Mii de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfânta Parascheva

MAI transmite că există 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc ziua numelui la data de 14 octombrie de ziua Sfintei Parascheva

În rândul prenumelor feminine, se regăsesc următoarele:

- Chiva - 427;

- Chivuţa - 567;

- Pachiţa - 411;

- Parasca - 1.135;

- Parascheva - 1.884;

- Paraschieva - 45;

- Paraschiva - 35.046;

- Paraschivuţa - 2;

- Paraschiţa - 77;

- Parastiţa - 8;

- Vuţa - 47.

Cât despre prenumele masculine, acestea sunt mai puține. Acestea sunt următoarele:

- Chivu - 226;

- Chivuţă - 2;

- Paraschiv - 3.061;

- Paraschivu - 12;

- Paraschiţă - 6;

- Petcu - 105.

În pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva au venit mii de credincioși din toate colțurile țării pentru a se ruga și a se închina la sfintele moaște. Mulți dintre ei au asistat și la slujbele care au avut loc zile la rând. Credincioșii au dat de pomană, s-au rugat de sănătate și pace la Sfânta Parascheva.


Povestea Sfântei Cuvioase Parascheva

Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate care erau foarte credincioși. Pe când avea doar 10 ani, Parascheva a auzit în timpul unei slujbe când se citea Evanghelia după Marcu și a decis să împartă hainele sale săracilor.


,,Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie" (Mar­cu 8, 34), a fost fragmentul din Evanghelie care a făcut-o să își dorească să facă un bine.



Sfânta Parascheva. Tradiții și obiceiuri

Una dintre cele mai populare superstiții de Sfânta Parascheva este că în ziua de sărbătoare creștinii nu au voie să mănânce fructe închise la culoare sau pepene roșu, deoarece acestea amintesc de sacrificiul martiric. De asemenea, nu se consumă nici nuci, castraveți sau poame în formă de cruce.