Info
x
Basescu
|
Fosta membra 9am.ro 754 mesaje Membru din: 22/06/2009 Oras: Constanta |
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 14:59
De la: Dorinel, la data 2010-01-14 14:52:02De la: mytcor, la data 2010-01-14 14:03:17Pentru inceput o mica petarda: La Summitul tarilor Baltice 2005 Bush junior sustine ca: Pai ce credeai ca vicele american a venit inainte de alegerile prezidentiale sa-si faca cumparaturi de Craciun ?Acum am al doilea mandat ,am oamenii miei in Parlament in Guvern,dorm linistit 5 ani si es la pensie pentru doua mandate ca Iliescu
PDLei, nu ma lasati PUII MEI,furati cit sunt eu presedinte,sa ne tina romanii minte.Lenuța sa-și plateasca ratele la banca.
http://www.youtube.com/watch?v=iYKYDqZsUNo
■9AM: Sunteti multumit de realizarile dumneavoastra de pana acum in fruntea statului?
Traian Basescu: Bineinteles. Am facut tot ce mi-am propus. Fiica mea cea mica, Lenuta, a invatat in sfarsit sa scrie si sa citeasca, ca doar nu e in Parlamentul Europeana de doua ani degeaba. Sunt foarte mandru de ea. Sunt multumit si de Ioana, cealalta fiica, ca stie sa invarta banii si afacerile. Altfel, ce sa zic� am fost un prieten bun pentru toti cei care m-au sustinut in campaniile electorale si imi platesc mereu datoriile.
■9AM: Dar eu ma refeream la poporul roman. Sunteti multumit de ce le-ati oferit din postura de presedinte ?
http://www.youtube.com/watch?v=yAaDpSnqjfg&feature=related
.9AM. VA MULTUMIM !
Traian Basescu: Va multumesc si eu. Am plecat, ma asteapta Becali si Patriciu la restaurant.Și pe urma trec pe la LENUȚA-
Nurse with big tits eats cum-
Ea face și mai bine !
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:07
De la: Dorinel, la data 2010-01-14 14:52:02De la: mytcor, la data 2010-01-14 14:03:17Pentru inceput o mica petarda: La Summit-ul tarilor Baltice 2005 Bush junior sustine ca: Dorinelaaaaa !...cedreaqufaci m������i , ai scos muni�ie cu termen de utilizare expirat la tarab�?.. Cine crezi c�-�i arunc� euroii, p-a�a ambalajep�r��ite ?... Sau le vinzi pe post de condimente tip c�catcimbrat �i b�inipip�rate ?.. ... ceva on top n-ai ?... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 2700 mesaje Membru din: 10/06/2009 |
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:19
De la: Dorinel, la data 2010-01-14 13:30:13De la: mytcor, la data 2010-01-14 12:58:20Ca o completare spuselor tale: cu largul concurs al intregii clicei, nu clasei, politice de dupa '89 (nimeni nu face rabat de la asta), cu ''ajutorul'' institutiilor financiare internationale si ''bunavointei'' occidentului ... `92-`93 Brasov Autocamioane Tiriac , propune in mod oficial sa ajute mediul afacerilor industriale mari , prin aducera unei lini de costructii-montaj , producatoare de camioane competitive pe piata !!! Economia de piata ne dadea semne ca trebuie sa intram in "randul lumii " si sa producem calitate !! Preturile romanesti la data respectiva nu cred ca aveau concurenta avand in vedere costurile cu forta de munca !! Conducerea de atunci ( nu dau nume ) cheama " de urgenta" toti liderii sindicali sa comunice angajatilor ca un grup de firme straine vor sa puna mana pe fabrica "lor"!!! Daca , eu imi dau cu parerea peste ani , aceasta fuziune se realiza , platforma industriala a Brasovului nu avea de suferit , din contra rezistau pe piata si ,cine stie , prin raport calitate -pret se puteau si impune ( vezi succesul in strainatate a loganului !!!) Punct!! PS> Valabil si ptr. alte si alte ... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Dorinel 3855 mesaje Membru din: 24/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:20
De la: mytcor, la data 2010-01-14 15:07:58Fata lui tata ... afara ploua !!! Am zis ''Pentru inceput'' ... vine si restul munitiei ...De la: Dorinel, la data 2010-01-14 14:52:02De la: mytcor, la data 2010-01-14 14:03:17Pentru inceput o mica petarda: La Summit-ul tarilor Baltice 2005 Bush junior sustine ca:
Raporteaza abuz de limbaj
Ori suntem capitalisti, ori nu mai suntem.
|
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:30
....Iar sindicalistii lideri au scos puhoi de lume-n strada si strigau : NU NE VINDEM TARA ! NU NE VINDEM TARA !!!
NO COMMENT !! (Cuceririle Anei Aslan le foloseste o lume intrega ....numai Romania nu ...) Va mai dau o platforma industriala in Brasov..... Tractorul..... Dorine , sa dispara uriasele platforme "Steagu~" si "Tractoru`" ,de interesele cui vorbim aici , americane ??? Tu care esti artist al search-ului , vezi cate mii de angajati au avut aste doua mega-uzine !!! Raporteaza abuz de limbaj |
|
gabigabi 12108 mesaje Membru din: 1/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:30
De la: camioneros70, la data 2010-01-13 23:41:01Hai cagabia luat-o de buna expunerea lui Florin !! Nimic rau in asta !! si de ce n-as crede,mai camioneros ? averile astea de 'jde milioane de dolari si euroi ,facute peste noapte,de unde? din ce sunt facute,mai flacau ? din munculita lor cinstita ,cu dus la servici si platit taxe si impozite ? HA ! ma faci sa rid,naivu' lu' mama ! n-ai auzit ce se spune prin tirg, pe firul portocaliu B1tv si OTV ,ca cica dupa 90 imediat ,se spunea in gura mare ca s-a dat liber la furat o vreme,pina se face cheagu' la unii ca sa avem si noi acumulari de capital....? mai sti cumva din ce an, JUPINUL acumuleaza si el capital, la liber ?
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:37
Gabita mami , tu confunzi clica de talhari la drumu` mare cu ... Basescu !!! Eu stiu ca toata ura ta politica se revarsa asupra lui dar , tine minte Base nu are nici negru` sub unghie , ce are CLANUL lui Geoana ... Mai fa si tu niste radiografii , una base - alta geoana , vizioneaza-le intr-o camera frigorifica si vezi ce da ????
Comunicam rezultatele after.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:47
De la: mytcor, la data 2010-01-14 11:07:48 ah,psihi mu, ce mi-a placut povestea asta ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:47
De la: camioneros70, la data 2010-01-14 15:19:47De la: Dorinel, la data 2010-01-14 13:30:13De la: mytcor, la data 2010-01-14 12:58:20Ca o completare spuselor tale: cu largul concurs al intregii clicei, nu clasei, politice de dupa '89 (nimeni nu face rabat de la asta), cu ''ajutorul'' institutiilor financiare internationale si ''bunavointei'' occidentului ... Dorinelaaaaa !.... aud !?.....aaaaaaa!... Camioneros �i-io.......sunt Stan P��itu...nici m�car n-au dorit s-o administreze, cu toate c� era mokk !...
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 15:58
De la: mytcor, la data 2010-01-14 14:03:17De la: Dorinel, la data 2010-01-14 13:30:13De la: mytcor, la data 2010-01-14 12:58:20Ca o completare spuselor tale: cu largul concurs al intregii clicei, nu clasei, politice de dupa '89 (nimeni nu face rabat de la asta), cu ''ajutorul'' institutiilor financiare internationale si ''bunavointei'' occidentului ... tucu-te-as ,mytcore draga ! si e Baselu tau ala care a vrut sa puna capat minciunii de 20 ani si n-a fost lasat ? el insusi e o mare MINCIUNA,cu anticomunismul lui cu lupta lui impotriva "sistemului ticalosit " din care uita ca face parte.... ....apropos de povestea lui kir Ianulea :du-te si sopteste-i la ureche ca si el tot un e !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:00
De la: camioneros70, la data 2010-01-14 15:30:32....Iar sindicalistii lideri au scos puhoi de lume-n strada si strigau : NU NE VINDEM TARA ! NU NE VINDEM TARA !!! Repet unul din factorii care ne-au adus in situatia de azi: intregul ''concurs'' al clasei politice romanesti de dupa '89, fara exceptii ... Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:02
De la: mytcor, la data 2010-01-14 15:47:30Aud mey fata lui tata !!! Repet si pentru tine unul din factorii care ne-au adus in situatia de azi: intregul ''concurs'' al clasei politice romanesti de dupa '89, fara exceptii ...De la: camioneros70, la data 2010-01-14 15:19:47De la: Dorinel, la data 2010-01-14 13:30:13De la: mytcor, la data 2010-01-14 12:58:20Ca o completare spuselor tale: cu largul concurs al intregii clicei, nu clasei, politice de dupa '89 (nimeni nu face rabat de la asta), cu ''ajutorul'' institutiilor financiare internationale si ''bunavointei'' occidentului ... Raporteaza abuz de limbaj
|
|
endre1958 12 mesaje Membru din: 21/12/2009 |
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:11
reconstruire de li - (minus)
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:12
De la: camioneros70, la data 2010-01-14 15:37:03Gabita mami , tu confunzi clica de talhari la drumu` mare cu ... Basescu !!! Eu stiu ca toata ura ta politica se revarsa asupra lui dar , tine minte Base nu are nici negru` sub unghie , ce are CLANUL lui Geoana ... Mai fa si tu niste radiografii , una base - alta geoana , vizioneaza-le intr-o camera frigorifica si vezi ce da ???? iar ma faci sa ma mir de ce spui : FURTUL E FURT ,indiferent ca-i un ou sau un bou ! cind ai pus mina si ai luat ceva ce nu-i alta tau, ai FURAT ! sau nu-i asa ? oricum : Bas' e in politica din 91,alalalt din 2000....deci Bas' a fost un bun exemplu ,demn de urmat ! daca tot e liber,nu ? da' n-am stiut si noi astia, tzugulanii ....noi credeam in 89 ca Romanica noastra va renaste ca pasarea pheonix....o timpita,ce sa-ti zic : asta am fost !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:14
Dorinelaaa, nu te ThoTh repeta, c-ai s-jungi un b�lb�it !...scoate �i tu ceva genin made in rom�nia hai, s-auzim, vedem, analiz�m, constat�m, concluzion�m, ac�ion�m !....OKAYYYY !...
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:20
De la: gabigabi, la data 2010-01-14 15:58:26 ....nu m� �uca, are s�-mi stea ceasu* �i-i automatic s�racu !...G�belo, ai fost reconfigurat�-n schema de personal a topicului pe postul COTOROAN�EI !... M�NDRE�TE-TE-ACUMMMMMM !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:40
De la: mytcor, la data 2010-01-14 16:14:21Stai linistit Mytcorita, la capitolul balbaiala, nu te depaseste nimeni de pe forum ... ma ales cea politica ....
|
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 16:51
De la: mytcor, la data 2010-01-14 16:20:54De la: gabigabi, la data 2010-01-14 15:58:26 pai,ma mindresc : Nasul meu,Silviu,mi-a dat porecla asta si sper s-o transform in Renume ! da' de ce ai adus in discutie povestea lui kir Ianulea si,daca tot ai adus-o,de ce n-o termini ? ai vazut psihi mu,ca ti-am dat replica,da ?....ca sa stii ca stiu despre ce vorbesti !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 17:07
De la: gabigabi, la data 2010-01-14 16:51:39[ �i a poruncit s�-i frece pe p�ntece cu c�l�i aspri... Dar degeaba i-au frecat p�n� le-au jupuit pielea; c�, pe c�nd r�s�rea luna, tata �nt�i �i mama �ndat� dup� el, �i-au dat otpustul ... Eu, copil, ce s� fac?... M� �ineam pl�ng�nd tot dup� c�pitan �i dup� c�lug�r, �i i-am auzit vorbind a�a: zice capitanul:- P�rinte, dac-o fi holer�, m-am nenorocit; patruzeci de zile nu-mi d� voie s� intru-n port, mi se stric� marfa �i r�m�i s�rac pe drumuri! Dar omul �nv��at i-a r�spuns: - Nu e holer� cum nu sunt eu c�lug�ri��. Asta e un fel de boal� care b�ntuie mai cu sam� �n postul Pa�telui la christianii r�s�riteni... Gre�esc oamenii - c-a�a e bietul om, supus gre�elii - m�n�nc� �nt�i ridiche �i pe urm� fasole... Vezi bine, ridichea �i repede t�ria-n sus, iar fasolea �i nav�le�te puterea spre partea dimpotriv�; una-mpinge, alta nu se las�; se-ncinge lupt� cu iu�eal� mare �n m�runtaie, c�rcei peste c�rcei, p�n� se face �ncurc�tur�-n ma�e, de se sparge praporul - �i se pr�p�de�te omul de hurdukarism�s - a�a zic grecii la n�pasnica asta de boal�. - Dar nu se ia? - Deloc; n-ai nici o grij�. I-au �nf�at frumos pe bie�ii p�rin�ii mei �n ni�te cear�afuri curate; le-au aprins c�te o lum�nare de cear� la cap; un alt c�lug�r grec i-a prohodit �i, de diminea��, c�nd s-a ar�tat soarele deasupra talazurilor - "vecinica lor pomenire!" - una! dou�! trei! i-au aruncat �n ad�ncime... Pe mine, v�z�ndu-m� pl�ng�nd, �i-a f�cut poman� c�pitanul de m-a luat pe procopseal� - �nt�i slug�, pe urm� ajutor, mai apoi tovar�... Nu-�i mai spui, drag� kera Marghioalo, p�n c�te necazuri am trecut; c�te oc�ri, �njur�turi �i b�t�i am �nghi�it; de c�te ori era s� pier �n vultoare; de c�te ori m-au am�git �mprejur�rile �i �n�elat lumea - mai ales de c�nd am �nc�puit eu singur o corabie �i m-am apucat de nego� pe seama mea, f�r� alt st�p�n nici tovar� dec�t norocul meu! Nu-�i mai spui cum am sc�pat odat� cu via�a numa-n pielea goal�, c�, dup� ce umblasem �apte luni pe ape, tocmai c�nd s� intru �n �arigrad, mi s-a aprins corabia �nc�rcat� cu cositor �i chihlimbar de peste dou� mii de lire, pe care le cump�rasem cu piper �i curmale nici de trei sute! Nu-�i mai spui c�te �i mai c�te am p�timit, prin at�tea dep�rt�ri, pe m�ri �i p�n ��ri, cu fiarele, �i, �nc� mai grozave, cu oamenii!... Destul s�-�i spui c�, �ncet-�ncet, m-am chivernisit cumsecade, ajung�nd s� am o stare destul de bun� pe potriva mea... Am �nv��at, c�t am colindat p�n lume, purt�rile cele frumoase; �tiu destule limbi str�ine - �ncai despre a rum�neasc�, pot zice, f�r� s� m� laud, c� o �tiu cu temei; m�car c� de vi�� sunt arvanit �i nu prea am �nv��at buche, dar, drept s�-�i spun, la asta nu m� dau pe nici un rum�n, fie c�t de pricopsit c�rturar. �mi plac cu deosebire limba �i lumea de-aici, �i, a�a, fiindc� m-am s�turat de at�tea primejdii ale c�l�toriilor, de at�ta b�taie de cap �i de inima ale nego�ului, am venit s� m-a�ez aici, �n Valahia, la Bucure�ti; s� m� bucur �n isihie de rodul �ndelungatei mele trude... - Doamne, kir Ianuleo, a zis kera Marghioala; p�n multe ai mai trecut �i dumneata!... Dar s� nu-�i par� r�u! �ncai n-ai p�timit ca at��ia al�ii degeaba! Frumos e�ti, voinic e�ti, bogat e�ti! de tr�it �tii s� tr�ie�ti! Halal s�-�i fie! Iar kir Ianulea a ad�ogat: - Uitam ceva... Ascult�, rogu-te bine, drag� kera Marghioalo: s� nu care cumva s� aflu c� ai spus la vreun vecin, ori altcuiva - da m�car tatii, de s-ar �ntoarce din fundul m�rii - c�te le afla�i acu de la mine, c�, vezi dumneata? c�t� nevoie am de slujba dumitale, ca femeie cinstit� �i credincioas� ce te �tiu; c�t sunt eu de bl�nd �i c�t e�ti de b�tr�n�, nu-�i caut!... te cotonogesc! ��i rup ciubucul �sta pe �ale �i te dau �-afar� din p�ine cu ocar�!... Ai priceput? - Vai de mine! a zis b�tr�na; s-ar putea?... N-am obiceiul!... �n via�a mea n-am m�ncat labe de pui!... Hei! kir Ianuleo; eu am slujit la case mari boiere�ti... C�te am v�zut �-am auzit eu!... n-am vreme acuma s� �i le povestesc!... dar, las�... - Ei, eu at�ta-�i spui dumitale... te nenorocesc!... s-a ispr�vit! - S� m� omori! a zis jup�neasa �i n-a mai stat; s-a ridicat de pe chilim �i a plecat degrab� cu cheile la treburile ei. P�n� seara, to�i ai casei; p�n�-n dou� zile, mahalaua-ntreag�; p�n�-ntr-o s�pt�m�n�, tot t�rgul... toat� lumea a �tiut istoria lui kir Ianulea mai bine chiar dec�t el; corabia arsese de trei ori; chihlimbarul pr�p�dit f�cea dou�zeci de mii de lire; iar de atunci, �n post, nu mai m�n�nc� - nimini ridichi cu fasole, toat� lumea m�n�nc� fasole cu ridichi. Cu azi, cu m�ine, a f�cut cuno�tin�� kir Ianulea cu fel de fel de negustori, ba �i de boieri; a-nceput s� mearg� pe la ei �i s�-i pofteasc� pe la el, la sindrofie. �i la toat� lumea pl�cea, fiindc� era om de�tept �i bl�nd, cu mult� �tiin�� despre ale lumii, cu purt�ri-alese �i, mai v�rtos, cu dare de m�n�: levent �i galantom, p�truns de filotimie �i de hristoitie - �ntr-un cuv�nt, adev�rat om de omenie. Astfel, care dintre negustori ba chiar dintre boieri aveau mai multe copile dec�t stare, umblau cu dinadinsul s�-l ginereasc�. �n vremea asta, el �i pusese ochii pe o t�n�r� din vecini - o chema Acrivi�a, fata a mai mare a lui Hagi C�nu��, toptangiu pe vremuri. Hagiul, v�duv, era om de seam�, �ns� cam ififliu pe potriva greuta�ilor casei lui, fiind �mpov�rat de trei fete, una dup� alta gata de m�ritat, �i �nc� doi feciori - b�ie�i buni, aminteri, da cam nepricopsi�i; a�a c� pu�in� n�dejde de zestre de la Acrivi�a. Dar zestre-i trebuia lui kir Ianulea? Fata era vestit� de frumoas�; numai at�ta cusur avea �i ea, c� se uita, uneori, nu totdeauna, cruci�; dar tocmai asta �i pl�cea lui cu deosebire. Fata-l pl�cea �i ea pe el... A cerut-o hagiului, iar acesta, f�r� nazuri multe, i-a dat-o. Fiind �i kir Ianulea, ca tot omul, supus sl�biciunilor omene�ti, era st�p�nit de patima fuduliei; �i pl�cea s� tr�iasc� domne�te, numa-n petreceri scumpe, �mp�r�ind �n dreapta �i-n st�nga daruri pre�ioase. A�adar, a f�cut o nunt� str�lucit� cum nu se mai pomenise vreodat� �n mahalaua Negustorilor; �nc�t b�rba�ii ziceau: "Trebuie s� fie putred de bogat arvanitul!... V�zu�i, nene, ce bine a lovit-o s�r�cia de hagiu!", iar femeile: "Poftim, soro, noroc pe chioara lui C�nu��!" Cum a adus-o kir Ianulea �n cas� cu l�utari, parc-a �ntors-o pe dos. P�n� la sf�r�itul cununiei, duminic� seara, era bl�nd� �i supus� ca o mielu�ea; dar, luni diminea�a, s-a ridicat din pat ca o leoaic�; A chemat toate slugile, femei �i b�rba�i; s-a uitat o dat� chior� de i-a b�gat �n spaime pe to�i �i, de fa�� cu b�rbatu-s�u, le-a zis: - S� �ti�i c� de azi �ncolo sunt eu st�p�n� aici! �i s� mai �ti�i c� cu Ianuloaia n-o s� v� mearg� cum v� mergea cu prostul de Ianulea! �i �nc� s� mai �ti�i c� eu am toane: pe cine m-o sup�ra cu at�tica m�car, �l plesnesc �i-l trimit numaidec�t la agie s�-�i ia merticul �i de-acolo! Scurt!... A�i �n�eles?� Aid-acuma! ie�i�i afar�! De atunci, zi cu zi, cocoana se f�cea mai aspr� �i mai �an�o��; �i, de ce era mai �an�o�� �i mai aspr�, d-aia kir Ianulea o iubea mai tare; �i de ce cre�tea dragostea dumnealui, de-aia-i cre�tea �i ifosul dumneei. Toata ziulica ofta omul dup� o vorb� mai dulce, or dup� un z�mbet... Ea sta tot posac� �i-ncruntat�. Daca "s-apropia de ea �i da s-o m�ng�ie, ca s-o mai �mbuneze: "Drag� Acrivi�o, de ce e�ti sup�rat�?" ea-l �mpingea c�t colo: - Ah! Ianuleo, fugi ca n-ai haz deloc� nu vezi? Alt barbat, �n locul lui, �i-ar fi pierdut r�bdarea �i ori �i punea picioru-n prag, s-o potoleasc�, ori o trimitea-napoi la babac�-s�u, la Hagi C�nu��... Dar el, unde? C�nd �l �mpingea, el �i c�dea-n genunchi: "Drag� Acrivi�o, iarta-m�!" �i da s�-i s�rute m�nile; dar ea: - Uf! Ianuleo, scoal�-te! nu mai m� plictisi! - Nu m� scol p�n� nu ma ier�i! - Atuncea, st�i a�a p�n� poim�ine, dac� pofte�ti! �i se scula ea �i pleca, dup� ce-i da cu tifla. Kir Ianulea, ce s� fac�? Se uita dup� ea lung cum ie�ea �n�epat� f�r� s�-�i �ntoarc� ochii, m�car c� o ruga cu lacrimi s� nu-l p�r�seasc� a�a... ofta, se �tergea la ochi �i.... o iubea �i mai mult. A mers a�a c�t a mers, p�n� i-a dat �n cap cocoanei s�-ntoarc� foaia, s�-l pr�jeasc� �i pe alt� parte: s-a pref�cut c�-l teme, c� e zuliar� . S-a prefacut azi, s-a prefacut m�ne, p�n-a-nceput -chiar s� creaz�. Omul da bani cu �mprumut, �i fire�te veneau la el boieri, cocoane, negustori, slujba�i, fel de fel de lume cu daraveri. Cocoana Acrivi�a sta cu urechea la u��, s-auz� tot; �i nu s-a mul�umit s-auz� numai; a sfredelit u�a cu un burghiu, ca s� �i vaz�. �i-ncai, nu t�cea? �i spunea f�r� sfial� ce auzise �i v�zuse, �i �ine-te: c� �la �i-a zis a�a �i i-ai r�spuns a�a; c� pe aia ai str�ns-o de m�n� �i i-ai s�rutat-o de trei ori, �i, pe urm�, c�nd a vrut s� plece, ai luat-o de mijloc �i te uitai la ea a�a gale�, �i ai dus-o p�n� la u�� �i iar i-ai s�rutat m�na� �i c�te alte ponosuri �i mai �i. Iar dac� el se jura c� pe nedrept �l b�nuie�te, c� el e dator s� se poarte politicos cu lumea �i mai ales cu cocoanele, ca orice negustor - ea �ncepea s�-l oc�rasc�, f�c�ndu-l neru�inat �i mincinos. Nu mai putea kir Ianulea; �i venea s� se str�ng� de g�t ca pi�igoiu �i mai multe nu. Dar nici cu at�ta nu se mul�umea cocoana. Nu-i era de ajuns cum le �ncornora toate c�te le auzea �i le vedea pe ascunsele; ca s� afle �i mai multe, da bac�i�uri la slugi s�-l iscodeasc�; ba a pus chiar pe un fr��ior al ei s� nu-l sl�beasca de pe urme, s�-i descopere toate "berbantl�curile dumnealui". Fire�te c� nici slugile, nici fr��iorul, n-au putut afla nimica, fiindc� omul era un b�rbat nu se poate mai de isprav�. Cocoana s-a pornit atunci cu oc�ri pe slugi, c�-i m�n�nc� p�inea, ca hi�te "p�c�toase, tic�loase �i necredincioase"; fr��iorului i-a strigat c� ori e halpe, ori "pes... semne altceva", �i i-a poruncit s� nu-i mai calce pragul, c�-i rupe picioarele; iar pe slugi chiar �n fa�a lui kir Ianulea, le-a smintit �n palme �i le-a dat afar�. Cum a schimbat slugile, alte b�nuieli �i alte certuri... Dar nici nu putem zice a�a, fiindc� la ceart� unul spune una, altul alta, ori pe r�nd, ori am�ndoi deodat�; �n sf�r�it, are parte fiecare de cuv�nt; pe c�nd aicea, �ipa, oc�ra �i blestema numai dumneei, iar dumnealui asculta, �nghi�ea �i t�cea. Afl�nd slugile c� �n casa asta nu c�nt� coco�ul, se dedeau bine cu g�ina; �i turnau fel de fel de gogo�i, care de care mai umflate pe placul dumneei: c� dumnealui face �i drege, c� umbl� a�a �i pe dincolo; �i, fiindc� Ianuloaia era mul�umit� cu astfel de slugi, apoi �i ele-�i f�ceau de cap; furau de stingeau. Totodat�, Acrivi�a mai c�zuse �i la darul foi�elor: casa plin� de juc�tori, mas� l�ng� mas� - otusbir, ghiordum, ba �i stos - �i dulce�uri, zumaricale, vinuri, cafele �i vutci, �i ciubuce peste ciubuce, ziua p�n� seara, �i noaptea p�n� la ziu�. Pe l�ng� asta, era �i agiamie �i-nfumurat� c� nimini nu �tie juca mai bine ca ea - �i, se-n�elege, pierdea gros. Toate cheltuielile �i pierderile astea �l dedeau mult �nd�r�t pe kir Ianulea; nu se mai ajungea din venituri. De regul� nu zicea nimica; dar a�a, uneori, cam �n glum�, se-nt�mpla s�-i scape �i lui c�te o vorb�, bunioar�: - Numa de nu ne-ar bate odat� toba cu at�tea cacialmale! Nu-i trebuia mai mult cocoanei� - Da ce? nici at�ta petrecere nevinovat� s� n-am �n casa mea?... Dumneata nu trebuia sa te fi-nsurat, dac� te �tiai p�rlit, s� iei pe Acrivi�a, fata lui Hagi C�nu��, care n-a fost �nv��at� la casa p�rintease� s�-�i m�n�nce de sub unghie!... S� fi luat o mahalagioaic� s�rman�, s-o �ii �ncuiat� pe m�sline �i pe m�m�lig�, s�-�i spele rufele �i s� nu se-ndure s-aprinz� un muc de lum�nare-n cas�! ori una, s�-�i puie ni�te coarne, s� nu le po�i duce!... Nu �i-e destul c� sunt cinstit�, dup� ce c�-�i rabd, ca o nenorocit�, toate tic�lo�iile �i murd�riile dumitale?... Eu voi s� tr�iesc; d-aia m-am m�ritat; aminteri m� duceam la c�lug�rie!� �i-n sf�r�it, dac�-�i place, kir Ianuleo! de unde nu, du-t' te plimb�, �i s� ne vedem c�nd mi-oi vedea ceafa... f�r� oglinzi! �ntr-o zi, st�nd ei la mas� �mpreun� cu o sum� de musafiri, p�n� s-aduc� ciorba, a-nceput din chiar senin Ianuloaia s� vorbeasc� despre o prietin� m�ritat�, care nu se afla de fa��: c� s-a �inut cu beizadea cutare, un copil! �i vod�, suparat foc, era s� puie s�-i taie coadele �i s-o trimit� surghiun la un schit, tocmai �n fundul mun�ilor; c� a prins-o odat� b�rbatu-s�u, ziua-n amiaza mare, la �urloaia, la chiolhan, la iarb� verde, cu consulul musc�lesc �i cu al�i dr�ng�l�i; - �iganii �i tr�geau de unul singur "M�i, cazace, c�z�cele!" �i ea chiuia �i juca numa-n papuci, cu palmele-n ceaf�, apilpisit�, ca un malade� zaporojean; c�-ntr-un r�nd, a plecat la C�ld�ru�ani, s-o spovedeasc� sfin�ia-sa p�rintele Ioanichie, �i a stat acolo de miercuri �n s�pt�m�na patimilor p�n�-n s�pt�m�na luminat� dup� izvorul t�m�duirii; - se plimba toat� noaptea cu duhovnicu-n luntre pe lun� �i c�nta de r�suna lacul: "Frunzuli�� lobod�, of! �a�o, gura lumii slobod�!" iar p�rintele lucra din lope�i �i-i �inea isonul pe glas al optulea... �i c�te alte groz�vii. Musafirii �i mai ales musafirele faceau haz; iar bietul kir Ianulea, om cu hristoitie, f�cea fe�e-fe�e. A r�bdat el c�t a r�bdat, �i zice, �nt�i cu destul� bl�nde�e: - Bine, Acrivi�o, scumpa mea! cum po�i dumneata, mai ales c� �tii ce bun prietin sunt cu b�rbatu-s�u... cum po�i, f�r� s� le fi v�zut toate astea cu ochii dumitale, f�r� nici un temei, s� catigorise�ti astfel pe o prietin�, pe care o primim aproape �n toate zilele �n casa noastr�?... �mi pare r�u! - Ei! apoi vezi bine c� dumneata o s-o aperi... ca v� scoate�i ochii unul la altul! �i apoi le spune tutulor c� acuma prietina nu se mai duhovnice�te la C�ld�ru�ani: i-a pus lui kir Ianulea g�ndul... "s�-mi sparg� casa!" Da o s-o prinz� odat� �i n-o s-o ierte cum a iertat-o vod�; o s� puie s-o tunz� ca la cazarm� pe... �i din "musc�leasc�" �i "c�lug�reasc�" n-o mai scoate. N-a mai putut suferi kir Ianulea; s-a ridicat foarte turburat �i s-a r�stit odat� tremur�nd: - Ascult�-m�, Acrivi�o! nu-�i dau voie, m�-n�elegi, s� mai zici o vorb� m�car despre o femeie care - po�i spune dumneata toate murd�riile ce-�i trec prin g�ndul dumitale! - este mai cumsecade ca dumneata; c� dumneata e�ti, m�-n�elegi, mai �ndr�cit� dec�t talpa iadului, �i oric�t de blajin s� fie omul, �l sco�i din toate r�bd�rile! S� taci din gur�, scorpie nebun�, c� pui de te leag� �i te trimit la balamuc, m�-n�elegi! Cocoana s-a ridicat �i dumneei �i s-a n�pustit asupra dumnealui, s�-i arz� o palm�; dumnealui s-a ferit repede-ntr-o parte; iar dumneei, de necaz c� nu l-a putut nemeri, a luat castronul cu ciorb� de pe mas� �i i l-a aruncat �n fa�� - l-a op�rit de sus p�n� jos. Kir Ianulea �i-a ie�it din pepene; s-a repezit cu pumnii-n-cle�ta�i, s-o pilduiasc�; dar musafirii s-au pus la mijloc �i l-au oprit �n piept: - Nene Ianuleo! stai, omule! nu �ade frumos! �i, pe urm�, c�tr� d�nsa: - Mai potole�te-te �i dumneata, coan� Acrivi�o, pentru Dumnezeu! nu-l mai turba! �i-ai g�sit!... S-a pornit cucoana pe r�cnete, s� r�dice mahalaua-n picioare: - S�ri�i! s�ri�i, oameni buni! c� m� omoar� p�g�nul, arvanitul!... M� ba�i, ai? dup� ce-�i r�zi de casa �i de cinstea mea, ho�ule �i pehlivanule!... Dac� te-ai �mb�tat �i ai poft� de b�tut, du-te de-�i bate �iitoarele de p�n fundul mahalalelor, pe care le-n-dopi cu pumnii de lire �i-n cas� te calice�ti p�n� la lescaie, r�tane!... Da pe mine s� m� ba�i? pe mine, m�! spurc�ciune de b�-d�ran?... pe mine, fata lui Hagi C�nu��, s�-ndr�zne�ti tu s� m� ba�i, p�c�tosule, janghinosule �i r�iosule!?... St�i tu, c� te-nv�� eu pe tine, cenghene turceasc�! �i p�n� nu i s-o stins glasul, n-a contenit... Fire�te c� petrecerea n-a mai mers �nainte... Au s�rit to�i musafirii, care mai de care: "Nene Ianuleo!", "Cocoano Acrivi�o!"... c� "la necaz spune omul multe"; c� "are m�na cinci degete �i nu se potrivesc unul cu altul"; c� "�i m�runtaiele din om tot se ceart� uneori"; dar ori�icum "nu e bine s� s-auz�-n lume de a�a-nt�mpl�ri �ntr-o cas� de seam�!"... �i a�a mai departe, cu chiu cu vai, i-au �mp�cat. Dar, fire�te, s-a �tiut �ndat� �n toat� mahalaua c� "biata Acrivi�a lui Hagi C�nu�� a ajuns de-o bate arvanitul - la mas�! fa�� cu musafirii! - dup� ce o-n�eal� cu care-i iese-nainte!..." �i pe urm� prietenele: "Cum a fost ea crescut�, mititica, �i pe ce m�ini a-nc�put!... o s-o bage-n p�m�nt p�g�nul!" Lui kir Ianulea i-a trecut repede necazul �i iar "drag�-n sus! drag�-n jos! puiule �i suflete!" �i orce poruncea dumneei, dumnealui r�spundea: - Cum pofte�ti dumneata, fos-mu, parigboria tu kosmu! (vorbe frumoase, care-nsemneaz�, pe elinica: lumina mea, m�ng�ierea lumii!). �n vremea asta, cocoana Acrivi�a se g�ndea: "Eu cu budalaua, cu capsomanul �sta de Ianulea, mult n-am s� mai fac purici... Ia s� m� g�ndesc la viitorul meu�" Astfel, zi cu zi, i-a luat diamanticalele �i sculele �i argint�ria, �i le-a pus la p�strare acas� la Hagi C�nu��; pe urm�, a-nceput s� v�nz� �i de p�n lucrurile de pre� ale casei, despre care "budalaua" habar n-avusese s� fac� �i el, ca orce negustor cuminte, o catagrafie. Totodat�, s-a luat cu bini�orul pe l�ng� el; a-nceput s�-l m�ng�ie �i s�-l m�gliseasc�. Dup� ce l-a r�sucit �i l-a fermecat cum a �tiut ea, c�nd erau �ntr-o sear� am�ndoi singuri la iatac, s-a pomenit kir Ianulea c� se repede dumneei �i-l ia-str�ns �n bra�e �i pup�-l!� El zice: - M� iube�ti, draga Acrivi�o? Dar ea, uit�ndu-se la el cruci�: - Mai m�-ntrebi, Ianulic�; fos-mu? N-a putut kir Ianulea s-adoarm� toat� noaptea de bucurie c� s-a dat Acrivi�a lui pe brazd�... De-acu-ncolo, trai, neneco! Despre ziu�, c�nd s-a�ipeasc� �i el, ha�! �l ia dumneei iar �n bra�e �i zice: - Drag� Ianulic�, am s� te rog ceva... dar... s� nu zici ba. - C�nd am zis eu ba la vreo dorin�� a m�t�lu��, sufletul meu? - Uite ce e... T�ti�a ar vrea s� m�rite �i pe surioarele mele - s� nu-i r�m�ie fete b�tr�ne-n cas� - c-au �i-nceput mahalagioaicele (le �tii guri�a) s� le zic� "iepele lui C�nu��" - �i nu prea are cu ce sa le-nzestreze pe potriva lor; c� dac� nu era om cinstit �i filotim cum e, ar fi avut ast�zi stare!... Mul�i bani are de luat de pe la boieri mari; ce folos, dac� deocamdat� nu-i poate scoate?... Dar, dup� ce o-nchide el ochii, fire�te, dumneata ai s� fii mai mare �ntre clironomi; ai s� str�ngi pe boieri �n chingi negustore�te �i o s�-�i intri-n bani... �i� a�a, m-am g�ndit s�-l ajut�m noi; s� le facem fetelor o zestre c�t de mic�oar�; c�, de! cine se mai �nsoar� ast�zi f�r� zestre, doar de dragoste?... Numai eu am avut noroc s� te g�sesc pe dumneata - �i pl�cut �i bogat, �i galantom �i s� m� iube�ti at�ta! " �i pe urm�, str�nge-l iar �i pup�-l. - Bine, puic�, s� le d�m... Cam c�t? - De! �tiu eu?... cam c�te o mie, dou� de galbeni. - Bucuros, sufle�ele!... adu-mi aminte m�ne s� mergem la hagiul, s�-i num�r�m paralele... Acu, aide, bibilico, s� ne culc�m. Dar ea �l str�nge iar �i zice: - �i... pe urm�, uite... Fr��iorii mei... Nu e bine s� mai stea a�a degeaba... M-am g�ndit s� le faci dumneata rost de un capit�la�, s� s-apuce �i d�n�ii' de vreo negustorie, c� sunt gogeamite g�liganii acuma, nu mai face s� se lase tot �n spinarea b�tr�nului: pun-te mas�! scoal-te, mas�!� Ce zici dumneata, nu zic bine? - Drag� puiule, nu �tii c� eu zic ce zici m�t�lu��?� Adu-mi aminte m�ne diminea��... Acuma, hai s�-i tragem un somn. - Mai d�-mi o guri��, Ianulic�, parigboria tu kosmu! I-a mai dat o guri��, �i au adormit ca ni�te copila�i sc�lda�i. A doua zi, s-a ispr�vit daravera: au fost �nzestrate surioarele am�ndou� �i am�ndoi fr��iorii �nc�pui�i; iar peste vreo c�teva zile, dup� ce i-a d�sc�lit pe larg cumnatul mai mare �n toate privin�ele nego�ului, ca om �ncercat, au pornit, cu chimirul plin, dup� marf� - unul, cu corabia, de la Gala�i c�tr� Smirna �nspre p�r�ile r�s�ritului; altul p�n Bra�ov, spre p�r�ile apusului c�tr� Lipsca, �n chervan, cum umblau negustorii p-atunci. Nu mai �nc�pea-n piele kir Ianulea de fericire... Ziafeturi peste ziafeturi zi �i noapte, cu toate bun�t��ile �i trufandalele; chef �i t�mb�l�u cu zeci de musafiri �i de l�utari - �i tot ce dorea Acrivi�a trebuia s� se-mplineasc�: Turnul Col�ii s�-l fi cerut pe masa, kir Ianulea pe mas� i l-ar fi adus. Au mers lucrurile tot a�a �i iar a�a; a tot b�gat m�nile kir Ianulea �n lada cu bani; a tot luat cu pumnul, la loc n-a mai pus nimic, p�n-a dat �ntr-o zi cu unghiile de fundul l�zii. N-avusese p�n�-acuma obicei nici vreme s� numere ce-avea-n lad�; acu i-a dat �n cap s� fac� �i asta, �i nu i-a trebuit mult� r�bdare... Mai r�m�seser� vreo trei sute �i ceva de lire - s� tot ajunga pentru co�ni�� �i cheltuielile m�runte pe vreo dou�-trei s�pt�m�ni... Dar, om cu fire neclintit�, s-a g�ndit a�a: "Ei! �-apoi?� ce-mi pas�?... M�ine, poim�ine se-ntorc b�ie�ii cu marfa, ne apuc�m de negustorie �i, cu st�ruin�� mult� �i pu�in noroc, umplem lada la loc... P�n-atunci, helbet! avem credit destul!" �i s-a pornit dup� �mprumuturi. Alergau cu limba scoas� samsarii de colo p�n� colo, s�-i g�seasc� bani cu or�ice pre�� P�n-acuma el luase dob�nzi cam s�rate; de acum ajunsese s� pl�teasc� el cam�t� din ce �n ce mai piparat�. Mai �nt�i nu s-a prea b�gat de seam�; dar n-a trecut mult �i a aflat negustorimea c� se clatin� r�u kir Ianulea; �i mai ales c� b�ntuia p-atunci mare chesat asupra t�rgului, i s-a scurtat omului creditul de tot: cu mai bine de sut� la sut� �i de-abia g�sea, �i nu vreo sum� mai �nsemnat�, doar num-a�a de mezelic. Toat� n�dejdea lui se r�zima pe �ntoarcerea tinerilor, care, nu-�i putea el �nchipui, de ce z�bovesc at�ta, c�nd to�i negustorii pleca�i totodat�, ba unii chiar mai t�rziu, se �i-ntorseser� de la tacsid, fiecare cu �nc�rc�tura lui, la potrivit� vreme. Pas�mite, cumn��eii aveau cuvinte s� z�boveasc�... Tocmai c�nd s�-�i piarz� kir Ianulea r�bdarea, iac�-i sosesc, una dup� alta, dou� ve�ti destul de ur�te... B�iatului dint�i, pe c�nd se-ntorcea de la Smirna, i se cufundase corabia �nc�rcat�; iar el, �ncep�tor �n ale negustoriei, a fost uitat s-o asigureze... Cel mai t�n�r dedese la Lipsca, �n iarmaroc, peste alt chilipir, se-nt�lnise cu ni�te elini, de care mi�un� totdeauna p�n �mbulzeala t�rgurilor mari; hoin�rise cu ei pe la ber�riile nem�e�ti toat� ziua, iar seara, merseser�-mpreun� la cafenelu�a unui simpatriot, �ntr-o ulicioar� dosnic� de l�ng� Casa Sfatului, s�-nv�rteasc� un endekamisi, �i pe urm�, la iu�eal�, un stosi�or; �i a�a, de pe la aprinsul lum�n�rilor p�n� despre ziu�, �l l�saser� tinichea: nu mai avea b�iatul nici cu ce s� vie-napoi acas�. Cum s-a r�sp�ndit vorba �i despre asta, au intrat la grij� mare creditorii lui kir Ianulea, c� r�m�ne mufluz, �i s-au adunat cu to�ii la cafeneaua de la Hanul cu Tei, spre a se sf�tui ce-i de f�cut, ca s�-l �in� zi �i noapte sub de aproape paz�, nu cumva s-o �tearg� �nainte de sorocul pl��ilor, cum au muflujii obicei. Pe de alt� parte, v�z�ndu-se scos la selemet, l-a apucat pe kir Ianulea un fel de groaz�... Ce are s� fac� el de-acuma, c�zut �n s�r�cie, �n necinste �i-n ocar�?... Or s�-l v�re �nt�i �n temni��, �i, pe urm�, c�nd i-or da drumul, s�-ntinz� m�na pe la por�ile �lor de i-a-ndopat cu at�tea bun�t��i �i daruri!... �i �nc�, treac�-mearg� toate!... Dar ce te faci cu fata lui Hagi C�nu��?... N-a stat mult la g�nduri spre a vedea c� alta nu-i mai r�m�ne dec�t s� spele degrab� putina - s� se duc�, �ncotro vedea cu ochii, p�n� dincolo de M�rul Ro�u. Astfel dar, �n faptul zilei, s-a sculat bini�or, a str�ns c�t� drojdie se mai g�sea pe fundul l�zii, s-a dat jos la grajd, a poruncit s�-i puie �aua pe un buiestra� t�t�resc, a-nc�lecat, spun�nd argatului c� merge p�n� la Snagov dup� pl�tic� proasp�t�, c� are deseara musafiri la masa, a ie�it pe poart� la pas �i... pe urm�, cu ochii tot �nainte, p-aci �i-e dmmul... C�nd a luat-o pe subt mitropolie la st�nga, c�tr� c�mpul Filaretului, se luminase de r�s�rit, a�a c�, suind la deal, p�n dreptul Cu�itului de Argint, �i uit�ndu-se-napoi �n vale, a z�rit un p�lc mare de c�l�re�i �n goan� venind parc� pe urma lui. �n adev�r, b�nuiala i-era �ntemeiat�... Prinseser� de veste negustorii �i porniser� repede dup� el cu ceau�i de la agie. El a vrut s-abat� din drumul mare �i s-o ia pe subt deal la dreapta; dar a dat de ni�te �an�uri; buiestra�ul s-a poticnit �i l-a tr�ntit c�t colo... Atunci, omul s-a sculat, a p�r�sit calul �i a apucat-o pe jos. A suit la ni�te uluci, le-a s�rit; pe urm�, alt �an� �i alte garduri, p�n� c�nd, rupt de osteneal�, ajung�nd pe culme, s-a oprit �n fa�a vii�oarei unui margma� bondoc �i-ndesat, care tocmai se sp�la pe ochi de diminea�� la soare �n prispa cramei. Kir Ianulea, cum l-a v�zut, i-a zis g�f�ind: - Bun� diminea�a, neicu�ule; cum te cheam�? - Bun� diminea�a, jup�ne... Pe mine Negoi�� m� cheam�; da pe dumneata? - Kir Ianulea... �i d-abia mai �in�ndu-l balamalele, a p�it p�rleazul �n�untru �i zise: - Frate Negoi��, f�-�i poman� �i m� scap�! Umbl� ni�te du�mani s� puie gheara pe mine, s� m� nenoroceasc�! Ascunde-m� undeva pe-aici, �i eu te fac om bogat... Iar, dac� p�n-oi pleca nu �i-oi dovedi c� te pot procopsi, atunci primesc s� m� dai chiar dumneata pe m�na du�manilor... M� rog dumitale, frate Negoi��, nu m� l�sa-n pierzare! m� rog �i iar m� rog! Negoi�� s-a sc�rpinat �n cap st�nd pu�in la g�nduri �i a r�spuns: - Ascult�-m�, kir Ianulea; ce sunt du�manii dumitale?... n-or fi boieri?... c� de! drept s�-�i spun, cu boieri �n c�rcot� nu m� bag... - De unde, hoieri? sunt negustori... - Atuncea, te scap... Cum l-a ascuns subt o claie de haraci, peste care a mai tr�ntit �i ni�te coceni de porumb, iac�t� �i du�manii... - M�, neicu�� - a-ntrebat unul - nu v�zu�i dumneata adineaori trec�nd p-aici un negustor - a�a �-a�a? - N-am v�zut. - �i-am da un bac�i� bun, s� ne spui �ncotro a apucat... - P�i, dac� nu l-am v�zut... - Spune, m�! A zis un slujitor ridic�nd g�rbaciul... - Dumneata m� po�i �i omor�!... da dac� nu l-am v�zut... - Dac� n-a v�zut omul, n-a v�zut, zice altul... Hai degrab�-nainte, c� pierdem vremea degeaba. �i au plecat, care c�lare, care pe jos, unii-ntr-o parte, al�ii-ntr-alta, alerg�nd ca nebunii... Dup� plecarea lor, Negoi�� s-a suit �ntr-un dud mare �i s-a uitat pretutindeni roat�, s� se-ncredin�eze dac� s-au dep�rtat bine; pe urm� s-a dat jos �ncetinel �i l-a scos pe fugar din ascunz�toare. - Te-am sc�pat! acuma, s� te v�z, kir Ianuleo... te �ii de vorba? - Drag� neic� Negoi��, nu �tii c�t ��i sunt de-ndatorat �i c�t vreau din tot sufletul s� m� �iu de cuv�nt!... Iar ca s�-n�elegi c� m� pot pl�ti de dumneata, te rog �ezi colea l�ng� mine s� afli cine sunt eu �i s� ascul�i toate p��aniile mele. �i i le-a povestit toate pe �art kir Ianulea lui Negoi�� - de cum a fost plecat din ad�ncuri dup� porunca �mp�r�teasc� �i p�n�-n ceasul de fa�� - toate, cu de-am�nuntul toate, pe care Negoi�� le-a ascultat cu pl�cere mare �i cu mult� luare-aminte. - �i acuma, neic� Negoi��, ascult� bine cum te pot eu procopsi pe dumneata... De c�te ori �i auzi c-a intrat dracu-n vreo femeie, nevast�, fat�, m�car fie ori din ce loc, ori de ce neam ar fi, s� �tii c� eu sunt �la. Numaidec�t dar s� vii acolo, c� eu nu ies din ea p�n� nu m-�i goni dumneata... Fire�te c� daca i-ai da de leac, degeaba n-are s�-�i fie... B�rbatul femeii ori p�rin�ii fetei or s� te r�spl�teasc� frumos... Ce zici?... ��i vine la socoteal�? - Cum nu? a r�spuns z�mbind Negoi��. Iar kir Ianulea, dup� ce i-a mul�umit �nc� o dat�, a plecat p-aci-ncolo. Nu se-ncheiase nici o lun� dup� astea, �i cobor�nd Negoi��-n t�rg cu ni�te vi�ine trufandale de v�nzare, a aflat de la precupe�i c� pe una din fetele lui Zamfirache Ulierul din Colentina, a de s-a logodit cu Ilie Bogasierul de la Bar��ie, o munce�te dracul de vreo zece zile... Ce nu i-au f�cut?... Leacuri, desc�ntece, molitve... degeaba! P�rin�ii �i logodnicul pl�ng �ntr-una v�z�nd-o cum se canone�te... Vorbe�te �n toate limbile f�r� s� le fi-nv��at, �i sporove�te �i-i turuie mereu gura �i spune fel de fel de taine �i p�re - de unde le-o mai fi �tiind? - �nc�t o lume, care alearg� s-o asculte, st� �i se cruce�te: ba c� "sacul cu lire de la pahamicul Iordache din Dude�ti, de nu i s-a mai dat de urm� - furat de gr�m�ticul pe care l-au prins pe drumul Olteni�ei �i a sc�pat peste noapte din beciurile agiei - se afl� acum pus bine, �nf�urat �ntr-un testemel ceadiriu, �n fundul sertarului de jos de la scrinul de l�ng� soba din iatac la clucereasa Tarsi�a, m�tu�� despre mam� a lui aga, mai t�n�r� ca dumnealui - se-nt�mpl�! - �i c� cine nu-i �tie merchezul poate scotoci-n sertar c�t pofte�te, c� nu-i d� de fundul adev�rat"; ba c� "adiata lui Agop, tutungiul de la Sfin�i, l�sat� nepoati-si, nu-i scris� de r�posatul: a ticluit-o pe urm�, �ntr-o noapte, b�rbatu-s�u Tacor, cafegiul din Caimata, care vinde �i suliman �i cana de p�r... Tacor cu Avedic, paracliserul de la biserica armeneasc�"; ba c� "fratele �la tinerelul, de d-abia-i mije�te musta�a, c�lug�ra�ul spr�ncenat, care �ade la preacuvio�ia-sa p�rintele archimandritul Hrisant, �n curtea mitropoliei - chip �i seam� la-nv���tura c�nt�rilor - este fata a mai mic�oar� a lui Ristache Muscalagiul de la Ploie�ti"... �i c�te �i mai c�te alte bazaconii - cine le mai poate �inea minte? Cum a auzit Negoi�� toate astea, �i-a desf�cut co�urile la precupe�i cu r�dicata pe ce a putut rupe �i s-a dus de-a dreptul s� vaz� �i el pe fata apucat�; �i cum a ajuns acolo, s-a v�r�t p�ntre lumea adunat� �-a spus p�rin�ilor �i logodnicului c� el o scap� pe fat� dac� i-or da o sut� de galbeni. Fire�te c� bie�ii oameni n-au mai stat la g�nduri: o sut� fie! Iar Negoi�� s-a apropiat de urechea p�tima�ei �i, f�c�ndu-se c� o desc�nt�, i-a zis �ncet �i sfios: - Am venit, kir Ianuleo, dup� vorba noastr�... - Am �n�eles, i-a �optit duhul: dar, drept s�-�i spui, neic� Negoi��, nu te-am crezut a�a de n�t�r�u, s� te mul�ume�ti cu o sut� de galbeni... Ce o s�-�i ajung� �ie numai at�ta? Trebuia s� ceri gros! Dar fiindc� ai gre�it, te iert de data asta... Acu m� duc la Craiova, s� intru �n so�ia caimacamului. S�pt�m�na viitoare s� te-nfiin�ezi acolo... Nu m� face s� te-a�tept prea mult; mai am �i alte trebu�oare, nu numai grija dumitale... Caimacamul �i iube�te nevasta ca ochii din cap, e �i bogat �i darnic. Socote�te-te bine �n talia asta, c� de-acolea-ncolo nu mai ai nici o putere asupra mea; s� �tii c� dup� aia sunt dezlegat de orce cuv�nt �i nu mai avem nimica de-mp�r�it �mpreun�! Zic�nd acestea, s-a dep�rtat duhul... T�n�ra s-a t�m�duit. Toat� lumea se-nchina; p�rin�ii �i logodnicul nu �tiau ce s� mai fac� de bucurie, iar Negoi��, lu�ndu-�i suta de galbeni, a pornit la vie s� se g�teasc� de drum lung. �i-a v�ndut a doua zi rodul la un oltean; a treia zi �i-a cump�rat un c�lu�el, cu tot dichisul de c�l�rie, de la p�tur� �i �ea p�n la ipingea; a patra, diminea�a, a plecat. Asta era �ntr-o miercuri... Ziua umbla, noaptea se odihnea; a�a �ncet-�ncet, haidea-haidea, mar�ea urm�toare, pe la asfin�it, a ajuns drume�ul la straja Craiovei, �i, de acolo, �ntreb�nd din om �n om c� unde ar putea g�zdui un negustora� ca el, l-au m�nat la un han peste drum de o biseric� mare. Cum a desc�licat, a dat calul �n primirea arga�ilor �i a intrat �n c�rcium�, unde mai erau �i al�i isnafi, s�-�i prinz� inima cu un ciocan de rachiu �i cu ceva mezelic, �nainte s� mearg� la odaie. �nserase bini�or. P�n� s�-i frig� ni�te pastram�, sta la mas� pe g�nduri; st�nd a�a, aude clopote, �i �ntreab� pe un arn�ut, care tr�gea ciubuc la alt� mas�, ce sarb�toare e a doua zi, de se face priveghere mare. De la arn�ut �i de la c�rcium�reas�, afl� �ndat� ca nu-i a doua zi nici o s�rb�toare, dar c� a�a se fac ziua �i noaptea slujbe peste slujbe la toate bisericile pentru u�urarea tinerei so�ii a caimacamului, care e chinuit� de duhuri, �i nu-i pot da de leac cu nimica: toate babele me�tere, to�i doftorii de la Sibiu, pricepu�i la a�a boale, toate maslurile �i molitvele, citite de vl�dica �i arhiereii cu patruzeci de preo�i - degeaba. Femeia are n�v�rlii grozave: �ntr-una sare �i joac� tontoroiul, c� trebuie s-o lege; c�t o �in legat�, d�rd�ie din toate-ncheieturile �i scr�ne�te, parc� ar arde-o �n foc; dac�-i dau drumul, iar �ncepe s� sar� �i s� �op�ie, �i �op�ie �i sare, p�n� o leag� iar; asta de peste o s�pt�m�n�, f�r� clip� de odihn� �i f�r� s� primeasc�-n gur� m�car o pic�tur� de ap�... O lume se-ngroze�te; iar so�u-i se jele�te ca un nenorocit; �i de-aia se fac slujbe peste slujbe la biserici, doar s-o milostivi Maica Domhului cu vreo minune. Negoi�� a dat �oiul repede pe g�t, a-mbucat o f�r�m� de pastram�, ca orce slug�, de team� s� nu-l a�tepte prea mult st�p�nul; a dat un icusar arn�utului �i l-a rugat s�-l duc� degrab� la curte. C�nd au ajuns acolo, fierbea lumea, c� bolnavei i-era totdeauna mai r�u c�nd �nnopta... O sum� de cucoane �i slujitoare o �ineau legat�-n cearceafuri ude pe biata t�n�r�, care se zbuciuma din cre�tet p�n�-n t�lpi; preo�ii-n od�jdii mari o slujeau �-o afumau cu c�delni�ele, iar so�ul pl�ngea, f�c�nd mereu la metanii. C�nd iat� c� un arn�ut vine �i zice-n gura mare: - Maria-ta, nu te sup�ra!... este aici un om prost, care vine tocmai de la Bucure�ti �ntr-adins; zice c� el �tie s� desc�nte la boale ca a m.-sale �i-�i pune capul chez�ie c� o t�m�duie �ndat�. S-a ridicat nenorocitul, luminat �n pierzania lui de razele n�dejdii din urm�, �i a strigat: - S� vie! Cum s-a ar�tat Negoi�� �n prag, p�n� s�-l �ntrebe cineva ce �i cum, t�n�ra s-a potolit din d�rd�ial�, a poruncit, parc� era s�n�toas� la baie, s�-i scoat� cearceafurile; s-a uitat drept la el, a �nceput s� r�z� vesel�, ca la vederea unui vechi prietin de mult a�teptat, �i i-a f�cut semn s� vie mai aproape, chem�ndu-l chiar pe nume: - Bine-ai venit, drag� Negoi��! ce mai faci? s�n�to�el? vino-n-coace mai aproape, c� am s�-�i spun ceva, s� nu ne-auz� niminea! Cine s�-�i creaz� ochilor �i urechilor?... Negoi�� a dat pe to�i �ntr-o parte, s-a apropiat prietene�te de p�tima�� �i i-a �optit: - Dr�gu��, s� m� ier�i c� te l�sai s� cam a�tep�i, dar nu �tii ce greu drum �i ce gloab� de cal am avut. - Nu face nimica, a r�spuns duhul foarte �ncet; eu plec de aici... De-acuma, te-am procopsit; nu-�i mai sunt dator cu nimica. S� �tii prin urmare, neic� Negoi��, c� asta �i-este a din urm�... S� nu care cumva s� te mai v�z c� te �ii de coada mea, c� nu numai nu cape�i nimica, dar �nc� m� �i sup�r, �i dac� m-oi sup�ra, de! poate s�-�i par� foarte r�u... At�ta-�i spun... A pierit duhul... �i fire�te �i-a venit p�tima�a-n fire, bun� zdrav�n� ca mai-nainte, parc� �i mai vesel�... Acuma cu c�te daruri �i cinste l-a-nc�rcat caimacamul pe Negoi��, ce s� vi le mai �n�ir eu? - c� vi le pute�i singuri �nchipui... I-a daruit cu hrisov o mo�ie, s-o st�p�neasc� de veci, �i pe dasupra l-a �i boierit. Tr�ia acuma Negoi�� �n huzur, ce cu g�ndul nu g�ndise, de vreo trei luni �i mai bine. Dar �ntr-o zi, tocmai c�nd �i f�cea dup� pr�nz tabietul boieresc, cu cafea �i ciubuc �n pridvorul lui de la �ar�, iac�t� vede de departe, pe drumul care vine dinspre miaz�zi, un v�rtej de praf, care se tot apropie� Ce s� fie?... Sunt ni�te slujitori de la curte: vin �n goan� cu nalt� porunc� s�-l aduc� napristan la Craiova. Nu i-a prea pl�cut lui Negoi�� c� i-au turburat tabietul; dar ce s� fac�?... Ajung�nd la curte a s�rutat m�na st�p�nului; acesta l-a luat �n bra�e, l-a s�rutat pe frunte, �i i-a zis: - Prea iubite frate Negoi��, dac� �ii la mine c�tu� de pu�in, s� porne�ti far� clip� de z�bav� spre Bucure�ti: butca e gata; pe drum a�teapt� cai de olac din po�te-n po�te... Fata m�riei-sale lui vod�, domni�a, e apucat� cum a fost �i nevasta-mea, poate �i mai r�u, dup� stafeta ce primii... Numai dumneata o po�i sc�pa... Alearg�! "M-am fript!" s-a g�ndit Negoi��; dar de zis, n-a putut zice nimic. Caimacamul l-a str�ns �n bra�e, l-a suit �n butc� �i, m�na�i, bre! Surugiii au dat bice �i c�lc�ie, pe urm� �ipete �i chiote... P�n� a doua zi, pe la ceasul vecerniei, l-au adus pe Negoi�� techer-mecher drept la scara palatului domnesc din Bucure�ti. Vod� �i doamna, fr�ng�ndu-�i m�inile, l-au �nt�mpinat �n capul sc�rii, �i vod� i-a strigat �n grece�te, cum vorbea p-atunci boierimea: - Ah! Dumnezeu te-a adus, boierule! Poftim! Dar Negoi�� - de unde �tie grece�te? - a r�spuns �ntr-o doar�: - Cine nu-l caut� �l g�se�te, m�ria-ta, dar cine-l caut�! S� vedem!... s�-l caut�m!... Dac� s-o putea, �i mie mi-ar p�rea bine. S� vedem... - Haide! �i zic�nd asta, vod� l-a-mpins pe Negoi�� p�n�-n sagnasiul din fundul s�lii... Acolo sta domni�a grece�te pe un covor jos, cl�tin�nd mereu din cap ca o p�pu�� cu g�tul pe s�rm�; �ntr-una se chinuia a�a de cinci zile cu din�ii-ncle�ta�i �i f�r� s�-nchid� ochii o clip�. Cum s-a ar�tat Negoi��, donmi�a a stat din cap �i a-nceput s� �ipe, apucat� de toate n�b�d�ile: - Afar�! da�i-l afar�! s� nu-l v�z m ochii mei pe r�tanul de Negoi��! afar�!... s� vie b�baca! Negoi�� n-a a�teptat mai multe �i, �n loc s� se supere c�-l gone�te cu ocar�, a ridicat a�a din umeri, parc-ar fi zis: �De! dac� nu pofte�ti�� S-a-ntors �n loc �i a voit s� plece. Dar doamna l-a apucat de m�n�, iar vod� s-a apropiat de fiic�-sa: - Aicea sunt! uite b�baca matale! - Nu tu! �ipa fata. Nu te-am chemat pe tine! sa vie b�bac-al meu! - Eu sunt b�bac-al t�u! a zis cu lacrimi fierbin�i pr�p�ditul de b�tr�n. Dar copila, �ip�nd �i mai grozav: - Nu! nu e�ti tu! tu e�ti ur�t! tu du-te cu Negoi��! s� vie c�pitan Manoli Ghaiduri, c� el e b�bac-al meu adev�rat! La a�a vorbe nebune�ti, doamna a le�inat... Dac� nu era Negoi�� s-o apuce-n bra�e, c�dea lat�. Au s�rit cocoanele cur�ii �i au luat-o s-o frece cu o�et de trandafir �i s�-i dea pe la nas cu pene aprinse. Iar bietul vod� a-nceput s� se bata cu pumnii-n fes, pe c�t� vreme copila tot mai tare �ipa. - S�-mi aduce�i pe b�bac-al meu! pe c�pitan Manoli! p-�la-l vreau eu! �n sf�r�it, Negoi�� zice lui vod� la o parte: - M�ria-ta, la a�a p�tima�i trebuie s� le facem cheful deocamdat�; c� dac� ne-mpotrivim, �i a����m mai r�u. I l-au adus prin urmare pe capitan Manoli... Mai rar a�a palicar! �nalt, sp�tos �i must�cios - o m�ndre�e de arn�ut! �i muiat numa-n fireturi de sus p�n� jos - s� fie de fal� pentru orice curte domneasc�! Cu must��ile lui frumoase �necate de lacrimi, s-a apropiat c�pitan Manoli, sluga credincioas�, de fiica doamnei; iar mititica, �ndat� ce l-a v�zut, s-a descruntat deodat�, a z�mbit dulce �i, ca orice copil supus c�nd roag� frumos pe tat�-s�u sa-i fac� un hat�r, i-a zis cu mult� bl�nde�e: - B�bac�! te rog, b�bac�, dac� m� iube�ti, s�-i tai lui Negoi�� nasul �i urechile �i s�-l dai afar� ca pe un obraznic� c� e botos, e lacom �i nemul�umitor!... s� nu-l mai v�z �n ochii mei, c� nu-l pot honipsi ! C�pitanul Manoli iubea fire�te pe domni�a din tot sufletul; dar a�a hat�r mare nu-i putea face far� voia st�p�nilor. Iar Negoi�� s-a g�ndit: "A�a �i-e vorba?... Bine!" pe urm� s-a-ntors la vod� �i zice: - M�ria-ta, ia s� se dea to�i �ntr-o parte, s� v�z �i eu mai aproape pe p�tima�a. I-au f�cut to�i loc, iar Negoi�� s-a dus drept la domni�a care se zbuciuma �i r�cnea c�t putea: - Afar� Negoi��! Ie�i afar�, mojicule! Dar el nu s-a sinchisit de pandoliile ei �i i-a vorbit �ncet: - Dr�gu��, eu a� zice s� pleci mai bine de bun�voie... A�! fata r�cnea mai r�u: - Afara Negoi��! - �i zi, a�a, ai?... Nu vrei? �-a dat s-o apuce de m�n�. Atunci domni�a l-a scuipat �n fa�� �i i-a ars o palm� de i-a sc�p�rat ochii lui Negoi��. El s-a �ters cu m�neca pe obraz �i �ntorc�ndu-se-n loc spre vod�, zice: - M�ria-ta, patima asta vine aicea cu o-mprejurare cum p�n-acuma n-am mai �nt�lnit... C� n-ar fi leac de t�m�duire, nu zic; dar, singur eu, nu pot face deocamdat� nimica... �mi trebuie un ajutor... Am aicea la Bucure�ti, �n mahalaua Negustorilor, o prieten� me�ter� care �tie s� trag� de g�lci �i de n�jit; e v�duva unuia care �i-a pr�p�dit averea-n risip� �i-n desfr�n�ri; a r�mas mufluz, �i-a luat lumea-n cap �i a l�sat pe biata femeie nevinovat� pieritoare de foame... O cheam� Acrivi�a Ianuloaia, fata lui Hagi C�nu��... La vorbele astea, domni�a a-ncetat deodat� cu �ipetele, �-a-nceput s� tremure, cl�n��nind ca-n toiul frigurilor. - A�adar, rog pe m�ria-ta s� porunceasc� a pune iute caii, s-a-duc numaidec�t pe Ianuloaia. A vrut s� fac� un pas; dar domni�a l-a apucat str�ns de pulpan�, �ip�nd apelpisit�: - St�i, Negoi��! �i... ce s� mai lungim acuma povestea? - c� o poveste, c�t de frumoas�, dac�-i prea lung�, iar nu face - i-a trecut copilei, parc� numai visase cineva c-ar fi fost boln�vioar�; s-a g�tit frumos, �-a plecat vesel� cu doamna la plimbare, �n butc� deschis�... Patru telegari cu falaitar; doisprece arn�u�i c�l�ri �nainte �i tot at��ia m urm� flutur�ndu-le fustanelele; iar Manoli, sus pe capr�, cu m�na dreapt� pe pr�selele hangerului din sileaf �i cu st�nga r�sucindu-�i must��ile... �i era mare bucurie pe sufletul lui vod�, c�nd se uita de la fereastr� cum zbura butca departe� Negoi�� a r�mas �n gazd� la curte. Cam a treia zi, aduc�ndu-�i aminte c� mai are �i alte daraveri �n Bucure�ti, a mers drept �n mahalaua Negustorilor, s�-i ia urma Ianuloaiei... Casele cele frumoase le vanduser� creditorii... S�rmana! p�r�sit� de b�rbat, tr�ia acuma la tat�-s�u, la hagiul... Acolo, g�sind-o, a r�mas �ncremenit de a�a frumuse�e, mai ales cum se purta ea acuma, cernit� de sus p�n� jos, ca orce v�duv� jalnic�... Dup� ce i-a s�rutat m�na, i-a zis: - Uite, cocoan�; eu m� �tiu dator lui kir Ianulea cu o sut� de galbeni; ieri am aflat de nenorocirea dumneavoastr�, �i �i-am adus datoria... Poftim! Cocoana a-nceput s� pl�ng� �i s�-l �ntrebe dac� �tie el ceva despre ce s-o fi f�cut omul ei, c� ea nu mai poate - se frige, o s� moar� de dorul lui. Negoi�� i-a r�spuns c� nu �tie nimica; iar, ca mul�umire c� b�rbatu-l �ndatorase la vreme de mare nevoie, a rugat-o pe cocoana s� primeasc� a st�p�ni ea de veci vii�oara lui de la Cu�itul de Argint, �i i-a �i dat la m�n� h�rtie de danie, �nt�rit� cu pecetie domneasc�. Dup� aceea, ca s� se m�ntuie el odat� de slujba doftoritului, s-a g�ndit c�tva �i i-a mai spus: - Cocoan�, eu am v�zut mult bine de pe urma b�rbatului dumitale; �n cinstea �i pomenirea lui, vreau s� te-nv�� ceva, cu care, la prilej, s� te sal�i bine din lips�... Ascult�, rogu-te, cu luare-aminte... De c�te ori �i auzi c-a intrat dracu-n vreo femeie, nevast�, fat�, m�car fie din orce loc, or de ce neam ar fi... numaidec�t s� mergi acolo, c� nu iese din ea p�n� nu l-�i goni dumneata... S�-i zici p�tima�ei numai at�ta, parc-ai fi-nt�lnind pe omul dumitale: �Aici mi-ai fost ascuns, Ianulic�?� �i eu te c�utam ca o nebun�... fos-mu! parigboria tu kosmu!� - De unde �tii dumneata vorbele astea? a-ntrebat cocoana privindu-l cruci�. - Le-am �nv��at, demult, de la un prietin... a r�spuns Negoi��, z�mbind la privirea cocoanei; apoi a ad�ugat: ...Numai at�ta s�-i spui... Pe urm�, s-o apuci �n bra�e, tot cu g�ndul la kir Ianulea: s� te ui�i la ea a�a frumos, cum te ui�i acuma la mine, s-o s�ru�i cu foc �i s� n-o sl�be�ti din dragoste p�n� nu-i trece de tot� Fire�te c�, dup� potriva ipochimenilor, n-are sa-�i fie osteneala degeaba... Ai �n�eles? - Am �n�eles. - Acuma, r�m�i s�n�toas�, cocoan�! S-auzim de bine! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 17:37
multumesc @mytcore,cred ca-s mai bine de 40 ani de cind am citit povestea asta si de uitat,n-am uitat-o ...dupa cum n-am uitat-o nici pe cea cu botzul de mamaliga gasit in padure,cind tocmai lui Aghiutaza i se facuse o foame nebuna ....povestea cu coasta de drac ....oare sti despre ce vorbesc ? era in aceeasi carte de povestiri si nuvele !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 17:44
pai vezi,vezi ? cind tocmai ma laudat ca mai tinere de minte,am uitat sa-ti spun de ce am adus in discutie povestea cu acea coasta de drac ! ptr. ca, in ideea de la care a plecat povestea ta, concluzia povestii mele era ca oricit de buna ar fi o femeie,tot are o coasta de drac ce trebuie scoasa !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:29
....nu-mi mul��imi G�belo, am p�strat un finalul APOTEOTIC !...
S-a-napoiat dup� acestea Negoi�� la curte, unde a stat �nc� vreo patru-cinci zile, numa-n bun�t��i �i-n cinste mare. C�nd �edea el sus la mas� cu m�riile-lor, cu protipendada �i cu evgheni�tii �i mai simandico�i, c�ntau jos pe sub ferestre meterhanele �i jucau soitarii pentru petrecerea isnafilor �-a prostimii. A opta zi, s-a hot�r�t Negoi�� s� se porneasc� la urma lui �nspre p�r�ile Jiului... L-au c�ft�nit �i i-au d�ruit vod� �i doamna c�te trei pungi de ibri�im cu c�te o mie de galbeni; iar domni�a, un inel cu o nestemat� c�t o alun� turceasc�, �i cu sevas mare l-au pe-trecut to�i p�n� jos �n cap�tul sc�rii.C�pitan Manoli s-a rugat de st�p�ni s� duc� el pe Negoi�� p�n-acas�. Toat� vremea, pe drum, l-a-ngrijit c�pitanul ca un frate ziua �i noaptea, c�nt�ndu-i din gur� �i cu tambura man�le turce�ti �i c�ntece de palicari de p�n mun�ii lui dep�rta�i - �i c�nta stra�nic; avea �i glas �i p�trundere. I-a pl�cut mult lui Negoi�� tov�r�ia lui Manoli �i ajung�nd acas� la mo�ie, s-a crezut dator s� pofteasc� �i el �n gazd� pe c�pitanul, care era tot at�t de pl�cut �i de bun, pe c�t de voinic �i de viteaz... Seara au cinat �mpreun�, cu vin vechi de Dr�g�ani, cu cafele �i ciubuce p�n� t�rziu; iar, dup� cin�, la care, osteni�i cum erau de drum, se cam trecuser� din pahare, c�pitanul, c�t era de mare palicar, �nec�ndu-l deodat� a�a un parapon, s-a l�sat s�-l podideasc� pl�nsul ca pe o femeie, �i c�z�nd �n genunche, i-a zis gazdei; - Eu sunt sarac, bei-mu (adic� prin�ul meu), n-am s�-�i d�ruiesc nimica de pre�; dar numai Dumnezeu �i sufletul meu �tiu c�t ��i sunt de recunosc�tor!... c�, dac� se pr�p�dea fetica, eu -uite, vezi hangerul �sta?... p�n�-n pr�sele mi-l b�gam �n piept!... c�, f�r� copila asta, ce s-ar mai fi f�cut Manoli s�rmanul, s�rmanul Manoli? �-a-nceput s� s�rute m�nile lui Negoi�� �i l-a rugat s�-i primeasc�-n dar o pereche de m�t�nii de la Ierusalim. C�t� vreme c�pitan Manoli v�rsa aici lacrimi de mul�umire, colo, departe, la Bucure�ti, se jelea de durere mitropolitul, c� una dintre nepo�elele �.p.s.-sale �ncepuse sa aib� pandolii... Dar s-a-ndurat pronia �i nu l-a l�sat s� pl�ng� prea mult pe robul Iubitoriului-de-oameni... Cum a intrat coana Acrivi�a p�n gangul clopotni�ei, parc� i-a luat tinerei boala cu m�na... �i a zis bodaproste Ianuloaia c�nd a plecat blagoslovit� �i mul�umit� destul de la mitropolie. Iar, noaptea aceea chiar, �n ad�ncuri se aduna soborul demonilor dinaintea lui Dardarot, s� asculte pe Aghiu��, care se �ntorsese �i el la urma lui cu coada-ntre picioare, rupt de oboseal�. Le-a povestit el toate c�te le p�timise dincolo, mai cu �art �i mai frumos dec�t vi le-am putut eu povesti dumneavoastr�. �mp�ratul a t�cut un haz nespus �i a zis r�z�nd: - M-am p�truns acuma cum merge pricina... Halal s�-�i fie, drag� Aghiu��! frumos te-ai purtat, n-am ce zice� Cu ce vrei s� te r�spl�tesc pentru at�ta osteneal�? - �ntunecimea-ta, spre r�splat�, dou� hat�ruri am s�-ndr�znesc a cere. - Spune, puiule drag�. - �nt�i, pe Acrivi�a �i pe Negoi�� s� nu-i v�z vreodat� p-aici! Duc�-se la rai, s� se-mpace sf. Petre cu ei cum o �ti. - Bine... �i al doilea? - Al doilea, s� m� l�sa�i s� m� mai odihnesc �i eu pu�intel acas�, c� m-am dehulat de at�tea trebu�oare pe p�m�nt. - Bine, �-asta!... ai dreptul s� dormi trei sute de ani de aci-ncolo f�r� s� te mai supere nimini cu nimic! Zic�nd acestea, Dardarot i-a tras un picior dup� obicei �i l-a trimis s� se culce. �i a�a, au mers cocoana Acrivi�a �i Negoi��, fiecare la ceasul s�u, �n rai; iar Aghiu�� s-a pus s�-i trag� la soamne... �i dormi! �i dormi! �-o fi dormind �-acuma, dac� nu cumva s-o fi sculat, mititelul, s� se apuce iar de cine �tie ce dr�cii.
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:32
...�i Zeus profe�ii !...(predictibiliza)
...se va vota noul guvern!...�-a�a Fu ! ...se va vota �i bucetul p�n�-n 15 Ian 010!..�-a�a Fu !... AMIN !....�-acum re�ncarna�i-v�-�i lini�ti�i ...
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:40
De la: mytcor, la data 2010-01-14 18:32:50...�i Zeus profe�ii !...(predictibiliza)Si peste 100.000 de �omeri f�r� nici o perspectiv�, �n 2 luni .. �-a�a va fi !!!
|
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:40
da' uite ca ma-npinge Aghiuta sa -ti spun ca Negoita s-a-ntors si-i primar la 3 !
am comis-o !.....n-am putut sa ma tin....coasta de drac e de vina !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:45
De la: gabigabi, la data 2010-01-14 18:40:34da' uite ca ma-npinge Aghiuta sa -ti spun ca Negoita s-a-ntors si-i primar la 3 !
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:47
De la: Dorinel, la data 2010-01-14 18:40:19De la: mytcor, la data 2010-01-14 18:32:50...�i Zeus profe�ii !...(predictibiliza)Si peste 100.000 de �omeri f�r� nici o perspectiv�, �n 2 luni .. �-a�a va fi !!! cam pu�in Dorinelo, cam pu�in!... la c�t����� incompeten�� �i lips� a responsabilit��ii colc�ie p-acolo printre aparatcici !...eu m-a�teptam la por�ie dubl�, ... Dorinelo !...
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:53
De la: mytcor, la data 2010-01-14 18:47:36Stai lini�tit ... por�ia se dubleaz� ! ! ! Are grij� Zeus !De la: Dorinel, la data 2010-01-14 18:40:19De la: mytcor, la data 2010-01-14 18:32:50...�i Zeus profe�ii !...(predictibiliza)Si peste 100.000 de �omeri f�r� nici o perspectiv�, �n 2 luni .. �-a�a va fi !!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 18:56
Ce va tot framintati? Europa va avea UN Guvern, curind.
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 19:20
De la: radita09_telus_net, la data 2010-01-14 18:56:31Ce va tot framintati? Europa va avea UN Guvern, curind. Emile, tu ce cau�i p-aici, vrei s�-�i semnez documenta�ia pentru disponibilizare?...ia vezi !..Hai �Uc� condurul boss-ului �i treci la tabl�, AFACERI CEVA ????....dac� nu, stai Jos !... Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|

ceva on top n-ai ?...
e !