Info
x
Fenomene la limita cunoasterii
|
Fosta membra 9am.ro 1086 mesaje Membru din: 7/07/2009 |
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:09
bun...incepem cu razboiul informational?
dar ce ne facem daca santem de acord, ca nu mai iese cu prafuieli? |
|
Fosta membra 9am.ro 2055 mesaje Membru din: 21/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:11
si de ce ar avea motiv sa te injure Florin nu are motive
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:13
De la: camelia75, la data 2009-07-19 22:11:57si de ce ar avea motiv sa te injure Florin nu are motive Nu stiu de ce are el sau nu chef . Dar eu am chef. Poate imi trece.
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:14
De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:13:14De la: camelia75, la data 2009-07-19 22:11:57si de ce ar avea motiv sa te injure Florin nu are motive E chestia aia cu energiile pozitive sau negative care de fapt sint aceleasi. Eu acum am epuizat partea pozitiva.
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:14
De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:13:14De la: camelia75, la data 2009-07-19 22:11:57si de ce ar avea motiv sa te injure Florin nu are motive te relaxeaza daca te injura cineva? daca te ajuta, te injur eu totusi, incepem discutia? |
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:18
De la: ioa_d, la data 2009-07-19 22:14:45De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:13:14De la: camelia75, la data 2009-07-19 22:11:57si de ce ar avea motiv sa te injure Florin nu are motive Ai inteles gresit. Eu ma relaxez daca injur, fiindca eu sint putintel in partea negativa a existente. Dar doar acum. Acum plec. Am de lucru.
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:30
pai vroiam doar sa te ajut....dar daca ai plecat deja....
apropo de cei care incep discutii si mai vin la sfarsit si culeg doar rezultatele |
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:40
De la: ioa_d, la data 2009-07-19 22:30:37pai vroiam doar sa te ajut....dar daca ai plecat deja.... Cum ma ajuti, cind se fac tot felul de remarci rautacioase peste tot la adresa unora care sint luati de fazani. Ma refer la bianca. Eu nu am facut referire la inteligenta nimanui. Asta isi permite sa isi bata joc de oricine ii vine ei. S-ar putea sa fie prima pe care o injur. Pe fata. Si urmeaza si altii. Am ajuns la limita cu obrazniciile individei asteia.
|
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:48
De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:40:17 Mihaita, te rog nu-njura !... ...uite am pentru tine o antivirala (R) !...studiaza bine . |
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:48
De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:40:17De la: ioa_d, la data 2009-07-19 22:30:37pai vroiam doar sa te ajut....dar daca ai plecat deja.... stai calm. pana acum e singura care s-a legat urat de tot si de viata mea. orice postez comenteaza, asta dupa ce intelege pe dos ce spun, se leaga de scolile facute de mine (desi nu am avut intentia sa le flendur in fata nimanui), de inteligentza multora, dar ea tot la doua postari se lauda cu inteligentza ei, isi bate joc de toti, mai ales de cei care au pareri diferite de ea, si apoi se crede mare inteligenta. cred ca reactiile fiecaruia demonstreaza nivelul inteligentei, nu e nevoie sa isi faca nimeni reclama. asa ca da dovada ca esti mai inteligent decat ea si da-i ignore la anumite faze. uneori e mai inteligent sa "intorci si celalalt obraz". adica daca te jigneste da dovada ca esti gentlemen si raspunde frumos - pe cat posibil. sa incercam sa fim civilizati, chiar m-am saturat de jigniri pe forumul asta. |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:52
...Ioa d, asteptam sa-ti exfuzezi ölicenta !..
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:53
De la: ioa_d, la data 2009-07-19 22:48:26De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:40:17De la: ioa_d, la data 2009-07-19 22:30:37pai vroiam doar sa te ajut....dar daca ai plecat deja.... Si eu credeam ca sinteti prietene. Nici eu nu citesc chiar tot atent.
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:54
De la: mytcor, la data 2009-07-19 22:48:17De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:40:17 Eu stiu ca tu nu faci "misto" decit din 10 in 10. Chiar m-ai ajutat.
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:57
De la: mytcor, la data 2009-07-19 22:48:17De la: nastasemihail, la data 2009-07-19 22:40:17 Nu e nimic. Eu chiar vorbesc serios. Deocamdata doar m-am rastit la cineva. Inca nu am gasit pe cine sa injur. Parca sint din beton asa ma simt. Sa-mi spuna mai bine cineva pe care sa-l injur. Dar sa nu se supere dupa, ca il injur din nou. Hai cine e de acord, Nu ma ajuta nimeni?
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:58
pai si eu am crezut ca am ajuns la pace dupa o confruntare dura. dar la prima faza la care gandim diferit, a sarit iar sa se lege de masteratul meu (desi nu am vazut legatura) .... in fine, a sarit iar la gatul meu. vezi topicul cu extraterestrii. cine sunt extraterestrii. vezi acolo ultima pagina. nici nu am vorbit macar cu ea, si a inceput sa se lege de inteligentza mea.
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 22:58
Ati dat bir cu fugitii. Asa prieteni. Vorba aia, cu prietenul la nevoie...fuge.
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 23:00
ti-am spus ca poti sa ma in juri si te injur si eu, daca asta te face sa te simti mai bine. dar sa stii ca eu sant bine dispusa, si injuraturile mele ar fi numai sa te faca pe tine sa te simti bine.
si daca sant bine dispusa, nu am inspiratie la injuraturi dure. daca vrei chestii dure, ia-te de inteligentza biancai
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 23:04
De la: ioa_d, la data 2009-07-19 23:00:20ti-am spus ca poti sa ma in juri si te injur si eu, daca asta te face sa te simti mai bine. dar sa stii ca eu sant bine dispusa, si injuraturile mele ar fi numai sa te faca pe tine sa te simti bine. Nimeni nu suporta injuraturile ca sa-l faca bine pe altul. Asta spune multe despre altruism. Raul se ia si prin stari psihice. chiar am plecat
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 23:06
eu m-am oferit....dar apropo de energiile negative si pozitive, cred ca mai repede te-ar ajuta vorbe bune nu injuraturi....daca totusi mai ramai sau intri mai tarziu, apeleaza la mine, ca te rezolv cu injuraturi, nici o problema
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 23:13
Ce ai mai Nea Mihai cu injuraturile ce iti veni esti chiar asa prost dispus chiar nu te inteleg
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 23:15
are niste virusi care ii mananca stomacul sau burta.....
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 23:18
Cred ca altfel nu vad sensul
|
|
Postat pe: 19 Iulie 2009, ora 23:26
pai chiar el a spus mai sus asta....se simte rau ca il papa ceva la stomacel sau asa ceva am inteles ca are ...
|
|
Postat pe: 20 Iulie 2009, ora 14:31
Si acum mai am, dar mai slab. E viroza. maninc doar ceai.
|
|
stefanescu_gerard 95 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 21 Iulie 2009, ora 23:46
Ops!
A degenerat rau discutia. 1. Si eu (din graba) am interpretat gresit ce a vrut sa spuna Florin ,crezand ca Art a postat acest lucru. 2.Florin a tras o concluzie fff buna cand a spus despre comportamentul chimic combinat cu autosugestia. 3. Am incercat sa gasesc definitia comportamentului chimic si am ajuns la concluzia ca sunt defapt o serie de teste si rezultate ale unei particule,corp,etc. Ca sa ma exemplific ,am citit in Wikipedia.Ro ce insemna COMPRTAMENTUL CHIMIC al proteinei. Acest COMPORTAMENT CHIMIC spune asa(in acest fel ii voi raspunde lui Art ce inseamna comportament chimic) : Proteinele sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată. Toate proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor, în care secvența acestora este codificată de către o genă. Fiecare proteină are secvența ei unică de aminoacizi, determinată de secvența nucleotidică a genei. Cuprins [ascunde] * 1 Etimologie * 2 Generalități * 3 Sinteza proteinelor o 3.1 Biosinteza + 3.1.1 Transcripția + 3.1.2 Translația o 3.2 Sinteza chimică o 3.3 Rol + 3.3.1 Nutriția + 3.3.2 Tipuri de proteine * 4 Proprietăți fizico-chimice o 4.1 Masă moleculară o 4.2 Solubilitatea proteinelor o 4.3 Punctul izoelectric și caracterul amfoter + 4.3.1 Caracter amfoter + 4.3.2 Punct izoelectric + 4.3.3 Precipitarea proteinelor # 4.3.3.1 Precipitare reversibilă # 4.3.3.2 Precipitare ireversibilă * 5 Proprietăți chimice o 5.1 Aminoacizi standard o 5.2 Reacții de culoare * 6 Structura proteinelor o 6.1 Structura primară o 6.2 Structura secundară o 6.3 Structura terțiară o 6.4 Structura cuaternară * 7 Bibliografie [modifică] Etimologie Prima menționare a cuvântului proteină este făcută de către descoperitorul acesteia Jöns Jakob Berzelius, în scrisoarea sa către Gerhardus Johannes Mulder din 10 iulie 1838, scrisoare în care menționează: "The name protein that I propose for the organic oxide of fibrin and albumin, I wanted to derive from [the Greek word] πρωτειος, because it appears to be the primitive or principal substance of animal nutrition". (Numele de proteină îl propun pentru denumirea compusului organic rezultat prin oxidarea fibrinei sau albuminei, el derivă din grecescul πρωτειος(proteios), deoarece se pare că apare ca fiind principala substanță din nutriția animalelor). [modifică] Generalități [modifică] Sinteza proteinelor [modifică] Biosinteza La nivelul ribozomilor se realizează translația informației genetice de la ARNm în lanțul polipeptidic.În nucleu ARN m copiază informația genetică de la ADN nuclear iar apoi migrează în citoplasmă.Fiecare moleculă de ARNt posedă la mijlocul lanțului său un anticodon a căror 3 baze consecutive se pot asocia prin legături de hidrogen cu 3 baze complementare de un codon ARNm[1].Pe baza acestui anticodon aminoacizii vor fi poziționați conform mesajului genetic din ARNm. Această poziționare a aminoacil-ARNt se realizează la suprafața ribozomului la nivelul a 2 locusuri stereospecifice:locul"P"(peptidil) și locul "A" (aminoacil), situate la suprafața subunităților [2] . [1] Biosinteza proteinelor este un proces prin care fiecare celulă își sintetizează proteinele proprii, prin intermediul unui proces care include multe etape, sinteza începînd cu procesul de transcripție și terminînd cu procesul de translație.Procesul deși similar, este diferit în funcție de de celulă: eucariotă sau procariotă. [modifică] Transcripția Procesul de transcripție necesită prezența unei singure molecule de ADN dublucatenar, numit ADN șablon, moleculă care intră în procesul de inițiere.Aici acționează enzima ARNpolimeraza, enzimă care se leagă de o anumită regiune din molecula de ADN , regiune (denumită promoter) din care va începe transcripția.Pe măsură ce ARN polimeraza se leagă de promoter, lanțurile de ADN vor începe sa se desfacă.Următorul proces în care intră ADN este procesul de elongație (alungire a catenei).Pe măsură ce ARN polimeraza se mișcă de-a lungul catenei de ADN, are loc sinteza ribonucleotidelor complementare (ARNm ARN mesager).Acest ARN după cum îi arată și numele se poate deplasa și în alte părți ale celulei cum ar fi reticulul endoplasmatic sau citoplasma. Gruparea 5' se găsește în capătul 5'final al moleculei de ARNm, și este format din guanosină grefată printr-o legătură de tip 5'- 5' de molecula de ARN prin intermediul unei legături trifosfat. .Are loc adiția unei grupări [2] 5', grupare dinucleotidică care are rolul de a asigura stabilitatea ARN și de a-l transforma în ARN matur.O secvență de aminoacizi este grefată în poziția 3' terminală pentru protecție dar și pentru a sluji drept șablon pentru procesele următoare.Mai departe are loc formarea ARN, care este apoi utilizat in ribozomi pentru sinteza proteinelor.La procariote legarea ARN de ribosomi are loc după ce acesta este îndepărtat de nucleoid; în contrast la procariote acest proces are loc chiar în membrana nucleară și apoi translocat în citoplasmă.Rata sintezei proteică poate ajunge la circa 20 aminoacizi la procariote, mult mai puțin la eucariote. [modifică] Translația [3] În timpul translației ARNm transcris din ADN este decodat de ribozomi pentru sinteza proteinelor.Acest proces este divizat în 3 etape: * Inițierea * Elongarea * Faza terminală. Ribozomul are situsuri de legare care permit altei molecule de ARNt (ARN de transfer), să se lege de o moleculă de ARn m, proces însoțit de prezența unui anticodon. Pe măsură ce ribozomul migrează de-a lungul moleculei de ARNm (un codon o dată) o altă moleculă de ARNt este atașată ARNm. Are loc eliberarea ARNt primar, iar aminoacidul care este atașat de acesta este legat de ARNt secundar, care îl leagă de o altă moleculă de aminoacid. Translația continuă pe măsură ce lanțul de aminoacid este format. La un moment dat apare un codon de stop [4], o secvență formată din 3 nucleotide (UAG, UAA), care semnalează sfîrșitul lanțului proteic. Chiar după termminarea translației lanțurile proteice pot suferi modificări post-translaționale și plierea lanțului proteic, responsabilă de structura secundară și cea terțiară. Modificările post-translaționale se referă la posibilitatea formării de legături disulfidice, sau de atașarea la scheletul proteic a diferite grupări ca rol biochimic: acetat, fosfat etc. [modifică] Sinteza chimică [5] Procesul de sinteză chimică poate avea loc în laborator , dar pentru lanțuri mici de proteine.O serie de reacții chimice cunoscute sub denumirea de sinteza peptidelor,permit producerea de cantități mari de proteine.Prin sinteza chimică se permite introducerea în lanțul proteic a aminoacizilor ne-naturali, atașarea de exemplu a unor grupări fluorescente.Metodele sunt utilizate în biochimie și in biologia celulei .Sinteza are la bază cuplarea grupării carboxil -COOH (carbon terminus) cu gruparea -amino -NH2 (segmentul N terminus). Se cunosc 2 metode de sinteză pe cale chimică_ * Sinteza în fază lichidă metoda clasică care a fost înlocuită cu sinteza în fază solidă. * Sinteza în fază solidă (Solid-phase peptide synthesis SPPS), a cărei bază a fost pusă de Robert Bruce Merrifield.Prin aceată metodă , se pot sintetiza proteine D , cu aminoacizi D.În prima fază Merrifield a folosit metoda tBoc (terț-butil-oxi-carbonil).Pentru înlăturarea acestuia din lanțul peptidic se folosește acidul fluorhidric (HF) , care este foarte nociv, periculos, iar din acest motiv , metoda nu se mai utilizează.Atunci cînd este vorba de sinteza analogilor peptidici non-naturali de tip bază (depsi-peptidele) este necesară. O altă metodă este cea introdusă de R.C. Sheppard în anul 1971, și are la bază folosirea Fmoc (fluorenil metoxi carbonil), iar pentru înepărtarea acesteia se folosește de obicei mediu bazic asigurat de o soluție 20% piperidină/DMF (dimetil formamidă).Îndepărtarea grupării din lanțul proteic se face prin incubare în acid trifluoracetic (TFA). Această grupă de protejare cu simetrie ortogonală se folosește în multe sinteze chimice. Protejarea grupării prin intermediul Fmoc este de obicei lentă, deoarece anionul nitro produs la sfîrșitul reacției nu este un produs favorabil desfășurării reacției. [modifică] Rol Datorită compoziției, fiind formate exclusiv din aminoacizi se întîlnesc alături de alți compuși importanți de tipul polizaharidelor, lipidelor și acizilor nucleici începînd cu structura virusurilor, a organismelor procariote, eucariote și terminînd cu omul.Practic nu se concepe viață fără proteine.Proteinele pot fi enzime care catalizează diferite reacții biochimice în organism, altele pot juca un rol important în menținerea integrității celulare (proteinele din peretele celular), în răspunsul imun și autoimun al organismului. [modifică] Nutriția Majoritatea microorganismelor și plantelor pot sintetiza toți cei 20 aminoacizi standard, în timp ce organismele animale obțin anumiți aminoacizi din dietă (aminoacizii esențiali).Enzime cheie cum ar fi de exemplu aspartatkinaza , enzimă care catalizează prima etapă în sinteza aminoacizilor lisină, metionină și treonină din acidul aspartic, nu sunt prezente în organismele de tip animal.La aceste organisme aminoacizii se obțin prin consumul hranei conținînd proteine.Proteinele ingerate sunt supuse acțiunii acidului clorhidric din stomac și acțiunii enzimelor numite proteaze, proces în urma căruia lanțurile proteice sunt scindate (denaturate).Ingestia aminoacizilor esențiali este foarte importantă pentru sănătatea organismului, deoarece fără acești aminoacizi nu se poate desfășura sinteza proteinelor necesare organismului.De asemenea aminoacizii sunt o sursă importantă de azot;unii aminoacizi nu sunt utilizați direct în sinteza proteică, ci sunt introduși în procesul de gluconeogeneză, proces prin care organismul asigură necesarul de glucoză în perioadele de înfometare (mai ales proteienele aflate în mușchi). [modifică] Tipuri de proteine În funcție de compoziția lor chimică ele pot fi clasificate în: * Holoproteine cu următoarele clase de proteine o Proteine globulare (sferoproteine) sunt de regulă substanțe solubile în apă sau în soluții saline:protaminele, histonele, prolaminele, glutelinele, globulinele, albuminele. o Proteinele fibrilare (scleroproteinele) caracteristice regnului animal, cu rol de susținere, protecție și rezistență mecanică:colagenul, cheratina și elastina. * Heteroproteinele sunt proteine complexe care sunt constituite din o parte proteică și o parte prostetică; în funcție de această grupare se pot clasifica astfel: o Glicoproteine o Lipoproteine o Nucleoproteine [modifică] Proprietăți fizico-chimice [modifică] Masă moleculară Datorită formării aproape în exclusivitate din aminoacizi, putem considera proteinele ca fiind de fapt niște polipeptide, cu masă moleculară foarte mare intre 10.000 și 60.000.000.Masa moleculară se determină prin diferite metode, mai ales în cazul proteinelor cu masa moleculară foarte mare ca de exemplu proteina C reactivă. Masa moleculară a diferitelor proteine Denumirea proteinei Sursa proteinei/Izolată din Masa moleculară Lactalbumină lapte 17000 Gliadina grîu 27.500 Insulina pancreas 12,000 Hordeina orz 27.500 Hemoglobina globule roșii 68.000 Hemocianina moluște(sînge) , artropode(sînge) 2.800.00 Miozina mușchi 850.000 Pepsină stomac 36.000 Peroxidaza rinichi 44.000 Virusul mozaicului tutunului (capsida) tutun 17.000.000 Deoarece la multe proteine masa moleculară apare ca un multiplu de 17,500, multă vreme s-a mers pe ipoteza că particulele proteice sunt formate prin unirea mai multor molecule de bază ce au masa moleculară în jurul valorii de 17,500. Aceste molecule de bază s-ar putea uni între ele prin așa numitele valențe reziduale, ducînd la formarea de agregate moleculare.Atunci cînd are loc ruperea acestor valențe reziduale ar avea loc doar modificarea proprietților fizice ale proteinelor, în timp ce dacă are loc ruperea legăturilor principale (legăturile peptidice), proteina își modifică proprietățile fizico-chimice. [modifică] Solubilitatea proteinelor Proteinele sunt substanțe solide, macromoleculare, solubile în general în apă și insolubile în solvenți organici nepolari.Unele proteine sunt solubile în apă dar insolubile în alcool, altele sunt solubile în soluții apoase de electroliți, acizi organici. Datorită gradului diferit de solubilitate în diferiți solvenți, proteinele se pot izola, identifica și separa. Solubilitatea lor depinde foarte mult de legăturile care se stabilesc între grupările libere de la suprafața macromoleculelor și moleculele solventului.La suprafața macromoleculelor proteice se găsesc grupări libere de tip polar,-COOH, -NH2, -OH, -SH, -NH, grupări cu caracter hidrofil care favorizează dizolvarea proteinelor în apă.De asemenea există grupări de tip apolar, hidrofobe, de regulă radicali de hidrocarburi -CH3, -C6H5, -C2H5, care favorizează dizolvarea proteinelor în alcool. Însă în marea lor majoritate predomină grupările polare,determinante pentru caracterul hidrofil. În contact cu apa proteinele greu solubile manifestă fenomenul de gonflare, datorită tendinței de hidratare datorată grupărilor polare. Gelatina de exemplu se îmbibă foarte puternic cu apa dînd naștere prin răcire la geluri. La dizolvarea proteinelor în apă, are loc fenomenul de formare a coloizilor hidrofili. S-a constatat că în soluții diluate se găsesc macromolecule proteice izolate, iar în cazul soluțiilor concentrate se formează agregate de macromolecule proteice. Soluțiile coloidale ale proteinelor, coagulează prin încălzire, prezintă efectul Tyndall(dispersia fasciculului de lumină). [modifică] Punctul izoelectric și caracterul amfoter [modifică] Caracter amfoter Proteinele la fel ca și aminoacizii sunt substanțe amfotere și formează în soluții apoase amfioni: begin{matrix}Prot-&CH-&C=Oqquad&|quad &|qquadqquad&NH_2&O^{delta -}leftarrow H^{delta +}end{matrix}iff begin{matrix}Prot-&CH-&C=O&|qquad &|qquad&{}^+NH_3&O^-quadend{matrix}, în prezența H2O În mediu acid proteinele se comportă ca baze slabe ele primind protoni și fomînd cationi proteici: begin{matrix}Prot-&CH-&COOH&|quad&NH_2end{matrix} + H_3O^+ longrightarrow begin{matrix}Prot-&CH-&COOH&|qquad&&{}^+NH_3&end{matrix} + H_2O, cation al proteinei. reacția stă la baza electroforezei proteinelor,datorită incărcării pozitive cationii migrează spre catod, fenomen numit cataforeză, proteina fiind în acest caz electropozitivă. În mediu bazic proteinele se comportă ca acizii slabi ele cedînd protoni, se formează astfel anioni proteici, care migrează spre anod fenomenul fiind denumit anaforeză, proteina avînd încărcare electronegativă. begin{matrix}R-&CH-&C=O&|quad &|qquad&NH_2&O-Hend{matrix} + HO^-longrightarrow begin{matrix}R-&CH-&C=O&|qquad &|qquad&NH_2&O^-quadend{matrix} + H_2O, anion al proteinei. datorită caracterului amfoter proteinele pot neutraliza cantități mici9 de substanță acidă sau bazică, avind în acest fel rol de soluție tampon, prin acest lucru contribuind la menținerea echilibrului acido-bazic al organismului. În general caracterul amfoter este imprimat de cele grupările -NH2 și -COOH libere care nu sunt implicate în legaăturile peptidice.Dacă în molecula proteinei există mai mulți aminoacizi dicarboxilici atunci molecula se va comporta ca un acid slab, iar în cele în care predomină aminoacizii diaminați se comportă ca baze slabe. Chiar dacă într-o moleculă există un număr egal de grupări amino si carboxil,deci teoretic molecula ar trebui sa fie neutră, în realitate datorită gradului de ionizare mult mai mare a grupării carboxil față de gruparea amino, molecula proteinei va avea un caracter slab acid, în soluția ei întîlnindu-se amfiioni proteici, anioni proteici și protoni (H+ ) [modifică] Punct izoelectric Prin acidulare echilibrul reacției se deplasează spre formarea de cationi proteici.La o anumită concentrație a H+, proteina devine neutră deoarece gruparea aminică și cea carboxilică sunt la fel de disociate și deci molecula este neutră din punct de vedere electric. În acel moment se vor găsi în soluție amfiioni, H+, ioni hidroxil -HO; pH-ul la care soluția unei proteine conține anioni și cationi în proporție egală poarta denumirea de punct izoelectric , se notează cu pHi, fiind o constantă foarte importantă a proteinelor și nu numai.Fiecare proteină la punctul, izoelectric are un comportament specific, avînd o solubilitate si reactivitate chimică minimă; de asemenea hidratarea particulelor coloidale , vîscozitatea și presiunea osmotică sunt de asemenea minime. Precipitarea proteinei în schimb la punctul izoelectric este în schimb maximă, dar nu se deplasează sub influența curentului electric.De obicei valorile punctului izoelectric variază între 2,9 și 12,5 [6] [7] și se determină prin diferite metode:potențiometrice, electroforetice. [modifică] Precipitarea proteinelor Sub acțiunea diferiților factori fizici (ultrasunete, radiații cu diferite lungimi de undă, căldură), factori chimici (acizi, baze, diferiți solvenți organici), sau mecanici (agitare), are loc fenomenul de precipitare a proteinelor, precipitarea care poate fi reversibilă sau ireversibilă. [modifică] Precipitare reversibilă Precipitarea reversibilă se poate produce sub acțiunea soluțiilor concentrate ale sărurilor alcaline dar și în prezența unor dizolvanți organici miscibili cu apa în orice proporție, cum sunt de exemplu acetona și alcoolul.În cadrul acestei precipi atări molecula proteinei suferă unele modificări fizico-chimice, dar nu are loc afectarea structurii moleculare. Puterea de precipitare a proteinelor de către diferiți ioni este data de seria liofilă a lui Hofmeister [8]. Dacă anionul rămîne același, puterea de precipitare a cationilor scade în următoarea ordine: Li+>Na+>NH4+> cănd cationul ramîne același anionii se comportă astfel: SO42->PO43->CH3COO->Citrat->tartrat->Cl->NO3->ClO3->Br->I->SCN-. Solvenții de tipul alcoolului sau acetonei în funcție de concentrația lor pot forma fie precipitate reversibile sau ireversibile. Sărurile alcaline au un comportamnt diferit față de proteine, în soluții diluate mărind solubilitatea proteinelor, iar în soluții concentrate determinînd precipitarea lor reversibilă. De altfel soluțiile sărurilor alcaline de diferite concentrații se folosesc pentru precipitarea fracționată a proteinelor din amestecuri. [modifică] Precipitare ireversibilă În cursul acestei precipitări molecula proteinei suferă modificări fizico-chimice ireversibile avînd loc și modificarea structurii moleculare. De regulă se produce la adăugarea de soluții ale metalelor grele (Cu,Pb, Hg, Fe, a acizilor minerali tari (HNO3, H2SO4) acidul tricloracetic, a soluțiilor concentrate de alcool sau acetonă, sau in cazul anumitor proteine în prezența căldurii. Prin precipitare ireversibilă, după cum arată și numele proteinele își pierd activitatea lor biologică (enzimatică, hormonală, etc.), are loc o descreștere a solubilității, modificarea activității optice, de asemenea sunt mai ușor de degradat sub acțiunea unor enzime proteolitice. Prin îndepărtarea factorilor care au dus la precipitare, proetienele nu revin la forma lor inițială și nu iși pot reface structura moleculară. Proteinele precipitate își pierd din proprietățile hidrofile "obțînînd" proprietăți hidrofobe. [modifică] Proprietăți chimice [modifică] Aminoacizi standard Din punct de vedere chimic, proteinele sunt heteropolimeri constituiți din 20 de L-α aminoacizi (așa numiții aminoacizi standard vezi tabelul), în care grupările carboxil se pot combina cu grupările amino formînd legături peptidice, formînd lanțurile peptidice. Aminoacizii standard au proprietăți variate, proprietăți care sunt direct responsabile de structura tridimensională a proteinei, dar și de proprietățile acesteia. Denumirea (Residue) cod 3-litere cod 1 literă code Abundență />(%) E.C. Alanină ALA A 13.0 Arginină ARG R 5.3 Asparagină ASN N 9.9 Aspartat ASP D 9.9 Cisteină CYS C 1.8 Acid glutamic GLU E 10.8 Glutamină GLN Q 10.8 Glicină GLY G 7.8 Histidină HIS H 0.7 Isoleucină ILE I 4.4 Leucină LEU L 7.8 Lizină LYS K 7.0 Metionină MET M 3.8 Fenilalanină PHE F 3.3 Prolină PRO P 4.6 Serină SER S 6.0 Treonină THR T 4.6 Triptofan TRP W 1.0 Tirosină TYR Y 2.2 Valină VAL V 6.0 (4) În lanțul polipeptidic aminoacizii formează legăturile peptidice prin cuplarea grupei carboxil cu o grupă amino;odată legat în lanțul proteic aminoacidul se "transformă" în aminoacid "rezidual" iat atomii d ecarbon , azot, hidrogen și oxigen implicați în legături formează "scheletul" proteinei.Atunci cînd lanțul proteic se tremină cvu o grupă carboxil poartă denumirea de carboxi terminus sau( C -terminus), în timp ce, dacă se termină cu gruparea amino, devine amino-terminus (N-terminus). Responsabile de proprietățile chimice sunt aceleași grupări carboxil și amino libere, neimplicate în formarea legăturilor peptidice, însă mai intervin și diferiții radicali grefați pe scheletul proteinei. * Datorită grupărilor carboxil și amino libere ele dau aceleași reacți ca și la aminoacizi. * Caracterul amfoter este responsabil de formarea de săruri atît cu bazele cît și cu acizii * Legătura peptidică este respoinsabilă de formarea de cobinații complexe denumie chelați. * Prezența diferiților radicali alchilici, sau arilici determină formarea unor derivați ai substanțelor proteice (derivații halogenați și nitrici sunt cei mai importanți) [modifică] Reacții de culoare Datorită existenței anumitor aminoacizi în molecula proteinelor, alegăturilor peptidice formate în molecula proteinei dar și grupările funcționale libere sunt responsabile de reacțiile de culoare. Denumirea reacției Reactivul folosit Culoarea rezultată Tipul de aminoacid identificat Xantoproteică acid azotic,hidroxid de amoniu portocalie aminoacizii aromatici (formează nitroderivați) Millon azotat de mercur în acid azotic/azotit precipitat roșu cărămiziu sau colorație roșie aminoacizi ciclici cu grupare hidroxil (tirosina) Sulfurii de plumb Acetat sau azotat de plumb în mediu alcalin precipitat negru de sulfură de plumb aminoacizi cu sulf în moleculă : cisteină, metionină cistină Sakaguchi α naftol și hipoclorit de sodiu în mediu bazic roșie carmin arginină cu grupare guanidinică Adamkiewicz-Hopkins acid acetic glacial/acid glioxilic/acid sulfuric fumans violetă aminoacid cu nucleu indolic (triptofan) Pauly carbonat de sodiu și acid diazobenzen sulfonic roșie vișinie histidină și tirosină Ninhidrinei ninhidrină albastră caracteristică atît pentru aminoacizi cît și pentru proteine Biuretului soluție diluată de sulfat de cupru în mediu bazic albastră violetă legatura peptidică și se datorează formării de combinații complexe Biuretului nichel în mediu bazic portocalie legătura peptidică Nitroprusiatului de sodiu nitroprusiat de sodiu în soluție amoniacală roșie aminoacizi cu grupăre tiol (-SH) liberă Structura tridimensională [modifică] Structura proteinelor După cum s-a văzut mai sus lanțurile peptidice sunt formate de grupările carboxil și aminice a aminoacizilor; există de fapt 2 forme pentru fiecare proteină, numite forme de rezonanță: * una datorată dublei legături care asigură rigiditatea și nu permite rotația în jurul axei sale; * a doua formă de rezonanță este dată de unghiul diedru φ(planul atomilor C'-N-Cα-C'), ψ (planul atomilor N-Cα-C'-N), ω (planul atomilor Cα-C'-N-Cα)[9], unghiurile φ și ψ pot avea diferite valori fiind responsabile de gradul de libertate a proteinelor, controlînd structura tridimensională a lanțului proteic. [10] Structura substanțelor proteice este încă insuficient cunoscută datorită dinamicității structurii proteinelor, deoarece ele sunt în permanență supuse unor procese de sinteză și de degradare.Pentru evidențierea succesiunii aminoacizilor în structura proteinelor se folosesc 2 metode: [11] [12] * Degradarea Edman Prin degradarea Edman se poate identifica o secvență de pînă la 30 aminoacizi, cu o eficiență de 98%/aminoacid.Un alt avantaj ar fi cantitatea de numai 10-100 picomoli de peptidă necesari pentru determinare. Degradarea Edman folosește ca reactiv izotiocianatul de fenil care evidențiază selectiv aminoacidul.Grupa amino terminală se adiționează la izotiocianat trecînd printr-un derivat de tiouree.După ce se tratează cu un acid slab, aminoacidul marcat sub formă de feniltiohidantoină se detașează de restul polipeptidei.Aceasta cu noul său aminoacid terminal poate fi supusă la lat ciclu de tratări pentri identificarea următoarei grupe amino. [13] * Degradarea Sanger are la bază tratarea polipetidei cu fluoro-2,4-dinitrobenzen, avind loc atacul reactivului asupra grupării amino a aminoacidului N-terminal.Metoda Sanger are dezavantajul degradării complete a polipeptidei. Unghiul legăturii între C1 și N este aproape de 1800, similar cu unghiul valenței din molecula apei S-a ajuns la concluzia că există 4 niveluri (structuri) , care alcătuiesc edificiul proteic. [modifică] Structura primară Structura primară este dată de aminoacizii care intră în lantul proteic prin formarea legăturilor pepetidice. În structura primară se observă lanțul de aminoacizi În proteinele naturale legătura peptidică se stabilește între gruparea carboxilică de la C1 și gruparea aminică de la C2, încît lanțul peptidic va fi format dintr-o succesiune de unități CO-NH-CH ,legate cap-cap. La unul din capetele lanțului peptidic se găsește o grupare -NH2 liberă,iar la celălat capăt seaflă o grupare -COOH liberă Legătura peptidică -CO-NH- se găsește în același plan, iar carbonul -CH- se poate roti, putînd să apară în planuri diferite. Datorită lungimii relativ mici a catenelor laterale, ele se pot aranja de o parte și de alta a lanțului proteic, astfel că lanțul proteic nu este ramificat. Datorită deplasării altrenative a unui electron de la gruparea -NH la C=O se produce oscilarea dublei legături de la atomul de carbon și oxigen la atomul de azot, fomrîndu-se astfel cele 2 forme mezomere. Datorită numărului relativ mic de aminoacizi care intră în structura proteinelor, teoretic ar trebui să se formeze proteine cu masa moleculară în jur de 4200. Însă în realitate masele moleculare ale proteinelor au valori de peste 10,000 ceea ce a dus la concluzia că cel puțin o parte de aminoacizi se repetă de mai multe ori în cadrul unei molecule. Ipoteza că proteinele sunt foirmte din lanțuir lineare de aminoacizi afost fomulată pentru prima dată înn anul 1902 la a 74-a reuniune a Societății Oamenilor de Stiință din Germania, ținută în orașul Karlsbad, de către Franz Hofmeister (ținînd cont de reacția biuretului) și Emil Fischer (care aduce clarificări asupra scheletului proteic). Ipoteza că în molecula proteinelor există legături amidice fusese elaborată de chimistul francez E Grimaux încă din anul 1882. În ciuda evidențelor care demonstrau faptul că proteinele supuse acțiunii proteolitice se scindează în oligopeptide, ideea că lanțul proteic este liniar, au fost idei greu de "digerat ". În perioada respectivă, numeroși savanți (William Astbury, Hermann Staudinger), punînd la îndoială acest lucru, prin argumentarea că legăturile amidice nu sunt îndeajuns de puternice pentru a susține o moleculă proteică lungă. Cu timpul au apărut diverse ipoteze: * Ipoteza coloidală care susținea ca proteinele sunt ansambluri moleculare coloidal formate din molecule mai mici-ipoteză contrazisă de măsurarea ultracentrifugării de către Svedberg care arată faptul că proteinele sunt molecule bine definite, au greutate moleculară, iar prin electroforeză Arne Tiselius demonstrează că proteinele sunt molecule unice. * Ipoteza a 2-a [14], numită ipoteza ciclol, avansată de Dorothy Wrinch, are la bază 3 elemente: o Ciclol reaction în care gruparea carbonil și gruparea amino a 2 peptide se incrucișează C=O + HN → C(OH)-N.(așa numita legătură în cruce);aceste legături sunt de tip covalent, similare cu legăturile covalente de hidrogen propuse de William Astbury, pentru a explica stabilitatea structurii proteice. o Lanțurile beta vecine au la bază o serie de reacții de tip ciclol o Structura proteinelor mici corespund așa numitelor "solid de tip Platon "([15]), fără ca să existe colțuri libere. Alte ipoteze au fost lansate de cătreEmil Abderhalden (modelul dicetopiperazinic),sau Troesengaard în anul 1942 (modelul pirol/piperidină). Toate aceste modele au fost infirmate de Frederick Sanger care reușește să identifice secvența aminoacizilor din insulină, dar și de determinările cristalografice efectuate de Max Perutz și John Kendrew asupra mioglobinei și hemoglobinei. [modifică] Structura secundară Imaginea alfa helixurilor mioglobinei, a cărei structură a fost determinată de către Max Perutz și Sir John Cowdery Kendrew în 1958 folosind cristalografia cu raze X Structura secundară se referă la forma și la lungimea lanțurilor polipeptidice, proprietăți induse de legăturile de hidrogen. Cele mai întîlnite tipuri de structura secundară sunt alpha helixul și lanțurile beta. Elicea alpha se formează prin rotația unui lanț polipeptidic în jurul propriei axe Alte helix-uri cum ar fi helixul 310 și helixul π sunt din punct de vedere energetic favorabile formării legăturilor de hidrogen, dar sunt rareori observat în proteinele naturale exceptînd părțile terminale ale helixului α în timpul formării scheletului proteic (de obicei centrul helixului). Aminoacizii au un comportament diferit vis-a-vis de posibilitatea formării structurii secundare. Prolina și glicina sunt cunoscuți ca așa numiții " helix breakers"(spărgători de helix), deoarece afectează configurația scheletului proteic; ambii aminoacizi au abilități conformaționale neobișnuite și de regulă se găsesc în colțurile scheletului proteic.Aminoacizii care preferă să adopte conformația helixului proteic fac parte din așa numita serie MALEK ( codurile formate din 1 literă a aminoacizilor: metionină, alanină, leucină, acid glutamic și lizina); prin contrast aminoacizii aromatici (triptofanul, tirosina și fenilalanina, dar și aminoacizii cu legare prin carbonul beta (izoleucina, valina și treonina, adoptă configurația β. Structura secundară cunoaște cîteva ipoteze privind formarea ei: * Teoria polipeptidică formulată de către E. Hoffmeister în 1902 și dezvoltată ulterioe de cătreE.Fischer, are la bază conceptul conform căruia moleculele proteice sunt formate din lanțuri polipeptidice foarte lungi. Teoria are cîteva dezavantaje: o nu explica diferențierea biologică a anumitopr proteine o unele proteine sunt rezistente la acțiunea enzimelor proteolitice (deși datorită lunfimii lanțului nu ar trebui) * Teoria plierii și răsucirii lanțului polipeptidice a fost elaborată de către Corey și Pauling în 1943 și a fost confirmată prin spectrele de difracție cu raze X, microscopului electronic , prin măsurarea unghiurilor de valență, a distanțelor interatomice, au confirmat faptul că lanțul polipeptidic se găsește sub formă pliată. o Structura în foaie pliantă. Plierea catenei are loc prin formarea legăturilor de hidrogen între gruparea carboxilică a unui aminoacid și gruparea aminică a aminoacidului vecin.Lanțul polipetidic pliat se prezintză ca o panglică îndoită alternativ la dreapta și la stînga, plierea avînd loc în dreptul carbonilor metinici. Mai multe lanțuri pliate polipeptidice pliate dau naștere unei rețele, între aceste lanțuri pliate putîndu-se de asemenea forma legături de hidrogen, acestea fiind în număr mai mare cînd grupările terminale a 2 lanțuri sunt aranjate diferit (-NH2 și COOH, sau HOOC-și -NH2). Catenele polipeptidice pliate predomină în proteinele fibrilare și mai puțin în cele globulare. După valoarea perioadei de identitate se cunosc mai multe tipuri de proteine cu structură pliată. Prin perioada de identitate se înțelege distanța cea mai mică la care se repetă aminoacizii identici din moleculă o (6)Structura α elicoidală, ipoteză lansată de Corey și Pauling, ipoteză conform căreia lanțul polipeptidic se poate prezenta și înfășurat sub formă de spirală. În acest model, fiecare spiră cpnține de obicei 27 aminoacizi, iar distanța între spire este de 5,44 A0. Fiecare aminoacid mărește spira cu 1,47 A0. În fața fiecărei grupări -CO- va apare la o distanță de 2,8A0. o grupare NH de la al treilea aminoacid. Între aceste grupări se stabilesc punțile de hidrogen care asigură stabilitatea α helix-ului. În acest model lanțul polipeptidic se prezintă sub forma unui surub cu pasul fie spre dreapta, fie spre stînga. În cazul proteinelor naturale, acestea datorită conținutului în L-aminoacizi,pasul helixului va fi spre dreapta, catenele laterale ies în afara corpului propriu-zis putînd reacționa fie cu moleculele solventului fie cu alte catene polipeptidice. Canalul format în interiorul helixului este foarte îngust, în el nu poate pătrunde molecula solventului. Legăturile peptidice sunt plane, iar 2 planuri consecutive -CO-NH- formează un unghi de 1800, rotirea lanțului se face la carbonul α(metinic). [modifică] Structura terțiară Prin intermediul cristalografiei cu raze X s-a dovedit faptul că macromoleculele proteice au o conformație tridrimensională , realizată de obicei prin intermediul cuplării mai multor lanțuri polipeptidice scurte între ele, cuplare care duce la formarea fibrelor proteice;legăturile intercatenare pot fi principale sau secundare: * o Legături de hidrogen , sunt legături coordinativ heteropolare care se stabilesc cu ușurință între gruparea carbonil C=O (electronegativă) și gruparea NH- (electropozitivă), din 2 lanțuri polipeptidice alăturate, sau în cazul formelor lactam-lactimă între gruparea -OH și azotul iminic =NH Legăturile de hidrogen au lungimea cuprinsă între 2,7-3,1A și energia de 3-7Kcal/mol la peptide, iar la apă 2-3Kcal/mol [16].Legăturile de hidrogen se pot stabili și între catenele lateralecare au grupări carboxil, hidroxil, amino sau tiolice. Din punct de vedere energetic [17]legătura de hidrogen nu este puternică dar datorită răspîndirii relativ uniforme de-a lungul scheletului proteic oferă proteinei stabilitatea necesară. * o Legături disulfidice Legătura disulfidică este foarte puternică ,50-100kcal/mol și are un rol foarte importantîn stabilizarea arhitecturii spațiale a moleculei proteice .legătura este rezistentă la hidroliză, însă se poate desface iar prin reducere formează tioli(SH), iar prin oxidare formează acizi.În general legătura sulfidică se întîlnește la proteinele transformate, care au o rezistență mecanică mare. În afară de aceste legaături se mai pot stabili alte tipuri de legături: legături ionice (stabilite de obicei între grupările aminice și cele carboxilice ionizate), legături de tip van der Waals (legături electrostatice slabe care se stabilesc între radicalii hidrofobi), legături fosfodiesterice (între 2 resturi de serină și acid fosforic)legături eterice (stabilite la nivelul aminoacizilor cu grupări hidroxilice. [modifică] Structura cuaternară structura cuaternară se referă la modul cum se unesc subunitățile proteice.Enzimele care catalizează asamblarea acestor subunități poartă denumirea de holoenzime, în care o parte poartă denumirea de subunități reglatoare și subunități catalitice. Vedere 3 D a hemoglobinei cele 4 subunități roșu și galben, iar unitatea hemică verde.numele de hemoglobină vine este formată din hem și globină , denumire ce denotă faptul că hemoglobina are la bază proteine globulare cuplate cu o grupare hem .Proteine care au structura cuaternară :hemoglobina, ADN polimeraza și canalele ionice, dar și nucleozomi și nanotubuli, care sunt complexe multiproteice.Fragmentele proteice pot suferi transformări în structura cuaternară, transformări care se reflectă fie în structurile individuale fie în reorientările fiecărei subunități proteice.Numărulsubunităților din oligomerice sunt denumite prin adăugarea sufix-ului -mer (grecescul pentru subunitate), precedat de numele subunității. [18] * 1 = monomer * 2 = dimer * 3 = trimer * 4 = tetramer * 5 = pentamer * 6 = hexamer * 7 = heptamer * 8 = octamer * 9 = nonamer * 10 = decamer * 11 = undecamer * 12 = dodecamer * 13 = tridecamer * 14 = tetradecamer * 15 = pentadecamer* * 16 = hexadecamer * 17 = heptadecamer* * 18 = octadecamer * 19 = nonadecamer * 20 = eicosamer * 21-mer * 22-mer * 23-mer * etc. Commons Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Proteină [modifică] Bibliografie |
|
Postat pe: 22 Iulie 2009, ora 08:19
Un mesaj primit de la Bi_anca ,spune asa:
Revolutie in genetica publicat la 7 Aprilie 2006 de Marian Apostol (AIM) Stiinta si spiritualitate: ADN-ul este influentat de cuvinte Cele mai recente cercetari rusesti explica fenomene ca intuitie, clarviziune, vindecari miraculoase spontane, autovindecari, influenta mentalului asupra climei, etc. Grazyna Fosar si Franz Bludorf arata ca ADN-ul poate fi influentat si re-programat prin cuvinte si anumite frecvente. Aceste descoperiri deschid calea unui nou tip de medicina in care ADN-ul poate fi re-programat folosind cuvintele si anumite frecvente, deci fara a-l sectiona si inlocui anumite gene. Chirurgia genetica are un concurent redutabil! Doar 10 % din ADN-ul uman este folosit pentru a fabrica proteine. Doar aceasta mica parte face obiectul cercetarilor occidentale deja cunoscute si popularizate. Restul de 90 % este considerat "material de balast", adica fara importanta. Cu toate acestea, cercetatorii rusi convinsi ca natura nu este deloc risipitoare, s-au alaturat unor lingvisti si geneticieni hotarati sa descopere adevaratul rol al celei mai mari parti din adenomul uman. Rezultatele si concluziile acestor cercetari sunt revolutionare! Cuvintele care vindeca Conform acestora, ADN-ul uman nu este doar responsabil pentru construirea corpului nostru, dar serveste si ca depozit de informatii si cale de comunicare. Adica un fel de Internet. Lingvistii rusi au descoperit ca intregul cod genetic, indeosebi partea de 90 % declarata inutila de occidentali, respecta aceleasi reguli folosite in toate limbile umane. Astfel, ei au comparat regulile sintactice (modul in care cuvintele formeaza fraze si propozitii), semantice (studiul intelesurilor intr-un anumit limbaj) si cele gramaticale de baza. Astfel, au descoperit ca moleculele alcaline din ADN respecta regulile gramaticale obisnuite folosite in toate limbajele umane. Cu alte cuvinte, limbajele umane nu au aparut "la intamplare", ci sunt rezultatul ADN-ului. Biofizicianul si biologul rus Piotr Gariaev si colegii sai au explorat si comportamentul vibrational al ADN-ului, adica efectul anumitor frecvente asupra acestuia. Concluzia este stupefianta: cromozomii vii functioneaza exact ca si computere holografice/solitonice folosind radiatie laser generata endogen chiar in interiorul ADN-ului! Cu alte cuvinte, ei au reusit sa moduleze anumite modele vibratorii pe o raza laser cu care au influentat ADN-ul si informatia genetica. Si din moment ce structura ADN-ului este aceeasi cu cea a limbajului uman, se pot folosi cuvinte si propozitii in mod direct pentru a influenta ADN-ul, nefiind nevoie de nici-o decodificare. Acest lucru s-a demonstrat experimental! ADN-ul viu (din tesuturi, nu "in vitro") reactioneaza prompt la raze laser modulate prin cuvinte si propozitii, dar chiar si la unde radio, daca se folosesc frecventele corespunzatoare. In acest fel se explica stiintific de ce afirmatiile, antrenamentul autogen, hipnoza si gandirea pozitiva pot avea efecte atat de puternice asupra omului. Este deci normal si natural ca ADN-ul sa reactioneze la limbaj. In timp ce cercetatorii occidentali extrag "chirurgical" anumite gene din lantul ADN si le introduc in alta parte pentru a face experimentari, rusii au lucrat entuziasti la dispozitive care le permit sa influenteze metabolismul celular prin frecvente radio si luminoase corespunzatoare si astfel sa repare anumite defecte genetice. Grupul de cercetatori al lui Gariaev a reusit sa demonstreze ca, folosind aceasta metoda, pot fi reparati cromozomii afectati de razele X. Mai mult, ei au "capturat" modele informationale dintr-un ADN si le-au transmis altuia, in acest fel re-programand celulele pentru un alt genom. Astfel, au transformat embrioni de broasca in embrioni de salamandra, doar prin transmiterea modelului informational corespunzator! In acest fel, intreaga informatie a fost transmisa fara nici-un efect secundar de tipul celor intalnite in practicile occidentale. Aceasta reprezinta una dintre cele mai mari revolutii in stiinta medicala, care va duce cu siguranta la transformari uluitoare! Rezultatele spectaculoase au fost obtinute doar prin folosirea vibratiilor si a limbajului in locul tehnicilor oarecum "barbare" de chirurgie moleculara. Aceste experimente arata imensul potential al geneticii vibrationale care are evident o mai mare influenta in formarea organismelor fata de procesele biochimice ale secventelor alcaline din ADN (partea de doar 10 % din total). Invatatorii spirituali si esoterici cunosteau de mii de ani faptul ca acest corp uman este programabil prin limbaj, cuvinte si prin gand. Acum s-a demonstrat si explicat stiintific acest lucru. Desigur, frecventa folosita trebuie sa fie cea corespunzatoare. Si de aceea nu oricine are succes totdeauna sau nu obtine rezultate de aceeasi anvergura. Omul trebuie sa "lucreze" asupra proceselor interioare si sa obtina o anumita maturitate spirituala pentru a putea stabili o comunicare directa si constienta cu ADN-ul. Cercetatorii rusi lucreaza la un dispozitiv care va asigura succesul cu conditia folosirii frecventei corecte. Fiecare face propria revolutie interioara Insa un om cu o constiinta spirituala inalta nu are nevoie de nici-un fel de dispozitiv! El nu depinde de vreun aparat pentru a-si reprograma ADN-ul. Fiecare dintre noi putem sa realizam acestea, iar stiinta confirma! Cercetatorii rusi au descoperit ca ADN-ul uman creeaza tipare morfologice in vid, si produce asa-numitele "gauri de vierme" magnetice. Acestea sunt echivalentele microscopice ale celebrelor "poduri" Einstein-Rosen care se gasesc in apropierea gaurilor negre cosmice si care fac legatura intre doua puncte foarte indepartate, un fel de scurtatura. Acestea sunt ca niste tunele avand capetele in diverse zone din cosmos prin care informatia poate fi transmisa in afara legilor spatiului si timpului. ADN-ul atrage astfel de informatii din macrocosmos si le transmite constiintei noastre. Este ca un rezonator multiplu, ca un aparat de radio capabil sa receptioneze mai multe posturi diferite, in functie de frecventa pe care acestea emit. Acest proces de hipercomunicare este extrem de eficient intr-o stare de relaxare profunda. Stresul, grijile sau un mental hiperactiv obstructioneaza acest proces si informatiile primite sunt distorsionate si inutile. Natura foloseste acest fel de hipercomunicatie de milioane de ani. Omul modern cunoaste doar o mica parte sub numele de intuitie. Un exemplu din natura: in cadrul unui musuroi de furnici, daca regina este separata spatial de colonie, furnicile continua sa construiasca musuroiul conform planului initial. Daca insa regina este omorata, intreaga activitate din colonie se opreste. Nici-o furnica nu stie ce sa mai faca. Se pare ca regina transmite furnicilor ce si cum sa faca, prin intermediul constiintei de grup, iar furnicile o asculta orbeste, ca si cum nu ar avea constiinta proprie. Omul experimenteaza acest fel de hipercomunicare atunci cand are o intuitie sau o inspiratie. Timp de mai multe zeci de luni, un barbat de 42 de ani visa noaptea ca este conectat la un sistem de informatii de tip CD-ROM. In acest mod, cunostinte verificabile, din domenii foarte diverse, i-au fost transmise, iar el le verifica dimineata. O adevarata cascada de informatii - ca o enciclopedie! Marea majoritate a lor erau din afara sferei sale personale de cunoastere si atingeau detalii tehnice despre care el nu stia nimic. Efectul de ADN fantoma Acest fel de hipercomunicare genereaza efecte spectaculoase, atat in ADN, cat si in fiinta umana. Cercetatorii rusi au iradiat o mostra de ADN cu lumina laser, iar pe ecranul aparatului a aparut modelul de unda care era de asteptat. Atunci cand ei au scos mostra de ADN, forma de unda nu a disparut, ci a continuat sa existe! Mai multe experimente de acest fel au aratat ca forma de unda este totusi generata de mostra indepartata, al carei camp energetic ramane. Acest efect a fost numit efectul "ADN fantoma". "Gauri de vierme" microscopice Se afirma ca energia din afara spatiului si timpului obisnuit continua sa "curga" prin "gaurile de vierme" activate, chiar si dupa ce ADN-ul este indepartat din experiment. Efectul secundar observat este acela ca si in jurul fiintelor umane capabile de hipercomunicare s-au detectat astfel de campuri electromagnetice inexplicabile. Dispozitive electronice ca CD playere sau similare pot sa inceteze sa functioneze timp de cateva ore. Pe masura ce campul electromagnetic incepe sa dispara, aceste dispozitive revin la o functionare normala. Multi vinedecatori si terapeuti cunosc aceste efecte de mult timp. Cu cat atmosfera este mai incarcata iar energia este mai mare, cu atat sansele ca aparatul de inregistrat sa se opreasca devin mai mari. Iar butonarea aparatului nu-l va repune in functiune decat dupa cateva ore, timp in care energia a disparut. In cartea lor "Vernetzte Intelligenz" (Inteligenta Conectata), Grazyna Gosar si Franz Bludorf explica aceste fenomene foarte clar si precis. Ei citeaza surse care afirma ca in trecut, umanitatea era conectata foarte strans, la fel ca si celelalte forme de viata, la constiinta de grup si actiona ca un grup. Insa, pentru a experimenta si modul individual de constiinta, oamenii au trebuit sa uite de hipercomunicare, aproape in totalitate. Constiinta de grup superioara In acest moment, la nivel de umanitate, constiinta individuala este relativ stabila, si se poate creea o noua forma de constiinta de grup, cu adevarat superioara, in care putem sa avem acces la intreaga informatie prin intermediul rezonatorului biologic prezent in fiecare celula din corpul nostru - ADN-ul - fara sa fim fortati sau manipulati de la distanta in ceea ce priveste informatia in sine. Ca si in internet, ADN-ul nostru poate sa transmita propriile informatii in aceasta vasta retea care este VIATA, poate sa primeasca informatii din aceasta retea si poate chiar sa stabileasca contacte directe cu alti participanti din retea. Vindecarile miraculoase de la distanta, telepatia, clarviziunea, pot fi astfel explicate cu usurinta si in mod natural. De exemplu, unele animale de casa cunosc dinainte cand se vor intoarce acasa stapanii lor. Acest lucru poate fi interpretat prin prisma hipercomunicarii si a constiintei de grup. Orice constiinta colectiva nu poate fi folosita la nesfarsit fara o constiinta individuala. Altfel, ne-am intoarce la o stare primitiva in care instinctul de turma ar putea fi extrem de usor de manipulat. Hipercomunicarea in acest moment inseamna ceva cu totul diferit: cercetatorii spun ca daca oamenii (care dispun de o constiinta individuala) isi vor regasi accesul la constiinta de grup, vor avea atunci puteri de creatie supraumane cu care vor putea sa modeleze intreaga viata de pe planeta. Cert este ca umanitatea se indreapta evident spre o astfel de constiinta de grup superioara. Se estimeaza ca 50 % din copiii care se nasc acum vor avea mari probleme la scoala. Ei sunt cunoscuti sub numele de "copii indigo" datorita aurei lor de aceasta culoare care indica o inalta constiinta si o puritate exemplara. In acelasi timp, se nasc din ce in ce mai multi copii cu puteri de clarviziune (conform cartii "Copii indigo din China" de Paul Dong). Acesti copii ne invata pe noi, adultii, ce inseamna constiinta de grup superioara, prin exemplul personal. De exemplu, clima nu poate fi influentata de un singur om, de regula. Insa poate fi influentata de o constiinta de grup - nimic nou pentru unele triburi care aduc ploaia prin dansurile lor. Vremea este puternic influentata de frecventele proprii de rezonanta ale Pamantului, asa-numitele frecvente Schumann. Dar acestea sun exact aceleasi frecvente care sunt produse in creierul nostru, iar atunci cand mai multi oameni actioneaza in sincronicitate, la unison, se formeaza un efect similar luminii laser - acela de manifestare "in aceeasi faza". Astfel se explica in termeni stiintifici cum se poate influenta vremea! Cercetatorii constiintei de grup au formulat teoria "Civilizatiei de tip I". O umanitate care a trecut la stadiul constiintei de grup superioare nu ar avea nici probleme de mediu, si nici lipsa de energie. Pentru ca ar avea un control natural si firesc asupra tuturor energiilor si proceselor de pe intreaga planeta. Aceasta include si un control asupra eventualelor catastrofe! Iar o Civilizatie de tipul II ar putea avea control asupra energiilor din intreaga lor galaxie. Constiinta de grup superioara creeaza ordine Si acum, o adevarata "bomba": atunci cand un numar foarte mare de oameni se concentreaza asupra unui acelasi scop (de exemplu un meci de fotbal, sarbatoarea Craciunului sau alte evenimente similare ca anvergura), s-a demonstrat experimental ca generatoarele de numere aleatoare incep sa ofere numere ordonate, in loc de numere aleatoare. Cu alte cuvinte, o constiinta de grup superioara (ordonata) creeaza ordine in intreg mediul! Experimente din mediul universitar au demonstrat ca lumea fizica si lumea mentala sunt conectate si interdependente! Pentru mai multe detalii asupra rezultatelor proiectului, vizitati noosphere.princeton.edu/fristwall2.html ADN-ul este acum privit si ca un superconductor organic ce functioneaza la temperatura normala a corpului, spre deosebire de superconductoarele artificiale care necesita temperaturi foarte joase, intre -200 si -400 grade Celsius. Toate superconductoarele sunt capabile sa stocheze lumina, si deci, informatie. Si in acest mod se poate explica cum de ADN-ul poate stoca si transmite informatie atat de bine. In ceea ce priveste asa-numitele "gauri de vierme" (wormhole), acestea sunt, in mod normal, foarte instabile si dispar in numai o fractiune de secunda. In anumite conditii, astfel de "gauri de vierme" se pot organiza de la sine formand zone de vid in care, de exemplu, gravitatea se poate transforma in electricitate. Astfel de zone de vid sunt ca niste mingii radiante de gaz ionizat care dispun de o energie imensa. Puterea constiintei Esista anumite zone din Rusia unde astfel de mingii radiante apar foarte des. Rusii au inceput programe masive de cercetare care au condus la cateva concluzii uimitoare. Foarte multi oameni cunosc aceste zone de vid sub forma unor mingii stralucitoare care apar pe cer. Privesc atent la ele si se intreaba ce ar putea fi. Odata am gandit : "Salut! Daca sunteti OZN-uti, zburati in triunghi". Si, dintr-o data, sferele au format un triunghi. Cu alta ocazie, le-am spus ca sa accelereze de la zero la viteza infinita, si asa au facut. Evident, am crezut ca sunt OZN-uri. Prietenoase, din moment ce au facut ce le-am rugat eu, ca sa-mi faca pe plac. Acum, rusii au gasit in acele zone unde apar sferele luminoase, ca aceste mingii pot fi ghidate prin gand. Pentru ca s-au detectat frecvente foarte joase in jurul acestor sfere, frecvente similare cu cele produse de creierul nostru. Din cauza acestei similitudini, sferele reactioneaza la gandurile noastre! Trebuie sa va avertizez ca nu este o idee prea buna sa sari pe una dintre aceste mingii care este asezata pe sol. Pentru ca energia pe care o detine este asa de mare incat ar putea sa ne provoace mutatii genetice... Sau ar putea sa nu. Pentru ca, spre exemplu, se stie ca multi invatatori spirituali produc astfel de sfere vizibile de energie atunci cand se afla in stari adanci de meditatie, declansand astfel stari placute si inaltatoare spiritual. Este deja celebru cazului unui invatator spiritual care medita pe scaunul lui, iar cand cineva a vrut sa-l fotografieze, in poza nu se vedea decat un nor alb-stralucitor, ca o ceata. Pur si simplu, acest fel de fenomene trebuie sa fie in legatura cu gravitatia si anti-gravitatia, cu acele "gauri de vierme" care sunt stabilizate prin gand, si cu hipercomunicatia, adica o legatura cu energii din afara structurii noastre spatio-temporale obisnuite. Generatiile anterioare, care au avut astfel de experiente de contact prin hipercomunicare si sfere luminoase, le numeau experiente cu ingeri. Desi multe din aceste interactiuni se crede ca au fost doar transferuri de energie spirituala dinspre acele sfere inspre om, asta nu inseamna ca nu exista ingeri! Stiinta oficiala cunoaste deja zone de pe aceasta planeta cu anomalie gravitationala (care contribuie la formarea unor astfel de sfere luminoase de vid). Pana acum devierea gravitationala era de sub 1 % din valoarea totala a campului. Recent, s-au descoperit alte zone care au o anomalie gravitationala de 3 - 4 %. Unul din aceste locuri este Rocca di Papa, la sud de Roma (pentru localizarea exacta, consultati cartea "Vernetzte Intelligenz"). Acolo, diverse obiecte de felurite forme, de la sfere pana la autobuze (da, nu e greseala tipografica), se inalta spre cer. ,,INTREG UNIVERSUL ,,EXTERIOR "NU ESTE DECAT O REFLECTARE A UNIVESULUI UMAN ,,INTERIOR " CARE ,LA RANDUL SAU, ESTE O REFLECATARE A LUI DUMNEZEU. In acest fel ma intorc la ce am postat mai devreme si spuneam ca: constientizarea anumitor lucruri duce la o constiinta superioara si comuna la un anumit moment dat. In acest mesaj se explica ceea ce yoghinii numesc Mantram si Mantra ,adica cele 2 exercitii de vorbire si gandire pozitiva ce pot produce schimbari ale organismului si a intamplarilor(evenimentelor) din viata unei persoane. Si ca sa dau un exemplu real pot sa va spun ca fratele meu acum cativa ani a fost internat in spital pt inceput de TBC. Dupa iesire a urmat tratament medicamentos dar cavernele din plamani se regenerau mai greu. Citind o carte a lui Pavel Corutz (ceva de genul Calea succesului daca nu ma insel) in care acesta explica aceleasi tehnici yoghine pe limbaj de orasean(respectiv autosugestia ca te poti vindeca) ,a scapat de acele caverne mai repede decat spuneau doctorii si acum este perfect sanatos . Sa lasat si de fumat si sa ingrasat destul de bine si nu mai are probleme cu plamanii. Revenind la afirmatia lui Florin care spunea ca un anumit comportament chimic si autosugestia duce la o anumita stare de spirit,pot spune defapt ca acest comportament chimic este determinat de autosugestie,de constiinta si prin urmare modifica structura proprie si ajuta la modelarea (impreuna cu constiinta colectiva) a strucurilor inconjuratoare. |
|
Postat pe: 22 Iulie 2009, ora 09:01
De la: stefanescu_gerard, la data 2009-07-22 08:19:59Un mesaj primit de la Bi_anca ,spune asa: Si ca sa completez cele spuse mi-am adus aminte de un citat din Talmud(Biblia evreilor): "Ai grija la cuvintele tale ,caci vor deveni ganduri Ai grija la gandurile tale,caci vor deveni fapte Ai grija la faptele tale,caci va deveni caracterul tau Ai grija la caracterul tau ,caci va deveni destinul tau" Se pare ca toate aceste discutii duc spre :COMUNICAREA FIECARUIA CU SINELE si participarea tuturora la CONSTIINTA COMUNA. Suntem pe drumul cel bun,in ciuda divergentelor de opinii. |
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 22 Iulie 2009, ora 10:06
Cea mai lunga eclipsa totala de soare a secolului
Astazi va avea loc o eclipsa totala de soare care va dura 6 minute si 39 de secunde. Este eclipsa cea mai lunga din acest secol, urmatoarea fiind asteptata în 2132. Fenomenul va fi vizibil în India, China si Japonia, iar punctul maxim se va vedea cel mai bine din Pacific. Pasionatii de astronomie din lumea întreaga au mers în tarile în care eclipsa va putea fi urmarita
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 22 Iulie 2009, ora 10:09
Si-a indesat doua ciocane in fund
Viorel Firoiu, un barbat de 48 de ani dintr-o localitate din judetul Olt, a ajuns în stare grava la Spitalul de Urgenta din Slatina, dupa ce si-a introdus în anus partile metalice de la doua ciocane. Omul sustine ca a apelat la aceasta metoda în încercarea disperata de a scapa de constipatie. De pe patul de spital, Viorel Firoiu, din comuna olteana Orlea, a povestit ca, dupa ce a mâncat compot, s-a constipat si stomacul a început sa-l supere
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Bi_anca 1554 mesaje Membru din: 8/03/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 22 Iulie 2009, ora 12:03
@Gerard, eu mesajul ala l-am luat de pe forum...a fost postat de mai multe ori si nu l-a comentat nimeni, poate pt ca e lung si nu l-au citit.
De asta ti l-am trimis in privat, ca observasei si tu cum degenerase discutia pe topic si am vrut sa revin la tema topicului. Cred ca ar fi mai vizibil articolul, daca l-am fragmenta si l-am discuta pe bucati...dar cred ca ar genera prea multe subiecte...E extrem de COMPLeX ca subiect, e necesara o cultura generala solida ca sa-ti dai cu parerea....Cred ca de asta nu sunt comentarii. E surprinzator ce ai scris din Talmud....Mai ales ca face legatura intre o gramada de concepte si de teorii, aparent fara legatura intre ele. Eu nu am citit tot ce scrie acolo, si vad ca am nevoie sa-l citesc de mai multe ori ca sa-l inteleg. Mai vorbim cand o sa am ceva de spus. Merçi pt ajutor
|
|
|
|