"Aeroportul din Smolensk nu stie nimic despre consimtamantul pentru aterizarea avionului care il transporta pe presedinte", a avertizat seful Departamentului pentru Rusia din cadrul Ministerului polonez de Externe, Dariusz Gorczynski, intr-un e-mail catre ambasadorul polonez la Moscova, la 8 aprilie, transmite MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a recunoscut ca ministerul stia ca aeroportul nu primise autorizatia pentru aterizarea cursei 101 la Smolensk.


Potrivit unor comentarii neoficiale de la MAE polonez, partea rusa este acuzata ca nu a inaintat autorizatia de aterizare intr-un termen adecvat, in conditiile in care Moscova fusese instiintata inca din 22 martie despre ambele curse aeriene catre Smolensk, de la 7 si 10 aprilie.

La 25 martie, grupul polonez care pregatea ceremonia de la Katin, pentru a comemora 70 de ani de la asasinarea a peste 20.000 de ofiteri polonezi de catre politia secreta sovietica NKVD, se afla la Moscova si a furnizat autoritatilor ruse o lista cu pasagerii cursei 101.

"Rusii ne-au asigurat atunci ca, atat la 7 cat si la 10 aprilie, aeroportul din Smolensk va fi disponibil pentru aterizarea avioanelor poloneze", a precizat Piotr Paszkowski.

Cititi si: Lech Kaczynski, asasinat?

Polonia si-a ales presedintele