ap�ruse macheta aia de lemn, pe care au incendiat-o ni�te tipografi organiza�i �ntr-un grup de rezisten��. A venit 1989 �i am sc�pat de arc. Viclean �i brutal S� �n�eleg c� nu avea memorie? Avea, dar pur �i simplu nu i-a mai pl�cut turnul �i l-a rupt, ca �ntr-un joc. De fapt cred c� nu mai erau bani pentru a�a ceva. Era viclean, de�tept nativ, brutal, ne�ncrez�tor �n oameni, incult, dar patriot �n felul lui �i voia s� fac� bine rom�nilor cu for�a. Credea c� se pricepe la toate �i lingu�eala general� �i �nt�rea senza�ia asta. La o prezentare la care am asistat, era nevoie de vreo 30 de kilometri de conduct�, pentru alimentarea cu ap� a unei localit��i. El a spus sec "20 v� ajunge!" �i to�i au izbucnit �n urale �i mul�umiri. Era o nebunie, ce s� fac� �ia cu 20? A�a c� se recurgea la tot felul de c�rpeli. Unii �l mai p�c�leau, cereau mult, ca s� r�m�n� cu ce le trebuia. Dac� voiai un pod peste un r�u, trebuia s� ceri dou�. Avea mentalitate de ��ran precupe�, care negociaz� cu �mecheri. C�nd st�team l�ng� el �i unii se angajau s� dep�easc� nu �tiu ce plan, "o s� facem, o s� dregem", �l auzeam morm�ind "face�i pe dracu�". De fapt nu avea �ncredere �n nimeni. E adev�rat c� voia s� demoleze �i Patriarhia? Pentru el conta doar ce avea �n cap, doar edificiile pe care le voia. Nu se �mpedica s� demoleze ceva, dac� avea ideea c� trebuie s� fie un edificiu al lui �ntr-un anumit loc. Nu se opunea nici mut�rii unor cl�diri, dar voia cu orice pre� s� se �nt�mple ce-�i dorise �n locul ales. Considera Patriarhia mult prea aproape de centrul s�u politico-administrativ, de Casa Poporului. Voia s� scape de ea de acolo. Voia s�-i mute pe preo�i eventual undeva la V�c�re�ti, �ntr-o improviza�ie. E interesant c� nu-l deranjau doar monumentele religioase sau autoritatea ecleziastic�. Era alergic la mai tot ce nu f�cuse chiar el. �l enerva �i mausoleul comunist din Parcul Carol. Eram cu el �n zona S�lii Polivalente, c�nd a ridicat capul, s-a uitat la mausoleu �i a spus: "Acolo s� pune�i un r�nd de blocuri!" Nu voia s� vad� ceva f�cut pe vremea lui Dej, atunci c�nd venea la Polivalent�. Totul �ncepea cu el �i nu exista no�iunea de "dup� mine". Cred c� se considera etern. Ea se b�ga Se b�ga �i ea direct �n probleme de arhitectur�? Din p�cate, da! Ea avea un grad de incultur� �i mai mare, dublat de r�utate. E simptomatic c� nici �n ziua de azi nimeni nu o vorbe�te de bine. S� v� dau un exemplu. C�nd ap�rea �i ea la prezent�ri, dac� vedea o femeie mai cochet�, venea la mine �i-mi spunea: "Cine-i asta care face pe tinerica? Etete la ea, un� se crede?" Se d�dea peste cap toat� prezentarea, doar fiindc� ea se credea la ea la �ar�, dup� gard �i avea chef de b�rf�. El nu-i spunea nimic. Aveau o rela�ie interesant�, el era topit dup� ea. Eventual, c�nd ea f�cea mai ur�t, Ceau�escu spunea duios-rug�tor: "Hai dhragh�, nu te sup�ra..." Era impresionant s� vezi cum un �ef de stat se las� dominat astfel de o femeie. Era �i o parte bun�, fiindc� nu �n�elegea nimic din arhitectur�, se plictisea �i pleca, din c�nd �n c�nd. Atunci lucrurile mergeau ceva mai u�or. Era un fel de piaz�-rea. C�nd am prezentat planurile Pie�ei Victoriei, a declarat "a�i f�cut o pia�� ca un ceaun!" �i a plecat sc�rbit�. Era un ritual �ntreg atunci c�nd ap�rea. Trebuia s� i se �in� haina �i s� fie complimentat�. Dac� nu se �nt�mpla a�a se f�cea foc �i el care nu voia s� o �tie sup�rat�, devenea irascibil. Cum vi se adresau? Cu tovar�e, cu b�? El �n mod normal, cu "dhragh�" �i "te rogh"... Hitler �l avea pe Albert Speer drept arhitect favorit. Ceau�escu, pe cine? Teoretic, eu ar fi trebuit s� joc rolul �sta. Vorbind cinic, nou�, arhitec�ilor, ne sunt convenabili dictatorii. Nu te mai �ncurci cu tot felul de particulari, ai fonduri aproape nelimitate, for�� de munc�... Asta dac� �l faci pe dictator s� te �n�eleag� �i s�-�i aprobe proiectele. Crezusem cu bun� credin�� c� voi putea aplica ideile mele privind dezvoltarea Capitalei. Din p�cate n-a fost a�a �i de la un punct �n sus, dup� vreo doi-trei ani de la numirea mea, Ceau�escu nu mai �inea cont de nimeni, de nici un specialist. Am fost naiv, crez�nd c� a� putea s�-mi impun ni�te puncte de vedere. Am f�cut un pact prost cu diavolul. Pe parcursul celor 6 ani c�t am fost arhitect-�ef, am v�zut cum �i evolueaz� boala psihic�. Dac� la �nceput, �ntreba: "Ce ph�rere ahre Arhitectul-�ef?", ulterior nu mai cerea sfatul nim�nui, avea nevoie doar de simpli executan�i. Trecuse �n cei 6 ani, c�t am lucrat cu el, printr-un proces de alienare. I se intensificase megalomania, cred, at�t datorit� unei degrad�ri fizice �i psihice, c�t �i corului de ling�i, care-l f�ceau s� se cread� Superman. Mi-am dat seama c� m� compromiteam, gir�nd activit��i contrare intereselor ora�ului �i locuitorilor s�i. Cum s� ie�i dintr-o asemena situa�ie? Nu puteai dec�t, ori s� fii dat afar�, ori s� fii promovat, ceea ce era pu�in probabil. Am sperat s� pot pleca din motive de s�n�tate. �n anul 1983 m-am internat la Elias, cu aceast� speran��, am f�cut un control general �i mi-au g�sit vezica biliar� plin� de pietre. M-am operat pe loc, aveam 123 de pietricele �i am putut s� plec. �n plus �i el era cam s�tul de mine, se plictisea repede de oameni. Postul a r�mas vacant c�teva luni. Un nou arhitect-�ef a fost numit �n urma unui episod anecdotic. Era �ntr-o vizit� cu tovar�ul Pan� prin ora� �i a v�zut c� pe o cl�dire scrie CAAC. S-a enervat r�u c�nd a v�zut inscrip�ia. Era sediul liniilor aeriene chineze (Civil Aviation Authority of China). Nimeni n-a �tiut sau nu a avut curajul s�-i spun� ce �nseamn� asta. Ceau�escu a ordonat imediat numirea unui nou arhitect-�ef. �n viziunea lui, arhitectul-�ef ajunsese cineva care trebuia s� se ocupe de ce scrie pe firme, pe pere�i �i dac� st�lpii stau drep�i. A�a a fost numit urma�ul meu, arhitectul Paul Foc�a de la Proiect-Bucure�ti. Ce l-a atras la proiectul Anc�i Petrescu, pentru Casa Poporului? �tiu c� au fost mai multe �n competi�ie... L-a atras proiectul, dar �i faptul c� ea era foarte ascult�toare. Participau mari nume ale arhitecturii din Rom�nia, cine lua proiectul intra �n Cartea Recordurilor, intra �ntr-un fel sau altul �n istorie. To�i participan�ii doreau din tot sufletul s� c�tige. Ea conducea un colectiv de tineri, �i zicea da la orice, �n timp ce profesioni�tii mai b�tr�ni voiau s� p�streze ni�te rigori. Din c�te consider eu, exteriorul e ratat, sc�pat de sub control. Fa�ada nu are o tratare unitar�. De exemplu, arhitec�ii Cezar L�z�rescu, Octav Doicescu, Gipsi Porumbescu sau Ascanio Damian, particip�nd �i ei �n concurs, mergeau pe solu�ii clasice, mai ponderate. Anca Petrescu a cedat dorin�elor lui Ceau�escu de m�re�ie, grandomanie �i a avut c�tig de cauz�. Dictatorul se distra enerv�ndu-i pe arhitec�ii mai �n v�rst�, spun�ndu-le: "V�d c� tinehretul luchreaz� mai bine." �n interior, lucrurile au stat �ns� mai bine. Colectivele de arhitec�i, care au lucrat �n cadrul proiectului au realizat interioare impresionante, contribuind la crearea unui palat grandios, apar�in�nd unei alte epoci. Visul lui Ceau�escu s-a materializat. Trebuie s� recunosc c� Anca Petrescu este ambi�ioas� �i o bun� organizatoare. La Casa Poporului toate materialele trebuiau s� fie rom�ne�ti. Cl�direa trebuia s� aib� trei func�ii majore: aceea de Parlament (Marea Adunare Na�ional�), CC al PCR �i sediu al guvernului. �n afar� de marea cl�dire, actualmente Palatul Parlamentului, s-au organizat �i alte concursuri pentru obiective importante din zona centrului reconstruit. Un arhitect de valoare, care a vrut s� realizeze prin concurs Bulevardul Victoria Socialismului a fost Dinu Patriciu. F�cuse un proiect grandios, de bun gust, cu coloane monumentale, care �ns� nu i-a pl�cut lui Ceau�escu. Antirusism Chiar avea boal� pe ru�i �i tot ce venea din URSS? Da, f�cea alergie p�n� �i c�nd auzea nume de str�zi precum Tolstoi sau Cehov. De exemplu a mutat monumentul osta�ului sovietic din Pia�a Victoriei, din ra�iuni strict politice, fiind �nc�ntat, c�nd la prezentarea machetei Pie�ei Victoriei �i �ntreb�ndu-m�, de ce nu se face ie�irea din metrou �n zona dintre �osea �i Bulevardul Aviatorilor, i-am spus c� aceasta nu este posibil, pentru c� acolo se g�se�te monumentul cu pricina. El s-a luminat la fa�� �i mi-a spus: "Ocup�-te dhrag� de ie�irea din methrou, c� de monument m� ocup eu!" Monumentul a disp�rut de acolo �n scurt timp, dar �n locul lui nu s-a f�cut nici o ie�ire de metrou. C�nd am fost numit arhitect-�ef am fost sf�tuit s� nu-i spun sub nici o form� c�-s basarabean, n�scut �n jude�ul B�l�i, nici c� am f�cut studii �n URSS. Devenea b�nuitor �i puteam fi suspectat c�-s agent sovietic sau mai �tiu eu ce.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:13

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:57:33Ioana, mi-am amintit de o stenogram� publicat� de Berindei �n revista 22, dar nu o mai g�seam �n grab� s�-�i r�spund. Uite un fragment din ea:

=========================
Tov. Nicolae Ceausescu: In care era intreaga politica a partidului. Acum ca il plateam, institutul acesta a scris al�ta lucrare. Cum ii zice?

Tov. Nicolae Plesita: �Ciuma lui Caragiale�, o parodie in legatura cu acest caz, cu cutremurul din zilele noastre. Ca�lom�niaza grav politica partidului, legata de eforturile de redresare ale economiei noastre.

Tov. Nicolae Ceausescu: Si sa-i dam acum �ciuma�, sa-l trantim 20-25 de ani si sa munceasca pana o invata is�toria bine. Asa sa le facem la toti acestia, imbecili; nici un fel de inima fata de asemenea oameni.

Tov. Elena Ceausescu: Sa folosesti si acest prilej, este o calamitate naturala, sa-l dai pe seama partidului, este inadmisibil, este un ticalos. Libertatea este libertate, dar pentru a-si bate joc de popor, de eforturile lui, pentru acestia nu exista nici un fel de libertate.

Aceasta ca masura generala, to�va�rasi, care sa fie luate peste tot unde avem asemenea oameni. Sa discutam pe aceea, care nu au asemenea mani�fes�tari, sa-i facem sa inteleaga, sa-i de�ter�minam ca fiecare sa-si vada de treaba acolo unde este pus.

Cu acesta care este aici, cu Goma, nici un fel de miscare. Intrerupt telefonul, orice legaturi, cum incearca sa ia le�gatura cu ambasadorul, arestat public, pentru spionaj si trimis in judecata. Fara nici un fel de discutii si cu toti care vor proceda asa.

nu era libertate de exprimare..dar....ti se pare k astazi e prea multa...?
adi...presa e manipulata in ultimul hal....toti cei kr indraznesc sa scrie ceva ce nu e *politically corect* sunt dati afara....
se mai gasesc cate unii kr sa protesteze contra regimului....si aia sunt ucisi....(stiu kzuri de preoti kr au fost ucisi dupa ce au *indraznit* sa spuna la predik credinciosilor sa nu accepte carduri cu cip...si...mai nou am aflat k un preot kr a fost la mitingul din fata patriarhie a fost aruncat in inchisoare....pe motive necunoscute).....
adi...sunt adepta democratiei...insa asta nu e democratie....sa nu apari tu acum si sa-mi spui k e mai bine decat pe vremea lui ceausescu....
mark atunci nu exista libertate de exprimare(si alte lucruri similare) dar existau multe alte lucruri kr incercau sa compenseze acest fapt.....
adi....detest comunismul....vreau sa fim un popor de oameni liberi...insa....crezi k acum suntem?.....nu ti se pare k suntem vanduti cu totul?

ps:ma mir k pe 9am exista libertate de exprimare....mai sterg si ei din cand in cand cate un topic...sau un mesaj.....dar....in mare parte e ok....
insa....la ziarele celelalte...nici sa nu te gandesti...uita de acest concept....*libertatea de exprimare*....ce-o fii aia?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:17

da...ce sa zic...gasi si mytcor cativa disidenti si mii posta aici....
credeai k ma impresionezi?
afla k nu .....
sunt scarbita de atitudinea romanilor fata de pcr.....3 milioane de membrii!!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:19

arhitect...nearhitect...uite k construi toata romania!!!!

ma intreb acum...de unde avea atatia bani?.....k pe vremea aia se traia foarte bine in romania.....cartelele au fost introduse deabea in 1983

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:20

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:13:49se mai gasesc cate unii kr sa protesteze contra regimului....si aia sunt ucisi....(stiu kzuri de preoti kr au fost ucisi dupa ce au *indraznit* sa spuna la predik credinciosilor sa nu accepte carduri cu cip...si...mai nou am aflat k un preot kr a fost la mitingul din fata patriarhie a fost aruncat in inchisoare....pe motive necunoscute)...

Ioana, iar ai b�ut aghiazma aia nenorocit� de pe (cum �i zice la site-ul �la)! Nu mai vorbi a�a prostii. Dac� ai cuno�tin�� de crime, ai obliga�ia moral� �i legal� de a anun�a! �i verific� motivul pentru care cineva este �nchis! De unde starea asta de fobie �i panic� absurd�?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:22

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:19:36arhitect...nearhitect...uite k construi toata romania!!!!

ma intreb acum...de unde avea atatia bani?.....k pe vremea aia se traia foarte bine in romania.....cartelele au fost introduse deabea in 1983

in 1982 datoria externa a tarii era de 12 miliarde de dolari.....acum de cat e?......80 de miliarde!!!!!!!...ce s-a facut cu banii?...unde sunt?...cum am putut noi cheltui asa de mult in 20 de ani?....plus....banii din bugetul statului....bani proveniti din impozite!!!!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:25

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:19:36arhitect...nearhitect...uite k construi toata romania!!!!

joanna<=>republicanus

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:26

Ioana, hai s-o l�s�m c� nu ajungem la nici o �n�elegere. Pot s�-�i postez kilometri de anti-arhitectur� c� tu tot crezi �n Napoleon-ul t�u. Iar dac� vorbesc economie real� cu tine precis �l faci pe Vosganian bozgor. M� retrag!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:26

De la: adipopa, la data 2009-03-21 00:20:57
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:13:49se mai gasesc cate unii kr sa protesteze contra regimului....si aia sunt ucisi....(stiu kzuri de preoti kr au fost ucisi dupa ce au *indraznit* sa spuna la predik credinciosilor sa nu accepte carduri cu cip...si...mai nou am aflat k un preot kr a fost la mitingul din fata patriarhie a fost aruncat in inchisoare....pe motive necunoscute)...

Ioana, iar ai b�ut aghiazma aia nenorocit� de pe (cum �i zice la site-ul �la)! Nu mai vorbi a�a prostii. Dac� ai cuno�tin�� de crime, ai obliga�ia moral� �i legal� de a anun�a! �i verific� motivul pentru care cineva este �nchis! De unde starea asta de fobie �i panic� absurd�?

da,adi...crime se fac.....numai k nu ai aflat tu ink de ele.....cineva a incerkt sa-l ucida si pe parintele iustin....si in locul lui a fost ucis un alt preot pe kr asasinul l-a confundat....
adi....asasinul a recunoscut k era trimis sa-l ucida pe parintele iustin parvu...insa nu a vrut sub nicio forma sa spuna cine l-a trimis....
stii kr e culmea???...acel preot a fost ucis in timp ce spovedea lumea....insa nimeni nu a scris in presa de acest caz.....insa cazul de la tanacu a fost amlu dezbatut!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:28

De la: mytcor, la data 2009-03-21 00:25:26

joannarepublicanus

e coleg cu mine de facultate...dar....nu-l cunosc decat de pe site.....si nu e la aceeasi sectie...eu sunt la istorie si el la relatii internationale......

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:29

Preafericitului P. Teoctist ce i s-a "intamplat,... Joanna ?...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:30

De la: adipopa, la data 2009-03-21 00:26:08Ioana, hai s-o l�s�m c� nu ajungem la nici o �n�elegere. Pot s�-�i postez kilometri de anti-arhitectur� c� tu tot crezi �n Napoleon-ul t�u. Iar dac� vorbesc economie real� cu tine precis �l faci pe Vosganian bozgor. M� retrag!

:(.....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:31

De la: mytcor, la data 2009-03-21 00:29:35Preafericitului P. Teoctist ce i s-a intaamplat Joanna ?...

am mai spus odata pe topicul *sa ne cunoastem credinta ortodoxa*....au fost implicati masonii tai.....k sa vina la conducerea bor un mason de-al lor......

Fosta membra 9am.ro

182 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 08:56

Felicitari domnule adipopa pt postare.
Acesta era atmosfera in ,,epoca de aur � creata de cei ce au dorit sa distuga ,,liberul arbitru � daruit de Dumnezeu oamenilor.
Revolutia in Romania a insemnat recastigarea liberului arbitru si cei care au contribui ,sub o forma sau alta,merita respect !

� Tov. Nicolae Ceausescu: In care era intreaga politica a partidului. Acum ca il plateam, institutul acesta a scris al�ta lucrare. Cum ii zice?

Cu acesta care este aici, cu Goma, nici un fel de miscare. Intrerupt telefonul, orice legaturi, cum incearca sa ia le�gatura cu ambasadorul, arestat public, pentru spionaj si trimis in judecata. Fara nici un fel de discutii si cu toti care vor proceda asa. �

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 09:07

De la: mytcor, la data 2009-03-20 22:43:36Joanna, retrage-ti cuvintele si cere-ti scuze public pentru ce ai postat mai sus la adresa INTELECTUALITATII ROMANESTI !!!!..
toti sint niste lingai tradatori,demagogi,politruci,o pleava

Pagini: << 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului basescu
Mergi la: