Cutremur în România. Unde a fost resimțit

Un cutremur de 2,5 grade s-a produs în România, la ora 6:53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Institutul Național pentru Fizica Pământului transmite că cutremurul s-a produs la o adâncime de 125 km.

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 61 km E de Brasov, 63 km NE de Ploiesti, 117 km N de Bucuresti, 129 km S de Bacau, 129 km V de Braila, 132 km V de Galati, 136 km NE de Pitesti, 175 km E de Sibiu, 182 km N de Ruse, 211 km SV de Iasi.

De la începutul anului au avut loc deja două cutremure. Unul dintre acestea s-a produs chiar în prima zi din nou an, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 80 de kilometri. Iar al doilea cutremur a avut loc în a cincea zi din noul an, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 100km, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.


Cel mai puternic cutremur din România în ultimii ani

La datat de 3 noiembrie 2022, România a fost surprinsă de un cutremur destul de puternic. Potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul care a avut loc în dimineața zilei de 3 noiembrie inițial a înregistrat o magnitudine de 5,5, după care specialiștii au revizuit intensitatea lui la 5,2. Cutremurul a avut loc în jurul orei 06.50, în zona seismică Vrancea, Buzău, însă a fost resimțit în mai multe orașe din țară și nu doar.

Zona seismică Vrancea este considerată cea mai activă zona epicentrală din România. Anume din acea zonă pornesc majoritatea cutremurelor înregistrate în România.


De ce RO-Alert nu a trimis un mesaj de avertizare la cutremur

Atunci când vine vorba de cutremurele produse în România, oamenii nu sunt avertizați prin mesaje emise de RO-Alert. O mare parte dintre aceștia s-au întrebat de ce în asemenea cazuri nu sunt emise mesaje de avertizare.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce nu se emit mesaje RO-Alert în cazul unui cutremur și cu această ocazie a oferit două motive.