Marcel Ciolacu susține că PSD va da premierul la viitoarele alegeri dacă Nicolae Ciucă va deveni președintele PNL

„În acest moment, cu certitudine, dacă domnul Nicolae Ciucă va deveni preşedintele Partidului Naţional Liberal, cu certitudine de sută la sută funcţia de prim-ministru, în mai 2023, va reveni Partidului Social Democrat. (...) Este şi normal să fie aşa (...) şi există în acest moment decizia ca eu să fiu premierul rotativ", a afirmat Marcel Ciolacu la România TV.

Florin Cîţu vrea comasarea alegerilor locale şi parlamentare

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat recent despre comasarea alegerilor locale și parlamentare, în 2024, că așa își dorește și că se va găsi o soluție legală pentru acest lucru, chiar dacă există o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) care interzice asta. Oficialul a menționat că avantajul constă în reducerea costurilor pentru România, ținând cont că atunci vor fi patru tipuri de alegeri.

Întrebat despre hotărârea CCR care nu încuviințează acest fapt, liderul PNL a spus: „Deciziile CCR sunt interpretate”. De asemenea, el a precizat că decizia Curții nu spune că nu pot fi organizare alegeri în aceeași zi: „Dați-mi voie să cred că cei de la Curte nu spun bagatelizări. Veți vedea soluția”.


„Vă spun că vom avea calea legală, dacă există voinţa politică, ca în 2024 să fie legal alegerile parlamentare şi locale. Avantajul ar fi mai puţine costuri pentru România, pentru că în 2024 sunt patru tipuri de alegeri, toate costisitoare şi atunci vă daţi seama că dacă reuşim să le comasăm, mai puţine costuri”, a mărturisit președintele Senatului.

AUR nu este de acord cu comasarea alegerilor și amenință cu atacarea la CCR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține că inițiativa de comasare a alegerilor locale și parlamentare este neconstituțională și informează că va ataca legea la CCR, dacă ea va fi adoptată de coaliție.


„Partidele sistemului se opintesc să rămână la butoane şi după anul 2024 şi, pentru că ştiu că românii nu mai vor să le voteze, inventează tot felul de tertipuri. Nu suntem de acord cu ideea comasării alegerilor locale şi parlamentare, pentru că ea va duce la fraude masive şi la oameni încolonaţi ca vitele să meargă la vot.

În loc să umble cu ocaua mică, liderii PSD, PNL şi UDMR ar face mai bine să crească reprezentativitatea aleşilor locali şi legitimitatea acestora în cadrul comunităţilor locale, prin adoptarea Legii alegerilor locale în două tururi. (...) AUR va ataca legea la Curtea Constituţională în situaţia în care va fi adoptată de coaliţia de guvernare", a declarat vineri deputatul George Simion, copreşedinte AUR, într-un comunicat transmis AGERPRES.


În opinia senatorului Claudiu Târziu, copreședinte AUR, argumentul costurilor este „unul fals”. „Se invocă argumentul costurilor, însă acesta este unul fals. Democraţia costă şi a costat dintotdeauna, iar alternativa la ea nu este acceptabilă. De altfel, CCR s-a pronunţat în sensul că reducerea costurilor nu se poate constitui în argument care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept.

AUR a avut proiecte reale de reducere a unor costuri, precum tăierea subvenţiilor pentru partidele politice sau eliminarea pensiilor speciale nesimţite, dar acestea au fost respinse în Parlament", arată Claudiu Târziu, în acelaşi comunicat.