Ucraina: Scurgeri de amoniac la combinatul chimic de la Sumî

Dmitro Jîviţki, şeful administraţiei regionale din Sumî, a anunţat publicul despre scurgere într-o postare pe Telegram. El a făcut apel către toţi locuitorii pe o rază de cinci kilometri faţă de combinat să caute rămână în subsoluri sau apartamente de la parter, acolo unde este posibil, pentru a evita să intre în contact cu substanţa chimică.



  • Gazul cu miros puternic este mai uşor decât aerul.


În ultimele săptămâni, forțele moscovite au acuzat Ucraina de pregătirea înscenării unui atac chimic asupra civililor, iar Occidentul a notat recent un risc tot mai mare că Rusia ar putea folosi arme biologice sau chimice. Tot Moscova a fost acuzată, în mod repetat, că a răspândit dezinformări despre presupuse provocări ucrainene pentru a-și justifica propriile atacuri.


„Nu există nicio amenințare pentru populație”

Autoritățile de la Sumî susțin că au reușit să limiteze scurgerea de amoniac, după aproape două ceasuri, a declarat guvernatorul Dmitro Jivițki, potrivit BBC.


„Echipele de urgență lucrează pentru a elimina norul de amoniac. Nu există nicio amenințare pentru populație”, a spus el pe Telegram.