Guvernul începe operațiunea „strâns bani la buget”. Vrea TVA mai mare pentru anumite produse și impozit în funcție de cât de scumpă e casa

Pentru a nu ne împrumuta din nou, la dobânzi tot mai mari, aleșii caută să aducă mai mulți bani la buget prin alte metode și iau în calcul creșterea sau scăderea cotelor TVA la anumite produse. Acum sunt aplicate trei cote: 5%, 9% și 19%. De pildă, cota TVA la produsele bio este de 5%, la alimentele de bază 9%, iar la carburanți de 19%.

Orice majorare a cotei TVA va duce la scumpire, ceea ce este foarte greu de suportat pentru unii români, dar o creștere a punctului de TVA cu un procent ar putea aduce undeva la un miliard două sute de milioane de euro la bugetul de stat, a estimat analistul fiscal Adrian Bența.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, exclude această posibilitate: „Dacă mărești TVA-ul, mărești inflația. Deci, nu se pune problema”, a declarat liderul social-democraților.

O altă propunere se referă la creșterea impozitelor și a taxelor locale, adică cele pe terenul deținut sau pe mijloacele de transport. Schimbarea ar fi reprezentată însă de impozitele locuințelor, care se va face în funcție de valoare.


„Nu poți să ai trei case la țară, într-o comună, care fac cât o garsonieră la București”, a spus Marcel Ciolacu.


PSD ar vrea să mărească taxele pe salarii și să introducă o serie de deduceri pentru angajații cu copii sau pentru cei care cotizează facultativ la un sistem privat de pensii. Partidul Național Liberal (PNL), în schimb, insistă pentru menținerea cotei unice.

Adrian Codîrlașu, Chartered Financial Analyst (CFA România), susține că cine câștigă mai mult deja plătește mai mult, iar România este una dintre teritoriile cu cele mai ridicate taxe pe muncă, nu numai pe impozitul pe venit.


„Și contibuțiile sunt tot taxe. Undeva spre 45% din ce câștigă o persoană dă deja către stat”, a explicat specialistul, pentru Observator.



Cea mai bună soluție pentru a avea mai mulți bani la buget, potrivit specialiștilor

Toate aceste măsuri sunt prezentate de guvernanți ca „optimizări fiscale” și ar putea să îi vizeze și pe cei aproape un milion de salariați din IT, construcții și agricultură, care acum nu plătesc impozit pe salarii. Așadar, ei ar urma să rămână treptat fără facilități fiscale, fiind o cerință inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Experții susțin că cea mai bună variantă pentru a aduce mai mulți bani la buget constă în îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor. Țara noastră se află la coada clasamentului în UE, cu o rată de 26%, în timp ce alte teritorii din Europa depășesc 45%.



  • Ministrul Finanțelor va prezenta o analiză privind modificarea Codului Fiscal în două săptămâni.