Primele decese din Europa la persoane infectate cu variola maimuței

Din luna mai până acum, la nivel mondial au fost înregistrate șapte decese, primele cinci fiind înregistrate în Africa, unde boala este endemică şi a fost depistată în 1970 pentru prima dată la om.

În Brazilia, un bărbat în vârstă de 41 de ani, infectat cu variola maimuței, a decedat joi la Belo Horizonte, a anunţat, vineri, Secretariatul de Stat pentru Sănătate din statul Minas Gerais. Bărbatul era monitorizat în spital pentru alte afecţiuni clinice grave.


„Este important de subliniat că avea comorbidităţi grave pentru a nu provoca panică în rândul populaţiei. Mortalitatea (n. red. - a acestei boli) rămâne foarte scăzută”, a declarat un responsabil din domeniul sănătăţii, care a explicat că pacientul urma un tratament pentru cancer.


Ministerul Sănătăţii din Spania a anunţat, vineri, primul deces al unui pacient care era infectat cu acest virus. Autoritățile spaniole nu au menționat nici cauza, nici data decesului. Spania este una dintre ţările care a înregistrat cele mai multe cazuri de variola maimuţei din lume, circa 4.298 de cazuri. Cu aceeași problemă se confruntă și Marea Britanie, și Germania.

Sâmbăta trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat variola maimuţei urgență sanitară globală, având cel mai înalt nivel de alertă, după ce s-au înregistrat aproximativ 16.000 de cazuri în 75 de țări, dintre care cinci mortale.


Simptomele variolei maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.


Vaccinul contra variolei maimuței

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat anterior că vaccinul împotriva variolei maimuței va ajunge în România ca și în alte state membre ale Uniunii Europene. România va primi pentru început un lot de aproximativ 2.000 de doze de ser.