România înregistrează scumpiri mai mari decât în anul Marii Crize

În ultimul an, cel mai mult s-a majorat prețul gazelor naturale. Costul a crescut cu peste 60% comparativ cu ianuarie 2021, iar energia termică este mai mare cu 21,5%. Acest lucru se observă în bugetul lunar al românilor, care se duce, în cea mai mare parte, pe facturi.

Efectul este de domino, căci, într-un singur an, prețurile la îngrășăminte și alimente s-au schimbat considerabil. În ceea ce privește alimentele, media scumpirilor a fost de 7%, cele mai mari creșteri de prețuri înregistrându-se la ulei și cartofi. Topul este completat de mălai și zahăr, produse ale căror costuri au crescut cu 17, respectiv 11%.


Sfaturi de la un consultant financiar/Previziunile Băncii Naționale

De asemenea, și mărfurile nealimentare s-au majorat cu mai mult de 11%. În cazul serviciilor, procentul este cu 5,66% mai mare față de ianuarie 2021. Creșteri semnificative s-au înregistrat și la serviciile poștale, de 22,5%. Pentru a le putea susține, deci pentru a putea supraviețui în continuare, specialiștii recomandă să renunțăm mai întâi la cheltuielile cu viciile, apoi la ieșirile în oraș.

Scumpirile au dus la o creștere a inflației la 8,4% în ianuarie, o valoare mai mare decât cea din anul 2008, când lumea a trecut prin a doua mare criză economică din istorie. Prognoza Băncii Naționale este că în aprilie inflația ar putea să ajungă la 11%, o rată cum nu a mai fost din 2004.


„Primul pas e să îţi faci un buget///apoi punându-ţi cheltuielile pe hârtie să vezi la ce poţi să mai restrângi, să identifici viciile///apoi ar trebui lucrat la partea de venituri eventual, o schimbare de job”, a declarat consultantul financiar Adrian Asoltanie pentru Observator.



„Inflaţia înseamnă banilor noştri de zi de zi, cei care au economii o să vadă că in fecare an dispare o putere de cumpărare de 10,12,. 15 la sută”, a completat acesta.