Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de azi

Tarifele de primă plafonate se vor putea aplica numai contractelor încheiate în această perioadă, așa cum este stabilit deja prin HG 298/2023. Astfel, din 11 aprilie, tarifele de primă maxime pentru polițele RCA vor trebui stabilite de fiecare asiguator în parte la nivelul celor practicate la data de 28 februarie 2023. Mai clar, vor fi plafonate la valoarea înregistrată la finalul lunii februarie.

„Tarifele de primă maximă(...) se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în documentul publicat. Această plafonare va fi valabilă pentru următoarele 6 luni, deci până pe 11 octombrie. După, lucrurile se schimbă.


Plafonarea, aplicată doar contractelor dintr-o anumită perioadă

Plafonarea prețului polițelor RCA se aplică numai în cazul contractelor semnate în perioada de plafonare, anume 11 aprilie - 11 octombrie 2023, adică măsura nu vizează și contractele de asigurare RCA semnate deja și nici pe cele care vor fi semnate după. Pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, pe lângă plafonarea tarifelor polițelor RCA, prin același act normativ s-a mai stabilit și limitarea la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA.

Totodată, plafonarea comisioanelor de distribuție a polițelor RCA se va aplica tot până spre jumătatea toamnei, respectiv până pe 11 octombrie. Plafonarea este soluția temporară pe care au luat-o aleșii în contextul majorării prețurilor la polițele RCA din ultima vreme, inclusiv în urma inflației.

De asemenea, această măsură s-a vrut una care să preîntâmpine majorarea așteptată a asigurărilor, în urma retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroin, care atunci era lider de piață.