S-ar putea amâna din nou plata ratelor la bănci

Ratele celor care au împrumuturi la bancă sunt din ce în ce mai mari căci Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie de la 2 la 2,5% începând cu 10 februarie. ROBOR a atins și el un nivel maxim, de 3,5%, iar experții spun că, până la finalul anului, ROBOR se va apropia de 4%.

Între timp, la Ministerul de Finanțe se discută despre amânarea ratelor pentru cei care nu își permit, doar că măsura vine la pachet cu o serie de riscuri, susțin economiștii.

Amânarea ar putea fi stabilită în următoarea perioadă, în funcție de cât de gravă devine situația economică a țării. În pandemie, mai bine de 600.000 de români au apelat la această soluție.


„Poate fi luată în considerare această variantă. Este o măsură benefică, mai ia din povara venitului lunar al cetățeanului”, a declarat Alexandru Punescu, membru al Centrului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB), potrivit Observator.

„Vine cu niște costuri suplimentare, pentru că pe acea perioadă se suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane, care apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare”, a spus Irina Chițu, director FinZoom.ro.

„Nu scapi de această obligație, doar primești o perioada de grație. Oricum vine vremea să plătești înapoi tot ce ai fost păsuit”, a completat Adrian Mitroi, profesor de economie.

Cu cât va crește o rată, dacă se amână timp de 9 luni

Un om care își amână rata cu 9 luni, după perioada de suspendare va avea de plătit cu 12% mai mult în următorii 5 ani, în cazul unui credit ipotecar. Specialiștii recomandă alte variante.


„Să meargă la centrul de soluționare a litigiilor din domeniul bancar”, a indicat Alexandru Punescu, membru CSALB.

„Prin refinanțare, pentru că refinanțarea acum este eficientă, având multe oferte cu dobânda fixă mică”, a spus Irina Chițu, director FinZoom.ro.

„Aș propune un card de credit. E mult mai eficient, mai ușor, poți să prioritizezi cheltuieli. E mai ușor și mai ieftin”, e de părere Adrian Mitroi, profesor de economie.