La ce vor renunța românii pentru a plăti facturile la curent și gaze

Un studiu publicat de Reveal Marketing Research arată că ponderea celor care cred că le va fi greu să își achite facturile la gaze și curent la iarnă se apropie de 60%. Jumătate dintre ei sunt îngrijorați că nu-și vor putea încălzi casele, iar 25% sunt preocupați de scumpirea produselor de bază, 13% de extinderea războiului din Ucraina și 5% de un nou val de infectări COVID-19.

Așa se ajunge la „soluția salvatoare”, aceea de a renunțat la ceva pentru a rămâne „în grafic”. Drept urmare, 50% declară că vor elimina produsele neesențiale, 48% vor să consume mai puțină energie, iar 42% se vor îmbrăca mai gros în casă.

Aproape o treime dintre români se pregătesc să oprească încălzirea în camerele neutilizate și să reducă temperatura la apă caldă. Deci nu e de mirare că doar 18% dintre români sunt optimiști, în timp ce 43% sunt pesimiști înainte de venirea iernii.


Recomandările experților pentru a reduce factura la gaze și curent la iarnă

Specialiștii spun că trebuie să setăm centrala pe 50-55 de grade Celsius, astfel apa va avea o temperatură optimă, de aproape 40 de grade Celsius. Termostatul trebuie setat pe 22-23 de grade Celsius.

În această perioadă, marii consumatori de energie electrică sunt electrocasnicele. Așa că frigiderul trebuie deschis rar și puțin, numai când punem sau scoatem mâncarea. Cât despre mașina de spălat, hainele trebuie spălate la temperatura indicată pe țesătură.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), susține că românii care trăiesc la bloc și depind de sistemul centralizat de termoficare vor ajunge să plătească facturi la energie cât salariul minim net pe un an întreg, după regularizările din februarie.


„Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.



La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh)”, a spus expertul.