back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Basescu

Pagini: << 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:12

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:04:26Ioana, eu citesc acum Memorialul Durerii. Eºti mai dezinformatã decât nostalgicii care pun flori la mormântul lui Ceuºescu! Nu-mi vine sã cred.

nu stiu cine e mai dezinformat de cat cine.....
stii cu cine fac eu acum perioada comunismului in romania?
R:constantin giurescu!!!

e un profesor foarte batran kr a trait in acea perioada...stie foarte multe despre ea.....ne povesteste la curs multe lucruri pe kr le-a vazut cu ochii lui(nu le-a citit in nicio carte)....
stiu k nu este *politically corect* sa spui k perioada comunismului a avut si partile ei bune...si k multi oameni au trait bine pe atunci...insa....eu sunt istoric....si trebuie sa tin cont de ce spun sursele...si o persoana kr a trait in acea epok cred k o cunoaste destul de bine.....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:13

De la: mytcor, la data 2009-03-20 23:08:31
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-20 23:00:07mytcor si adi popa...nu contest crimele comunismului si nici faptul k au existat intr-adevar opozitii....
insa....dupa anul 1958(cand a fost retrasa armata rosie) crimele au incetat....si....in mod miraculos....a incetat si opozitia.....
totusi....3 milioane de membrii in mai putin de 20 de ani....cifra nu va spune nimik?

Joanna, stii in ce ani se demolau BISERICI in ROMANIA ?...

da,mytcor...s-au demolat 12 biserici in romania...
si au fost construite in aceeasi perioada 300...si renovate ink pe atatea......

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:19

De la: mimisarbu, la data 2009-03-20 23:07:23 '''''''EMINENTA FINANTISTA JOANNA D'ARC""""ESTI TREAZA CAND POSTEZI ASEMENEA INEPTII ???!!!!!!!!!!!!!!!!!VULPEA NU AJUNGE LA STRUGURI SI ZICE CA SUNT ACRI.
STIMABILA UN POPOR NU POATE PROSPERA DECAT PRIN ELITELE LUI .
MULT IUBITA TOVARASE CINE ESTI TU SA BLAMEZI INTELECTULITATEA ROMANA CE A PUTREZIT PRIN PUSCARII VEZI SIGHET .
SA-TI FIE RUSINE NUMAI O NULITATE POATE EMITE ASEMENEA NEADEVARURI.

da...si voiculescu a fost inchis....si la revolutie spunea ceva de genul*acum am iesit dintr-o inchisoare comunista....uitati-va la mine....am fost asa de persecutat de vechiul regim*....ceea ce uita respectivul domn sa spuna este faptul k fusese inchis pentru k falsifikse un dosar cu o suma de bani pe kr trebuia sa o primeasca(trecuse in loc de o mie de lei...2000)...si nu pentru k se opusese comunismului.....insa....la auzul *suferintelor* lui...oricine ar fii izbucnit in lacrimi....

mai era unu...tot asa...fusese inchis in perioada comunista ....si acum emotiana pe toata lumea cu *suferintele * lui....uita sa mentioneze insa faptul k intrase in inchisoare fiindk umblase la contoarul de lumina.....modifikse ceva pe acolo si ii inregistra mai greu kilowatii consumati....

asa k...lasati-ma cu opozitia anti-ceausescu.....nu mai credeti toti looserii

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:20

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:07:37Nu þi-am spus sã nu mai vizitezi site-ul ãla? Îþi otrãveºte nu numai mintea, dar ºi sufletul!

nu are nicio legatura site-ul cu asta....
saccsiv din contra...detesta comunismul!!!

ps:si eu!!!

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:21

Ioana, profesorul tãu este o sursã. Dar nu ar trebui sã fie singura sau cea mai importantã. Nu ºtiu nimic despre el ca istoric, aºa cã mã abþin de la comentarii. Însã tu, ca studentã la istorie, cu siguranþã cã þi-ai format o opinie insuficient informatã de surse. Eu (ca mulþi alþii) am trãit acele zile. Dacã profesorul tãu vede numai partea plinã a paharului (ºi care n-a avut nimic de-a face cu comunismul ci cu sufletul românesc) eu zic sã te mai uiþi ºi în altã parte.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:23

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:21:07Ioana, profesorul tãu este o sursã. Dar nu ar trebui sã fie singura sau cea mai importantã. Nu ºtiu nimic despre el ca istoric, aºa cã mã abþin de la comentarii. Însã tu, ca studentã la istorie, cu siguranþã cã þi-ai format o opinie insuficient informatã de surse. Eu (ca mulþi alþii) am trãit acele zile. Dacã profesorul tãu vede numai partea plinã a paharului (ºi care n-a avut nimic de-a face cu comunismul ci cu sufletul românesc) eu zic sã te mai uiþi ºi în altã parte.

nu ai auzit de constantin giurescu???...e academician!!!

adi...eu incerc sa gandesc corect din punct de vedere istoric....nu politic!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:35

Ioana, istoric (nu politic) eºti în eroare. Când mã gândesc numai la experimentul Piteºti, la crimele Fãgãraºului, la carcerele comuniºtilor, la gulagul ºi holocaustul culturii româneºti - cum sã negi sau sã uiþi aºa ceva? Tu, ca studentã la istorie de exemplu, te uiþi ºi peste materialele publicate de Institutul de investigare a crimelor comunismului?

Fosta membra 9am.ro

52 mesaje
Oras: Suceava

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:35

JOANNA D'ARC NIMIC DIN CE S-A CONSTRUIT NU POATE FI COMPARAT CU PALATUL BRANCOVEANU. CART COTROCENI, NU CANTITATEA CI CALITATEA DA VALOARE .
DACA ESTI ASA BINE INFORMATA DA-MI UN EXEMPLU DE MONUMENT ISTORIC RESTAURAT.

Nimeni nu poate fi liber ,daca nu se stapaneste pe sine deplin Ce este toleranta?Atributul umanitatii. Cunosc multi oameni care de departe par ceva , iar de aproape nimic. Nu suntem vrednici de stima decat in masura in care noi stim sa stimam. INSULTA E DECLARATIA INFRANGERII.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:38

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:35:13Ioana, istoric (nu politic) eºti în eroare. Când mã gândesc numai la experimentul Piteºti, la crimele Fãgãraºului, la carcerele comuniºtilor, la gulagul ºi holocaustul culturii româneºti - cum sã negi sau sã uiþi aºa ceva? Tu, ca studentã la istorie de exemplu, te uiþi ºi peste materialele publicate de Institutul de investigare a crimelor comunismului?

adi....am contestat eu crimele comunismului?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:44

De la: mimisarbu, la data 2009-03-20 23:35:26 JOANNA D'ARC NIMIC DIN CE S-A CONSTRUIT NU POATE FI COMPARAT CU PALATUL BRANCOVEANU. CART COTROCENI, NU CANTITATEA CI CALITATEA DA VALOARE .
DACA ESTI ASA BINE INFORMATA DA-MI UN EXEMPLU DE MONUMENT ISTORIC RESTAURAT.

ei...nu stiu acum ce monumente au fost restaurate....a facut multe lucruri ceausescu ....nu pot tine minte tot.....
insa....stiu k a daramat mare parte din vechiul bucuresti...insa.....pe o parte.....era necesar.....
cladirile alea erau cladiri in kr nu mai locuia nimeni de foarte multi ani......si kr erau gata sa cada......
era nevoie de constructii noi...era nevoie de blocuri in kr sa locuiasca oameni....altfel...unde ar fii incaput 2 milioane???...in ksele alea darapanate,dar....vechi?
nu se putea mentine orasul cu aceleasi constructii la nesfarsit....

ps:as compara ceea ce a facut ceausescu in acest sens cu ceea ce a facut napoleon al treilea.....a daramat tot parisul si a construit unul nou...modern!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:45

Ioana, nu te mai înþeleg. Ai spus cã înfometarea naþionalã comandatã de Ceauºescu pentru a plãti datoria publicã ar fi scuzabilã. Ai spus cã intelectualitatea româneascã (cu excepþia unor rãtãciþi) s-a mutat cu arme ºi bagaje în sânul comunist. Ce sã înþeleg de aici?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:48

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:45:29Ioana, nu te mai înþeleg. Ai spus cã înfometarea naþionalã comandatã de Ceauºescu pentru a plãti datoria publicã ar fi scuzabilã. Ai spus cã intelectualitatea româneascã (cu excepþia unor rãtãciþi) s-a mutat cu arme ºi bagaje în sânul comunist. Ce sã înþeleg de aici?

sa intelegi k nu contest crimele facute in perioada lui dej.....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:49

Ioana, Ceuºescu nu poate fi comparat cu Napoleon. Chiar dacã i s-a fãcut o mare nedreptate printr-o judecatã lapidarã, Ceauºescu nu poate fi reabilitat prin comparaþie cu genii politice sau militare.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:53

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:49:03Ioana, Ceuºescu nu poate fi comparat cu Napoleon. Chiar dacã i s-a fãcut o mare nedreptate printr-o judecatã lapidarã, Ceauºescu nu poate fi reabilitat prin comparaþie cu genii politice sau militare.

napoleon al treilea geniu politic?...sau...militar?
o fii....cine stie....poate or exista si istorici kr sa-l considere astfel......

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Martie 2009, ora 23:57

Ioana, mi-am amintit de o stenogramã publicatã de Berindei în revista 22, dar nu o mai gãseam în grabã sã-þi rãspund. Uite un fragment din ea:

=========================
Tov. Nicolae Ceausescu: In care era intreaga politica a partidului. Acum ca il plateam, institutul acesta a scris al­ta lucrare. Cum ii zice?

Tov. Nicolae Plesita: “Ciuma lui Caragiale”, o parodie in legatura cu acest caz, cu cutremurul din zilele noastre. Ca­lom­niaza grav politica partidului, legata de eforturile de redresare ale economiei noastre.

Tov. Nicolae Ceausescu: Si sa-i dam acum “ciuma”, sa-l trantim 20-25 de ani si sa munceasca pana o invata is­toria bine. Asa sa le facem la toti acestia, imbecili; nici un fel de inima fata de asemenea oameni.

Tov. Elena Ceausescu: Sa folosesti si acest prilej, este o calamitate naturala, sa-l dai pe seama partidului, este inadmisibil, este un ticalos. Libertatea este libertate, dar pentru a-si bate joc de popor, de eforturile lui, pentru acestia nu exista nici un fel de libertate.

Tov. Nicolae Ceausescu: Trebuie lo­viti, propriu-zis, fara crutare.

Aceasta ca masura generala, to­va­rasi, care sa fie luate peste tot unde avem asemenea oameni. Sa discutam pe aceea, care nu au asemenea mani­fes­tari, sa-i facem sa inteleaga, sa-i de­ter­minam ca fiecare sa-si vada de treaba acolo unde este pus.

Cu acesta care este aici, cu Goma, nici un fel de miscare. Intrerupt telefonul, orice legaturi, cum incearca sa ia le­gatura cu ambasadorul, arestat public, pentru spionaj si trimis in judecata. Fara nici un fel de discutii si cu toti care vor proceda asa.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:09

Ioana, iar cu venerarea calitãþilor de arhitect naþional a lui Ceauºescu, sunt zeci de interviuri cu Alexandru Budiºteanu pe net. E o delectare pur ºi simplu sã citeºti despre Napoleonul tãu de la un aºa apropiat al lui:

================
Jurnalul Naþional: E adevãrat cã Nicolae Ceauºescu avea impresia cã Bucureºtiul e jocul lui personal de Lego? Muta cum îl tãia capul clãdirile pe machete? Alexandru Budiºteanu: Da. Pentru el ºi soþia sa era un fel de joc de societate, atunci când vedeau planuri de construcþie, de urbanism. Era un joc cu douã personaje principale, ei doi ºi restul, cu rol secundar, care trebuiau sã-ºi exprime admiraþia ºi adeziunea pentru ce le trecea prin cap "conducãtorilor". Nimeni nu avea curajul sã-i contrazicã, sã le spunã cã vorbesc aiureli... El nu putea sã citeascã planuri, îi trebuiau machete, eventual la scara 1/1, fãcute din butaforie. Dupã ce aproba o machetã, peste câteva zile, îi spunea primarului oraºului "þi-am aprobat macheta. De ce nu ai început lucrul?" În consecinþã se punea un excavator sã sape ºi atunci tovarãºul spunea "Bravo" iar proiectarea propriu-zisã începea în mare vitezã. Nici mãcar nu li se putea sugera cã e imposibil ce vor? Nu, din contrã... Activiºtii din jurul lui începeau sã-i mulþumeascã pentru fiecare adesea gogomãnie, ba chiar îi spuneau cã vorbele lui i-au iluminat brusc. Eu eram exasperat, dar gãsisem o tacticã. Ziceam ºi eu "da, da, foarte bine", dar completam: "Nu e bine sã vã mai prezentãm o variantã?" El devenea curios ºi mã întreba despre ce e vorba ºi începeam un fel de jonglerie, din care sã rezulte cã ideea fezabilã tehnic pe care o aveam, îi venise de fapt chiar lui. Trebuia sã-i induc asta. Dacã îi spuneai cã e vorba de sacrificii umane ºi financiare inutile, cã se demoleazã monumente, clãdiri vechi, devenea brusc suspicios:"Tovarhãºi, cine are intheres sã nu se demoleze clãdirhea asta?" Orice cerere, când era vorba de planuri de investiþii sau altceva trebuia sã înceapã cu mulþumiri ºi laude. Când aveam prezentãri ºi venea cu alaiul, noi stãteam pregãtiþi cu machetele. Dacã avea o zi proastã ºi era nervos, câte un ministru beneficiar strângea repede totul, înaintea venirii sale, ca într-un film mut. Dacã era întors pe dos ºi vedea machetele respective se putea alege praful de tot. Avea noþiunea de monument istoric? Foarte vag. Unii pretind cã ar fi crezut în Dumnezeu. Eu spun cã se credea în rivalitate cu el. Îl deranjau foarte tare bisericile, nu voia sã le vadã. Le voia fie mutate, fie demolate, dar sã nu le vadã. Iniþial, fusese zgârcit, nu voia demolãri, construcþii prea mari, prefera trotuarele înguste. Vãzuse în SUA clãdiri înalte cu densitãþi mari, ºi trotuare înguste ºi a vrut ºi el la fel. Marile lui avânturi demolatorii au venit însã dupã cutremurul din 1977. Constatase cã puteau sã disparã brusc case ºi cartiere ºi a hotãrât sã facã ºi el la fel. Dacã putuse Dumnezeu, el de ce nu? Astfel, dupã 1977, a început sã prefere construcþiile la nivel demiurgic. Voia palate Cãlãtoriile în China ºi Coreea de Nord, din anii ‚70, l-au influenþat? ªi ele, parþial. El de la bun început era partizanul unei arhitecturi neoclasice monumentale, practicate în perioada interbelicã, apropiatã de stilul eclectic, dar ºi mussolinian. Îi plãceau coloanele, ne dãdea drept exemplu niºte blocuri decorate, fãcute în perioada interbelicã de arhitectul Petre Antonescu. ªi-ar fi dorit palate gen Versailles sau Trianon, pe care România, datoritã circumstanþelor istorice, nu le avea. Aºa a apãrut Casa Poporului. Apropo, ea a fost fãcutã ilegal, fãrã autorizaþie de construire. Eu eram arhitectul-ºef al Capitalei ºi nu mi-a cerut nimeni vreo autorizaþie, conform legislaþiei. S-a început la un simplu ordin al lui Ceauºescu. Între ea ºi un palat þigãnesc ridicat aiurea într-o mahala nu e, juridic, nici o diferenþã. Cât eram de arhitect-ºef, aveam interdicþie de intrare pe douã ºantiere: Casa Poporului ºi Cotroceni. Nimeni nu ºtia (cu excepþia Gospodãriei de Partid) cât se cheltuieºte acolo, ce forþã de muncã e utilizatã. Când am vrut o datã sã intru sã vãd ce e în zona Casei Poporului, a apãrut un militar care m-a trimis la plimbare. Deci avea boala construcþiilor mãreþe... Voia, de exemplu, un turn de televiziune mai mare decât cel de la Ostankino din URSS, care sã fie amplasat undeva în locul crematoriului uman de la staþia Tineretului. S-a fãcut macheta, a aprobat-o. Puþin mai târziu dupã un an, a vãzut o altã machetã, mai amplã, cu Palatul Pionierilor, în care se vedea ºi turnul propus. A smuls brusc turnul ºi l-a rupt. Din ziua aia, nimeni nu a mai adus vorba despre vreun turn de televiziune. Spuneaþi de Coreea de Nord ºi China... Mai mulþi oameni care lucram în anturajul lui am fost într-o delegaþie la Phenian ºi Pekin, special ca sã învãþãm cum trebuie iubit un conducãtor. Între el ºi Kim-Ir-Sen era o permanentã competiþie. Dacã ºeful Coreei comuniste scotea pe strãzi la vizita lui Ceauºescu 15.000 de oameni, la Bucureºti trebuiau scoºi la vizita lui Kim 30.000. Urma o vizitã la Fenian unde se scoteau 50.000. ªi aºa mai departe. La noi, în ciuda eforturilor, nu s-a ajuns însã niciodatã la performanþele "coregrafice" ale coreenilor, care fãceau spectacole imense cu "roboþi" dresaþi sã facã aceleaºi gesturi în acelaºi timp. Tot din Coreea îi venise ideea sã facã un arc de triumf mai mare decât cel al lui Kim. Aºa apãruse macheta aia de lemn, pe care au incendiat-o niºte tipografi organizaþi într-un grup de rezistenþã. A venit 1989 ºi am scãpat de arc. Viclean ºi brutal Sã înþeleg cã nu avea memorie? Avea, dar pur ºi simplu nu i-a mai plãcut turnul ºi l-a rupt, ca într-un joc. De fapt cred cã nu mai erau bani pentru aºa ceva. Era viclean, deºtept nativ, brutal, neîncrezãtor în oameni, incult, dar patriot în felul lui ºi voia sã facã bine românilor cu forþa. Credea cã se pricepe la toate ºi linguºeala generalã îi întãrea senzaþia asta. La o prezentare la care am asistat, era nevoie de vreo 30 de kilometri de conductã, pentru alimentarea cu apã a unei localitãþi. El a spus sec "20 vã ajunge!" ºi toþi au izbucnit în urale ºi mulþumiri. Era o nebunie, ce sã facã ãia cu 20? Aºa cã se recurgea la tot felul de cârpeli. Unii îl mai pãcãleau, cereau mult, ca sã rãmânã cu ce le trebuia. Dacã voiai un pod peste un râu, trebuia sã ceri douã. Avea mentalitate de þãran precupeþ, care negociazã cu ºmecheri. Când stãteam lângã el ºi unii se angajau sã depãºeascã nu ºtiu ce plan, "o sã facem, o sã dregem", îl auzeam mormãind "faceþi pe dracu’". De fapt nu avea încredere în nimeni. E adevãrat cã voia sã demoleze ºi Patriarhia? Pentru el conta doar ce avea în cap, doar edificiile pe care le voia. Nu se împedica sã demoleze ceva, dacã avea ideea cã trebuie sã fie un edificiu al lui într-un anumit loc. Nu se opunea nici mutãrii unor clãdiri, dar voia cu orice preþ sã se întâmple ce-ºi dorise în locul ales. Considera Patriarhia mult prea aproape de centrul sãu politico-administrativ, de Casa Poporului. Voia sã scape de ea de acolo. Voia sã-i mute pe preoþi eventual undeva la Vãcãreºti, într-o improvizaþie. E interesant cã nu-l deranjau doar monumentele religioase sau autoritatea ecleziasticã. Era alergic la mai tot ce nu fãcuse chiar el. Îl enerva ºi mausoleul comunist din Parcul Carol. Eram cu el în zona Sãlii Polivalente, când a ridicat capul, s-a uitat la mausoleu ºi a spus: "Acolo sã puneþi un rând de blocuri!" Nu voia sã vadã ceva fãcut pe vremea lui Dej, atunci când venea la Polivalentã. Totul începea cu el ºi nu exista noþiunea de "dupã mine". Cred cã se considera etern. Ea se bãga Se bãga ºi ea direct în probleme de arhitecturã? Din pãcate, da! Ea avea un grad de inculturã ºi mai mare, dublat de rãutate. E simptomatic cã nici în ziua de azi nimeni nu o vorbeºte de bine. Sã vã dau un exemplu. Când apãrea ºi ea la prezentãri, dacã vedea o femeie mai cochetã, venea la mine ºi-mi spunea: "Cine-i asta care face pe tinerica? Etete la ea, un’ se crede?" Se dãdea peste cap toatã prezentarea, doar fiindcã ea se credea la ea la þarã, dupã gard ºi avea chef de bârfã. El nu-i spunea nimic. Aveau o relaþie interesantã, el era topit dupã ea. Eventual, când ea fãcea mai urât, Ceauºescu spunea duios-rugãtor: "Hai dhraghã, nu te supãra..." Era impresionant sã vezi cum un ºef de stat se lasã dominat astfel de o femeie. Era ºi o parte bunã, fiindcã nu înþelegea nimic din arhitecturã, se plictisea ºi pleca, din când în când. Atunci lucrurile mergeau ceva mai uºor. Era un fel de piazã-rea. Când am prezentat planurile Pieþei Victoriei, a declarat "aþi fãcut o piaþã ca un ceaun!" ºi a plecat scârbitã. Era un ritual întreg atunci când apãrea. Trebuia sã i se þinã haina ºi sã fie complimentatã. Dacã nu se întâmpla aºa se fãcea foc ºi el care nu voia sã o ºtie supãratã, devenea irascibil. Cum vi se adresau? Cu tovarãºe, cu bã? El în mod normal, cu "dhraghã" ºi "te rogh"... Hitler îl avea pe Albert Speer drept arhitect favorit. Ceauºescu, pe cine? Teoretic, eu ar fi trebuit sã joc rolul ãsta. Vorbind cinic, nouã, arhitecþilor, ne sunt convenabili dictatorii. Nu te mai încurci cu tot felul de particulari, ai fonduri aproape nelimitate, forþã de muncã... Asta dacã îl faci pe dictator sã te înþeleagã ºi sã-þi aprobe proiectele. Crezusem cu bunã credinþã cã voi putea aplica ideile mele privind dezvoltarea Capitalei. Din pãcate n-a fost aºa ºi de la un punct în sus, dupã vreo doi-trei ani de la numirea mea, Ceauºescu nu mai þinea cont de nimeni, de nici un specialist. Am fost naiv, crezând cã aº putea sã-mi impun niºte puncte de vedere. Am fãcut un pact prost cu diavolul. Pe parcursul celor 6 ani cât am fost arhitect-ºef, am vãzut cum îi evolueazã boala psihicã. Dacã la început, întreba: "Ce phãrere ahre Arhitectul-ªef?", ulterior nu mai cerea sfatul nimãnui, avea nevoie doar de simpli executanþi. Trecuse în cei 6 ani, cât am lucrat cu el, printr-un proces de alienare. I se intensificase megalomania, cred, atât datoritã unei degradãri fizice ºi psihice, cât ºi corului de lingãi, care-l fãceau sã se creadã Superman. Mi-am dat seama cã mã compromiteam, girând activitãþi contrare intereselor oraºului ºi locuitorilor sãi. Cum sã ieºi dintr-o asemena situaþie? Nu puteai decât, ori sã fii dat afarã, ori sã fii promovat, ceea ce era puþin probabil. Am sperat sã pot pleca din motive de sãnãtate. În anul 1983 m-am internat la Elias, cu aceastã speranþã, am fãcut un control general ºi mi-au gãsit vezica biliarã plinã de pietre. M-am operat pe loc, aveam 123 de pietricele ºi am putut sã plec. În plus ºi el era cam sãtul de mine, se plictisea repede de oameni. Postul a rãmas vacant câteva luni. Un nou arhitect-ºef a fost numit în urma unui episod anecdotic. Era într-o vizitã cu tovarãºul Panã prin oraº ºi a vãzut cã pe o clãdire scrie CAAC. S-a enervat rãu când a vãzut inscripþia. Era sediul liniilor aeriene chineze (Civil Aviation Authority of China). Nimeni n-a ºtiut sau nu a avut curajul sã-i spunã ce înseamnã asta. Ceauºescu a ordonat imediat numirea unui nou arhitect-ºef. În viziunea lui, arhitectul-ºef ajunsese cineva care trebuia sã se ocupe de ce scrie pe firme, pe pereþi ºi dacã stâlpii stau drepþi. Aºa a fost numit urmaºul meu, arhitectul Paul Focºa de la Proiect-Bucureºti. Ce l-a atras la proiectul Ancãi Petrescu, pentru Casa Poporului? ªtiu cã au fost mai multe în competiþie... L-a atras proiectul, dar ºi faptul cã ea era foarte ascultãtoare. Participau mari nume ale arhitecturii din România, cine lua proiectul intra în Cartea Recordurilor, intra într-un fel sau altul în istorie. Toþi participanþii doreau din tot sufletul sã câºtige. Ea conducea un colectiv de tineri, ºi zicea da la orice, în timp ce profesioniºtii mai bãtrâni voiau sã pãstreze niºte rigori. Din câte consider eu, exteriorul e ratat, scãpat de sub control. Faþada nu are o tratare unitarã. De exemplu, arhitecþii Cezar Lãzãrescu, Octav Doicescu, Gipsi Porumbescu sau Ascanio Damian, participând ºi ei în concurs, mergeau pe soluþii clasice, mai ponderate. Anca Petrescu a cedat dorinþelor lui Ceauºescu de mãreþie, grandomanie ºi a avut câºtig de cauzã. Dictatorul se distra enervându-i pe arhitecþii mai în vârstã, spunându-le: "Vãd cã tinehretul luchreazã mai bine." În interior, lucrurile au stat însã mai bine. Colectivele de arhitecþi, care au lucrat în cadrul proiectului au realizat interioare impresionante, contribuind la crearea unui palat grandios, aparþinând unei alte epoci. Visul lui Ceauºescu s-a materializat. Trebuie sã recunosc cã Anca Petrescu este ambiþioasã ºi o bunã organizatoare. La Casa Poporului toate materialele trebuiau sã fie româneºti. Clãdirea trebuia sã aibã trei funcþii majore: aceea de Parlament (Marea Adunare Naþionalã), CC al PCR ºi sediu al guvernului. În afarã de marea clãdire, actualmente Palatul Parlamentului, s-au organizat ºi alte concursuri pentru obiective importante din zona centrului reconstruit. Un arhitect de valoare, care a vrut sã realizeze prin concurs Bulevardul Victoria Socialismului a fost Dinu Patriciu. Fãcuse un proiect grandios, de bun gust, cu coloane monumentale, care însã nu i-a plãcut lui Ceauºescu. Antirusism Chiar avea boalã pe ruºi ºi tot ce venea din URSS? Da, fãcea alergie pânã ºi când auzea nume de strãzi precum Tolstoi sau Cehov. De exemplu a mutat monumentul ostaºului sovietic din Piaþa Victoriei, din raþiuni strict politice, fiind încântat, când la prezentarea machetei Pieþei Victoriei ºi întrebându-mã, de ce nu se face ieºirea din metrou în zona dintre ªosea ºi Bulevardul Aviatorilor, i-am spus cã aceasta nu este posibil, pentru cã acolo se gãseºte monumentul cu pricina. El s-a luminat la faþã ºi mi-a spus: "Ocupã-te dhragã de ieºirea din methrou, cã de monument mã ocup eu!" Monumentul a dispãrut de acolo în scurt timp, dar în locul lui nu s-a fãcut nici o ieºire de metrou. Când am fost numit arhitect-ºef am fost sfãtuit sã nu-i spun sub nici o formã cã-s basarabean, nãscut în judeþul Bãlþi, nici cã am fãcut studii în URSS. Devenea bãnuitor ºi puteam fi suspectat cã-s agent sovietic sau mai ºtiu eu ce.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:13

De la: adipopa, la data 2009-03-20 23:57:33Ioana, mi-am amintit de o stenogramã publicatã de Berindei în revista 22, dar nu o mai gãseam în grabã sã-þi rãspund. Uite un fragment din ea:

=========================
Tov. Nicolae Ceausescu: In care era intreaga politica a partidului. Acum ca il plateam, institutul acesta a scris al­ta lucrare. Cum ii zice?

Tov. Nicolae Plesita: “Ciuma lui Caragiale”, o parodie in legatura cu acest caz, cu cutremurul din zilele noastre. Ca­lom­niaza grav politica partidului, legata de eforturile de redresare ale economiei noastre.

Tov. Nicolae Ceausescu: Si sa-i dam acum “ciuma”, sa-l trantim 20-25 de ani si sa munceasca pana o invata is­toria bine. Asa sa le facem la toti acestia, imbecili; nici un fel de inima fata de asemenea oameni.

Tov. Elena Ceausescu: Sa folosesti si acest prilej, este o calamitate naturala, sa-l dai pe seama partidului, este inadmisibil, este un ticalos. Libertatea este libertate, dar pentru a-si bate joc de popor, de eforturile lui, pentru acestia nu exista nici un fel de libertate.

Tov. Nicolae Ceausescu: Trebuie lo­viti, propriu-zis, fara crutare.

Aceasta ca masura generala, to­va­rasi, care sa fie luate peste tot unde avem asemenea oameni. Sa discutam pe aceea, care nu au asemenea mani­fes­tari, sa-i facem sa inteleaga, sa-i de­ter­minam ca fiecare sa-si vada de treaba acolo unde este pus.

Cu acesta care este aici, cu Goma, nici un fel de miscare. Intrerupt telefonul, orice legaturi, cum incearca sa ia le­gatura cu ambasadorul, arestat public, pentru spionaj si trimis in judecata. Fara nici un fel de discutii si cu toti care vor proceda asa.

nu era libertate de exprimare..dar....ti se pare k astazi e prea multa...?
adi...presa e manipulata in ultimul hal....toti cei kr indraznesc sa scrie ceva ce nu e *politically corect* sunt dati afara....
se mai gasesc cate unii kr sa protesteze contra regimului....si aia sunt ucisi....(stiu kzuri de preoti kr au fost ucisi dupa ce au *indraznit* sa spuna la predik credinciosilor sa nu accepte carduri cu cip...si...mai nou am aflat k un preot kr a fost la mitingul din fata patriarhie a fost aruncat in inchisoare....pe motive necunoscute).....
adi...sunt adepta democratiei...insa asta nu e democratie....sa nu apari tu acum si sa-mi spui k e mai bine decat pe vremea lui ceausescu....
mark atunci nu exista libertate de exprimare(si alte lucruri similare) dar existau multe alte lucruri kr incercau sa compenseze acest fapt.....
adi....detest comunismul....vreau sa fim un popor de oameni liberi...insa....crezi k acum suntem?.....nu ti se pare k suntem vanduti cu totul?

ps:ma mir k pe 9am exista libertate de exprimare....mai sterg si ei din cand in cand cate un topic...sau un mesaj.....dar....in mare parte e ok....
insa....la ziarele celelalte...nici sa nu te gandesti...uita de acest concept....*libertatea de exprimare*....ce-o fii aia?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:17

da...ce sa zic...gasi si mytcor cativa disidenti si mii posta aici....
credeai k ma impresionezi?
afla k nu .....
sunt scarbita de atitudinea romanilor fata de pcr.....3 milioane de membrii!!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:19

arhitect...nearhitect...uite k construi toata romania!!!!

ma intreb acum...de unde avea atatia bani?.....k pe vremea aia se traia foarte bine in romania.....cartelele au fost introduse deabea in 1983

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:20

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:13:49se mai gasesc cate unii kr sa protesteze contra regimului....si aia sunt ucisi....(stiu kzuri de preoti kr au fost ucisi dupa ce au *indraznit* sa spuna la predik credinciosilor sa nu accepte carduri cu cip...si...mai nou am aflat k un preot kr a fost la mitingul din fata patriarhie a fost aruncat in inchisoare....pe motive necunoscute)...

Ioana, iar ai bãut aghiazma aia nenorocitã de pe (cum îi zice la site-ul ãla)! Nu mai vorbi aºa prostii. Dacã ai cunoºtinþã de crime, ai obligaþia moralã ºi legalã de a anunþa! ªi verificã motivul pentru care cineva este închis! De unde starea asta de fobie ºi panicã absurdã?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:22

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:19:36arhitect...nearhitect...uite k construi toata romania!!!!

ma intreb acum...de unde avea atatia bani?.....k pe vremea aia se traia foarte bine in romania.....cartelele au fost introduse deabea in 1983

in 1982 datoria externa a tarii era de 12 miliarde de dolari.....acum de cat e?......80 de miliarde!!!!!!!...ce s-a facut cu banii?...unde sunt?...cum am putut noi cheltui asa de mult in 20 de ani?....plus....banii din bugetul statului....bani proveniti din impozite!!!!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:25

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:19:36arhitect...nearhitect...uite k construi toata romania!!!!

joanna<=>republicanus

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:26

Ioana, hai s-o lãsãm cã nu ajungem la nici o înþelegere. Pot sã-þi postez kilometri de anti-arhitecturã cã tu tot crezi în Napoleon-ul tãu. Iar dacã vorbesc economie realã cu tine precis îl faci pe Vosganian bozgor. Mã retrag!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:26

De la: adipopa, la data 2009-03-21 00:20:57
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-21 00:13:49se mai gasesc cate unii kr sa protesteze contra regimului....si aia sunt ucisi....(stiu kzuri de preoti kr au fost ucisi dupa ce au *indraznit* sa spuna la predik credinciosilor sa nu accepte carduri cu cip...si...mai nou am aflat k un preot kr a fost la mitingul din fata patriarhie a fost aruncat in inchisoare....pe motive necunoscute)...

Ioana, iar ai bãut aghiazma aia nenorocitã de pe (cum îi zice la site-ul ãla)! Nu mai vorbi aºa prostii. Dacã ai cunoºtinþã de crime, ai obligaþia moralã ºi legalã de a anunþa! ªi verificã motivul pentru care cineva este închis! De unde starea asta de fobie ºi panicã absurdã?

da,adi...crime se fac.....numai k nu ai aflat tu ink de ele.....cineva a incerkt sa-l ucida si pe parintele iustin....si in locul lui a fost ucis un alt preot pe kr asasinul l-a confundat....
adi....asasinul a recunoscut k era trimis sa-l ucida pe parintele iustin parvu...insa nu a vrut sub nicio forma sa spuna cine l-a trimis....
stii kr e culmea???...acel preot a fost ucis in timp ce spovedea lumea....insa nimeni nu a scris in presa de acest caz.....insa cazul de la tanacu a fost amlu dezbatut!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:28

De la: mytcor, la data 2009-03-21 00:25:26

joannarepublicanus

e coleg cu mine de facultate...dar....nu-l cunosc decat de pe site.....si nu e la aceeasi sectie...eu sunt la istorie si el la relatii internationale......

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:29

Preafericitului P. Teoctist ce i s-a "intamplat,... Joanna ?...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:30

De la: adipopa, la data 2009-03-21 00:26:08Ioana, hai s-o lãsãm cã nu ajungem la nici o înþelegere. Pot sã-þi postez kilometri de anti-arhitecturã cã tu tot crezi în Napoleon-ul tãu. Iar dacã vorbesc economie realã cu tine precis îl faci pe Vosganian bozgor. Mã retrag!

:(.....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 21 Martie 2009, ora 00:31

De la: mytcor, la data 2009-03-21 00:29:35Preafericitului P. Teoctist ce i s-a intaamplat Joanna ?...

am mai spus odata pe topicul *sa ne cunoastem credinta ortodoxa*....au fost implicati masonii tai.....k sa vina la conducerea bor un mason de-al lor......

Fosta membra 9am.ro

182 mesaje
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 08:56

Felicitari domnule adipopa pt postare.
Acesta era atmosfera in ,,epoca de aur « creata de cei ce au dorit sa distuga ,,liberul arbitru » daruit de Dumnezeu oamenilor.
Revolutia in Romania a insemnat recastigarea liberului arbitru si cei care au contribui ,sub o forma sau alta,merita respect !

« Tov. Nicolae Ceausescu: In care era intreaga politica a partidului. Acum ca il plateam, institutul acesta a scris al¬ta lucrare. Cum ii zice?

Tov. Nicolae Plesita: “Ciuma lui Caragiale”, o parodie in legatura cu acest caz, cu cutremurul din zilele noastre. Ca¬lom¬niaza grav politica partidului, legata de eforturile de redresare ale economiei noastre.

Tov. Nicolae Ceausescu: Si sa-i dam acum “ciuma”, sa-l trantim 20-25 de ani si sa munceasca pana o invata is¬toria bine. Asa sa le facem la toti acestia, imbecili; nici un fel de inima fata de asemenea oameni.

Tov. Nicolae Ceausescu: Trebuie lo¬viti, propriu-zis, fara crutare.

Aceasta ca masura generala, to¬va¬rasi, care sa fie luate peste tot unde avem asemenea oameni. Sa discutam pe aceea, care nu au asemenea mani¬fes¬tari, sa-i facem sa inteleaga, sa-i de¬ter¬minam ca fiecare sa-si vada de treaba acolo unde este pus.

Cu acesta care este aici, cu Goma, nici un fel de miscare. Intrerupt telefonul, orice legaturi, cum incearca sa ia le¬gatura cu ambasadorul, arestat public, pentru spionaj si trimis in judecata. Fara nici un fel de discutii si cu toti care vor proceda asa. »

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 21 Martie 2009, ora 09:07

De la: mytcor, la data 2009-03-20 22:43:36Joanna, retrage-ti cuvintele si cere-ti scuze public pentru ce ai postat mai sus la adresa INTELECTUALITATII ROMANESTI !!!!..
toti sint niste lingai tradatori,demagogi,politruci,o pleava

Pagini: << 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului basescu
Mergi la: