"Vom acuza in baza legii pe oricine a incalcat legea", a spus Procurorul General al SUA, Eric Holder. "Dezastrul este o tragedie", a adaugat el, conform NewsIn.

Holder a anuntat lansarea anchetei in cursul unei conferinte de presa organizate la New Orleans, dupa ce presedintele Barack Obama a calificat deversarea drept "cel mai grav dezastru ecologic de acest fel din istoria" Statelor Unite. "Angajamentul meu solemn este ca ii vom aduce pe cei responsabili in justitie", a afirmat seful statului. [Pata uriasa de petrol ar putea fi "Katrina" lui Obama]

Deversarea de petrol a inceput in 20 aprilie, in urma unei explozii la bordul platformei Deepwater Horizon, pe care BP a inchiriat-o de la compania elvetiana Transocean. Societatea americana Halliburton oferea servicii pe platforma.

Holder, care a anuntat ca ancheta a inceput "in urma cu cateva saptamani", a refuzat sa precizeze ce companii sunt vizate. El a spus ca a inspectat o parte din pagubele produse, a fost informat in legatura cu evolutia situatiei de Paza de Coasta si s-a intalnit cu procurorii din zonele afectate. [Pata de petrol "a reunit" Celula de Criza la Washington]

Departamentul Justitiei se va asigura ca banii contribuabililor vor fi returnati si ca pagubele la mediu si fauna vor fi compensate, a dat el asigurari. Guvernul le-a cerut deja tuturor partilor implicate sa pastreze documentele care ar putea "face lumina asupra faptelor din jurul dezastrului", a adaugat Holder.

British Petroleum va coopera cu Departamentul Justitiei, a spus Jon Pack, un purtator de cuvant al companiei. La randul sau, Transocean a afirmat intr-un comunicat ca va coopera cu autoritatile, adaugand ca nu va "specula in legatura cu masurile pe care le-ar putea lua sau nu Departamentul Justitiei". O purtatoare de cuvant al Halliburton a refuzat sa comenteze.

Cititi pe acelasi subiect: Un "aspirator" gigant va absorbi petrolul din Golful Mexic

Forajul maritim, interzis?


Pata de petrol afecteaza sanatatea?