Cele trei scenarii care au fost luate în calcul după ce Polonia a fost lovită de o rachetă rusească

Prima rachetă a căzut în Polonia la ora locală 16:40. Proiectilul a lovit satul Przewodów, aflat la aproape zece kilometri de granița Ucrainei cu Polonia. Doi fermieri au fost uciși. La aproape patru ore de la impact, toată lumea a aflat că o rachetă de fabricație rusească a lovit pentru prima oară în istorie un teritoriu NATO.

Primele reacții după bombardament au venit din Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia. „Să tragă rachete pe teritoriul NATO?! Acesta este un atac rusesc cu rachete asupra securității”, a declarat liderul de la Kiev.

În Polonia a fost convocat Consiliul pentru Securitate Națională și Afaceri de Apărare. Gardul de securitate a fost ridicat, iar armata este de atunci în alertă.


„Cel mai probabil, a fost o rachetă de fabricație rusească, dar toate acestea sunt încă în curs de investigare. Nu există indicii că vor mai avea loc alte evenimente de acest tip”, a transmis Andrzej Duda, preşedintele Poloniei.


În acest timp, în Bali s-au reunit liderii lumii, iar Pentagonul a anunțat că va analiza rapoartele primite. „Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun altceva până când nu vom avea o anchetă completă”, a spus Joe Biden, președintele SUA.


Scenariile luate în calcul

Un eventual atac al Rusiei asupra teritoriilor NATO poate declanşa activarea articolului 5 al tratatului. Este vorba despre un răspuns imediat asupra celor care au tras asupra Poloniei. Liderii lumii discută însă despre articolul 4, cel care acoperă scenariul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară ori de o organizație teroristă.


„Desfășurăm analize și consultări cu aliații noștri cu privire la potențiala utilizare a articolului 4 din Tratatul de la Washington, adică articolul care declanșează consultările în cadrul NATO."



„Am citit că a fost la graniţa dintre Ucraina şi Polonia şi am fost puţin şocată. E foarte stresant.” - Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.


Inițial, trei scenarii au fost luate în calcul. Un atac al Rusiei asupra Ucrainei cu rachete de tip Kalibr, care pot lovi ținte la aproape 1.5000 de kilometri distanță, atac lansat din Marea Neagră.

Al doilea scenariu reprezintă un bombardament venit din Belorusia cu rachete de tip Iskander, care bat la distanțe de aproximativ 500 de kilometri. Iar cea de-a treia variantă: un atac aerian rusesc intenționat. Acest scenariu a fost abandonat de mulți oficiali.

Epava rachetei a fost analizată şi a arătat că, cel mai probabil, este vorba despre un model de tip S300, rachetă antiaeriană de producţie sovietică aflată în dotarea forţelor armate ucrainene.

Chiar și șeful de stat polonez crede asta: „Polonia nu a fost ţinta rachetei. Deci, de fapt Polonia nu a fost atacată. Cel mai probabil, a fost lansată de sistemul de apărare aeriană al Ucrainei pentru a apăra teritoriul ucrainean”.