Producătorii de carne de porc vin cu veşti îngrijorătoare. Pe fondul unui an agricol secetos, dar şi al numeroaselor focare de pestă porcină, cheltuielile de Crăciun ar putea fi semnificativ mai mari.
Așadar, un kilogram de carne de porc ar putea ajunge să coste dublu, ceea ce înseamnă că vom da chiar și 60 de lei pe kilogram, în funcție de calitatea cărnii pe care o alegem.
Un alt factor care contribuie la această majorare este costul energiei. De altfel, economiștii nu vin cu vești bune nici despre restul alimentelor, care vor continua să se scumpească. La acestea se adaugă și tendința producătorilor de a scumpi ingredientele înaintea sărbătorilor importante.
Ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadăÎn topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.
- gaze + 89%;
- ulei +49%;
- cartofi +42%;
- făină +33%;
- mălai +32%;
- ouă +15%;
- zahăr +15%;
- carne +15%;
- lactate +15%.
Dacă ne raportăm la costurile de azi, suma de 100 de lei e de ajuns pentru prea puține. Cu acești bani putem lua o franzelă, telemea de vacă, mălai, un kilogram de zahăr și cotlet de porc.
Comparativ cu anul precedent, prețurile alimentelor au crescut cu peste 35%. Uleiul este mai scump cu 27%, laptele și produsele lactate costă cu 8 și 15% mai mult, iar scumpirile continuă, avertizează specialiștii, căci producătorii au mai mult de plătit pentru energie, transport și salarii.
„Ne aşteptăm, fireşte, la o creştere. Costurile de producţie au crescut, nu este un secret pentru nimeni. Costurile finale fireşte vor creşte şi ele”, a declarat Dana Tănase, directorul Asociației Cărnii.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Crăciunul, mai scump decât anul trecut. Cât ar putea costa un kilogram de carne de porc.