Cu cât s-au scumpit biletele de avion, în perioada concediilor, în acest an

Indiferent că au călătorit în scop turistic sau în interes de serviciu, pe distanțe medii în Europa, prețurile biletelor de avion au crescut considerabil față de anul trecut. Cea mai mare majorare de preț a înregistrat Franța, acolo unde tarifele au crescut cu 54,5%, de pe aeroporturile franceze către alte aeroporturi din Europa.

Cifrele sunt înregistrate în luna iulie a acestui an și arată o creștere imensă față de luna iulie a anului 2019, de exemplu, ultimul an în care transportul aerian nu a fost afectat de criza sanitară. De asemenea, rețeaua de zboruri lungi a înregistrat o creștere de preț de 28,8%, numai că în acele cazuri mai sunt restricții impuse de unele companii.


Sindicatul TAROM anunță că începând cu 23 august nu va decola niciun avion al companiei TAROM, între orele 4:00-7:00

Sindicatul Unit TAROM (SUT) a demarat acţiunea de strângere de semnături în vederea declanşării Conflictului colectiv de muncă la TAROM, cerinţă transmisă deja către angajator prin consemnarea în procesele verbale ale negocierii.


„Începând cu 23.08.2022, în semn de protest al membrilor Sindicatului Unit TAROM (SUT) piloţi, între orele 04-07 nu va decola niciun avion al Companiei TAROM. Calendarul protestelor va începe cu Notificarea angajatorului SC TAROM SA cu privire la organizarea de către Sindicat a unor greve de avertisment, două zile săptămânal, cu încetarea lucrului, dar nu mai mult de 2 ore, urmând ca la o dată stabilită de către Sindicat, să urmeze greva generală propriu-zisă, cu respectarea tuturor normelor legale”, potrivit unui comunicat remis joi.


Sindicaliștii din cadrul TAROM menționează că, în data de 23 iunie 2022, au fost demarate negocierile în vederea încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Termenul agreat de părți pentru încheierea unui contract expiră pe 23 august 2022.


„Negocierile s-au desfăşurat cu dificultate, fără a se ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale formulate de Sindicatul Unit Tarom (SUT)”, se menţionează în comunicat.


Reprezentanții sindicatului susțin că au depus toate diligențele pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, dar la data transmiterii comunicatului conducerea societății nu a dat curs niciuneia dintre revendicările formulate de SUT. Excepție a făcut creșterea bonului de masă de la 10 la 30 de lei.


„Dacă până la data de 23 august 2022 (dată agreată pentru încheierea contractului colectiv de muncă) nu se va ajunge la un acord cu conducerea societăţii cu privire la revendicările formulate, salariaţii au posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă şi a organizării grevei generale, cu respectarea condiţiilor legale”, se subliniază în comunicat.


Potrivit sursei citate, la ședința din 16 august anul curent, TAROM a prezentat o ofertă care a fost considerată inacceptabilă de către Comisia de negociere a CCM la nivel TAROM din partea Sindicatului Unit TAROM, având în vedere faptul că această ofertă nu acoperă, în unele departamente, nici măcar inflația pe anul 2022, respectiv de 15%.