Țările UE au adoptat oficial planul de urgență pentru reducerea consumului de gaze

Acordul cerere tuturor țărilor Uniunii Europene să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% în această iarnă și ar putea face ca reducerile să fie obligatorii în caz de urgență a aprovizionării, deși cu numeroase derogări pentru unele țări și industrii.

Toate teritoriile, cu excepția Ungariei și Poloniei, au aprobat legea, conform unui document publicat de Republica Cehă, care prezidează acum negocierile țărilor UE.

Înainte să înceapă războiul în Ucraina, Rusia furniza 40% din necesarul de gaze al UE. Din momentul invaziei, Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa, făcând mai dificil pentru statele UE să umple depozitele înainte de iarnă și determinându-le pe multe dintre acestea să cumpere combustibil din afara Rusiei, cât și să ia măsuri pentru a-și limita cererea de gaze.

În prezent, Ungaria este în discuții pentru a cumpăra o cantitate mai mare de gaze din Rusia. Ea este singura țară care s-a opus acordului, săptămâna trecută, și a pus sub semnul întrebării legalitatea regulilor UE care afectează mixul energetic național sau securitatea energetică a unui teritoriu.

Varșovia s-a opus, de asemenea, legii finale, împotriva faptului că a susținut acordul săptămâna trecută. Polonia a descris baza legală a legii drept „defectuoasă” și a spus că deciziile care afectează mixul energetic al statelor membre ar trebui luate cu aprobarea unanimă a tuturor țărilor. Opoziția lor nu a deraiat planul, care avea nevoie de spriinul unei majorități consolidate din 15 țări pentru a deveni lege.

Totodată, Comisia Europeană „evaluează urgent” posibilitatea introducerii unor plafoane pentru prețul gazelor, se arată într-un comunicat. Nu sunt oferite, însă, și detalii despre ce formă ar lua un astfel de plafon.