Cutremure în Turcia și Siria. Bilanț provizoriu

Conform AFP, bilanțul a ajuns la aproape 8.400 de morți, în Turcia și Siria. În Siria au murit 2.470 de persoane, iar datele oferite de Ankara rămân neschimbate: 5.894 de morți. Bilanțul total este de 8.364 de decese, în urma cutremurelor.

Drapelele NATO au fost arborate la jumătate de catarg la sediul Alianţei de apărare din Bruxelles, în urma cutremurului mortal din Turcia, transmite CNN. Într-o postare pe Twitter, alianţa cu 30 de membri - din care face parte şi Turcia - a prezentat contribuţiile sale la eforturile de ajutorare.


„Peste 1.400 de membri ai personalului de răspuns la situaţii de urgenţă din peste douăzeci de aliaţi şi parteneri NATO - inclusiv invitaţii Finlanda şi Suedia - sunt desfăşuraţi în Turcia, ajutând la răspunsul la cutremurele devastatoare care au lovit ţara", se arată în postare.


Conform unui comunicat de presă al NATO, Alianţa şi partenerii săi oferă asistenţă Turciei prin intermediul experţilor seismici, echipelor de căutare şi salvare cu câini, cargoboturilor, inginerilor structurali, precum şi personalului medical şi a proviziilor medicale.


"În aceste momente teribile, suntem solidari cu aliatul nostru, Turcia, şi cu toţi cei afectaţi, iar aliaţii NATO sunt pregătiţi să ofere asistenţă suplimentară celor care au nevoie", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.



Mai bine de 50.000 de salvatori intervin în Turcia. Singurul coridor umanitar între cele două țări afectate de cutremur, avariat

Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a apreciat un oficial turc. De asemenea, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și Siria a fost avariat de cutremurul de luni, lucru care îngreunează eforturile de ajutoare. Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria și Turica.

În luna ianuarie, șeful ONU, Antonio Guterres, a descris punctul de trecere terestră ca fiind o „linie de salvare indispensabilă”, după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru reînnorirea mecanismului transfrontalier cu o zi înainte ca aceasta să expire.