back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Basescu

Pagini: << 1349 1350 1351 1352 1353 1354 1355 1356 1357 1358 >> Sari la pagina:

KARP0V_

1890 mesaje
Postat pe: 23 Decembrie 2013, ora 23:30

Basescu va fi un nimeni ca si nastase, ca si constantinescu......peste 365 de zile.

KARP0V_

1890 mesaje

Basescu va fi un nimeni ca si nastase, ca si constantinescu......peste 365 de zile.

Raporteaza abuz de limbaj
KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje
Postat pe: 23 Decembrie 2013, ora 23:31

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

KARP0V_

1890 mesaje

Black_Friday_

4276 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 24 Decembrie 2013, ora 05:18

De la: sirboby, la data 2013-12-23 23:18:37
De la: Black_Friday_, la data 2013-12-23 18:15:07
De la: sirboby, la data 2013-12-23 16:13:52
De la: 9am_1454, la data 2013-12-23 10:39:53Constat ca, usurel, discutiile s-au departat de subiectul Basescu si se indreapta spre subiectul: JOS USL !
Cine guverneaza isi umple buzunarele dar scade in sondaje, iar cei care n-au nimic de dat dar totul de promis, cresc in sondaje.
Dupa parerea mea, atat de prost cum se guverneaza azi s-a mai intamplat doar pe vremea lui Vacaroiu.
Si, cel mai trist mi se pare ca oamenii astia chinuiti de activistii si securistii din slujba PCR continua sa-i voteze pe cei care-i jefuiesc si-i mint fara nici o jena.
Se vorbeste despre schimbarea clasei politice.
Nu se va intampla !
De ce ?
Simplu: pentru ca sa se intample asta trebuie schimbata mentalitatea alegatorilor !
Deci, pana nu se schimba clasa alegatorilor, nu se va schimba cea politica !
Lucru pe care nu-l vad posibil in urmatorii 40-50 de ani.

Era bine daca erau activisti sau securisti din slujba PCR!!!!!!!!!!!! Macar aia erau patrioti! DAR ASTIA NU SUNT DECAT NISTE PUPINCURISTI , TURNATORI,INFORMATORI LA SECU! Nu securisti! Daca le scormonesti prin CV ai sa vezi ca la un moment dat pana si PCR-ul i-a trimis pe linii moarte (vezi Ilici etc.) si nu au avut roluri decisive(ministri etc) ci doar posturi unde puteau fi verificati!!!!!!! De ce??????
Proditionem amo, sed proditores odi! a zis odata Cezar! Cine a furat,tradat odata va fura si va trada si a doua oara! De aceea securistii se foloseau de ei dar nu au fost niciodata lucratori la secu!
Stiu ca o mi sa sara in cap ca sunt securist!!!!!!!!!!!!!

Ai dreaqu patrioti erau securistii aia!!! Cand schingiuiau oameni pentru ca nu erau de acord cu politica partidului si a lui Ceausescu, tot din patriotism o faceau? Si cand omorau taranii care nu voiau sa se inscrie in CAP, tot patrioti???

Cand activistii PCR aveau asigurata mancarea de la gospodariile de partid in anii '80, in timp ce romanii stateau la coada la gheare de pui, dormeau infofoliti in apartamente inghetate, invatau la lumina lumanarii sau faceau baie o data pe saptamana pentru ca nu aveau apa calda, tot patrioti erau?

Sir, incearca sa spui povestile astea copiilor tai, ca ei sigur nu au prins vremurile alea mizerabile, nu celor care le-au trait din plin.

Nici acum nu este bine, romanii o duc greu, au devenit robi in propria tara, dar a cui este vina in primul rand? Iti spun eu: a securistilor si activistilor PCR! Cine a preluat puterea in 1989? Nu taranistii, nici liberalii adevarati de atunci, ci securistii si activistii PCR din esaloanele 2 si 3. Ei au constituit FSN-ul si ei ne-au hotarat soarta in primii an. Ei au declansat jaful si distrugerea.

Cine sunt bogatasii Romaniei acum? Tot ei, securistii patrioti si activistii PCR care mureau de grija poporului roman....

Da un exemplu de roman schingiut de Directia IV?
Dar un roman schingiuit de Directia a II-a?
Dar de Directia I?
In hei-rupismul vostru ati desfiintat niste directii din DSS CARE NU AU AVUT NICI O TREABA CU POLITIA POLITICA ADICA DIRECTIA VI !
Si acum tipati ca v-au furat toti care cum a putut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TOATE TARILE AU SERVICII SECRETE(CIA,MI5 ETC) Manipularea va facut sa cereti desfiintarea DSS,care va putea informa cine sunt anumiti oameni care erau in balconul CC!!!!!!!! ASTA A FOST SI SCOPUL!!!!!!!!!!!!!!!!! Se putea ancheta si condamna anumite cadre ale DSS CARE AU FACUT POLITIE POLITICA!!!!!!!!!!!!!
Nu neg ca activistii au avut ceva mai multe avantaje ! Dar cati romani isi permit acum macar ratia aia pe care o asigurat-o aia pe care ii huliti? Cati romani nu stau in frig pentru ca nu au bani sa platesca intretinera? Sau cati romani stau in frig, fara apa calda DESI SUNT CU PLATA INTRETINERII LA ZI ,DAR AU VECINI CARE NU ISI POT PLATI INTRETINEREA ???
Daca unii dintre noi au avut noroc si s-au ajuns bravo lor, dar aici vorbim de majoritatea romanilor care TRAIESC IN ACELASI FRIG,IN ACEEASI FOAME(sau ma rog potolita de chimicale gen E-uri,cum si pe vremea PCR-ului isi potoleau foamea prin,, descurcare'') DAR RAMANE DIFERENTA E CA ATUNCI ROMANIA ACUMULA BANI IAR ACUM ACUMULEAZA ISTE HOTI!
Dar daca ,,interesul national'' e ceva la care trebuie sa se gandeasca altii nu romanii! Romanii trebuie sa faca friptane cat capacul de la WC, sa bage in ei ca spartii,sa se plimbe cu ,,tancuri'' care consuma cat mai mult,ei trebuie sa faca imprumuturi in banci ca sa isi cumpere ,,plasme'' cat mai mari sa poata beli ochii la A3,sau sa-si cumpere masini,sa faca excursii etc. VAI DE VOI!
SUNTETI REVOLTATI CAND TOTI EUROPENII VA JUDECA LA GRAMADA ,SI DIN TIGANI,INFRACTORI NU VA SCOT!!!!!!!!!!! DAR CUM JUDECATI SECURITATEA????DAR MEMBRII PCR ETC.Trebuiau anchetati punctual, oamenii nu toata structura facuta si intretinuta cu bani multi (ma refer la structura informativa externa) care ne putea da relatii despre anumite companii, firme si persoane care veneau sa ,,investesca'' in Romania! Si nu mai avam tara plina de haisami,chevroni etc,
Razbunarea e arma ..............!

Sirule, mai ai putin si o sa ne intrebi si tu ca Leana, cati romani au murit de foame in vremea lui Ceasca. Daca tu ai dus-o bine atunci si ti-a placut, e treaba ta, dar nu generaliza frate, vorbeste strict din punctul tau de vedere. Tatal meu a fost muncitor, nu a fost nici securist si nici APV-ist. Dimpotriva, a avut de suferit din cauza celor carora le duci tu acum dorul.Nu a fost primit la liceu din cauza de dosar, pentru ca bunicul lui fusese declarat chiabur, pentru ca avea si el vreo 10 hectare de pamant si nu voise sa se inscrie in CAP, iar tatal lui refuzase, prizonier fiind in URSS,sa se intoarca cu rusii in divizia Tudoor Vladimirescu. Asa ca noi nu am crescut cu alimente de la popota vreunei unitati sau de la magazinele speciale ale securistilor si activistilor laudati de tine.
Eu am simtit din plin umanismul comunistilor tai in anii '80, cand ma intorceam de la scoala si urcam scarile blocului pe pipaite, in intuneric intuneric, ma schimbam de haine imbracand niste haine mai groase cu care sa rezist frigului din casa si imi faceam temele la lumina lampii cu gaz, asta fiind in Bucuresti, nu in vreun sat de munte.Iar cand veneau sarbatorile, ai mei se duceau si stateau noptile la coada la macelarie, ca sa avem o bucata de carne pe masa de Craciun, pentru ca nu aveam nicio ruda la tara.

Asa ca nu ma invata tu cum a fost comunismul! Daca tie ti-a priit, sa fii sanatos, dar ai decenta si taci naibii din gura, nu te mai repezi ca prosata cu mizeriile astea, ca romanul vrea sa manance friptura cat capacul de WC.

Iar pentru figurile de prost gust, referitoare la romani si la cum ne vad strainii, iti dedic un sincer "fuck you!". Ai baut apa dupa scarba de harkov? Va pute Romania? Ai respirat cativa ani aerul strainatatii si acum vorbesti despre romanii din Romania, tu fiind altceva? Esti un taran coclit bai, daca vezi lucrurile asa!!!
De bine ce o duci acolo si la cati prieteni ti-ai facut printre straini, ce mai cauti pe un forum romanesc? Crezi ca numai tu stii cum este in strainatate?

9am_2878

219 mesaje
Postat pe: 24 Decembrie 2013, ora 09:15

De la: KARP0V_, la data 2013-12-23 23:31:05Basescu va fi un nimeni ca si nastase, ca si constantinescu......peste 365 de zile.

ASA CUM ESTI SI TU....UN NIMENI, UN COATE GOALE ASCUNS IN SPATELE UNOR POSTARI CHIPURILE DE PRESCOLAR DAR IN REALIATE UN RATAT SADEA! PS.Ce pensie ai ,,copile''?

9am_1454

1051 mesaje
Postat pe: 24 Decembrie 2013, ora 10:45

De la: Black_Friday_, la data 2013-12-24 05:18:10
De la: sirboby, la data 2013-12-23 23:18:37
De la: Black_Friday_, la data 2013-12-23 18:15:07
De la: sirboby, la data 2013-12-23 16:13:52
De la: 9am_1454, la data 2013-12-23 10:39:53Constat ca, usurel, discutiile s-au departat de subiectul Basescu si se indreapta spre subiectul: JOS USL !
Cine guverneaza isi umple buzunarele dar scade in sondaje, iar cei care n-au nimic de dat dar totul de promis, cresc in sondaje.
Dupa parerea mea, atat de prost cum se guverneaza azi s-a mai intamplat doar pe vremea lui Vacaroiu.
Si, cel mai trist mi se pare ca oamenii astia chinuiti de activistii si securistii din slujba PCR continua sa-i voteze pe cei care-i jefuiesc si-i mint fara nici o jena.
Se vorbeste despre schimbarea clasei politice.
Nu se va intampla !
De ce ?
Simplu: pentru ca sa se intample asta trebuie schimbata mentalitatea alegatorilor !
Deci, pana nu se schimba clasa alegatorilor, nu se va schimba cea politica !
Lucru pe care nu-l vad posibil in urmatorii 40-50 de ani.

Era bine daca erau activisti sau securisti din slujba PCR!!!!!!!!!!!! Macar aia erau patrioti! DAR ASTIA NU SUNT DECAT NISTE PUPINCURISTI , TURNATORI,INFORMATORI LA SECU! Nu securisti! Daca le scormonesti prin CV ai sa vezi ca la un moment dat pana si PCR-ul i-a trimis pe linii moarte (vezi Ilici etc.) si nu au avut roluri decisive(ministri etc) ci doar posturi unde puteau fi verificati!!!!!!! De ce??????
Proditionem amo, sed proditores odi! a zis odata Cezar! Cine a furat,tradat odata va fura si va trada si a doua oara! De aceea securistii se foloseau de ei dar nu au fost niciodata lucratori la secu!
Stiu ca o mi sa sara in cap ca sunt securist!!!!!!!!!!!!!

Ai dreaqu patrioti erau securistii aia!!! Cand schingiuiau oameni pentru ca nu erau de acord cu politica partidului si a lui Ceausescu, tot din patriotism o faceau? Si cand omorau taranii care nu voiau sa se inscrie in CAP, tot patrioti???

Cand activistii PCR aveau asigurata mancarea de la gospodariile de partid in anii '80, in timp ce romanii stateau la coada la gheare de pui, dormeau infofoliti in apartamente inghetate, invatau la lumina lumanarii sau faceau baie o data pe saptamana pentru ca nu aveau apa calda, tot patrioti erau?

Sir, incearca sa spui povestile astea copiilor tai, ca ei sigur nu au prins vremurile alea mizerabile, nu celor care le-au trait din plin.

Nici acum nu este bine, romanii o duc greu, au devenit robi in propria tara, dar a cui este vina in primul rand? Iti spun eu: a securistilor si activistilor PCR! Cine a preluat puterea in 1989? Nu taranistii, nici liberalii adevarati de atunci, ci securistii si activistii PCR din esaloanele 2 si 3. Ei au constituit FSN-ul si ei ne-au hotarat soarta in primii an. Ei au declansat jaful si distrugerea.

Cine sunt bogatasii Romaniei acum? Tot ei, securistii patrioti si activistii PCR care mureau de grija poporului roman....

Da un exemplu de roman schingiut de Directia IV?
Dar un roman schingiuit de Directia a II-a?
Dar de Directia I?
In hei-rupismul vostru ati desfiintat niste directii din DSS CARE NU AU AVUT NICI O TREABA CU POLITIA POLITICA ADICA DIRECTIA VI !
Si acum tipati ca v-au furat toti care cum a putut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TOATE TARILE AU SERVICII SECRETE(CIA,MI5 ETC) Manipularea va facut sa cereti desfiintarea DSS,care va putea informa cine sunt anumiti oameni care erau in balconul CC!!!!!!!! ASTA A FOST SI SCOPUL!!!!!!!!!!!!!!!!! Se putea ancheta si condamna anumite cadre ale DSS CARE AU FACUT POLITIE POLITICA!!!!!!!!!!!!!
Nu neg ca activistii au avut ceva mai multe avantaje ! Dar cati romani isi permit acum macar ratia aia pe care o asigurat-o aia pe care ii huliti? Cati romani nu stau in frig pentru ca nu au bani sa platesca intretinera? Sau cati romani stau in frig, fara apa calda DESI SUNT CU PLATA INTRETINERII LA ZI ,DAR AU VECINI CARE NU ISI POT PLATI INTRETINEREA ???
Daca unii dintre noi au avut noroc si s-au ajuns bravo lor, dar aici vorbim de majoritatea romanilor care TRAIESC IN ACELASI FRIG,IN ACEEASI FOAME(sau ma rog potolita de chimicale gen E-uri,cum si pe vremea PCR-ului isi potoleau foamea prin,, descurcare'') DAR RAMANE DIFERENTA E CA ATUNCI ROMANIA ACUMULA BANI IAR ACUM ACUMULEAZA ISTE HOTI!
Dar daca ,,interesul national'' e ceva la care trebuie sa se gandeasca altii nu romanii! Romanii trebuie sa faca friptane cat capacul de la WC, sa bage in ei ca spartii,sa se plimbe cu ,,tancuri'' care consuma cat mai mult,ei trebuie sa faca imprumuturi in banci ca sa isi cumpere ,,plasme'' cat mai mari sa poata beli ochii la A3,sau sa-si cumpere masini,sa faca excursii etc. VAI DE VOI!
SUNTETI REVOLTATI CAND TOTI EUROPENII VA JUDECA LA GRAMADA ,SI DIN TIGANI,INFRACTORI NU VA SCOT!!!!!!!!!!! DAR CUM JUDECATI SECURITATEA????DAR MEMBRII PCR ETC.Trebuiau anchetati punctual, oamenii nu toata structura facuta si intretinuta cu bani multi (ma refer la structura informativa externa) care ne putea da relatii despre anumite companii, firme si persoane care veneau sa ,,investesca'' in Romania! Si nu mai avam tara plina de haisami,chevroni etc,
Razbunarea e arma ..............!

Sirule, mai ai putin si o sa ne intrebi si tu ca Leana, cati romani au murit de foame in vremea lui Ceasca. Daca tu ai dus-o bine atunci si ti-a placut, e treaba ta, dar nu generaliza frate, vorbeste strict din punctul tau de vedere. Tatal meu a fost muncitor, nu a fost nici securist si nici APV-ist. Dimpotriva, a avut de suferit din cauza celor carora le duci tu acum dorul.Nu a fost primit la liceu din cauza de dosar, pentru ca bunicul lui fusese declarat chiabur, pentru ca avea si el vreo 10 hectare de pamant si nu voise sa se inscrie in CAP, iar tatal lui refuzase, prizonier fiind in URSS,sa se intoarca cu rusii in divizia Tudoor Vladimirescu. Asa ca noi nu am crescut cu alimente de la popota vreunei unitati sau de la magazinele speciale ale securistilor si activistilor laudati de tine.
Eu am simtit din plin umanismul comunistilor tai in anii '80, cand ma intorceam de la scoala si urcam scarile blocului pe pipaite, in intuneric intuneric, ma schimbam de haine imbracand niste haine mai groase cu care sa rezist frigului din casa si imi faceam temele la lumina lampii cu gaz, asta fiind in Bucuresti, nu in vreun sat de munte.Iar cand veneau sarbatorile, ai mei se duceau si stateau noptile la coada la macelarie, ca sa avem o bucata de carne pe masa de Craciun, pentru ca nu aveam nicio ruda la tara.

Asa ca nu ma invata tu cum a fost comunismul! Daca tie ti-a priit, sa fii sanatos, dar ai decenta si taci naibii din gura, nu te mai repezi ca prosata cu mizeriile astea, ca romanul vrea sa manance friptura cat capacul de WC.

Iar pentru figurile de prost gust, referitoare la romani si la cum ne vad strainii, iti dedic un sincer "fuck you!". Ai baut apa dupa scarba de harkov? Va pute Romania? Ai respirat cativa ani aerul strainatatii si acum vorbesti despre romanii din Romania, tu fiind altceva? Esti un taran coclit bai, daca vezi lucrurile asa!!!
De bine ce o duci acolo si la cati prieteni ti-ai facut printre straini, ce mai cauti pe un forum romanesc? Crezi ca numai tu stii cum este in strainatate?

Asa este, am exact aceleasi pareri ca si tine despre perioada ceausista, a fost intocmai cum o descri, chiar daca eu am trait intr-un orasel din provincie si nu in capitala.
La fel cred si despre cacaciosi de teapa lui Hakon si a altora care nu se mai considera romani de multi prieteni ce au pe-acolo pe unde s-au pripasit si nu mai prididesc cu sfaturile. Cretineii astia isi imagineaza ca daca au avut pe cineva care le-a gasit un loc de munca bine platit pe-afara, i-au si transformat automat in destepti, in niste fiinte superioare, in niste romani mult mai romani, spusele lor seamana mai degraba cu tezele lui Ceausescu din mai, aprilie si dintotdeauna, li se pare ca orice basina dau pe gura devine linie directoare de urmat fara cracnire de catre niste retarzi cum ne vad pe noi, fraierii care-am ramas in tara.
Nu ne rasculam la comanda unui bou ca Hakon sau altii ca ei, asta e pacatul nostru, nu ducem la indeplinire, de indata si fara cracnire, sarcinile pe care ni le traseaza idiotii astia.

Si, da, iar iti dau dreptate, tembelii astia isi imagineaza ca numai ei au fost pe-afara.
Am fost si eu, si nimeni nu m-a injurat, n-a fost oripilat cand a aflat ca sunt roman, n-a lesinat nimeni ... nu s-a sinchisit nimeni de invazia pe care o produsesem prin prezenta mea.
Unora chiar le-a placut de mine si m-au invitat sa mai revin. Si nu cred ca au fost numai politicosi. CHIAR DACA STIU CA SPUN ASTA TUTUROR. Si o sa ma mai duc daca imi voi permite pentru ca mi-a placut.

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 24 Decembrie 2013, ora 11:11

România e, în multe privinþe, o alcãtuire paradoxalã. De aceea e greu
sistematizabilã, de aceea e greu de guvernat. Reuºim lucruri care, în
mod normal, nu merg împreunã. Reuºim de pildã, constatase deja Titu
Maiorescu, sã producem forme,  pentru care ne lipseºte cu totul
fondul. Aºa ceva nu e la îndemâna oricui. ªi ceea ce e spectaculos e
cã, una peste alta, þara funcþioneazã, aºa paradoxalã, improbabilã cum
este! Sã dãm câteva exemple:

Una dintre neobiºnuitele noastre reuºite este sã  avem un coeficient
imens de poluare (în aer, în apã ºi pe pãmânt), fãrã sã avem o mare
industrie. Industria noastrã este sublimã, dar imperceptibilã altfel
decât prin cantitatea de toxine pe care o emanã. Ne otrãvim, aºadar,
fãrã otravã sau, mai exact, obþinem otravã din te miri ce.

O altã reuºitã paradoxalã: avem medici foarte buni ºi spitale foarte
proaste... E inexplicabil cum poþi avea medici de calibru, când mai
tuturor le lipseºte instrumentarul necesar pentru a-ºi face meseria
onorabil. ªi totuºi ºi-o fac. Medicul te salveazã, "sistemul" te
omoarã.

Alt miracol: avem o mare concentrare de "atracþii turistice" ºi n-avem
turism. Turismul n-ar da rezultate la noi decât dacã s-ar generaliza
un mod de teleportare a turiºtilor, aºa încât ei sã ajungã în faþa
frumuseþilor patriei fãrã sã aibã nevoie de drumuri, de hoteluri ºi de
servicii  în general. Paradox colateral: suntem ospitalieri, dar
umflãm  grosolan nota de platã, pe baza ideii cã "strãinul" trebuie
jumulit.

Mai departe: ne lãudãm cu elevi eminenþi, foarte bine calificaþi la
felurite olimpiade internaþionale, dar ºtim cu toþii cã învãþãmântul
autohton e în crizã, cã profesorii s-au descalificat, cã ºcolile sunt
delabrate ºi salariile sunt mici.

Avem tradiþii agrare incontestabile, pãmânt fertil, mânã de lucru,
dar nu prea mai avem agriculturã: mâncãm pâine turceascã, fructe ºi
legume comunitare, iar carne ºi produse din carne importãm din toatã
lumea.

Suntem sãraci, dar am umplut Bucureºtiul de automobile pretenþioase,
cârciumile sunt pline, cãlãtorii români se înghesuie prin avioane
trans-europene ºi trans-atlantice cu bagaje de apocalipsã.

Suntem patrioþi, dar n-avem patriotism: adicã nu ne preocupã
grãdinãritul limbii strãmoºeºti, viitorul imediat ºi concret al þãrii,
istoria ei,  monumentele ei, instituþiile ei. Avem la chefuri
romanþioase suspinuri naþionale, dar primul gând când ne amintim de
þãriºoarã e s-o delapidãm.

Pe mãsurã ce avem elite mai puþine, dezvoltãm faþã de ele un dispreþ
tot mai mare.

Avem ºomaj, dar muncim la negru, n-avem bani, dar ne descurcãm,
suntem creºtini, dar la câte un hram sau la câte o sãrbãtoare ortodoxã
ne îmbulzim, ne ocãrâm ºi vociferãm ca o hoardã fãrã istorie ºi fãrã
credinþã.

Orice analizã a României contemporane (sau eterne?) se blocheazã, la
un moment dat, în paradoxuri asemãnãtoare.  Inventarul lor pare
infinit.

În rezumat,  s-ar spune cã ori avem evoluþii interminabile, care nu
culmineazã niciodatã într-un scop atins, ori avem împliniri care nu se
justificã prin nici o evoluþie. Ori drum fãrã þintã, ori þintã fãrã
drum. Creºterea organicã, cu rezultat conºtient ºi = previzibil,
continuitatea, consecvenþa, organizarea, tenacitatea iatã virtuþile
care ne lipsesc. Dar ne descurcãm noi ºi fãrã...

Nici în strãinãtate nu e  totul perfect. Nici vorbã. În  Franþa
disciplina rutierã e ºleampãtã, infinit mai rea decât în Germania;
portofelul îþi poate fi furat oriunde pe glob; ºmecheri ºi obraznici
se gãsesc pretutindeni; surpriza restaurantului scump ºi prost e mereu
posibilã; unele locuri sunt murdare; blocuri  dizgraþioase s-au
construit, mai ales în anii '60, peste tot; companiile aeriene
occidentale oferã servicii mediocre, provoacã întârzieri, nu te
scutesc, la o adicã, de pierderea bagajelor.

Pe scurt, oriunde te-ai afla, poþi întâlni numeroase prilejuri
de indispoziþie.

La noi e altfel. Neregulile, inconfortul, arbitrarul, lipsa de
educaþie, nesimþirea, ilegalitatea, aproximaþia, mã rog, toatã
ornamentica "milenarã" a þãriºoarei ilustreazã o tradiþie durabilã.

Nu e vorba de accidente, de "din când în când"-uri tolerabile,
inerente, compensate de un fundal general agreabil.

Fundalul a ocupat avanscena. ªi e esenþialmente neplãcut. E
muºchiulos, vital, indestructibil. Turcii vin ºi pleacã, fanarioþii
vin ºi pleacã, ruºii vin ºi pleacã, comuniºtii vin ºi pleacã. Noi
rezistãm fãlos, fudul, chefliu ºi dârz. Dãm vina pe ei, pe toþi, ºi ne
vedem de treabã.

NATO  încearcã sã ne organizeze, UE încearcã sã ne domesticeascã.

Degeaba. Apa trece, pietrele rãmân, avem ºapte vieþi în pieptul
de aramã, românul nu piere. Nu moare ºi nu se transformã. Se
adapteazã. Se descurcã.

Þine cu dinþii de specificul lui naþional. ªi tocmai de aceea,
sunt pesimist. Cred cã nu ne vom schimba niciodatã. Vom continua sã
stãm în calea tuturor binefacerilor ºi noroacelor, fãrã sã luãm decât
caimacul de primã instanþã.

În rest, vom dospi, somnolenþi, în dulcele borº autohton, cu mici
accese de enervare tandrã...

Strãzile vor rãmâne mereu betege, pline de gropi ºi asfaltate cu
gumilastic, autostrãzile, dacã vor exista, vor fi niºte ºantiere
perpetue, ºoferii "profesioniºti sau amatori" vor conduce bezmetic,
isteric, mitocãneºte.

Îºi vor parca maºinile în poarta ta, în curtea ta, în sufletul
tãu ºi, dacã protestezi, te vor înjura exterminator sau vor zâmbi
suveran, de la înãlþimea limuzinei proprii. Justiþia va fi mereu o
loterie, ziarele vor evita orice urmã de decenþã ºi de nobleþe. Limba
se va strica zi de zi, televiziunile vor atinge culmi de manipulare ºi
trivialitate. Laura Andreșan e doar începutul. Oricine va putea
striga în piaþa publicã orice despre oricine. "Relaþiile", pilele,
bacºiºul vor fi la fel de greu de înlãturat ca ºi câinii vagabonzi,
politicienii vor perora obscen despre patrie ºi se vor gândi strict la
gãºtile de partid ºi la  conturile personale.

Toate scursurile vor ajunge vedete, toþi derbedeii vor deveni
campioni ai dreptãþii. Vom fi sufocaþi de proasta creºtere, de
inculturã, de muzicã proastã ºi de fast-food. Prostia va avea bani,
iar nepriceperea va avea putere. Aerul se va umple de invidie, urã ºi
bãºcãlie. Comunismul va reînvia, roz ºi cochet, cu sprijinul unor
bãieþei de bani (ºi idei) gata, semidocþi ºi trendy, netrãiþi,
iresponsabili, grãbiþi sã gãseascã înainte de a cãuta. În schimb,
icoanele vor fi evacuate din viaþa publicã, în numele unei libertãþi
de conºtiinþã care nu ºtie încã nici ce e libertatea, nici ce e
conºtiinþa.

Manelele se vor multiplica, urbanistica va intra în colaps, vom
avansa trudnic printre rãgete ºi scuipãturi. ªi vom vota, o datã la
patru ani, în funcþie de clubul sportiv care ne place.

Cum vedeþi, sunt pesimist. Ba pot, pentru ca sã spun, cã sunt apocaliptic.

Totul a început când, întors la Bucureºti dupã o vacanþã
agitatã pe alte meleaguri, am constatat douã lucruri: mai întâi cã e
mai cald  decât în restul Europei, mai cald decât la Mediterana ºi
apoi cã singura scarã rulantã care urca de la autobuze la ghiºeele de
control-pașapoarte nu  funcþioneazã. Am urcat gâfâind, cu mireasma
patriei în nãri.

Sunt prea pesimist? De-abia aºtept sã fiu contrazis.

Andrei  Pleºu 

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 24 Decembrie 2013, ora 11:37

Nu se vorbeºte destul despre poluarea sonorã la care ne condamnã nu statul sau politica globalã, ci semenii noºtri. În comparaþie cu alte seminþii, românii au tendinþa sã vorbeascã tare. Fie rãstit (la nervi), fie surescitat (la veselie), fie pur ºi simplu tare, din proastã creºtere sau din convingerea cã ce are de spus intereseazã pe toatã lumea, românul cultivã tonul ridicat.

Pare sã creadã cã interlocutorul – orice interlocutor -  e, prin definiþie, cineva tare de ureche. De aceea, strada, cîrciuma, mall-ul, toate locurile publice au, la noi, ceva de iarmaroc pestriþ. Ceea ce, în oraºele „normale” din alte pãrþi, este zumzetul discret al ambianþei urbane, la noi e zgomot de codru, de Bãrãgan, de zaiafet. ªi cînd munceºte, românul îºi cheltuie jumãtate din energie strigînd.

Chiar ºi micile ºantiere curente (cele care, de pildã, dau gãuri în asfalt) provoacã tãmbãlãu. „Coechipierii” se cheamã non stop unii pe alþii, îºi dau indicaþii, înjurã cu nãduf, sau, mãcar, fluierã a pagubã. Nici noaptea nu-i potoleºte. Ba dimpotrivã! Stimulaþi, cumva, de liniºtea din jur, se strãduiesc încã ºi mai abitir s-o umple cu interjecþii. Sã fie un reziduum ancestral al singurãtãþii pastorale? Al vremurilor cînd se dialoga de pe un deal pe altul? Sau al muncii de cîmpie, sub un soare torid, cînd agricultorul cerea apã consoartei aflate la celãlalt capãt al tarlalei?

Dar ºi modernitatea a fost de îndatã adoptatã tot pe linia ”aplicaþiilor” ei sonore.
Radioul, amplificatoarele, telefonul mobil ºi-au adus rapid contribuþia la multiplicarea trepidaþiilor noastre auriculare. La masa de-alãturi din restaurant, de pildã, cînd cîte un client volubil face lungi conversaþii cu iubita, cu mama, cu ºefu`, aºa încît, vrei nu vrei, devii indiscret (chiar dacã omul nu pare sã aibã nimic de ascuns). De altfel ºi fãrã telefon unii muºterii de la mesele învecinate îþi stricã liniºtiþi cheful ºi ciorba întreþinîndu-se cu amicii din jur ca ºi cum ar fi acasã, în bucãtãria proprie: cu glas mare, cu hohote de rîs ascuþite, cu tachinerii de budoar.

Prin oraºe s-a rãspîndit obiceiul ca, din cînd în cînd, în piaþa centralã, o orchestrã ”de fiþe” sã-ºi instaleze pagode întregi de scule muzicale, cu ajutorul cãrora terorizeazã sonor, ore de-a rîndul, tot ce miºcã pe o razã de cîþiva kilometri. S-a dovedit cã ºoarecii, de la anumite cote de decibeli în sus, fac ulcer, se nevrozeazã sau mor. Omul pare sã fie mai rezistent. Eventual se cretinizeazã, cade în fandacsie sau, mai rãu, devine dependent. Oricum, mãrturisesc cã n-am prea multã încredere în cei care, fericiþi (sau resemnaþi) sã fie agresaþi în felul acesta, îºi exprimã ”liber” votul cînd li se cere…

Un obicei generalizat este ºi ”muzica de fond” din orice magazin, dar mai ales din restaurante ºi cafenele. Eºti invitat sã abandonezi orice conversaþie ºi sã te dai pe mîna gazdei, cu preferinþele ei muzicale, cu nevoia ei de zumzãialã ritmicã sau de imagini televizate. Iar cine crede cã poþi gãsi scãpare în aer liber, se înºealã amarnic. Vrei sã te retragi undeva, departe de lume, într-o cabanã pitoreascã, pe-un picior de plai, pe-o gurã de rai? Ai toate ºansele sã te trezeºti, într-o bunã zi, cã paradisul însuºi e invadat de pasiunea cuiva din zonã pentru minunatul nostru folclor sau pentru ºugubeþele noastre manele.

Faþã de epidemia de sunete revãrsatã peste vãi întregi, micile exerciþii de prin cîrciumi ºi pieþe sunt jocuri nevinovate de amatori. Cred, sincer, cã un asemenea regim sonor, o asemenea cruciadã de decibeli sunt o sursã primejdioasã de imbecilizare publicã.
Simplul fapt cã urechile noastre nu se mai odihnesc niciodatã e o catastrofã. Ca sã nu mai vorbesc despre ce eºti obligat sã auzi. Cãci nu asculþi Mozart sau Eminescu (nici ei n-ar fi, de altfel, o hranã igienicã, dacã prezenþa lor acusticã ar fi obligatorie ºi neîntreruptã), ci asculþi lucruri de genul:

”Ce te uiþi aºa, du-te-n pana mea!”, ”Iubi, iubiþel, scoate banii de la bancã, sã-þi arãt cã nu-s þãrancã, bagã cardu-n bancomat, sã-mi arãþi cã eºti bãrbat”, ”Sunt bunã, bunã de tot, altcumva sã fiu nu pot!”, ”Tatãl meu este boier, cã mi-a luat elicopter!”, ”Sunt bãrbat de calitate, super-calitate. La mine gîndeºte capul ºi cîºtig banii cu sacul”.

Asaltaþi, clipã de clipã, cu voie sau fãrã voie, de asemenea ingeniozitãþi erotice, comerciale, metafizice, nu e de mirare cã ne degradãm vesel, cu mic cu mare, ratãm bacalaureatul, încurcãm economia de piaþã, gîndim politicul ca pe o huiduialã de stadion, facem rating unor emisiuni ºi unor ziare de birt, vorbim româna ca pe o limbã strãinã, ne realizãm social ºi intelectual pe forumuri, alegem parlamentari descurcãreþi, formaþi la ”fãrã frecvenþã”, ne uitãm de sus la dumneaei Europa, dãm vitejeºte cu oiºtea-n gard, cu bîta-n baltã ºi cu nuca-n perete.

Facem tot ce facem pe un fond muzical pe care ni-l aleg alþii. Am scãpat de totalitarismul ideologilor comuniºti ºi cochetãm cu totalitarismul þoapei prepotente.

La mai mare!

Andrei Plesu

Fosta membra 9am.ro

985 mesaje
Postat pe: 24 Decembrie 2013, ora 11:50

There are only two global problems of humanity, energy and education. Energy is the basis of material existence and education as social. They must be resolved.
The rest is speculation, business

Tetsuo Yoshida

Fosta membra 9am.ro

1833 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 24 Decembrie 2013, ora 12:01

1454 "Asa este, am exact aceleasi pareri ca si tine despre perioada ceausista, a fost intocmai cum o descri, chiar daca eu am trait intr-un orasel din provincie si nu in capitala.
La fel cred si despre cacaciosi de teapa lui Hakon si a altora care nu se mai considera romani de multi prieteni ce au pe-acolo pe unde s-au pripasit si nu mai prididesc cu sfaturile. Cretineii astia isi imagineaza ca daca au avut pe cineva care le-a gasit un loc de munca bine platit pe-afara, i-au si transformat automat in destepti, in niste fiinte superioare, in niste romani mult mai romani, spusele lor seamana mai degraba cu tezele lui Ceausescu din mai, aprilie si dintotdeauna, li se pare ca orice basina dau pe gura devine linie directoare de urmat fara cracnire de catre niste retarzi cum ne vad pe noi, fraierii care-am ramas in tara.
Nu ne rasculam la comanda unui bou ca Hakon sau altii ca ei, asta e pacatul nostru, nu ducem la indeplinire, de indata si fara cracnire, sarcinile pe care ni le traseaza idiotii astia.

Si, da, iar iti dau dreptate, tembelii astia isi imagineaza ca numai ei au fost pe-afara.
Am fost si eu, si nimeni nu m-a injurat, n-a fost oripilat cand a aflat ca sunt roman, n-a lesinat nimeni ... nu s-a sinchisit nimeni de invazia pe care o produsesem prin prezenta mea.
Unora chiar le-a placut de mine si m-au invitat sa mai revin. Si nu cred ca au fost numai politicosi. CHIAR DACA STIU CA SPUN ASTA TUTUROR. Si o sa ma mai duc daca imi voi permite pentru ca mi-a placut ".[/quote]

Pana la urma , despre ce este vorba ? Despre mentalitatea romaneasca despre care admiti ca este rea sau despre mandria orgoliulului ranit in nationalism ?Daca recunoastem cu totii ca mentalitatiea generala trebuie sa se schimbe de ce ne suparam atat de usor atunci cand o spune unul care traieste afara ?
Doar pentru ca nu suportam sfaturi de la altii ?
Iti surade directia inspre care ne indreptam ? Cu siguranta nu vrem sa ne intoarcem in bezna " epocii de aur " si atunci ce-i de facut ? Sa asteptam stoici si mandri sa treaca 40-50 de ani asa cum ai spus dar nu cumva sa indrazneasca vreunul sa ne dea sfaturi ??
Care este interesul nostru general ? Sa fim mandri saraci nationalisti infranti de clasa politica sau sa schimbam mentalitatea generala ?
De ce mai discutam cu totii pe aici ?
Stiu , e mai simplu sa ne pupam si sa ne complimentam reciproc , sa fim mandri ca suntem romani dar cu ce ne incalzeste asta in urmatorii 40-50 de ani ! ?

Pagini: << 1349 1350 1351 1352 1353 1354 1355 1356 1357 1358 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului basescu
Mergi la: