Efectul secetei: fermele de vaci din România se închid rând pe rând

Liviu Chirea, deținătorul unei ferme de vaci de lapte în Olt, și-a dorit să facă zootehnie la cel mai înalt nivel și a investit în utilaje moderne, sisteme automatizate de muls și monitorizare a vitelor. Performanța dorită a ajuns să-l coste scump, odată cu majorarea terifelor la energie sau a prețului triplu acum al îngrășămintelor chimice, la care se adaugă și costul enorm al carburantului.


„Părerea mea este că acest sector zootehnic din România este distrus aproape spre sută la sută. Preţul de cost al litrului de lapte sigur se dublează”, a conchis fermierul Liviu Chirea, pentru Observator.


Iarna se anunță grea pentru cei care nu și-au pus încă lacătul pe afaceri. Numai pentru asigurarea furajelor cu care își scot animalele din sezonul rece patronii vor fi nevoiți să acopere costuri cu peste 50% mai mari față de anii trecuți.

Oricum, s-a ajuns într-un punct critic, în care cheltuiala depășește câștigul. Costul cu care produc litrul de lapte s-a dublat, iar prețul cu care pot să vândă a crescut cu doar 40%.

În 2021, România a importat cu aproximativ 8% mai mult lapte decât în anul 2020, în timp ce cantitatea de lapte de vacă colectat din fermele de la noi a scăzut cu aproape 1%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).


„Pe piaţa europeană preţul laptelui s-a dus către 60 de eurocenți, iar la noi este 40. Să vedem din toamnă dacă procesatorii de lapte sunt deschiși la discuții. Altfel vă pot garanta că prețul cărnii de vită va fi mic, pentru că se vor abatorizare foarte multe animale”, a declarat Liviu Chirea, pentru sursa citată.


Împinși de scumpiri, tot mai mulți producători au hotărât să scape de ferme. Pe site-urile de mică publicitate sunt acum zeci de anunțuri cu ferme scoase la vânzare.